Fajnie, że na forum rozpisujecie się o grach wydawanych przez 11bit - chyba o to chodzi w akcjonariacie "obywatelskim" - poczuć się jako wspówłaściciel firmy, komentując na bieżąco produkty spółki. Nie zapominajcie o finansach - po to się zakłada działalność gospodarczą....
Chcę poruszyć temat - przy okazji pominięty przez spółkę w wynikach kwartalnych jeśli chodzi o rozbicie przychodów na przychody i zapasy - kosztów wytworzenia Anomaly2, a tym samym minimalnej ilości sprzedanych kopii (zwrot nakładów), ilości sprzedanych kopii dla utrzymania współczynnika c/z=15 i ilości sprzedanych kopii dla uzyskania planowanego zysku w wysokości 4,7 mln zł...
Spółka - jak wspomniałem wcześniej - w wynikach kwartalnych nie podaje zmiany zapasów, ukrywając je w "przychodach i zrównanych z nimi". Dążąc do oszacowania poniesionych nakładów na A2 wpadłem na sposób, który przedstawię niżej:
założenia: interesuje nas zmiana środków pieniężnych (zapłata pracownikom fizyczną kasą za pracę i inne regulowanie innych zobowiązań wpływających na poniesione nakłady regulowane żywą gotówką) oraz zysk netto (który powinien wpływać na stan środków pieniężnych). Nie interesują nas należności - bo należnościami nie zapłacimy pracownikom...
I tak środki pieniężne na dzień 01.01.2012 to 1,3 mln a na dzień 31.12.2012 to 3,465 mln zł. W roku 2012 wypracowano zysk 1,4 mln. W roku 2012 były dwie emisje, z których pozyskano 0,37 mln i 2,75 mln zł.
Dodając do środków na 01.01 zysk w 2012 wyjdzie 2,7 mln zł, dodając do tego emisje wyjdzie 5,82 mln zł a mamy zaraportowane na dzień 31.12 3,465 mln zł - różnica to 2,36 mln zł. Oczywiście część zysku wykazana została jako należności - między 3 a 4 kwartałem wzrosły one o 0,8 mln zł, więc zakładając, że ta część zysku nie zasiliła żywej kasy to odejmując od wyliczonych wcześniej 2,36 mln zł 0,8 mln zł wyjdzie ~1,55 mln zł. Dodając do tego 0,5 mln zł na prace nad grą w 1Q13 wyjdzie kwota około 2 mln zł (dlaczego 0,5mln? bo patrząc na kwartalne zniżki środków pieniężnych po dużej emisji tyle zakładam).
Więc szacując koszty powstania gry na 2mln zł i cenę sprzedaży kopii na 45 zł potrzeba ich sprzedać około 45 tyś, żeby spółka wyszła na "0".
Żeby utrzymać obecną kapitalizację zachowując jednocześnie wskaźnik c/z=15 potrzeba zarobić ~1,4 mln zł ---> 75 tyś kopii
Żeby uzyskać prognozowany zysk 4,7 mln zł ---> 150 tyś kopii...
To są moje grubsze szacunki - pewnie nie jeden ekonomista lub specjalista od analityki finansowej złapie się za głowę, trudno - od jakiś szacunków trzeba zacząć - zapraszam do dyskusji...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj