PARTNER SERWISU
ophrmwcy
547 548 549 550 551

Kiedy szczyt hossy?

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 5 września 2013 23:37:34
@WD
Oczywiście masz rację. Jesteśmy malutkim rynkiem...jakaś tam Polska.
Punkt drugi - wiadomo rząd niema kasy. Może bankructwo to przesada, niemniej jednak, zgadzam się, że te pieniądze pozwolą im na trochę luzu.
Dalej, proste pytanie, czy jeśli gospodarka ruszy ( lub będzie miała ruszyć ), to zobaczymy hossę ?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 5 września 2013 23:37:56
WatchDog napisał(a):

2. Rząd wyciąga pieniądze z OFE nie dlatego że chce, ale dlatego że musi. Może jesteśmy na skraju bankructwa i nie ma pieniędzy na wypłaty pensji budżetówki i emerytur, tylko jeszcze o tym nie wiemy? Ruch jest logiczny, bo nikt nie będzie żałował inwestorów giełdowych, ale odbieram go jako przymusowy i nie jest mi z tym dobrze.

"Czuję się jak bym był ogoloną do zera owcą, która może tylko beczeć i czekać aż jej wełna odrośnie" Angel

edit: sorki , ale oryginału nie znalazłem:)
Edytowany: 5 września 2013 23:47

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 września 2013 00:07:05
Ann napisał(a):

Popyt wewnętrzny właśnie odbija :

Być może dołek jest za nami, ale to chyba zbyt daleko posunięty wniosek o ile mówimy o w miarę twardych danych, a nie szacunkach z szacunków.

www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/g...

Spożycie indywidualne nie rośnie a inwestycje spadają. Dodatnią dynamikę robi dodatni bilans handlowy oraz spożycie publiczne. Brak poprawy kluczowych czynników wzrostu wewnętrznego.
Edytowany: 6 września 2013 00:09

Ann
Ann
0
Wysłane: 6 września 2013 00:25:11
OK.
Rozumiem. Ale urząd statystyczny w sierpniu podaje takie dane :

Cytat:
Sierpień 2013 r. był drugim z kolei miesiącem w którym nastroje konsumenckie poprawiły się.
Bieżący wskaźnik ufności konsumenckiej (BWUK), syntetycznie opisujący obecne tendencje konsumpcji indywidualnej, wzrósł o 2,0 p. proc. i ukształtował się na poziomie -25,3.
Do wzrostu wartości wskaźnika przyczyniła się zwłaszcza poprawa ocen dotyczących dokonywania ważnych zakupów (wzrost o 6,9 p. proc.). Poprawiły się również oceny zmiany ogólnej sytuacji ekonomicznej kraju oraz sytuacji finansowej gospodarstwa domowego w ostatnich 12 miesiącach (odpowiednio o 2,4 i 1,6 p. proc.). Pogorszyły się natomiast przewidywania dotyczące przyszłej sytuacji finansowej gospodarstwa domowego (spadek o 1,1 p. proc.).
W porównaniu do sierpnia 2012 r. wartość BWUK jest wyższa o 2,8 p. proc.
Wyprzedzający wskaźnik ufności konsumenckiej (WWUK), syntetycznie opisujący oczekiwane w najbliższych miesiącach tendencje konsumpcji indywidualnej, wzrósł o 0,6 p. proc. i ukształtował się na poziomie – 31,8.
Na wzrost poziomu wskaźnika wpłynęły przede wszystkim bardziej optymistyczne oceny dotyczące przyszłego poziomu bezrobocia oraz przyszłego oszczędzania pieniędzy (wzrost odpowiednio o 2,1 i 1,1 p. proc.).
W sierpniu br. WWUK osiągnął wartość wyższą o 4,0 p. proc., niż w analogicznym miesiącu 2012 r.]

buldi
0
Wysłane: 6 września 2013 00:32:24
Ann - toż to są wskaźniki oczekiwań konsumentów, a nie dane o konsumpcji wewnętrznej.

Po za tym, że są one nieco lepsze niż przed rokiem i tak pozostają na głębokim minusie.
Edytowany: 6 września 2013 00:32

Ann
Ann
0
Wysłane: 6 września 2013 00:57:36
@buldi
Zerknij na to :

Cytat:
Gospodarka w drugim kwartale tego roku urosła o 0,8 proc. rok do roku – podał GUS. – Kluczowa są dane o konsumpcji, ale ostatnie dane o sprzedaży detalicznej pozwalają optymistycznie patrzeć w przyszłość – uważa Jarosław Janecki, główny ekonomista Societe Generale.

www.tv.rp.pl/artykul/1043365.h...

Zakładając, że giełda odbija dyskontują jakąś przyszłość, to szacunki, prognozy i nastroje są bardzo istotne. Jeśli pojawią się twarde dane...to będziemy mieli za sobą już część wzrostów.

buldi
0
Wysłane: 6 września 2013 01:17:37
Ann - ja nie znam pana Jarosława Janeckiego z Societe Generale i jego opinii.
Nauczyłem się sam korzystać z dostępnych z GUSu danych na które powołuje się też Anty.
Edytowany: 6 września 2013 01:19

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 września 2013 01:41:35
@Ann

Nastroje się poprawiają. To prawda. Zarówno wśród konsumentów, jak też w sektorze detalicznym:

jednak jak wspomniał Buldi one są cały czas pesymistyczne tyle, że mniej. Detal zgłasza ograniczenie zakupów i zbytnie zatowarowanie tyle, że mniejsze niż w poprzednim okresie. Stąd wniosek, że sprzedaż detaliczna wcale w sierpniu nie wzrosła. Lepiej wygląda hurt i usługi, ale to te czynniki popycha eksport. Mówienie więc o dołku gospodarki jest nieuprawnione moim zdaniem. Dołku nastrojów tak, ale nie gospodarki. I faktycznie masz rację, że giełda reaguje bardziej na nastroje, bo one mogą mieć faktyczny wpływ na podejmowane decyzje.
Dołek nastrojów występuje często przed dołkiem gospodarki, natomiast my mamy tak naprawdę dopiero jedne lepsze odczyty tych nastroi, a nie utrwaloną tendencję, co wzmacnia niejako to co napisałem.

Tutaj uwaga, że to co podałem jako PKB to też szacunek wstępny, a nie ostateczne dane!

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 września 2013 06:40:09
Cwał Walkirii w wersji graficznej - przyglądamy się sytuacji technicznej na WIG i WIG20

kliknij, aby powiększyć

Omówienie w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
Edytowany: 6 września 2013 06:48

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 6 września 2013 07:25:45
Możemy mówić o końcu pewnej fazy rozwoju rynku kapitałowego. Ze schyłkiem OFE znika bufor i duży odbiorca akcji prywatyzowanych spółek. Będzie to schyłek stopniowy, ale zauważalny. Od chwili podpisania ustawy każde IPO (państwowe i nie) będzie musiało podlegać bardziej rzeczywistym warunkom rynkowym i wyższemu ryzyku inwestycyjnemu - i to jest jeszcze jeden aspekt zmian, jakie szykuje nam rząd.

Niby jesteśmy wolnym rynkiem kapitałowym, ale Państwo steruje nim i zakłóca jego rozwój w sposób niedopuszczalny na żadnym rozwiniętym rynku. To skutek dużego udziału Skarbu Państwa w spółkach WIG i wielokrotnej interwencji państwa na rynku (np. sposób wprowadzenia podatku od kopalin, zamieszanie z PGE i Opolem, strategia budowy dróg, proponowane fuzje spółek chemicznych). Możemy jedynie przypuszczać jaka jest szczelność "Chinese Walls" w samych strukturach władzy (to niezależnie od rządzącej opcji). To poważna choroba, a ci, którzy obecnie nie rządzą sami dla siebie coś by też odkroili (vide ostatnie wypowiedzi PiS).

Obecna ekipa rządząca promuje zmiany w strukturze emerytur (wiek, OFE itp.) jako swój sukces. Ale, ta cała reforma jest dziełem prawicy. Wprowadził ją AWS i rozwijały kolejne rządy prawicy. Okazuje się, że cała struktura była do niczego. Ale mają dwa sukcesy - najpierw wprowadzenie, a teraz zniszczenie własnego dzieła. A lewica milczy, ewentualnie podryguje w rytm tych zmian. Mówi się o arogancji władzy - i to właśnie jest przejawem takiej arogancji, bo nie liczymy się jako ludzie lecz jesteśmy jedynie "mięsem armatnim" dla władzy. Ci co obecnie rządzą mają nieco ogłady, albo pamiętają o wyłączaniu mikrofonów gdy mówią kilka słów prawdy ("małpa w czerwonym", "spieprzaj dziadu").

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 6 września 2013 08:57:49
Cytat:
Ale, ta cała reforma jest dziełem prawicy. Wprowadził ją AWS i rozwijały kolejne rządy prawicy

no hola hola nie tak szybko z tymie etykietkami....ktos tu chyba zapomnial o KLD/UW i ich metamorfach literkowych blah5
z wiki
"W 1996 roku Rutkowski wziął urlop z Banku Światowego i powrócił do Warszawy aby objąć przywództwo grupy reformatorów (m.in. Marek Góra, Wojciech Misiąg, Aleksandra Wiktorow, Andrzej Bratkowski, Agnieszka Chłoń-Domińczak, Krzysztof Pater, Ryszard Petru) przygotowującej nowatorską reformę systemu emerytalnego w Polsce, zakładającą m.in. odejście od tradycyjnego repartycyjnego systemu zdefiniowanego świadczenia na rzecz nowoczesnego i długookresowo stabilnego systemu zdefiniowanej składki z istotnym filarem kapitałowym obsługiwanym przez prywatne fundusze emerytalne. Z poparciem ówczesnych pełnomocników rządu ds. reformy zabezpieczenia społecznego, Andrzeja Bączkowskiego i Jerzego Hausnera oraz ministrów finansów Grzegorza Kołodko i Marka Belki pierwsza część pakietu reform została przegłosowana przez Parlament RP w 1997 roku, a druga część w 1998 roku (z Ewą Lewicką jako pełnomocnikiem, Leszkiem Balcerowiczem jako ministrem finansów i Markiem Górą jaką następcą Rutkowskiego jako dyrektor biura pełnomocnika rządu ds. reformy zabezpieczenia społecznego), otwierając drogę do wprowadzenia nowego systemu emerytalnego w Polsce z dniem 1 stycznia 1999 roku"

wsytarczy ze sie poczyta zyciorysy, asocjacje polityczne i funcke/perypetie wyzej wymienionych osob i moze sie okazac ze ta "prawica" moze nie miala tak duzo do powiedzenia w tej calej reformie...poza tym gdzie jest dzisiaj buzek, ktory to firmowal wlasna twarza? a leszek to przeciez na antenach tewizyjnych szaty drze zeby systemu nie tykac (czyzby mial w tym jakis interes???)

a tak wogle, abstrahujac od polityki hehe, przypomina sie piosenka sprzed 20 laty ;)

"Krzyczy starszy człowiek z tyłu: - Ja mówiłem, że tak będzie
Toć on zwykły taki człowiek jak z nas każdy na zakładzie
Gdy pomogli mu rękami, pomogli mu zwyciężyć
Widziałeś ty? Ja mówiłem, że tak będzie
- Czekaj, czekaj, niech policzę, ile teraz mam pieniędzy
- Co ty, oszalałeś? Niepotrzebne ci są więcej
Lepiej dobrze się rozejrzyj, popatrz na wystawy cen
Patrzę, no tak, w sklepach ceny obniżone o 100%%%%

Wałęsa, dawaj moje sto milionów
Wałęsa, dawaj moje sto milionów"

pozdrawiam

lesgs
38
Wysłane: 6 września 2013 08:59:36
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł.

Jestem OFE i zabierają mi kasę. Co robię? Zanim zdążą uchwalić ustawę wyrzucam wszystkie obligacje (tyle ile się da) i za wszystko kupuję akcje. Budżet Państwa dostaje z tego figę, a na GPW super hossa. Co wy na to?

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 września 2013 09:08:56
Ale jak jesteś OFE to po co Ci hossa?
Dotąd OFE konkurowały, bo najlepsze z listy rankingowej dostawały nowych członków.
Teraz się skończyły wpływy do OFE. A koszty są - więc skąd gotówka na ich pokrycie? Trzeba sprzedawać akcje, bo innych aktywów nie ma.
Są też dobre strony dla parkietu: poprawa płynności, urynkowienie decyzji, ale zanim popyt zrównoważy podaż, ceny będą spadać.

Asston
6
Wpisów: 132
Wysłane: 6 września 2013 09:12:26
@Lesgs
Patrząc na fora w przeważającej części strach i zdenerwowanie zaistniałą sytuacją, a przeważnie większość się myli.
Może się mało znam bo młody jestem ale podobnie jak Tobie do glowy przyszedł mi właśnie taki scenariusz.
Teraz fundusze muszą się starać żeby dostać kasę - np. pojawią się reklamy ile to one zarabiają - przyciągną inwestorów na giełdę - a żeby się chwalić może pod pompują kursy spółek żeby się wykazać - Może wygenerują tym samym małą hossę na bananie thumbright

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 6 września 2013 09:21:58
lesgs napisał(a):
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł.

Jestem OFE i zabierają mi kasę. Co robię? Zanim zdążą uchwalić ustawę wyrzucam wszystkie obligacje (tyle ile się da) i za wszystko kupuję akcje. Budżet Państwa dostaje z tego figę, a na GPW super hossa. Co wy na to?

Rząd nie jest taki głupi i zabezpieczył się na taką ewentualność. Wartość obligacji będzie wzięta z 31 grudnia 2012. Jest to problem z pkt widzenia ofe nie tylko dlatego, że od tamtego czasu mogły już trochę obligacji sprzedać, ale na przełomie roku yieldy były niższe, a więc i wartość obligów większa.

lesgs
38
Wysłane: 6 września 2013 09:31:47
Hossę nie wywołałyby OFE. ale byłaby skutkiem ich działań.

Jeżeli chodzi o 31 grudnia, to nic jeszcze nie uchwalono. Wartość może i będzie liczona na tą datę, ale nie ilość - bo to byłby czysty kryminał.

Tu nie chodzi o cenę sprzedaży lecz tylko o utrzymanie kasy. Bo to daje siłę przebicia na rynku i elastyczność działania. Poszkodowani byliby na tym emeryci, ale oni i tak tracą, a poza tym przecież w całym tym zamieszaniu nikt nie patrzy na przyszłych emerytów. Emeryci tu w ogóle się nie liczą (gdzie reakcja związków zawodowych - przecież to powinien być ich sztandarowy temat?). Poza tym, wyrzucanie obligacji na rynek łopatami naruszy stabilność finansową Państwa.

mrk
mrk
26
Wysłane: 6 września 2013 10:00:57
Ale o czym mówisz? Jakie wyrzucania obligacji na rynek? Przecież one zostaną umorzone.

Co do 31 grudnia. Owszem nie zostało to uchwalone, ale równie dobrze możemy powiedzieć, że rząd może nie zabierać OFE obligacji, bo to też nie jest jeszcze uchwalone. Napisałem też, że chodzi o wartość a nie wolumen. Bądźmy realistami z pkt widzenia rządu przyjęcie końca 2012 roku jest korzystne i zostanie najpewniej wprowadzone.

buldi
0
Wysłane: 6 września 2013 10:16:28
Oczywiście że z punktu widzenia rządu umorzenie obligacji jest korzystne, natomiast problem w tym że te obligacje nie należały do rządu, bo nie on za nie zapłacił. Zapłaciłem ja, TY , My. To była część naszych aktywów, która została bez mojej zgody zabrana na poczet częściowego zredukowania zadłużenia Państwa. Te środki nigdzie nie zostały przesunięte, one po prostu znikły z bilansu.
Edytowany: 6 września 2013 10:18

mrk
mrk
26
Wysłane: 6 września 2013 10:22:24
Tak, mi też ten pomysł wcale się nie podoba. Pisałem tylko do kolegi lesgsa że dla OFE myk w stylu sprzedajemy teraz obligi i ładujemy się na maksa w akcje, żeby nakręcić hossę i oddać jak najmniej rządowi nie przejdzie, bo Tusk z Rostowskim się na taką ewentualność zabezpieczyli.
Najgorsze, że wartość obligacji z końca 2012 roku była większa niż teraz, a to oznacza, ze ofe mogą być zmuszone sprzedać trochę akcji, żeby uzbierać żądaną kwotę.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 września 2013 10:34:03
Padło parę sformułowań, które nie mają pokrycia w rzeczywistości.

1. OFE mogą tylko część pieniędzy przeznaczyć w akcje max 40%. W rzeczywistości jest to o około 1% mniej. Z tego powodu co najwyżej 1% można skonwertować w akcje.
2. Faktycznie może dojść do zwyżek, ale dopiero jak wszystko będzie klepnięte. Bronienie poziomu teraz nie ma sensu, bo nie wiadomo kiedy zmiany wejdą w życie. Tutaj trzeba pokazać dobre stopy zwrotu z ostatnich okresów.
3. Emeryci i związki zawodowe. Większość polityków ocenia ruch Rządu za prawidłowy, związków też. Ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony faktycznie trzymanie obligacji rządowych w ofe nie ma sensu, bo to tylko dodatkowe koszty dla emeryta. Ponadto "suwak" wydaje się logiczny. Wielkość świadczenia nie powinna zależeć od aktualnego standu giełdy. Jedyne co jest niekorzystne dla przyszłych emerytów to zwiększenie ryzyka. W przypadku niewypłacalności państwa mielibyśmy pewnie raz zamrożenie i ograniczenie emerytur z zus, dwa restrukturyzacje długu państwa. W ofe też byśmy stracili, ale tyle ile mamy obli. Z punktu widzenia emeryta ryzykiem jest płatność i emerytura z zus, a nie z ofe. Krótko mówiąc chodzi tylko o fakt, kto jest płatnikiem świadczenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

547 548 549 550 551

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,255 sek.

dxwczxfd
ntxjbcer
btnjcrdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iuythuib
yqegioud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat