3 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 176
Wysłane:
9 stycznia 2014 00:42:25
przy kursie: 39,50 zł
Czyli wychodzi na to że spółka wtopiła 11 grubych baniek i w zamian dostała swoje przewartościowane akcje, gdzie pokrycie w majątku stanowi mniej niż 10 %. Oczywiście przy założeniu że nikt akcji po cenie "Średnia jednostkowa cena nabycia akcji : 43,00 zł. " nie kupi, co jest w zasadzie oczywiste. Taka zwała jak dzisiaj to może być dopiero początek.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 stycznia 2014 01:59:24
przy kursie: 39,50 zł
Kupi, albo nie kupi. Jeśli spółka zrealizuje z powodzeniem plan inwestycyjny to będzie można je z dużym prawdopodobieństwem sprzedać drożej. Istotne jest także do kogo były te pożyczki kierowane... To nie była jednorazowa kwota jak pokazuje rachunek CF, tylko sukcesywnie saldo się zwiększało. Dodatkowo dłużnik miał akcje eex na których był zastaw. Z tego wniosek, że albo to pożyczki dla głównych akcjonariuszy, albo dla partnerów, którzy brali udział w krzyżowej wymianie. Jeśli w ten sposób wychodzą Bokuny, to pół biedy, bo przynajmniej biznes ma szansę dalej iść jak trzeba. Gorzej, jeśli już legendarna wymiana akcji nie zadziałała tak jak powinna...
|
|
0 Dołączył: 2010-02-04 Wpisów: 73
Wysłane:
9 stycznia 2014 09:46:38
przy kursie: 39,70 zł
Dokładnie tak jest. Dwie wtopy jak dla mnie wyszły za jednym zamachem: - bałagan komunikacyjny, a co gorsza to raczej nie tyle bałagan co brak informacji na temat pożyczek - pierwsze problemy z zabezpieczaniem dostaw (bo jakoś nie wierzę że to akcje dla Bokunów) Szkoda że nie ma jasnych informacji i komentarza do tej sytuacji. To tylko pogłębi spadek kursu. Chyba że jest jeszcze gorzej i brak komentarza jasnego jest dlatego, że dopiero jasne postawienie sprawy wywołałby panikę... God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 stycznia 2014 12:09:09
Ostatni komunikat dotyczący nabycia akcji własnych wzbudził wiele domysłów inwestorów. Postanowiłem zatem zasięgnąć języka u źródła i przeprowadziłem dziś rozmowę z Panem Zbigniewem Bokunem, z czego poniżej prezentuje Wam krótką relację. W przepływach inwestycyjnych sprawozdań finansowych widać było wypływ gotówki. Spekulowałem, że większość tych pieniędzy poszła na pożyczki do spóek córek, co okazało się nieprawdą. Były to dość dobrze oprocentowane pożyczki dla jednego z wschodnich partnerów. Spółka w ten sposób postanowiła ulokować chwilowe nadwyżki gotówkowe. Zabezpieczeniem transakcji były posiadane przez partnera akcje EEX zablokowane pod zastaw w KDPW. Warunek postawiony przez Zarząd był jeden. Pożyczka musiała być spłacona w roku 2013, bo rok 2014 to przecież duże potrzeby inwestycyjne spółki w Kazachstanie. Na skutek problemów z płynnością partnera pożyczka nie została spłacona, w związku z czym EEX przejął pakiet akcji własnych w ramach rozliczenia transakcji. Najważniejsza informacją z tej rozmowy jest jednak taka, że rozliczenie nie dotyczy obecnych ani przyszłych wymian krzyżowych z partnerami. Przyjęty model biznesowy nadal działa i o przyszłe dostawy surowca nie należy się martwić. Nabyte akcje własne chwilowo jak wspomniałem wcześniej obniżą kapitał własny, ale trzeba pamiętać, że spółka cały czas realizuje program wymian krzyżowych. Nabyte papiery posłużą do realizacji kolejnych wymian, przy czym Zarząd oczekuje, że ceny ustalone w wymianach będą znacznie wyższe niż wartość przyjęta podczas rozliczenia ze wschodnim partnerem. Podczas rozmowy Pan Zbyszek zdradził także, że już posiadane akcje partnerów z wymian krzyżowych zostały na zlecenie spółki wycenione przez zewnętrzny podmiot consultingowy, a ich wartość jest wyższa niż prezentowana w bilansie spółki. W związku z powyższym nie należy się spodziewać uwag biegłego do raportu za rok 2013 tożsamych do zawartych w opinii do sprawozdania rocznego 2012. Dość dużo niezdrowych spekulacji towarzyszyło temu komunikatowi, ale mam nadzieję, że powyższa relacja pozwoli te spekulacje przeciąć i właściwie ocenić. PS: Obiecuję nadal krytycznie patrzeć na spółkę ;)
|
|
0 Dołączył: 2010-02-04 Wpisów: 73
Wysłane:
9 stycznia 2014 13:05:42
Wielkie dzięki za podjęcie trudu tej rozmowy i informację. A Pan Zbigniew Bokun (czy też Pan Zbyszek  ) może mówił cos o tym dlaczego nie było komunikatów o tych pożyczkach? To mnie jeszcze trochę martwi w kontekście przyszłości i polityki informacyjnej. Czy też pożyczki były udzielane stopniowo w kwotach nie przekraczających progu informacyjnego? God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 stycznia 2014 13:25:30
Z pewnoscia stopniowo patrz cf inwestycyjny, ale to chyba nie zmienia faktu, ze komunikatu zabraklo. A rozmowa z tym czlowiekiem to przyjemnosc. Gadula
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 stycznia 2014 09:45:39
przy kursie: 40,77 zł
Akcjonariusze EEX nie powinni być zdziwieni ostatnią transakcją nabycia akcji własnych. Prześledziłem komunikaty bieżące spółki od końcówki 2011r, dotyczące transakcji EEX i członków zarządu lub założycieli.  kliknij, aby powiększyćDokładnie w ten sam sposób, czyli realizując zastaw rejestrowy na akcjach EEX spółka nabyła w 2011 roku akcje własne od DAZI czyli podmiotu, gdzie Prezesem jest Pan Zbigniew Bokun Podobnie na początku 2012r nabyto akcje własne w wyniku nie spłacenia pożyczki przez Delaney Invest. Spółka potem akcje własne sprzedawała akcjonariuszom założycielom. Drożej niż je nabyła. Natomiast właściciele albo zarobili podobne kwoty co EEX - transakcje z 28.12.2011, 10.12.2012, 20.12.2012., albo znacznie więcej 16.07.2012, 31.01.2013, 13.02.2013. Tak, właściciele zarobili, bo teoretycznie wymieniali akcje EEX na akcje partnerów, ale akcje partnerów sprzedawali potem do EEX. W sumie więc zarabiali na tych akcjach. Oczywiście sprzedawali także własne nie kupione od EEX akcje. Z wielkości nabytego ostatnio pakietu można się domyślać, że był to jeden z podmiotów, który brał udział w transakcjach krzyżowych. To w dużej mierze dzięki niemu realizowane były dostawy w 2013r.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-23 Wpisów: 11
Wysłane:
13 stycznia 2014 13:51:14
Heh, anty_teresa, z avatara możnaby błędnie sądzić, ale Ty to jednak jesteś łebski gość Dobra robota! Rozmowa tel. i analiza transakcji. Ale zaczynając "Akcjonariusze EEX nie powinni być zdziwieni ostatnią transakcją" to piszesz sarkastycznie, że o, no tak, znowu jakiś wałek, nic dziwnego? Czy w kontekście tabelki, że nic dziwnego bo to tam już tak działa od lat? Mam mieszane odczucia (i przecież nie tylko ja) - bo z jednej strony przejrzystość tego słaba jest, no ale z drugiej to działa, tak to chyba wykombinowali i z ludźmi wschodu obgadali przy wódce, i realizują i biznes rośnie i urośnie, szczególnie gdy sfinalizują pozyskanie lagun i obiekty typu Astana. Pożyczka, o której się ostatnio dowiedzieliśmy, owszem nie komunikowana oficjalnie, owszem firma jakby straciła dużo kasy odzyskując własne akcje - niby to sensu nie ma, ale jeśli to jest taka wykombinowana na wschodnie standardy forma zapłaty za dostawy w przeszłości i pozyskanie akcji własnych na dalsze krzyżowe wymiany, na dalsze wiązanie partnerów - to chyba źle się nie dzieje?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 stycznia 2014 14:44:27
Cytat:Ale zaczynając "Akcjonariusze EEX nie powinni być zdziwieni ostatnią transakcją" to piszesz sarkastycznie, że o, no tak, znowu jakiś wałek, nic dziwnego? Czy w kontekście tabelki, że nic dziwnego bo to tam już tak działa od lat? Po prostu stwierdziłem fakt. Krótko mówiąc jeśli coś działo się już dwukrotnie w przeszłości, to nie można być zaskoczonym obecnie. Zaskoczeniem może być jedynie kwota pożyczek. Cytat:Pożyczka, o której się ostatnio dowiedzieliśmy, owszem nie komunikowana oficjalnie, owszem firma jakby straciła dużo kasy odzyskując własne akcje - niby to sensu nie ma, ale jeśli to jest taka wykombinowana na wschodnie standardy forma zapłaty za dostawy w przeszłości i pozyskanie akcji własnych na dalsze krzyżowe wymiany, na dalsze wiązanie partnerów - to chyba źle się nie dzieje? To zależy jak spojrzeć. "Straciła" wcale nie tak dużo... Odkupili w sumie za niecałe 10% wyżej niż była ostatnia emisja, której nie mamy w wynikach obecnie dostępnych. Cytat: ale jeśli to jest taka wykombinowana na wschodnie standardy forma zapłaty za dostawy w przeszłości i pozyskanie akcji własnych na dalsze krzyżowe wymiany, na dalsze wiązanie partnerów - to chyba źle się nie dzieje?
Wybacz, ale bez sensu jest to co napisałeś. Krzyżowa wymiana polega na tym, ze partnerowi ma być zależeć na wzroście kursu akcji. Jak nie ma ich, albo ma ich mniej niż miał to mu mniej zależy. Nie wiążesz go ze sobą... Jego motywacja jest mniejsza. A przecież mechanizm jest prosty. Partner robi dostawy, eko przerabia i sprzedaje, pokazuje coraz większy zysk, kurs akcji rośnie. Im więcej dostaw tym paliwo do wzrostu kursu większe. Jeśli nie ma akcji to nie ma motywacji do sprzedaży tanich kulek do EEX. Jeśli te 11 milionów byłoby kosztem przeszłych dostaw, to rentowność EEX dramatycznie spada, więc ciężko uznać wszystko za działający mechanizm. Z informacji jakie uzyskałem wynika, że ów partner prowadzi proces inwestycyjny, który miał na celu(jak myślę) zwiększenie możliwości dostaw. Problem w tym, że nie wszystko mu poszło tak jak chciał. Pożyczka miała dla EEX plusy. Raz potencjalne zwiększenie wolumenu dostaw, dwa odsetki od wolnych środków pieniężnych przy niskim oprocentowaniu rynkowym. EEX widział potencjał w tej pożyczce, więc zaryzykował. Niestety ryzyko się zmaterializowało i zadziałało zabezpieczenie. EEX ma akcje, których nie planował mieć. Czy to dobrze? Nie, to nie dobrze! Teraz najprościej byłoby znaleźć na te papiery nabywcę, aby gotówka szybko wróciła do spółki. Patrząc jednak na cele emisyjne ostatnich akcji serii K i załącznik do stanowiska zarządu w tej sprawie, EEX wcale aż tak szybko tej kasy potrzebować nie powinien... Stąd więc jak sądzę pomysł aby akcje wykorzystać do wymian krzyżowych. Pan Bokun powiedział także, że nabyte akcje własne posłużą do kolejnych wymian(nie tych najbliższych), co także sugerowałoby brak natychmiastowych potrzeb gotówkowych. Nieco stoi do w sprzeczności do motywacji zwrotu pożyczki do końca roku, ale może chcieli się czuć bezpiecznie. Taki "ukryty" koszt jest według mnie gdzie indziej. Nie w nabytych akcjach własnych, ale w nabytych akcjach partnerów. Owszem one mają "wartość" bilansową, a być może nawet większą, tylko obawiam się, że spółka nie zobaczy z nich ani grosza czystej gotówki o ile nie będzie wypłaty dywidendy, albo partner nie stanie się spółka publiczną. W obydwa zjawiska wątpię. Udziały są przecież na niskim poziomie nie dającym żadnego wpływu na poczynania partnera. Przy czym nie uważam wymian wcale za zły pomysł. Jakoś tych dostawców trzeba do siebie przywiązać. Jak będą przywiązani to dopiero będzie można spać spokojnie. Te udziały są faktycznym kosztem lojalności partnera, choć nie przechodzą przez rachunek wyników. Inaczej mówiąc to inwestycja, a właściwie jej uboczny efekt w przyszłe dostawy, bo inwestycją są akcje EEX w rękach partnera. Tym samym zataczając koło, dochodzimy do wcześniej postawionego wniosku. Stało się nie dobrze, choć tragedii nie ma.
|
|
0 Dołączył: 2013-06-08 Wpisów: 34
Wysłane:
13 stycznia 2014 22:35:22
Jeśli partnerzy pozbywają się akcji to: a) potrzebują kasy b) nie widzą sensu posiadania akcji c) liczą, że przyszłość Emitenta (jeśli użyłem złego określenia to proszę mnie poprawić) może nie być tak kolorowa jak obecnie
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-23 Wpisów: 11
Wysłane:
13 stycznia 2014 23:04:09
Heh @corbolo zupełnie nie ma sensu co piszesz w pkt b i c, bo skoro a) potrzebują kasy i dlatego jej nie oddali, to musieli oddać akcje, bo były zastawione, i tu ich b) widzenie czy c) liczenie - nie mają nic do rzeczy, bo musieli, bo a), heh.
|
|
0 Dołączył: 2013-06-08 Wpisów: 34
Wysłane:
13 stycznia 2014 23:35:10
Masz rację bugmenot. Słabo się wczytałem, lecz zakładałem, że pkt. a, b, i c nie zachodzą razem.
|
|
0 Dołączył: 2013-12-04 Wpisów: 16
Wysłane:
23 stycznia 2014 13:32:46
przy kursie: 39,43 zł
EKO EXPORT SA informacja o zbyciu akcji wyemitowanych przez emitenta. Raport bieżący 7/2014 Zarząd Eko Export S.A. stosownie do treści §5 pkt 1 ust. 6 w zw. z §12 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim informuje, iż zbył 6.800 sztuk akcji własnych, nabytych zgodnie z postanowieniami umów zastawniczych, o czym Emitent informował w raportach bieżących numer 2/2014.
Zbycie akcji własnych nastąpi w formie transakcji pozagiełdowej, na podstawie postanowień umowy (opatrzonej datą pewną) zawartej w dniu 11.05.2013 r., która w związku z realizowanymi przez Partnera z Europy(G) dostawami mikrosfery przewidziała kapitałowe powiązanie obu Spółek, o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 30/2013 i nr 91/2013. Umowa ta i realizowana na jej podstawie niniejsza transakcja, mają na celu zapewnienie trwałości wzajemnej współpracy.Kolejne transakcje z tym Partnerem, mające na celu kapitałowe powiązanie obu Spółek, będą realizowane w bieżącym roku wraz z sukcesywnie dostarczaną mikrosferą o czym Spółka będzie informowała w raportach bieżących.
Poniżej zamieszczone są szczegółowe dane dotyczące transakcji:
• Liczba zbytych akcji: 6.800 sztuk akcji zwykłych na okaziciela
• Średnia jednostkowa cena zbytych akcji : 80,00 PLN
• Wartość łączna transakcji wyniosła 544.000,00 PLN
• Wartość nominalna akcji to 0,10 zł każda, co łącznie daje kwotę 680,00 PLN i stanowią 0,06% udziału w kapitału zakładowego Emitenta,
• 6.800 akcji daje 6.800 głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta, co stanowi 0,05% w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.
• Po transakcji łącznie Emitent posiada 253.200 sztuk akcji własnych, które stanowią 2,31% kapitału zakładowego i uprawniają do 253.200 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 1,91 % w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.
Więcej na: biznes.pap.pl
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2014 14:05:59
Ależ te komunikaty są precyzyjne... Cytat:informuje, iż zbył 6.800 sztuk akcji własnych, nabytych
............ Zbycie akcji własnych nastąpi
To jak w końcu jest...???? Skoro nie podano daty zbycia, lub okresu, to sądzę, że jeszcze ich faktycznie nie sprzedano... Kolejna kwestia to czym opłacone jest/będzie owo zbycie? Akcjami partnera? Jeśli tak to ciekawe czy przypadkiem wycena akcji partnera nie rośnie w tempie takim samym jak EEX... Niestety o tym dowiemy się pewnie dopiero za rok z hakiem, po publikacji raportu rocznego za 2014... Bardzo dziwny ten komunikat. Jeśli faktycznie sprzedano te papieru, to Pan Zbigniew Bokun mijał się z prawdą w rozmowie z moją osobą/albo zmieniono decyzję. Jeśli nie sprzedano, to po co ten komunikat poszedł? Kurs trzeba ratować?
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2014 14:29:17
Zapewne wystarczy przeczytać raporty 30/2013 i 91/2013, a będzie wiadome (ja teraz nie mam czasu). Poza tym dlaczego zbyto własne akcje to w tym komunikacie jest jasno napisać, nie trzeba insynuować niestworzonych historii.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 stycznia 2014 00:42:48
Ja je miałem okazję przeczytać. Jeden dotyczy umowy na dostawy od partnera(tego mniejszego) i informacji o zamiarze crosowania udziałów: www.ekoexport.eu/images/raport...Drugi natomiast mówi o zbyciu akcji przez Bokunów i Dziedzica. www.ekoexport.eu/images/raport...Obecny komunikat nie jest jednak spójny... Cytat:Zarząd Eko Export S.A. stosownie do treści §5 pkt 1 ust. 6 w zw. z §12 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim informuje, iż zbył(AT: czas przeszły) 6.800 sztuk akcji własnych, nabytych zgodnie z postanowieniami umów zastawniczych, o czym Emitent informował w raportach bieżących numer 2/2014. Cytat:Zbycie akcji własnych nastąpi(AT: czas przyszły) w formie transakcji pozagiełdowej, na podstawie postanowień umowy (opatrzonej datą pewną) zawartej w dniu 11.05.2013 r., która w związku z realizowanymi przez Partnera z Europy(G) dostawami mikrosfery przewidziała kapitałowe powiązanie obu Spółek, o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 30/2013 i nr 91/2013. Umowa ta i realizowana na jej podstawie niniejsza transakcja Można się tylko domyślać, że akcje zostały zbyte Bokunom i Dziedzicowi, następnie jak członkowie RN dostaną akcje partnera to przekażą je spółce, przy czym cena WYMIANY została ustalona na 80PLN. Natomiast nie wynika to z tego komunikatu wprost... Tak czy owak cena tej wymiany nie ma większego znaczenia, poza psychologicznym.Gdzie widzisz niestworzone historie? Zakładam, że Pan Zbigniew Bokun jest osobą wiarygodną, więc jak mówi mi, że akcje własne nie posłużą do najbliższych wymian to ja mu wierzę(dlaczego miałbym mu nie wierzyć?). Tylko jeśli teraz nie posłużą do wymian, to po co Bokunowie je wzięli od EEX w tej chwili? Logicznym byłoby stwierdzenie, że po to aby pokazać oczekiwaną cenę wymiany w celu ratowania kursu. Tak się składa, że cały model biznesowy opiera się o to, że kurs akcji będzie rósł. Jeśli nie rośnie, a wręcz spada to pojawiają się pewne problemy... Ja te działania rozumiem, ale nazywajmy rzeczy po imieniu. To jest zupełnie logiczne i biznesowo uzasadnione. Gdzie tutaj niestworzona historia? EEX jest spółką wyjątkową. Z taką rentownością ze świecą szukać drugiej. Jak widać jednak z wolumenów transakcji ilość akcji jest taka sama, a towar zgodnie z raportami miał być dostarczany równomiernie w okresach miesięcznych. Stąd ciekawi mnie czy EEX dostanie w zamian więcej akcji partnera niż miało to miejsce przy pierwszym crosie, czy może cena akcji partnera także wzrośnie...
Edytowany: 24 stycznia 2014 00:43
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2014 10:20:22
przy kursie: 38,80 zł
A tego to już pewnie w dającym się przewidzieć czasie nie dowiemy się.
Co do ceny to oczywiście, jak piszesz, nie ma znaczenia. To deal na zasadzie "ja ci sprzedam maszynę do robienia lodów za milion dolarów, jeżeli kupisz ode mnie lodówkę za milion dolarów".
Edytowany: 24 stycznia 2014 10:26
|
|
0 Dołączył: 2014-01-24 Wpisów: 1
Wysłane:
24 stycznia 2014 10:28:03
A czy jeśli zbyliby Bokunowi czy Dziedzicom to ci nie musieliby poinformować o tem? No chyba że założymy, że nie o takich rzeczach się tutaj nie informowało...
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2014 12:28:13
Pewnie musieliby jako osoby powiązane ze spółką -- w tym przypadku chyba nie obowiązuje próg 5%, a te konkretne osoby tyle nie mają.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
26 stycznia 2014 19:27:57
Widzę, że zaczyna się, nie po raz pierwszy , zgłębianie Pisma Świętego - Tekstów Źródłowych - Komunikatów Spółki. Żałosna ściema dla ubogich - po 80 się mieniamy. Zobaczymy, jakie będą przepływy finansowe i wynik. Prawdziwy kesz - podkreślam prawdziwy. PS. Podtrzymuję, że to mocno, mocno, przewartościowana firma.
|
|