0 Dołączył: 2013-08-31 Wpisów: 103
Wysłane:
5 września 2013 13:45:38
przy kursie: 8,60 zł
Problem w tym przez tzw. suwak akcje będą musieli wyprzedawać (o czym mówił wczoraj Vincent). Będą więc pewnie proporcjonalnie walić aktywami. Nie wiem czy to dobrze czy źle, że u nich 11Bit to mało. Może tak mało, że trzeba będzie takie małe pozycje skrócić? Ale to już rozważania nie tylko o tej spółce, ale i innych, które mają teraz mieć (nie)przyjemność OFE w akcjonariacie.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
5 września 2013 13:53:32
To zalezy ile osob zostanie w OFE, i czy np. prezydent im tego wszystkiego nie zawetuje. Jest jeszcze mozliwosc, ze rozwiazanie jest niekonstytucyjne i pojdzie do kosza.
Jakby juz mieli cos wywalac, to raczej plynne akcje, ktorych moga sie szybko pozbyc.
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
5 września 2013 17:40:15
Aus Bres napisał(a):W 11Bit największym akcjonariuszem jest Amplico OFE (wraz z MetLife Amplico OFE i AMPLICO OFE) - ponad 310 tys. akcji.
Oglądając to co się dzieje na rynku od dwóch dni - nie boicie się tego co stanie się tutaj. Na kompletnie mniej płynnym rynku? zarządzający OFE nie sa głupi nie wywala 310tys akcji w rynek bo wiedza jaki byłby efekt
|
|
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
5 września 2013 23:01:02
Na parkiecie na pewno nie będą papierem 11b sypali - bo kto to odbierze ? :) Zostaje transakcja pakietowa która nas nie powinna boleć. Ciekawe info o Anomaly 2 Benchmark
|
|
0 Dołączył: 2010-07-22 Wpisów: 132
Wysłane:
5 września 2013 23:30:06
Jest też news na stronie spółki. Benchmark ma się pojawić w przyszłym tygodniu w google play. Niewątpie w użyteczność tego benchmarka ale domyślam się również, że taka darmowa aplikacja to również element marketingu i robienia hype przed premierą. Miejmy nadzieje, że przyniesię lepszy skutek niż tajemniczy preorder z wersji na PC.
|
|
Wysłane:
6 września 2013 00:09:40
Jesli finalnie gra bedzie wygladala tak jak na screenach z linka cetnara (strony 11BS) to mamy absolutny hit na mobilne platformy. Nie widzialem jeszcze nigdzie gry na IPhone/IPad ktora by tak dobrze wygladala
|
|
0 Dołączył: 2011-01-18 Wpisów: 171
Wysłane:
6 września 2013 01:41:44
Niekoniecznie. Grafika to nie wszystko. Liczy się jeszcze grywalność a super grafika to również super wymagania sprzętowe i co za tym idzie mała liczba potencjalnych klientów (przynajmniej na początku). Anomaly 2 może się stać longsellerem ale raczej nie bestsellerem. Tak czy inaczej na pewno zarobi na siebie z nawiązką. Tymczasem wyszło na jaw, że Sony szykuje własne gogle VR. Czy 11bit prześpi nadchodzącą rewolucję na rynku gier czy wykorzysta szansę by znaleźć się w czołówce firm robiących najlepsze gry dla okularów VR? Wyobraźmy sobie Anomaly 3 w którym jest wykorzystany poniższy patent: W widoku z góry wydajemy rozkazy a po kucnięciu wcielamy się w wojaka, obserwujemy otoczenie z jego oczu i naparzamy z karabinu do wrogich żołnierzy. Anomaly 3 mogłoby być wzbogacone o mobilnych przeciwników, z którymi musielibyśmy się rozprawiać osobiście w trybie FPP podobnie jak w Sanctum 2, (który sprzedał się lepiej niż Anomaly 2), zaś nasz konwój standardowo napieprzałby w wieżyczki. Chciałbym jednak, by następna gra w stylu Anomaly nie była Anomaly tylko jakimś Star Wars.
|
|
Wysłane:
6 września 2013 15:00:15
przy kursie: 8,50 zł
Grywalnosc w Anomaly 2 jest dobra, jesli bedzie MP i wszystkie misje to jest to zabawa na dlugie godziny.
Z tego co zrozumialem, najlepsza grafika bedzie na poziomie IPad4 i od IPhone 4S w gore. Na slabszym sprzecie bedzie mniej efektow, ale gra bedzie chodzic.
Za 4 dni mamy zapewne prezentacje nowego IPhone 5S, zobaczymy co sie w nim zmieni, i jakie bedzie mial mozliwosci.
|
|
PREMIUM
8 Grupa: Bus Driver
Wysłane:
6 września 2013 21:45:00
Janus Corvinus napisał(a):Niekoniecznie. Grafika to nie wszystko. Liczy się jeszcze grywalność ... Rewolucyjność technologii nie oznacza grywalności w grze, dobre gry radzą sobie bez noszenia zbroi. Nie wyobrażam sobie, ciągłych zmian pozycji, obijania się o meble czy machania rękoma w takim przypadku. To wszystko co dotyczy hełmów jest średnio nowatorskie, chociaż ciekawe. Oprócz tego fajne, juz kiedyś było i nie trafiło na podatny grunt ;) Dzisiaj kolejne pokolenie musi to od nowa odkryć. Ileż to rewolucyjnych rozwiązań niegdyś miała firma Nintendo?Swój hełm VR miała też w 1991 roku Sega, ale nigdy nie trafił do sprzedaży. "The company claimed to have terminated the project because the virtual reality effect was too realistic. Users might move while wearing the headset and injure themselves." Na dzień dzisiejszy, SONY ma średnio udany i kosztowny produkt o nazwie Personal 3D Viewer, dla wielbicieli kanap i kina. Nie wiem, czy korporacja chciała by ściągnąć sobie na kark tabuny kancelarii adwokackich i poobijanych klientów z połamanymi kończynami :) Podobnie jak z "rewolucyjnym 3D" w telewizorach, ja się wstrzymam i poczekam ;)
Edytowany: 6 września 2013 21:46
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
8 września 2013 00:09:25
Jak już wszyscy piszą czym mogłaby się zainteresować 11-bit, to ja się przyznam, że od dawna marzy mi się gierka osadzona w świecie wykreowanym przez Jacka Piekarę w książkach z cyklu "Sługa Boży"...  Ciekawe czy demoniczny inkwizytor Mordimer Madderdin dorównałby popularnością Geraltowi z Rivii...
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
8 września 2013 11:49:40
@Freynie ma na to żadnej szansy, Withcher/Wiedźmin jest ewenementem bo książki były bestsellerami w bardzo wielu krajach, co stworzyło momentum zainteresowania grą jakiej nie będzie miał żaden inny bohater ani świat wykreowany przez polskich autorów fantasy (a jest tego sporo, chociażby jeszcze Feliks Kres ze swoją Szernią). Pomysł niestety równie nierealny jak pomysły Janusa Corvinusa, który o hełmie VR spamuje drugi rok. Mam nadzieję że 11bit nie zmarnuje pieniędzy na taki całkowicie poboczne dla rozrywki pomysły. Janus Corvinus napisał(a): Tymczasem wyszło na jaw, że Sony szykuje własne gogle VR. Czy 11bit prześpi nadchodzącą rewolucję na rynku gier czy wykorzysta szansę by znaleźć się w czołówce firm robiących najlepsze gry dla okularów VR?
Wyobraźmy sobie Anomaly 3 w którym jest wykorzystany poniższy patent:
robienie RTSa z tymi okularami jest poprostu idiotyczne... to jest dla gier FPS i to niektórych. Btw: rok temu przeżywałes że za parę miesięcy wszyscy producenci i wszystkie duże gry będą już używać hełmów VR. Pomyliłeś się całkowicie. Robienie gier dla hełmów VR to nisza niszy. Jest i wszystko wskazuje ze będzie zawsze. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 września 2013 11:54
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
8 września 2013 14:51:12
Ostatnio przeszedłem do końca story mode w A2 na nightmare, więc napiszę krótko co myślę o grze. Da się przejść na tym maksymalnym poziomie trudności tylko potrzeba cierpliwości i spokoju. No i oczywiście jakiejś strategii. Nie trzeba rzucać klawiaturą. :) Bardzo podoba mi się pomysł z morfowaniem jednostek, gra stała się jednak nieco trudniejsza od jedynki i to sprawia, że na początku wydaje się mniej grywalna. Przypuszczam, że to może mieć wpływ na gorszą sprzedaż. No i przede wszystkim jest taka bardziej mroczna. Technicznie, czyli w odniesieniu do grafiki i dźwięku jest znakomicie. Fajnie są rozbudowane te tutoriale. W AWE bardziej podobał mi się "dizajn" menu, tutaj wyglądo to za bardzo okienkowo jak dla mnie. W jedynce wyglądało to efektownie i oryginalnie. Może warto do tego wrócić w potencjalnie następnych częściach. System checkpointów jest dobry, ale zrobiłbym taką modyfikację, żeby można było wrócić do ostatniego checkpointa, nawet po wyjściu z gry. Z tego co pamiętam tak było w AWE i AK na mobilne. W ostatnią misję na nightmare grałem chyba ok 2 godz, a może nawet i więcej. Czasami nie ma się tyle czasu. :) Normalny save jest beznadziejny, bo w ogóle nie zmusza do koncentracji.
Co do MP to wygląda to wszystko fajnie, ale jest tak mało graczy, że nie da się pograć, chyba że ze znajomymi. Ten tryb można by uratować, gdyby można było grać z AI (najlepiej na różnych poziomach trudności) wg dokładnie tych samych reguł jak z człowiekiem. Tutoriale do wież i dział help to jednak za mało. czysta teoria. :) Można by wtedy też nauczyć się w ten tryb grać. Bo w ten sposób jest to negatywne, samonapędzające się koło. Nie gram, bo nie umiem. Nie gram, bo i tak w to nikt nie gra, a czemu nie gra? bo nie potrafi i nie wie o co w tym chodzi. Gdyby więcej osób mogło się nauczyć w to grać, w tym ja:) to na pewno byłoby więcej chętnych.
Jestem wręcz przekonany, że A2 na mobilne będzie znakomite. Ta gra dużo zyskuje na dotykowym ekranie i rezygnacji z commandera. Może nawet ten tryb multi się sprawdzi, bo na komputerach gra wieloosobowa nie jest żadną nowością. A na tabletach nie jest to jeszcze tak oczywiste.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
8 września 2013 15:22:05
Scarry - masz rację. W Piekara nie jest tak popularny jak Sapkowski i też z punktu widzenia akcjonariusza nie chciałbym, żeby spółka poszła na takie ryzyko. Wciągnął mnie świat wykreowany przez Piekarę i to jedynie wyraz mojego chciejstwa, żeby kiedyś gra osadzona w tym świecie powstała. Ale obecnie z biznesowego punktu widzenia pomysł taki byłby nonsensowny.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
8 września 2013 20:57:40
Scarry napisał(a):@Frey
nie ma na to żadnej szansy, Withcher/Wiedźmin jest ewenementem bo książki były bestsellerami w bardzo wielu krajach, /.../ Jakich ? Bo wg mojej wiedzy książki były bardzo popularne na dwóch rynkach: Polsce i Rosji. W tych krajach było największe przełożenie popularności książek na sprzedaż gry. Poza tym popatrz na taki fakt: ile pozycji z całej serii zostało przetłumaczonych na angielski [największy rynek pod względem językowym na świecie] ? Bo dlaczego wydawcy się nie chce tłumaczyć skoro niby tak dobrze się sprzedają ? A przecież wersja angielska gry sprzedała się dobrze. I w tym momencie ta teoria się sypie. Popatrz na to z innej strony: niedawno wydano RPG opartego o "Grę o Tron" [nawet nie ma sensu porównywać Sapkowskiego z Martinem - to przepaść]. I jakoś list sprzedaży nie ta gra pobiła. Dlatego opieranie sukcesu gry na sukcesie książki jest bardzo zwodnicze. Już próbowano to zrobić tylko w inną stronę: z popularnych gier komputerowych robić filmy - efekt: wyprodukowano same klapy.
|
|
Wysłane:
8 września 2013 21:59:14
Obserwując to się działo z A2, zauważyłem, że do sukcesu zabrakło jednego: użytkowników typu sneezer. Gra była dobra, recenzji sporo, oceny również przyzwoite, zabrakło "wow" od użytkowników. Ludzie po prostu się nie ekscytowali nową wersją, komentowali artykułów, rozpowiadali znajomym, wiedzieli, że prędzej czy później w nią zagarają (np. będzie w jakims humble bundle). Jeśli gra nie może liczyć na polecanie przez graczy to zostaje typowy marketing, a na to wiadomo nie ma lub szkoda funduszy. W przypadku premiery A2 na PC liczyłem na to "wow" bo miał być to pierwszy MP dla gatunku tower defence. Wersja mobilna ma wywołać "wow" efektami graficznymi. Już niedługo dowiemy się czy to się udało. Jeśli nie, to czekamy na nowe projekty...
|
|
Wysłane:
9 września 2013 00:10:16
Wersja mobilna ma wywolac wow tez wlasnie trybem MP.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
9 września 2013 08:13:23
Fantomas napisał(a):[quote=Scarry]@Frey Popatrz na to z innej strony: niedawno wydano RPG opartego o "Grę o Tron" [nawet nie ma sensu porównywać Sapkowskiego z Martinem - to przepaść]. I jakoś list sprzedaży nie ta gra pobiła. ale powiedzmy sobie szczerze - w tak słabego RPGa jak Gra o Tron nie grałem już baaardzo dawno. Liniowy, przegadany, totalnie zmarnowany potencjał ksiązki i filmu. I od razu takie miał recenzje, więc nie było mowy o jakiejś eksplozji popularności. W naszych czasach gracze bardzo zwracają uwagę na to, Metacritics naprawdę działa. Ostatnio dzięki niemu uniknąłem kupienia Rome 2, który póki co jest niesamowicie niedopracowanym gniotem daleko przed beta wersją nawet. Swoją drogą na Rome 2 widać jaką rozbieżność mają słodzone, semi-sponsorowane recenzje serwisów a jaką twarde oceny graczy. Porównajcie sobie Panowie opinie z lewej i prawej: www.metacritic.com/game/pc/tot...Fantomas napisał(a): Jakich ? Bo wg mojej wiedzy książki były bardzo popularne na dwóch rynkach: Polsce i Rosji. W tych krajach było największe przełożenie popularności książek na sprzedaż gry.
Hmm.. mam kolegę mieszkającego nad Balatonem i on był zachwycony węgierskim wydaniem Wiedźmina. zgodnie z tym artykułem sukces wydawniczy książka odniosła w Rosji ale i w Niemczech, w Czechach i Hiszpanii. Jaki to już jest ogromny boost w stosunku do innych światów kreowanych przez polskich twórców gier. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 września 2013 08:23
|
|
Wysłane:
9 września 2013 22:01:27
przy kursie: 8,80 zł
Anomaly 2 ma być w wyprzedaży tygodniowej 75% taniej. Zobaczymy ile się sprzeda sztuk w ciągu tego tygodnia. PS. Na razie jest jeszcze jakiś problem techniczny z obniżką ceny.
|
|
Wysłane:
9 września 2013 23:52:59
Wlasnie, obecnie jest jeszcze -50% ustawione.
|
|
Wysłane:
10 września 2013 00:19:09
Cytat:Wlasnie, obecnie jest jeszcze -50% ustawione. no cóż utargowali tylko 50%
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.