PARTNER SERWISU
rlfncmjj
549 550 551 552 553

Kiedy szczyt hossy?

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 15 września 2013 00:54:14
I jeszcze jeden artykuł z dnia dzisiejszego :

Cytat:
Od początku roku kojarzony z małymi spółkami indeks sWIG80 zyskał ponad 20 proc., 
a jego zmiana rok do roku zbliża się do 40 proc. Mimo że potencjał wzrostowy został w pewnym 
stopniu skonsumowany, to jest jeszcze miejsce na kontynuację pozytywnej tendencji 
– takie przynajmniej wnioski płyną z historycznych porównań.

www.parkiet.com/artykul/7,1339...

I jak to mówią " hossa przychodzi nie zauważona ".

No to co się dzieje Waszym zdaniem ? Tragedia gospodarcza ? Czy co jest grane ? Dlaczego te spółki tak rosną ?

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 15 września 2013 00:55:52
Zgadzam się z hossą na mniejszych spółkach. Ale, nasza gospodarka jest postrzegana przez rynki globalne poprzez główny indeks (tak jak DAX, FTSE100, DOW, itp.). Poza tym, nasi inwestorzy widzą hossę poprzez pryzmat kontraktów terminowych i opcji na WIG20. Pozostałe kontrakty niewiele znaczą. Wystarczy spojrzeć na obroty dzienne i kapitalizacje na różnych segmentach naszego rynku. WIG40 i WIG80 cierpią na chroniczny brak płynności (są nieliczne wyjątki).

Pociesza jedynie to, że inaczej niż w wielu rozwiniętych gospodarkach, spółki notowane na GPW stanowią niewielki ułamek całej gospodarki.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 września 2013 00:57:53
ależ my hossę mamy od naprawdę dość dawna... Tego nie widać po indeksach, ale mamy. Te indeksy w szczególności wig20, czy wig nie oddają rynku. tam zaszły zmiany spółek ofensywnych na defensywne. Indeksy mają mniejszą zmienność i dojście do poziomów z 2007 jest w tej chwili bez zmiany składu nie możliwe.
Edytowany: 15 września 2013 00:59

lesgs
38
Wysłane: 15 września 2013 01:00:56
W takim razie poproszę o definicję hossy. Ja uważam termin na ściśle związany z obrotem giełdowym. Jeżeli nie widać jej na indeksach, to gdzie się ukryła.

Ann
Ann
0
Wysłane: 15 września 2013 01:06:15
Definicji hossy nie znam, ale przytoczę, to co już pisałam, jak indeksy wzrosły przez ostatni rok :

Cytat:
- sWig80 wzrósł 38 %
podobnie :
- mWig40 wzrósł 40 %
- Wig plus 35 %

To hossa czy bessa ?

lesgs
38
Wysłane: 15 września 2013 01:16:24
Z hossą na małych spółach się przecież zgadzam. Mam tylko jedno zastrzeżenie - to bardzo małe obroty na WIG40 I WIG80 w porównaniu do całego rynku. Przy tak małych obrotach nietrudno wygenerować silne wzrosty. Jest takie stare powiedzenie giełdowe, że "przypływ unosi wszystkie łodzie". Ponadto, im bardziej zawężamy analizowany zbiór, tym łatwiej stworzyć pozory jego statystycznej istotności (to może działać w obie strony, ale istotności WIG20 broną dzienne wysokie obroty).

Staram się tylko być ostrożny w słowach.

Odnośnie całej gospodarki, to może dobrą miarą na wzrosty byłyby dochody państwa z podatków. A te zamiast rosnąć chyba teraz maleją.
Edytowany: 15 września 2013 01:18

Ann
Ann
0
Wysłane: 15 września 2013 01:42:07
Ok. Rozumiem, ale :

Cytat:
Rosną obroty na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W sierpniu liczone rok do roku wzrosły o prawie 20 procent - wyniosły 17 miliardów 200 milionów złotych.

www.bankier.pl/wiadomosc/Rosna...

Cytat:
Wartość obrotów sesyjnych w pierwszych ośmiu miesiącach tego roku wzrosła w porównaniu z tym samym czasem roku poprzedniego ze 127,2 mld złotych do 144,9 mld złotych, czyli o prawie 14 procent.

Średnie dzienne obroty sesyjne wzrosły o 25,5% z 653,7 mln złotych w sierpniu 2012 roku do 820,4 mln złotych w sierpniu tego roku.

W ciągu dwunastu miesięcy do końca poprzedniego miesiąca indeks WIG zyskał 17,6%, a od początku roku 3,0%.

finanse.gazetaprawna.pl/artyku...

Ciekawią mnie konkretne dane, o obrotach na spółkach Wig40 i 80 ?

Poza tym, przypływ nie podnosi wszystkich łodzi - spójrz na wig20.

lesgs
38
Wysłane: 15 września 2013 08:38:41
Wiele powiedzeń giełdowych działa w obie strony. Użyłem je właśnie w tym drugim znaczeniu. Jeżeli przypływ nie uniósł wszystkich łodzi (czyli WIG20), to może hossa nie jest faktyczna.

Jeżeli chodzi o obroty, to jeżeli obroty na WIG20 rosną, a indeks stoi w miejscu to ponoć mamy akumulację lub dystrybucję (tutaj wiele do powiedzenia mogą mieć technicy). Może to oznaczać wybicie w górę lub w dół (jak zwykle). Ale, w tym co dzieje się na WIG20 dużą rolę odgrywają arbitrażyści. Nie sądzę by były dostępne dane pozwalające odseparować ich działania od faktycznych ruchów cenowych. O ich znaczeniu może tylko świadczyć to, co dzieje się na rynku podczas wygasania kolejnych serii kontraktów. Skala tej działalności na innych, rozwiniętych rynkach, nie jest tak wielka by zaburzyć wartości samych indeksów. Do tego wkrótce dojdzie możliwość handlu algorytmicznego. Z kolei na naszym rynku niewielkie znaczenie ma sprzedaż krótka. W pamięci mam też zaprzestane przez GPW podawanie informacji o posiadaczach dużych pakietów kontraktów terminowych na indeks. Ten tajemniczy ponoć "grubas" posiadał ich ok. 30-40 tysięcy. Kiedyś już napisałem, że hossę to mogą nam właśnie wygenerować arbitrażyści, a nie rozwój gospodarczy.

Postawiłbym tezę, że na rynku, który ulega niewielkim zmianom wygenerowanie dużego zysku wymaga zawarcia większej ilości transakcji i częstszej obecności na rynku. Stąd może biorą się większe obroty. Ciekawe, czy ktoś ma jakieś informacje pozwalające na potwierdzenie tej hipotezy.

Jeszcze jedna uwaga. Nie traktuję obrotów jako zmiennej niezależnej. Jeżeli akcja miała wartość 10 to transakcja 1 akcją wygenerowała obrót 10, a jeżeli teraz ma wartość 50, to wygenerowany obrót jest 50. Czyli obroty wzrosły pięciokrotnie, a liczba transakcji pozostała taka sama.
Edytowany: 15 września 2013 08:54

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 września 2013 17:53:32
lesgs napisał(a):
W takim razie poproszę o definicję hossy. Ja uważam termin na ściśle związany z obrotem giełdowym. Jeżeli nie widać jej na indeksach, to gdzie się ukryła.

długotrwały wzrost kursu giełdowego papierów wartościowych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hossa

I z taką właśnie sytuacją mamy miejsce. Większość papierów rośnie. Nie widać tego na indeksach ważonych kapitalizacją, ale już na indeksach cenowych i owszem:

kliknij, aby powiększyć

Rośnie? Rośnie
Długo? Długo
Reprezentuje cały rynek? Moim zdaniem tak i to lepiej niż WIG20
Edytowany: 15 września 2013 17:53

lesgs
38
Wysłane: 15 września 2013 22:11:43
Zgoda. Rośnie. Mamy do czynienia z hossą wyrażoną w cenach a nie w kapitalizacji. Uff. I - jak rozumiem - nie za bardzo dotyczy do WIG20. Oczywiście zgoda.

Rozumiem, że w indeksie cenowym akcje warte 100 ważą dziesięć razy więcej niż akcje warte 10 (z wszystkimi tego zaletami i wadami). Jeśli tak, to porównujemy Indeks Cenowy z DOW30 lub Nikkei225. W okresie od 1.01.2013 wzrosty to odpowiednio ok. 14%, 16%, 38%. Też słabiej w porównaniu do zagranicy. Tylko, na indeksy obce zawierane są transakcje, podczas gdy nasz indeks cenowy to tylko pozycja w statystyce.

Tu dyskutujemy o "szczytach hossy", takich jakie odczuwają poprzez inwestycje gracze giełdowi. Treścią ich inwestycji jest WIG20, WIG40, opcje. Jestem takim graczem i interesują mnie szczyty namacalne, pod które mogę grać na opcjach i kontraktach (np. zabezpieczając pozycje w akcjach). Interesują mnie hossy i bessy na tym z czego czerpię korzyści, a nie na parametrze teoretycznym.

anty_teresa! Doceniam twoją wiedzę i umiejętność dyskusji. Ale zawsze możemy znaleźć jakiś parametr, który potwierdzi naszą tezę. To tylko urzekający urok statystyki, a nie twarda rzeczywistość. Nikt mi nie zwróci za straty na długiej pozycji na FWIG20 tylko dlatego, że Indeks Cenowy jednak wzrósł.
Jeżeli WIG30 będzie indeksem cenowym i takie będą jego kontrakty, to wtedy możemy o nim dyskutować.
Edytowany: 15 września 2013 22:14

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 września 2013 22:18:14
Indeks nazywa się cenowy, ale z opisu wynika że każda spółka waży w nim tyle samo niezależnie od ceny akcji czy kapitalizacji. Dzienna zmiana obliczana jest jako średnia arytmetyczna procentowych zmian kursów wszystkich spółek na danej sesji.

lesgs
38
Wysłane: 15 września 2013 22:37:07
Więc, nawet nie da się porównać z indeksami zagranicznymi. To już całkowita teoria. Dzięki za wyjaśnienie.

Ann
Ann
0
Wysłane: 15 września 2013 23:42:32
@lesgs pisze :

Cytat:
Tu dyskutujemy o "szczytach hossy", takich jakie odczuwają poprzez inwestycje gracze giełdowi. Treścią ich inwestycji jest WIG20, WIG40, opcje. Jestem takim graczem i interesują mnie szczyty namacalne, pod które mogę grać na opcjach i kontraktach (np. zabezpieczając pozycje w akcjach). Interesują mnie hossy i bessy na tym z czego czerpię korzyści, a nie na parametrze teoretycznym.

Ja akurat nie pisałam o żadnym szczycie, a raczej, że hossa się zaczęła.
To, że wig20 jest słaby, może być spowodowane perspektywami tych spółek i może być tak, że będzie się kisił, a małe i średnie będą rosły jak wściekłe, po czym zaczną się przetasowania w wig20, bo te średnie zaczną być duże. Będzie to hossa czy nie? Być może, to właśnie te małe i średnie pociągną gospodarkę...? Może po latach ta hossa będzie mieć nazwę " hossa małych i średnich przedsiębiorstw" :)
A może też, po wzrostach na małych i średnich przyjdzie czas na wig20. Scenariuszy można pisać sporo.

Piszesz :

Cytat:
Odnośnie całej gospodarki, to może dobrą miarą na wzrosty byłyby dochody państwa z podatków. A te zamiast rosnąć chyba teraz maleją.

No właśnie nie, bo giełda dyskontuje, to co będzie w przyszłości, a nie to, że dziś dochody z podatków maleją.

Dalej, nie każdy inwestor gra na opcjach i kontraktach na wig20. Ci co postawili na fajne małe i średnie spółki są nieźle zarobieni w tym roku.
A jako ciekawostkę, wrzucę portfel utworzony z luźno rzuconych propozycji analityków na początku tego roku ( są tu również spółki z Wig20 ) - przez 8 miesięcy wzrósł o 29 %...

www.money.pl/portfel/publiczne...

i jeszcze kilka ciekawych spostrzeżeń z PB :

Cytat:
Coraz lepsze dane z największych gospodarek w Europie to znak, aby kupić jednostki funduszy inwestycyjnych - przekonuje "Puls Biznesu". Jest szansa na naprawdę duży zysk!

W Wielkiej Brytanii tempo wzrostu PKB sięgnęło ostatnio 1,5 proc. W Niemczech zanotowano nadwyżkę budżetową, a wskaźnik PMI strefy euro (pokazuje nastroje menedżerów odpowiedzialnych za zamówienia w przemyśle) jest najwyższy od dwóch lat. Pozytywne sygnały płyną nawet z krajów PIIGS: Hiszpanii czy Włoch. W Polsce wzrost gospodarczy na poziomie 0,8 proc. - zdaniem ekspertów - też może napawać optymizmem. Zdaniem wielu kryzys na Starym Kontynencie powoli się kończy.

Dlatego zarządzający Towarzystwami Funduszy Inwestycyjnych twierdzą, że teraz jest najlepszy czas na kupno jednostek uczestnictwa - podaje "PB". Dodatkowo sprzyjać mają temu niskie stopy procentowe w całej Europie, które zniechęcają Polaków do trzymania pieniędzy w banku.

Potwierdzają to dane Narodowego Banku Polskiego. W lipcu wartość depozytów zaczęła spadać. Polacy wycofali ponad 1,15 mld zł. I zdaniem ekonomistów przy tak niskim poziomie stóp procentowych jak obecnie nie ma szans, by nasz oszczędności w bankach zaczęły rosnąć. A to oznacza, że przy spadającym ryzyku inwestycyjnym wielu przeniesie swoje aktywa na rynek akcji, podbijając tym samym ich kurs.

Wypytywani przez dziennik eksperci twierdzą też, że indeksy giełdowe w rozwiniętych krajach europejskich mają sporo do nadrobienia względem choćby giełd amerykańskich. Najlepsze fundusze inwestujące na tych rynkach w 2013 roku zyskały już nawet 23 proc., a w Polsce 14 proc. Jak będzie w tym roku? Zdaniem niektórych ekspertów mocno niedoszacowana warszawska giełda może dać nam sporo radości. Będą stopy zwrotu powyżej 25 proc.?

finanse.wp.pl/kat,1033729,titl...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 września 2013 00:40:26
@lesgs
Pytałeś o defnicję. To ją podałem. Definicja wcale, a wcale nie określa żadnych indeksów do pomiarów, jest to tym razem za słownikom języka polskiego"wyżka kursów papierów wartościowych lub cen towarów notowanych na giełdzie". Mowa więc o wzrostach kursów papierów. Skoro mówimy o wzrostach kursów to nic lepiej tego nie oddaje jak zachowanie indeksu cenowego. Owszem to narządzie statystyczne służące do oceny zbiorowego zachowania papierów, czyli dokładnie tego co ujęte jest w definicji. Sam fakt, że nie ma takiego instrumentu niczego nie zmienia. Mówimy przecież o zachowaniu się cen określonego zbioru, zbioru cen akcji. Rozpatrywanie tego przez pryzmat kapitalizacji i akcji w wolnym obrocie jest skrzywieniem statystycznym. Zauważ, że wystarczy aby 10 największych spółek spadło o 1%, natomiast pozostałe 335 wzrosło o 1%, to indeks wig... spadnie. Podobnie jest z WIG20. Zachowanie jest determinowane przez 4 największe spółki. To w mojej opinii zły miernik statystyczny, a do tego próbka reprezentująca giełdę jest niereprezentatywna. Czy na giełdzie mamy 52% spółek z sektora finansowego?
Przyjmując Twój tok rozumowania przez pierwszych 7 lat istnienia GPW nie było ani hossy, ani bessy, bo nie było kontraktów ani opcji... Nie ma też hossy, ani bessy na NC, czyli rynku alternatywnym. Nie było też hossy deweloperskiej, bo nie ma kontraktu na ceny gruntów, czy mieszkań...

Poza tym:
lesgs napisał(a):

Interesują mnie hossy i bessy na tym z czego czerpię korzyści, a nie na parametrze teoretycznym.

jeśli wziąłbyś portfel wszystkich akcji o równomiernym udziale początkowym, to ten portfel wzrósłby przez rok. To nie hossa?

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 16 września 2013 14:47:32
Co do tej hossy, to staje po stronie lesgs'a blackeye
Cytat:
Jeżeli przypływ nie uniósł wszystkich łodzi (czyli WIG20), to może hossa nie jest faktyczna

to jest trafna uwaga, i tez sie zastanawiam gdzie ta hossa, o ktorej juz sie tyle do okola mowi, sie ukrywa.
nawet jak sie spojrzy na ten wykres cenowy ktory pokazal AT, to czy te 10% w skali roku jest takim szalem? na lokacie w banku mozna bylo wyciagnac w tym czasie 5-7%, w zaleznosci od wielkosci ulokowanego kapitalu.
Podobne mam zdacie co do Wig'u mniejszych spolek - tam plynnosc na wielu walorach jest niska i skoki cenowe jest latwo wygenerowac.
poza tym jak widze tytuly typu "Nadchodzi-hossa-kupuj-fundusze", to mi to juz smierdzi...nie wiem, taki jakis nieufny jestem ;)

Cytat:
Piszesz :

Cytat:

No właśnie nie, bo giełda dyskontuje, to co będzie w przyszłości, a nie to, że dziś dochody z podatków maleją.

to co teraz dyskontuje gielda? skoro prognozy wzrostu gospodarczego na najblizszy rok sa coraz lepsze, i ma byc tak dobrze i juz sie odbijamy i wogle zaraz bedzie trampolina i smiechu beczka to dlaczego wig i wig 20 czaly czas na poziomach nizszych niz 6 lat temu, a wig20 meczy sie w tym trendzie bocznym od dluzszego czasu, a jak jakis minister piernie albo kichnie, albo ktos cos gdzies powie to wszystko nurkuje po pare procent na dzien.....
cos tej fali przyplywu sie po prostu nie odczuwa Sick

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 18 września 2013 15:51:22
coraz bardziej sie rozpedzamy, niedlugo uslyszymy glosy ze gospodarka sie przegrzewa i trzeba zaczac studzic ;)
biznes.onet.pl/gus-podal-dane-...

Cytat:
Spadek produkcji w porównaniu z sierpniem 2012 r. odnotowano m.in. w produkcji komputerów, wyrobów elektronicznych i optycznych – o 12,7 proc., maszyn i urządzeń – o 10,3 proc., wyrobów farmaceutycznych – o 9,0 proc. oraz chemikaliów i wyrobów chemicznych – o 8,4 proc.

Cytat:
"W okresie styczeń-sierpień br. produkcja budowlano-montażowa była o 17,2 proc. niższa niż w analogicznym okresie ub. roku" - podkreślono.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 18 września 2013 20:38:01
i co powiecie na temat dalszego drukowania kasy przez usiaków i wpychanie "pustej" kasy do banków, które nie wiedzą co z nią zrobić - tzn wiedzą, ale ja bym się na miejscu banków zaczął zastanawiać komu potem "opchnąć" wywindowane ceny np. akcji?
Czy ja dobrze rozumiem, że jest teoretycznie więcej dolarów na rynku a inflacja ani drgnie? Czyli kasa nie idzie tam gdzie trzeba? To w jaki sposób dalsze wpuszczanie pustego pieniądza pobudzi gospodarkę? Chyba, że całą winę "zwalą" na banki...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 18 września 2013 20:40

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 września 2013 22:04:50
Na zachodzie bez zmian.

Ann
Ann
0
Wysłane: 18 września 2013 22:23:34
cad_man napisał(a):
i co powiecie na temat dalszego drukowania kasy przez usiaków i wpychanie "pustej" kasy do banków, które nie wiedzą co z nią zrobić - tzn wiedzą, ale ja bym się na miejscu banków zaczął zastanawiać komu potem "opchnąć" wywindowane ceny np. akcji?
Czy ja dobrze rozumiem, że jest teoretycznie więcej dolarów na rynku a inflacja ani drgnie? Czyli kasa nie idzie tam gdzie trzeba? To w jaki sposób dalsze wpuszczanie pustego pieniądza pobudzi gospodarkę? Chyba, że całą winę "zwalą" na banki...

Podejrzewam, że rynki przyjmą decyzję FED pozytywnie.
Jak oceniać będzie to historia ? To trudne pytanie...albo Ben będzie gwiazdą ekonomii albo kolejnym złem tego świata.

Polecam wczorajszy komentarz Sebastiana Buczka z Qercusa :

Cytat:
Tymczasem amerykański bank centralny już jutro może ogłosić ograniczenie skupu obligacji skarbowych i prawdopodobnie MBS o 10-15 mld dolarów miesięcznie. Oczywiście można się spierać czy taka decyzja jest już w cenach, czy też nie. Raczej nie należy obawiać się odważniejszych decyzji ze względu na ostatnie słabsze dane makro z amerykańskiej gospodarki. Jeśli nasze oczekiwania okażą się trafne, nie oczekiwalibyśmy jakiejś większej reakcji rynków.

W takim przypadku polscy inwestorzy zapewne skoncentrują uwagę na ożywieniu w naszej gospodarce i poszukiwaniu spółek, które mogą na nim szczególnie skorzystać. Przy neutralnym zachowaniu rynków na świecie i kontynuacji ożywienia u nas, nadal powinniśmy obserwować wzrosty kursów średnich i mniejszych spółek. Coraz szersze grono inwestorów indywidualnych zaczyna dostrzegać bardzo dobre wyniki funduszy inwestujących w tym segmencie rynku, co może nie pozostać bez znaczenia na poziom przepływu środków pomiędzy lokatami a funduszami.

Reasumując, po szokującej reakcji warszawskiej giełdy na ogłoszenie propozycji zmian w OFE nie ma już śladu. Teraz patrzymy w kierunku amerykańskiego Fedu. Jeśli nie będzie niespodzianki, rynki prawdopodobnie nadal będą wykazywały chęć do mozolnego wspinania się coraz wyżej, a u nas będzie trwało polowanie na najbardziej atrakcyjne średnie i małe spółki.

quercustfi.pl/Aktualnosci/Kome...

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 września 2013 22:45:54
Ann - cieszy mnie Twoje optymistyczne podejście.
Fajnie że nie wszyscy są takimi malkontentami jak ja.
Jest ciekawiej. Angel

Mam trzy pytania odnoszące się do dzisiejszej inwazji pozytywów w wykonaniu nie tylko FED ale i Białego Domu:
Ile czasu zyskaliśmy?
O ile teoretycznie rynek wyprzedza - powinien wyprzedzać rzeczywistość (coraz bardziej wirtualną)?
i
Jak często pierwsze rynkowe reakcje na tak teoretycznie istotne wieści bywają mylące?
Edytowany: 18 września 2013 22:49

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

549 550 551 552 553

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,331 sek.

jwyxpnfr
qdgyiudt
rhfrujbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eoyccnye
xdjdvapl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat