PARTNER SERWISU
sxnovxdd
85 86 87 88 89
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 października 2013 11:14:38 przy kursie: 1,13 zł
krzysztofboczek napisał(a):

Cytat:
Spodziewam się straty około 2-4M na poziomie operacyjnym. Na to trzeba nałożyć różnice kursowe i koszty finansowe, a całość dodatkowo skorygować o zmianę aktywa na podatek odroczony.

chyba mnie nie zrozumiałeś- chodziło mi o to ile spodziewałeś się że spółka zarobi, albo raczej jakie będzie miała przychody w IIIQ, zanim podała do publicznej wiadomości,że przychody w IIIQ przekroczą 9 mln zł.

No, ale przecież pytanie mi zadałeś już po ogłoszeniu szacowanych przychodów... Przed ogłoszeniem wyników za Q2 spodziewałem się kilkunastu milionów przychodów w Q3. Po wynikach za Q2 bliżej 10
Cytat:
Anty_Tereso -moim zdaniem analitycy wystarczająco dobrze zarabiają, by wymagać od nich krytycznego spojrzenia na firmy i wyliczeń prognoz zbliżonych do rzeczywistości. Jeśli w IIQ spółka ma wyniki w każdej, najważniejszej sferze znacznie lepsze niż prognozy analityków

Przeceniasz zdolności analityków. Rozstrzał kilkanaście procent na samych przychodach jest dla mnie dobrym wynikiem prognostycznym.

Rozumiem. Ale jeśli firma wydała od razu na 3 platformy grę to chyba dobrze - reklama więcej daje w takiej sytuacji. I znaczy to też że praca ich była bardziej skondensowana w czasie (wiem wiem, że 7 razy przekładali premierę...)

Zgadzam się. Koszty marketingu, które są znaczące powinny wynieść mniej

Jeśli do końca czerwca faktycznie sprzedali 700-800 tys. Sniper2 (wyliczenia powyżej), to obecnie mogliby się zbliżać do 1 mln sprzedanych kopii uzytkownikom końcowym.

Jakby zbliżyli się do miliona to nie wątpię, że Prezes o tym poinformuje. Tak zawsze do tej pory było.

Ale w takiej sytuacji:
-gdzie są te pieniądze - chyba powinny się jakoś pokazać w przychodach za IIIQ, a 9 mln tego nie zapowiada
-te obiecane przez Tymińskiego 1,5 mln sztuk sprzedanego Sniper2 w tym roku raczej nie zostanie zrealizowane.Chyba że przed świętami firma ma jakąś kampanię aby wesprzeć pudełkową sprzedaż Sniper2

Nie gotówka ma się bezpośrednio nijak do przychodów. Kłania się różnica pomiędzy RZIS i CF.
Część gotówki poszła na spłacenie obligacji, część siedzi w aktywach niematerialnych(koszty produkcji dwóch gier i DLC dla S2), a część została w należnościach. Tam spółka pokazuje to co ewentualnie spłynie jeszcze od dystrybutorów. Ewentualnie, jak kupią końcowi userzy.

Myślę, że do 1,5M "sprzedanych" czyli wstawionych do dystrybutorów sztuk może uda się dociągnąć przy obniżeniu ceny. Sprzedaż przecież kształtuje się także ceną prawda? W pełnej cenie, której już i tak nie ma nie byłoby szansy, natomiast po obniżonej jest to możliwe. Pytanie tylko jak bardzo obniżonej i jak to przełoży się na wynik.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 października 2013 12:18:29 przy kursie: 1,13 zł
Panowie!
Dyskusja idzie w złym kierunku. Proponuję powściągnąć się nieco w wymianie zdań, bo trochę zaśmiecacie wątek, a wpisy są na granicy smaku. Przypominam, że tutaj dyskutujemy o spółce, a nie jej drobnych akcjonariuszach, czy jakichkolwiek innych osobach. Będę usuwał posty, które nie dotyczą spółki.

krzysztofboczek
0
Wpisów: 46
Wysłane: 15 października 2013 16:08:42 przy kursie: 1,13 zł
Wczoraj, jako drobny inwestor i dziennikarz, poprosiłem o komentarz CI Games odnośnie informacji jakie pojawiają się m.in. na tym forum. Właśnie telefonicznie rozmawiałem z Bogną Sikorską, która w relacjach inwestorskich reprezentuje CI Games.

Uzyskałem od niej następujące informacje, które mogę podawać do publicznej wiadomości:

-na obecną chwilę sprzedano dystrybutorom 1,4 mln sztuk SNIPER 2. NIe ma żadnych zwrotów. Firma spodziewa się większych zamówień pod koniec października - wtedy będą się dystrybutorzy zatowarowywać na święta

-Na obecną chwilę plany sprzedaży 1,5 mln sztuk w tym roku są NIEZAGROŻONE

-CI Games nie ma na bieżąco informacji ile Sniper2 sprzedało się u ich dystrybutorów. Otrzymują to okresowo

-w III kwartale przychód jaki podał prezes Tymiński będzie relatywnie słaby (wspomniane ponad 9 mln), bo dystrybutorzy głównie zatowarowywali się w Sniper2 w IQ tego roku.

-Alien Rage nie liczy się dla IIIQ, bo premiera nastąpiła tuż przed końcem IIIQ w dodatku premiera dotyczyła tylko wersji na PC. Zaś jak twierdzi Bogna Sikorska, 80% rynku to konsole a premiera gry na nie będzie miała miejsce dopiero 24 X, czyli w czasie gdy zaczyna się zatowarowywanie na święta.

-spółka wie o plotkach które krążą po sieci, ale nie dementuje ich, bo musiałaby to ciągle robić.

Tylko ostatnia informacja mnie nie przekonała, bo przy tak drastycznym spadku kursu spółka powinna zareagować jakimś uspokajającym oświadczeniem.
Krzysztof Boczek

arturekb
0
Wpisów: 12
Wysłane: 15 października 2013 16:26:23 przy kursie: 1,13 zł
Panowie!
-Alien Rage nie liczy się dla IIIQ, bo premiera nastąpiła tuż przed końcem IIIQ w dodatku premiera dotyczyła tylko wersji na PC. Zaś jak twierdzi Bogna Sikorska, 80% rynku to konsole a premiera gry na nie będzie miała miejsce dopiero 24 X, czyli w czasie gdy zaczyna się zatowarowywanie na święta.

To zobaczymy dopiero po raporcie ze 3 i za 4 kwartał, narazie to jest wróżenie, bo jak wiadomo tuż po premierze jest największa sprzedaż, więc ja się tutaj specjalnych zysków z wersji pc AR w 4 kwartale nie spodziewam, choć zgadzam się z tym że na konsolach jeszcze ten tytuł ma szanse zarobić.
Żadne ostrzeżenia nie powstrzymają ludzi, którzy postanowili szybko się wzbogacić.

--------------------------------------------------------

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 października 2013 17:21:42 przy kursie: 1,13 zł
@Krzysztof
1.A jak pani Bogna zareagowała na pytanie ile kopii trafiło do użytkowników końcowych, bo jak rozumiem o to musiałeś zapytać skoro dyskredytujesz szacunki jednego z serwisów?

2.Zobacz jak nie liczyły się S1 czy S2 :) A poza tym pytanie brzmi nie liczenie, czy nie liczenie ale o to czy sprzedaż została zaksięgowana czy nie została, bo jak rozumiem też musiałeś o to zapytać?

EDIT: S1 na PC i XBOX miał premierę 25 czerwca w Polsce i 29 na świecie
Edytowany: 15 października 2013 17:27

krzysztofboczek
0
Wysłane: 15 października 2013 18:03:15 przy kursie: 1,13 zł
Cytat:
@Krzysztof
1.A jak pani Bogna zareagowała na pytanie ile kopii trafiło do użytkowników końcowych, bo jak rozumiem o to musiałeś zapytać skoro dyskredytujesz szacunki jednego z serwisów?

2.Zobacz jak nie liczyły się S1 czy S2 :) A poza tym pytanie brzmi nie liczenie, czy nie liczenie ale o to czy sprzedaż została zaksięgowana czy nie została, bo jak rozumiem też musiałeś o to zapytać?

EDIT: S1 na PC i XBOX miał premierę 25 czerwca w Polsce i 29 na świecie

AD1 to już pisałem - pytałem się o obecną sprzedaż do użytkowników końcowych i odpowiedziała, że nie mają takich informacji na bieżąco, za wyjątkiem jakieś tam drobnej części dystrybutorów. Dla firmy zresztą istotna jest sprzedaż dystrybutorowi, a nie klientowi końcowemu. Wniosek wyciągam z tego taki, że księgują pieniądze po przekazaniu kopii dystrybutorowi a nie dopiero po sprzedaży końcowemu odbiorcy. Istotna jest też inna informacja - z tego co przekazali dystrybutorom NIE MAJĄ ZWROTÓW.

Nie wiem dlaczego twierdzisz, że ja "dyskredytuję szacunki jednego z serwisów". Wolałbym byśmy się trzymali faktów - ja tylko przekazuję informacje uzyskane od osoby odpowiedzialnej za relacje inwestorskie w CIG.

A jeśli chodziło Ci o moje wcześniejsze wyliczenia odnośnie liczby sprzedanych egz. pod koniec sierpnia gdy Polygamia napisała o 700-800 tys. egz., to już wyjaśniałem i wyliczałem to wcześniej.

Ad2 To co zostało sprzedane AR w wersji elektronicznej pod koniec IIIQ to zostało zaksięgowane do III Q - ja przynajmniej w tym zakresie nie mam wątpliwości (patrz niżej). Ja pytałem się o liczbę sprzedanych kopii AR, bo z prognoz za IIIQ wynikałoby, że sprzedaż przez te kilka dni była słaba. Usłyszałem, to co pisałem wcześniej - po pierwsze AR sprzedawało się zaledwie przez kilka dni III Q, po drugie tylko wersja dla PC, a 80% rynku to konsole i premiera AR dla tychże jest 24 X. Dla mnie to wiarygodne wytłumaczenie dlaczego wynik IIIQ jest słaby i dlaczego sprzedaż AR najwyraźniej w małym stopniu wpłynęła na przychody w tym Q, na co mocno liczyli inwestorzy (także ja).
Gdyby kopie AR sprzedane we wrześniu nie zostały zaksięgowane do IIIQ, to pani Bogna musiała by o tym wspomnieć w odpowiedzi na moje pytanie. Bo byłby to zbyt istotny fakt.

Nie bardzo rozumiem po co teraz wspominasz o prehistorii czyli premierze Sniper 1 w Polsce i na świecie - jaki to ma związek z informacjami jakie uzyskałem z CIG?

NIe bardzo rozumiem też Twoje stwierdzenie "Popatrz jak nie liczyły się S1 i S2"

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 15 października 2013 19:52:12 przy kursie: 1,13 zł
-na obecną chwilę sprzedano dystrybutorom 1,4 mln sztuk SNIPER 2. NIe ma żadnych zwrotów. Firma spodziewa się większych zamówień pod koniec października - wtedy będą się dystrybutorzy zatowarowywać na święta

Gra w tym roku wyszła to i jakie zwroty mają być ? Najpierw się robi przeceny, a nie zwroty.

Poza tym ilość kopii wcale nie musi się przełożyć na wynik - bowiem o ile dobrze pamiętam to wszelkie obniżki będą uwzględniane w postaci korekt, a przykładowo na takim amazon.com gra jest sprzedawana obecnie za połowę ceny wyjściowej. Czyli w tym zakresie wynik pójdzie w dół, chociaż ilość egzemplarzy sprzedanych użytkownikom końcowym wzrośnie.

Cały problem z CIG polega na tym, że rynek nie wierzy w kluczowy raport za 1. kwartał, bo wynik jest czysto księgowy [nie ma przełożenia na stan kasy]. Co zresztą widać po emisji obligacji. Bo niby jakim to cudem spółka potrzebuje gotówki skoro ma tak dobrą sprzedaż ? Czy to świadczy o dobry stanie finansów ?

Poza tym spółka jest obecnie w innej sytuacji niż przy S:GW1, bo wzięła się za robienie kosztownych gier w stylu EF czy LoF [o S:GW3 nie wspomnę]. Jeśli faktycznie AR kosztowało 10mln [3x więcej niż S:GW1] to CIG przestał robić to co robił najlepiej: kontrolować koszty. Forsę wywalają tonami a efekty są dość mizerne.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 października 2013 20:05:19 przy kursie: 1,13 zł
Cytat:
AD1 to już pisałem - pytałem się o obecną sprzedaż do użytkowników końcowych i odpowiedziała, że nie mają takich informacji na bieżąco, za wyjątkiem jakieś tam drobnej części dystrybutorów.

Ale przecież nam wystarczy nieaktualna informacja o sprzedaży do użytkowników końcowych. Może to być koniec września, sierpnia, albo nawet lipca. Przecież do tej pory pojawiła się słownie JEDNA informacja z nie do końca jasnym terminem i ilością. Prawie 0,5 miliona to może być 350, 400 i 499 tyś.

Cytat:
Dla firmy zresztą istotna jest sprzedaż dystrybutorowi, a nie klientowi końcowemu. Wniosek wyciągam z tego taki, że księgują pieniądze po przekazaniu kopii dystrybutorowi a nie dopiero po sprzedaży końcowemu odbiorcy. Istotna jest też inna informacja - z tego co przekazali dystrybutorom NIE MAJĄ ZWROTÓW.

Dla firmy przede wszystkim jest istotna gotówka. Samo zaksięgowanie SPRZEDAŻY nie ma wiele wspólnego z pieniędzmi czyli gotówką. SPRZEDAŻ i PRZYCHODY faktycznie księgują po przekazaniu dystrybutorowi, ale zauważyłeś, że w takim modelu ŻADEN użytkownik może nie kupić gry, a i tak zaksięgują "zysk"? Gotówka bierze się z opłacenia należności, a nie wykazania przychodów. Zwróć uwagę jakie saldo należności miała spółka po zaksięgowaniu gigantycznej sprzedaży w Q1 i jak spadło to saldo po Q2. Prawdopodobnym jest, że spółka dostanie gotówkę(spłatę należności) dopiero po sprzedaży do użytkownika końcowego. To właśnie dlatego wielu inwestorów pyta ile poszło faktycznie a nie "na papierze"
Cytat:
Istotna jest też inna informacja - z tego co przekazali dystrybutorom NIE MAJĄ ZWROTÓW.

Istotna jak istotna. W końcu jakie mogą być zwroty po pół roku od premiery...
Cytat:

A jeśli chodziło Ci o moje wcześniejsze wyliczenia odnośnie liczby sprzedanych egz. pod koniec sierpnia gdy Polygamia napisała o 700-800 tys. egz., to już wyjaśniałem i wyliczałem to wcześniej.

Ale po co to wyliczać? Czy spółka nie powinna o tym informować i uciąć spekulacje/dywagacje? Nie było by tej dyskusji gdyby ta wartość była wszystkim znana...
Cytat:
Usłyszałem, to co pisałem wcześniej - po pierwsze AR sprzedawało się zaledwie przez kilka dni III Q, po drugie tylko wersja dla PC, a 80% rynku to konsole

Cytat:
Nie bardzo rozumiem po co teraz wspominasz o prehistorii czyli premierze Sniper 1 w Polsce i na świecie - jaki to ma związek z informacjami jakie uzyskałem z CIG?

Bo S1 w Polsce gdzie silną pozycję ma PC był sprzedawany przez słownie 6 dni. Na świecie 2 dni pierwszego kwartału. Teraz mamy sprzedaż AR przez 6 dni na całym świecie na PC. Wobec tego sytuacja z premierą S1 była bardzo podobna do tej z AR. Stosując podział rynku konsol(50%/50%) mamy dla S1 sprzedaż 2:1 dla pierwszego kwartału z premierą S1, a rzeczywisty stosunek był pewnie bardziej przechylony w stronę PC ze względu na 3 razy dłuższą sprzedaż na na rynku polskim niż na świecie. I dalej - Skoro zaksięgowali ten zysk a był znikomy, to znaczy, że sprzedaż też była znikoma.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 12:09:06 przy kursie: 1,10 zł
Anty_TEreso
czy dzisiaj opublikowane wyliczenia DM IDM nt. prognoz dotyczących przyszłości CI Games są niższe, czy wyższe od tej średniej trzyletniej o której wspominałeś wcześniej?

"Według DM IDMSA w 2013 r. CI Games będzie miał 34,7 mln zł zysku netto wobec 19,8 mln zł straty rok wcześniej. Tegoroczny zarobek uwzględnia jednak 19,5 mln zł zysku z tytułu rozpoznania aktywa z tytułu podatku odroczonego wynikające z nabycia znaków towarowych.Przychody mają powiększyć się do 127,9 mln zł z 41,2 mln zł w 2012 r. W 2014 r. sprzedaż wyniesie 109,4 mln zł a zysk netto 21,7 mln zł. W 2015 r. będzie to odpowiednio: 108,9 mln zł i 11,8 mln zł."

pełna treść:
www.parkiet.com/artykul/7,1343...

a mam znalazłem ten fragment opisujący Twoje wyliczenia:
"Zobacz, że przez ostatnie 3 lata w zasadzie od premiery S1 spółka wykazała łącznie zysku brutto na poziomie 50,3M, co po opodatkowaniu daje średnio 13,6M zysku netto rocznie. Przy normalnym C/Z na poziomie 10(taki zakłada powtarzalność wyniku z drobną tendencją rosnącą) daje to 136M kapitalizacji, a na wczorajszym zamknięciu było 139."

czyli wyszłoby z tych prognoz, że w ciągu 3 lat (2013-2015) spółka będzie miała ok. 346 mln przychodu i ok. 68 mln zysku. Po opodatkowaniu dawałoby to ok. 55 mln czyli 18,3 mln rocznie. Przyjmując podany przez Ciebie C/Z na poziomie 10 wychodzi, że kapitalizacja powinna wynosić 183 mln. W momencie gdy pisałeś powyższe obliczenia, cena wynosiła 11,74 a kapitalizajja jaką obliczyłeś 136 mln. W chwili obecnej cena wynosi 11.25 a kapitalizacja tak samo liczona wyniosłaby 130 mln.
Czyli jeśli uznać prognozy IDM sprzed kilku dni za wiarygodne (podane po komunikacie CIG, ale uwzględniające stratę w IIIQ) oraz Twój sposób obliczeń, to kapitalizacja spółki jest obecnie o 53 mln za niska. DYSKONTO WIĘC WYNIOSŁO BY 40%. O tyle powinien się więc podnieść kurs akcji. Do 15,75 zł z akcję.
IDM w swojej ostatniej analizie wycenił akcje na 15,3 zł. ZBIEŻNOŚĆ TYCH DWÓCH ANALIZ JEST WIĘC BARDZO DUŻA.
Czy dobrze to wyliczyłem Anty_Tereso?

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 12:21:02 przy kursie: 1,10 zł
I jeszcze jedna rzecz rzuca się w oczy w publikacji Parkietu nt. anlizy DM IDM o CIG
W tytule podają "sprzedaj CI Games od DM IDM"
a w pierwszym akapicie artykułu piszą "Specjaliści DM IDMSA, w raporcie, z 10 października podtrzymali zalecenie „trzymaj" dla CI Games (d. City Interative)."
www.parkiet.com/artykul/7,1343...

czy nadal uważacie że CIG jest poprawnie traktowany przez niektóre media?

jako dziennikarz nie potrafię zrozumieć i zaakceptować takiej sprzeczności i nijak inaczej nie potrafię tego nazwać jak "ordynarną manipulacją"

Chyba że Wy macie jakieś inne wytłumaczenie dlaczego koledzy z Parkietu rekomendację "trzymaj" zamienili w tytule na "sprzedaj".

Wcześniej już też pisałem o tym jak to po publikacji wyników za IIQ Parkiet podawał że inwestorzy byli rozczarowani wynikami, tymczasem z konsensusu analiz jaki zebrał PAP wynikało,że firma znaczaco przekroczyła wyniki we wszystkich ważnych sferach.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 października 2013 12:55:21 przy kursie: 1,10 zł
PROGNOZY IDMu są wyższe niż uśrednione zyski.
Bo z w zysku tego roku mamy 20 baniek zysku jednorazowego, którego nie można uwzględnić w dyskontowaniu do nieskończoności:
Cytat:
tegoroczny zarobek uwzględnia jednak 19,5 mln zł zysku z tytułu rozpoznania aktywa z tytułu podatku odroczonego wynikające z nabycia znaków towarowych

Mamy więc zysk netto: 34,7 -19,5 + 21,7 +11,8=48,7M czyli 16,23 rocznie=> wartość spółki 162M przy wspomnianym C/Z. To nieco mniej niż napisałeś.

Natomiast w komunikacie, który cytujesz pojawiła się jeszcze inna bardzo ważna informacja:
„Uważamy, że uplasowanie papierów będzie wymagało sporego wysiłku a w najgorszym scenariuszu spółka będzie musiała wyemitować nowe akcje
Co to oznacza? Jeśli przy obecnej cenie mielibyśmy otrzymać 20M z nowych akcji to mamy spore rozwodnienie, bo przecież nikt nie obejmie akcji drożej niż na rynku. Jeśli wycena spółki na tę chwilę to 142M to przybyłoby 14% akcji bez dyskonta do kursu rynkowego. Ci analitycy chyba nie uprawiają czarnego PR? Bo co innego oznacza emisja akcji jak nie uniknięcie bankructwa? wave

PS I też nie rozumiem dlaczego tak bezczelnie próbują ratować kurs i naganiają. W końcu fakt, że poprzednia od idm'u była sprzedaj:
www.stockwatch.pl/gpw/cigames,...
ta jest sprzedaj(linka nie mogę dać bo jest jeszcze niejawna)i nawet tytuł jest dobry, a w pierwszym akapicie piszą podtrzymali zalecenie „trzymaj" i wprowadzają w błąd. Może mają akcje, a może im CIG zapłacił? - > To oczywiście prowokacja i nie będę bez względu na odpowiedź kontynuował, bo taki poziom dyskusji mi nie odpowiada. Natomiast przemyśl czy nie zapędziłeś się trochę w kozi róg... Czarny PR od użytkowników, bo widzą możliwość bankructwa, czarny PR od dziennikarzy, bo coś się nie zgadza, a okazuje się, że anale którzy dali reko dużo wyżej niż kurs też widzą potencjalne kłopoty, że pomyłka dziennikarza była na korzyść spółki.... Krzysiek. No proszę...

Cytat:
Wcześniej już też pisałem o tym jak to po publikacji wyników za IIQ Parkiet podawał że inwestorzy byli rozczarowani wynikami, tymczasem z konsensusu analiz jaki zebrał PAP wynikało,że firma znaczaco przekroczyła wyniki we wszystkich ważnych sferach.

Krzysiek o czym ty mówisz? Jakie przekroczenie? Te wyniki były zgodne z oczekiwaniami analityków, natomiast rozczarowały "inwestorów", bo kurs spadł.
Edytowany: 16 października 2013 12:58

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 16 października 2013 13:08:43 przy kursie: 1,10 zł
@kb - sorry ale naprawdę już nie da się ciebie czytać... w cytowanym artykule z podłogi zarówno w tytule jak i w treści jest 'sprzedaj'. Widocznie 'copy-paste' się komuś popsuło.
Odnośnie kursu akcji to niczego nie powinien - to nie jest osobny byt, który jest w stanie swoją wolą cokolwiek spowodować blah5

To popyt i podaż decyduje o tym gdzie jest kurs - widocznie tak oceniają przyszłość spółki inwestorzy, a to że jeden bądź drugi DM napisze ile to powinna zarobić spółka nie determinuje, iż tak się stanie.

Skoro uważasz, że to jest taka okazja inwestycyjna, to zagłosuj swoimi $$$ po słusznej stronie zamiast agitować na forum.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 października 2013 14:47:25 przy kursie: 1,10 zł

jako dziennikarz nie potrafię zrozumieć i zaakceptować takiej sprzeczności i nijak inaczej nie potrafię tego nazwać jak "ordynarną manipulacją"

masz rację - nie jest poprawnie traktowany, przez 3 lata miał na sobie parasol ochronny spółki od ogromnego sukcesu finansowego S1, przez co cała krytyka ucichła. Spółka nie zasługuje nawet na połowę pozytywów jakie w międzyczasie o niej powiedziano, ze sławnym idiotycznym porównaniem właściciela do Steve-a Jobsa (to nie wymyśliła konkurencja tylko jego własny PR, powtórzony w mediach całej Polski).

To co robią media i tak jest bardzo delikatne przy tym jak spółka zawiodła oczekiwania inwestorów i branży.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 października 2013 14:49

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 16:12:37 przy kursie: 1,10 zł
anty_teresa napisał(a):
PROGNOZY IDMu są wyższe niż uśrednione zyski.
Bo z w zysku tego roku mamy 20 baniek zysku jednorazowego, którego nie można uwzględnić w dyskontowaniu do nieskończoności:
Cytat:
tegoroczny zarobek uwzględnia jednak 19,5 mln zł zysku z tytułu rozpoznania aktywa z tytułu podatku odroczonego wynikające z nabycia znaków towarowych

Mamy więc zysk netto: 34,7 -19,5 + 21,7 +11,8=48,7M czyli 16,23 rocznie=> wartość spółki 162M przy wspomnianym C/Z. To nieco mniej niż napisałeś.

Natomiast w komunikacie, który cytujesz pojawiła się jeszcze inna bardzo ważna informacja:
„Uważamy, że uplasowanie papierów będzie wymagało sporego wysiłku a w najgorszym scenariuszu spółka będzie musiała wyemitować nowe akcje
Co to oznacza? Jeśli przy obecnej cenie mielibyśmy otrzymać 20M z nowych akcji to mamy spore rozwodnienie, bo przecież nikt nie obejmie akcji drożej niż na rynku. Jeśli wycena spółki na tę chwilę to 142M to przybyłoby 14% akcji bez dyskonta do kursu rynkowego. Ci analitycy chyba nie uprawiają czarnego PR? Bo co innego oznacza emisja akcji jak nie uniknięcie bankructwa? wave

PS I też nie rozumiem dlaczego tak bezczelnie próbują ratować kurs i naganiają. W końcu fakt, że poprzednia od idm'u była sprzedaj:
www.stockwatch.pl/gpw/cigames,...
ta jest sprzedaj(linka nie mogę dać bo jest jeszcze niejawna)i nawet tytuł jest dobry, a w pierwszym akapicie piszą podtrzymali zalecenie „trzymaj" i wprowadzają w błąd. Może mają akcje, a może im CIG zapłacił? - > To oczywiście prowokacja i nie będę bez względu na odpowiedź kontynuował, bo taki poziom dyskusji mi nie odpowiada. Natomiast przemyśl czy nie zapędziłeś się trochę w kozi róg... Czarny PR od użytkowników, bo widzą możliwość bankructwa, czarny PR od dziennikarzy, bo coś się nie zgadza, a okazuje się, że anale którzy dali reko dużo wyżej niż kurs też widzą potencjalne kłopoty, że pomyłka dziennikarza była na korzyść spółki.... Krzysiek. No proszę...

Cytat:

Krzysiek o czym ty mówisz? Jakie przekroczenie? Te wyniki były zgodne z oczekiwaniami analityków, natomiast rozczarowały "inwestorów", bo kurs spadł.

Anty_Tereso
z tego co widzę w obliczenia IDM uwzględnił ten jednorazowy zysk tylko raz więc nie rozumiem dlaczego piszesz o "dyskontowaniu tego w nieskończoność". Jednorazowy ale przecież się liczy - oszczedność na podatkach to nie jest zysk?

Ale nawet odejmując ten jednorazowy zysk kapitalizacja wyniosłaby - liczona Twoją metodą - 162 mln (w jednym miejscu powyżej omyłkowo wpisałeś 142 mln) to nadal jest o 32 mln wyżej niż kapitalizacja przy kursie 11.25 zł (obecnie kurs spada poniżej 11 zł). Czyli akcje są ok. 25% niedowartościowane.

IDM pisze "w najgorszym scenariuszu spółka będzie musiała wyemitować nowe akcje" tymczasem Ty traktujesz to juz jak pewnik - tak ja interpretuję Twoje dalsze konkluzje.

w artykule Parkietu było "sprzedaj"" w tytule, potem "trzymaj" w treści i wycena na 15,3 zł podana przy kursie 11,7 zł. NIe wiem jak jest w oryginalej rekomendacji bo jej nie widziałem, ale jeśli w artykule jest wycena na 15,3 zł podana przy kursie 11,7 zł to oczywistym jest że błąd nastąpił w tytule czyli w "sprzedaj" a nie w treści czyli "trzymaj" bo mylna musiałaby być także wycena na 15,3 zł. Czy taka logika Cię przekonuje?

Nigdzie przy tym przykładzie nie pisałem o "czarnym PRze od dziennikarzy" więc please, nie przypisuj mi rzeczy, których nie napisałem. Trzymajmy się faktów - napisałem o "ordynarnej manipulacji" bo nie uwierzę w tak duży błąd w tytule artykułu. Bo to tak jakby ktoś miał mi dać buziaka, a dał w pysk i powiedział: przepraszam, pomyliłem się!:)

Na marginesie: jeśli już wywołałeś wątek czarnego PRu wśród dziennikarzy to warto rzucić okiem na rozmiary tego zjawiska bazując na przykładach:
www.wirtualnemedia.pl/artykul/...
www.wprost.pl/ar/417775/Znalez...
www.wprost.pl/ar/417773/MDI-i-...

Interesujacy jest zwłaszcza przykład MDI pracującej dla KGHMy - agencja twierdzi, że w 2012 r. ponad 120 materiałów o KHG powstało z ich inicjatywy. Także czarnego PRu.

"Krzysiek o czym ty mówisz? Jakie przekroczenie? Te wyniki były zgodne z oczekiwaniami analityków, "
Cytuję za PAPem IIQ 2013:
w mln zł II kw '13 konsensus PAP różnica

zysk netto 20,5 0,2 10150,00%
EBIT 1,49 1,1 35,45%
przychody 12,9 12,2 5,74%

Anty_tereso czy 35% więciej EBIT to przekroczneie czy zgodnie z oczekiwaniami?
czy 5,7% więcej przychodów, to przekroczenie czy zgodnie z oczekiwaniami?
czy 10150% więcej zysku netto to przekroczenie czy zgodnie z oczekiwaniami?
A nawet odejmując ten jednorazowy odpis, czy 1 mln zysku netto to więcej niż prognozowane 0,2 mln czy tez zgodne z oczekiwaniami?

Please, trzymajmy się faktów

Spadek kursu nie można odczytywać tylko "rozczarowaniem inwestorów", bo zbyt często w po publikacji dobrych wyników notowania także spadają. Realizacja zysków.
poza tym w momencie gdy Parkiet napisał tekst pt "City Interactive rozczarowało wielkością sprzedaży",kurs nie spadał a nawet był wyższy.... 0,01% niż dzień wcześniej:)

Cytat z tekstu: "Komunikat o szacunkowych obrotach za II kwartał schłodził nieco zapał inwestorów do kupowania akcji City Interactive. Papiery spółki, po ustanowieniu na ostatniej sesji w czerwcu blisko trzyletniego dołka na poziomie 15,4 zł, zaczęły zyskiwać na wartości. W środę w południe kosztowały już 17,2 zł czyli były najdroższe od ponad miesiąca. O godz. 14 kurs wynosił już jednak tylko 15,6 zł czyli był o 0,01 zł wyższy niż we wtorek.."

www.parkiet.com/artykul/7,1330...

ale zgoda - brak kontynuacji wzrostów można odczytywać także jako "rozczarowanie" albo np. realizację zysków.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 16:23:38 przy kursie: 1,10 zł
taipan napisał(a):
@kb - sorry ale naprawdę już nie da się ciebie czytać... w cytowanym artykule z podłogi zarówno w tytule jak i w treści jest 'sprzedaj'. Widocznie 'copy-paste' się komuś popsuło.
Odnośnie kursu akcji to niczego nie powinien - to nie jest osobny byt, który jest w stanie swoją wolą cokolwiek spowodować blah5

To popyt i podaż decyduje o tym gdzie jest kurs - widocznie tak oceniają przyszłość spółki inwestorzy, a to że jeden bądź drugi DM napisze ile to powinna zarobić spółka nie determinuje, iż tak się stanie.

Skoro uważasz, że to jest taka okazja inwestycyjna, to zagłosuj swoimi $$$ po słusznej stronie zamiast agitować na forum.

no wieć mylisz się -gdy pisałem post było "sprzedaj" w tytule i "trzymaj" w tekście, co potwierdzi także Anty_Teresa i print screen który zrobiłem
docs.google.com/file/d/0B_jKD7...

jeśli teraz jest inaczej to musieli to już zmienić, bo napisałem do nich w tej sprawie.
Czy można liczyć w tej kwestii na przeprosiny?

co do reszty - to zgadzam się z Tobą

co do "agitacji" na tym forum - jeśli uważasz iż dostrzeganie plusów (np. najlepsze półrocze w histori) i minusów spółki (np.fatalna polityka informacyjna, fatalne błędy ze Snipera2) i zadawanie kłopotliwych pytań (np. czego my nie wiemy o sytuacji spółki, kiedy CIG zrozumie, że musi zmienić swoją politykę informacyjną) jest agitacją to trudno. NIc na to nie poradzę:)

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 16 października 2013 16:25:39 przy kursie: 1,10 zł
@krzysztofboczek

cały czas wspominasz o wynikach za II kwartał i konsensusie analityków, ale te wyniki były już 2 miesiące temu i nie mają znaczenia.
Ostatnie spadki jeżeli już to wywołała publikacja szacunkowych przychodów, ale za III kwartał a nie drugi. Ten artykuł co linkujesz pochodzi z lipca i też nie za bardzo rozumiem jak ma się do ostatnich spadków, które chcesz wyjaśnić?
btw. moim zdaniem wychodzi obecnie ze spółki jakiś inwestor instytucjonalny (tfi), co wnioskuję po wielkości zleceń oraz zmianę sentymentu do spółki wśród analityków, którzy przecież jeszcze nie tak dawno dawali wyceny 27 zł.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 16:28:16 przy kursie: 1,10 zł
Scarry napisał(a):

masz rację - nie jest poprawnie traktowany, przez 3 lata miał na sobie parasol ochronny spółki od ogromnego sukcesu finansowego S1, przez co cała krytyka ucichła. Spółka nie zasługuje nawet na połowę pozytywów jakie w międzyczasie o niej powiedziano, ze sławnym idiotycznym porównaniem właściciela do Steve-a Jobsa (to nie wymyśliła konkurencja tylko jego własny PR, powtórzony w mediach całej Polski).

To co robią media i tak jest bardzo delikatne przy tym jak spółka zawiodła oczekiwania inwestorów i branży.

chyba po raz pierwszy Scarry z Toba się zgodzę w pewnych kwestiach np. hołubienia firmy przez 3 lata. Jeśli ono miało miejsce (nie sprawdzałem) to może w tym jest klucz do owych spadków. Anioł nagle okazał się człowiekiem.

Ja nie generalizuję nt. obecnego wpływu mediów na CIG. Podaję konkretne przykłady sytuacji w których nie wierzę by nastąpił nieświadomy błąd (patrz wyżej) albo widzę, że nastąpiła na pewno świadoma manipulacja faktami (moje wpisy sprzed pół roku o tym forum).

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 16:41:53 przy kursie: 1,10 zł
mrk napisał(a):
@krzysztofboczek

cały czas wspominasz o wynikach za II kwartał i konsensusie analityków, ale te wyniki były już 2 miesiące temu i nie mają znaczenia.
Ostatnie spadki jeżeli już to wywołała publikacja szacunkowych przychodów, ale za III kwartał a nie drugi. Ten artykuł co linkujesz pochodzi z lipca i też nie za bardzo rozumiem jak ma się do ostatnich spadków, które chcesz wyjaśnić?
btw. moim zdaniem wychodzi obecnie ze spółki jakiś inwestor instytucjonalny (tfi), co wnioskuję po wielkości zleceń oraz zmianę sentymentu do spółki wśród analityków, którzy przecież jeszcze nie tak dawno dawali wyceny 27 zł.

w tamtym miejscu cytuję wyniki za IIQ, by skorygować nieprawdę tj. zdanie Anty_Teresy "Krzysiek o czym ty mówisz? Jakie przekroczenie? Te wyniki były zgodne z oczekiwaniami analityków, " I tylko dlatego.

Ostatnie spadki mają na pewno związek z prognozami jakie podał CIG. Tyle że, jeśli wrócisz się do kilku wątków wstecz, zobaczysz, że ja spółkę analizowałem nie tylko pod względem obecnych spadków, ale tegorocznych wyników i notowań w całym tym roku. KOlega Anty_teresa nawet zaproponował, by analizować spółkę w terminie 3-letnim zgodnym z cyklem produkcyjnym gry - i jest w tym co nieco słuszności.

Być może ktoś duży wychodzi ze spółki, nie wiem. Quercus który jako jedyny ma pakiet powyżej 5% niczego nie zbywał, w każdym razie nic nie podawał w tym zakresie.
o innych TFI które mają udziały w CIG nic nie wiem.

Moim zdaniem (i podałem na to wiele dowodów) obecne dane o sprzedaży (tj. w tym roku) nie mogą wyjaśniać spadków (w tym roku). Dlatego pytam się nie po raz pierwszy tutaj: czego my jeszcze nie wiemy o sytuacji firmy?

Być może że wytłumaczeniem spadków są wątpliwości czy CIG uzyska chętnych na obligacje. Być może....

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 17:28:21 przy kursie: 1,10 zł
Kilka uzupełniających info od osoby odpowiedzialnej za relacje inwestorskie w CIG, Bogny Sikorskiej. Od wczoraj zrodziło się na tym forum kilka pytań, więc ponownie zadzwoniłem, by dopytać.

1-o sprzedaży Alien Rage od 24IX do chwili obecnej nie chcą mówić, choć znają je. Ujawnią je wraz z wynikami za IIIQ (w listopadzie) czyli już po premierze AR dla konsol (24X)

2. -CIG nie zależy na uzyskaniu informacji o sprzedaży do końcowego odbiorcy, bo ich to tak naprawdę niezbyt interesuje.Dlatego uzyskują te informacje tylko okresowo - gdy o to poproszą. Ostatnia informację o sprzedaży do końcowego odbiorcy mają z... maja br. czyli wtedy gdy ujawniali ze zeszło prawie 500 tys. egz.

3. -Dla CIG sprzedaż następuje gdy dystrybutor dostaje gry do sprzedaży. Wówczas CIG wystawia na to fakturę i to jest ich sprzedaż. Czyli na obecny moment sprzedaż to 1,4 mln sztuk
. Na poczet ewentualnych zwrotów lub obniżek firma zawiązuje rezerwy

3. -cenę Sniper 2 obniżono w IIIQ o 10 usd

4. -"jak najszybciej" taką odpowiedz usłyszałem na pytanie "kiedy zamierzają państwo zamknąć kwestię znalezienia chętnych na obligacje"

moje komentarze i interpretacje:

ad 1 - mało im tego zeszło na razie, więc chcą je podać, dopiero gdy wyjdzie konsola i będzie się czym chwalić
ad 2 - rozumiem, akceptuję to wytłumaczenie, brzmi dla mnie wiarygodnie i logicznie. przypuszczam, że za obliczanie ile zeszło kontrahentowi towaru muszą coś zapłacić...A nasze rozważania ile już sprzedali końcowemu odbiorcy to tylko strata czasu
ad 3 - planowali to zrobić w czerwcu więc zaskoczeniem jest dla mnie że zrobili to później. Nie wiem jaki z tego wniosek wyciągnąć. Ktoś gdzieś wyżej pisał, że cena S2 spadała o połowę. Patrzę na amazon i wygląda na to że jedna i druga strona mają rację - obniżka jest różna w zależności od wersji: www.amazon.com/s/ref=nb_sb_nos...

ad 4 -widzą jak bardzo niepewność i czarne scenariusze kreślone na ich temat mocno wpływają na kurs firmy

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 16 października 2013 17:58:13 przy kursie: 1,10 zł
Cytat:
CIG nie zależy na uzyskaniu informacji o sprzedaży do końcowego odbiorcy, bo ich to tak naprawdę niezbyt interesuje.

Akurat to zdanie jest absolutnie niewiarygodne. Nawet pomijając kwestię momentu księgowania sprzedaży, spółka zajmująca się produkcją gier musi, po prostu musi (!) monitorować poziom sprzedaży swoich produkcji, tym bardziej czegoś, co nazywała "flagowym tytułem", chociażby po to, żeby mieć rozeznanie co do możliwości/opłacalności tworzenia kolejnej części serii. Nie wyobrażam sobie, aby spółka miała podjąć decyzję o tworzeniu Snipera 3 nie mając pełnego obrazu sprzedaży Snipera 2 do końcowych użytkowników. Po drugie, na jakiej podstawie spółka miałaby zawiązywać rezerwy na zwroty nie interesując się poziomem sprzedaży do klientów końcowych, w jaki sposób miałaby szacować poziom ewentualnych zwrotów? Po trzecie, na jakiej podstawie spółka podejmowałaby decyzje o animowaniu sprzedaży, chociażby poprzez obniżanie ceny? Nie znając poziomu faktycznej sprzedaży gry, lecz tylko ilość wprowadzoną do dystrybucji? Dlatego jestem przekonany, że powyższa odpowiedź nie ma nic wspólnego z prawdą salute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE cigames

85 86 87 88 89

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,477 sek.

yitkneen
csaofhbk
ohgkreyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cpjjrtcc
plxhtzqt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat