PARTNER SERWISU
ibpqfglg
84 85 86 87 88
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 października 2013 16:58:22 przy kursie: 1,17 zł
Krzysztof... sam sobie trochę przeczysz. Zobacz info które podałeś:
Cytat:
poinformował prezes spółki Marek Tymiński. Obecnie
dystrybutorom sprzedano 1,1 mln egzemplarzy, z których prawie 500 tys. trafiło do klientów. (....) Premierowy nakład gry Sniper Ghost Warrior 2 wynosił 1 mln sztuk."

Premierowy nakład był 1M, ale pomimo tego, że sprzedało się faktycznie niecałe 500tyś to 100tyś egzemplarzy dotłoczono. Tak jest napisane? Czyli sprzedano mniej niż połowę, a już wzięto się za nowe tłoczenia. Potem dotoczono jeszcze 100tyś. Czyli można zakładać, że sprzedaż to 700-800 jak zrobiła to polygamia. To nie żaden czarny PR tylko efekt logicznego myślenia. Dlaczego dotłaczano to nie wiem. Może zgłosili się jacyś nowi dystrybutorzy, albo pojawiły jakieś nowe rynki.

Cytat:
Nie bardzo rozumiem też w pełni zachowanie notowań w tym roku - w pierwszej połowie 2013 r przychody były 4 krotnie wyższe niż w analogicznym okresie 2012r, zaś zysk operacyjny, z minus 3 mln wzrósł do ponad 32 mln zł (ze zdarzeniami jednorazowymi do 44 mln netto) Czy taka zmiana zasługuje na spadek notowań z prawie 29 zł na 11 zł?! I to w sytuacji gdy giełda rośnie.

To jest akurat bardzo proste. Musisz poszerzyć perspektywę. Zobacz, że przez ostatnie 3 lata w zasadzie od premiery S1 spółka wykazała łącznie zysku brutto na poziomie 50,3M, co po opodatkowaniu daje średnio 13,6M zysku netto rocznie. Przy normalnym C/Z na poziomie 10(taki zakłada powtarzalność wyniku z drobną tendencją rosnącą) daje to 136M kapitalizacji, a na wczorajszym zamknięciu było 139. Rynek jest bardzo racjonalny. Sam fakt, że nastąpiła poprawa w jednym kwartale nie powoduje, że zmienia się wycena spółki, albo perspektywa na sukces. Ponadto jak na to nałożymy obecne finansowanie dłużne, które daje jakieś tam ryzyko bankructwa, mało konserwatywne wykazywanie sprzedaży i słabą opinię jako studia, które umie zarządzać projektem to wcale nie ma się co dziwić spadkom. One urealniły po prostu wycenę spółki. Oczywiście wszystko może się zmienić jak w końcu któraś gra będzie większym sukcesem niż S1, ale na razie niewiele wskazuje. Ponadto zauważ, że wyliczenie zrobiłem od premiery do premiery i nie zawiera ono zupełnie okresu pisania gry... No, ale w tym czasie pisano niby więcej tytułów, więc powiedzmy, że mocno nie przeszacowałem.
Edytowany: 14 października 2013 17:03

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 14 października 2013 17:29:11 przy kursie: 1,17 zł

kliknij, aby powiększyć

ta gra może nas ogarnąć i pozwolić wrócić na dużo wyższe poziomy - to jest teraz kluczowe dla CI Games i jego wyceny

krzysztofboczek
0
Wpisów: 46
Wysłane: 14 października 2013 19:42:55 przy kursie: 1,17 zł
Anty_tereso jednak nie jest tak jak piszesz, bo pomijasz istotny czynnik tych wszystkich informacji: CZAS.
Po kolei:
-w marcu gra startuje i 1 mln sztuk idzie do sklepów
-10 maja podają, że 1,1 mln zeszło i 500 tys. się sprzedało. W sklepach jest 600 tys. kopi do sprzedaży, BO 100 tys ktoś dokupił
-14 czerwca czyli miesiąc później, podają,że 1,2 mln sprzedali, czyli 100 tys. ktoś dokupił bo PRAWDOPODOBNIE przynajmniej tyle się sprzedało. Czyli w pierwszej połowie czerwca jest prawdopodobnie co najmniej 600 tys. kopii sprzedanych.
-W obszernym sprawozdaniu za I półrocze ponoć (nie widziałem, tylko ktoś tutaj cytował) piszą, że 1,3 mln się sprzedało, jak rozumiem także do sieci a nie ostatecznego odbiorcy. Czyli znowu ktoś dokupił 100 tys. sztuk. Czyli DO KOŃCA CZERWCA co najmniej 700 tys. zeszło.
Pisze co najmniej, zakładając, że jeśli ktoś sprzedał 100 tys. sztuk to zamawia kolejny 100 tysięcy, a nie dwieście tys.
Inny istotny czynnik - w drugiej połowie czerwca CI Games podawało, że mają być przeceny na Snipera2, co także logicznie powinno wzmocnić sprzedaż.
Reasumując - te 700-800 tys. byłoby prawdopodobnym wynikiem ale na koniec czerwca, a nie na koniec sierpnia, gdy Polygamia wypuszcza tę informację. TEmpo sprzedaży przez pierwsze dwa miesiące wynosiło ok. 250 tys. (licząc z 90 tys. w przedsprzedaży), w maju by wyszło 100 tys. tyle samo w czerwcu (przy ww. założeniach)- to chyba konserwatywne założenia. Tak więc logicznym mi się wydaje, że po obniżkach tempo sprzedaży w lipcu i sierpniu nie mogło spaść do zera, a tak by musiało być, by na koniec sierpnia CI Games miało mieć sprzedanych tylko 700-800 tys. egz. Snipera 2.

O to mi chodziło.
Oczywiście to są wszystko założenia na podstawie bardzo skąpych informacji wypływających z firmy i praw logiki.

Co do spadków - nie ocenia się spółki po tym jakie miała zarobki w ciągu ostatnich 3 lat (pierwszy raz się spotykam z taką koncepcją) jak to uśredniłeś, tylko na podstawie obecnych zarobków i prognoz na przyszłość. I tutaj sytuacja jest bardzo prosta:

I pół 2012 I pół 2013
przychody 18 mln 92 mln
zysk oper. - 3 mln +32 mln
zysk netto -4 mln + 44 mln

znajdzcie mi proszę spółkę, która w ciągu ostatniego półrocza:
-zwiększyła przychody 4 KROTNIE (
-z dużych minusów wyszła na OLBRZYMIE PLUSY
-ROE obecnie wynosi w tym roku prawie 50%
-spłaciła obligacje na olbrzymią sumę
a jednocześnie kurs spadał o ponad 60%!!
ZNAJDZCIE MI PROSZĘ TAKĄ SPÓŁKĘ która przy tak dobrych wynikach ma tak słabe notowania.

w drugim kwartale br. wyniki mają znacząco lepsze niż konsensus PAP
mln zł II kw '13 konsensus PAP różnica

zysk netto 20,5 0,2 10150,00%
EBIT 1,49 1,1 35,45%
przychody 12,9 12,2 5,74%

a mimo to Parkiet pisze że "CI Games rozczarowało wielkością sprzedaży"
www.parkiet.com/artykul/7,1330...
jak mogło rozczarować, skoro wyniki są lepsze niż konsensus?! (znowu szklanka w połowie pusta?)

tuz przed zamknięciem I kwartału który miał HISTORYCZNIE NAJLEPSZE WYNIKI W HISTORII SPÓŁKI znowu mamy "tsunami" na notowaniach: www.parkiet.com/artykul/7,1311... Według Parkietu ma to być efekt kiepskich recenzji Sniper 2.

dopiero te szacunkowe przychody z III kwartału są gorsze niż ub.r. Ale też dramatu nie ma - zamiast 10 mln w ub.r szacują 9 mln w tym. Wiem wiem - liczono na więcej przy dwóch grach. Ale o ile więcej, by tak kurs zdruzgotać? Przecena jest tak nienaturalna jak ostatnie tąpnięcie na całej giełdzie po ogłoszeniu planów wobec OFE.

Po 3 kwartałach cały ten rok byłby i tak najlepszy historycznie dla CI Games - ponad 100 mln przychodu, i kilkadziesiat milionów zysku (obecnie 44 mln, nie wiadomo czy nie będzie straty w III kwartale). W najlepszym dotychczas roku 2010, miała 86 mln przychodu i 34 mln zysku operacyjnego i tylko 26 mln netto. www.parkiet.com.pl/instrument/...
W TYM ROKU SPÓŁKA OSIĄGNĘŁA LEPSZE WYNIKI W JEDNYM PÓŁROCZU!! A kurs spada. Nie dziwne?
Wskaźnik cena/zysk jest historycznie najwyższy bo aż 4,7 a kurs dołuje o 60%! NIe dziwne?

Zastanawiam się, czy jest coś, czego my, płotki nie wiemy o sytuacji tej firmy. Bo może coś jest innego na rzeczy z tymi spadkami.
A może jakiś nieznany fundusz (np. Quercus ma ponad 5% udziałów w CI Games) i kupował w poprzedniej fali spadkowej) chce kupić tanio?

Może...

Na razie najbardziej racjonalne wydaje mi się wytłumaczenie, że CI Games od 3 lat się koryguje po silnych wzrostach w 2010 r - jesteśmy w fladze (dzisiaj kurs odbił się od jej dolnego ograniczenia) a wiadomo, że to formacja KONTYNUACJI TRENDu
rzućcie okiem na ten wykres: stooq.pl/q/?s=cig&c=5y&...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 października 2013 19:49:23 przy kursie: 1,17 zł
Cytat:
Co do spadków - nie ocenia się spółki po tym jakie miała zarobki w ciągu ostatnich 3 lat (pierwszy raz się spotykam z taką koncepcją) jak to uśredniłeś, tylko na podstawie obecnych zarobków i prognoz na przyszłość.

Acha, to przepraszam bardzo. Nie douczyłem się i nie przemyślałem. Mam nadzieję, że mi wybaczysz.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 14 października 2013 20:13:10 przy kursie: 1,17 zł
i po co ten sarkazm Anty_Tereso?

Pierwszy raz spotykam się z metodą wyliczania obecnej wartości spółki i jej notowań na podstawie uśredniania danych z ostatnich 3 lat. Nie znam Cię, nie wiem kim jesteś i jaką masz wiedzę i więc wydawało mi się naturalne, by napisać "oczywiste oczywistości" (cytując klasyka)

Jeśli to jest to jakiś standard to chętnie się o nim dowiem
bez ironii

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 14 października 2013 20:23:00 przy kursie: 1,17 zł
krzysztofboczek napisał(a):

znajdzcie mi proszę spółkę, która w ciągu ostatniego półrocza:
-zwiększyła przychody 4 KROTNIE (
-z dużych minusów wyszła na OLBRZYMIE PLUSY
-ROE obecnie wynosi w tym roku prawie 50%
-spłaciła obligacje na olbrzymią sumę
a jednocześnie kurs spadał o ponad 60%!!
ZNAJDZCIE MI PROSZĘ TAKĄ SPÓŁKĘ która przy tak dobrych wynikach ma tak słabe notowania.

Jest na przykład taka spółka Zastal. Jest jeszcze tańsza niż CIG, bo ma PE=2,7 a kurs od początku roku w trendzie spadkowym i spadł już 33%.
Jeszcze można wspomnieć Yawal, który ma PE=2,1 a kisi się od dawna w boczniaku
Edytowany: 14 października 2013 20:23

krzysztofboczek
0
Wysłane: 14 października 2013 20:31:18 przy kursie: 1,17 zł
a Zastal czy Yawal także::
-zwiększyły 4 krotnie swoje przychody
- z ogromnych minusów wyszły na olbrzymie plusy
-osiągnęły HISTORYCZNIE NAJLEPSZE WYNIKI?

wątpię
ale sprawdź
no i podkreślę - CIG spadł już ponad 60%!!!! tak nie zachowuje się spółka która ma najlepszy rok w historii i to przy tak olbrzymiej poprawie!

krzysztofboczek
0
Wysłane: 14 października 2013 20:33:21 przy kursie: 1,17 zł
Parkiet dzisiaj opublikował kilkadziesiąt spółek które osiągnęły historyczne sczyty w notowaniach:
www.parkiet.com/galeria/7,2,13...

najlepsza C/Z wynosi... 5.9

LazyShare
0
Wpisów: 47
Wysłane: 14 października 2013 21:11:20 przy kursie: 1,17 zł
"anty_teresa" napisał(a):
Nie wydaje mi się, aby US GAAP tak znacznie różnił się od MSFF. Jesteś pewien, że tak jest? Ja szczerze mówiąc nie znam za dobrze tego standardu.

Nie upieram się. Być może za bardzo skupiłem się na definicji w myśl której przychód rozpoznajesz zawsze wtedy, gdy został dostarczony towar lub usługa.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 października 2013 21:16:24 przy kursie: 1,17 zł

I pół 2012 I pół 2013
przychody 18 mln 92 mln

A nie wiesz skąd ten jednorazowy zysk w 2013? Bo giełda wie.

Cytat:
zarząd CI Games podał, że na zysk netto, który w całym pierwszym półroczu 2013 roku wyniósł 44,7 mln zł, istotny wpływ miało rozpoznanie przez grupę aktywa z tytułu podatku odroczonego wynikające z nabycia znaków towarowych w wysokości 19,5 mln zł.

popatrz na to:
Cytat:
Zysk z działalności przed opodatkowaniem: 1.006 kPLN
Podatek dochodowy: - 19.454 kPLN
Zysk z działalności kontynuowanej: 20.460 kPLN

z działalności operacyjnej zysk netto: 1 mln zł w 2 kw. 2013... jak mała spółeczka z NC - na sprzedaży nowych gier w drugim kwartale tego roku firma zarobiła ledwo JEDEN milion zł.

w zakupie CIGames nie ma ciągle nic atrakcyjnego, firma nie umie stabilnie zarabiać większych pieniędzy. Jest bardzo niepewna, nie ma utrwalonej kontroli jakości, nie ma wychowanego zespołu starszych designerów i deweloperów (albo ich podkupuje czasowo albo outsourcinguje tematy), w ich grach w kółku kuleją te same elementy i nikt z tym nic nie robi.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 października 2013 21:25

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 14 października 2013 21:21:48 przy kursie: 1,17 zł

no i podkreślę - CIG spadł już ponad 60%!!!! tak nie zachowuje się spółka która ma najlepszy rok w historii i to przy tak olbrzymiej poprawie!

sytuacja CI jest co najwyżej kiepska, mamy to co mamy czyli:
- Sniper 2 zawiódł i co najwyżej sie zwrócił
- AR ledwo sie sprzedaje
- nie ma kasy na nowe produkcje
- powinno starczyc kasy na wykup obligów
- żeby dokończyć następne produkcje musza emitować nowe obligi, a jeśli te produtkcje bedą nietrafione to za co je wykupią? nowa emisja lub upadłość układowa
kurs spadł na niskie poziomy i pewnie dla kogoś kto nie zna branży i sytuacji Spółki może to być okazja

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 października 2013 22:05:13 przy kursie: 1,17 zł
i po co ten sarkazm Anty_Tereso?

Pierwszy raz spotykam się z metodą wyliczania obecnej wartości spółki i jej notowań na podstawie uśredniania danych z ostatnich 3 lat. Nie znam Cię, nie wiem kim jesteś i jaką masz wiedzę i więc wydawało mi się naturalne, by napisać "oczywiste oczywistości" (cytując klasyka)

Jeśli to jest to jakiś standard to chętnie się o nim dowiem
bez ironii

Sarkazm wynika z faktu, że od razu zacząłeś od pouczania mojej osoby pomimo:
Cytat:
Nie znam Cię, nie wiem kim jesteś i jaką masz wiedzę

zamiast zastanowić się chwilę nad moją wypowiedzią. A najlepiej nad konfrontację tego co napisałem z logiką.
Jak się kogoś nie zna, to moim zdaniem nie należy od razu zakładać, że jest głupkiem tym bardziej jeśli Twój adwersarz próbuje odpowiedzieć na przedstawioną przez Ciebie kwestię.

Nie wiem jaką Ty masz wiedzę, więc przepraszam że zacznę od zera, ale ponieważ mamy także innych czytelników to pominę aspekt ustalania poziomu wiedzy. Spółki z branży gier można nieco porównać do branży deweloperskiej. Dlaczego? Ano dlatego, że w obydwu branżach proces produkcyjny trwa dość długo. Powiedzmy 3 lata. Taka spółka załóżmy, że zaczyna działalność. Zaczyna się pisanie gry/budowa bloku. Przez pierwsze dwa lata masz straty pomimo tego, że KOSZTY PISANIA BUDOWY odkładasz na później na zapasie/aktywach, bo wynik okresu obciążają koszty ogólne nie związane ściśle z produkcją jak księgowość, zarząd itd. Powiedzmy 2M rocznie. W 3 roku realizujesz sprzedaż tego co napisałeś i wybudowałeś. Masz zysk 10M. Czy ten zysk będący podstawą do wyceny możesz uznać za powtarzalny rok w rok? Nie! Bo znów trzeba pisać/budować. Znów pojawią się straty aż do momentu pozwolenia na użytkowanie/premiery gry. Powtarzalny zysk będzie tylko 2M rocznie. Taki jest ekonomiczny sens. Czy jest to logiczne? Mnie się wydaje, że tak.

W związku z tym uśredniłem wynik roczny przez okres sukcesów spółki. Jakiś czas temu kapitalizacja była horrendalnie wysoka. Dlaczego? Abo spółka zapowiadała, że wyda takich gier jak S1 kilka w krótkim odstępie czasu. Rynek wiedział, że S1 napisany jest tanio i optymistycznie założył, że z pozostałymi będzie podobnie. Rzeczywistość okazała się zgoła inna. S2 tak przekroczył budżet początkowy, że spółka musiała ratować się emisją obligacji na dokończenie. Zabrakło jej pieniędzy. AR także tanie nie było.
Posypały się więc dwie bardzo ważne rzeczy: koszty produkcji i czas produkcji. No bo przecież zależy czy zbudujesz 3 bloki w jeden rok, czy jeden blok w 3 lata...

Ja w tym modelu uznałem, że spółka jest w stanie wydawać jedna dużą potencjalnie grę na 2/3 lata. Ten rok, a właściwie pierwszy kwartał był okresem śmietanki. Nie powtórzy się z pewnością do momentu wydania RPG'a, a co z tego RPG;a wyjdzie jeszcze nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że spółka już uznała, że część gier się jej nie zwróci i dokonała odpisów jeszcze w zeszłym roku potęgując i tak już dużą stratę. CIG zgodnie z zasadami rachunkowości przesunął sobie część kosztów z przyszłości w teraz już przeszłość. Takie numerki przy uśrednianiu nie uciekną. Pamiętam jak przy S1 CIA umorzyła część licencji, a na forum były wpisy, że to jednorazowe, że nie należy uwzględniać strat w wyniku... Okazuje się, że inni mieli wtedy rację, a to rynek się mylił. A mylił się dlatego, że nie znał jeszcze dostatecznie branży, że na wyścigi kupowano akcje, bo gra będzie sukcesem itd. Nawet prezes sprzedał wtedy część akcji, bo taka okazja mogła się już nigdy nie powtórzyć i to był sygnał, że pozycję na CIA należy zamknąć.

Jeśli tylko uznasz, że może nie jestem taki głupi to proponuję Ci prześledzić wątek spółki z ostatnich trzech lat, w szczególności moje wpisy - otwarte analizy. Będzie Ci łatwiej zrozumieć to co napisałem, a jeśli się nie będziesz z tym nadal zgadzał, to możemy wrócić do dyskusji.

PS: Rynek kupuje wyniki, ale wyniki a nie liczby pokazane jako zysk. To po pierwsze. Po wtóre przyszłość jakoś trzeba sobie zwymiarować. Ja np wymiaruję przez bieżący wynik i możliwą jego poprawę. W przypadku CIG na razie nie widzę powodów aby spółka mogła wyskoczyć ponad te 15M powtarzalnego średniego zysku netto.

EDIT: PS2 Sumę po zysku brutto obciążyłem CITem, aby pominąć podatkowego one'offa

Edytowany: 14 października 2013 22:09

krzysztofboczek
0
Wysłane: 15 października 2013 00:47:21 przy kursie: 1,17 zł
Scarry napisał(a):
[quote=krzysztofboczek]
I pół 2012 I pół 2013
przychody 18 mln 92 mln

A nie wiesz skąd ten jednorazowy zysk w 2013? Bo giełda wie."""
to po kolei:

Jeśli tak kiepsko, jak piszesz, było w II kwartale, to dlaczego CI Games przekroczył konsensus prognoz analityków? Cytuję je powyżej. Wyższy EBIT i przychody, nie wspominając o tym kontrowersyjnym zysku netto.
Nawet ten 1 mln zysku netto, czyli bez jednorazowego odpisu, był 5 krotnie wyższy niż prognozowany przez analityków. Cytuję za PAPem:
w mln zł II kw '13 konsensus PAP różnica

zysk netto 20,5 0,2 10150,00%

Dotychczas opublikowane wyniki w tym roku są HISTORYCZNIE NAJLEPSZE

Tylko w I Q przychody były 79 mln a zysk z działalności operacyjnej 30 mln
tymczasem w najlepszym dotychczas całym roku w 2010 przychody były tylko o 7 mln wyższe, a zysk o 4 mln wyższy. www.parkiet.com.pl/instrument/...

Mimo tego w 2010 roku kurs akcji sięgał 36 zł, a teraz jest 3-krotnie niższy.

