DLA PRZYPOMNIENIA info z połowy czerwca br:
"
14.06. Warszawa (PAP) -
Sprzedaż gry Sniper 2, wyprodukowanej przez CI Games, o
siągnęła poziom blisko 1,2 mln szt. Jesienny termin debiutu Alien Rage jest niezagrożony -
poinformowali PAP przedstawiciele spółki.
"
Do tej pory nie otrzymaliśmy żadnych zwrotów gry Sniper 2, przeciwnie sklepy nadal robią
domówienia i sprzedaż gry do sieci zbliża się już do 1,2 mln szt. Od premiery Sniper 2,
dynamika sprzedaży w porównaniu do pierwszej części jest wyższa na części z kluczowych
rynków" - powiedział PAP Marcin Kwaśnica, dyrektor sprzedaży CI Games.
"Niedługo sprzedaż będzie wsparta przez promocje cenowe, które będą dodatkowym impulsem do
zakupu gry. Będzie to również oznaczało przecenę części towaru, który jest po stronie
detalistów, ale przeceny te nie powinny mieć znaczącego wpływu na wynik sprzedaży" - dodał."
inne ważne info z pierwszej połowy maja br.:
"
10.05. Warszawa (PAP) -
City Interactive chce sprzedać w 2013 r. 1,5 mln sztuk swojej
najnowszej gry Sniper Ghost Warrior 2 - poinformował prezes spółki Marek Tymiński. Obecnie
dystrybutorom sprzedano 1,1 mln egzemplarzy, z których prawie 500 tys. trafiło do klientów. (....) Premierowy nakład gry Sniper Ghost Warrior 2 wynosił 1 mln sztuk."
Mój wniosek z tego taki, że jeśli premierowy nakład był 1 mln, a sklepy nadal zamawiały więcej i w połowie czerwca już zakupiły 1,2 mln sztuk, to znaczy, że znaczna część gry musiała im się już sprzedać. Trudno mi więc uwierzyć w doniesienia Polygamia, która pod koniec sierpnia napisała o "700-800 tys. egz. sprzedanych". Tym bardziej, że powoływała się na... raport CI Games:
polygamia.pl/Polygamia/1,10716...szukałem, szukałem i w żadnym raporcie CI Games (czyli wówczas jeszcze City Interactive) nie znalazłem takiej informacji. Może ktoś jeszcze to znalazł?
Zastanawiam się więc, czy podawanie takich informacji nie jest elementem tego czarnego PRu o którym kiedyś wspominał prezes Tymiński. Z początku śmiałem się z jego tłumaczeń, ale gdy pół roku temu wszedłem na to forum i sprawdziłem kilka faktów podawanych tendencyjnie przez niektórych, to okazało się, że ordynarnych manipulacji dyskredytujących City Interactive było tutaj wiele. (regulamin nie pozwala na wycieczki osobiste, a mój post opisujący który kto orumowicz brylował w tymże czarnym PRze, został przed pół rokiem usunięty). Tak więc nie wykluczam, że teraz także czarny PR ma miejsce.
Ale on nie może li tylko tłumaczyć obecnej sytuacji. CI GAMES solennie zasłużyło sobie na krytykę z tytułu problemów SNIPER 2, a teraz ponownie jakoś dziwnie strzela sobie w kolano. Zwłaszcza swoją polityką informacyjną.
Bo dlaczego w momencie gdy notowania dochodzą do ważnego wsparcia, dokładnie w tym krytycznym dniu firma wypuszcza fatalną informację o szacowanych przychodach za III kwartał? Przecież nie mają takiego obowiązku. KOmuś zależało, by ostro wysypał się kurs?
Dlaczego brak wytłumaczenia czy te szacunkowe przychody za III kwartał obejmują wpływy z tytułu sprzedaży AR? Jak widać na tym forum wątpliwości odnośnie tego wątku jest sporo.
Nie bardzo rozumiem też w pełni zachowanie notowań w tym roku - w pierwszej połowie 2013 r przychody były 4 krotnie wyższe niż w analogicznym okresie 2012r, zaś zysk operacyjny, z minus 3 mln wzrósł do ponad 32 mln zł (ze zdarzeniami jednorazowymi do 44 mln netto) Czy taka zmiana zasługuje na spadek notowań z prawie 29 zł na 11 zł?! I to w sytuacji gdy giełda rośnie.
Jak duże musiałyby być oczekiwania rynku, by czterokrotne podwyższenie przychodów i wypracowanie tak solidnego zysku operacyjnego spotkało się ze spadkami które obecnie przekraczają 60%!!!
Czy tak kiepska opinia jaką cieszy się obecnie CI Games wśród inwestorów nie wymaga zmiany polityki informacyjnej firmy?
Do jakiej ceny notowania CI Games maja spaść by firma zrozumiała, że trzeba wyjaśniać wątpliwości, a nie je rodzić? (a tak się stało po ich ostatnim komunikacie).
Jak widać jest wiele pytań na które chciałbym jako drobny inwestor znaleźć odpowiedzi... I pewno nie tylko ja.