PARTNER SERWISU
mcmmqwyw
45 46 47 48 49

GANT (Catalyst)

Budrys
0
Wpisów: 115
Wysłane: 2 sierpnia 2013 15:46:32
Faktycznie, obligacje konsolidacyjne nie obejmuja wszystkich obligacji, a więc GND0513 i GNT0814. Pozostałe, są podobno ujęte w obligacjach konsolidacyjnych. A więc zaległe GND0513 mają być spłacone tuż przed emisją obligacji konsolidacyjnych, a GNT0814 mają być spłacone odpowiednio za rok w sierpniu. Co z tego wyjdzie - zobaczymy.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 2 sierpnia 2013 15:58:40
biznes.pap.pl/NSE/pl/reports/e...

Cytat:
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 98 / 2013
Data sporządzenia: 2013-08-02
Skrócona nazwa emitenta
GANT
Temat
Zmiana terminu spłaty obligacji serii BE.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Na podstawie § 5 ust. 1 pkt 1 i 11 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim Zarząd Spółki GANT DEVELOPMENT S.A. przekazuje do publicznej wiadomości, że w związku z trwającymi negocjacjami w sprawie emisji obligacji skonsolidowanych wszyscy obligatariusze, w tym obligatariusze, których reprezentują nowo wybrani członkowie Rady Nadzorczej Emitenta, wyrazili zgodę na zmianę warunków emisji obligacji polegającą na przyjęciu nowego terminu wykupu ww. obligacji, który przypadnie w dniu 30 września 2013 r. Zmiana warunków emisji ww. obligacji nastąpiła zgodnie z uchwałą Zarządu Emitenta nr 1/VIII/2013 z dnia 01.08.2013 r.

Budrys
0
Wysłane: 2 sierpnia 2013 16:19:36
No tak, tylko, że jeśli nie potrafili uplasować obligacji przez 1,5 m-ca, to teraz nagle na koniec września im się uda? Przecież dług będzie cały czas rosnąć. Dojdzie niespłacona seria GNT0813. Ruszą procesy sądowe. Czy we wrześniu ktoś obejmie od Ganta obligacje?

Maciej Wegorkiewicz
0
Wpisów: 25
Wysłane: 2 sierpnia 2013 16:23:55
Przesunięcie o dwa miesiące, pewnie dlatego że proces decyzyjny już zakończony a przedłużają się tylko procedury thumbright

wyborcza.biz/biznes/1,100969,1...

Cytat:

Przesunięcie terminu emisji obligacji wynika z procedur wewnętrznych poszczególnych instytucji, z którymi rozmawiamy. Cały proces uda się zakończyć do 19 lipca, do tego dnia został też przesunięty termin spłaty naszych zobowiązań z tytułu emisji pomostowej

Cytat:

Z naszymi obligatariuszami przeszliśmy już proces decyzyjny i wiemy, jak oni działają. Dlatego jestem przekonany, że w nowym terminie wszystko się uda.

Co do upadłości z układem, to wydaje mi się że często jest tak że drobni wierzyciele dostają 100% wierzytelności a więksi ustalają odpowiednie obcięcie nominału. Życzę wszystkim drobnym wierzycielom aby tak się stało i odzyskali zainwestowany kapitał.
Edytowany: 2 sierpnia 2013 16:24

robertokot25
0
Wysłane: 2 sierpnia 2013 16:29:00
Cytat:
Przesunięcie o dwa miesiące, pewnie dlatego że proces decyzyjny już zakończony a przedłużają się tylko procedury thumbright

wyborcza.biz/biznes/1,100969,14256068,Gant_zakonczy_emisje_obligacji_konsolidacyjnych_wartych.html

Cytat:

Przesunięcie terminu emisji obligacji wynika z procedur wewnętrznych poszczególnych instytucji, z którymi rozmawiamy. Cały proces uda się zakończyć do 19 lipca, do tego dnia został też przesunięty termin spłaty naszych zobowiązań z tytułu emisji pomostowej

Cytat:

Z naszymi obligatariuszami przeszliśmy już proces decyzyjny i wiemy, jak oni działają. Dlatego jestem przekonany, że w nowym terminie wszystko się uda.

Co do upadłości z układem, to wydaje mi się że często jest tak że drobni wierzyciele dostają 100% wierzytelności a więksi ustalają odpowiednie obcięcie nominału. Życzę wszystkim drobnym wierzycielom aby tak się stało i odzyskali zainwestowany kapitał.

jakieś bardzo i nieaktualnie info podajesz, niedługo spłatę będą wydłużać na przyszły rok....

Maciej Wegorkiewicz
0
Wysłane: 2 sierpnia 2013 16:41:48
Mam wrażenie Roberto że nie zrozumiałeś ironii w moim poście, poprzednie newsy, wypowiedzi i wydarzenia wskazują na obraz sytuacji.

robertokot25
0
Wysłane: 2 sierpnia 2013 16:54:56
Cytat:
Mam wrażenie Roberto że nie zrozumiałeś ironii w moim poście, poprzednie newsy, wypowiedzi i wydarzenia wskazują na obraz sytuacji.

ach. ok tera zajarzyłem :) thumbright

kronau
0
Wpisów: 150
Wysłane: 2 sierpnia 2013 17:31:08
No to chyba zacznie się fala wniosków. Wiadomo, upadłosc nie jest nikomu na rękę, niemniej wg mnie w przypadku roszczeń inwestorów indywidualnych na kwoty nawet kilkuset tysięcy, aby nie robic afery i dymu na pewno znalazłyby sie pieniądze w Gancie. Wydaje mi się że wystąpienie na drogę prawną to obecnie jedyna skuteczna forma dojścia do odzyskania swoich pieniędzy.

Jak narazie to chyba jedyne co wiadomo w sprawie to że nic nie wiadomo Anxious

Znajomy stwierdził odnosnie wyjscia z obligami na drogę prawną jako : "koszty, kosztami - bede miał nauczkę na przyszłość. Jezeli w porę nie zareaguję, moze byc już za późno".

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 2 sierpnia 2013 17:45:39
robertokot25 napisał(a):
Cytat:
wyrywacz_chwastow napisał(a):
No to robi się bardzo ciekawie Think

Obstawiam plajtę Gancika - Kancika tak do końca III q 2013 salute

Nadal obstawiam plajtę Gancika -Kancika tylko chyba do do końca 082013Eh?

postaw konkretny termin to zobaczymy czy się sprawdzi ;)

Podanie dnia w którym ktoś z wierzycieli lub spółka złoży wniosek o upadłość to jak podanie daty porodu księżnej KatarzynyThink

I miał się urodzić 13 a Jurek king "posiedział" dłużej i przyszedł chyba 22 binky

wyrywacz_chwastow
0
Wysłane: 2 sierpnia 2013 17:52:48
kronau napisał(a):
No to chyba zacznie się fala wniosków. Wiadomo, upadłosc nie jest nikomu na rękę, niemniej wg mnie w przypadku roszczeń inwestorów indywidualnych na kwoty nawet kilkuset tysięcy, aby nie robic afery i dymu na pewno znalazłyby sie pieniądze w Gancie. Wydaje mi się że wystąpienie na drogę prawną to obecnie jedyna skuteczna forma dojścia do odzyskania swoich pieniędzy.

Jak narazie to chyba jedyne co wiadomo w sprawie to że nic nie wiadomo Anxious

Znajomy stwierdził odnosnie wyjscia z obligami na drogę prawną jako : "koszty, kosztami - bede miał nauczkę na przyszłość. Jezeli w porę nie zareaguję, moze byc już za późno".

Przesłałem w maju na PW 13 osobom wzór wezwanka do zapłaty dla Gancika - Kancika. Ciekawe ile osób wysłało go do spółeczki i przeciągneli ją przez sąd.W nakazowym postępowaniu upominawczy powinno się już otrzymać nieprawomocny nakaz.

del-201508101
0
Wpisów: 200
Wysłane: 2 sierpnia 2013 19:29:59
Chwila,chwila chyba nie sądzicie,że Gant sam bez zgody instytucjonalnych przekłada sobie terminy,do tego w spółce są przedstawiciele chyba dwóch wierzycieli i co pozwalają wyprowadzać majątek ? Ludzie ja wiem,że to giełda ale bez przesady,te znikające projekty podobno zostały sprzedane jeden madziarom,a drugi a przynajmniej jego II etap połknięty przez Triada Dom czy jakoś tak.Liczą na kasę z OT i pewnie emisję by spłacić te serie,więc kto nie ma cierpliwości to do dzieła i wysyłać wezwania do zapłaty itd
Edytowany: 2 sierpnia 2013 19:30

wyrywacz_chwastow
0
Wysłane: 2 sierpnia 2013 20:13:17
Jest takie porzekadło bankowców:
"Jak pożyczyłej od nas 10.000,00 i nie masz jak oddać to Twój problemDancing , ale jak my pożyczyliśmy Tobie 10.000.000,00 lub nie daj Bóg więciej i nie masz gotówki aby nam oddać to już nasz problem Eh? i to ten z kategorii "bigpuke_l "

A jak taki klient upadnie to bankowcy spią jak niemowlaki. Budzą się co dwie godziny z płaczem i trzeba mi wymieniać pampersa.thumbright

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 2 sierpnia 2013 21:01:07
oj, sporo racji masz. wydaje mi się, że oferującym był DM BPS (na jego stronach są dostępne dokumenty dotyczące hipotek Ganta). instytucjonalni mogą być w dużej grupie bankami spółdzielczymi, stąd ich ciągłe zgody na wydłużanie terminu wykupu. skąd to wiem? bo pracuję w spółdzielczym, i jak na złość geniusze z centrali wpakowali się w gantowe obligi d'oh! dobrze, że jakaś redukcja chyba była, bo wpakowali by nas na gigantyczną minę... chociaż i tak jest źle, bo prezes ostatnio stwierdził, że musimy zacząć oszczędzać i mimo bardzo dobrych wyników i wykonania wszystkich planów (co się nie zdarza zbyt często) nie dał premii... widać, że liczą się ze stratą już teraz... żeby tylko się to planem naprawczym nie skończyło...

maremiks
0
Wpisów: 42
Wysłane: 2 sierpnia 2013 21:23:38
bialoczerwony napisał(a):
Chwila,chwila chyba nie sądzicie,że Gant sam bez zgody instytucjonalnych przekłada sobie terminy,do tego w spółce są przedstawiciele chyba dwóch wierzycieli i co pozwalają wyprowadzać majątek ? Ludzie ja wiem,że to giełda ale bez przesady,te znikające projekty podobno zostały sprzedane jeden madziarom,a drugi a przynajmniej jego II etap połknięty przez Triada Dom czy jakoś tak.Liczą na kasę z OT i pewnie emisję by spłacić te serie,więc kto nie ma cierpliwości to do dzieła i wysyłać wezwania do zapłaty itd

Może i instytucjonalni wyrażają zgodę, ale np. indywidualni posiadający GND0513 są totalnie pomijani i nikt ani się ich nie pyta o zgodę, ani nie informuje, ani wogóle nic nie proponuje co z tym mają zamiar zrobić.
Po drugie, gdyby rzeczywiście im zależało to dogadywaliby się z instytucjonalnymi, a próbowali przynajmniej częściowo spłacić indywidualnych - bo przecież gdyby była to prawda o sprzedaży to część kasy powinni mieć, nieprawdaż?
Po trzecie - wezwanie do zapłaty nic nie daje - GANT je po prostu ignoruje i wogóle nie odpowiada. Więc pozostaje tylko sąd, a nie każdemu indywidualnemu mającemu kilka-kilkanaście sztuk się chce i mu się to opłaca (koszty, czas, nerwy).

dziekan-k1
0
Wpisów: 30
Wysłane: 4 sierpnia 2013 09:17:19
I pomyśleć, że jeszcze niedawno Marvipol i Gant były postrzegane jako podobne spółki. Minęło kilka miesięcy i Marvipol posiadający profesjonalny Zarząd pozyskuje finansowanie, splaca w terminie kupon i kolejne serie obligacji, jest przejrzysty, prowadzi sensowna politykę informacyjną /stąd wycena obligacji w okolicach 100 %/. Gant natomiast - totalna porażka. Już drugi niekompetentny, nieprofesjonalny i wręcz śmieszny Zarząd, polityki informacyjnej prawie nie ma, co więcej, zamiast cokolwiek wyjaśniać, to tylko sieje zamęt i doprowadza do utraty jakiegokolwiek zaufania. Kolejne braki wykupu kuponów i kolejnych serii obligacji powodują narastanie długu /odsetki karne/, utratę potencjalnych nabywców mieszkań i inwestorów. A jak słyszę, jak to obligatariusze wspaniałomyślnie i jednym głosem zgadzają się na kolejne odroczenia wykupów to mnie mało szlag nie trafia. Do tego podobno istnieje jakaś sprzedaż mieszkań, poza tym kolejne dodruki akcji, a kasy jak nie ma, tak nie ma. Gdyby mieli choć krztynę honoru, to by powoli wypłacali zaległy kupon, czy wykupywali choćby mniejsze emisje. Określenie z forum internetowych, że Gant to kant ma chyba uzasadnienie. Takie firmy to zakała rynku Catalyst.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 4 sierpnia 2013 15:12:50
a propos zaangażowania BS w papierach dłużnych GANTA, to przypominam sobie, że gdzieś tak pod koniec 2012, GANT odkupił od BPS swoje papiery dłużne za ok. 35 mln zł, a na odkupienie tych papierów, kredytu udzielił GANTOWI właśnie BPS, kredyt jest zapewne znacznie lepiej zabezpieczony od papierów dłużnych... ale to w pewnym sensie potwierdzenie powiedzenia, że "złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma"... nikomu z wierzycieli na upadku GANTA szczególnie chyba nie zależy... ogólnie to BS-cze śmiało sobie poczynają na rynku papierów komercyjnych, czytam w sprawozdaniach jakie papiery mają, ostatnio przeczytałem, że jeden z notowanych na CATALYST małych BS-ów ma np.papierów MINOXU za 1 mln... sporo

Maciej Wegorkiewicz
0
Wysłane: 5 sierpnia 2013 09:20:28
Ciekawe jak tam dochodzenie:

www.gielda.gant.pl/CMS/komunik...
Edytowany: 5 sierpnia 2013 09:23

Budrys
0
Wysłane: 5 sierpnia 2013 10:40:42
Czy wie ktoś może jaki jest status obligacji AX (GNT0613) za 21mln PLN? Podobno Gant je wykupił? Czy to prawda?

kronau
0
Wysłane: 5 sierpnia 2013 10:42:58
Ja również pamietam jak jeszcze na początku roku Marvipol i Gant były stawiane w jednym szeregu. Spogladajac chociazby na sposób traktowania obligatariuszy/inwestorów Ganta w odniesieniu do inwestorów/obligatariuszy Marvipolu mozna powiedziec wyglada komicznie(majowi obligatariusze Ganta do dziś nie wiedza o co kaman a mamy sierpień king ). Kontakt tylko z wybranymi inwestorami(instytucjonalnymi) i traktowanie innych inwestorów w sposób nader "swobodny" z pewnoscią chluby i sprzedazy mieszkań Gantowi nie przyniesie.

A odsetki lecą...salute

kronau
0
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:04:11
Budrys napisał(a):
Czy wie ktoś może jaki jest status obligacji AX (GNT0613) za 21mln PLN? Podobno Gant je wykupił? Czy to prawda?

Z moich informacji nie wykupili tej serii. Potwierdzenie tego w dzisiejszym raporcie:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/t...

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

45 46 47 48 49

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

snvbiwls
hwgmoxsh
vkcmmbai
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kexvpldj
jpitpoqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat