PARTNER SERWISU
tvxkawtq
49 50 51 52 53

GANT (Catalyst)

Tomek1979
0
Wpisów: 165
Wysłane: 2 września 2013 20:39:06
Wam ktoś płaci za pisanie tych postów czy nie macie innych ważniejszych spraw?

Nie wykupują - źle, wykupują - źle.

Proponuję, żeby jeden kupił sobie te obligacje i złożył pozew o upadłość, a drugi (ten od 2 szt.) złożył wreszcie ten pozew. Może wtedy wreszcie nie będziecie zaśmiecać tego wątku.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 2 września 2013 20:43:47
napiszę do nich z ciekawości jak oni to sobie wyobrażają, bo to raczej oferta dla posiadaczy większych pakietów.
Edytowany: 2 września 2013 20:56

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 2 września 2013 21:03:24
wyrywacz_chwastow napisał(a):
To sobie Gabcik-Kancik robi jajcahappy7 z powszechnie szanowanych inwestorów

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Ciekawe jak rozumieć to "inne świadczenie" ?
Może zaproponują np. 4 kozy dostarczane co kwartał Whistle
Wygląda to na dalszą część jakiegoś kabaretu. Chyba ktoś 'mądry inaczej' myślał mocno nad takim sformułowaniem.

MRaf
0
Wpisów: 25
Wysłane: 3 września 2013 08:47:52

Na szczęście nie mam żadnej serii obligacji Gancika - Kanciak. Ale uważam, że jedynie słuszną odpowiedzią jest bootyshake i pozew do sądu.

Moja odpowiedź przesłana do Ganta w dniu dzisiejszym:
Dotyczy serii GNT0613.

W nawiązaniu do www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl... uprzejmie informuję, że nie jestem zainteresowany żadną formą spłaty ratalnej i podpisaniem porozumienia. Nie wywiązaliście się Państwo już z tylu podjętych zobowiązań, że porozumienie będzie miało dla mnie wartość papieru toaletowego.

Oczekuję spłaty 100% należności wraz z odsetkami i odsetkami karnymi liczonymi od dnia niespełnienia przez Państwa żądania wcześniejszego wykupu.

Informuję również, że kancelaria prawna, która mnie reprezentuje przygotowała zasadny wniosek o upadłość, który wpłynie do sądu w 38 tygodniu. Powstrzyma go całkowita spłata zobowiązań - sugerowałbym więc wykluczyć inwestycję na Robotniczej (zabezpieczenie tej serii) z Państwa planów inwestycyjnych (pisanych póki co palcem po wodzie).

Zgodnie z przyjętym przez Państwa dotychczasowym sposobem komunikacji z inwestorami - nie oczekuję odpowiedzi.

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 3 września 2013 09:11:51
O ile wolno mi coś zasugerować: MRaf popełniłeś błąd strategiczny. Należało raczej wyciągnąć od Gancika- Kancika jakąś szczegóły tej "cudownej" propozycji i podzielić się na forum tą informację. A wniosek o upadłość złożony przez obligatariusza zabezpieczonego na majątku spółki ma sens pod warunkiem, że zabezpieczenie było rzetelnie wycenione przed emisją obligacji( patrz przypadek Religa ) niestety też WrocławEh?

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 3 września 2013 09:20:10
orekki napisał(a):

Ciekawe jak rozumieć to "inne świadczenie" ?
Może zaproponują np. 4 kozy dostarczane co kwartał Whistle
Wygląda to na dalszą część jakiegoś kabaretu. Chyba ktoś 'mądry inaczej' myślał mocno nad takim sformułowaniem.

Czekaj , czekaj kolego mleko kozie jest dosyć drogie a samo zwierzątko też jest coś warte.Think
Podsumowując jeżeli będą chcieli dostarczyć co kwartał jedną kozę przez rok w zamian za zwolnienie z spłaty jednej obligacji to może być to interes życia. Należy tylko w porozumieniu zaznaczyć, że dostawa capa stanowi naruszenie porozumienia i będzie skutkowała jego wypowiedzeniem.3some

MRaf
0
Wpisów: 25
Wysłane: 3 września 2013 09:22:44
Jedyną uczciwą formą jaką mogę sobie wyobrazić jest częściowa spłata zorganizowana w taki sposób, że wykupują 1/4 zaległych obligacji co kwartał. Do tego nie potrzeba żadnych porozumień. Sugerowana w komunikacie konieczności podpisania porozumienia sugeruje wg mnie tylko i wyłącznie działanie na niekorzyść obligatariuszy (obniżenie oprocentowania, zmiana/rezygnacja z zabezpieczenia i tp.) - żadną z tych opcji nie jestem zainteresowany.

Co do wartości zabezpieczenia - Mam ten komfort, że jestem we Wrocławiu. Dzielnica, w której jest ta działka wyrosła na centrum biznesu, więc o wartość zabezpieczenia jestem spokojny - tym bardziej jeśli część obligatariuszy podpisze porozumienie - wtedy wartość obligacji się zmniejszy, a przedmiotu zabezpieczenia bez zgody/spłaty pozostałych nie mogą zmienić. Czy się mylę?

Dodatkowo informując ich już teraz powoduję, że być może zdecydują się na wykupienie upierdliwego obligatariusza w całości - zwłaszcza jeśli wcześniej dopełnił wszelkich formalności w kwestii procedury wcześniejszego wykupu. Nie sądzę więc, abym popełnił błąd - ale to już zobaczymy za jakiś czas.

Pozdrawiam.

Roberto100
0
Wpisów: 49
Wysłane: 3 września 2013 15:21:04
Tomek1979 napisał(a):
Wam ktoś płaci za pisanie tych postów czy nie macie innych ważniejszych spraw?

Nie wykupują - źle, wykupują - źle.

Proponuję, żeby jeden kupił sobie te obligacje i złożył pozew o upadłość, a drugi (ten od 2 szt.) złożył wreszcie ten pozew. Może wtedy wreszcie nie będziecie zaśmiecać tego wątku.

Zwrócę uwagę, że Gant jeszcze nie wykupił żadnej przeterminowanej obligacji więc użycie zwrotu "wykupują" jest nieuprawnione. Co więcej, właściciele GND0513 i GNT0513 na pewno pamiętają jak Gant ogłaszając problem wykupu obligacji poprosił obligatariuszy o kontakt ze spółką. I co? I nic z tego nie wyszło.
Sytuacja obecnie jest niemal identyczna. Wpierw prezes mówi, że będzie uchwała Zarządu o częściowym wykupie, następnie ukazuje się komunikat nie mówiący o żadnej uchwale, ale głoszący, że jest jakiś "program wykupu", a dalej prosi się o kontakt obligatariuszy ze Spółką do końca miesiąca.
Wątpiący w szczerość działań Ganta mają niestety mocne podstawy do obaw. Czemu w komunikacie nie ma mowy o żadnej uchwale Zarządu? Jak można było podjąć jakiś "program" bez uchwały? Dlaczego do wiadomości publicznej nie podaje się szczegółów "programu" i wzoru ewentualnej umowy?
Można niestety zasadnie przypuszczać, że żadnego "programu" nie ma. Jest to kolejna zasłona dymna próbująca obłaskawić obligatariuszy i powstrzymać ich od kierowania sprawy do sądu. Takie bowiem postępowanie obligatariuszy powoduje gwałtowny wzrost długu wpierw o koszt opłat sądowych, a następnie + 20% zasądzonej kwoty w związku z opłatą komorniczą.
I ostatnie. Jeśli Gant chciałby odzyskać wiarygodność to tylko wykupując chociaż część zobowiązań bez zawierania jakiś bzdurnych dodatkowych umów i nie sugerując podle, że tylko Ci co podpiszą taką umowę otrzymają 25% zobowiązania niezwłocznie po podpisaniu tejże umowy.
Kolejny krok Ganta w sprawie przeterminowanych obligacji należy uznać za partactwo.
Pozdrawiam
Robert

Tomek1979
0
Wpisów: 165
Wysłane: 3 września 2013 16:30:20
Gdyby jakąś obligację wykupili to napisałbym "wykupili" a nie "wykupują" więc daruj sobie te zabawy lingwistyczne na temat tego co jest uprawnione a co nie.
Co do reszty Twojego posta to nie mam podstaw i wiedzy, żeby się do niego odnieść.

Pozdrawiam
Tomek
Edytowany: 3 września 2013 16:30

Roberto100
0
Wysłane: 3 września 2013 16:52:43
Panie Tomaszu,
to nie jest czcza zabawa lingwistyczna. To jest poważna różnica między tym co rzeczywiście jest już faktem, a tym co jest zaledwie zamiarem i to mającym się dopiero ewentualnie zrealizować za miesiąc.
Zwrócę uwagę na jeszcze jedną wątpliwość. W pierwotnej wypowiedzi Prezesa była zapowiedź "programu wykupu" obligacji nie objętych planem emisji konsolidacyjnej, a ostatni komunikat nie różnicuje żadnych serii obligacji. Czy to oznacza, że plan emisji konsolidacyjnej upadł? Wątpliwości/rozbieżności jak na jedną sprawę jest bardzo dużo.
Oby za miesiąc nie pojawił się komunikat, o dalej prowadzonych "technicznych" rozmowach z obligatariuszami w sprawie rozłożenia "zapłaty świadczenia".
Oczywiście bardziej stosownym wyrażeniem byłoby "spłaty należności/długu".
Na razie jedynym pozytywnym skutkiem komentowanego komunikatu jest skok ceny akcji i możliwość zamknięcia pozycji na Gancie.
Poczekajmy i sprawdźmy czy Pan Antkowiak dzisiaj nie sprzedał kolejnego pakietu akcji.

robertokot25
0
Wysłane: 4 września 2013 10:59:07
Koszt świadectwa depozytowego to coś koła 10,00 PLN (w DM BDM SA 9,90 PLN) też z nóg nie powalawave

w mbanku 30zeta,

na maila nawet nie odpisali, bo sami chyba nie wiedzą co jest grane....

robertokot25
0
Wysłane: 6 września 2013 16:20:32

Odpisali komuś na maila?

www.bankier.pl/static/att/emit...

Cytat:
Treść uchwał podjętych przez NWZA w dniu 6 września 2013 r.
Zgodnie z § 38 ust. 1 pkt. 6 i 7 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim, Zarząd GANT DEVELOPMENT S.A. przekazuje do publicznej wiadomości treść uchwał podjętych na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy GANT DEVELOPMENT S.A. w dniu 6 września 2013 roku.:
Na wniosek Przewodniczącego Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy w głosowaniu jawnym, przyjęło jednogłośnie przy 9.734.160 głosach „za”, przy braku głosów „przeciw” oraz braku głosów „wstrzymujących się”, następującą uchwałę w brzmieniu zaproponowanym przez pełnomocnika Akcjonariusza Danuty Antkowiak:
Uchwała nr 4 /2013
z dnia 06.09.2013 r.,
Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Spółki, działając na podstawie art. 408 § 2 zarządza przerwę trwającą do dnia 12 września 2013 do godz. 17:00.

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 6 września 2013 16:35:41
Wygląda na to że do spłaty są nie tylko obligatariusze > forum.odratower.net/viewtopic....
Edytowany: 6 września 2013 16:36

Roberto100
0
Wysłane: 7 września 2013 12:07:35
robertokot25 napisał(a):

Odpisali komuś na maila?

[/quote]

Pewnie nikomu nie odpisano, ale można się domyślić co w takim mailu powinno się znaleźć.

Odpowiedź powinna zawierać prośbę by drogą tradycyjną dosłać oryginał świadectwa depozytowego bo tylko na takiej podstawie Zarząd Ganta może mieć pewność, że osoba kontaktująca się ze spółką rzeczywiście posiada obligacje Gant Development i może podpisać stosowną "umowę dodatkową".
To by oznaczało, że każdy - nawet właściciel jednej sztuki - musiałby w swoim banku pobrać świadectwo depozytowe celem przesłania do Ganta.
Po zakończeniu tej wcale nie tak prostej procedury każdy powinien dostać propozycję zapowiadanej przez "program wykupu" umowy dodatkowej. Nawet gdyby na nią przystał powstałby problem, jak ją ma podpisać. U siebie w domu, korespondencyjnie? Czy nie miałyby wtedy zastosowania przepisy dotyczące umów zawieranych na odległość?
Strasznie to skomplikowane już nawet na takim etapie. Następnie wystąpiłaby kwestia dodatkowa. Zapewne nie wszyscy zgodziliby się na zawarcie dodatkowej umowy. Czy w takim wypadku spółka może te osoby pominąć w wykupie zaległych obligacji? Zapowiedziano przecież, że 1/4 zostanie zapłacona po podpisaniu umowy dodatkowej. Co więc z tymi co dodatkowej umowy nie podpiszą? Takie inne traktowanie lub nierealizowanie zobowiązań wynikających z emisji obligacji byłoby zgodne z prawem?
Nie zostały upublicznione szczegóły programu ani sposobu jego realizacji. To co wiadomo na dziś nie daje podstaw aby w ogóle traktować tą zapowiedź poważnie. Dziw bierze, że komentatorzy giełdowi tą informację łyknęli bez zastrzeżeń.
Jedyna, jasna i zgodna z prawem procedura regulacji długu Ganta to po prostu przelanie 1/4 kwoty zobowiązania normalną drogą przez giełdę i w kolejnych kwartałach realizowanie kolejnych przelewów.
Jeśli spółka dysponuje kwotą wystarczającą na uregulowanie 1/4 zobowiązań to powinna po prostu to zrobić. Nawet jeśli pominiemy wątpliwości prawne to zabawa w wysyłanie pism, konstruowanie umów, podejmowanie stosownych uchwał Zarządu jest nie tylko skomplikowana, ale również czasochłonna, a to powoduje generowanie kolejnych odsetek karnych i dodatkowych innych kosztów.

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 7 września 2013 19:54:54
Na początku tygodnia dzwoniłem do Ganta. Rozmawiałem z kimś z działu relacji inwestorskich.

W skrócie co się dowiedziałem.

-spłata w 4 ratach. Pierwsza (25%) po podpisaniu porozumienia (podobno gotówką lub przelewem), kolejne w grudniu, marcu i czerwcu (po 25%)
-trzeba przesłać maila ze swoimi danymi i serią posiadanych obligacji. Na maile mają odpowiadać sukcesywnie (prawdopodobnie nie za szybko). Mają przesłać także dokładnie warunki porozumienia przygotowane przez ich dział prawny.
-porozumienie trzeba podpisać osobiście, mają być trzy lokalizacje: Wrocław, Warszawa i jakieś mniejsze miasto zapomniałem jakie (Bytom?). Trzeba będzie mieć papiery z DM.

Ja posiadam tylko kilka sztuk i w tym momencie jestem za granicą i na pewno nie pojawię się w Polsce do końca września. Zapytałem więc czy GANT przewiduje jakieś inne zasady dla drobnych obligatariuszy. Niestety nie, dla wszystkich takie same. Zapytałem co będzie jeśli ze względów technicznych nie będę w stanie podpisać porozumienia lub nie zdecyduje się na to. Pani z którą rozmawiałem nie potrafiła mi na to odpowiedzieć, nie była podobno z działu prawnego i nie znała szczegółów.

To tyle co pamiętam z tej rozmowy.

Zapomniałem o jednej rzeczy. Mają przy podpisaniu dać 3 weksle.

Edytowany: 7 września 2013 20:09

robertokot25
0
Wysłane: 7 września 2013 21:32:05
Kombinują jak tylko mogą, bo jaki problem spłacać nawet po troszku (zaczynając od tych najbardziej przeterminowanych) normalnie poprzez KDPW, przecież niejedna i nieostania firma tak robi, no chyba że już zupełnie pogubili się w swoich długach... jakieś jeżdżenie po Polsce za pracownikiem Ganta..., ktoś z Was idzie na ten nowatorski system?

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 7 września 2013 22:18:11
Znajdą się chętni. Jeśli by to wyszło to dla nie których jest to ciekawa opcja. To znaczy gdyby zapłacili od ręki wszystkie zaległe odsetki + 25%. Jeśli ktoś ma niezabezpieczoną serie za kilkadziesiąt tysięcy, jest z Warszawy lub Wrocławia i nie chce iść z tym do sądu to można spróbować. Koszt niski, tylko papierek z DM. Odzyskanie 1/4 długu jeszcze w tym miesiącu to całkiem kuszące. Jakby nie zapłacili kolejnej raty to dalej można by było dochodzić reszty innymi drogami.
Jeśli (mam nadzieje że nie) dojdzie do upadłości to pewnie z niezabezpieczonych serii nie wyciągnie się nawet 25%. Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, czy faktycznie chcą zapłacić oraz jaka będzie treść tego porozumienia.

Bez sensu że wrzucają wszystkich do jednego worka, tych co mają 2 sztuki, 20 sztuk czy 200. Żądanie żeby właściciel 2 czy 5 sztuk jechał pół Polski żeby podpisać jakieś papierki jest śmieszne.

A tak w ogóle to zabrali się do tego od dupy strony. Powinni najpierw się jakoś uwiarygodnić, rzucić jakaś kasę np. zaległe odsetki a dopiero później mówić o jakiś porozumieniach.

robertokot25
0
Wysłane: 7 września 2013 23:15:44
to raczej nie może się udać w podanym przez nich terminie, zostało zaledwie 20-pare dni, a oni nawet nie odpisali na maila, dziwne że nie szkoda im kasy na obsługę tych dziwnych podchodów, ale spłacić trochę do KDPW to już dla nich za duży ból...

już spłatę marcowych obligów rozpatrywałem w charakterze cudu, no cóż trudna wymagać aby cuda zdarzały się dwa razy do roku, to było by już przegięcie...
Edytowany: 7 września 2013 23:34

Roberto100
0
Wysłane: 8 września 2013 08:46:59
Dajmy na to, że wymyślą jakąś formę umowy. Chociaż uważam, że żaden dział prawny nawet spółki giełdowej, niewyspecjalizowany w umowach emisji obligacji i rynku kapitałowym, takiej umowy nie jest w stanie opracować.
Skutkiem takiej umowy dodatkowej będzie powstanie trzech grup obligatariuszy:
a) obligatariusze, którzy się skontaktowali, przekazali swoje dane i podpisali umowę
b) obligatariusze, którzy się skontaktowali, przekazali swoje dane i nie podpisali umowy
c) obligatariusze, którzy się nie skontaktowali i nie przekazali danych (zawsze tacy będą, np. osoby przebywające za granicą i nie śledzące sytuacji na giełdzie)
Powstanie zatem niezły kocioł. Jak Gant zamierza przekazać wspomniane 1/4 zaległości. Jeśli przez KDPW to przecież KDPW nie może nie przelać środków inaczej niż wszystkim zarejestrowanym obligatariuszom po równo czyli osobom z punktów "a" do "c".
Czy Gant zamierza regulować samodzielnie należności poza KDPW? KDPW najpewniej nie zgodzi się przelewać należności wg. jakiejś uzupełniającej listy wykluczającej część posiadaczy obligów.Shame on you
Jeśli Gant chciałby regulować należności poza KDPW to musiałby prowadzić rozbudowaną księgowość całej operacji (koszty, koszty, koszty ...). Obligacje z aneksami miałyby inne oprocentowanie niż te bez aneksów, jedne byłyby częściowo spłacone, a inne nie, co by oznaczało różne wysokości kwot od których naliczane byłoby oprocentowanie. Co więcej, Gant nie może pozyskać danych wszystkich obligatariuszy. KDPW przecież tych danych nie przekaże.

Cała zapowiadana procedura ma dotyczyć wszystkich obligatariuszy równo tzn. też dużych czyli 90%, że całe to zamieszanie oznacza upadek emisji konsolidacyjnej.

I jeszcze na koniec jedna sprawa. Jeśli Gant czuje się tak silny, że gotów jest załączać do umowy dodatkowej weksle, a to jest dla spółki mniej korzystne niż stan obecny, gdzie obligatariusze posiadają przeterminowane obligacje, które dają im mniejsze prawa, to po co to całe zamieszanie?

Wniosek nasuwa się mimowolnie. Albo ktoś tu nieźle celowo mąci dla jakiś niejasnych celów albo cała sytuacja jest wynikiem wręcz przerażającej niekompetencji.

Fenek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 8 września 2013 09:03:34
@Roberto100 - przestudiuj sobie przypadek bodajże Anti (jeżeli pomyliłem spółkę, proszę aby mnie ktoś poprawił). Zobaczysz, że to co wg Ciebie jest niemożliwe (przelewanie pieniędzy przez KDWP tylko niektórym obligatariuszom, a nie wszystkim po równo) jest możliwe i miało miejsce w praktyce. Chyba, że coś się w tej kwestii zmieniło, ale jakoś nie sądzę. Catalyst to dziki rynek, warto być tego świadomym zanim zacznie się na nim inwestować.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

49 50 51 52 53

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,378 sek.

jvutighq
nbwpdera
phrymlhg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
huyugqvk
ntqeryzo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat