0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 189
Wysłane:
17 października 2013 18:08:25
przy kursie: 1,07 zł
anty - szacun, że ci jeszcze żyłka nie pękła
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 189
Wysłane:
17 października 2013 20:55:40
Skoro IDM twierdzi, że Spółka może mieć problemy z uplasowaniem obligacji, to czemu by nie dodrukować akcji... to się nazywa szybka reakcja Ogłoszenie o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki CI Games S.A. Cytat: (...) Zarząd Spółki jest upoważniony do podwyższenia kapitału zakładowego o kwotę nie większą niż 948.750,00 zł (dziewięćset czterdzieści osiem tysięcy siedemset pięćdziesiąt złotych) (...). Cytat:(...) Za uprzednią zgodą Rady Nadzorczej Spółki, Zarząd Spółki może wyłączyć lub ograniczyć pierwszeństwo objęcia nowych akcji Spółki przez dotychczasowych akcjonariuszy (prawo poboru), dotyczące podwyższenia kapitału zakładowego (...)
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
17 października 2013 21:03:44
dodruk akcji bez pp... uuu, zaczyna robić się niefajnie. A rynek znowu był mądrzejszy i zareagował wcześniej. Swoją drogą - 1 mln zł? Nie jest to za duża suma, jak na firmę teoretycznie obracającą dziesiątkami milionów, naprawdę AŻ TAK ich przycisnęło że zepsują sobie jeszcze bardziej opinię dla takiej ilości gotówki? edit: aaa... 1 mln to kwota podwyższenia kapitału, a nie wartość emisji.. heh to ich jednak zdecydowanie bardziej przycisnęło z brakiem cashu. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 października 2013 21:12
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 października 2013 21:13:46
Nie nie Scarry. Milion i to niecały dotyczy kapitału zakładowego, który na dziś wynosi 1,265M złotych. Ta wartość mówi o podwyższeniu kapitału w kwotach wartości nominalnych akcji. Krótko mówiąc na walnym chcę przegłosować pojawienie się około 80% nowych akcji(będzie ich dwa razy więcej). Moje 14% o których mówiłem wcześniej dotyczyło ceny akcji rynkowej. Spółka idzie dużo dalej. Akcje nowej emisji będą prawdopodobnie sporo tańsze od obecnego kursu rynkowego, na co wskazuje szacowane zapotrzebowanie na gotówkę i maksymalna wielkość emisji.(wartość nominalna jednej akcji CIG to 10 groszy) PS: Jak to źle zakładać niekorzystne scenariusze
|
|
Wysłane:
17 października 2013 21:54:50
czyli możemy mieć nowy nominalny milion zł w akcjach po 0,10 groszy, co oznacza... 10 mln nowych akcji bez praw poboru przy 12,6 mln obecnych?? Przeciez to byłaby katastrofa dla inwestorów... fundusze pozwolą na takie wymanewrowanie siebie? Krzysztofowi Boczkowi namawianie jaką to świetną okazją inwestycyjną jest CIGames chyba ostatecznie przeszło... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 października 2013 22:01
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
17 października 2013 22:23:26
Scarry napisał(a):dodruk akcji bez pp... uuu, zaczyna robić się niefajnie. A rynek znowu był mądrzejszy i zareagował wcześniej.
Swoją drogą - 1 mln zł? Nie jest to za duża suma, jak na firmę teoretycznie obracającą dziesiątkami milionów, naprawdę AŻ TAK ich przycisnęło że zepsują sobie jeszcze bardziej opinię dla takiej ilości gotówki?
edit: aaa... 1 mln to kwota podwyższenia kapitału, a nie wartość emisji.. heh to ich jednak zdecydowanie bardziej przycisnęło z brakiem cashu. jednym słowem masakra.... tak duża emisja akcji prawie podwajająca dotychczasowy kapitał bez PP i to może cenie nominalnej.. to jest dla mnie zdarzenie pod względem etycznym bliskie czynom określanym w kk jako karalne ( choć niestety dopuszczone przez prawo spółek) z drugiej strony do zablokowania tego wystarczy ledwo 20 % akcji... więc może się uda mniejszościowym akcjonariuszom zablokować takie działania
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
17 października 2013 22:30:51
Panowie, należycie do grupy uprawiającej czarny PR, przecież spółka tą emisją otwiera oczy niedowiarkom i mówi: my tylko zabezpieczamy sobie tyły. Czyli emisja co prawda jest ale jej nie ma.
A na poważnie:
Z tego wynika jedno: analitycy mają rację co do możliwych problemów z ulokowaniem obligacji. Czyli S:GW2 nie generuje [wbrew zaklęciom niektórych] wystarczająco kasy, żeby zapewnić finansowanie EF, LoF i S:GW3. Spółka przeliczyła się z siłami i nie kontroluje kosztów. Jednocześnie nie może sobie pozwolić na anulowanie projektów, bo to oznaczałoby potężne odpisy [o reakcji rynku już nie wspomnę].
Dramatu na razie nie ma, ale zacznie się jeśli EF nie spełni oczekiwań, bo w szybkie wydanie LoF to ja nie wierzę.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-28 Wpisów: 46
Wysłane:
17 października 2013 23:31:54
krzysztofboczek napisał(a): Poświęciłem 5 minut na znalezienie autora analizy w DM IDM którym jest Andrzej Bernatowicz, rozmawiałem z nim i on twierdzi, że BRAŁ pod uwagę w swoich wyliczeniach ten jednorazowy odpis ustalając wycenę na 15,3 zł to chyba ucina dalszą dyskusję na ten temat
Anty_Teresa napisał(a): Nie zamyka. Po prostu źle zadałeś mu pytanie. Trzeba było zapytać czy wspomniany jednorazowy zysk(a nie odpis) był podstawą do tworzenia dcf'a Sam fakt, że go wykorzystał(czytaj zmniejszył stopę opodatkowania w kolejnych latach) nie oznacza, że na bazie tego zysku zbudował wycenę spółki.
Anty_Tereso please... Twierdziłeś, że DM IDM do wyceny użyło metody DCF i że oczywistym jest że tej metodzie pomija się zdarzenia jednorazowe. Od autora dowiedziałem się, że jednak BRAŁ W OBLICZENIACH POD UWAGĘ TO JEDNORAZOWE ZDARZENIE i tłumaczył że musiał wziąć bo to przecież korzyść podatkowa dla firmy. A ty teraz mi piszesz że "źle zadałem pytanie" Ręce mi opadają... MOże sam zadzwonisz i się zapytasz? Anty_Teresa napisał(a): Krzysztofie Boczku! po raz kolejny użyję Twoich słów: Trzymajmy się faktów. Faktem jest, że napisałeś, że taką wierzytelnością można płacić innym. Potem dodałeś, że windykatorzy to kupują. W związku z tym, że nie podałeś innej alternatywy dla instytucji gospodarczej niż windykatorzy nie sposób nie dojść do wniosku, że wierzytelnością można zapłacić za gotówkę, bo w końcu windykatorzy to kupują. W tym wątku nadal mam wrażenie, że coś się nie rozumiemy bo ja nadal nie wiem o co chodzi z "płaceniem wierzytelnościami za gotówkę". A jeśli chodzi o inne sposoby niż windykatorzy, to jak pamiętam wspominałem o jeszcze jednej: giełdy wierzytelnościami. Możesz sprzedać swój dług innej osobie, firmie... komukolwiek. Ta osoba/firma następnie zamawia u wierzyciela usługę, lub kupuje produkt i płaci im... zakupioną wcześniej wierzytelnością. Wszystko lege artis. Takich giełd wierzytelności jest sporo np. http://www.kgw.pl/Dla kupującego wierzytelność korzyść jest taka, że za usługę u wierzyciela zapłaci znacznie mniej - dług jest sprzedawany z dużym dyskontem. Ale to zupełnie poboczny wątek.
Edytowany: 18 października 2013 06:35
|
|
Wysłane:
17 października 2013 23:32:42
@Fantomasobejrzyj filmiki z EF. Używają starego silnika o niskiej rozdzielczości tekstur, mało zaawansowanych efektów, brak interakcji ze środowiskiem z wyjątkiem dokładnie zaprogramowanych miejsc, AI komputerowe jak zwykle u CIG (czytaj= całkowity brak, chyba że akurat uaktywni się skrypt), do tego dramatycznie brzydko wyglądająca roślinność (no i ofc zero interakcji przy ruchu bohatera). W projekcie nie bierze udziału Stuart Black, który z CIG odszedł ani Tomasz Gop. preview gry wygląda "so 2005" że aż boli. Ale nie wiem czy nawet wtedy miałoby szanse na większy sukces. w tej chwili jest ARMA III (i ciągle jest ARMA II), do której mody na temat II Wojny światowej wgniatają w ziemię takie produkcje jak EF. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 października 2013 23:45
|
|
Wysłane:
18 października 2013 00:01:52
Cytat:Emisja akcji CI Games to rozwiązanie drugorzędne, spółka pracuje nad emisją obligacji 17.10. Warszawa (PAP) - Potencjalna emisja akcji jest traktowana przez CI Games jako rozwiązanie drugorzędne. Spółka prowadzi rozmowy o emisji obligacji i rozważa sięgnięcie po kredyt. CI Games szacuje swoje zapotrzebowanie na kapitał zewnętrzny w perspektywie trzech kwartałów na 20 mln zł. Łączny budżet produkcyjny Enemy Front i Lords of the fallen to ponad 50 mln zł.
"Analizujemy możliwości pozyskania środków z różnych źródeł. Jednym z nich jest możliwe podwyższenie kapitału docelowego spółki. Możemy więc opcjonalnie podwyższyć kapitał do wysokości maksymalnie trzech czwartych kapitału zakładowego. Taki jest górny pułap przewidziany prawem. Jednakże skala podwyższenia będzie pewnie inna. Na tym etapie za wcześnie jest mówić o konkretnych parametrach" - powiedział w wywiadzie dla PAP prezes CI Games Marek Tymiński. ..... Wartość nominalna akcji CI Games to 0,10 zł, więc podwyższenie kapitału mogłoby oznaczać emisję do 9.487.500 akcji. Kapitał spółki dzieli się obecnie na 12.650.000 akcji. Oznacza to, że po uplasowaniu emisji nowych akcji w całości, nowi akcjonariusze mogliby stanowić 42,9 proc. kapitału CI Games. depesza papno to już jest odpowiedz na pytanie: "czego jeszcze nie wiemy o spółce?" ta ewentualna emisja akcji o tej wielkości w pełni uzasadniałaby spadki
Edytowany: 18 października 2013 06:33
|
|
|
|
Wysłane:
18 października 2013 01:05:41
krzysztofboczek napisał(a): Jasne, że spółka zasłużyła sobie na krytykę - o czym wyraźnie piszę powyżej. Ale dywagacje w stylu "żeby dokończyć następne produkcje musza emitować nowe obligi, a jeśli te produtkcje bedą nietrafione to za co je wykupią? nowa emisja lub upadłość układowa" to już jest czysty czarny PR.
no tak... jeszcze 3 dni temu za sugestię że brakuje im pieniędzy i muszą emitować obligacje czy akcje skakałeś do oczu forumowiczom stockwatcha że to nieuczciwy czarny PR i manipulacje. btw: Cytat:Obie gry mają wysoki potencjał handlowy, obie mają dużą szansę stać się kolejnymi dużymi sukcesami po Sniper Ghost Warrior i Sniper Ghost Warrior 2 ahaha... no jak to mają być takie sukcesy typu Sniper 2 to sorry ale poziom 1 zł wydaje się zdecydowanie wysoki * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 18 października 2013 06:34
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 października 2013 09:24:16
przy kursie: 0,90 zł
Wydaje mi się, że większość spraw jest jasna, przynajmniej dla czytelników forum. Doprecyzowania zostaje jedna kwestia. A mianowicie wycena spółki przez IDM. Przypomnę może historię wpisów, żeby było łatwiej i od razu przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale muszę chyba nieco bronić swojej reputacji. 1. krzysztofboczek napisał(a):czyli wyszłoby z tych prognoz, że w ciągu 3 lat (2013-2015) spółka będzie miała ok. 346 mln przychodu i ok. 68 mln zysku. Po opodatkowaniu dawałoby to ok. 55 mln czyli 18,3 mln rocznie. Przyjmując podany przez Ciebie C/Z na poziomie 10 wychodzi, że kapitalizacja powinna wynosić 183 mln. 2. anty_teresa napisał(a):PROGNOZY IDMu są wyższe niż uśrednione zyski. Bo z w zysku tego roku mamy 20 baniek zysku jednorazowego, którego nie można uwzględnić w dyskontowaniu do nieskończoności 3. krzysztofboczek napisał(a): Anty_Tereso z tego co widzę w obliczenia IDM uwzględnił ten jednorazowy zysk tylko raz więc nie rozumiem dlaczego piszesz o "dyskontowaniu tego w nieskończoność". Jednorazowy ale przecież się liczy - oszczedność na podatkach to nie jest zysk?
4. anty_teresa napisał(a): Uwzględnił w wycenie? A skąd wiesz, bo przecież nie widziałeś oryginalnej rekomendacji? Natomiast ja go nie uwzględniłem, bo to zdarzenie jednorazowe. Ten prościutki model opierający się o C/Z to tak naprawdę prościutki DCF, który zakłada stopę dyskontową 10%. DCF w zasadzie z samą wartością rezydualną, w związku z czym w niej nie można uwzględnić zdarzeń jednorazowych. Jak pewnie wiesz wartość rezydualna to dyskontowanie zysków w czasie do nieskończoności
5. krzysztofboczek napisał(a): no przecież cytowałem wcześniej co napisał Parkiet o tej rekomendacji i wyliczeniach - dzisiejszy post Wysłane: 16 października 2013 12:09:06 przy kursie: 10,98 zł "Według DM IDMSA w 2013 r. CI Games będzie miał 34,7 mln zł zysku netto wobec 19,8 mln zł straty rok wcześniej. Tegoroczny zarobek uwzględnia jednak 19,5 mln zł zysku z tytułu rozpoznania aktywa z tytułu podatku odroczonego wynikające z nabycia znaków towarowych.Przychody mają powiększyć się do 127,9 mln zł z 41,2 mln zł w 2012 r. W 2014 r. sprzedaż wyniesie 109,4 mln zł a zysk netto 21,7 mln zł. W 2015 r. będzie to odpowiednio: 108,9 mln zł i 11,8 mln zł."
6. anty_teresa napisał(a): Tutaj napisane jest ile wyniesie zysk netto w kolejnych latach, a nie że został użyty do sporządzenia analizy DCF...
7. krzysztofboczek napisał(a): Nigdzie nie napisałem, że "został użyty do sporządzenia analizy DCF" bo ja nawet nie wiem jakiej metody użyli do wyznaczenia ceny. Tak więc ponownie prośba- nie przypisuj mi rzeczy, których nie napisałem. Zaś jeśli chodzi o to czy do wyceny wykorzystali ten jednorazowy odpis - podają dane szczątkowe i wnioskuję, że to one posłużyły do stworzenia wyceny a nie co innego. Bo jeśli wzięli jedne pod uwagę, a innych nie, z jakichś powodów, to powinni to wyraźnie zaznaczyć.
Pominę swoją złośliwą odpowiedź, za którą w tym miejscu przepraszam. 8. krzysztofboczek napisał(a): A to masz pewność że zastosowali DCF? I tylko "przypuszczasz", że w tej metodzie nie ujęli tego jednorazowego zdarzenia? Przecież gdzieś wyżej pisałeś, że masz tę rekomendację DM IDMu to możesz sprawdzić czy brali pod uwagę to wydarzenie, czy nie...
9. krzysztofboczek napisał(a): Tak mam pewność, bo czytałem wcześniejsze rekomendacje dla spółki.
10. krzysztofboczek napisał(a): Poświęciłem 5 minut na znalezienie autora analizy w DM IDM którym jest Andrzej Bernatowicz, rozmawiałem z nim i on twierdzi, że BRAŁ pod uwagę w swoich wyliczeniach ten jednorazowy odpis ustalając wycenę na 15,3 zł to chyba ucina dalszą dyskusję na ten temat Kto ma wątpliwosci proszę dzwonić do działu analiz w warszawskim oddziale DM IDM:)
11. krzysztofboczek napisał(a): Nie zamyka. Po prostu źle zadałeś mu pytanie. Trzeba było zapytać czy wspomniany jednorazowy zysk(a nie odpis) był podstawą do tworzenia dcf'a Sam fakt, że go wykorzystał(czytaj zmniejszył stopę opodatkowania w kolejnych latach) nie oznacza, że na bazie tego zysku zbudował wycenę spółki.
12. krzysztofboczek napisał(a): Anty_Tereso please... Twierdziłeś, że DM IDM do wyceny użyło metody DCF i że oczywistym jest że tej metodzie pomija się zdarzenia jednorazowe. Od autora dowiedziałem się, że jednak BRAŁ W OBLICZENIACH POD UWAGĘ TO JEDNORAZOWE ZDARZENIE i tłumaczył że musiał wziąć bo to przecież korzyść podatkowa dla firmy. A ty teraz mi piszesz że "źle zadałem pytanie" Ręce mi opadają...
Wszystko jest prawdopodobnie jasne dla osób, które rozumieją co to jest wycena spółki metodą dochodową i przepływową. Zakładam jednak, że nie wszyscy a przede wszystkim mój adwersarz. Błędem z mojej strony było założenie, że wiemy o czym mówimy, bo dyskusja pokazała, że jest zupełnie odwrotnie.
Kluczem jest moja pierwsza odpowiedź i sformułowanie „ dyskontowanie do nieskończoności” Metoda DCF w uproszczeniu(to jedna z możliwości najpowszechniej wykorzystywana) polega na tym, że zakłada się generowaną operacyjnie gotówkę przez kolejne lata, aż do nieskończoności i dyskontuje wartości przyszłe do wartości obecnej. PV=(FV/(1+r)^n) gdzie n oznacza lata, a r stopę dyskontową. informatykagospodarcza.2taj.ne...
W moim prostym modelu założyłem, że spółka do nieskończoności będzie generować zysk netto w wielkości średniej historycznej z trzech lat. Oczywistym wydaje się zatem, że w takim modelu zysk netto nie może zawierać zdarzeń jednorazowych. Model zakłada także, że amortyzacja jest równa nakładom inwestycyjnym, koszty odsetek są powtarzalne i nie zmienia się struktura finansowania.
Krótko mówiąc wycena spółki to nic innego jak Z/r gdzie Z oznacza powtarzalny średni zysk, natomiast r stopę dyskontową. To nic innego jak prosty DCF zwany rentą wieczystą.
W wycenie stworzonej przez IDM: www.idmsa.pl/repo/raporty-anal... mamy model bardziej skomplikowany. Zakłada się w nim wpływy gotówkowe netto w dwóch okresach. Pierwszy to okres prognozy szczegółowej, gdzie analityk wychodząc od przychodów dostaje EBIT następnie odejmuje zmianę w kapitale obrotowym oraz zmianę w inwestycjach netto, czyli różnicę pomiędzy amortyzacją a nakładami inwestycyjnymi, a na końcu obciąża podatkiem. W tej sposób otrzymuje wolny przepływ gotówki do spółki w danym roku. Po okresie szczegółowym mamy odpowiednik renty wieczystej, czyli wartość rezydualną. To suma stałych(lub stale rosnących przepływów, jak w przypadku CIG). Suma tych dwóch po uwzględnieniu długu netto daje wartość spółki. Jak widać nigdzie w wycenie nie ma zysku netto, więc niemożliwym jest uwzględnienie JEDNORAZOWEGO ZYSKU z optymalizacji podatkowej, co nie znaczy, że w wycenie nie można i nie należy uwzględnić samej optymalizacji poprzez zmniejszenie oczekiwanej stopy podatkowej.
Mój adwersarz w pierwszy poście pouczył mnie jak się wycenia spółkę, więc niesłusznie założyłem, że zna podstawy wycen.
Wydaje się, że w tym momencie wyczerpałem polemikę, a użytkowników forum przepraszam za tyle chyba niepotrzebnych wpisów.
Paweł Bieniek
Edytowany: 18 października 2013 09:49
|
|
Wysłane:
18 października 2013 10:04:30
Scarry napisał(a):krzysztofboczek napisał(a): Jasne, że spółka zasłużyła sobie na krytykę - o czym wyraźnie piszę powyżej. Ale dywagacje w stylu "żeby dokończyć następne produkcje musza emitować nowe obligi, a jeśli te produtkcje bedą nietrafione to za co je wykupią? nowa emisja lub upadłość układowa" to już jest czysty czarny PR.
no tak... jeszcze 3 dni temu za sugestię że brakuje im pieniędzy i muszą emitować obligacje czy akcje skakałeś do oczu forumowiczom stockwatcha że to nieuczciwy czarny PR i manipulacje. btw: Cytat:Obie gry mają wysoki potencjał handlowy, obie mają dużą szansę stać się kolejnymi dużymi sukcesami po Sniper Ghost Warrior i Sniper Ghost Warrior 2 ahaha... no jak to mają być takie sukcesy typu Sniper 2 to sorry ale poziom 1 zł wydaje się zdecydowanie wysoki Scarry, o tym że brakuje im pieniedzy na produkcje gier wiadomo od sierpnia, kiedy podali że chca wypuścić obligacje za 20 mln zł. To wiec było poza dyskusją i nigdy nie negowałem tego. A czarnym PRem nazwałem, i potem jeszcze raz o tym wspomniałem, pisanie o "upadłości układowej" w obecnej sytuacji firmy. Wysłane: 15 października 2013 01:02:39 przy kursie: 11,74 zł: "ale dywagacje o "upadłości układowej" w obecnej sytuacji brzmi jak czarny PR" Manipulacje faktami opisywałem pół roku temu i kilka dni temu podałem ponownie ich przykłady, bo wywołałeś mnie z nimi do tablicy. Wpisy zostały usunięte przez moderatora, by wyciszyć dyskusję (co rozumiem) więc nie ma sensu ponownie ich publikować, znowu moderator usunie wpis.
|
|
Wysłane:
18 października 2013 10:21:33
anty_teresa napisał(a):Wydaje mi się, że większość spraw jest jasna, przynajmniej dla czytelników forum. Doprecyzowania zostaje jedna kwestia. A mianowicie wycena spółki przez IDM. Przypomnę może historię wpisów, żeby było łatwiej i od razu przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale muszę chyba nieco bronić swojej reputacji. Wszystko jest prawdopodobnie jasne dla osób, które rozumieją co to jest wycena spółki metodą dochodową i przepływową. Zakładam jednak, że nie wszyscy a przede wszystkim mój adwersarz. Błędem z mojej strony było założenie, że wiemy o czym mówimy, bo dyskusja pokazała, że jest zupełnie odwrotnie.
Kluczem jest moja pierwsza odpowiedź i sformułowanie „ dyskontowanie do nieskończoności” Metoda DCF w uproszczeniu(to jedna z możliwości najpowszechniej wykorzystywana) polega na tym, że zakłada się generowaną operacyjnie gotówkę przez kolejne lata, aż do nieskończoności i dyskontuje wartości przyszłe do wartości obecnej. PV=(FV/(1+r)^n) gdzie n oznacza lata, a r stopę dyskontową. informatykagospodarcza.2taj.ne...
W moim prostym modelu założyłem, że spółka do nieskończoności będzie generować zysk netto w wielkości średniej historycznej z trzech lat. Oczywistym wydaje się zatem, że w takim modelu zysk netto nie może zawierać zdarzeń jednorazowych. Model zakłada także, że amortyzacja jest równa nakładom inwestycyjnym, koszty odsetek są powtarzalne i nie zmienia się struktura finansowania.
Krótko mówiąc wycena spółki to nic innego jak Z/r gdzie Z oznacza powtarzalny średni zysk, natomiast r stopę dyskontową. To nic innego jak prosty DCF zwany rentą wieczystą.
W wycenie stworzonej przez IDM: www.idmsa.pl/repo/raporty-anal... mamy model bardziej skomplikowany. Zakłada się w nim wpływy gotówkowe netto w dwóch okresach. Pierwszy to okres prognozy szczegółowej, gdzie analityk wychodząc od przychodów dostaje EBIT następnie odejmuje zmianę w kapitale obrotowym oraz zmianę w inwestycjach netto, czyli różnicę pomiędzy amortyzacją a nakładami inwestycyjnymi, a na końcu obciąża podatkiem. W tej sposób otrzymuje wolny przepływ gotówki do spółki w danym roku. Po okresie szczegółowym mamy odpowiednik renty wieczystej, czyli wartość rezydualną. To suma stałych(lub stale rosnących przepływów, jak w przypadku CIG). Suma tych dwóch po uwzględnieniu długu netto daje wartość spółki. Jak widać nigdzie w wycenie nie ma zysku netto, więc niemożliwym jest uwzględnienie JEDNORAZOWEGO ZYSKU z optymalizacji podatkowej, co nie znaczy, że w wycenie nie można i nie należy uwzględnić samej optymalizacji poprzez zmniejszenie oczekiwanej stopy podatkowej.
Mój adwersarz w pierwszy poście pouczył mnie jak się wycenia spółkę, więc niesłusznie założyłem, że zna podstawy wycen.
Wydaje się, że w tym momencie wyczerpałem polemikę, a użytkowników forum przepraszam za tyle chyba niepotrzebnych wpisów.
Paweł Bieniek Pawle (doceniam ujawnienie imienia i nazwiska) mam mało czasu na taką dyskusję, i jak słusznie zauwazasz, ona sie wyczerpuje, więc jnie ciągnąc jej eszcze powtórzę to co wcześniej - autor analizy sprzed 2 dni twierdzi,że określając cenę CIG na 15,3 zł BRAŁ pod uwagę jednorazowe wydarzenie (odpis/zysk) z IIQ. Ponownie proszę byś, jeśli uważasz że piszę nieprawdę do niego zadzwonił i skonsultował. W obecnej sytuacji tj. po podaniu informacji o ewentualnej emisji obligacji na taką skalę, ten fakt nie ma już zupełnie znaczenia. Info z wczoraj znacząco zmienia sytuację. Podkreślę - informacje które były pewne i które dotychczas wiedzieliśmy, wg. mnie nie tłumaczyły tak drastycznych spadków CIG. Dlatego kilkukrotnie pytałem się na tym forum: "czego my jeszcze nie wiemy o sytuacji spółki?" I teraz już wiadomo czego nie wiedzieliśmy - że może dojść do emisji akcji bez pp i że może być ona tak duża. LIczę, że CIG uda się jeszcze znaleźć chętnych na obligacje, ale to chyba życzeniowe myślenie. na marginesie - Parkiet dzisiaj błędnie podał,że CIG sprzedał tylko 1,1 mln Sniper2. We wcześniej podanej na tym forum informacji z PAP jest liczba 1,4 mln sztuk, czyli taka sama jaką mnie podała Bogna Sikorska. Już w sierpniu CIG twierdził, że sprzedał 1,3 mln sztuk dystrybutorom. www.parkiet.com/artykul/26,134...
Edytowany: 18 października 2013 10:26
|
|
0 Dołączył: 2013-04-29 Wpisów: 10
Wysłane:
18 października 2013 12:34:36
Scarry napisał(a):@Fantomas obejrzyj filmiki z EF. Używają starego silnika o niskiej rozdzielczości tekstur, mało zaawansowanych efektów, brak interakcji ze środowiskiem z wyjątkiem dokładnie zaprogramowanych miejsc, AI komputerowe jak zwykle u CIG (czytaj= całkowity brak, chyba że akurat uaktywni się skrypt), do tego dramatycznie brzydko wyglądająca roślinność (no i ofc zero interakcji przy ruchu bohatera). W projekcie nie bierze udziału Stuart Black, który z CIG odszedł ani Tomasz Gop.
preview gry wygląda "so 2005" że aż boli. Ale nie wiem czy nawet wtedy miałoby szanse na większy sukces.
w tej chwili jest ARMA III (i ciągle jest ARMA II), do której mody na temat II Wojny światowej wgniatają w ziemię takie produkcje jak EF.
Kolego scarry - oglądanie filmików z wczesnych etapów tworzenia gry trochę mija się z celem. Wiadomo, że wersje alfy i wczesne bety zazwyczaj różnią się mocno od finalnego efektu. To samo tyczy się porównywania finalnej wersji gry z grą w fazie alfa/beta. I to samo również dotyczy porównywania różnych gatunków gier. Poza tym - zwróć uwagę na taki fakt, że "Steve Hart i Paul Robinson zasilają szeregi zespołu deweloperskiego pracującego nad Enemy Front."Widać, że CI Games dostrzega niedociągnięcia w swojej produkcji. Inaczej nie zatrudniali by speców do dopieszczenia gry. Skończyli by po prostu mapy, etapy i puścili grę na rynek.
|
|
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
18 października 2013 12:34:36
Witam Wszystkich pierwszy raz pisząc na forum Jeszcze raz chcę podkreślić, że emisja akcji to opcja drugorzędna. Po pierwsze spółka chce pozyskać finansowanie dłużne po przez emisję obligacji lub zaciągnięcie kredytu. Jeśli jednak dojdzie do emisji akcji, będziemy chcieli wyemitować jak najmniejszą ilość akcji przy jak najwyższej cenie. Obecnie spółka wydaje się bardzo niedowartościowana i zakładając sukces naszych gier w przyszłym roku, jej kapitalizacja powinna znacząco się zwiększyć. Na pewno zrobiliśmy duży krok jako producent gier chociażby patrząc na sytuację z przed roku. Jesteśmy świadomi popełnionych błędów i uczymy się na nich. Przy Enemy Front pracuje o wiele silniejszy zespół zarządzający projektem zarówno po stronie egzekucji jak i po stronie kreacji. Technologia, z którą mieliśmy pewne problemy przy produkcji Snipera, jest w pełni gotowa a zespół ma wszelkie niezbędne kompetencje by z niej efektywnie korzystać. Obecnie nad tą grą pracuje zespół około 120 osób i prawie każda z nich ma już na koncie przynajmniej jedną ukończoną grę na konsole. Lords of the Fallen zdobył już pierwsze bardzo pozytywne opinie na świecie i w Polsce, gdzie chociażby trafił na pierwszą okładkę CD Action – jednego z największych magazynów o grach w Europie. Nad grą pracuje ponad 50 osobowy zespół w Niemczech pod okiem Tomka Gopa, jednego z głównych producentów Wiedźmina 2. Obecnie jesteśmy na etapie weryfikacji planów kampanii marketingowej obu gier. Do współpracy przy tym procesie zaprosiliśmy kilka uznanych agencji ze Stanów Zjednoczonych, które na co dzień pracują dla największych wydawców i producentów gier video. Wspólnie podejmiemy decyzje jak najskuteczniej przeprowadzić globalne działania promocyjne. Za ich egzekucję odpowiedzialni będą głównie nasi partnerzy na poszczególnych rynkach zbytu. Przewiduję, że już w ciągu kilku tygodni zaczniemy stopniowo ogłaszać, która firma w jakim kraju zajmie się dystrybucją i promocją naszych gier. Nie wykluczam również, że w USA możemy zrezygnować z dystrybucji bezpośredniej na rzecz jednego z silnych dystrybutorów. Na koniec chciałbym podkreślić, że sprzedaż Sniper Ghost Warrior 2 przekroczyła 1,4 mln egzemplarzy. Widzę również realną szansę, że do końca 2015 sięgnie ona 1,5 mln sztuk (tak jak wiele miesięcy temu spekulowała część rynku kapitałowego). Mimo pewnych zarzutów co do samej gry, z którymi częściowo się zgodzę, należy uznać te wydarzenie za duży sukces. Mogę zapewnić, że dołożymy wszelkich starań aby zarówno Enemy Front jak i Lords of the Fallen stały się dla firmy kolejnym dużym sukcesem.
