PARTNER SERWISU
uxfmusqj
60 61 62 63 64

BANKRUCIK portfelik

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 września 2013 00:28:21
@ANN

chodziło mi to , żeby korzystać z owoców swojej pracy w danej chwili a nie sciubić na starość ..wave

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 6 września 2013 05:15:08
Ann napisał(a):
Jezu...tylko myśląc w ten sposób, to nie ma sensu nic robić...
Ani odkładać kasy na starość, ani kupować złota, III filaru, nieruchomości itp.
To może lepiej kupić kawał pola, sadzić ziemniaki, marchewkę i hodować świnie i kury - będzie co jeść :) A co jeśli będzie konfiskata mienia rolniczego ? :)
Nie, tak nie można myśleć. Wolę mieć świadomość, że zrobiłam co w mojej mocy, by zabezpieczyć przyszłość. Najwyżej nie wyjdzie ...

Dywersyfikacja to podstawa :-)

Ja mam mieszkanko, kawałek pola (tak z 12 ha), oraz akcje.

1. Jeżeli będzie odbicie po kryzysie każda z inwestycji podniesie wartość - jest super.
2. Jeżeli nic się strasznego nie dzieje to po prostu nic nie robię - jest OK.
3. W razie totalnego kryzysu wycofuję się na wieś i sieję, sadzą, hoduję. Mieszkanie może wynajmę a akcje pewenie stracę.

Naprawdę ciężkich czasów w Polsce spodziewam się od 2020. Wtedy nadejdzie tak duży deficyt systemu emerytalnego, że rządzący mogą sobie nie poradzić. Na emerytury będzie trzeba przekierować tak duże sumy, że należałoby podnieść np. VAT o 5-7% lub zlikwidować wydatki na armię. W kolejnych latach będzie tylko gorzej.

Do tego czasu dużą część/całość akcji sprzedam. Albo wyjadę na wieś albo z Polski. Pytanie tylko dokąd? W najbliższej okolicy wszyscy będą mieć podobne kłopoty.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 6 września 2013 08:28:57
Ann napisał(a):
Eee tam...jak zakopiesz, to inflacja Ci to zeżre :) A poza tym skąd wiesz, że USD w przyszłości, to będzie dobra waluta ?
W powiedzmy demokracji nie konfiskują nieruchomości, a co najwyżej podatek katastralny mogą dowalić.

historia zna takie przypadki, że konfiskowano. a historia lubi zataczać koła.

USD - stany były, są i będą potęgą, jak widać to oni trzęsą każdym kawałkiem świata i ich walucie nic nie grozi.

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 6 września 2013 09:32:31
to ze wprowadza kataster mozecie byc pewni - mowi nawet o tyms ktoras z dyrektyw UE.
Sady hipoteczne jako jedyne maja pelna elektronike w archiwach wiec scisla kontrola tego kto co ma juz jest. Pytanie czy opodatkuje sie tylko kolejne nieruchomosci nalzace do jednej osoby czy takze podatek bedzie placil od tej jaka ma wpisana na miejsce stalego pobytu.
Do przejedzenia sa jeszcze aktywa w bankach/ike no i polisy ubezpieczeniowe pozniej kataster. Nic tylko czekac jak saperzy rusza na poszukiwania pozakopywanych sloikow ze zlotem :)

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 6 września 2013 22:12:15
2mek99 napisał(a):
Ann napisał(a):
Jezu...tylko myśląc w ten sposób, to nie ma sensu nic robić...
Ani odkładać kasy na starość, ani kupować złota, III filaru, nieruchomości itp.
To może lepiej kupić kawał pola, sadzić ziemniaki, marchewkę i hodować świnie i kury - będzie co jeść :) A co jeśli będzie konfiskata mienia rolniczego ? :)
Nie, tak nie można myśleć. Wolę mieć świadomość, że zrobiłam co w mojej mocy, by zabezpieczyć przyszłość. Najwyżej nie wyjdzie ...

Dywersyfikacja to podstawa :-)

Ja mam mieszkanko, kawałek pola (tak z 12 ha), oraz akcje.

1. Jeżeli będzie odbicie po kryzysie każda z inwestycji podniesie wartość - jest super.
2. Jeżeli nic się strasznego nie dzieje to po prostu nic nie robię - jest OK.
3. W razie totalnego kryzysu wycofuję się na wieś i sieję, sadzą, hoduję. Mieszkanie może wynajmę a akcje pewenie stracę.

Naprawdę ciężkich czasów w Polsce spodziewam się od 2020. Wtedy nadejdzie tak duży deficyt systemu emerytalnego, że rządzący mogą sobie nie poradzić. Na emerytury będzie trzeba przekierować tak duże sumy, że należałoby podnieść np. VAT o 5-7% lub zlikwidować wydatki na armię. W kolejnych latach będzie tylko gorzej.

Do tego czasu dużą część/całość akcji sprzedam. Albo wyjadę na wieś albo z Polski. Pytanie tylko dokąd? W najbliższej okolicy wszyscy będą mieć podobne kłopoty.

Masz rację, co do dywersyfikacji. Akcje wiadomo...każdy z nas na tym forum je ma i ja też :) Mam też jakąś nieruchomość, bo gdzieś mieszkać trzeba. Pola jeszcze się nie dorobiłam.
Generalnie, tak jak Ty obawiam się demografii, która dotyczy w sumie całej Europy i Ameryki Północnej. Nie wierzę, że nagle zaczniemy się rozmnażać na potęgę, a to ze względu na mentalność ludzi w tej części świata. Szansa to tak naprawdę otwarcie się na emigrację z Azji czy Afryki.
W sumie faktycznie można gdzieś wyjechać, tylko to nie o to chodzi, by na starość szukać szczęścia nie wiadomo gdzie...czy sadzić ziemniaki na wsi.
Tak naprawdę, to poniekąd Bankrucik ma po części rację, że należy korzystać z owoców swojej pracy, bo tak naprawdę cholera wie, co nas spotka w przyszłości.
Niestety, mimo że jak każdy, lubię konsumować :), to nie potrafię nie myśleć o tym, co będzie kiedy będę miała 50 czy 60 lat...

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 6 września 2013 23:08:11
Nierozumienie dlaczego należy się otwierać na emigrację? Dlaczego ktoś ma korzystać z owoców pracy innych? To nie jest w porządku.

Ann
Ann
0
Wysłane: 6 września 2013 23:39:24
Ano dlatego, że w pewnym momencie będzie za mało młodych pracujących na emerytury tych starszych.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 7 września 2013 09:29:35
To jest jedyny plus i to w teorii. Chciałbyś żeby było tak jak na zachodzie? Gdzie ludzie ze wschodu jada nie po to by pracować ale po to by dostać socjal. Kogo by nie spytać to jedzie tam by lepiej żyć - co w cale nie wiąże się z większym zaangażowaniem ani wysiłkiem pracy - po prostu korzystają z owoców tamtejszego narodu, który samodzielnie wypracował sobie to co ma teraz.

bankrucik
140
Wysłane: 7 września 2013 12:57:48
co do ściągania emigrantów to ja jestem ZDECYDOWANIE NA NIE !!! a już spoza Europy to można to nazwać samobójstwem

nikt uczciwie nie policzył ile emigranci kosztują... a do tego dochodzą konflikty narodowościowe, kulturowe itd....jeszcze tego nam brakuje w kraju, żeby mieć problemy z islamistami jak mają Niemcy albo Francja.
jedyne co Polska powinna rozważyć to ściągnięcie Polaków z kresów, z syberii, kazachstanu itd...

bankrucik
140
Wysłane: 7 września 2013 13:11:09
i znowu płyną kolejne "cuda" tego rządu

Minister wpadł na pomysł podniesienia akcyzy na alkohol o 15 % !!!

pewnie mafia się cieszy... jeszcze więcej będzie zarabiała na lewym spirolu... a Państwu spadną wpływy z akcyzy, podatku VAT, producenci legalnej wódki zwolnią ludzi a dodatkowo Państwo będzie musiało zwiększyć wydatki na policję co będzie ścigać mafię z lewym alkoholem, na prokuratorów i sędziów co potem będzie sądzić.. a mafia będzie miała więcej kasy na korupcję policjantów, prokuratorów i polityków ( a może o to właśnie chodzid'oh! d'oh! )

tak właśnie się tworzy "klimat do przestępstw"

już nawet w Polsce w 2002 rzad lewicowy wave poszedł po rozum do głowy i znacznie obniżyłthumbright thumbright akcyzę i co ? WPŁYWY WZROSŁY !!!!

powiedzcie mi bo ja już tego nie ogarniam...czy ten minister ROSTOWSKI co to rozlicza się w ANGLII i tam będzie miał emeryturę to działa jak sabotażysta naszego państwa?

za Stalina za sabotaż dawano kulkę w łeb...

nie pamiętam już tak ogłupiałego rządu w Polsce po 1989 roku... i takich leserów, leniów i tak pozoranckiego rządu w gospodarce...

działają wg zasady " a po nas to choćby potop" jeżeli dotrwają ( czego Polsce nie życzę) do końca kadencji to ich jedynym dziełem będzie przyrost długu o skromne..
500 000 000 000,00 zł czyli 500 mld zł..

współczuję rządom które będą musiały sprzątać to gospodarcze bagno które stworzył ten rząd przez już ponad 6 lat... chyba pisowcy ciesząc się na wygrane wybory nie wiedzą co ich czeka.d'oh!

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 7 września 2013 17:29:27
Problem w tym, ze nie ma dobrej alternatywy. Pamietaj, ze Kaczor zrobi nam takie drugie Wegry, a to dla gospodarki bedzie absolutny Armagedon. Wiec Tusk straszy ciagle Kaczorem, i ma troche racji. Ja nie widze teraz formacji politycznej na ktora warto glosowac- PO i PIS odpada.

Oczywiscie jestem bardzo krytyczny wobec PO (a sam na nich glosowalem), za dlug publiczny, Rostowskiego, OFE etc.

harbul
5
Wpisów: 137
Wysłane: 7 września 2013 22:00:57
To ja już wolę Kaczora niż tego cwaniaka Wincenta. Nikt mi tak nie działa na nerwy jak on i jego pomysły. Jak dla mnie to to jest celowe działanie na szkodę Polski, bo nie wierzę, żeby ktoś był takim dnem ekonomicznym i piastował stanowisko ministra.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 8 września 2013 12:44:50
Sorry, ale nie ma gorszych od Kaczora angry3

2mek99
0
Wysłane: 8 września 2013 18:02:10
harbul napisał(a):
To ja już wolę Kaczora niż tego cwaniaka Wincenta. Nikt mi tak nie działa na nerwy jak on i jego pomysły. Jak dla mnie to to jest celowe działanie na szkodę Polski, bo nie wierzę, żeby ktoś był takim dnem ekonomicznym i piastował stanowisko ministra.

Sorry ale musisz się mocno podciągnąć z ekonomii jeżeli wolisz Kaczora i nie rozumiesz dlaczego takie a nie inne decyzje podejmuje Rostowski.

bankrucik
140
Wysłane: 8 września 2013 18:05:19
@ topfacet

właśnie takie myślenie umożliwia tym patałachom co teraz rządzą... robienie każdego świństwa i produkcję każdego debilstwa prawnego.... wystarczy przecież nastraszyć ludzi przeciwnikiem politycznym

na mnie i na wielu w następnych wyborach to straszenie już nie zadziała...

proponuję uczciwie, tzn bez uleganiu medialnej nagonce, zrobić podsumowanie rządów Kaczyńskiego i Tuska w gospodarce, każdy niech sobie zrobi własny rachunek ... i zobaczyć co mu wyjdzie

bankrucik
140
Wysłane: 8 września 2013 18:12:55
2mek99 napisał(a):
harbul napisał(a):

Sorry ale musisz się mocno podciągnąć z ekonomii jeżeli wolisz Kaczora i nie rozumiesz dlaczego takie a nie inne decyzje podejmuje Rostowski.

@2mek99

myślę, że Ty również ( piszę to półżartem, półserio) powinieneś się podciągnąć z ekonomiibinky na początek parę prostych zadańsalute

1) proponuję przeanalizować skutki gospodarcze podniesienia akcyzy na wódkę :-)) i dlaczego w Polsce po obniżeniu akcyzy w 2002 wpływy z niej WZROSŁY 3some , podpowiem jest takie prawo w ekonomii...hello1
potem może skutki gospodarcze podnoszonych parapodatków od wynagrodzeń ( składki zusowskie)
w następnej kolejności poproszę o uzasadnienie dlaczego przysłowiowy "kiosk ruchu" ma płacić taki sam podatek od nieruchomości jak np Złote Tarasy w Warszawie ( dodam, że od 1 m2 powierzchni płacą tyle samopuke_l )

a tak serio nie wypowiadaj zdań które sugerują "brzydkie rzeczy" u innych forumowiczów...
ten portal służy wymianie poglądów i każdy ma prawo do swojego zdania ... o ile je potrafi uzasadnić.... Twoja wypowiedź poza ukrytymi inwektywami nie wniosła nic do dyskusji

Edytowany: 8 września 2013 18:14

bankrucik
140
Wysłane: 8 września 2013 18:22:30
topfacet napisał(a):
Problem w tym, ze nie ma dobrej alternatywy. Pamietaj, ze Kaczor zrobi nam takie drugie Wegry, a to dla gospodarki bedzie absolutny Armagedon. Wiec Tusk straszy ciagle Kaczorem, i ma troche racji. Ja nie widze teraz formacji politycznej na ktora warto glosowac- PO i PIS odpada.

Oczywiscie jestem bardzo krytyczny wobec PO (a sam na nich glosowalem), za dlug publiczny, Rostowskiego, OFE etc.

ja ciągle liczę, że może coś , tzn jakaś nowa partia ludzi normalnych się pojawi.Think

za mamienie "cudem gospodarczym" który został kupiony za 500 mld złotych długu przez 2 kadencje, ta koalicja jest skreślona

2mek99
0
Wysłane: 8 września 2013 19:59:18
bankrucik napisał(a):
[a tak serio nie wypowiadaj zdań które sugerują "brzydkie rzeczy" u innych forumowiczów...
ten portal służy wymianie poglądów i każdy ma prawo do swojego zdania ... o ile je potrafi uzasadnić.... Twoja wypowiedź poza ukrytymi inwektywami nie wniosła nic do dyskusji

Nie chce mi się tego pisać ponownie więc polecam wątek "Jak z gospodarczego średniaka ...itd."
Opisałem tam dosyć jasno swoje poglądy.
Oczywiście zostałem wyzwany od leminga i platformersa tyle, że merytorycznej dyskusji raczej nie było.

Prawda jest jednak taka, że Tusk i Rostowski podjęli wiele koniecznych, chociaż ryzykownych politycznie decyzji (podniesienie wieku emerytalnego, ograniczenia w emeryturach mundurowych, likwidacja tzw. pomostówek).
Jaki inny rząd w ostatnich 20-latach zrobił reformy poprawiające stan finansów publicznych?
Bardzo proszę o przykłady.

A z merytorycznych tematów tutaj omawianych to wolę opodatktować alkohol niż sieci handlowe. W przypadku alkoholu (przynajmniej teoretycznie) karamy pijaków a w przypadku podaktu od sieci (a również bankowego) wszystkich obywateli bo przecież ten podatek zostanie dodany do cen zwiększając inflację.

Ann
Ann
0
Wysłane: 8 września 2013 23:44:50
bankrucik napisał(a):
topfacet napisał(a):

ja ciągle liczę, że może coś , tzn jakaś nowa partia ludzi normalnych się pojawi.Think

za mamienie "cudem gospodarczym" który został kupiony za 500 mld złotych długu przez 2 kadencje, ta koalicja jest skreślona

Hmm... No i ja mam podobny problem. Obraziłam się na PO i tyle. Przegięli i zawiedli moje oczekiwania. Kwestia druga - brak alternatywy. W powstanie partii "ludzi normalnych" - nie wierzę.
Czyżby został tylko Palikot ?:) On nie zgadzał się na demontaż OFE i jego partia głosowała przeciwko zawieszeniu progu ostrożnościowego...Nie wiem, jak dla mnie są ciut mocno barwni, a lider kontrowersyjny, ale być może przyjrzę się bardziej całemu ich programowi.

harbul
5
Wpisów: 137
Wysłane: 9 września 2013 00:15:32
2mek99 napisał(a):

A z merytorycznych tematów tutaj omawianych to wolę opodatktować alkohol niż sieci handlowe. W przypadku alkoholu (przynajmniej teoretycznie) karamy pijaków a w przypadku podaktu od sieci (a również bankowego) wszystkich obywateli bo przecież ten podatek zostanie dodany do cen zwiększając inflację.

Od kiedy podatki sa po to by kogos "karac"? Z tego co mnie uczyli w szkole, a pozniej w szkole wyzszej, ich glownym celem jest zaspokojenie potrzeb finansowych panstwa. I zgodnie z ta zasada miernikiem systemu podatkowego jest jego efektywnosc a nie wymierzanie spolecznej sprawiedliwosci. Od tego sa kary, sady i wiezienia. Inna sprawa, ze nie kazdy konsument napojow alkoholowych to, jak to ladnie okresliles "pijak".

Co do rzadow PO wydaje mi sie, ze nie o tym Bankrucik chce dyskutowac w swoim temacie, ale powiem tyle, ze zadluzenie kraju na 110 MILIARDOW zlotych w 2 lata nie moze do niczego dobrego prowadzic.

Na zaczepki zwiazane z moim wyksztalceniem nie bede odpowiadal :)

Edytowany: 9 września 2013 00:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

60 61 62 63 64

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,725 sek.

ivqgmxmf
ikjuthop
hpwrgvqk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vnphsuql
sfrkumpj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat