0 Dołączył: 2012-06-06 Wpisów: 115
Wysłane:
2 sierpnia 2013 15:46:32
Faktycznie, obligacje konsolidacyjne nie obejmuja wszystkich obligacji, a więc GND0513 i GNT0814. Pozostałe, są podobno ujęte w obligacjach konsolidacyjnych. A więc zaległe GND0513 mają być spłacone tuż przed emisją obligacji konsolidacyjnych, a GNT0814 mają być spłacone odpowiednio za rok w sierpniu. Co z tego wyjdzie - zobaczymy.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
2 sierpnia 2013 15:58:40
biznes.pap.pl/NSE/pl/reports/e...Cytat:KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 98 / 2013 Data sporządzenia: 2013-08-02 Skrócona nazwa emitenta GANT Temat Zmiana terminu spłaty obligacji serii BE. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Na podstawie § 5 ust. 1 pkt 1 i 11 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim Zarząd Spółki GANT DEVELOPMENT S.A. przekazuje do publicznej wiadomości, że w związku z trwającymi negocjacjami w sprawie emisji obligacji skonsolidowanych wszyscy obligatariusze, w tym obligatariusze, których reprezentują nowo wybrani członkowie Rady Nadzorczej Emitenta, wyrazili zgodę na zmianę warunków emisji obligacji polegającą na przyjęciu nowego terminu wykupu ww. obligacji, który przypadnie w dniu 30 września 2013 r. Zmiana warunków emisji ww. obligacji nastąpiła zgodnie z uchwałą Zarządu Emitenta nr 1/VIII/2013 z dnia 01.08.2013 r.
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2013 16:19:36
No tak, tylko, że jeśli nie potrafili uplasować obligacji przez 1,5 m-ca, to teraz nagle na koniec września im się uda? Przecież dług będzie cały czas rosnąć. Dojdzie niespłacona seria GNT0813. Ruszą procesy sądowe. Czy we wrześniu ktoś obejmie od Ganta obligacje?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-12-06 Wpisów: 25
Wysłane:
2 sierpnia 2013 16:23:55
Przesunięcie o dwa miesiące, pewnie dlatego że proces decyzyjny już zakończony a przedłużają się tylko procedury wyborcza.biz/biznes/1,100969,1...Cytat: Przesunięcie terminu emisji obligacji wynika z procedur wewnętrznych poszczególnych instytucji, z którymi rozmawiamy. Cały proces uda się zakończyć do 19 lipca, do tego dnia został też przesunięty termin spłaty naszych zobowiązań z tytułu emisji pomostowej
Cytat: Z naszymi obligatariuszami przeszliśmy już proces decyzyjny i wiemy, jak oni działają. Dlatego jestem przekonany, że w nowym terminie wszystko się uda.
Co do upadłości z układem, to wydaje mi się że często jest tak że drobni wierzyciele dostają 100% wierzytelności a więksi ustalają odpowiednie obcięcie nominału. Życzę wszystkim drobnym wierzycielom aby tak się stało i odzyskali zainwestowany kapitał.
Edytowany: 2 sierpnia 2013 16:24
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2013 16:29:00
Cytat: Przesunięcie o dwa miesiące, pewnie dlatego że proces decyzyjny już zakończony a przedłużają się tylko procedury thumbright
wyborcza.biz/biznes/1,100969,14256068,Gant_zakonczy_emisje_obligacji_konsolidacyjnych_wartych.html
Cytat:
Przesunięcie terminu emisji obligacji wynika z procedur wewnętrznych poszczególnych instytucji, z którymi rozmawiamy. Cały proces uda się zakończyć do 19 lipca, do tego dnia został też przesunięty termin spłaty naszych zobowiązań z tytułu emisji pomostowej
Cytat:
Z naszymi obligatariuszami przeszliśmy już proces decyzyjny i wiemy, jak oni działają. Dlatego jestem przekonany, że w nowym terminie wszystko się uda.
Co do upadłości z układem, to wydaje mi się że często jest tak że drobni wierzyciele dostają 100% wierzytelności a więksi ustalają odpowiednie obcięcie nominału. Życzę wszystkim drobnym wierzycielom aby tak się stało i odzyskali zainwestowany kapitał. jakieś bardzo i nieaktualnie info podajesz, niedługo spłatę będą wydłużać na przyszły rok....
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2013 16:41:48
Mam wrażenie Roberto że nie zrozumiałeś ironii w moim poście, poprzednie newsy, wypowiedzi i wydarzenia wskazują na obraz sytuacji.
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2013 16:54:56
Cytat:Mam wrażenie Roberto że nie zrozumiałeś ironii w moim poście, poprzednie newsy, wypowiedzi i wydarzenia wskazują na obraz sytuacji. ach. ok tera zajarzyłem :)
|
|
0 Dołączył: 2012-07-26 Wpisów: 150
Wysłane:
2 sierpnia 2013 17:31:08
No to chyba zacznie się fala wniosków. Wiadomo, upadłosc nie jest nikomu na rękę, niemniej wg mnie w przypadku roszczeń inwestorów indywidualnych na kwoty nawet kilkuset tysięcy, aby nie robic afery i dymu na pewno znalazłyby sie pieniądze w Gancie. Wydaje mi się że wystąpienie na drogę prawną to obecnie jedyna skuteczna forma dojścia do odzyskania swoich pieniędzy. Jak narazie to chyba jedyne co wiadomo w sprawie to że nic nie wiadomo Znajomy stwierdził odnosnie wyjscia z obligami na drogę prawną jako : "koszty, kosztami - bede miał nauczkę na przyszłość. Jezeli w porę nie zareaguję, moze byc już za późno".
|
|
0 Dołączył: 2013-01-13 Wpisów: 128
Wysłane:
2 sierpnia 2013 17:45:39
robertokot25 napisał(a):Cytat:wyrywacz_chwastow napisał(a): No to robi się bardzo ciekawie Think
Obstawiam plajtę Gancika - Kancika tak do końca III q 2013 salute
Nadal obstawiam plajtę Gancika -Kancika tylko chyba do do końca 082013Eh? postaw konkretny termin to zobaczymy czy się sprawdzi ;) Podanie dnia w którym ktoś z wierzycieli lub spółka złoży wniosek o upadłość to jak podanie daty porodu księżnej Katarzyny I miał się urodzić 13 a Jurek  "posiedział" dłużej i przyszedł chyba 22
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2013 17:52:48
kronau napisał(a):No to chyba zacznie się fala wniosków. Wiadomo, upadłosc nie jest nikomu na rękę, niemniej wg mnie w przypadku roszczeń inwestorów indywidualnych na kwoty nawet kilkuset tysięcy, aby nie robic afery i dymu na pewno znalazłyby sie pieniądze w Gancie. Wydaje mi się że wystąpienie na drogę prawną to obecnie jedyna skuteczna forma dojścia do odzyskania swoich pieniędzy. Jak narazie to chyba jedyne co wiadomo w sprawie to że nic nie wiadomo Znajomy stwierdził odnosnie wyjscia z obligami na drogę prawną jako : "koszty, kosztami - bede miał nauczkę na przyszłość. Jezeli w porę nie zareaguję, moze byc już za późno". Przesłałem w maju na PW 13 osobom wzór wezwanka do zapłaty dla Gancika - Kancika. Ciekawe ile osób wysłało go do spółeczki i przeciągneli ją przez sąd.W nakazowym postępowaniu upominawczy powinno się już otrzymać nieprawomocny nakaz.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
2 sierpnia 2013 19:29:59
Chwila,chwila chyba nie sądzicie,że Gant sam bez zgody instytucjonalnych przekłada sobie terminy,do tego w spółce są przedstawiciele chyba dwóch wierzycieli i co pozwalają wyprowadzać majątek ? Ludzie ja wiem,że to giełda ale bez przesady,te znikające projekty podobno zostały sprzedane jeden madziarom,a drugi a przynajmniej jego II etap połknięty przez Triada Dom czy jakoś tak.Liczą na kasę z OT i pewnie emisję by spłacić te serie,więc kto nie ma cierpliwości to do dzieła i wysyłać wezwania do zapłaty itd
Edytowany: 2 sierpnia 2013 19:30
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2013 20:13:17
Jest takie porzekadło bankowców: "Jak pożyczyłej od nas 10.000,00 i nie masz jak oddać to Twój problem  , ale jak my pożyczyliśmy Tobie 10.000.000,00 lub nie daj Bóg więciej i nie masz gotówki aby nam oddać to już nasz problem  i to ten z kategorii "big  " A jak taki klient upadnie to bankowcy spią jak niemowlaki. Budzą się co dwie godziny z płaczem i trzeba mi wymieniać pampersa.
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
2 sierpnia 2013 21:01:07
oj, sporo racji masz. wydaje mi się, że oferującym był DM BPS (na jego stronach są dostępne dokumenty dotyczące hipotek Ganta). instytucjonalni mogą być w dużej grupie bankami spółdzielczymi, stąd ich ciągłe zgody na wydłużanie terminu wykupu. skąd to wiem? bo pracuję w spółdzielczym, i jak na złość geniusze z centrali wpakowali się w gantowe obligi  dobrze, że jakaś redukcja chyba była, bo wpakowali by nas na gigantyczną minę... chociaż i tak jest źle, bo prezes ostatnio stwierdził, że musimy zacząć oszczędzać i mimo bardzo dobrych wyników i wykonania wszystkich planów (co się nie zdarza zbyt często) nie dał premii... widać, że liczą się ze stratą już teraz... żeby tylko się to planem naprawczym nie skończyło...
|
|
0 Dołączył: 2012-10-12 Wpisów: 42
Wysłane:
2 sierpnia 2013 21:23:38
bialoczerwony napisał(a):Chwila,chwila chyba nie sądzicie,że Gant sam bez zgody instytucjonalnych przekłada sobie terminy,do tego w spółce są przedstawiciele chyba dwóch wierzycieli i co pozwalają wyprowadzać majątek ? Ludzie ja wiem,że to giełda ale bez przesady,te znikające projekty podobno zostały sprzedane jeden madziarom,a drugi a przynajmniej jego II etap połknięty przez Triada Dom czy jakoś tak.Liczą na kasę z OT i pewnie emisję by spłacić te serie,więc kto nie ma cierpliwości to do dzieła i wysyłać wezwania do zapłaty itd Może i instytucjonalni wyrażają zgodę, ale np. indywidualni posiadający GND0513 są totalnie pomijani i nikt ani się ich nie pyta o zgodę, ani nie informuje, ani wogóle nic nie proponuje co z tym mają zamiar zrobić. Po drugie, gdyby rzeczywiście im zależało to dogadywaliby się z instytucjonalnymi, a próbowali przynajmniej częściowo spłacić indywidualnych - bo przecież gdyby była to prawda o sprzedaży to część kasy powinni mieć, nieprawdaż? Po trzecie - wezwanie do zapłaty nic nie daje - GANT je po prostu ignoruje i wogóle nie odpowiada. Więc pozostaje tylko sąd, a nie każdemu indywidualnemu mającemu kilka-kilkanaście sztuk się chce i mu się to opłaca (koszty, czas, nerwy).
|
|
0 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 30
Wysłane:
4 sierpnia 2013 09:17:19
I pomyśleć, że jeszcze niedawno Marvipol i Gant były postrzegane jako podobne spółki. Minęło kilka miesięcy i Marvipol posiadający profesjonalny Zarząd pozyskuje finansowanie, splaca w terminie kupon i kolejne serie obligacji, jest przejrzysty, prowadzi sensowna politykę informacyjną /stąd wycena obligacji w okolicach 100 %/. Gant natomiast - totalna porażka. Już drugi niekompetentny, nieprofesjonalny i wręcz śmieszny Zarząd, polityki informacyjnej prawie nie ma, co więcej, zamiast cokolwiek wyjaśniać, to tylko sieje zamęt i doprowadza do utraty jakiegokolwiek zaufania. Kolejne braki wykupu kuponów i kolejnych serii obligacji powodują narastanie długu /odsetki karne/, utratę potencjalnych nabywców mieszkań i inwestorów. A jak słyszę, jak to obligatariusze wspaniałomyślnie i jednym głosem zgadzają się na kolejne odroczenia wykupów to mnie mało szlag nie trafia. Do tego podobno istnieje jakaś sprzedaż mieszkań, poza tym kolejne dodruki akcji, a kasy jak nie ma, tak nie ma. Gdyby mieli choć krztynę honoru, to by powoli wypłacali zaległy kupon, czy wykupywali choćby mniejsze emisje. Określenie z forum internetowych, że Gant to kant ma chyba uzasadnienie. Takie firmy to zakała rynku Catalyst.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
4 sierpnia 2013 15:12:50
a propos zaangażowania BS w papierach dłużnych GANTA, to przypominam sobie, że gdzieś tak pod koniec 2012, GANT odkupił od BPS swoje papiery dłużne za ok. 35 mln zł, a na odkupienie tych papierów, kredytu udzielił GANTOWI właśnie BPS, kredyt jest zapewne znacznie lepiej zabezpieczony od papierów dłużnych... ale to w pewnym sensie potwierdzenie powiedzenia, że "złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma"... nikomu z wierzycieli na upadku GANTA szczególnie chyba nie zależy... ogólnie to BS-cze śmiało sobie poczynają na rynku papierów komercyjnych, czytam w sprawozdaniach jakie papiery mają, ostatnio przeczytałem, że jeden z notowanych na CATALYST małych BS-ów ma np.papierów MINOXU za 1 mln... sporo
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2013 09:20:28
Edytowany: 5 sierpnia 2013 09:23
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2013 10:40:42
Czy wie ktoś może jaki jest status obligacji AX (GNT0613) za 21mln PLN? Podobno Gant je wykupił? Czy to prawda?
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2013 10:42:58
Ja również pamietam jak jeszcze na początku roku Marvipol i Gant były stawiane w jednym szeregu. Spogladajac chociazby na sposób traktowania obligatariuszy/inwestorów Ganta w odniesieniu do inwestorów/obligatariuszy Marvipolu mozna powiedziec wyglada komicznie(majowi obligatariusze Ganta do dziś nie wiedza o co kaman a mamy sierpień  ). Kontakt tylko z wybranymi inwestorami(instytucjonalnymi) i traktowanie innych inwestorów w sposób nader "swobodny" z pewnoscią chluby i sprzedazy mieszkań Gantowi nie przyniesie. A odsetki lecą...
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2013 11:04:11
Budrys napisał(a):Czy wie ktoś może jaki jest status obligacji AX (GNT0613) za 21mln PLN? Podobno Gant je wykupił? Czy to prawda? Z moich informacji nie wykupili tej serii. Potwierdzenie tego w dzisiejszym raporcie: www.stockwatch.pl/wiadomosci/t...Pozdrawiam
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.