PARTNER SERWISU
bnwhcibv
10 11 12 13 14

Portfel fundamentalny (wirtualny)

Guru
0
Wpisów: 73
Wysłane: 6 lutego 2013 11:16:52
A co się stało z Twoim rzeczywistym portfelem?

:)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 6 lutego 2013 13:00:54
Hmmm... nic się nie stało. Domyślam się, że pytanie związane z tym, że u mnie w stopce zniknął do niego link. Zniknął bo teraz w stopce są tylko linki do portfeli prowadzonych na money.pl

W indywidualnych kronikach giełdowych spokojnie znajdziesz mój portfel rzeczywisty, w którym nie zaszły zmiany czyt. nadal fasing i bumech po 50% wartości portfela ze średnią ceną zakupu odpowiednio po 20,86 i 6,37.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 6 lutego 2013 13:01

ucofb
1
Wysłane: 14 lutego 2013 22:06:46
Portfel ma już dwa lata. Po dwóch latach wyniki są jakie są, patrz poniżej:

kliknij, aby powiększyć

Daje to średnią roczną stopę zwrotu z portfela na poziomie 18,30% bez uwzględniania dywidend.

Znalazłem wyniki na pewnym blogu Warrena Buffet'a, który tak na marginesie kupił dzisiaj trochę ketchup'u.

bart-zielinski.blogspot.com/20...

Moim celem zarówno przy prowadzeniu portfela rzeczywistego jak i wirtualnego jest bicie ogólnie rynku (najbardziej mam na myśli WIG) o 10% rocznie i więcej. Poważne wyzwanie, na chwilę obecną te cele realizuje.

Portfele prowadzę przede wszystkim dla siebie, co jakiś czas sobie czytam to co wypisywałem i wtedy od razu schodzę na ziemię, uświadamiając jak niewiele wiem i jak bardo się mylę.

Pozdrawiam.

Edytowany: 14 lutego 2013 22:08

ucofb
1
Wysłane: 14 lutego 2013 22:36:11
Już nie mogłem edytować... rok temu 15 lutego 2012 roku napisałem:

Cytat:
CEL bo cele są najważniejsze, chciałbym pobić w następnym roku prowadzenia portfela WIG oraz WIG20 o co najmniej 25% oraz WIG_PLUS o co najmniej 15%.

Nie udało się zrealizować celu, co więcej wyznaczony cel z obecnej perspektywy wydaje mi się zupełnie nierealny.

W ostatnim roku prowadzenia portfela pobiłem rynek, jednak nieznacznie bo tylko o około 5%, co jest wynikiem bardzo przeciętnym.

ucofb
1
Wysłane: 28 lutego 2013 18:33:35
Podsumowanie lutego. Portfel zachowuje się w dwóch początkowych miesiącach 2013 r. lepiej niż szeroki rynek.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 28 lutego 2013 18:33

ucofb
1
Wysłane: 18 marca 2013 17:02:27
Z portfela wyleciał Graal.

Ponadto zastanawiam się nad zamienieniem Relpolu na Introl :)
Jeśli do tej zamiany dojdzie to napiszę.

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 18 marca 2013 19:42:46
Czemu pozbyłeś się graala?, czy chodzi o czysto techniczny zabieg zamykania stratnej pozycji, czy jest w spółce coś co przestało ci się podobać?. Dla mnie ta cała szopka z Cypryjczykami wygląda niepokojąco, ale z drugiej strony spółka zarabia, ma bardzo dobre wskaźniki, dług pod kontrolą.

ucofb
1
Wysłane: 18 marca 2013 20:33:02
1. Nie widzę na chwilę obecną potencjału poprawy wyników przez spółkę,
2. Wykres zdecydowanie przebił linię trendu wzrostowego (może być też tak że wywaliłem w samym dołku),
3, Brak przejrzystości spółki, ten cyrk z Cyprem źle świadczy o spółce,
4. Zamknięcie było spowodowane również tym, że pozycja zaczęła robić stratna.
5. Spółka najzwyczajniej jakoś przestała mi leżeć, mam do niej negatywny sentyment.

Wiem, że za chwilę ktoś napisze, że to portfel fundamentalny, i im taniej tym lepiej tylko dla mnie głównym powodem jest punkt 1, następnie punkt 3, a mniejsze znaczenie ma punkt 2, 4 i 5. Nawet jeśli zacznie rosnąć to do niej nie wrócę.

Podobnie jakiś negatywny sentyment pomimo tego, że cenię zarząd i sposób komunikowania się z spółki z rynkiem zaczynam mieć powoli do Relpolu.

Kiedyś pisałem o tzw. "czuciu rynku" i ja mam odnośnie graala takie odczucie że to nie idzie w dobrą stronę.
Edytowany: 18 marca 2013 20:36

olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 18 marca 2013 20:49:46
będzie to mój pierwszy wpis u ciebie na blogu, wiec wypada się przywitać i pogratulować wytrwałości w prowadzeniu kronikihello1

Podobnie jak ja od dłuższego czasu interesujesz się Relpolem. Jestem ciekaw co sądzisz o obecnej sytuacji i kierunku w jakim będzie podążał kurs w najbliższym czasie?

Po wynikach za IV kw uważam, że nic złego pod kątem fundamentalnym się nie dzieje. Spółka zanotowała słabsze wyniki na skutek osłabienia gospodarczego. Prezes zapowiada, że rok 2013 r. będzie trudny i powtórzenie wyniku z 2012 r. będzie sukcesem. Zastanawiam się, czy z uwagi na kiepskie perspektywy na rok 2013 r kurs nie będzie się "obsuwał". Kluczowy wydaje się także wsparcie w okolicach 8 zł.

Jestem ciekaw co o tym sądzisz?

pozdrawiam

ucofb
1
Wysłane: 18 marca 2013 22:02:52
Są spółki, które pomimo sytuacji makroekonomicznej nie pokazały gorszych wyników, a nawet lepsze.

Tak jak napisałem, jeśli chodzi o zarząd Relpolu, sposób komunikowania się z rynkiem to mam bardzo dobre zdanie. Spółka przeszła mocną restrukturyzację zakończoną moim zdaniem zdecydowanym sukcesem.

I teraz moim zdaniem jest powoli punkt krytyczny. Zarząd poukładał spółkę, natomiast teraz dalszy wzrost spółki (nie kursu) widziałbym w nowych produktach, a zatem w dziale badań i rozwoju, w zdobywaniu nowych rynków i przede wszystkim we wzroście rynku przekaźników. W samym sposobie zarządzania spółką nie widzę dużych rezerw, jest dobrze, zarząd jest kompetentny i patrzy w perspektywie długoterminowej - taka jest moja ocena. Jednak jak to w biznesie bywa są także czynniki zewnętrzne od których też wiele zależy.

Ja skłaniałbym się ku temu żeby powiedzieć, że kurs spółki jest zależny teraz bardziej od ogólnej gospodarki niż od niej samej.

Ostatnie saldo wpłat/wypłat w tfi świadczy o tym, że powoli na giełdę napływa kapitał zwykłych ludzi co jest pewnie spowodowane niskimi stopami czyt. brakiem opłacalności trzymania pieniędzy na lokatach. Z ostatnich informacji wynika, że najbardziej na plus salda mają fundusze obligacji korporacyjnych, spodziewałbym się, że wraz z odbijaniem się gospodarki akceptacja na ryzyko ludzi będzie wzrastać zatem będą oni przesuwali środki do funduszy akcyjnych. Dlatego ogólne wzrosty widziałbym w napływie kapitału na giełdę, a historia wskazuje, że najpierw lokują fundusze pieniądze w akcje dobrych spółek, i one rosną bardziej niż niezbyt dobre pod względem fundamentalnym spółki.

Podsumowując w Relpolu moim zdaniem jest wszystko ok i bardziej kurs jest zależny od ogólnej sytuacji w branży i ogólnie sytuacji na giełdzie.
Edytowany: 18 marca 2013 22:07

ucofb
1
Wysłane: 19 marca 2013 22:30:16
Skrócona został pozycja na Stalprodukcie o 1/3.

Do portfela wchodzi spółka Ropczyce, która była obserwowana przeze mnie od pewnego czasu, dzisiaj dodatkowo pokazała wyniki.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 20 marca 2013 12:27:07
jak wygląda twoj portfel bo widze duża rotacja ostatnio?

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 20 marca 2013 13:16:01
Witam w gronie akcjonariuszy Ropczyc!
Ropczyce są w dobrej kondycji i poprawiają wyniki. Szkoda, że Zarząd nie zawsze jest przejrzysty w swoich działaniach.
Przed Ropczycami istotna zmiana - przejęcie ZM Invest. Czym szybciej to zrobią tym lepiej, bo niepewność co do tej transakcji źle wpływa na popyt.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 20 marca 2013 13:45:44
ucofb napisał(a):
Skrócona został pozycja na Stalprodukcie o 1/3.

Do portfela wchodzi spółka Ropczyce, która była obserwowana przeze mnie od pewnego czasu, dzisiaj dodatkowo pokazała wyniki.

ucofb na pewno przed wejściem przeglądałeś nieco sprawozdania. Nie zaniepokoił Cię wynik samego IV kwartału, który jest niestety słabszy rok do roku? Sam przyglądam się Ropczycom od jakiegoś czasu i czekałem na ten raport, ale większej poprawy nie widzę. Wynik za cały 2012 rok jest lepszy, ale tak na prawdę to na poziomie zysku operacyjnego został "zrobiony" za sprawą pozostałych przychodów i kosztów operacyjnych. Dużą część tego co się na nie składało jest raczej jednorazowa i gdyby oczyścić z takich jednorazówek poz. przychody i koszty z 2011 i 2012 to EBIT wyszedłby bardzo podobny. W dodatku sam IV kwartał jak już pisałem słabszy. Dlatego trochę mnie zdziwił ten wczorajszy wzrost. Nie wiem czy czegoś nie dostrzegam, czy to tylko efekt marketingowy najważniejszych cyfr jak EBIT czy zysk netto bez wnikania w szczegóły.

ucofb
1
Wysłane: 20 marca 2013 14:24:55
@GRAF78

Link do mojego wirtualnego portfela masz w stopce "Mój wirtualny portfel".

@obs

Witam, zaznaczam, że to mój wirtualny portfel i na chwilę obecną w nim się znalazły ropczyce, chociaż nie wykluczam zakupu do swojego rzeczywistego portfela.

@mrk

Spółka od trzech kwartałów jest na plusie, cieszy mnie obniżenie kosztów zarządu, ponadto sądzę, że ta spółka wraz z polepszeniem sytuacji gospodarczej będzie pokazywała lepsze wyniki, a jak patrzę na same wyniki to dostrzegam restrukturyzację, która cały czas trwa. Poza tym wypłacają dywidendę :)

Zaznaczam, że spółkom które znajdują się u mnie w wirtualnym portfelu przyglądam się mniej niż tym z rzeczywistego portfela. Portfel wirtualny stanowi tak jakby zaplecze rzeczywistego.

obs
obs
0
Wysłane: 20 marca 2013 15:25:42
mrk napisał(a):
Ropczyce,

Nie zaniepokoił Cię wynik samego IV kwartału, który jest niestety słabszy rok do roku? Sam przyglądam się Ropczycom od jakiegoś czasu i czekałem na ten raport, ale większej poprawy nie widzę. Wynik za cały 2012 rok jest lepszy, ale tak na prawdę to na poziomie zysku operacyjnego został "zrobiony" za sprawą pozostałych przychodów i kosztów operacyjnych. Dużą część tego co się na nie składało jest raczej jednorazowa i gdyby oczyścić z takich jednorazówek poz. przychody i koszty z 2011 i 2012 to EBIT wyszedłby bardzo podobny. W dodatku sam IV kwartał jak już pisałem słabszy. Dlatego trochę mnie zdziwił ten wczorajszy wzrost. Nie wiem czy czegoś nie dostrzegam, czy to tylko efekt marketingowy najważniejszych cyfr jak EBIT czy zysk netto bez wnikania w szczegóły.

Sorry, że odpowiem na to w kronice ucofb, ale tu zostały zgłoszone zastrzeżenia do Ropczyc.

Co do roku 2011 to wynik był zrobiony kombinacjami z Mostostalem-En. i jest totalnie nieporównywalny.
Ale co do 2012 r. to proszę Cię mrk o wskazanie jednostkowych zdarzeń, które istotnie wpłynęły na wynik. Pozostałe przychody operacyjne równają się pozostałym kosztom operacyjnym - po ok. 5 mln zł i są to głównie rozwiązania i odpisy oraz różnice kursowe. Pozostałe przychody finansowe praktycznie bliskie 0 zł. Jedynie czego można się doczepić to ujemny podatek.
Na poziomie jednostkowym widać wzrost przychodów o 7% i dywersyfikację sprzedaży.
Wyniki w 4 kwartale były słabe, ale popatrz z jakiego powodu. Przychody nie spadły - powyżej 60 mln zł. Wynik na sprzedaży też jest ok. Spółka zaksięgowała dodatkowe koszty w kosztach sprzedaży i pozostałych kosztach operacyjnych. Zapewne zrobiła to bo wiedziała, że odwróci podatek i chciała trochę poczyścić bilans.

Zarzuty do Ropczyc można mieć, ale akurat nie takie, że nie widać poprawy.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 21 marca 2013 11:12:51
Nie mówię, że całkiem nie widać poprawy. W 2012 roku każdy kwartał to zysk netto to jest na plus. Z mniejszej sprzedaży w całym 2012 udało im się też uzyskać praktycznie taki sam zysk brutto ze sprzedaży, to też na plus restrukturyzacji. Tak więc mamy taki sam wynik brutto na sprzedaży, ale EBIT w 2012 już jest dużo wyższy i to jest moim zdaniem w dużej mierze efekt jednorazowych wydarzeń.

Pisząc o oczyszczeniu wyniku miałem na myśli oczyszczenie zarówno 2012 jaki 2011 roku. I zaczynając od pozostałych przychodów operacyjnych w 2012 mamy 5 mln a w 2011 1,5 mln zł. Różnica wynika z odwrócenia odpisów na zapasy i należności. Dla mnie taki jednorazowy wzrost odwrócenia odpisów należy traktować jako jednorazowy. W idealnej sytuacji odpisy oraz rozwiązania odpisów na zapasy i należności powinny być z okresu na okres mniej więcej stabilne, przy czym odpisy powinny być większe niż odwrócenia, bo wiadomo zawsze znajdzie się jakiś nierzetelny kontrahent lub przestarzały/uszkodzony materiał/wyrób. Innymi słowy albo w 2011 roku były za małe albo w tym są za duże i to moim zdaniem trzeba skorygować szukając czystego zysku z działalności operacyjnej.

Teraz pozostałe koszty operacyjne. Odpisy na należności i zapasy są na dosyć podobne, w 2012 były trochę mniejsze, ale różnica nie jest znaczna. To co stanowi różnice to straty z tytułu różnic kursowych. I poszukując "czystego" EBITu Ropczyc tę pozycję trzeba skorygować, żeby móc zobaczyć jakie są rzeczywiste efekty restrukturyzacji. Nie jestem pewien co się dokładnie składa na tę pozycję, czy może są to zyski/straty z wyceny zobowiązań/należności w walutach obcych? W każdym razie takie duże różnice w tej pozycji z okresu na okres ja traktuję jako jednorazowe i poszukując trwałego i powtarzalnego wyniku je koryguję.

Podsumowując widać wyniki restrukturyzacji, bo ze sporo mniejszych przychodów udało się osiągnąć taki sam zysk brutto na sprzedaży, czyli poprawiono efektywność.
Natomiast ta skokowa poprawa EBITU jest jak dla mnie efektem czynników jednorazowych takich jak utworzenia/odwrócenia odpisów oraz różnice kursowe. Nie ma to dużo wspólnego z efektem restrukturyzacji tak więc nie należy tego moim zdaniem brać pod uwagę oceniając jej skuteczność.
Poprawa wyników jest, ale mniejsza niż na pierwszy rzut oka. Dodatkowo ta niepokojąca tendencja pogorszenia wyników w IV kwartale rok do roku.
Edytowany: 21 marca 2013 11:14

obs
obs
0
Wysłane: 21 marca 2013 13:14:45
IV kwartał 2011 to różne kombinacje księgowe wynikające m.in. z transakcji sprzedaży Mostostalu. Dlatego nie można porównywać wprost tych wyników r/r.
Jak sam wskazałeś w IV kwartale 2011 były dziwne jednorazowe zapisy księgowe i dlatego jak widać po wynikach kwartalnych był to jednorazowy wyskok w górę. Bez tych zabiegów w 2011 r. mogłaby być nawet strata.

Co do 2012 r. zwróć uwagę, że pozostałe przychody operacyjne i pozostałe koszty operacyjne się równoważą, a tym samym nie wpływają na wynik. Nie można mówić o rozwiązaniu i dokonaniu odpisów jako zdarzenia jednorazowe, bo każda firma takie operacje robi. Ważne, żeby nie było sztucznych zabiegów księgowych - szczególnie na przychodach.

Moim zdaniem 8 mln zł wyniku netto jest wynikiem operacyjnej poprawy. A realizowana strategia obniżenia wpływu branży hutniczej i zwiększanie eksportu jest pozytywne.

Natomiast i tak najważniejsze na dziś jest przejęcie ZM Invest z emisją własnych akcji.

ucofb
1
Wysłane: 21 marca 2013 13:51:42
ucofb napisał(a):

...podobnie jakiś negatywny sentyment pomimo tego, że cenię zarząd i sposób komunikowania się z spółki z rynkiem zaczynam mieć powoli do Relpolu.

Stało się Relpol wywalony z portfela i tak za późno... trzeba było sprzedać zaraz po przebiciu linii trendu wzrostowego.

ucofb
1
Wysłane: 21 marca 2013 20:45:07
Dokupiony po wynikach Berling.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,446 sek.

nwnzhcjq
ayjxbyif
rzvewgzr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
euuyzknx
afelbdvb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat