0 Dołączył: 2013-03-13 Wpisów: 3
Wysłane:
17 kwietnia 2013 13:19:32
przy kursie: 2,09 zł
Szutnik napisał(a):Rynek daje ostatnią szansę na wyjście z papieru tym, którzy są weń nadal umoczeni. Zazwyczaj odbicie po tego typu spadkach (jeśli się pojawia)zdejmuje do 23,6% poprzedzającego panicznego ruchu. W wypadku AGT byłoby to aż 2,85 zł, w co niezbyt chce mi się wierzyć, biorąc pod uwagę, że wpierw trzeba będzie przekroczyć połowę ostatniej spadkowej świecy. Bardziej prawdopodobne jest, że na AGT będzie to poziom 2,05 zł (14,6%), gdzie plus minus wypada połowa ostatniej czarnej spadkowej świecy. Jeśli AGT nawet tam nie dotrze, bedzie to świadczyć o jego krańcowej wręcz słabości.
Proszę się nie łudzić, że to dno spadków. To jest tylko dno najostrzejszej fali spadkowej. Po tej wzrostowej korekcie ostatnich ostrych spadków, AGT przynajmniej jeszcze raz zejdzie do okolic 1,13 w ramach testu tamtego dna. I niestety jest poważna szansa, ze to dno się wtedy nie utrzyma.
Na takie analizy to jest stanowczo za wcześnie. Według mnie brakuje reakcji właścicieli, gdyż w mojej ocenie powinni wystąpić o zawieszenie notować i opublikować raport oraz komentarz do komunikatów S&P. W innym przypadku każda analiza będzie mocno wyssana z palca. Oczywiście obecny kurs strasznie kusi zarówno posiadaczy pesymistów jak i spekulantów optymistów. Ustawianie się na DT przy tak słabym rynku jest mocno ryzykowne.
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
17 kwietnia 2013 13:31:53
@ LargoMLN Cytat:Na takie analizy to jest stanowczo za wcześnie. Albo za późno... Cytat:Według mnie brakuje reakcji właścicieli, gdyż w mojej ocenie powinni wystąpić o zawieszenie notować A to dlaczego? To byłby raczej ewenement, gdyż w większości tego typu przypadków giełdy nie zawieszają obrotu - wystarczy popatrzeć na historię podobnych firm z lat wcześniejszych. Ani GPW, ani inni organizatorzy obrotu w rodzaju Nasdaq'a czy Euronext'u w tego typu przypadkach nie zawieszają obrotu, jeśli nie ma podejrzeń jakichś oszustw i manipulacji kursem. Każde zawieszenie jest karą dla posiadaczy akcji... Cytat:W innym przypadku każda analiza będzie mocno wyssana z palca. To nie jest pierwsza padająca na pysk firma. Zrób sobie rajd AT po podobnych przypadkach polskich i zagranicznych a przekonasz się, ze jest w tym pewien powtarzalny schemat. I to na bazie tego schematu napisałem to, co powyżej. Cytat:Oczywiście obecny kurs strasznie kusi zarówno posiadaczy pesymistów jak i spekulantów optymistów. Ustawianie się na DT przy tak słabym rynku jest mocno ryzykowne. I to jest najważniejsza część tego, co napisałeś - absolutnie nie należy się bawić w (ł)Apacza AGT, gdyż rynek bardzo lubi skalpować tych, którzy tego próbują. No chyba, że ktoś ma samobójcze skłonności, albo lubi sponsorować nieznanych sobie bliżej innych ludzi w tej akurat formie. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2013-03-13 Wpisów: 3
Wysłane:
17 kwietnia 2013 14:28:43
Z zawieszeniem przejaskrawiłem, bo widać, że osoba odpowiedzialna za relacje z inwestorami jest mocno nieudolna i wydaje się być strasznie zaskoczona obecną sytuacją. Do dziś nie doczekaliśmy się komentarza ze strony spółki. Dane na stronie są mocno nieaktualne, a spółka zdaje się nie wiedzieć co to jest ESPI.
Fakt faktem nauczyłem się na tej spółce rozwagi w inwestowaniu bazując tylko na fundamentach. W tym przypadku nadal wierzę, że spółka dostała pstryczek za brak komunikacji (raport S&P). Pozostaje mi tylko wierzyć, że Twoje przewidywania na bazie innych przypadków się nie sprawdzą.
Edytowany: 17 kwietnia 2013 14:36
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 kwietnia 2013 16:48:08
LargoMLN napisał(a):...osoba odpowiedzialna za relacje z inwestorami jest mocno nieudolna... nieudolność? arogancja byłaby właściwszym określeniem. kilkakrotnie zwracałem się do nich drogą mailową i efekt zawsze był taki sam - ignorowanie. parafrazując - inwestor spełnił swoją powinność na IPO, inwestor może odejść.
|
|
1 Dołączył: 2012-06-10 Wpisów: 213
Wysłane:
17 kwietnia 2013 20:15:30
Edytowany: 17 kwietnia 2013 20:44
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 kwietnia 2013 21:05:20
Uwaga, mamy tu do czynienia z poważnymi wyznaniami. Spółka się zwierza i otwiera przed nami serce. Cytat:This process is complicated and time-consuming, and requires significant attention from the Group’s senior accounting personnel at its corporate headquarters and subsidiaries. Po całym dniu w polu księgowe muszą przecież odpocząć, bo im literki w oczach się dwoją. Cytat:The Group’s accounting systems and the internal controls and procedures relating to the preparation of the IFRS financial statements are not as advanced as those of companies operating in more developed countries and the preparation of financial statements and their conversion into IFRS may require more time for the Group and its subsidiaries than it does for such other companies. Cieszymy się w takim razie, że raporty nie są na glinianych tabliczkach, a bilans nie jest pismem węzełkowym. Cytat:The actual audited results could differ materially from those preliminary indicative reported results and should not be considered as an indication of our future performance. Czyli "Coś tam w sumie policzyliśmy, ale nie obraźcie się jeśli po audycie się okaże, że jest zupełnie inaczej." Plus za szczerość!
Edytowany: 17 kwietnia 2013 21:12
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
18 kwietnia 2013 12:45:51
przy kursie: 3,45 zł
He, he, wszyscy dobrze wiedzą, że nie o fundamenta się dzisiaj rozchodzi. Informacje ze spółki maja wartość...nikłą, tak więc pozostaje spekulacja. (dla chętnych oczywiście) Ale tak, czy owak, tak wyszło, że sprzedaż pod hasłem" ratuj resztki kapitału", byłaby błędem - silnie obciążającym psyche. :) Ci, co nie sprzedali - dzisiaj mają zagwozdkę...
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
18 kwietnia 2013 13:01:30
To są "preliminary results". Raport ma zaledwie 4 strony, więc może wstrzymam się z analizą do publikacji ostatecznych wyników rocznych? Tym bardziej, że sami dużo powiedzieliście o nich.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
18 kwietnia 2013 14:09:51
Cytat:The Group’s accounting systems and the internal controls and procedures relating to the preparation of the IFRS financial statements are not as advanced as those of companies operating in more developed countries (...). Z raportu za zeszły rok: Cytat:Registered office: 1 Lampousas Street CY-1095 Nicosia Cyprus Coś w tym jest, coś w tym jest... A bardziej poważnie: żeby się zarejestrować off-shore to sprytu wystarczyło, a żeby poskładać cyferki do kupy to już jakoś nie. Takie zasłanianie się imputowanym zacofaniem własnego kraju jest żenujące.
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
18 kwietnia 2013 17:44:06
Szutnik napisał(a):Rynek daje ostatnią szansę na wyjście z papieru tym, którzy są weń nadal umoczeni. Zazwyczaj odbicie po tego typu spadkach (jeśli się pojawia)zdejmuje do 23,6% poprzedzającego panicznego ruchu. W wypadku AGT byłoby to aż 2,85 zł, w co niezbyt chce mi się wierzyć, biorąc pod uwagę, że wpierw trzeba będzie przekroczyć połowę ostatniej spadkowej świecy. Bardziej prawdopodobne jest, że na AGT będzie to poziom 2,05 zł (14,6%), gdzie plus minus wypada połowa ostatniej czarnej spadkowej świecy. Jeśli AGT nawet tam nie dotrze, bedzie to świadczyć o jego krańcowej wręcz słabości.
Proszę się nie łudzić, że to dno spadków. To jest tylko dno najostrzejszej fali spadkowej. Po tej wzrostowej korekcie ostatnich ostrych spadków, AGT przynajmniej jeszcze raz zejdzie do okolic 1,13 w ramach testu tamtego dna. I niestety jest poważna szansa, ze to dno się wtedy nie utrzyma.
i po co było tyle pisania? rynek i tak zrobił swoje. analizy technicznye przy takich armageddonach można sobie darować. Kod:mod: a Twoja wypowiedź jaką wartość wniosła do tego wątku
Edytowany: 18 kwietnia 2013 18:25
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 kwietnia 2013 18:39:29
Flesz, staram się zrozumieć co nowego do dyskusji wnosi Twój post i gubię się w domysłach. skrytykować kolegę po fakcie jest łatwo. zdecydowanie trudniej jest napisać coś konstruktywnego lub przynajmniej podjąć próbę polemiki.
teraz fora internetowe przeżywają prawdziwe oblężenie wszelkiej maści Mojżeszy i Ezechieli, którzy pootwierali pozycje po 1,13 lub nawet 1,12. być prorokiem, bazującym na danych EOD to bułka z masłem.
może przedstawisz nam własny punkt widzenia na sytuację, poprowadzisz właściwym tropem i wskażesz czym należy się kierować w podobnych sytuacjach?
w ciągu ostatnich 5 sesji właściciela zmieniło 143,9% akcji będących w wolnym obrocie. rynkiem tego nie nazwałbym. AGT stał się kolejną grzanką, która odejdzie w niepamięć równie szybko, jak stała się popularna. a nowo upieczeni "akcjonariusze" również bez sentymentu potraktują nabyte ze spekulacyjnych pobudek walory.
Edytowany: 18 kwietnia 2013 18:43
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
19 kwietnia 2013 00:30:04
krewa napisał(a):AGT stał się kolejną grzanką, która odejdzie w niepamięć równie szybko, jak stała się popularna. a nowo upieczeni "akcjonariusze" również bez sentymentu potraktują nabyte ze spekulacyjnych pobudek walory.
Święta racja i warto zauważyć, że spółki Patrowiczów ostatnio straciły na popularności. Niektórzy "zmienili konie". Sądzę, że min. na rzecz AGRT. Wyglada na to, że społek o podobnym charakterze spekulacyjnym ostatnio przybywa na GPW, ale nie widać aby przybywało inwestorów o takich preferencjach. Rynek jednak jest dla wszystkich i z tym powinniśmy sie pogodzic. Kto chce to się przyłączy, a kto nie to niech stoi z boku. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2013 09:00:39
przy kursie: 2,70 zł
flesz napisał(a):Szutnik napisał(a):Rynek daje ostatnią szansę na wyjście z papieru tym, którzy są weń nadal umoczeni. Zazwyczaj odbicie po tego typu spadkach (jeśli się pojawia)zdejmuje do 23,6% poprzedzającego panicznego ruchu. W wypadku AGT byłoby to aż 2,85 zł, w co niezbyt chce mi się wierzyć, biorąc pod uwagę, że wpierw trzeba będzie przekroczyć połowę ostatniej spadkowej świecy. Bardziej prawdopodobne jest, że na AGT będzie to poziom 2,05 zł (14,6%), gdzie plus minus wypada połowa ostatniej czarnej spadkowej świecy. Jeśli AGT nawet tam nie dotrze, bedzie to świadczyć o jego krańcowej wręcz słabości.
i po co było tyle pisania? rynek i tak zrobił swoje. analizy technicznye przy takich armageddonach można sobie darować. Cytat:i po co było tyle pisania? rynek i tak zrobił swoje. analizy technicznye przy takich armageddonach można sobie darować. I tu się mylisz. Każdy ruch na instrumencie jest w jakichś proporcjach do któregoś z wcześniejszych ruchów. Jedyny problem jest w znalezieniu proporcji A o tym, że się mylisz, przekonasz się właśnie dziś. Moja pomyłka polegała na tym, że odmierzyłem 23,6% od najintensywniejszego ruchu (czyli od 8 z groszami do 1,13 na AGT)i podałem to jako jedyny wariant. Nie zawsze tak jest. Czasem trzeba liczyć od większej fali spadkowej. W tym konkretnym przypadku "zaporą" jest strefa 23,6% ale liczona od całości spadków od 15.03.'13, co wypada na cenie 3,84 zł. Traf chce, że jest to równocześnie szczyt ostatniej czarnej świecy (ściślej - 3,85) i zarazem miejsce, w którym znajduje się przełamana w dół linia trendu spadkowego, ciągnięta w skali logarytm. po dołku z 8.11.10, zamknięciu z 24.05.12 i dołku z 28.06.12. Linię zbliżoną do ww. pokazywałem już wcześniej tutaj (3 wykres od góry): www.stockwatch.pl/blog/Szutnik...To, co robi AGT to jest bardzo techniczne zachowanie - teraz papier "wraca" do przełamanej istotnej linii trendu po to, by "pocałować" ją od spodu (anglosascy technicy nazywają to "goodbye kiss"), a zrobi to dokładnie na 23,6% zniesieniu ostatnich spadków (tych od 15.03). I najprawdopodobniej dziś, 19.04 AGT dotknie tej linii, zrobi szczyt w okolicach 3,80 po czym zawróci do dalszych spadków. Dla mnie jest jasne, że dno na poziomie 1,13 zł musi podlegać testowi. Rynek w ponad 90% przypadków "wraca" do ekstremów nastroju panicznego. I dopiero ponowna zdecydowana obrona tego poziomu może dawać jakąś nadzieję na przyszłość. Ale kto to będzie bronić, jeśli inwestorzy instytucjonalni się z AGT gremialnie wycofują? Podtrzymuję moje zdanie w tym temacie - ostatnia szansa dla umoczonych na jakie takie wyjście z tego papieru. AGT staje się właśnie nową spółką upadłą w rodzaju DSS czy PBG, gdzie odbywać się będzie łapanie jelenia i gdzie skoki góra/dół będą znaczne, ale stracić na nich będzie niesłychanie łatwo. Kto rozsądny, niech tę spółkę omija. A kto takie zabawy lubi - droga wolna, tylko niech potem nie płacze, jak mu rękę urwie. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
2 Dołączył: 2012-10-31 Wpisów: 565
Wysłane:
22 kwietnia 2013 14:20:10
przy kursie: 2,54 zł
@ Szutnik
nie rozumien tego stwierdzenia "Rynek daje ostatnią szansę na wyjście z papieru tym, którzy są weń nadal umoczeni".... dlaczego rynek mialby komukolwiek dawac jakiekolwiek szanse?
przeciez ten "rynek" zazwyczaj ma wszystko gdzies i w ostatecznym rozrachunku kazdy chce oskubac kazdego(w znaczeniu jezeli ja nie zarobie na tobie to ty zarobisz na mnie, wiec ja bede stratny, a ze nikt nie chce byc stratny to zazwyczaj nie daje drugich szans i nad nikim sie nie lituje...)
ps wiem ze forum AGT moze nie jest miejscem na takie rozwazania, ale tutaj sie pojawilo takie stwierdzenie wiec tu pisze
pzdr
|
|
0 Dołączył: 2012-08-15 Wpisów: 17
Wysłane:
22 kwietnia 2013 14:35:02
To prawda że TEN rynek ma wszystko gdzieś ,ale weź pod uwagę że TEN rynek jest sztuczny ,to rynek ewidentnie sterowany .Moda na firmy przychodzi i odchodzi.Tej firmy nie należy porównywać do bankrutów,bo niema tutaj żadnych przesłanek do bankructwa.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
22 kwietnia 2013 21:44:29
Polecam bardzo interesującą stronę WWW o ukrainskich firmach agralnych. Są ciekawe opisy i dane także tych spółek ktore sa na GPW. A TUUU o AGROTONIE. Materiał warty do poznania. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2013 23:06:44
tadzikowie napisał(a):To prawda że TEN rynek ma wszystko gdzieś ,ale weź pod uwagę że TEN rynek jest sztuczny ,to rynek ewidentnie sterowany .Moda na firmy przychodzi i odchodzi.Tej firmy nie należy porównywać do bankrutów,bo niema tutaj żadnych przesłanek do bankructwa. Cytat:to rynek ewidentnie sterowany To dość odważne stwierdzenie, wymagające dowodów Cytat:Moda na firmy przychodzi i odchodzi Jak na każdy inny aspekt ludziej kultury/działalności. Moda na spółki ukraińskie przyszla do Polski dokładnie wtedy, gdy indeksy towarowe w rodzaju CRB robiły swe istotne szczyty po 2009, a zanika wtedy, gdy CRB ostro dołuje.... Cytat:Tej firmy nie należy porównywać do bankrutów,bo niema tutaj żadnych przesłanek do bankructwa. A skąd taki wniosek? Z raportów? Przy tak marnej polityce infromacyjnej firmy? Powtórzę się, czym pewnie zanudze większość tu zaglądających (bo ileż można wciąż to samo?), ale przez lata na rynku nauczyłem się jednego : rynek zawsze wie lepiej ode mnie, co się dzieje. Nawet jeśli początkowo nie rozumiem, co się dzieje i zachowanie instrumentu finansowego wydaje mi się absurdalne, po jakimś czasie okazuje się, że rynek wiedział znacznie lepiej. I mogę się założyć, że i w tym przypadku rynek wie coś ekstra, o czym my dowiemy się dopiero za czas jakiś. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
2 Dołączył: 2012-10-31 Wpisów: 565
Wysłane:
23 kwietnia 2013 08:54:24
@ Szutnki Cytat:rynek zawsze wie lepiej ode mnie, co się dzieje. Nawet jeśli początkowo nie rozumiem, co się dzieje i zachowanie instrumentu finansowego wydaje mi się absurdalne, po jakimś czasie okazuje się, że rynek wiedział znacznie lepiej. po fakcie zawsze sobie mozna to jakos wszystko wytlumaczyc....to ten rynek tez zawsze dobrze wie co robi jak dmuche te rozne banki ktore potem pekaja? a wracajac do poprzedniego posta, wciaz nie wiem dlaczego ten wszechwiedzacy rynek niby daje te drugie szansy...ja tu nie probuje byc sarkastyczny, tylko troche nie rozumiem co w tym kontekscie miales na mysli...jak na lekcji polskiego - co autor chcial powiedziec hehe? pzdr
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2013 10:25:36
przy kursie: 2,41 zł
@ Salak "Rynek wie lepiej ode mnie" w tej konkretnej sytuacji oznacza tylko tyle, że spadki o takiej skali jak niedawne na AGT nie są przypadkowe, a sądząc z ich rozmiarów w grę wchodzić może kwestia przetrwania spółki. Ktoś, kto zdecydował się na tak ostrą wyprzedaż, na podstawie jakichś, sobie znanych przesłanek najwyraźniej uważa, że warto ponieść już teraz stratę rzędu 50- 60% na papierze po to, by nie ponieść jej jeszcze większej w przyszłości. A ponieważ rynek podążył za myślą tego Ktosia, oznacza to, że sprawa jest naprawdę poważna. To, że z raportów i informacji nie sposób tego na razie wyczytać, to jest inna kwestia. Gdy nawet babka Goździkowa z Pędkowic Małych będzie wiedziała z raportu, że AGT się może przewrócić, będzie już prawdopodobnie o wiele za późno na ucieczkę z papieru po sensownej cenie, bo wtedy będą to robić prawie wszyscy, oprócz łapaczy dołków. Cytat:a wracajac do poprzedniego posta, wciaz nie wiem dlaczego ten wszechwiedzacy rynek niby daje te drugie szansy... Czysta psychologia. Po tak silnym spadku do działania ruszają łapacze dołków (zobacz, ilu ich jest choćby tu na SW, a to przecież nie jedyne takie miejsce!). Również sam sprawca (sprawcy) zamieszania zauważa, że zasypując rynek w tym tempie osiągnie rejony groszowe w kilka dni, nadal nie wychodząc z zasadniczej części swego pakietu. Lepiej więc chwilowo podaż "za wszelką cenę" wycofać, odpowiadając jedynie na pojawiający się na rynku popyt, bo wtedy osiągnięta średnia cena wyjścia z pozycji (bo w to on tu gra) będzie lepsza i może uda się zdążyć nawet cały pakiet opchnąć innym, nim firma się zawali. W efekcie na wykresie dostaje się wtedy korekcyjne odbicie po spadku. Odbicie to do wyjścia z pozycji wykorzystują ci, którzy nie zdążyli wyjść w czasie mocnych spadków do opuszczenia pokładu + oczywiście główny sprawca podaży. Gdy pierwsi łapacze dołków zaczną kasować osiągnięte zyski, popyt gwałtownie słabnie i podaż ponownie przejmuje kontrolę nad rynkiem. Dzieje się to najczęściej w okolicach właśnie owych 23,6% poprzedzających spadków. W tym momencie wszyscy ubrani w pozycje ruszają do wyprzedaży i masz powtórkę z wcześniejszej rozrywki. W 90% przypadków ten wtórny spadek schodzi do okolic poprzednich minimów (1,13 na AGT) i to, co się tam dzieje, decyduje o średnioterminowym obrazie rynku. Jeśli minimum się obroni, mamy co najmniej istotniejsze odbicie w dłuższym trendzie spadkowym. Jeśli nie, trend spadkowy, na ogół nieco spokojniejszy niż niedawna panika (co nie znaczy, że słaby) kontynuuje się dalej. Tak to mniej więcej wygląda z tymi "drugimi szansami". "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
28 kwietnia 2013 10:47:54
przy kursie: 2,38 zł
Czy spółka AGT notowana na WGPW to także ta: [AGROTON PUBLIC LTD. REG. SHS (GDRS REG.S) O.N. -US00855P2092,-A0YBZZ, kurs P=0,63 EURO (2,58zł), n=21,67 mln akcji MC=12,4 mln Euro ?] , czy ta podawana na portalu Bankiera: Agroton Public Limited, -CY0101062111. n=21,67, P=2,38zł; MC=51,57mln zł (12,5 mln Euro) Problem właściwej identyfikacji spółki to problem podstawowy analizy.
|
|