Wycenę spółki Bumech metodą DCF przeprowadziłem w dwóch wariantach:
wariant I - zakładający rozwój spółki wolniejszy niż do tej pory na poziomie przychodów i ebitu, wariant określiłbym realistycznym, lekko pesymistyczny.
wariant II - zakładający, że spółka nie będzie się rozwijała, a tempo przychodów i wyniku ebit pozostanie na niezmienionych poziomie, ten wariant określiłbym pesymistycznym.
W obu wariantach za wartość początkową przychodów przyjąłem wartość prognozy zarządu spółki na 2012 r. w wysokości 120,05 mln zł. Prognoza na poziomie przychodów, ebitu i ebitdy została potwierdzona przez prezesa w wywiadzie z dnia 21.01.2012 r. Przyjałem jednak, że marża ebit będzie niższa niż w prognozie (takie bardziej konserwatywne podejście). Link poniżej.
gornictwo.wnp.pl/bumech-moze-o...Wariant I dla metody DCF-stopę wolną od ryzyka 3,87% (rentowności 10 letnich obligacji na dzień 10.01.2013 r.)
-premia za ryzyko 7,18% ( średnia z: 5,5 bo (4% dla rynków dojrzałych + 1,5 dla Polski wg Damodorana i 8,85% (średnia geometryczna stopa zwrotu z indeksu WIG z okresu 01.2003-01.2013)
- beta przyjętą rynkowa 1,
- wzrost przychodów od 2012 do 2016 r. o 8% r/r oraz od 2016 do 2021 o 6% r/r. (jest to tempo przychodów niższe niż uzyskiwała do tej pory spółka w okresie ostatnich 5 lat)
- marża ebit do 2016 na poziomie 15%, od 2016 r do 2021 na poziomie 12% (za okres ostatnich IV kwartałów marża kształtowała się na poziomie 15,2%)
- CIT oczywiście 19%,
- wzrost capex o 7% r/r,
- wzrost amortyzacji o 7% r/r,
- wzrost kapitału pracującego do 2016 r. na poziomie 8% r/r, a od 2016 r. na poziomie 6%,
- premia za ryzyko kredytowe na poziomie 5%,
- stabilna stopa wzrostu na poziomie 1%
Przy takich założeniach spółka powinna kosztować
26,01 złWariant II dla metody DCF-stopę wolną od ryzyka 3,87% (rentowności 10 letnich obligacji na dzień 10.01.2013 r.)
-premia za ryzyko 7,18% ( średnia z: 5,5 bo (4% dla rynków dojrzałych + 1,5 dla Polski wg Damodorana i 8,85% (średnia geometryczna stopa zwrotu z indeksu WIG z okresu 01.2003-01.2013)
- beta przyjętą rynkowa 1,
- wzrost przychodów od 2012 do 2016 r. o 0% r/r oraz od 2016 do 2021 o 0% r/r. (założenie, że spółka w ogóle nie będzie się rozwijała co oznacza w rzeczywistości kurczenie się, wariant mało prawdopodobny acz możliwy)
- marża ebit do 2016 na poziomie 11%, od 2016 r do 2021 na poziomie 10% (za okres ostatnich czterech kwartałów marża średnio kształtowała się na poziomie 15,2%)
- CIT oczywiście 19%,
- wzrost capex o 7% r/r,
- wzrost amortyzacji o 7% r/r,
- wzrost kapitału pracującego do 2016 r. na poziomie 0% r/r, a od 2016 r. na poziomie 0%,
- premia za ryzyko kredytowe na poziomie 5%,
- stabilna stopa wzrostu na poziomie 1%
Przy takich założeniach spółka powinna kosztować
11,17 złŚrednia z obu wariantów wyceny metodą DCF wynosi
18,59Zrobiłem wycenę spółki Bumech także metodą porównawczą:Porównałem do następujących spółek z branży około górniczej: famur, kopex, patentus, fasing.
Nadałem wagę spółkom w wycenie 0,25.
Wykorzystałem wskaźniki c/zo, c/wk oraz ev/ebidta. każdemu wskaźnikowi nadałem wagę 0,33.
Przy wskaźniku c/wk postarałem się skorygować go poprzez eliminację z wk pozycji wnip i wartość firmy.
Cena bumechu wg. takiej metodologii metodą porównawczą powinna wynosić
19,36 zł Podsumowanie:- średnia z II wariantów DCFem - 18,59 zł,
- metodą porównawczą 19,36 zł
Średnia z obu metod daje wartość 1 akcji spółki Bumech na poziomie
18,98Obecna cena akcji spółki Bumech to około 6,20 co daje potenchał wzrostu około 200%.
Nie jest jednak tak różowo, spółka boryka się nie tylko moim zdaniem z problemem płynności, który po części spowodowany jest bardzo szybkim rozwojem, dużo gotówki pochłania kapitał obrotowy ale także pewną nieudolnością zarządu... Jeżeli pojawią się rzeczywiste problemy z płynnością
założenia z wycen można sobie schować głęboko gdzieś. Rynek moim zdaniem właśnie dyskontuje te problemy, które być może się nie pojawią, a byś może się pojawią. To jest kluczowa sprawa. Pierwszy test spółką będzie miała 15 lutego kiedy mija termin wykupu obligacji serii R, oprocentowanie obligacji, uwaga, jest wysokie i wynosi akurat dla serii R 11%.
Druga ważna sprawa to to czy spółce uda się ulokować na rynku pozostałe 2 mln warrantów subskrypcyjnych, które mogą zostać wymienione przez osoby/instytucje "obdarowane" w czewrcu 2013 r. jednak po cenie nie niższej niż 8,3 zł dla 90% warrantów i 9 zł dla pozostałych 10% warratnów. W chwili obecnej dla "obdarowanych" jest to nieopłacalne, ponieważ mogę po niższej cenie ściągnąć akcje z rynku o ile na to pozowoli płynność, obecnie moim zdaniem nie pozwala.
Na temat oprocentowanie obligacji na poziomie 11% czy 12% uważam, że jest to lekkie przegięcie i mogą pojawić się głosy podejrzenia, że jest to wyprowadzania pieniędzy ze spółki. Są to jednak tylko podejrzenia, nie poparte
żadnymi, absolutnie żadnymi faktami. Z natury jestem nieufny i podejrzliwy, co zrobić :)
Cały czas "uczę się" się spółki, jednak z dużym prawdopodobieństwem znajdzie się w moim portfelu. Są jednak dwa warianty kiedy znajdzie się spółka w portfelu:
1. przed 15.02 czyli datą kiedy spółka musi wykupić obligacje (duża niepewność), zostanie ustawiony dosyć krótki mentalny stoploss,
2. pod dacie 15.02 jeżeli spólka bezproblemowo wykupi obligacje.
W internecie można łatwo znaleźć sprzed ponad roku trzy rekomendacje i opracowania dla Bumechu:
- Beskidzkiego Domu Maklerskiego, który we wrześniu zwiększył znacznie zaangażowanie w spółkę - analiyk siłą rzeczy przychylny spółce,
- DM Millennium - analityk zwraca uwagę na te problemy na które ja zwróciłem powyżej,
- DM BPS - analityk zawiesił wydawanie rekomendacji i jest raczej negatywnie nastawiony do spółki.
Spółka w chwili obecnej notowana jest po najniższej historycznej cenie, zauważam pozytywne dywergencje na tygodniowym RSI i MACD, oraz widzę jakieś wsparcie na poziomie 6 zł, kurs spółki 3 krotnie dotykał tej bariery i się odbijał. Więcej na temat techniki się nie wypowiadam bo się po prostu nie znam, a kolega @Szutnik pewnie mógłby powiedzieć coś więcej i pewnie mocno by odradził bo przyznaję patrząc tylko na wykres przypomina to próby łapania spadającego noża.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett