153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
6 listopada 2013 10:50:53
przy kursie: 2,25 zł
@ c6712Cytat:Dobrze ,ale czy dla Państwa takim sygnałem do kupna nie mogą być np. kontrakty na węgiel na giełdach światowych tego surowca? Taka pierwsza przesłanka wyrysowania się dna ze spadającego noża do zmian ? Nie. To jest jedynie powód, by uważniej obserwować, czy coś się z tego ciekawego nie wyklaruje. Na kupno zdecydowanie za wcześnie, czego dowodzą np. ostatnie 2 dni na CLE, prawda? Cytat:Tak samo przeraża mnie fakt porównywania giełd surowcowych czy forexa do gry na zwykłej giełdzie - to zupełnie inne platformy i inne formacje się sprawdzają różnych trendów, wskaźników itd. To niech Cię nie przeraża  Daaawno temu działałem na akcjach GPW, dziś jestem na rynkach lewarowanych i aż tak bardzo się to od siebie nie różni, jedynie na lewarowanych dużo łatwiej stracić fortunę Cytat:Tu zaś kupujemy spółki i to chyba sytuacja spółki ma największe znaczenie Jako zaprzysięgły Technik twierdzę, że wykres dobrze pokazuje sytuację spółki, bo jest wypadkową ruchów wszystkich akcjonariuszy, także tych najlepiej poinformowanych. Cytat:formacja owszem i duże ma znaczenie zawsze, ale na pewno nie takie A zerknąłeś na klina z moich wypocin na stronie głównej? I co? Ostatnie 2 dni pokazują, że formacja ma znaczenie czy nie? "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
6 listopada 2013 12:54:18
Szutnik napisał(a):Ale czy nie lepiej poczekać na uformowanie jakiegoś dna? Dla mnie akurat lepiej. Dlatego uważam, że wchodzenie teraz jest loteryjne. Zwróciłem tylko uwagę, że firma jest 'ciekawa'. Na plus: Coś się dzieje na węglu. Coś się dzieje na CLE - w długim horyzoncie rośnie wolumen, więc ktoś coś zamierza. Pytanie co, bo z drugiej strony: Krótkoterminowo przymierzamy się chyba do testu dna. Wyniki są tragiczne. Sam test dna, to potężne obsunięcie kapitału od obecnych poziomów. Myślę, że mamy tu przesilenie. Co nie znaczy, że kurs odbije. Za jakiś czas na pewno zobaczymy, czy firma właśnie przechodzi przez dołek w rodzaju 'worst-ever', czy to przesilenie przedśmiertne i zaliczy glebę. Zgadzam się z Tobą, że lepiej poczekać. Potencjał wzrostu jest tu tak duży, że czasu na wejście jest mnóstwo. Ale rozumiem też, że komuś może się spieszyć. A że ekspres kosztuje (nerwy i gotówkę)...
|
|
0 Dołączył: 2013-09-24 Wpisów: 85
Wysłane:
6 listopada 2013 15:51:50
Szutnik nie twierdzę ,że twoje podejście jest złe bo jesteś bardzo ostrożny i sceptyczny na wszelkiej maści ryzyko ,ale ja nie jestem z tych co tak grają i każdy może mieć prawo do swojej strategii. Tracić mogli tu Ci co wchodzili po 10 zł. Cena też na spółce gra psychologiczną rolę. Tak samo w nawiązaniu tu do jednej ze spółek budowlanych spadła i owszem ,ale również z dwu cyfrowego kursu jeszcze potem ,a nie z poziomu cen jaki mamy tutaj. Tak samo jest ze spółką NWR. Ja jestem zdania ,że jak coś ma spadać to bardziej już NWR niż COAL ENERGY ,ale wiadomo każdy ma prawo do swojego zdania. Wartość majątkowa też robi swoje i ma duże znaczenie ,ale na giełdzie również działa psychologia i kwestia "waloru" kursu. Tak samo inaczej inwestorzy patrzą na spółki groszówkowe ,a inaczej złotówkowe.
Miałeś rację co do klinu ,ale to widać już od dłuższego czasu. Zaś to co mamy teraz to bardziej wynika też z raportu ,że te dni to odreagowanie jeszcze tych jak pisałem co kupowali pod raport i grali na krótkoterminowo - dla mnie to jeszcze dodatkowa promocja by kupić bo ja zawsze kupuje na tym jak kurs spada ,a nie rośnie bo jak rośnie to sprzedaje.
Ja tu zamierzam zostać na dłużej i akceptuje cene i sytuację spółki na daną chwilę,a technicznie nie zawsze traktuję spółki poważnie bo jestem zdania ,że kto nie zaryzykuje ten nie zarobi ,albo nie straci, a zawsze to mogą przyjść jakieś informacje z rynku czy to lokalnego czy globalnego i analiza techniczna wtedy idzie bokiem...
Może i też trochę ruletka i loteriada ,ale życie jest życiem. Rożnie to bywa.
Potwierdzam to ,że miałeś racje co do ostatnich dni i do tego ,że spółka jest w klinie ,ale bardziej mi do rafsty użytkownika niż do ciebie i nigdy nie zgodze się z tym ,że gra na walutach czy surowcach jest podobna do tej z GPW.
Zaś co do spółki każdy ma prawo uważać swoje i ja uważam ,że gdzieś w tych okolicach jest już dno i czekam teraz na raport za I kwartał , który jak niby wygląda z amatorskiej analizy prognoz z raportu rocznego ma być na lekkim plusie( w przypuszczeniu) ,a dla mnie to znacznie zmienia postać rzeczy bo znaczy ,że zarząd w spółce robi co może by tylko nie robić strat bo to ,że na węglu z rentownością ciężko wszyscy akurat wiedzą.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
6 listopada 2013 16:15:11
@c6712 - zakładając pesymistyczny scenariusz, że kurs się nadal będzie sukcesywnie obsuwał, masz jakiś limit strat do przyjęcia? Kurs przy którym powiesz sobie 'dość' i sprzedasz? czy jedziemy na samo dno?
|
|
Wysłane:
6 listopada 2013 16:52:21
@ c6712 Cytat:Szutnik nie twierdzę ,że twoje podejście jest złe bo jesteś bardzo ostrożny i sceptyczny na wszelkiej maści ryzyko ,ale ja nie jestem z tych co tak grają Z tego wynika, ze jeszcze mało pieniędzy straciłeś i niezbyt rozumiesz, jak ważnym jest posiadany kapitał. Twój kapitał jest jak Twoja krew, a krwi nie traci sie na byle co! Jak już stracisz tyle pieniędzy, co ja w przeszłości, sam zauważysz, że albo ostrożność, albo straty... Cytat:Tracić mogli tu Ci co wchodzili po 10 zł. A co zrobisz, jeśli kurs spadnie do np. 1,0 zł? Niemożliwe? Nie takie rzeczy na rynku widziałem, a dopóki trwa trend spadkowy, nie mozesz powiedzieć, że tak się nie stanie... Nie wierzysz, bo wychodzi Ci, ze to nie może tak nisko spaść? Tym większy bedzie ból i rozczarowanie. Cytat:dla mnie to jeszcze dodatkowa promocja by kupić bo ja zawsze kupuje na tym jak kurs spada ,a nie rośnie bo jak rośnie to sprzedaje. W ten sposób szybko wypstrykasz się z Kapitału. To jest właśnie to, co nazywam "mentalnością tradera z warzywniaka". Cytat:a zawsze to mogą przyjść jakieś informacje z rynku czy to lokalnego czy globalnego i analiza techniczna wtedy idzie bokiem... Dlaczego zawsze czytam to lub podobne zdanie, napisane przez tych, którzy uparcie idą w straty? Jakoś nigdy nie czytałem tego zdania ze strony osób, które odniosły sukces... Cytat:na giełdzie również działa psychologia Wszystko co się dzieje na giełdzie to psychologia. Nawet cos takiego jak ocena raportu i wycena akcji na jego podstawie to w dużo większym stopniu psychologia, niż chcieliby to przyznać ci, którzy się tym parają .Dlaczego? Bo próbujesz zgadnąć przyszłe zyski i ich wpływ na kurs. Cytat:Ja tu zamierzam zostać na dłużej i akceptuje cene i sytuację spółki na daną chwilę, Jeśli wpakowałeś w to 200 zł można machnąć ręką. Jeśli więcej...no cóż, widocznie Pan Rynek musi Cię przekonać, ze bywasz omylny.... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 109
Wysłane:
6 listopada 2013 18:17:10
Czyli jak piszesz kreski pokazują zjazd i nie ma bata ma być 1,8zł !!
W ile spółkach to się potwierdziło a w ilu nie ??
Znam jedną na której to się nie sprawdziło po kiepskim raporcie miało zjechać na samo dno bo kreski tak pokazywały mowa o Eko eksporcie owszem zjechało i to mocno ale do dna było daleko a gdzie cena doszła dziś :)
Czy jednak może dołek już jest i szorujemy po niem od kilku miesięcy + - 10% i powolne wspinanie się do góry
Tak obstawiam.
Może zamiast kresek podzielisz się wiedzą i swoją opinią na temat samej spółki ,o działalności , zasobach , kosztach wydobycia i przyszłości która jak wiemy zmienia się na naszych oczach ( umowa z UE tuż tuż , rezygnacja z gazu w elektrowniach na rzecz węgla dodatkowo zbyt na 10mil ton rocznie ( dostali kredyt z Chin na sfinansowanie ) Rosja grozi przykręcić kurek z gazem już za 3 tygodni itp.
Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
6 listopada 2013 18:59:08
@ Optymista Cytat:Czyli jak piszesz kreski pokazują zjazd i nie ma bata ma być 1,8zł !! W ile spółkach to się potwierdziło a w ilu nie ?? Test dna to jedna z bardziej wiarygodnych rzeczy w AT. Nie wiem, jak to wychodzi statystycznie, ale jeśli miałbym strzelać, podejrzewam że w 90% jest to skuteczne. Rynki bardzo lubią sprawdzać siłę dołka, ustanowionego po silnej wyprzedaży, sprowadzając kurs jeszcze raz w jego okolice. Cytat:Znam jedną na której to się nie sprawdziło po kiepskim raporcie miało zjechać na samo dno bo kreski tak pokazywały mowa o Eko eksporcie owszem zjechało i to mocno ale do dna było daleko a gdzie cena doszła dziś :) Chyba nie dostrzegasz zasadniczej różnicy między EKO a CLE. EKO jest w trendzie wzrostowym, zaś CLE w trendzie spadkowym . To bardzo ważna okoliczność, różniąca te dwa papiery! Cytat:Może zamiast kresek podzielisz się wiedzą i swoją opinią na temat samej spółki ,o działalności , zasobach , kosztach wydobycia i przyszłości która jak wiemy zmienia się na naszych oczach ( umowa z UE tuż tuż , rezygnacja z gazu w elektrowniach na rzecz węgla dodatkowo zbyt na 10mil ton rocznie ( dostali kredyt z Chin na sfinansowanie ) Rosja grozi przykręcić kurek z gazem już za 3 tygodni itp. Ja jestem Technikiem i o Technice mam jakieś tam pojęcie. O fundamenty pytaj innych, lepszych ode mnie. Choć nie jestem w tym temacie zupełnie zielony, a z racji zawodowych ogólne pojęcie o branży węglowej mam, to wiem też, że 80% piszących tu na SW ma dużo większą wiedzę fundamentalną ode mnie. Choćby z szacunku dla tej ich wiedzy nie będę się tu produkować na tematy fundamentalne. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
6 listopada 2013 19:08:43
Cytat:Chyba nie dostrzegasz zasadniczej różnicy między EKO a CLE. EKO jest w trendzie wzrostowym, zaś CLE w trendzie spadkowym . To bardzo ważna okoliczność, różniąca te dwa papiery! koledze chyba tu chodziło o spółkę, która w jakimś tam czasie wcześniej była w trendzie spadkowym i analiza techniczna dała tam plame,a teraz właśnie jest we wzrostowym bo to jak jest teraz to kolega napewno wie - nie trudno z resztą zobaczyć
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 listopada 2013 19:29:24
Szutnik, Ty to masz zdrowie! Optymisto, weź do serca słowa Szutnika. On naprawdę ma olbrzymią wiedzę w zakresie AT i powinieneś być wdzięczny, że dzieli się nią zupełnie bezinteresownie. Optymista napisał(a):umowa z UE tuż tuż , rezygnacja z gazu w elektrowniach na rzecz węgla dodatkowo zbyt na 10mil ton rocznie ( dostali kredyt z Chin na sfinansowanie ) Rosja grozi przykręcić kurek z gazem już za 3 tygodni itp hola, hola, nie rozpędzaj się tak z tą umową. Ukraina wciąż nie spełniła kluczowego warunku, umożliwiającego jej zawarcie. w sprawie umowy między Chinami a Ukrainą, dotyczącej zastąpienia gazu węglem też byłbym powściągliwy - samo projektowanie i zatwierdzanie projektów zajmie wg harmonogramu 4 lata. na dodatek na tym rynku warunki dyktuje DTEK, należąca do Rinata Leonidowicza - praktycznie monopolista, jeżeli chodzi o odbiór węgla. należące do niego elektrociepłownie robią co chcą. ostatnio wydymali np. państwową firmę, dostarczającą węgiel. dlaczego? a no dlatego, że sam Rinat Leonidowicz ma własne kopalnie węgla całkiem niedaleko, w obwodzie rostowskim. edit: c7612 - trendem głównym w przypadku EEX jest trend wzrostowy, reszta to trendy wtórne. i przyjmuje się, że większe szanse są na kontynuację tendencji nadrzędnej a nie wtórnej. nie trafiłeś.
Edytowany: 6 listopada 2013 19:31
|
|
Wysłane:
6 listopada 2013 19:58:37
Wy się tu ze mną przekomarzacie ,a mnie to nawet cieszy bo przynajmniej zainteresowałem większe grono samą spółką i nie ważne czy będzie w górę czy w dół przynajmniej dla obserwujących - ważne ,że przynajmniej wyjdą na światło dzienne nowe informacje. Dyskusja jest tu w końcu najważniejsza grunt to by była kulturalna i na jakimś poziomie. Ja zaś ciągle powtarzam nie powiem ,że nie macie racji ,ale ja mam taką taktykę gry i ją akceptuje. W portfelu zawsze staram się mieć 9 spółek pewnych ( głównie z ratingiem A, AA) i 1 na te 10, która jest pod jakimś względem spekulacyjna i ostatecznie w roku kalendarzowym wyjdę na zero,ale uważam,że nie ma podstaw ku temu by na chwilę obecną spółka miała spać na te 1 zł... bo niby czemu ? Ostatecznie zostanie testowany ponownie poziom 1,8 - 2,0 ale dla mnie to tak i nie,ale 1 zł to tak jakbym ja pisał od razu ,że ma być 4 i bez obrazy do nikogo . Tak samo się kiedyś kończą i trendy wzrostowe jak i spadkowe na banrkuctwie to i wzrostowe czasami wracają do poziomów z przed zarobku 1000% i każdy kto siedzi tu dłużej niż 10 lat dobrze o tym wie Zaś co do Chin i kontraktów z nimi w stosunkach z Ukrainą to dość ciekawy temat bo ostatnio Chińczycy wzieli od Ukraińców w dzierżawę na 50 lat ileś milionów hektarów ziemi i wiem ,że ich stosunki się ocieplają więc z tym węglem też nie byłbym taki sceptyczny.
|
|
|
|
Wysłane:
6 listopada 2013 20:17:13
trendem głównym w przypadku EEX jest trend wzrostowy, reszta to trendy wtórne. i przyjmuje się, że większe szanse są na kontynuację tendencji nadrzędnej a nie wtórnej. nie trafiłeś. Chyba źle mnie zrozumiałeś Teraz tak ale jak jechało z 25 na 10,90 a kreski krzyczały będzie niżej i niżej bo to jeszcze nie dno. Więc twierdzę ze technika to nie wszystko ale to nie znaczy że kreski nie pomagają bo pokazują co się może wydarzyć. I tu pewnie nie tylko ja jestem zainteresowany waszą wiedzą i opiniami o tej spółce nie to co było bo to już wiemy tylko na co można liczyć zestawiając wiedzę jaka jest dziś dostępna. Kluczowy warunek to .p Tymoszenko jak ją spokojnie puścić na leczenie do Niemiec a jaki interes ma w tym cała UE forsal.pl/artykuly/743523,ukra... Rząd w Kijowie zaaprobował plany przebudowy sześciu dużych elektrociepłowni tak aby zamiast gazem mogły być opalane węglem. To kolejna decyzja świadcząca o tym, że Ukraina jest zdeterminowana, aby zmniejszyć uzależnienie gazowe od Rosji. Premier Ukrainy Mykola Azarow podkreślił, że w ten sposób, Ukraina realizuje program redukcji zużycia gazu w celu zminimalizowania jego importu. To kolejna decyzja Ukrainy mająca skutkować zmniejszeniem zużycia gazu. Niedawno Ukraina podpisał memorandum o współpracy z China Development Bank i otwarciu specjalnej linii kredytowej wartej 3,5 mld dolarów w celu finansowania projektu zgazowania węgla. Jak poinformował premier Ukrainy zamiana paliwa będzie skutkowała znaczącym zmniejszeniem importu gazu. Kijów szacuje, że może to być import az o 3 mld m3 gazu rocznie mniejszy. Dodatkowo wsparte zostanie w ten sposób własne górnictwo. Szacuje się, że konsumpcja węgla z ukraińskich kopalń wzrośnie o 10 mln ton węgla rocznie A dla czego Ukraina jest pod ścianą Ukraina słono zapłaci za zwłokę w należnościach za gaz gazownictwo.wnp.pl/ukraina-slo... A jak będzie to już niebawem się dowiemy.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
6 listopada 2013 20:38:55
c6712 napisał(a):nigdy nie zgodze się z tym ,że gra na walutach czy surowcach jest podobna do tej z GPW No właśnie jest podobna. Ale nie jest taka sama. Akcje to gra o sumie dodatniej, a forex i kontrakty - zerowej. (Pomijam prowizje) Na akcjach możliwe są rozwiązania win-win, na terminowym - nie. Ktoś tam musi przegrać. Dlatego na akcjach da się grać metodami z rynku terminowego, ale odwrotnie już niekoniecznie. Szutnik gra w innej, trudniejszej lidze. Dlatego warto korzystać z tego, że tu pisze... Szutnik napisał(a):Jakoś nigdy nie czytałem tego zdania ze strony osób, które odniosły sukces... A to akurat czysta psychologia. Sukcesy są dzięki nam, porażki zawsze przez 'Onych' :))
|
|
Wysłane:
6 listopada 2013 20:46:17
Test dna to jedna z bardziej wiarygodnych rzeczy w AT. Nie wiem, jak to wychodzi statystycznie, ale jeśli miałbym strzelać, podejrzewam że w 90% jest to skuteczne. Rynki bardzo lubią sprawdzać siłę dołka, ustanowionego po silnej wyprzedaży, sprowadzając kurs jeszcze raz w jego okolice Szutnik Pytano to jak to się ma do tego AT www.attrader.pl/pl/akcje/coale...Czyli wszystko zależy kto te kreski i kiedy rysuje ?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 listopada 2013 20:52:58
Optymisto, zadałeś sobie trud lektury? Cytat:Wartości RSI znajdują się na dolnej granicy kanału wzrostu narysowanego na wykresie tego wskaźnika oraz granicy stref pozytywnej i negatywnej. Taki układ świadczy o zbliżających się rozstrzygnięciach dotyczących dalszego kierunku zmian kursu. i owe rozstrzygnięcie właśnie miało miejsce - linia trendu na RSI poszła się kochać a następnie linia trendu na wykresie cenowym poszła w jej ślady edit: żeby nie płodzić kolejnych postów Cytat:Kurs akacji spółki porusza się w średnioterminowym kanale wzrostowym zbudowanym w ramach odreagowania mocnego trendu spadkowego ja nadal nie dostrzegam, by autor owej analiz wyciągał inne wnioski, aniżeli Szutnik czy ja. edit2: Cytat:jakby kreski się zawsze sprawdzały to mielibyśmy samych milionerów na giełdach taa... zakładasz zatem, że każdy uczestnik rynku posiada wiedzę o AT na takim samym poziomie jak inni. a ten wątek jest najlepszym dowodem, że tak nie jest. poza tym pamiętaj - dobry analityk niekoniecznie jest dobrym traderem i odwrotnie. to wymaga zgoła innych predyspozycji psychicznych
Edytowany: 6 listopada 2013 21:17
|
|
Wysłane:
6 listopada 2013 21:01:52
A doczytałeś do końca ?
Ten fachowiec taką podał analizę
Analiza kursu spółki z dnia 2013-10-22. Kurs akacji spółki porusza się w średnioterminowym kanale wzrostowym zbudowanym w ramach odreagowania mocnego trendu spadkowego. W tej chwili zbliżeniu uległy średnie EMSA 20 oraz 50 co często powstrzymuje zasięg odreagowania. Kurs znajduje się w ok. wsparcia umiejscowionego na poziomie 2,6 zl. Najbliższy opór znajduje się w ok. 2,8-2,85 zł. Wartości RSI znajdują się na dolnej granicy kanału wzrostu narysowanego na wykresie tego wskaźnika oraz granicy stref pozytywnej i negatywnej. Taki układ świadczy o zbliżających n się rozstrzygnięciach dotyczących dalszego kierunku zmian kursu.
Jak by poszukać innych AT to pewnie wyszło by 50 na 50
Tak to jest z kreskami ale będzie Ok albo Be i po wszystkim dorabia się teorie dla czego jest Ok lub Be
Ale zakończmy ten temat kresek bo w końcu mże ktoś z wiedzą o runku węgla , Ukrainy , tej spółki coś ciekawego napisze
|
|
Wysłane:
6 listopada 2013 21:11:26
jakby kreski się zawsze sprawdzały to mielibyśmy samych milionerów na giełdach ,a jakoś nie mamy i może w taki optymistyczny sposób zakończymy rozmowę o "kreskach" a zaczniemy rozmawiać o fundamentach i rozwoju sytuacji w samej spółce ?
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 listopada 2013 07:30:59
Pocztówka z Donbasu - analiza techniczna Coal Energy w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Wysłane:
7 listopada 2013 08:01:54
No tak kreski żądzą na tym forum.
To jeszcze napisz jaka będzie cana za 1 tydzień , miesiąc + - według oczywiście narysowanych kresek a zobaczymy czy te kreski prawdę powiedziały. Chyba nas interesuje jak będzie niż jak było czy jak jest.
Bo rzucić monetą ta ja też potrafię i mam 50% szans że trafię i u mnie wychodzi w górę :)
Pozdrawiam i oczywiście nie umniejszam AT bo to pomocne narzędzie ale nie Wyrocznia.
|
|
PREMIUM
7 Grupa: SubskrybentP1
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 listopada 2013 08:35:22
Optymista napisał(a):To jeszcze napisz jaka będzie cana za 1 tydzień , miesiąc + - według oczywiście narysowanych kresek a zobaczymy czy te kreski prawdę powiedziały... Drogi Optymisto, AT słyży innym celom i opiera się na założeniach, z kórymi nie raczyłeś nawet zapoznać się. Próbujez negować coś, o czym nie mas bladego pojęcia. Wyluzuj, zapoznaj się chociażby z częścią analiz analiz technicznych, prezentowanych w wykresie dnia, na portalu ATTrader lub w kronikach Wojeteka i Szutnika, a następnie oceniaj skuteczność tej metody. Chyba, że preferujesz malkontenctwo i rzucanie monetą. Nie raczyłeś odnieść się do moich argumentów odnośnie umowy stowarzyszeniwej UA z UE, nie podjąłeś próby przekonania mnie, że monopolistyczna pozycja DTEK nie będzie miała wpływu na zbyt węgla na potrzeby elektrociepłowni, nie odniosłeś się do harmonogramu projektu zastąpienia gazu węglem. Why?
|
|