0 Dołączył: 2013-09-03 Wpisów: 49
Wysłane:
8 września 2013 09:43:39
@ Fenek Oczywiście strony za obopólną zgodą mogą dowolnie zawrzeć niemal dowolną umowę dodatkową. Cały proces takiej zabawy niepozbawiony jest jednak sporych kosztów. Czy to wszystko się opłaci Gantowi i czy ta korzyść warta jest całego zamieszania to wątpię. Dziki rynek, dziki kraj (np. decyzja rządu w sprawie OFE). Niedoregulowanie rzeczy, które powinny być szczegółowo uregulowane i zbytnie regulowanie kwestii, gdzie powinna być duża swoboda (np. liczne koncesje, licencje). Niestety w tej ogólnej ocenie większość się zgodzi. Pozdrawiam Robert
|
|
0 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 30
Wysłane:
8 września 2013 11:25:56
Zarząd Ganta to porażka. Zamiast powoli spłacać w miarę napływu gotówki kolejne przeterminowane serie obligacji to ciągle kombinują. Najpierw mieli sprzedać Marino, potem emisja obligacji konsolidacyjnych, której termin przesuwali bodaj pięciokrotnie, teraz jakieś porozumienia poza KDPW. To jest budowanie wiarygodności? Coraz to nowe pomysły, tylko żadnego nie potrafią doprowadzić do końca. Nie mogę ich rozgryźć, czy to porażająca niekompetencja, głupota, czy jakieś działania których celu nie mogę ogarnąć.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
8 września 2013 11:47:46
wygląda na to że z tej mąki chleba nie będzie...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-05-10 Wpisów: 31
Wysłane:
8 września 2013 15:59:53
Przyjęta przez Program konstrukcja zakłada, że w miejsce dotychczasowego zobowiązania z obligacji, Gant chce spełnić nowe inne zobowiązanie (ktoś wspomniał o wekslach). Jeśli dobrze rozumiem oznaczać to będzie definitywne wygaśnięcie zobowiązania wynikającego z obligacji - w jego miejsce powstanie zobowiązania wynikającego z przyjęcia programu. Zgodnie z chronologią zobowiązanie to będzie późniejszym wobec zobowiązania wynikającego z obligacji. IMHO gdyby doszło do upadłości wówczas zobowiązania obligatariuszy, którzy nie przystąpią do Programu będą wyprzedzały zobowiązania osób, które skorzystały z oferty Ganta.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-10 Wpisów: 31
Wysłane:
8 września 2013 16:29:09
Roberto100 napisał(a):Dajmy na to, że wymyślą jakąś formę umowy. Chociaż uważam, że żaden dział prawny nawet spółki giełdowej, niewyspecjalizowany w umowach emisji obligacji i rynku kapitałowym, takiej umowy nie jest w stanie opracować. Skutkiem takiej umowy dodatkowej będzie powstanie trzech grup obligatariuszy: a) obligatariusze, którzy się skontaktowali, przekazali swoje dane i podpisali umowę b) obligatariusze, którzy się skontaktowali, przekazali swoje dane i nie podpisali umowy c) obligatariusze, którzy się nie skontaktowali i nie przekazali danych (zawsze tacy będą, np. osoby przebywające za granicą i nie śledzące sytuacji na giełdzie) Powstanie zatem niezły kocioł. Jak Gant zamierza przekazać wspomniane 1/4 zaległości. Jeśli przez KDPW to przecież KDPW nie może nie przelać środków inaczej niż wszystkim zarejestrowanym obligatariuszom po równo czyli osobom z punktów "a" do "c".Czy Gant zamierza regulować samodzielnie należności poza KDPW? KDPW najpewniej nie zgodzi się przelewać należności wg. jakiejś uzupełniającej listy wykluczającej część posiadaczy obligów. Jeśli Gant chciałby regulować należności poza KDPW to musiałby prowadzić rozbudowaną księgowość całej operacji (koszty, koszty, koszty ...). Obligacje z aneksami miałyby inne oprocentowanie niż te bez aneksów, jedne byłyby częściowo spłacone, a inne nie, co by oznaczało różne wysokości kwot od których naliczane byłoby oprocentowanie. Co więcej, Gant nie może pozyskać danych wszystkich obligatariuszy. KDPW przecież tych danych nie przekaże. Otóż zgodnie ze Szczegółowymi zasadami działania KDPW istnieje możliwość przelania środków w sposób nieproporcjonalny. Potwierdzeniem jest §117 ust. 1 pkt 10 "Krajowy Depozyt przekazuje uczestnikom kwoty świadczeń przeznaczone do wypłaty, ustalone zgodnie z pkt 6 lit. a oraz z pkt 7a, po pobraniu z nich należnych podatków dochodowych, w zakresie których Krajowy Depozyt wykonuje obowiązki płatnika. Postanowienie § 112 ust. 3 stosuje się odpowiednio. § 112 ust. 3 Jeżeli emitent przekazuje tytułem realizacji prawa do dywidendy kwotę inną, aniżeli kwota wynikająca z otrzymanego przez niego wezwania, o którym mowa w § 111, wówczas jest on zobowiązany do wskazania szczegółowego sposobu rozdziału przekazanej kwoty.Dopiero jeżeli spółka - w tym wypadku Gant, nie dostarczy instrukcji przekazania środków, wtedy kasa idzie proporcjonalnie - case ANTI KDPW nie przekaże danych obligatariuszy, bo sama nie jest ich dysponentem. KDPW przelewa środki do uczestników rynku - domów maklerskich, które to dokonują dalszego podziału środków do poszczególnych klientów. KDPW posiada dane nt. całkowitej kwoty należnej klientom danego biura maklerskiego.
Edytowany: 8 września 2013 16:30
|
|
0 Dołączył: 2011-05-31 Wpisów: 13
Wysłane:
8 września 2013 17:19:13
Byłem i nadal jestem "szczęśliwym" posiadaczem obligacji ANTI i w przypadku tej spółki proces restrukturyzacji i podpisywania ugody pozasądowej to była bułka z masłem w porównaniu do tego, co rzekomo wymyślił Gant. Wysyłałem wtedy tylko mailem informację do firmy zajmującej się procesem restrukturyzacji o ilości posiadanych obligacji i rachunku, na którym są one zdeponowane. Nikt nigdy nie poprosił mnie o świadectwo depozytowe, więc właściwie mógłbym powiedzieć, że wykazali się pełnym zaufaniem do przekazanych przeze mnie informacji, chyba że byli w stanie samodzielnie te informacje zweryfikować. A to by oznaczało, że albo KDPW albo moje biuro maklerskie takich informacji udzieliło za moimi plecami, bez mojej wiedzy, i tym samym bez mojej wyraźnej zgody. Ugodę podpisywałem chyba u notariusza, który potwierdzał własnoręczność podpisu (jakieś 15 złotych) i odsyłałem pocztą do w/w firmy. Calkowite koszty procesu, to zainwestowany czas w napisanie maila, przeanalizowanie proponowanej treści ugody, wizyta u notariusza i na poczcie. W wymiarze materialnym: wówczas jakieś 18,75 zł.
Dało się? Dało... Fakt, że odzyskałem tylko część zainwestowanych środków, ale sam proces był prosty, łatwy i przyjemny. Propozycja Ganta, o której pisał spades, to jakaś masakra.
Off topic: ktoś coś wie, jakie ANTI ma plany odnośnie niewykupionych obligacji?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 września 2013 17:27:37
Boscorelli napisał(a): IMHO gdyby doszło do upadłości wówczas zobowiązania obligatariuszy, którzy nie przystąpią do Programu będą wyprzedzały zobowiązania osób, które skorzystały z oferty Ganta. Przy upadłości nie ma znaczenia data powstania zobowiązania o ile oczywiście nie mówimy tutaj o wpisach w księdze wieczystej. Wtedy też kolejność czasowa też nie znaczenia, ale kolejność wpisów, która z tą czasową najczęściej koresponduje.
Edytowany: 8 września 2013 17:28
|
|
0 Dołączył: 2009-05-01 Wpisów: 22
Wysłane:
10 września 2013 11:43:13
czy ktoś z forumowiczów czytał lub może już podpisał proponowaną przez Ganta umowę o spłacie przeterminowanych obligacj w kwartalnych ratach?
|
|
0 Dołączył: 2012-05-22 Wpisów: 7
Wysłane:
10 września 2013 12:42:18
Niech się Drogie Panie i Panowie zainteresują, co trzeba robić od strony podatkowo - księgowej z wierzytelnosciami nie uregulowanymi przez okres dłuższy niż 60 dni i jak takie pozycje wpływaja na bilans. Stąd mamy raptownie dobrodzieja co może i spłacać zacznie i stad ten weksel. Po podpisaniu porozumienia kolejne 60 dni do przodu :)i katastrofy w księgach się uniknie.
pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2012-07-30 Wpisów: 61
Wysłane:
10 września 2013 12:43:04
Ja wysłałem tydzień temu pytanie do Ganta w sprawie propozycji i dostałem taką odpowiedź. Cytat:Dzień dobry Od dnia 04.09.2013 r. (tj. od środy) zostanie przesłane do Pana porozumienie wraz z wszystkimi szczegółami dot. wykupu. Wykup nastąpi w 4 kwartalnych ratach - pierwsza zostanie wypłacona gotówką lub przelewem na Pana konto. Do przesłania Panu porozumienia będą potrzebne jeszcze: ilość sztuk obligacji serii AI (GND0513). Uprzejmie proszę o maila zwrotnego z uzupełnieniem ilości sztuk. Po dosłaniu mailem informacji - głucha cisza. Nie wiem czy dlatego że nie jestem poważnym partnerem do rozmowy (mam mało tych obligacji), czy jeszcze nic nikomu nie wysyłali. Pozdrawiam, Bartek
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-06-06 Wpisów: 115
Wysłane:
10 września 2013 13:32:13
Też się zarejestrowałem w Gancie i też żadnej propozycji nie dostałem. Panie z Działu Relacji Inwestorskich nie potrafią powiedzieć kiedy takie propozycje zostaną wysłane. Tak więc wydaje mi się, że jeszcze nikt takiej propozycji nie otrzymał. A może się mylę? Ktoś już może dostał?
|
|
0 Dołączył: 2013-09-10 Wpisów: 2
Wysłane:
10 września 2013 13:55:11
Rozmawiałem wczoraj z Prezesem Brzeźińskim na temat wykupu mojego całkiem sporego pakietu i na rozmowie się skończyło.
Podpisanie porozumienia dla posiadaczy serii zabezpieczonych hipoteką na nieruchomości ( np. seria H) kompletnie nie ma sensu. Zaś warunki porozumienia to jakaś kompletna paranoja. Podpisać porozumienie dzięki, któremu nasz dług jest oprocentowany na 0% (takie dane podał Prezes Brzeźiński - pisemnej wersji porozumienia wciąż nie otrzymałem) ma sens tylko z perspektywy Gant.
Jeśli mają upaść to upadną a jeśli nie to zapłacą całość jak tylko uplasują odpowiednie obligacje z zabezpieczeniem na Odra Tower (jeśli ktoś potrzebuje źródło tej informacji to mogę udostępnić na priv)- na dzień dzisiejszy to dla nich jedyny sposób na pozyskanie tych 20kilku milionów złotych które są dłużni inwestorom indywidualnym.
Bardzo proszę o nie posądzanie tego wpisu jako mającego wpływ na kurs w jakikolwiek sposób.
|
|
Wysłane:
10 września 2013 14:40:22
@ burton Jak jest możliwe wykonanie zabezpieczenia na Odra Tower skoro obiekt ten jest już zakończony i mieszkania są sprzedawane z aktami hipotecznymi? Gant chce sprzedawać mieszkania z wpisem hipotecznym długu? Coś tu jest nie tak. Pozdrawiam Robert
Edytowany: 10 września 2013 14:40
|
|
Wysłane:
10 września 2013 14:49:35
bartekj napisał(a):Ja wysłałem tydzień temu pytanie do Ganta w sprawie propozycji i dostałem taką odpowiedź. Cytat:Dzień dobry Od dnia 04.09.2013 r. (tj. od środy) zostanie przesłane do Pana porozumienie wraz z wszystkimi szczegółami dot. wykupu. Wykup nastąpi w 4 kwartalnych ratach - pierwsza zostanie wypłacona gotówką lub przelewem na Pana konto. Do przesłania Panu porozumienia będą potrzebne jeszcze: ilość sztuk obligacji serii AI (GND0513). Uprzejmie proszę o maila zwrotnego z uzupełnieniem ilości sztuk. Po dosłaniu mailem informacji - głucha cisza. Nie wiem czy dlatego że nie jestem poważnym partnerem do rozmowy (mam mało tych obligacji), czy jeszcze nic nikomu nie wysyłali. Pozdrawiam, Bartek Panie Bartku, Proszę dla porównania przeczytać co ja otrzymałem na moje zgłoszenie dotyczące tej samej serii obligacji. Odpowiedź z dnia 22 maja 2013: "Witam Panie Robercie Dziękujemy za kontakt i informujemy, że wykup obligacji ma nastąpić na począdku czerwca i stąd nasza prośba o dane kontaktowe, ponieważ w ramach rekompensaty chcemy Państwu zaproponować objęcie nowej emisji obligacji konsolidacyjnej trzyletniej. Szczegóły oferty będziemy Państwu rozsyłać na początku czerwca . Uprzejmie proszę jeszcze o podanie nr tel.kontaktowego" Do dziś nie było żadnego kolejnego kontaktu ze strony Ganta. Pozdrawiam Robert
Edytowany: 10 września 2013 14:50
|
|
Wysłane:
11 września 2013 17:52:14
Mi nie odpisali, może zrezygnowali tej umowy...
|
|
|
|
Wysłane:
18 września 2013 10:54:41
i jak podpisał ktoś umowę lub ją widział, zapłacili pierwszą ratę? bo powoli zbliża się koniec września kiedy to miał być koniec podpisywania umów.
|
|
0 Dołączył: 2013-08-07 Wpisów: 38
Wysłane:
18 września 2013 20:24:53
Napisałem do nich tydzień temu, że chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tym porozumieniu, powiadomiłem, też ile mam i jakiej serii obligacji, odpowiedzi nie otrzymałem żadnej, więc pewnie jak zwykle nic z tego.
|
|
0 Dołączył: 2012-06-06 Wpisów: 115
|
|
Wysłane:
19 września 2013 08:56:27
czyli pewnie znowu będzie przesunięcie emisji konsolidacyjnej... i brak info z tymi co nie przystąpią do porozumienia....
Edytowany: 19 września 2013 09:00
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.