PARTNER SERWISU
mcmmqwyw
37 38 39 40 41

GANT (Catalyst)

MRaf
0
Wpisów: 25
Wysłane: 30 maja 2013 11:09:43
Dzień po raporcie.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 30 maja 2013 12:32:46
Interesująca i chyba dosyć niespójna jest kwestia blokowania instrumentu pod żądanie wykupu. Nie jestem pewien, skąd to się bierze.

anty_teresa napisał(a):
Poza tym kluczem jest(tak było w moim przypadku) nadanie zablokowanym papierom odpowiedniego statusu, o czym DM nie musi wiedzieć.

Jacek Eddie napisał(a):
Uzyskałem informację z centrali BM, iż żadne blokady nie są potrzebne, gdyż nabyłem prawo już 24 kwietnia 2013 roku , tj dniu uzyskania prawa do świadczenia wynikającego z posiadania obligacji serii GND0513. Powiedziano mi, iż status i kod nie są tutaj też potrzebne, przydatne są one zazwyczaj przy umorzeniach.

MRaf napisał(a):
Do tego aby wystąpić z żądaniem przedterminowego wykupu byłem zmuszony do złożenia nieodwołalnej blokady obligacji na rachunku, więc mimo odmowy nie mogę ich np. sprzedać.

Kto i na jakiej podstawie domagał się od Was blokady?

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 30 maja 2013 13:08:50
Halo koledzy MRAf wystąpił z żądaniem przedterminowego wykupu.

Natomiast po ustaleniu prawa do otrzymania ostatniego kuponu i wykup może uznać, że nie ma potrzeby blokowania obligacji.

Ale fakt, że minął bezskutecznie termin wykupu, nie wyklucza możlwości zbycia papieru.

W celu wykazania straty podatkowej można "ubrać" w ten papier jakiegoś "przyjaciela króliczka"love4

wapkil
0
Wysłane: 30 maja 2013 13:17:24
wyrywacz_chwastow napisał(a):
Natomiast po ustaleniu prawa do otrzymania ostatniego kuponu i wykup może uznać, że nie ma potrzeby blokowania obligacji.

Można tak uznać również dla żądania przedterminowego wykupu. Ustalenie prawa do ostatniego kuponu też zresztą niczego nie zmienia, bo nie ogranicza zbywalności, co zresztą sam zauważyłeś.

Dlatego zapytałem o podstawę żądania blokady.
Edytowany: 30 maja 2013 13:19

kronau
0
Wpisów: 150
Wysłane: 30 maja 2013 13:18:12
Przedstawiajac papiery do przedterminowego wykupu musisz zablokowac je w DM, aby nie móc ich sprzedac przed ukończeniem procedury przedterminowego wykupu.

Jacek Eddie uzyskał juz prawo w dniu 24.04.2013 i z tego co pamietam obligacji nie było juz w obrocie tak wiec on był ich posiadaczem i nie mógłby ich odsprzedac na giłądzie bo zostały wycofane z obrotu w dniu 24.04.2013

MRaf składał dyspozycje niodwołalnej blokady ponieważ jego seria jest nadal w obrocie.

Zastanawiam sie tylko jak anty_teresa nadał odpowiedni status (jaki ? "Zablokowane"?) i jak to zrobił bez wiedzy domu maklerskiego? O jakim DM mowa ?

wapkil
0
Wysłane: 30 maja 2013 13:24:03
kronau napisał(a):
Przedstawiajac papiery do przedterminowego wykupu musisz zablokowac je w DM, aby nie móc ich sprzedac przed ukończeniem procedury przedterminowego wykupu.

I równocześnie, jak napisał MRaf, uniemożliwić sobie ich sprzedaż, jeżeli emitent, do czego ma prawo, usunie przypadek naruszenia, albo po prostu odmówi wykupu? Średnio mi się ta interpretacja podoba, dlatego chciałbym poznać jej podstawę.

kronau napisał(a):
Jacek Eddie uzyskał juz prawo w dniu 24.04.2013 i z tego co pamietam obligacji nie było juz w obrocie tak wiec on był ich posiadaczem i nie mógłby ich odsprzedac na giłądzie bo zostały wycofane z obrotu w dniu 24.04.2013

Mógłby je za to bez przeszkód sprzedać poza obrotem regulowanym.

Czy moglibyśmy z dalszą dyskusją poczekać na odpowiedź na moje pytanie osób, które z racji przeprowadzania tej operacji mają konkretną wiedzę o zastosowanej w ich przypadku procedurze?

edit:
kronau napisał(a):
O jakim DM mowa ?

W przypadku AT i MRaf - DM BOŚ.
Edytowany: 30 maja 2013 13:28

MRaf
0
Wysłane: 30 maja 2013 15:08:35
Cytat:

Kto i na jakiej podstawie domagał się od Was blokady?

Warunkiem wystąpienia o wcześniejszy wykup było dostarczenie potwierdzenia blokady papierów na rachunku w domu maklerskim. Procedura była opisana w Nocie Informacyjnej. Zakładam - może naiwnie - że kupując obligacje zgadzam się z jej zapisami.

Również - może naiwnie - zastanawiam się, czy odmowa wykupu przy jednoczesnym zmuszeniu obligatariusza do złożenia nieodwołalnej dyspozycji blokady nie jest czymś, co można określić jako "doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem", czemu niedaleko do oszustwa - a to już Kodeks Cywilny...

wapkil
0
Wysłane: 30 maja 2013 16:46:46
@MRaf

Mowa o serii EX (GNT0613), prawda? Może coś przeoczyłem (długa ta nota), ale widzę tylko informację, że należy dołączyć świadectwo depozytowe. To oczywiste, ale nigdzie nie zauważyłem żadnego wymagania na temat ważności tego świadectwa (czyli długości blokady). O ile pamiętam, świadectwo depozytowe można też zwrócić, co powinno spowodować zniesienie blokady.

MRaf
0
Wysłane: 30 maja 2013 19:37:26
Z tego co się orientuję wydanie Świadectwa Depozytowego jest równoznaczne blokadzie papierów na rachunku przez DM.
Dlaczego blokada jest nieodwołalna - nie mam pojęcia - zapewne nikt nie zakłada, że żądanie wcześniejszego wykupu nie zostanie zrealizowane.
Nadal próbuję wymóc na Gancie wcześniejszy wykup - jak już wyżej napisałem wczoraj dostarczyłem im ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty z terminem 7 dni, tak więc odblokowywać papierów nie planuję.
Edytowany: 30 maja 2013 19:40

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 maja 2013 19:55:12
Ale MRaf, przecież na walne też blokujesz papiery w KDPW.... I można czasowo je zablokować.

wapkil
0
Wysłane: 30 maja 2013 23:11:20
Wydaje mi się, że nie istnieje coś takiego, jak bezterminowa blokada. Natomiast ,,nieodwołalność'' znaczy tylko tyle, że składający wniosek o blokadę nie może jej dowolnie odwołać, co nie zmienia faktu, że sama wygaśnie po upływie terminu ważności świadectwa depozytowego albo po jego wcześniejszym zwrocie (jeśli z okazji wydania takiego świadectwa powstała).

Pytałem o te blokady, bo sytuacja wyglądała na bardzo asymetryczną. Dziwne byłoby, gdyby dłużnik nie miał żadnych obowiązków, a wierzyciel musiał z góry blokować na nie wiadomo jak długo papiery, tylko po to, żeby móc poprosić dłużnika o spłatę długu. Z dyskusji wynika, że chyba tak nie jest. Można było zablokować papiery tylko do momentu, w którym emitent powinien zwrócić pieniądze (może krócej, bo chcieli tylko świadectwa depozytowego, więc formalnie mogło wystarczyć kilka dni). Można też po odmowie spłaty zwrócić świadectwo i zdjąć blokadę.
Edytowany: 30 maja 2013 23:12

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 30 maja 2013 23:29:39
to ja jeszcze zapytam odnośnie serii GND0513, do wysyłanego wezwania do zapłata muszę dołączyć pisemne świadectwo depozytowe wystawione przez Mbank/DI BRE? które bank mi prześle pocztą i dopiero razem wszystko wysyłam? (wezwanie i świadectwo)?

pzdr.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 31 maja 2013 11:04:52
Pomoże któryś z kolegów odnośnie tego pytania ? :

to ja jeszcze zapytam odnośnie serii GND0513, do wysyłanego wezwania do zapłata muszę dołączyć pisemne świadectwo depozytowe wystawione przez Mbank/DI BRE? które bank mi prześle pocztą i dopiero razem wszystko wysyłam? (wezwanie i świadectwo)?

Budrys
0
Wpisów: 115
Wysłane: 31 maja 2013 13:16:43
Ja wysłałem samo wezwanie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, bez pobierania dokumentów z banku. Podałem tylko liczbę obligacji i nr rachunku w biurze maklerskim. Wzór wezwania wziąłem z Internetu i tylko go odpowiednio dopasowałem.
Edytowany: 31 maja 2013 13:17

wapkil
0
Wysłane: 31 maja 2013 13:19:42
robertokot25 napisał(a):

Powinieneś postępować zgodnie z procedurą opisaną w warunkach emisji. Jeżeli oczywiście ta procedura tam jest i jest sensowna.

Jeżeli nie przeszkadza Ci zablokowanie papierów pod świadectwo depozytowe (nie chcesz albo nie masz możliwości ich sprzedać), na Twoim miejscu zrobiłbym tak, jak napisałeś.

Jeżeli blokada jest dla Ciebie niekorzystna, sytuacja robi się bardziej skomplikowana. Myślę, że bez świadectwa emitent może odrzucić żądanie (powołując się na brak dowodu, że możesz takie żądanie złożyć), ale odrzucić nie musi. Można się też zastanowić nad terminem ważności świadectwa (a zarazem długości blokady).

Oczynek
0
Wpisów: 7
Wysłane: 31 maja 2013 13:27:10
Witam, to podzielę się też własną historią podobną do MRaf. Też jestem posiadaczem GNT0613. U mnie było tak:
- po raporcie rocznym i zlamaniu konwenantów (wielkosc dlugu do aktywow) obligacje staly sie natychmiast wymagalne I zgodnie z warunkami emisji do wykupienia przez Gant w 35 dni roboczych (wypadał na 14 maj)
- skontaktowalem sie z mBank/eMakler/DIBRE I poprosilem o swiadectwo depozytowe (30zl), osły wystawily mi swiadectwo na zyczenie Klienta z terminem 5 dni. Mimo, iż deklarowałem zamiar przedterminowego wykupu (oddzielna historia). Sam też jestem osioł.
- wcześniej dzwoniłem do Ganta I pytałem o jakie świadectwo depozytowe chodzi, zrzucili mnie na drzewo mówiąc "jakiekolwiek", przecież nie będziemy robili problemów... Aby pokazać, że jest się właścicielem obligacji. Stąd wyszło "na życzenie Klienta" I tylko na 5 dni roboczych. mBank mówił, że jak zablokuję na dłużej to sam nie będę mógł sprzedać, bo będzie zablokowane...
- Gant przyjmuje tylko w 5 dni roboczych wezwania (wg warunków emisji) I szuka dziury w całym. Akurat ja z tym nie miałem kłopotu.
- Aha, NWAI jako pośrednik emisji obligacji oczywiście też rżnie głupa, nie podpowie Ci o jakie świadectwo chodzi chociaż był pytany (sami pewnie zapakowali się w te obligacje - prezes był/jest w radzie Ganta, podobno) albo po prostu się nie znają.
- Gant powiadamia mnie pismem, że nie może zrealizować mojego wezwania z przyczyn formalnych tj. brak skutecznej blokady środków.

Nie wiem czy Gant ma rację, ale rzeczywiście po konsultacji z DIBRE wg par. 118 punkt 2 Szczegółowe zasady działania Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych uczesnik (biuro maklerskie) w przypadku przedterminowego wykupu musi powiadomić emitenta (Ganta). A na życzenie Klienta blokuje i to wszystko. Także cel wydania świadectwa wydaje się ważny, ale nie wiem czy decydujący, bo z drugiej strony warunki emisji tego nie precyzują.

Ale historia MRaf mnie zadziwiła zupełnie, bo spełnił wszystkie wymagania I też nie otrzymał kasy na czas. MRaf możesz spokojnie składać wniosek o upadłość jako wierzyciel z jednoczesnym wnioskiem o zabezpieczenie aktywów (koszt 1000zł). Gant ma 2 tygodnie na potwierdzenie upadłości jako dłużnik, ew. sąd to zrobi za niego.

wapkil
0
Wysłane: 31 maja 2013 13:34:11
Oczynek napisał(a):
Gant powiadamia mnie pismem, że nie może zrealizować mojego wezwania z przyczyn formalnych tj. brak skutecznej blokady środków.

Skoro już drążymy ten temat. Czym uzasadnili ten brak skutecznej blokady (zbyt krótka ważność świadectwa, zły cel, coś innego)?

Oczynek
0
Wysłane: 31 maja 2013 13:40:30
w moim przypadku celem powinno być "przedterminowy wykup"

Oczynek
0
Wysłane: 31 maja 2013 13:46:58
Jeszcze tylko dodam dla niewtajemniczonych (do niedawna sam nie wiedziałem), że świadectwo depozytowe jest równoważnikiem blokowania środków/obligacji. Podając okres obowiązywania blokujemy możliwość ich sprzedaży - niby nawet emitent ich nie może ruszyć (ze złym celem), ale ... nic nie stoi na przeszkodzie wg DIBRE, żeby jednego dnia założyć blokadę na miesiąc, a następnego dnia poprosić o jej zdjęcie:)

wapkil
0
Wysłane: 31 maja 2013 13:57:53
Oczynek napisał(a):
w moim przypadku celem powinno być "przedterminowy wykup"

W sumie w ich sytuacji ciężko się dziwić, że szukają błędów. Jak widać, pięciodniowy termin ważności im nie przeszkadzał, choć może by zaczął, gdyby nie wymyślili czegoś innego.

Oczynek napisał(a):
ale ... nic nie stoi na przeszkodzie wg DIBRE, żeby jednego dnia założyć blokadę na miesiąc, a następnego dnia poprosić o jej zdjęcie:)

O ile wiem, wydanie świadectwa depozytowego powoduje blokadę, której odwołać nie można - do czasu utraty ważności świadectwa lub do chwili jego zwrotu.
Edytowany: 31 maja 2013 13:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

37 38 39 40 41

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,394 sek.

snvbiwls
hwgmoxsh
vkcmmbai
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kexvpldj
jpitpoqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat