PARTNER SERWISU
jyicwjay
63 64 65 66 67
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 7 lutego 2013 16:36:03 przy kursie: 2,70 zł
Logistyka i spolszczenie - mocno zaniżone. Wiele zależy od nakładu.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 7 lutego 2013 17:48:09 przy kursie: 2,70 zł
Traktuje te podziały kasy z gry jako poglądowe - oczywiście dla konkretnych gier mogą się różnić poszczególne udziały, ale wg mnie o kilka procent.
Natomiast co do samego SGW2: swego czasu nabyłem (dla synów oczywiście) Snipera I. Z tego co pamiętam to było to w MediaMarkt - cena około 70zł. O ile mnie pamięć nie myli to w pudełku był CD ale nie z pełną wersją instalacyjną (nie wiem czy dobrze opisuje to słownie) ale dysk startowy + hasła, a sama instalacja przeszła przez Steam... Nie wiem czy dobrze to opiszę, ale od tego czasu moi synowie mają "konto" na Steamie i zakupioną niejedną grę tam. Wychodzi mi na to, że SGW2 będąc dystrybuowany przez Steam przyczyni się do większego zysku City... W końcu bazę klientów mają zapewnioną i może się zmienić rozłożenie sprzedaży w kierunku tego kanału dystrybucji...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 lutego 2013 21:28:49 przy kursie: 2,70 zł
To naturalne, że sprzedaż będzie zmieniać się stopniowo w stronę dystrybucji cyfrowej, ale od tego zysk spółce mocno nie wzrośnie.

cad_man
0
Wysłane: 7 lutego 2013 21:58:42 przy kursie: 2,70 zł
Być może mocno nie, ale wzrośnie i to wg mnie baardzo odczuwalnie. Wzrośnie właśnie dlatego, że dystrybutorzy cyfrowi mogli zarabiać. I tak właśnie tworzy się nowy pośrednik i kanał dystrybucji. Czy coś w związku z tym się zmieni i kto na tym może skorzystać? Wielu, którzy być może tego jeszcze nie widzą: producent gry oddaje ją do np. steama i gotowe. Pozostaje reklama - tutaj powinny pojawić się specjalistyczne firmy reklamowe zapewniające kompletną kamapię regionalną, kontynentalną czy światową... - są takie? Może czas zakładać?
Pozostaną trzy strony całego biznesu: producent - dystrybutor cyfrowy - agencja reklamowa... Podział zysków będzie opłacalny dla producenta, dystrybutor cyfrowy będzie brał prowizję, agencja reklamowa chyba będzie nowym elementem tej układanki - oczywiście ze względu na specyfikę towaru będą to agencje specjalizujące się tylko w promowaniu gier...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 lutego 2013 22:48:16 przy kursie: 2,70 zł
cad_man, ale nawet w tym artykule co podałeś jest przecież napisane, że taki steam zabiera od razu 30% ceny sprzedaży.

cad_man
0
Wysłane: 8 lutego 2013 08:05:29 przy kursie: 2,70 zł
zgadza się, jest też napisane, że wydawca zbiera 70%... - Czy można uznać, że City jest wydawcą i zabierze te 70% ze steama?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 8 lutego 2013 08:42:43 przy kursie: 2,70 zł
Prawie. Bliżej 55%, bo zabiera 70%, ale ceny netto.
I nie należy tego utożsamiać z odpowiednikiem tych 23% dla wydawcy/twórcy przy pudełku, bo tam oddzielono np koszty marketingu i reklamy, innych wersji językowych itd. To trzeba zdjąć jeszcze z tych 55% i pamiętać, że cena na steamie jest niższa niż pudełka w sklepie.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 8 lutego 2013 09:32:49 przy kursie: 2,70 zł
W przypadku sprzedaży cyfrowej to trzeba też pamiętać o pewnej rzeczy, która jest coraz mocniej widoczna. Ludzie przyzwyczajają się do przecen i to bardzo. Gra musi być naprawdę dobra albo bardzo oczekiwana, aby sprzedaż szła w najwyższej cenie przez dłuższy okres czasu.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 8 lutego 2013 10:37:52 przy kursie: 2,70 zł
Scarry napisał(a):

jesteś typowym naturalnie rozentuzjazmowanym naganiaczem przed premierą (wiem że trochę niechcący, ale jesteś).

Możesz tak odbierać moje wypowiedzi ale dla mnie to pom prostu zmiana tonu o spółce. Wcześniej byłem bardzo sceptyczny i krytykowałem spółkę za zbyt wolne postępy i błędy - bo było za co. Gdy finalizacja gry stała się widoczna poprawiły się moje oceny spółki - to naturalne ewoluowanie opinii. Na pewno nie miałem zamiaru wmawiać komuś to czy owo - zwykła polemika ze sceptykami. Jak to się mówi ... oddaję cesarzowi co cesarskie ... gdy trzeba krytykuję - gdy można chwalę i bronię.
W spółkę jestem zaangażowany śladowo - więc nie nastawiam się na zyski. Po prostu mam teraz inne priorytety. Ale uważam, że spółka ma perspektywy o ile znów nie popełnią jakiś błędów - tak jak wydaje mi się, że 11bit z Anomaly Korea.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 8 lutego 2013 23:27:07 przy kursie: 2,70 zł
Dzisiejszy Komunikat o NWZA:
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Dodatkowo komentarz z parkietu jednego z forumowiczów (Sinuhe):

"Wyprowadzenie części majątku publicznej spółki akcyjnej do spółki osobowej, to nie jest porządkowanie grupy kapitałowej, zwłaszcza, że nie słyszałem o tym, aby CIA była wspólnikiem w jakiejś spółce osobowej (wyprowadź mnie z błędu, jeżeli wcześniej była o tym jakaś informacja). Ciekawe, że w projekcie uchwały nie została podana firma tej spółki komandytowo-akcyjnej, czyżby dlatego, że firma musi zawierać nazwisko komplementariusza?

Zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa CIA można uznać za dokonane, bo przy podejmowaniu tej decyzji większość głosów będzie miał Marek Tymiński. A jeżeli to on jest komplementariuszem, to czy pozostawianie jemu wyceny tej części majątku jest rozsądne? Przecież de facto to proste określenie ceny, za którą sam sobie przekaże majątek spółki. No chyba, że nie on jest komplementariuszem. W każdym razie warto byłoby znać statut tej s.k.a, aby wiedzieć, jaki wkład włożył komplementariusz i jak dzielone są zyski s.k.a pomiędzy niego, a akcjonariusza. Bo może się okazać, że wkład komplementariusza to nierealnie wycenione know-how, za które będzie otrzymywał połowę lub więcej zysków wypracowanych na majątku akcjonariusza. Szkoda, że ogłoszeniu NWZA nie towarzyszy jakieś wyjaśnienie powodów planowanego zbycia majątku, bo wg dostępnych informacji takie przesunięcie nie ma ekonomicznego uzasadnienia, a to zawsze powinno rodzić podejrzenie próby wzbogacenia się jednego decydenta kosztem wielu mniejszościowych akcjonariuszy (zwłaszcza na naszej banana stock exchange, pociesznie zwanej GPW). I zwłaszcza, gdy brak funduszy lub innych instytucji finansowych wśród istotnych akcjonariuszy spółki obniża poziom kontroli racjonalności decyzji podejmowanych na NWZA. "

Prośba do kogoś obeznanego w tematyce do ustosunkowania sie do zarzutów Sinuhe. A jeżeli "coś jest na rzeczy" może redakcja Stockwatch podrąży temat?
Edytowany: 8 lutego 2013 23:29

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 8 lutego 2013 23:49:46 przy kursie: 2,70 zł
Jakieś kosmiczne i wyssane z palca liczby tu padają.
S:GW2 nie jest w stanie wygenerować takiej ilości gotówki żeby spłacić obligacje i jednocześnie pokryć koszty produkcji innych gier CI. Musiałoby się tego sprzedać kilka mln egzemplarzy w pierwszym półroczu. A to mało realne oczekiwanie.
Wystarczy sobie spojrzeć na którym miejscu sprzedaży jest S:GW2 w amazonie, taki vgchartz w ogóle go nie uwzględnia w preorderach. To nie CoD - nie ta liga.

Mało prawdopodobne żeby koszty wynosiły 30mln zł - prawdopodobnie w okolicach połowy tej kwoty co i tak jest potężnym wzrostem, jedynka kosztowała w okolicach 3 mln zł. Nawet wzrost ceny egzemplarza gry o 1/4 wiele w tym względzie nie daje.

70% ze Steama to pięknie brzmi, tylko że podstawowym rynkiem dla FPSów są konsole, zatem te procenta trzeba "małe co nieco" obniżyć.

CI jest ofiarą błędów w zarządzaniu - po ładnym wyniku jednej gry spółka rzuciła się na produkowanie kilku gier naraz i koszty ją załatwiły. Teraz wszystko zależy do S:GW2 - jeśli gra zrobi klapę to CI leży.

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 8 lutego 2013 23:59:14 przy kursie: 2,70 zł
sgor napisał(a):
Szkoda, że ogłoszeniu NWZA nie towarzyszy jakieś wyjaśnienie powodów planowanego zbycia majątku, bo wg dostępnych informacji takie przesunięcie nie ma ekonomicznego uzasadnienia,

Jak najbardziej ma - mianowicie przy spółce komandytowo-akcyjnej można przesunąć zapłatę podatku dochodowego do czasu dywidendy.

Zastrzegam, że nie wiem czy o to chodzi w tym wypadku.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 lutego 2013 02:35:14 przy kursie: 2,70 zł
1. Uchwała wza o wydzieleniu zorganizowanej części przedsiębiorstwa wygląda na optymalizację podatkową. Wyodrębnione znaki handlowe pozwolą rozpoznać aktywa z tytułu podatku odroczonego.
2. Sprzedaż CIA w pierwszym kwartale S1 wyniosła ponad 35M, co pozwala spłacić kwotę obligacji przy podobnej sprzedaży S2. Dodatkowo gra ma wyjść na wiele platform, więc 50M przychodów nie powinno być zaskoczeniem. Należy patrzeć na przychód, a nie na zysk.
3. Wiem, że kwota 3M kosztów produkcji S1 pada z ust przedstawicieli spółki, ale mam wrażenie, że jednak była nieco wyższa. Szczegóły będą w omówieniu za ten kwartał.
Edytowany: 9 lutego 2013 02:43

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 9 lutego 2013 18:09:40 przy kursie: 2,70 zł
Te uchwały czysto techniczne, kluczowa do wyceny jest Premiera Snipka2 i skala sukcesu. Dobre jest to, że czołowe instytucje finansowe monitorują sytuację CIA więc informacje brokerów z szacunkami/rekomendacjami będą raczej na bieżąco do nas docierać.

SunTzu
0
Wpisów: 74
Wysłane: 11 lutego 2013 16:33:55 przy kursie: 2,70 zł
www.indianvideogamer.com/news/...

Cena ujawniona na polskie to niby 165zł za konsolową wersję i 76zł PC.
Nie wiem jakie są podatki w Indiach. Ale cena byłaby atrakcyjna, czyli CIA celuje w ilość, a nie marże. Więc może się przebić i sporo sprzedać.
Pytanie o zarobek.

baks
152
Wysłane: 12 lutego 2013 09:36:27 przy kursie: 2,68 zł
Panowie nie ma się co podniecać też trzymam kciuki za tę spółkę ... ale Indie to nie jest kluczowy rynek. Nie wiem jak to się ma do średnich zarobków ale może warto było dać pewien "bonus" cenowy. Wydaje mi się, że mogłoby się to przełożyć na znacznie wyższą sprzedaż. A patrząc na wielkość populacji to spoko w samej Azji mogłoby być kilka mln szt przy dopasoawniu ceny do rynky. Pamiętam jak kiedyś u nas pojawiły się pierwsze encyklopedie na płytach CD (Świata, Kosmosu, Człowieka, Przyrody, Techniki) koszmarne ceny 180zł przy średnich zarobkach 500-600zł. Kogo było na to stać. Co innego obecnie. Ceny gier PS2 były wysokie teraz ceny pozostały porównywalne a kursowo relatywnie niższe. Do tego doszła 4-5 krotna aprecjacja płac stąd takie gry aktualnie są dużo przystępniejsze.
Podsumowując sądzę, że przelicznik cenowy 70-90zł byłby korzystniejszy dla sprzedaży. Choć jeśli kogoś w Indiach stać na konsolę to i dobrą grę kupi jeśli odpali na danym rynku.

GDz
GDz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 12 lutego 2013 09:44:33 przy kursie: 2,68 zł
bryndzal napisał(a):
Na elektronicznej podłodze jest zapowiedź jutrzejszego wywiadu z szefem CIA

"Wielokrotnie zapowiadał Pan, że liczy, że sprzedaż „Snipera 2" będzie lepsza niż pierwszej części gry, którą do tej pory kupiło 3 mln fanów.

Wszystko wskazuje, że tak będzie. Szykuje się duży globalny sukces. „Sniper 2" wzbudza olbrzymie zainteresowanie dystrybutorów i sieci handlowych na całym świecie a to przeważnie wynika z zainteresowania konsumentów. Cieszę się, że udało nam się zrobić grę o wiele lepszą od pierwszej części. To była ciężka praca całego zespołu, ludzi związanych od lat z naszą spółką oraz ludzi, którzy stosunkowo niedawno do niej dołączyli."thumbright

I rzeczywiście dzisiaj pojawił się krótki wywiad z prezesem zarówno na portalu jak i w gazecie:

www.parkiet.com/artykul/816441...

Jest mowa m.in. o zysku jednostkowym w wysokości 50 zł na jednej kopii.

Edytowany: 12 lutego 2013 09:48

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 12 lutego 2013 22:25:35 przy kursie: 2,68 zł
Słowa prezesa świadczą o jednym, rekordowe zyski CIA z 2010 roku blisko 27 mln zł skonsolidowanego zysku pękną chyba jak zapałka jeśli te wspomniane wolumeny Snajpera2 znajdą klientów

baks
152
Wysłane: 12 lutego 2013 23:36:18 przy kursie: 2,68 zł
Wydaje mi się, że w wypowiedzi Tymińskiego był duży skrót myślowy - 50zł zysku netto na kopii gry. Nie zostało podane przy jakim wolumenie to skalkulowane. Wydaje mi się, że z treści wypowiedzi wynikało, że chodzi o sprzedaż 3 mln. Jeśli by to było zgodne z założeniami to dałoby 150mln. Odejmując od tego koszty obligacji pewnie ok 22mln + 18mln kosztów produkcji + 10mln reklamy to 50mln. Wyszłoby, że w kasie firmy na koniec przyszłego roku powinno być 100mln na czysto jeśli sprzedaż osiągnie poziom 3 mln.
Choć wydaje mi się, że te 18mln produkcji nie powinno być odliczane bo to był zysk netto. Czyżby więc spółka liczyła na sporo więcej niż 100mln zysku netto ??
Ciekawe czy wykorzystają wszystkie możliwości "nakręcenia" sprzedaży. To może być ciekawe - jeśli im się to uda (zarobić na czysto około 150mln) to chylę czoło.
Nie liczyłbym, że kolejne gry osiągną sukces podobny lub większy co S1. Jak rynek pokazuje co 2 gra odnosi sukces - choć CDProjekt z kolejnymi Wiedźminami pokazuje, że można. Jednak pozostałe gry mogą się przyjąć słabiej.

SunTzu
0
Wpisów: 74
Wysłane: 13 lutego 2013 00:14:39 przy kursie: 2,68 zł
No trochę racji. FarCry-> HIT, Crysis1 FAIL, Crysis2 hit....
(Crysis 1 fail ponieważ miał ogromny problem z piractwem i gra mało zarobiła na początku. Kij z tym, że wyglądała nawet na medium/low lepiej od wielu "hitów".

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE cigames

63 64 65 66 67

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,334 sek.

loxuuvco
fuauatlz
yhfhthxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hymfbuuk
bmpgygsw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat