PARTNER SERWISU
hdtnwmbu
86 87 88 89 90
Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 16 października 2013 18:19:26 przy kursie: 1,10 zł
krzysztofboczek napisał(a):
2. -CIG nie zależy na uzyskaniu informacji o sprzedaży do końcowego odbiorcy, bo ich to tak naprawdę niezbyt interesuje./.../

Przecież to bzdura - wystarczy sobie porównać z raportu za 1. kwartał: przychód z przepływami pieniężnymi. Żeby funkcjonować firma musi mieć gotówkę. Przychodami się zapłacić nie da.

Poza tym skoro jest to najlepszy czas to jakim cudem spółka musi wypuszczać obligacje ? Aż strach pomyśleć co będzie w gorszych czasach.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 października 2013 20:02:27 przy kursie: 1,10 zł

Anty_Tereso
z tego co widzę w obliczenia IDM uwzględnił ten jednorazowy zysk tylko raz więc nie rozumiem dlaczego piszesz o "dyskontowaniu tego w nieskończoność". Jednorazowy ale przecież się liczy - oszczedność na podatkach to nie jest zysk?

Uwzględnił w wycenie? A skąd wiesz, bo przecież nie widziałeś oryginalnej rekomendacji?
Natomiast ja go nie uwzględniłem, bo to zdarzenie jednorazowe. Ten prościutki model opierający się o C/Z to tak naprawdę prościutki DCF, który zakłada stopę dyskontową 10%. DCF w zasadzie z samą wartością rezydualną, w związku z czym w niej nie można uwzględnić zdarzeń jednorazowych.
Jak pewnie wiesz wartość rezydualna to dyskontowanie zysków w czasie do nieskończoności

Ale nawet odejmując ten jednorazowy zysk kapitalizacja wyniosłaby - liczona Twoją metodą - 162 mln (w jednym miejscu powyżej omyłkowo wpisałeś 142 mln) to nadal jest o 32 mln wyżej niż kapitalizacja przy kursie 11.25 zł (obecnie kurs spada poniżej 11 zł). Czyli akcje są ok. 25% niedowartościowane.

Nie nie piszę omyłkowo tylko miałem na myśli kapitalizację na wczorajszym close. Byłem nieprecyzyjny. 25% dyskonta wobec ceny rynkowej akcji o których piszesz zakłada, że wspomniana stopa dyskontowa - koszt kapitału w DCF to 10%. Jeśli przyjąć taki właśnie koszt, to faktycznie mamy niedowartościowanie. Tylko, że pojawia się wspomniana kwestia rolowania długu, która zwiększać powinna Waccka

IDM pisze "w najgorszym scenariuszu spółka będzie musiała wyemitować nowe akcje" tymczasem Ty traktujesz to juz jak pewnik - tak ja interpretuję Twoje dalsze konkluzje.

Z punktu widzenia inwestora akcje są tanie w przypadku "taniości" w negatywnych scenariuszach. Tak naprawdę to jest ryzyko. Ryzyko które zwiększa stopę dyskontową.

w artykule Parkietu było "sprzedaj"" w tytule, potem "trzymaj" w treści i wycena na 15,3 zł podana przy kursie 11,7 zł. NIe wiem jak jest w oryginalej rekomendacji bo jej nie widziałem, ale jeśli w artykule jest wycena na 15,3 zł podana przy kursie 11,7 zł to oczywistym jest że błąd nastąpił w tytule czyli w "sprzedaj" a nie w treści czyli "trzymaj" bo mylna musiałaby być także wycena na 15,3 zł. Czy taka logika Cię przekonuje?

Nie, nie przekonuje. Można wyceniać akcje wyżej, ale stwierdzić, że ryzyko jest nie do oszacowania i wydać rekomendację sprzedaj.Pamiętasz 0 zł dla Lotosu?

"Krzysiek o czym ty mówisz? Jakie przekroczenie? Te wyniki były zgodne z oczekiwaniami analityków, "
Cytuję za PAPem IIQ 2013:
w mln zł II kw '13 konsensus PAP różnica

zysk netto 20,5 0,2 10150,00%
EBIT 1,49 1,1 35,45%
przychody 12,9 12,2 5,74%

Anty_tereso czy 35% więciej EBIT to przekroczneie czy zgodnie z oczekiwaniami?
czy 5,7% więcej przychodów, to przekroczenie czy zgodnie z oczekiwaniami?
czy 10150% więcej zysku netto to przekroczenie czy zgodnie z oczekiwaniami?
A nawet odejmując ten jednorazowy odpis, czy 1 mln zysku netto to więcej niż prognozowane 0,2 mln czy tez zgodne z oczekiwaniami?
Please, trzymajmy się faktów

Fakty są takie ile spółka zarobiła, natomiast to czy jest to zgodne z przewidywaniami czy nie to jest interpretacja. Dla mnie odchylenie o nawet milion nie jest odchyleniem znaczącym przy oczekiwaniu rynkowym na moment publikacji około 15M netto. Nie w tej branży.

krzysztofboczek
0
Wpisów: 46
Wysłane: 16 października 2013 20:22:48 przy kursie: 1,10 zł
Sinuhe napisał(a):
Cytat:
CIG nie zależy na uzyskaniu informacji o sprzedaży do końcowego odbiorcy, bo ich to tak naprawdę niezbyt interesuje.

Akurat to zdanie jest absolutnie niewiarygodne. Nawet pomijając kwestię momentu księgowania sprzedaży, spółka zajmująca się produkcją gier musi, po prostu musi (!) monitorować poziom sprzedaży swoich produkcji, tym bardziej czegoś, co nazywała "flagowym tytułem", chociażby po to, żeby mieć rozeznanie co do możliwości/opłacalności tworzenia kolejnej części serii. Nie wyobrażam sobie, aby spółka miała podjąć decyzję o tworzeniu Snipera 3 nie mając pełnego obrazu sprzedaży Snipera 2 do końcowych użytkowników. Po drugie, na jakiej podstawie spółka miałaby zawiązywać rezerwy na zwroty nie interesując się poziomem sprzedaży do klientów końcowych, w jaki sposób miałaby szacować poziom ewentualnych zwrotów? Po trzecie, na jakiej podstawie spółka podejmowałaby decyzje o animowaniu sprzedaży, chociażby poprzez obniżanie ceny? Nie znając poziomu faktycznej sprzedaży gry, lecz tylko ilość wprowadzoną do dystrybucji? Dlatego jestem przekonany, że powyższa odpowiedź nie ma nic wspólnego z prawdą salute

ja też się początkowo zdziwiłem, z trochę innego powodu - chyba powinni kontrolować ile sprzedało się egz. końcowemu odbiorcy by przygotować się na ewentualny dodruk ale w końcu uwierzyłem pani, bo w przypadku Alien Rage przyznała, że wiedzą ile się sprzedało ale nie podadzą na razie do wiadomości.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 20:32:56 przy kursie: 1,10 zł
anty_teresa napisał(a):

Anty_Tereso
z tego co widzę w obliczenia IDM uwzględnił ten jednorazowy zysk tylko raz więc nie rozumiem dlaczego piszesz o "dyskontowaniu tego w nieskończoność". Jednorazowy ale przecież się liczy - oszczedność na podatkach to nie jest zysk?

Uwzględnił w wycenie? A skąd wiesz, bo przecież nie widziałeś oryginalnej rekomendacji?

no przecież cytowałem wcześniej co napisał Parkiet o tej rekomendacji i wyliczeniach - dzisiejszy post Wysłane: 16 października 2013 12:09:06 przy kursie: 10,98 zł

"Według DM IDMSA w 2013 r. CI Games będzie miał 34,7 mln zł zysku netto wobec 19,8 mln zł straty rok wcześniej. Tegoroczny zarobek uwzględnia jednak 19,5 mln zł zysku z tytułu rozpoznania aktywa z tytułu podatku odroczonego wynikające z nabycia znaków towarowych.Przychody mają powiększyć się do 127,9 mln zł z 41,2 mln zł w 2012 r. W 2014 r. sprzedaż wyniesie 109,4 mln zł a zysk netto 21,7 mln zł. W 2015 r. będzie to odpowiednio: 108,9 mln zł i 11,8 mln zł."

pełna treść:
www.parkiet.com/artykul/7,1343...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 października 2013 20:56:28 przy kursie: 1,10 zł
Tutaj napisane jest ile wyniesie zysk netto w kolejnych latach, a nie że został użyty do sporządzenia analizy DCF...

edit:
Czy bardziej ufasz własnemu rozumowi czy Pani z RI CIG?
Skoro spółki nie interesuje sprzedaż do klienta końcowego to pytam Cię, kto dokonuje obniżek cen? Kto kształtuje politykę sprzedaży? Spółka czy dystrybutor? Czy spółka ma stałą cenę dla siebie, a ryzyko ponosi dystrybutor? To dystrybutorzy każdy z osobna ustala cenę sprzedaży? Skoro spółka sprzedała towar, to nie ma prawa nim przecież zarządzać...
Edytowany: 16 października 2013 21:02

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 21:16:48 przy kursie: 1,10 zł
anty_teresa napisał(a):

Nie nie piszę omyłkowo tylko miałem na myśli kapitalizację na wczorajszym close. Byłem nieprecyzyjny. 25% dyskonta wobec ceny rynkowej akcji o których piszesz zakłada, że wspomniana stopa dyskontowa - koszt kapitału w DCF to 10%. Jeśli przyjąć taki właśnie koszt, to faktycznie mamy niedowartościowanie. Tylko, że pojawia się wspomniana kwestia rolowania długu, która zwiększać powinna Waccka

Rolowania długu? A z tego co ja wiem, to potrzebują te 20 mln na produkcję gier, a nie na spłatę starych zobowiązań. Na waszej stronie czytam, że zaciągnięte kredyty to 0,07 mln zł:
www.stockwatch.pl/gpw/cigames,...

no i potwierdził to też Tymiński podczas konferencji pod koniec sierpnia
cytuję: "- Obecnie nie mamy żadnego zadłużenia, żadnych oprocentowanych zobowiązań. W II kwartale spłaciliśmy obligacje serii C i D o łącznej wartości nominalnej 21,5 mln zł, a w lipcu faktoring odwrotny w wysokości 13,3 mln zł – podkreślił prezes Tymiński."
pełna treść: pandl.pl/aktualnosc/items/city...

Tymiński kłamał inwestorom w oczy?
to by było coś nowego o czym jeszcze nie wiedziałem...
Edytowany: 16 października 2013 21:32

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 21:21:34 przy kursie: 1,10 zł
anty_teresa napisał(a):

Można wyceniać akcje wyżej, ale stwierdzić, że ryzyko jest nie do oszacowania i wydać rekomendację sprzedaj.Pamiętasz 0 zł dla Lotosu?

pamiętam pamiętam tę najbardziej absurdalną z rekomendacji i wycenę o jakiej słyszałem. Chociaż może ciekawsze numery były w USA - Lehman Brothers do samego końca miał rating AAA:)) to się nazywa tupet!

Wracając do tematu - ja opisywałem Ci logikę dlaczego uznałem, że podali nieprawdę w tytule, a nie w tekście - bo równocześnie wycena była 15,3 przy kursie 11,7.
Mnie osobiście teraz bardzo dziwi, że można dać wycenę 15,3 zł czyli 40% wyższą niż obecna i rekomendację "sprzedaj". To tak jakbym auto warte 15,3 tys. mógł kupić za 11,7 tys. zł a sprzedawca auta by mi mówił: "panie, ja bym tego nie kupił, bo za kilka miesięcy auto może się poważnie psuć" Ale w takiej sytuacji to, na logikę, powinno być to uwzględnione w wycenie tego auta...

No ale pewno jeszcze nie raz się zdziwię, gdy jakiś kolejny Lehman do końca będzie miał AAA i "kupuj"

Edytowany: 16 października 2013 21:33

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 21:35:46 przy kursie: 1,10 zł
[/quote]

Fakty są takie ile spółka zarobiła, natomiast to czy jest to zgodne z przewidywaniami czy nie to jest interpretacja. Dla mnie odchylenie o nawet milion nie jest odchyleniem znaczącym przy oczekiwaniu rynkowym na moment publikacji około 15M netto. Nie w tej branży.
[/quote]

wolę byśmy sie trzymali faktów - jeśli wynik przekroczył prognozy analityków i to w niektórych miejscach o kilkadziesiat %, to nie można powiedzieć że "wyniki były zgodne z oczekiwaniami"
I to nie jest kwestia interpretacji, tylko faktów. Liczby albo są innym albo: równe, albo mniejsze lub większe.

druga rzecz - " przy oczekiwaniu rynkowym na moment publikacji około 15M netto"
Rynek OCZEKIWAŁ 15 MLN ZYSKU NETTO Z II KWARTAŁU?

brzmi bardzo niewiarygodnie

chyba że chodziło Ci o przychód
tylko jak to zestawić z prognozami analityków - spodziewali się 12,2 mln przychodów.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 22:05:38 przy kursie: 1,10 zł
anty_teresa napisał(a):
Tutaj napisane jest ile wyniesie zysk netto w kolejnych latach, a nie że został użyty do sporządzenia analizy DCF...

edit:
Czy bardziej ufasz własnemu rozumowi czy Pani z RI CIG?
Skoro spółki nie interesuje sprzedaż do klienta końcowego to pytam Cię, kto dokonuje obniżek cen? Kto kształtuje politykę sprzedaży? Spółka czy dystrybutor? Czy spółka ma stałą cenę dla siebie, a ryzyko ponosi dystrybutor? To dystrybutorzy każdy z osobna ustala cenę sprzedaży? Skoro spółka sprzedała towar, to nie ma prawa nim przecież zarządzać...

Nigdzie nie napisałem, że "został użyty do sporządzenia analizy DCF" bo ja nawet nie wiem jakiej metody użyli do wyznaczenia ceny. Tak więc ponownie prośba- nie przypisuj mi rzeczy, których nie napisałem.

Zaś jeśli chodzi o to czy do wyceny wykorzystali ten jednorazowy odpis - podają dane szczątkowe i wnioskuję, że to one posłużyły do stworzenia wyceny a nie co innego. Bo jeśli wzięli jedne pod uwagę, a innych nie, z jakichś powodów, to powinni to wyraźnie zaznaczyć.
Ewentualnie autor artykuliku w Parkiecie mógł o tym nie wspomnieć.

Z tego co pamiętam, to Ty masz dojście do ich analizy, więc możesz ujawnić ten fakt.
Ewentualnie ja zapytam - nie ma problemu. I będziemy mieli o jeden znak zapytania mniej.

Co do drugiej kwestii którą poruszasz - nie można sprzedawcy końcowemu narzucać ceny dla klienta ostatecznego. Takimi nielegalnymi praktykami ograniczającymi konkurencje zajmuje się UOKiK w Polsce i jakiś urząd w UE. Nie wiem jak w USA, ale bardzo wątpię by i tam nie było takiego prawa. TAk więc CIG nie decyduje o obniżce cen dla końcowego klienta, tylko o obniżce cen dla dystrybutora. A końcowa cena zależy od marży, polityki dystrybutora, jego obrotów, umiejętności negocjacyjnych z CIG itd.

Masz pełną rację w tym: "Skoro spółka sprzedała towar, to nie ma prawa nim przecież zarządzać..."

Tak więc jak najbardziej racjonalne jest dla mnie to co mi powiedziała pani od CIG. Jeśli dystrybutor zamawia więcej to znaczy, że jest popyt. Jeśli nie, to znaczy że nie ma. I te fakty maja wpływ na to kiedy CIG obniża cenę dystrybutorom.

Biorąc pod uwagę fakt, ze CIG planował sprzedać 1,5 mln w tym roku, a do tego momentu sprzedał 1,4 mln to chyba rozumiem dlaczego później niż planowali wprowadzili obniżki na Snipera2.

krzysztofboczek
0
Wysłane: 16 października 2013 22:21:21 przy kursie: 1,10 zł
Fantomas napisał(a):
2. -CIG nie zależy na uzyskaniu informacji o sprzedaży do końcowego odbiorcy, bo ich to tak naprawdę niezbyt interesuje./.../

Przecież to bzdura - wystarczy sobie porównać z raportu za 1. kwartał: przychód z przepływami pieniężnymi. Żeby funkcjonować firma musi mieć gotówkę. Przychodami się zapłacić nie da.

Poza tym skoro jest to najlepszy czas to jakim cudem spółka musi wypuszczać obligacje ? Aż strach pomyśleć co będzie w gorszych czasach.

nie wiem jakie są umowy między CIG a dystrybutorami i nikt z nas tego sie pewno nie dowie - takie rzeczy objęte są tajemnicą handlową. Na towar, który dystrybutor dostaje wystawiają faktury - tak mi Pani powiedziała - i to jest dla nich moment sprzedaży. Kiedy dostają gotówkę na konto? To właśnie zależy od tych umów.

"Przychodami się zapłacić nie da." Jeśli za przychód uznajesz wystawioną fakturę, to albo dostajesz za nią pieniądze w umówionych czasie (patrz wyżej) albo jeśli jest zaległa (czyli nieopłacona), po pewnych procedurach, taką wierzytelnością też możesz płacić innym - windykatorzy to kupują albo są platformy handlu wierzytelnościami itd. Ale oczywiście na tym się traci...

"Poza tym skoro jest to najlepszy czas to jakim cudem spółka musi wypuszczać obligacje ? "

precyzując I półrocze 2013 jest historycznie najlepszym półroczem dla CIG. III kwartał na pewno do najlepszych nie będzie należał.

Nie znam tak bardzo historii CIG i nie wiem kiedy zaczęli brać obligacje, ale w ostatnim roku, jak pamiętam spłacali chyba dwa razy obligacje wypuszczone w przeszłości. TAk więc nie jest to dla nich pierwszyzna.
Obecne obligacje mają pomóc im ukończyć dwie duże gry. Wcześniej chyba nigdy nie robili naraz tylu dużych gier (jednocześnie też robią Snipera 3).

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 października 2013 23:52:15 przy kursie: 1,10 zł
Cytat:
Rolowania długu?

1. Faktycznie chodziło o dokończenie produkcji gier. Choć spółka ma zobowiązania -> ponad 15M krótkoterminowych, które trzeba spłacić poniżej roku.
Cytat:
to by było coś nowego o czym jeszcze nie wiedziałem

Naprawdę nie chcę wdawać się w pyskówki, ale faktycznie najwyraźniej mało widziałeś. Ja sobie przypominam takich paru. Niebrzydowski, Wiśniewski, Berg itd.
Cytat:
Wracając do tematu - ja opisywałem Ci logikę dlaczego uznałem, że podali nieprawdę w tytule, a nie w tekście - bo równocześnie wycena była 15,3 przy kursie 11,7.

Cytat:
pamiętam pamiętam tę najbardziej absurdalną z rekomendacji i wycenę o jakiej słyszałem.

Wycena spółki metodą dochodową, to suma przepływów gotówki do nieskończoności zdyskontowana do wartości obecnej stopą dyskontową, która powinna odzwierciedlać ryzyko. To ryzyko niestety nie zawsze jest policzalne. Suma TEORETYCZNYCH ZAŁOŻONYCH zysków może być nawet duża, ale jeśli istnieje ryzyko, że spółce np nie starczy kasy na dokończenie gry i ona zbankrutuje to takich akcji lepiej nie mieć. Zauważyłeś, że spółki w słabej kondycji finansowej w zasadzie nie dostają rekomendacji? Kiedy była ostatnia dla takiego np Ganta?
Dokładnie tak było z lotosem. Jakbyś przeczytał tę rekomendację,(podobnie jak 95% rynku) a nie zerknął tylko na wartość to byś zrozumiał co miał na myśli analityk. Napisał wprost - nie potrafimy wycenić w obecnej sytuacji rynkowej spółki, dlatego zalecamy sprzedaż akcji co wyrażamy, przez rekomendację zero złotych. No, ale większość czyta tylko nagłówki...
Cytat:
wolę byśmy sie trzymali faktów - jeśli wynik przekroczył prognozy analityków i to w niektórych miejscach o kilkadziesiat %, to nie można powiedzieć że "wyniki były zgodne z oczekiwaniami"
I to nie jest kwestia interpretacji, tylko faktów. Liczby albo są innym albo: równe, albo mniejsze lub większe.

Tak liczby mogą być, większe mniejsze lub równe, ale zauważ, że wartości mogą być istotne i nieistotne. Samo porównanie względne liczb pozwala Ci napisać, że było powyżej tzw oczekiwań, czyli średniej z oczekiwań paru biur maklerskich. W wartościach bezwzględnych odchylenie w najważniejszej linii czyli zysku netto oczyszczonym ze zdarzeń jednorazowych jest nieistotne dla wyceny spółki, bo wrażliwość choćby na poziom stopy dyskontowej jest większa. Pisałem już o tym parę razy. Co do samego faktu bez odrobiny interpretacji i przemyśleń masz rację. Jeśli jednak się zastanowisz to przyznasz ja mi.
Cytat:
brzmi bardzo niewiarygodnie

Pisząc o 15M miałem na myśli oczekiwany roczny zysk netto, bo ten jest podstawą miary odchylenia wyniku od prognoz.
Cytat:
Nigdzie nie napisałem, że "został użyty do sporządzenia analizy DCF" bo ja nawet nie wiem jakiej metody użyli do wyznaczenia ceny. Tak więc ponownie prośba- nie przypisuj mi rzeczy, których nie napisałem.

Zaś jeśli chodzi o to czy do wyceny wykorzystali ten jednorazowy odpis - podają dane szczątkowe i wnioskuję, że to one posłużyły do stworzenia wyceny a nie co innego. Bo jeśli wzięli jedne pod uwagę, a innych nie, z jakichś powodów, to powinni to wyraźnie zaznaczyć.
Ewentualnie autor artykuliku w Parkiecie mógł o tym nie wspomnieć.

No widzisz... A ile rekomendacji w ogóle przeczytałeś??? Ja sądzę, że dla większości jest oczywiste, że do DCFa nie wzięli, podobnie jak przypuszczam było to oczywiste dla autora artu.
Cytat:
Z tego co pamiętam, to Ty masz dojście do ich analizy, więc możesz ujawnić ten fakt.

Skoro jesteś dziennikarzem powinieneś wiedzieć co to kradzież wartości intelektualnej.
Cytat:
Tak więc jak najbardziej racjonalne jest dla mnie to co mi powiedziała pani od CIG. Jeśli dystrybutor zamawia więcej to znaczy, że jest popyt. Jeśli nie, to znaczy że nie ma.

I zgodnie z podstawową zasadą ekonomii skoro jest popyt to spółka obniża cenę...

Cytat:
nikt z nas tego sie pewno nie dowie

No pewnie. Skoro Ty nie wiesz, to nikt nie wie... Nikt nigdy nie pracował w branży gier, nie ma kogoś znajomego w branży rozrywkowej, To jest tajemnica i KONIEC!
Cytat:
taką wierzytelnością też możesz płacić innym

Zapłacić wierzytelnością za gotówkę?

krzysztofboczek
0
Wysłane: 17 października 2013 00:13:45 przy kursie: 1,10 zł
anty_teresa napisał(a):
Cytat:
Rolowania długu?

1. Faktycznie chodziło o dokończenie produkcji gier. Choć spółka ma zobowiązania -> ponad 15M krótkoterminowych, które trzeba spłacić poniżej roku.
Cytat:

Naprawdę nie chcę wdawać się w pyskówki, ale faktycznie najwyraźniej mało widziałeś. Ja sobie przypominam takich paru. Niebrzydowski, Wiśniewski, Berg itd.

nie chodziło mi o to, że nie widziałem biznesmena który wmawia inwestorom bajki, tylko chodziło mi konkretnie o Tymińskiego na tej konferencji - mijał się z prawdą czy nie według Ciebie?

w raporcie za I poł. 2013 jest faktycznie:
Zobowiązania i rezerwy na zobowiązania 16 908
które są rozbite na:
Zobowiazania długoterminowe 1 631
Zobowiązania krótkoterminowe 15 277

ale gdy zestawiłem to z deklaracjami Tymińskiego z tej samej konferencji tj. " Obecnie nie mamy żadnego zadłużenia, żadnych oprocentowanych zobowiązań. " to zrozumiałem, że te 16 mln to rezerwy na zwroty o których zresztą wspominała mi pani Bogna.

Jeśliby prezes kłamał, to znacząco zmieniałoby to sytuację...

krzysztofboczek
0
Wysłane: 17 października 2013 01:15:24 przy kursie: 1,10 zł
Cytat:
Tak liczby mogą być, większe mniejsze lub równe, ale zauważ, że wartości mogą być istotne i nieistotne. Samo porównanie względne liczb pozwala Ci napisać, że było powyżej tzw oczekiwań, czyli średniej z oczekiwań paru biur maklerskich. W wartościach bezwzględnych odchylenie w najważniejszej linii czyli zysku netto oczyszczonym ze zdarzeń jednorazowych jest nieistotne dla wyceny spółki, bo wrażliwość choćby na poziom stopy dyskontowej jest większa. Pisałem już o tym parę razy. Co do samego faktu bez odrobiny interpretacji i przemyśleń masz rację. Jeśli jednak się zastanowisz to przyznasz ja mi.

Ależ ja nigdy nie twierdziłem, że w skali np. roku, albo tym bardziej trzech lat, te lepsze wyniki w IIQ niż prognozowane, są jakoś bardzo istotne. Bo nie są.

Ale też nie porównuje Q do roku, tylko Q do Q. Dezawuowałeś wynik z kwartału porównując go do oczekiwanego wyniki w roku. Pisałeś: "Dla mnie odchylenie o nawet milion nie jest odchyleniem znaczącym przy oczekiwaniu rynkowym na moment publikacji około 15M netto." Tak nie można... Bo jeśli w kazdym kwartale byłby wynik o milion lepszy to już w skali roku to byłoby istotne...

Cytat:
No widzisz... A ile rekomendacji w ogóle przeczytałeś??? Ja sądzę, że dla większości jest oczywiste, że do DCFa nie wzięli, podobnie jak przypuszczam było to oczywiste dla autora artu.

A to masz pewność że zastosowali DCF? I tylko "przypuszczasz", że w tej metodzie nie ujęli tego jednorazowego zdarzenia? Przecież gdzieś wyżej pisałeś, że masz tę rekomendację DM IDMu to możesz sprawdzić czy brali pod uwagę to wydarzenie, czy nie...

Cytat:
Skoro jesteś dziennikarzem powinieneś wiedzieć co to kradzież wartości intelektualnej.

wiem, dlatego też wiem, że swobodnie możesz podać informację czy użyli metody DCF i czy ujęli to jednorazowe zdarzenie z IIQ. Ujawnianie takich elementów to nie jest "kradzież wartości intelektulnej". Z nią mielibyśmy do czynienia gdybyś np. całość lub znaczącą część tej analizy przypisał sobie jako autorowi. To jest dopiero kradzież, popularnie zwana plagiatem.

Cytat:
I zgodnie z podstawową zasadą ekonomii skoro jest popyt to spółka obniża cenę...

a tutaj nieładnie wyjąłeś moją wypowiedź z kontekstu. A dalszy ciąg jej brzmiał: " I te fakty maja wpływ na to kiedy CIG obniża cenę dystrybutorom. Biorąc pod uwagę fakt, ze CIG planował sprzedać 1,5 mln w tym roku, a do tego momentu sprzedał 1,4 mln to chyba rozumiem dlaczego później niż planowali wprowadzili obniżki na Snipera2."

przypomnę tylko, że CIG planował wprowadzić obniżki już w czerwcu, zaś zrobili to dopiero w IIIQ.

na cenę nie wpływa tylko popyt i podaż, ale także fakt, że gra nie jest już nowością - dziwnie się czuję pisząc takie oczywistości, ale w tej sytuacji chyba nie mam wyboru

Cytat:

za jaką gotówkę? nie rozumiem co tutaj miałeś na myśli...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 17 października 2013 10:41:14 przy kursie: 1,07 zł
Firma nieubłaganie spada i w tej chwili wszystko wygląda że wkrótce przekroczy psychologiczną granicę 10 zł, wracając do jednocyfrowego kursu.

jakieś aktualne AT ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 października 2013 10:52

Piter18pl
0
Wpisów: 150
Wysłane: 17 października 2013 10:51:39 przy kursie: 1,07 zł
Krzysztofboczek proszę cię uspokój się :) naprawdę spółka to powoli robi się gniot :) niestety ale gry które robią jakościowo są słabiutkie i cash flow spółki to potwierdza ( mało kasy ). Możemy się tutaj spierać czy dobra firma czy nie ( według mnie gniot ) ale kurs dobitnie pokazuje że w spółce nie dzieje się dobrze ...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 października 2013 11:46:30 przy kursie: 1,07 zł

.......
nie chodziło mi o to, że nie widziałem biznesmena który wmawia inwestorom bajki, tylko chodziło mi konkretnie o Tymińskiego na tej konferencji - mijał się z prawdą czy nie według Ciebie?
..........
gdy zestawiłem to z deklaracjami Tymińskiego z tej samej konferencji tj. " Obecnie nie mamy żadnego zadłużenia, żadnych oprocentowanych zobowiązań. " to zrozumiałem, że te 16 mln to rezerwy na zwroty o których zresztą wspominała mi pani Bogna.
Jeśliby prezes kłamał, to znacząco zmieniałoby to sytuację...

To zobacz ile razy prezes mówił o dacie premiery S2 i ile razy okazywało się to nieprawdą. Zobacz pierwsze wypowiedzi kiedy ukaże się enemy front. Albo prezes zupełnie nie zna się na tym biznesie i nie wie ile czasu pisze się grę klasy AAA, albo kłamał. Dowolne skreślić, choć i tak co wybierzesz nie ma znaczenia. Jeśli zaś chodzi o rezerwy to one wynoszą nieco ponad 2M złotych->patrz raport za 1Q

Cytat:

Ależ ja nigdy nie twierdziłem, że w skali np. roku, albo tym bardziej trzech lat, te lepsze wyniki w IIQ niż prognozowane, są jakoś bardzo istotne. Bo nie są.
Ale też nie porównuje Q do roku, tylko Q do Q. Dezawuowałeś wynik z kwartału porównując go do oczekiwanego wyniki w roku. Pisałeś: "Dla mnie odchylenie o nawet milion nie jest odchyleniem znaczącym przy oczekiwaniu rynkowym na moment publikacji około 15M netto." Tak nie można... Bo jeśli w kazdym kwartale byłby wynik o milion lepszy to już w skali roku to byłoby istotne...

Ty nie twierdziłeś, ale ja twierdziłem. Zakładając nawet te 0,8M odchylenia kwartalnie dostalibyśmy 3,2M rocznie, czyli lekko ponad 20% od oczekiwanego poziomu rocznej sprzedaży, który wyliczając z kapitalizacji wynosił wtedy około 15M. Taka rozbieżność mieści się w mojej opinii nadal w przedziale fundamentalnej wartości wewnętrznej spółki. Zauważ, że choćby dla wyceny DCF podobny rozrzut dostaje na odchyleniu 1% w stopie dyskontowej.(np 9%-11%) A gdzie jeszcze wrażliwość wartości rezydualnej? Właśnie dlatego nominalnie nawet prawie milion, a de facto 0,8M nie jest znaczącym odchyleniem. Podobnie na poziomie wyniku operacyjnego. Tam odchylenie jest jeszcze mniejsze.

Cytat:

A to masz pewność że zastosowali DCF? I tylko "przypuszczasz", że w tej metodzie nie ujęli tego jednorazowego zdarzenia? Przecież gdzieś wyżej pisałeś, że masz tę rekomendację DM IDMu to możesz sprawdzić czy brali pod uwagę to wydarzenie, czy nie...

Tak mam pewność, bo czytałem wcześniejsze rekomendacje dla spółki. I nie wsadzaj mi w usta czegoś czego nie napisałem.-> Że mam tę rekomendację. bo napisałem:
Cytat:
linka nie mogę dać bo jest jeszcze niejawna

a tutaj nieładnie wyjąłeś moją wypowiedź z kontekstu. A dalszy ciąg jej brzmiał: " I te fakty maja wpływ na to kiedy CIG obniża cenę dystrybutorom. Biorąc pod uwagę fakt, ze CIG planował sprzedać 1,5 mln w tym roku, a do tego momentu sprzedał 1,4 mln to chyba rozumiem dlaczego później niż planowali wprowadzili obniżki na Snipera2."
przypomnę tylko, że CIG planował wprowadzić obniżki już w czerwcu, zaś zrobili to dopiero w IIIQ.
na cenę nie wpływa tylko popyt i podaż, ale także fakt, że gra nie jest już nowością - dziwnie się czuję pisząc takie oczywistości, ale w tej sytuacji chyba nie mam wyboru

Mnie się zawsze wydawało, że jak jest popyt to ceny rosną. Dopiero jak go nie ma to stymuluje się go obniżką ceny. Natomiast wróćmy do meritum. Chcę Ci coś pokazać.
W raporcie za 1Q mieliśmy sprzedaż na poziomie 79M. Należności zaś w kwocie prawie 60M, przy czym należy pamiętać, że przychody raportuje się bez VATu a należności pokazuje z VATem. Jeśli założymy średni VAT na poziomie 10% to należności wynoszą 54M netto. Z tego wniosek, że do spółki wpłynęło 25M gotówki złotych ze sprzedaży. Jeśli spływ gotówki nie byłby uzależniony od sprzedaży do użytkownika końcowego to mielibyśmy albo te należności znacznie większe, bo upłynęło tylko 2 tygodnie od premiery(standardowy kredyt kupiecki to 1-3miesiące), albo znacznie mniejsze - jakby większość zapłaciła za dostawę.
Po raporcie za 2Q mamy dodatkową sprzedaż 13M, a należności wynoszą 18M netto czyli znacznie więcej niż wynosiła sprzedaż. Stąd wniosek, że do końca czerwca wpływy gotówkowe ze sprzedaży wyniosły 25+36 = 61M Kwota ta jak widzisz jest mniejsza od raportowanej sprzedaży w samym Q1-> 79M. Dlaczego Twoim zdaniem zniknęło 18M wpływów ze sprzedaży w Q1? Przecież to prawie 4 miechy po terminie dostawy!

Zobacz, że zakładając cenę sprzedaży S2 netto na poziomie 79PLN(przychody Q1/ nakład początkowy) spływy gotówkowe(61M) na koniec 2 kwartału dają 770 tyś kopii. Czy przypadkiem nie koresponduje to z faktyczną sprzedażą do użytkownika końcowego w okresie do końca czerwca?

Cytat:

za jaką gotówkę? nie rozumiem co tutaj miałeś na myśli...

napisałeś przecie:
Cytat:
taką wierzytelnością też możesz płacić innym, windykatorzy to kupują

Firmy windykacyjne kupują długi, czyli płacą gotówką za dług. Ty napisałeś, że długiem można zapłacić...

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 17 października 2013 12:04:07 przy kursie: 1,07 zł
Cytat:
niestety ale gry które robią jakościowo są słabiutkie

To akurat nie musi być od razu wadą - tanie i słabe gry, takie typu "zagrać w weekend i zapomnieć", podobnie na budżetowa książka z Tesco za 5.99PLN ma paradoksalnie bardzo duży rynek. Największym problemem CIG jest jednak to, że ich gry nie są już tanie. Spółka chciała wskoczyć do wyższej ligi, koszty produkcji poszły bardzo w górę, a nie podążyła za tym skokowa poprawa jakości samych produktów i kultury organizacyjnej spółki. Gracze to zauważyli, inwestorzy ciągle wydają się żyć w błogiej nieświadomości, a CIG wyciąga wnioski z szybkością postępowania demokratyzacji w Chińskiej Republice Ludowej.

Jeśli do tego słyszę, że spółka nie śledzi i nie wie w miarę na bieżaco jaką sprzedaż do klienta końcowego mają jej dystrybutorzy, a działając w październiku ostatnie dane mają z maja - to nie wiem czy się śmiać (z argumentacji Pani od RI), czy płakać (nad brakiem refleksji akcjonariatu mniejszościowego). Krzysztofie - piszesz o zaufaniu do spółki... mało to razy prezes City Interactive "mijał się z prawdą" lub musiał rewidować swoje zapowiedzi albo tłumaczyć, że został nie do końca dobrze zrozumiany i że tak naprawdę nie chodziło mu o to, co powiedział? Dlaczego tym razem ma mówić prawdę, całą prawdę i tylko prawdę, skoro do tej pory spółka wyznawała zasadę, że 'papier wszystko przyjmie'? Please...

Dziś prezes Quercusa pytany w TVN CNBC o zonki inwestycyjne (Solar, CI Games)przyznał, że w CIG umoczyli pieniądze inwestorów, bo kurs dyskontuje obecnie duże rozbierzności między bieżącą sprzedażą S2, a prognozach CIG podawanych w momencie wypuszczenia gry. To jak to jest - oni widzą problem ze sprzedażą i rozbuchanymi zapowiedziami spółki, a sama spółka i akcjonariusze tego nie zauważąją ?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 17 października 2013 12:34:56 przy kursie: 1,07 zł
podsumujmy:
Sniper 2 spóźnił się 2 lata a premiera była obiecywana przez firmę CIA 8-krotnie. 7 razy termin odwoływali.

Natomiast jakie były oczekiwania i założenia sprzedaży Snajpera 2, oddajmy głos Panu Markowi Tymińskiemu (wypowiedź z linka wyżej):
Cytat:
Gra zapowiada się na prawdziwy hit, który powinien sprzedać się lepiej niż „Sniper” i przy wyższych marżach – oświadczył. Pierwszą część sagi, której produkcja kosztowała ledwie 3 mln zł, kupiło ok. 3 mln fanów na całym świecie, głównie w Stanach Zjednoczonych i zachodniej Europie.
Czyli w styczniu tego roku prezes spółki obiecywał inwestorom produkt, który da radę sprzedać powyżej 3 mln sztuk, i to na wysokich marżach.

Więc kto tu mówi prawdę a kto rozmija się z nią drastycznie?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 października 2013 12:50

krzysztofboczek
0
Wysłane: 17 października 2013 15:14:19 przy kursie: 1,07 zł
anty_teresa napisał(a):

To zobacz ile razy prezes mówił o dacie premiery S2 i ile razy okazywało się to nieprawdą. Zobacz pierwsze wypowiedzi kiedy ukaże się enemy front. Albo prezes zupełnie nie zna się na tym biznesie i nie wie ile czasu pisze się grę klasy AAA, albo kłamał. Dowolne skreślić, choć i tak co wybierzesz nie ma znaczenia. Jeśli zaś chodzi o rezerwy to one wynoszą nieco ponad 2M złotych->patrz raport za 1Q

Moment moment - widzę że musimy stworzyć definicję kłamstwa. NIedotrzymywanie obietnic to nie kłamstwo. Kłamstwo mam miejsce nt. stanu faktycznego, czegoś co się dokonało. Chyba, że prezes już wówczas wiedział, że nie ma szans na to by dotrzymać terminów. W tej sytuacji tez kłamał. Ale może być też tak jak piszesz, że się nie znał na tym biznesie, albo nie wiedział jak się pisze grę klasy AAA, albo jakiś inny czynnik spodowował, że wielokrotnie dawał ciała na całej linii i przekładali premierę. I jestem ostatni który by go bronił. Ale odbiegłeś od tematu.
Zapytam jeszcze raz: -czy prezes Tymiński mówiąc na konferencji pod koniec sierpnia "Obecnie nie mamy żadnego zadłużenia, żadnych oprocentowanych zobowiązań." kłamał czy też nie?
TAK czy NIE?

Jeśli potrafisz wykazać/udowodnić, że kłamał wówczas, to byłby to BARDZO ISTOTNY CZYNNIK ZMIENIAJĄCY SYTUACJĘ FIRMY, a także, co znacznie mniej istotne, moje postrzeganie spółki.

anty_teresa napisał(a):

Ty nie twierdziłeś, ale ja twierdziłem. Zakładając nawet te 0,8M odchylenia kwartalnie dostalibyśmy 3,2M rocznie, czyli lekko ponad 20% od oczekiwanego poziomu rocznej sprzedaży, który wyliczając z kapitalizacji wynosił wtedy około 15M.

to się zgadza

anty_teresa napisał(a):

Taka rozbieżność mieści się w mojej opinii nadal w przedziale fundamentalnej wartości wewnętrznej spółki. Zauważ, że choćby dla wyceny DCF podobny rozrzut dostaje na odchyleniu 1% w stopie dyskontowej.(np 9%-11%) A gdzie jeszcze wrażliwość wartości rezydualnej?

niestety znam się na tym więc być może masz rację

Poświęciłem 5 minut na znalezienie autora analizy w DM IDM którym jest Andrzej Bernatowicz, rozmawiałem z nim i on twierdzi, że BRAŁ pod uwagę w swoich wyliczeniach ten jednorazowy odpis ustalając wycenę na 15,3 zł
to chyba ucina dalszą dyskusję na ten temat
Kto ma wątpliwosci proszę dzwonić do działu analiz w warszawskim oddziale DM IDM:)

to by oznaczało, że przybliżona wycena na 15,7 zł jakiej dokonałem używają Twojej metody (szczegóły wyżej) i kapitalizacja na 182 mln jest zgodna z tym co zrobił DM IDM. przypomnę tylko, że ich wycena akcji CIG z wczoraj wynosi 15,3 zł, czyli jest bardzo podobna.

anty_teresa napisał(a):

W raporcie za 1Q mieliśmy sprzedaż na poziomie 79M. Należności zaś w kwocie prawie 60M, przy czym należy pamiętać, że przychody raportuje się bez VATu a należności pokazuje z VATem. Jeśli założymy średni VAT na poziomie 10% to należności wynoszą 54M netto. Z tego wniosek, że do spółki wpłynęło 25M gotówki złotych ze sprzedaży. Jeśli spływ gotówki nie byłby uzależniony od sprzedaży do użytkownika końcowego to mielibyśmy albo te należności znacznie większe, bo upłynęło tylko 2 tygodnie od premiery(standardowy kredyt kupiecki to 1-3miesiące), albo znacznie mniejsze - jakby większość zapłaciła za dostawę.

Po raporcie za 2Q mamy dodatkową sprzedaż 13M, a należności wynoszą 18M netto czyli znacznie więcej niż wynosiła sprzedaż. Stąd wniosek, że do końca czerwca wpływy gotówkowe ze sprzedaży wyniosły 25+36 = 61M Kwota ta jak widzisz jest mniejsza od raportowanej sprzedaży w samym Q1-> 79M. Dlaczego Twoim zdaniem zniknęło 18M wpływów ze sprzedaży w Q1? Przecież to prawie 4 miechy po terminie dostawy!
Zobacz, że zakładając cenę sprzedaży S2 netto na poziomie 79PLN(przychody Q1/ nakład początkowy) spływy gotówkowe(61M) na koniec 2 kwartału dają 770 tyś kopii. Czy przypadkiem nie koresponduje to z faktyczną sprzedażą do użytkownika końcowego w okresie do końca czerwca?

To są bardzo ciekawe obliczenia i merytoryczne. I dla takich wyliczeń warto wchodzić na to forum. To gdzie zniknęły te 18 MLN? To są owe brakujące pieniądze za niesprzedane kopie odbiorcom końcowym?

Jeśli tak, to oznaczałoby to że:
-bardzo prawdopodobne są moje obliczenia (wątki znacznie wyżej) co do tego,że 700-800 tys. sprzedanych kopii na koniec czerwca, a nie na koniec sierpnia, co można byłoby wywnioskować z publikacji Polygamii
-kasę dostają dopiero gdy dystrybutor sprzeda towar
-przedstawiciel spółki stwierdza nieprawdę mówiąc mi, że nie wiedzą ile zostało sprzedanych gier odbiorcom końcowym.

Ciekawe, ciekawe...Chociaż drugi punkt wydaje mi się mało prawdopodobny - przecież dystrybutor mógłby do końca wciskać ciemnotę producentowi, że nie sprzedał kopii gry i trzymać sobie kasę na koncie. A producent przecież nie byłby w stanie udowodnić, że jest inaczej. Takie rozwiazanie byłoby zbyt ryzykowne dla każdego producenta. Nie tylko gier. Na tyle na ile ja poznałem relacje: producent - sprzedawca, to właśnie ustalają termin płatności który waha się między 1-3 miesiace (jak słusznie napisałeś). Bez względu na to kiedy towar zostanie sprzedany ostatecznemu odbiorcy.

anty_teresa napisał(a):

Firmy windykacyjne kupują długi, czyli płacą gotówką za dług. Ty napisałeś, że długiem można zapłacić...

tak można zapłacić, ale nie za gotówkę - kto kupuje gotówkę? kupuje się produkty albo usługi a nie gotówkę. A Ty napisałeś "Zapłacić wierzytelnością za gotówkę?" więc nie wiedziałem o co Ci chodziło
może chciałeś napisać "zapłacić wierzytelnością zamiast gotówką?"

Kod:
Krzysiek, by czytało się lepiej, spróbuj zaznaczać cytaty w następujący sposób: [quote=nick_adwersarza] tutaj cytowany tekst a na końcu [/quote i następnie zamknij to znakiem ]

Edytowany: 17 października 2013 15:41

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 października 2013 17:55:47 przy kursie: 1,07 zł

Moment moment - widzę że musimy stworzyć definicję kłamstwa
Zapytam jeszcze raz: -czy prezes Tymiński mówiąc na konferencji pod koniec sierpnia "Obecnie nie mamy żadnego zadłużenia, żadnych oprocentowanych zobowiązań." kłamał czy też nie?
TAK czy NIE?

Nic nie trzeba tworzyć. Przecież wyraźnie napisałem, że albo świadomie mówił nieprawdę, albo zupełnie nie znał się na tworzeniu gier. Bez znaczenia jest to czy jest kłamcą czy dyletantem.
Jeśli zaś chodzi o Twoje kolejne pytanie, to dla Ciebie odpowiedź jest chyba prosta? W końcu zobowiązania spółki to nic innego jak długi. Znalazłeś przecież tę pozycję w bilansie.
Dług to według słownika języka polskiego - obowiązek dłużnika do spełnienia określonego świadczenia
sjp.pwn.pl/slownik/2452541/d%C...
To, że wiem iż chodziło mu o "dług netto" to zupełnie inna sprawa, natomiast formalnie skłamał prawda? Trzymajmy się faktów rzekłeś przecież!

Poświęciłem 5 minut na znalezienie autora analizy w DM IDM którym jest Andrzej Bernatowicz, rozmawiałem z nim i on twierdzi, że BRAŁ pod uwagę w swoich wyliczeniach ten jednorazowy odpis ustalając wycenę na 15,3 zł
to chyba ucina dalszą dyskusję na ten temat

Nie zamyka. Po prostu źle zadałeś mu pytanie. Trzeba było zapytać czy wspomniany jednorazowy zysk(a nie odpis) był podstawą do tworzenia dcf'a
Sam fakt, że go wykorzystał(czytaj zmniejszył stopę opodatkowania w kolejnych latach) nie oznacza, że na bazie tego zysku zbudował wycenę spółki.

przypomnę tylko, że ich wycena akcji CIG z wczoraj wynosi 15,3 zł, czyli jest bardzo podobna.

Nie omieszkaj tylko bezstronnie przypomnieć, że pomimo wyceny z dużym dyskontem dali rekomendację Sprzedaj

tak można zapłacić, ale nie za gotówkę - kto kupuje gotówkę? kupuje się produkty albo usługi a nie gotówkę. A Ty napisałeś "Zapłacić wierzytelnością za gotówkę?" więc nie wiedziałem o co Ci chodziło
może chciałeś napisać "zapłacić wierzytelnością zamiast gotówką?"

Krzysztofie Boczku! po raz kolejny użyję Twoich słów: Trzymajmy się faktów. Faktem jest, że napisałeś, że taką wierzytelnością można płacić innym. Potem dodałeś, że windykatorzy to kupują. W związku z tym, że nie podałeś innej alternatywy dla instytucji gospodarczej niż windykatorzy nie sposób nie dojść do wniosku, że wierzytelnością można zapłacić za gotówkę, bo w końcu windykatorzy to kupują.

I na koniec najważniejsze

to by oznaczało, że przybliżona wycena na 15,7 zł jakiej dokonałem używają Twojej metody (szczegóły wyżej) i kapitalizacja na 182 mln jest zgodna z tym co zrobił DM IDM

Moja metoda jest weryfikacją DOKONAŃ spółki na bazie HISTORYCZNYCH osiągnięć finansowych, a nie na uśrednieniu PRZYSZŁYCH OCZEKIWANYCH przez kogoś zyskach spółki. Jeśli zaś chodzi o wycenę metodą przyszłych oczekiwanych przeze mnie przepływów to spółka jest co najwyżej wyceniona przez rynek adekwatnie. Ja nie mam w przeciwieństwie do większości analityków problemu z przykładaniem wysokich stóp dyskontowych i nie ograniczam się do jedynego modelu CAPM.
Edytowany: 17 października 2013 18:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

86 87 88 89 90

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,612 sek.

gebzveqw
hbocblhl
saryijud
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xdnydyja
ahjrbgta
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat