Cytat:Ale, ta cała reforma jest dziełem prawicy. Wprowadził ją AWS i rozwijały kolejne rządy prawicy
no hola hola nie tak szybko z tymie etykietkami....ktos tu chyba zapomnial o KLD/UW i ich metamorfach literkowych
z wiki
"W 1996 roku Rutkowski wziął urlop z Banku Światowego i powrócił do Warszawy aby objąć przywództwo grupy reformatorów (m.in. Marek Góra, Wojciech Misiąg, Aleksandra Wiktorow, Andrzej Bratkowski, Agnieszka Chłoń-Domińczak, Krzysztof Pater, Ryszard Petru) przygotowującej nowatorską reformę systemu emerytalnego w Polsce, zakładającą m.in. odejście od tradycyjnego repartycyjnego systemu zdefiniowanego świadczenia na rzecz nowoczesnego i długookresowo stabilnego systemu zdefiniowanej składki z istotnym filarem kapitałowym obsługiwanym przez prywatne fundusze emerytalne. Z poparciem ówczesnych pełnomocników rządu ds. reformy zabezpieczenia społecznego, Andrzeja Bączkowskiego i Jerzego Hausnera oraz ministrów finansów Grzegorza Kołodko i Marka Belki pierwsza część pakietu reform została przegłosowana przez Parlament RP w 1997 roku, a druga część w 1998 roku (z Ewą Lewicką jako pełnomocnikiem, Leszkiem Balcerowiczem jako ministrem finansów i Markiem Górą jaką następcą Rutkowskiego jako dyrektor biura pełnomocnika rządu ds. reformy zabezpieczenia społecznego), otwierając drogę do wprowadzenia nowego systemu emerytalnego w Polsce z dniem 1 stycznia 1999 roku"
wsytarczy ze sie poczyta zyciorysy, asocjacje polityczne i funcke/perypetie wyzej wymienionych osob i moze sie okazac ze ta "prawica" moze nie miala tak duzo do powiedzenia w tej calej reformie...poza tym gdzie jest dzisiaj buzek, ktory to firmowal wlasna twarza? a leszek to przeciez na antenach tewizyjnych szaty drze zeby systemu nie tykac (czyzby mial w tym jakis interes???)
a tak wogle, abstrahujac od polityki hehe, przypomina sie piosenka sprzed 20 laty ;)
"Krzyczy starszy człowiek z tyłu: - Ja mówiłem, że tak będzie
Toć on zwykły taki człowiek jak z nas każdy na zakładzie
Gdy pomogli mu rękami, pomogli mu zwyciężyć
Widziałeś ty? Ja mówiłem, że tak będzie
- Czekaj, czekaj, niech policzę, ile teraz mam pieniędzy
- Co ty, oszalałeś? Niepotrzebne ci są więcej
Lepiej dobrze się rozejrzyj, popatrz na wystawy cen
Patrzę, no tak, w sklepach ceny obniżone o 100%%%%
Wałęsa, dawaj moje sto milionów
Wałęsa, dawaj moje sto milionów"