anty_teresa napisał(a):wyrywacz_chwastow napisał(a):Pewności nie ma, że "ktoś kto ładnie poprosił" ? Może to był "znajomy lub przyjaciel króliczka"
Fakty są następujące:
30.04.2013 wykup 60x100 = 6.000,00 z powodu narusenia warunków emisji,
06.05.2013 brak wykupu GND0513,
27.05.2013 brak wykupu GNT0513.
Mam pytanie czy ktoś z obligatariuszy GND0513 złozył już pozew?? Chyba najwyzszy czas.
Tak na marginesie Zarząd Gant staje się powoli
O ile w jakikolwiek sposób dogadał sie z dużymi, jak sugeruje Leuron, to ze wzgledów prestiżowych podałby to do publicznej wiadomości.
Niniejszym informuję, że ten wykup 60 szt dotyczył papierów jednego z członków mojej rodziny nijak nie związanego ze spółką Gant, a realizowany był przez DM BOŚ na wysłane pocztą żądanie do spółki.
PS: Myślałem, że jest to jasne po moich sugestiach co do pism kierowanych do spółki.
Witam,
Pisma nie pomagają, chyba że chcąc sobie poprawić wizerunek poświęcą 6000zł i otrąbią wcześniejszy wykup, który "jest istotną informacją z punktu widzenia oceny sytuacji finansowej spółki", czy jak to oni to ładnie ujmują.
Uprzejmie informuję, że dla obligacji GNT0613 po ogłoszeniu wyników za 2012 spełnił się warunek umożliwiający wystąpienie do spółki z żądaniem przedterminowego wykupu (przekroczenie granicznej wartości współczynnika ogólnego zadłużenia). Uczyniłem to tego samego dnia, a że mam do nich z 500m, a po drodze DM BOŚ sprawę zamknąłem w jeden dzień. W 35 dniu roboczym, w którym powinien nastąpić wykup otrzymałem lakoniczne pismo od nowego Prezesa z informacją, że obligacje _planują_ wykupić w terminie (19.06).
Tak więc spółka odmówiła prawa do wcześniejszego wykupu w przypadku, w którym chodziło o "nieco" więcej niż wspomniane 6000zł.
Dodam, że mimo zapisów w nocie informacyjnej spółka nie poinformowała o zaistnieniu warunku wcześniejszego wykupu na żądanie, nie poinformowała o wpłynięciu takiego pisma i o odmowie realizacji żądania.
Jak to jest, że wykup za 6000zł jest "istotną informacją z punktu widzenia oceny sytuacji finansowej spółki", a odmowa wykupu na dużo większą kwotę już nie
Do tego aby wystąpić z żądaniem przedterminowego wykupu byłem zmuszony do złożenia nieodwołalnej blokady obligacji na rachunku, więc mimo odmowy nie mogę ich np. sprzedać.
Na chwilę obecną pozostaje więc jedynie oczekiwanie na ogłoszenie upadłości na wniosek kogoś o słabszych nerwach... Z tego co się orientuję - odmowa wcześniejszego wykupu po spełnieniu warunków do niego uprawniających jest wystarczającym powodem do wystąpienia z takim wnioskiem.
Pociesza tylko, że moja seria jest zabezpieczona. Wartość zabezpieczenia deklarowana na 2-krotność kwoty emisji, więc biorąc poprawkę na realną wartość - w postępowaniu upadłościowym z 50% się odzyska... reszta do podziału między wszystkich.