Anty_tereso jednak nie jest tak jak piszesz, bo pomijasz istotny czynnik tych wszystkich informacji: CZAS.
Po kolei:
-w marcu gra startuje i 1 mln sztuk idzie do sklepów
-10 maja podają, że 1,1 mln zeszło i 500 tys. się sprzedało. W sklepach jest 600 tys. kopi do sprzedaży, BO 100 tys ktoś dokupił
-14 czerwca czyli miesiąc później, podają,że 1,2 mln sprzedali, czyli 100 tys. ktoś dokupił bo PRAWDOPODOBNIE przynajmniej tyle się sprzedało. Czyli w pierwszej połowie czerwca jest prawdopodobnie co najmniej 600 tys. kopii sprzedanych.
-W obszernym sprawozdaniu za I półrocze ponoć (nie widziałem, tylko ktoś tutaj cytował) piszą, że 1,3 mln się sprzedało, jak rozumiem także do sieci a nie ostatecznego odbiorcy. Czyli znowu ktoś dokupił 100 tys. sztuk. Czyli DO KOŃCA CZERWCA co najmniej 700 tys. zeszło.
Pisze co najmniej, zakładając, że jeśli ktoś sprzedał 100 tys. sztuk to zamawia kolejny 100 tysięcy, a nie dwieście tys.
Inny istotny czynnik - w drugiej połowie czerwca CI Games podawało, że mają być przeceny na Snipera2, co także logicznie powinno wzmocnić sprzedaż.
Reasumując - te 700-800 tys. byłoby prawdopodobnym wynikiem ale n
a koniec czerwca, a nie na koniec sierpnia, g
dy Polygamia wypuszcza tę informację. TEmpo sprzedaży przez pierwsze dwa miesiące wynosiło ok. 250 tys. (licząc z 90 tys. w przedsprzedaży), w maju by wyszło 100 tys. tyle samo w czerwcu (przy ww. założeniach)- to chyba konserwatywne założenia. Tak więc logicznym mi się wydaje, że po obniżkach tempo sprzedaży w lipcu i sierpniu nie mogło spaść do zera, a tak by musiało być, by na koniec sierpnia CI Games miało mieć sprzedanych tylko 700-800 tys. egz. Snipera 2.
O to mi chodziło.
Oczywiście to są wszystko założenia na podstawie bardzo skąpych informacji wypływających z firmy i praw logiki.
Co do spadków - nie ocenia się spółki po tym jakie miała zarobki w ciągu ostatnich 3 lat (pierwszy raz się spotykam z taką koncepcją) jak to uśredniłeś, tylko na podstawie obecnych zarobków i prognoz na przyszłość. I tutaj sytuacja jest bardzo prosta:
I pół 2012 I pół 2013
przychody 18 mln 92 mln
zysk oper. - 3 mln +32 mln
zysk netto -4 mln + 44 mln
znajdzcie mi proszę spółkę, która w ciągu ostatniego półrocza:
-zwiększyła przychody 4 KROTNIE (
-z dużych minusów wyszła na OLBRZYMIE PLUSY
-ROE obecnie wynosi w tym roku prawie 50%
-spłaciła obligacje na olbrzymią sumę
a jednocześnie kurs spadał o ponad 60%!!
ZNAJDZCIE MI PROSZĘ TAKĄ SPÓŁKĘ która przy tak dobrych wynikach ma tak słabe notowania.
w drugim kwartale br. wyniki mają znacząco lepsze niż konsensus PAP
mln zł II kw '13 konsensus PAP różnica
zysk netto 20,5 0,2 10150,00%
EBIT 1,49 1,1 35,45%
przychody 12,9 12,2 5,74%
a mimo to Parkiet pisze że "CI Games rozczarowało wielkością sprzedaży"
www.parkiet.com/artykul/7,1330...jak mogło rozczarować, skoro wyniki są lepsze niż konsensus?! (znowu szklanka w połowie pusta?)
tuz przed zamknięciem I kwartału który miał HISTORYCZNIE NAJLEPSZE WYNIKI W HISTORII SPÓŁKI znowu mamy "tsunami" na notowaniach:
www.parkiet.com/artykul/7,1311... Według Parkietu ma to być efekt kiepskich recenzji Sniper 2.
dopiero te szacunkowe przychody z III kwartału są gorsze niż ub.r. Ale też dramatu nie ma - zamiast 10 mln w ub.r szacują 9 mln w tym. Wiem wiem - liczono na więcej przy dwóch grach. Ale o ile więcej, by tak kurs zdruzgotać? Przecena jest tak nienaturalna jak ostatnie tąpnięcie na całej giełdzie po ogłoszeniu planów wobec OFE.
Po 3 kwartałach cały ten rok byłby i tak najlepszy historycznie dla CI Games - ponad 100 mln przychodu, i kilkadziesiat milionów zysku (obecnie 44 mln, nie wiadomo czy nie będzie straty w III kwartale). W najlepszym dotychczas roku 2010, miała 86 mln przychodu i 34 mln zysku operacyjnego i tylko 26 mln netto.
www.parkiet.com.pl/instrument/...W TYM ROKU SPÓŁKA OSIĄGNĘŁA LEPSZE WYNIKI W JEDNYM PÓŁROCZU!! A kurs spada. Nie dziwne?
Wskaźnik cena/zysk jest historycznie najwyższy bo aż 4,7 a kurs dołuje o 60%! NIe dziwne?
Zastanawiam się, czy jest coś, czego my, płotki nie wiemy o sytuacji tej firmy. Bo może coś jest innego na rzeczy z tymi spadkami.
A może jakiś nieznany fundusz (np. Quercus ma ponad 5% udziałów w CI Games) i kupował w poprzedniej fali spadkowej) chce kupić tanio?
Może...
Na razie najbardziej racjonalne wydaje mi się wytłumaczenie, że CI Games od 3 lat się koryguje po silnych wzrostach w 2010 r - jesteśmy w fladze (dzisiaj kurs odbił się od jej dolnego ograniczenia) a wiadomo, że to formacja KONTYNUACJI TRENDu
rzućcie okiem na ten wykres:
stooq.pl/q/?s=cig&c=5y&...