|
|
0 Dołączył: 2013-04-29 Wpisów: 10
Wysłane:
18 października 2013 13:27:46
Witamy, panie Marku. To bardzo dobry krok, doinformować nas. Wyjaśnić rzeczy, które martwią lub po prostu zaprzątają naszą uwagę, a są związane z Pana firmą. Liczymy na częstsze informacje bezpośrednio z CI Games - podane z pierwszej ręki zawsze smakuje lepiej ;)
|
|
5 Dołączył: 2010-11-26 Wpisów: 166
Wysłane:
18 października 2013 13:36:52
Jak dla mnie Panie Marku to jest kopnięcie z całej siły i tak już leżących akcjonariuszy. Emisja akcji bez PP, WTF? Przy tych cenach powinna być informacja o skupie akcji własnych, a nie wprost przeciwnie. Mam nadzieję, że na walnym akcjonariusze mniejszościowi powiedzą co myślą o Panu i Pana planach.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 października 2013 13:48:40
@Jordan Trzeba zrozumieć, że spółka ma problem z finansowaniem, wobec czego skup akcji byłby co najmniej niezrozumiały.
|
|
Wysłane:
18 października 2013 13:55:19
sir_koutun napisał(a):Witamy, panie Marku. To bardzo dobry krok, doinformować nas. Wyjaśnić rzeczy, które martwią lub po prostu zaprzątają naszą uwagę, a są związane z Pana firmą. Liczymy na częstsze informacje bezpośrednio z CI Games - podane z pierwszej ręki zawsze smakuje lepiej ;) Aha - a jak czujesz się teraz lepiej doinformowany? Pan Marek Tymiński zamieścił nam bardzo okrągłe zdania, brzmiące bardzo przyjemnie ale nie tłumaczące dlaczego jest tak źle skoro jest tak dobrze. To ja mam parę pytań do Pana Marka:1. Czy firma zerwie z praktyką przekładania premier? Kolejne obietnice premier tworzą fatalny PRowy wizerunek firmy, firmy która kompletnie nie panuje nad swoimi produktami (2 lata przekładania S2, EF też już swoje zaliczył...). Przez rok-dwa działało to na Państwa korzyść, bo tworzyło ciągłą atencję inwestorów-spekulantów, teraz już pozostały same negatywy. 2. " Jeszcze raz chcę podkreślić, że emisja akcji to opcja drugorzędna." - jeśli tak to po co została podana do wiadomości publicznej, jeśli jak rozumiem nie ma jeszcze konieczności ratowania się dodrukiem akcji. Sprawa nie jest drugorzędna dla absolutnie żadnego posiadacza akcji bo w sposób niekontrolowany rozwadnia jego stan posiadania. 3. Co z AI w państwa grach? Pytanie wydaje się bardzo szczegółowe ale tak naprawdę wypowiedzi graczy ewidentnie sugerują znudzenie sztampowymi rozwiązaniami prowadzenia gracza za rączkę i nadużywania skryptów w Waszych grach. Obecne sand-boxowe gry nie pozostawiają pola na produkt jak parę lat temu pewnie miałby szansę, gdy Wasze low-costowe oskryptowane proste gry fajnie sprzedawały się w marketach. Czy w tych 120tu osobach jest grupa która napisze moduł realistycznych zachowań dla npc-ów? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 18 października 2013 14:11
|
|