Dotychczas najlepszy był 3 kwartał 2010 i wówczas firma miała 37 mln przychodu i 18 mln zysku operacyjnego. Czyli IQ w 2013 był prawie dwukrotnie lepszy pod jednym i drugim względem. Dlatego też IIQ przyniósł "ledwo" 1 mln zł zysku (bez jednorazowego odpisu)

Jak to jest możliwe, że jak piszesz "firma nie umie stabilnie zarabiać większych pieniędzy. " a osiąga HISTORYCZNIE NAJLEPSZY WYNIKI W I POŁOWIE BR.ROKU?

nie rozumiem tej logiki

nie rozumiem też po co stawiać ogólniki w stylu słynnego "nic nie będzie" Kononowicza ("w ich grach w kółku kuleją te same elementy i nikt z tym nic nie robi.")

Jasne, że spółka zasłużyła sobie na krytykę - o czym wyraźnie piszę powyżej. Ale dywagacje w stylu "żeby dokończyć następne produkcje musza emitować nowe obligi, a jeśli te produtkcje bedą nietrafione to za co je wykupią? nowa emisja lub upadłość układowa" to już jest czysty czarny PR.

Jasne, że fajniej by było gdyby CI Games szło jak LPP i co kwartał zwiększało o 30% swój przychód i jeszcze mocniej zysk. Ale tak nie jest.
Jasne, że fajniej by było, by stało się tak modną spółką jak CD Red, a graficy pchali się tam drzwiami oknami, by pracować za 2,2 tys. zł na rękę (propozycja autentyczna dla znajomego, z 6 letnim doświadczeniem w tworzeniu gier), dzięki czemu firma ma niskie koszty i osiąga niezłe zyski. I jeszcze lepiej gdyby miała zdywersyfikowane dochody właśnie jak CD Red. Ale też tak nie jest.

Jasne, że fajnie by było, gdyby spółka finansowała rozwój z własnej kasy, a nie z obligacji, ale ilu firmom na giełdzie udaje się ta sztuka?

To wszystko jednak nie tłumaczy takich spadków w momencie gdy rynki ciągną w górę. Dlatego zadaję powyższe pytania - czego my nie wiemy?

Kod:
/mod:usunięto treści niezgodne z regulaminem /

Edytowany: 15 października 2013 13:38

krzysztofboczek
0
Wysłane: 15 października 2013 01:02:39 przy kursie: 1,17 zł
GRAF78 napisał(a):

sytuacja CI jest co najwyżej kiepska, mamy to co mamy czyli:
- Sniper 2 zawiódł i co najwyżej sie zwrócił
- AR ledwo sie sprzedaje
- nie ma kasy na nowe produkcje
- powinno starczyc kasy na wykup obligów
- żeby dokończyć następne produkcje musza emitować nowe obligi, a jeśli te produtkcje bedą nietrafione to za co je wykupią? nowa emisja lub upadłość układowa
kurs spadł na niskie poziomy i pewnie dla kogoś kto nie zna branży i sytuacji Spółki może to być okazja

A skąd wiesz że "Sniper 2 zawiódł i co najwyżej się zwrócił"? Na razie nie mamy żadnych pewnych danych. Jedynie snujemy domysły na podstawie szczątkowych informacji. POwyżej wyliczenia o sprzedaży do końca czerwca.

wyżej tez wywiązała się dyskusja czy przychody z AR są wliczone w 3Q. Moim zdaniem, powinny być, więc jeśli tak jest, to faktycznie AR słabo się sprzedaje.

ale dywagacje o "upadłości układowej" w obecnej sytuacji brzmi jak czarny PR

krzysztofboczek
0
Wysłane: 15 października 2013 01:28:36 przy kursie: 1,17 zł
ANTY_TERESA teraz rozumiem dlaczego uśredniasz te wyniki - koncepcja jest ciekawa i spotykam się z nią pierwszy raz. Chociaż jako że nie jestem księgowym to nie wszystko zrozumiałem (np. "CIG zgodnie z zasadami rachunkowości przesunął sobie część kosztów z przyszłości w teraz już przeszłość.")

Jak piszesz, kolejna duża gra wejdzie już za kilka miesięcy do sprzedaży. Tak więc w tej sytuacji chyba już powinno się brać pod uwagę wynik roczny, a nie trzyletni... Nie sądzisz?

Te wysokie oczekiwania i zawiedzione nadzieje mogą tłumaczyć te spadki, przynajmniej w jakimś stopniu.
W jakimś, bo mimo wszystko wyniki pierwszej połowy tego roku są historycznie najlepsze (nie licząc w nich tego jednorazowego odpisu).

Jeśli Anty_Tereso robisz własne prognozy to napisz ile spodziewałeś się, że firma zarobi w IIIQ - to byłaby ciekawa informacja

I jeszcze jedno pytanie - czy ktoś może rozumie dlaczego AR nie zostanie wydana w pudełku?
bo jedyne wytłumaczenie jakie ja znalazłem - że spółka dostaje aż 70% ceny - jakoś mnie nie przekonuje.

dzięki

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 października 2013 07:16:32 przy kursie: 1,17 zł
Cytat:
Chociaż jako że nie jestem księgowym to nie wszystko zrozumiałem (np. "CIG zgodnie z zasadami rachunkowości przesunął sobie część kosztów z przyszłości w teraz już przeszłość.")

W lutym ukazała się informacja, że spółka poczyniła odpisy na kwotę 10,5M złotych. Na ponad 5M był odpis na DogFight'a, a gra ta miała przecież premierę w IV kwartale 2012. CIA do tej pory zakładało sprzedaż tytułu przez 1,5roku i w tym czasie rozliczało koszty produkcji. DogFight sprzedawał się słabo. Zamiast pokazać te 5M jako stratę w roku 2013, czyli roku premiery S2 dokonano odpisu przed raportem rocznym i tym samym straty te niejako cofnięto do roku 2012
Cytat:
Jak piszesz, kolejna duża gra wejdzie już za kilka miesięcy do sprzedaży. Tak więc w tej sytuacji chyba już powinno się brać pod uwagę wynik roczny, a nie trzyletni... Nie sądzisz?

Nie sądzę. Zauważ, że ja rozliczam wynik trzech lat, w którym ukazały się trzy tytuły, czyli S1,S2,DogFight... Czyli średnio tytuł na rok, co nie znaczy, że należy brać pod uwagę tylko wynik roczny. Takie uśrednienie po czasie pokazuje i daje informację o możliwościach spółki co do powtarzalności wyniku. Niby w 2014 mają ukazać się dwa tytuły, ale dotychczasowe doświadczenie z CIA, karze mi być mocno podejrzliwym - >patrz S2
Jeśli zaś dodamy, że na razie spółka nie informuje o nowych produkcjach, to znaczy, że prawdopodobnym jest dziura wydawnicza w roku 2015. Dlatego w ostatnim omówieniu napisałem, że konserwatywnie jest założyć powtarzalność wyniku 1,5-2 letniego. Ja przecież nie zakładam jednej premiery na 3lata...
Cytat:
Jeśli Anty_Tereso robisz własne prognozy to napisz ile spodziewałeś się, że firma zarobi w IIIQ - to byłaby ciekawa informacja

Spodziewam się straty około 2-4M na poziomie operacyjnym. Na to trzeba nałożyć różnice kursowe i koszty finansowe, a całość dodatkowo skorygować o zmianę aktywa na podatek odroczony.
Edytowany: 15 października 2013 07:29

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 października 2013 07:44:30 przy kursie: 1,17 zł
Trochę będę bronił Scarrego. Piszesz:
Cytat:
Jeśli tak kiepsko, jak piszesz, było w II kwartale, to dlaczego CI Games przekroczył konsensus prognoz analityków? Cytuję je powyżej. Wyższy EBIT i przychody, nie wspominając o tym kontrowersyjnym zysku netto.
Nawet ten 1 mln zysku netto, czyli bez jednorazowego odpisu, był 5 krotnie wyższy niż prognozowany przez analityków

Niby pomyłka względna jest duża, ale nominalnie to kwota pomijalna. Spółka była wyceniana w granicy 200M, co przekłada się na oczekiwania 20M powtarzalnego rocznego zysku netto. Przy 1M zysku brutto mamy 810tyś netto. Pomyłka o 600tyś przy 20M nie jest duża.

Cytat:
Dotychczas najlepszy był 3 kwartał 2010 i wówczas firma miała 37 mln przychodu i 18 mln zysku operacyjnego. Czyli IQ w 2013 był prawie dwukrotnie lepszy pod jednym i drugim względem. Dlatego też IIQ przyniósł "ledwo" 1 mln zł zysku (bez jednorazowego odpisu)

Nie, nie dlatego. Przychody teraz były wyższe, bo wydano grę od razu na 3 platformy, a w 2010 najpierw było PC potem XBOX, natomiast w 2011 PS3

Cytat:
Jasne, że fajnie by było, gdyby spółka finansowała rozwój z własnej kasy, a nie z obligacji, ale ilu firmom na giełdzie udaje się ta sztuka?

Oczywiście niewielu, ale branż na tyle ryzykownych jak rozrywka wcale dużo nie ma... Konkurenci o ile pozwala im na budżet finansują się ze środków własnych -> CD-RED 11B VIVID i chyba nawet Nicolas.
Branża jest ryzykowna i dług odsetkowy zapadający terminowo nie jest mile widziany, bo znacząco zwiększa ryzyko. Zobacz, że S1 był zrobiony bez długu, ale wygenerowane zyski nie starczyły nawet na napisanie kolejnego tytułu -> S2. Spółka przeceniła trochę swoje możliwości. W międzyczasie znaczna część zysków z S1 została utopiona i gotówka nigdy nie wróci - > 5M dogfight i 5M world of cośtam cośtam.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 15 października 2013 09:55:18 przy kursie: 1,13 zł
[
Cytat:

Spodziewam się straty około 2-4M na poziomie operacyjnym. Na to trzeba nałożyć różnice kursowe i koszty finansowe, a całość dodatkowo skorygować o zmianę aktywa na podatek odroczony.[/quote]

chyba mnie nie zrozumiałeś- chodziło mi o to ile spodziewałeś się że spółka zarobi, albo raczej jakie będzie miała przychody w IIIQ, zanim podała do publicznej wiadomości,że przychody w IIIQ przekroczą 9 mln zł.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 15 października 2013 10:06:56 przy kursie: 1,13 zł
anty_teresa napisał(a):
Trochę będę bronił Scarrego. Piszesz:
[quote]Jeśli tak kiepsko, jak piszesz, było w II kwartale, to dlaczego CI Games przekroczył konsensus prognoz analityków? Cytuję je powyżej. Wyższy EBIT i przychody, nie wspominając o tym kontrowersyjnym zysku netto.
Nawet ten 1 mln zysku netto, czyli bez jednorazowego odpisu, był 5 krotnie wyższy niż prognozowany przez analityków

Niby pomyłka względna jest duża, ale nominalnie to kwota pomijalna. Spółka była wyceniana w granicy 200M, co przekłada się na oczekiwania 20M powtarzalnego rocznego zysku netto. Przy 1M zysku brutto mamy 810tyś netto. Pomyłka o 600tyś przy 20M nie jest duża.

Anty_Tereso -moim zdaniem analitycy wystarczająco dobrze zarabiają, by wymagać od nich krytycznego spojrzenia na firmy i wyliczeń prognoz zbliżonych do rzeczywistości. Jeśli w IIQ spółka ma wyniki w każdej, najważniejszej sferze znacznie lepsze niż prognozy analityków, to nie można pisać, że kwartał był fatalny, co zrobił Scarry.
Nominalnie te 1 mln nie wygląda porażająco (nie licząc owych 20 mln odpisu) ale znowu trzeba brać pod uwagę że kwartał wcześniej mieli ponad 30 mln zysku operacyjnego. Najwyraźniej analitycy dostrzegli to i dlatego na poziomie operacyjnym spodziewali się zysku tylko 0,2 mln. I niższych przychodów oraz EBIT. A spółka pozytywnie zaskoczyła.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 15 października 2013 10:19:14 przy kursie: 1,13 zł
anty_teresa napisał(a):

Cytat:

Nie, nie dlatego. Przychody teraz były wyższe, bo wydano grę od razu na 3 platformy, a w 2010 najpierw było PC potem XBOX, natomiast w 2011 PS3

Rozumiem. Ale jeśli firma wydała od razu na 3 platformy grę to chyba dobrze - reklama więcej daje w takiej sytuacji. I znaczy to też że praca ich była bardziej skondensowana w czasie (wiem wiem, że 7 razy przekładali premierę...)

Tak czy siak IQ tego roku jest historycznie najlepszym i naprawdę trudno mi zrozumieć w tej sytuacji spadki olbrzymie spadki notowań. Co nie oznacza, że nie dostrzegam zagrożeń.

Jeśli do końca czerwca faktycznie sprzedali 700-800 tys. Sniper2 (wyliczenia powyżej), to obecnie mogliby się zbliżać do 1 mln sprzedanych kopii uzytkownikom końcowym. Ale w takiej sytuacji:
-gdzie są te pieniądze - chyba powinny się jakoś pokazać w przychodach za IIIQ, a 9 mln tego nie zapowiada
-te obiecane przez Tymińskiego 1,5 mln sztuk sprzedanego Sniper2 w tym roku raczej nie zostanie zrealizowane.Chyba że przed świętami firma ma jakąś kampanię aby wesprzeć pudełkową sprzedaż Sniper2

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE cigames

84 85 86 87 88

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,569 sek.

cnjvkswh
rnwksnbs
mrntuufq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ohmhcvis
xhxvikbl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat