qlztjbwq
Advertisement
PARTNER SERWISU
jilzqveu
15 16 17 18 19

Ukraina - dewaluacja hrywny?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 15 kwietnia 2014 23:34:16
@Siekoo, po raz wtóry Ci tłumaczę i powtórzę jeszcze raz. W XXIw., w środku Europy istnieje szereg możliwości i narzędzi demokratycznych, dzięki którym można przeprowadzać zmiany, a niezadowolone społeczeństwo może wyrazić swoje opinie, czy to w postaci protestów, czy to w postaci wyborów. Ale Krym, posterunki Milicji, siedziby władz w Donabsie, nie zajęli protestujący, lecz jednostki wojskowe obcego państwa (tylko proszę nie pisz, że nie udowodniono tego!).

Nie może być przyzwolenia, by w środku Europy, w XXIw. pewne kraje stosowały metody rodem z buszu i za nic miały cały postęp cywilizacyjny, osadzony w tej części świata na gruncie humanizmu i demokracji. To jest ogromne osiągnięcie Europy, które jest niszczone przez kilka osób z Moskwy i Petersburga.

Cytat:
wytlumacz w takim razie, dlaczego na Krymie 1/3 armi przeszla na strone rosyjska?

Odpowiedzi szukaj w podobnej sytuacji, gdy gro Polaków mieszkających przed 1939 roku w Polsce, służyło w Wermachcie w II WŚ. Jedni chcieli, jedni nie mieli wyjścia, a jeszcze inni byli postawieni w sytuacji zero-jedynkowej.

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 16 kwietnia 2014 08:35:26
siekoo napisał(a):
ale... wytlumacz w takim razie, dlaczego na Krymie 1/3 armi przeszla na strone rosyjska? a milicja w Doniecku? a te 'zywe tarcze'? dlaczego ci ludzie wystepuja przeciw 'wlasnym' wladzom? czy nie rozumieja, ze to wylacznie dla ich dobra? a moze nie utozsamiaja sie z tymi wladzami? dlaczego?

Część faktycznie czuje się Rosjanami, część zwyczajnie łatwo kupić (na takiej zasadzie głodni emeryci w Charkowie oczekiwali likwidacji konsulatu polskiego w Charkowie), bo patriotyzmem żołądka nie napełnisz w sytuacji, gdy pensje nie dość że skromne, to jeszcze płacone są nieregularnie albo wcale, a część sukcesu to zwykła propaganda medialna. Każdego można kupić - jest to tylko kwestia ceny lub użytych środków nacisku. Stary dowcip mówi - jak osłabić morale armii Korei Północnej? Rozstawić przy granicy grille z kurczakami. Tutaj też - w sytuacji, gdy państwo nie wywiązuje się ze swoich podstawowych obowiązków względem obywateli, to "złamanie" najsłabszych jest relatywnie łatwe.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 kwietnia 2014 08:49:26
@soczo81

dokładnie, w końcu mówimy jednak o strefie biedy, takiej naprawdę biedy gdzie każde kilkaset złotych jest dużą kasą.

No i dochodzi filozofia tych ludzi, 70 lat tresowanych w ZSRR, "homo sovieticus", któremu bunt czy narodowe ciągoty wydają się egzotyką zaburzającą spokojne istnienie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 16 kwietnia 2014 09:29:40
czyli jednak separatysci maja poparcie tubylcow? to by nieco wyjasnialo to, albo to. czy to, co mowi ten parlamentarzysta ma sens? czy potraficie sobie odpowidziec na pytanie zawarte w tym tekscie?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 kwietnia 2014 09:51:55
a czy Baskowie nie mają poparcie tubylców ? Nie mieli w czasie brutalnego terroryzowania Hiszpanii? Czy mimo to że takie poparcie mieli daje im to prawo decydowania o całym państwie (jego rozpadzie)?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 16 kwietnia 2014 10:17:22
@ siekoo

Cytat:
ale... wytlumacz w takim razie, dlaczego na Krymie 1/3 armi przeszla na strone rosyjska? a milicja w Doniecku? a te 'zywe tarcze'? dlaczego ci ludzie wystepuja przeciw 'wlasnym' wladzom? czy nie rozumieja, ze to wylacznie dla ich dobra? a moze nie utozsamiaja sie z tymi wladzami? dlaczego?

W zasadzie zamiast wyjaśnienia wystarczy świeżutki kawał z Finlandii:

"- Jak liczna jest u Was w Finlandii mniejszość rosyjskojęzyczna?
- Wystarczająca, żebyśmy mieli "krymskie" referendum!" Angel

(infromacja - naprawdę jest ich ok. 1,1%)

Mniejszość rosyjskojęzyczna występuje w niemal każdym kraju, który kiedyś znalazł się na dłużej w objęciach Imperium Rosyjskiego/Związku (zd)Radzieckiego. W II RP też była do momentu wkroczenia Armii Czerwonej i zajęcia wschodnich województw w 1939.
Wschodnia Ukraina, podobnie jak swego czasu Górny Śląsk w PRL, z racji ciężkiego przemysłu była rejonem osadnictwa, centralnie sterowanego przez państwo sowieckie, które kierowało tam ludzi z całego ZSSR, głównie rosyjskojęzyczych. To stąd wschodnia Ukraina jest mieszana językowo i ma sporo ludzi mówiących po rosyjsku i myślących "po sowiecku". Niemniej jednak jest to jedynie mniejszość.
W takiej Estonii czy na Łotwie, mniejszość ta procentowo jest znacznie poważniejsza (24-25% ludności).

Trzeba do tego dodać jeszcze politykę "narodowościową" ZSSR i przesiedlanie całych narodów wewnątrz Imperium. Taki los właśnie spotkał Krymskich Tatarów - zostali po 1945 całkowicie wysiedleni z Krymu z zakazem powrotu. Zakaz zniesiono dopiero za Gorbaczowa, ale na wracających do siebie Tatarów organizowane były na Krymie napady "nieznanych sprawców".

Dopiero to "faszystowskie państwo Ukraińskie, prowadzące dyskryminację mniejszości narodowych" (z kogo to cytat, Siekoo?) pozwoliło Tatarom bezpiecznie osiedlać się na Krymie i tak ich strasznie "prześladowało", że Tatarzy wskutek tych "prześladowań" najmocniej bronili ukraińskiego Krymu.

Jak zwykle tam, gdzie są sprawy narodowościowe, rzeczy zawsze nie są takie proste, ale na pewno nie wyglądają tak, jak chce tego rosyjska propaganda.

A na dowód, że Rosja całą sprawę "narodowościową" na Ukrainie traktuje czysto instrumentalnie: czy Rosja pozwoli Czeczenii albo Dagestanowi na analogiczne referendum, jak krymskie? Nie. Za samo wezwanie do takiego referendum Wzywający może trafić na 3-5 lat za kratki
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 16 kwietnia 2014 11:04:14
Źródła ukraińskie donoszą o "mniejszości rosyjskojęzycznej" jeżdżącej w kominiarkach wozami opancerzonymi w rejonie Słowiańska i Kramatorska. Ale to z pewnością tylko ukraińska propagandaAngel :

fakty.interia.pl/raport-zamies...

Ukraińcy zidentyfikowali ową "mniejszość" jako oddziały 45 VDV z Kubinki. Dokładnie tak samo zidentyfikował fiński ekspert krymskich przebierańców w linku, który tu stronę wcześniej wklejałem.
Ale to oczywiscie jest tylko podła insynuacja, że na terenie Ukrainy działają jakby nigdy nic rosyjskie oddziały. Przecież to "ludność, oburzona prześladowaniami mniejszości narodowych przez Banderowców z Kijowa"...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 16 kwietnia 2014 11:08:00
siekoo napisał(a):
@Bushido, nie neguje wszystkiego jak leci. dokladnie opisalem, do jakiego rodzaju materialow mam zastrzezenia.

Psychika człowieka to w dalszym ciągu zagadka.Decyzje podejmowane w stresie i "pod lufą" nie zawsze są racjonalne.Morale wojska padło z powodu braku konkretnych decyzji.W momencie podejmowania decyzji: honor i ojczyzna vs moje życie i mojej rodziny - wybrali to drugie.
Działania zbrojne lub stabilizacyjne to nie zabawa,to nie TVN24.Cały czas masz ostrą amunicje,jedna iskra jedna prowokacja i może dojść do dramatu.

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 16 kwietnia 2014 12:01:18
Scarry napisał(a):
@soczo81

dokładnie, w końcu mówimy jednak o strefie biedy, takiej naprawdę biedy gdzie każde kilkaset złotych jest dużą kasą.

No i dochodzi filozofia tych ludzi, 70 lat tresowanych w ZSRR, "homo sovieticus", któremu bunt czy narodowe ciągoty wydają się egzotyką zaburzającą spokojne istnienie.

to jest prawda, że lata indoktrynacji zrobiły swoje(widoczne we wszystkich demoludach) jednak pozostaje element najmłodszy społeczeństwa wychowany już po 1991, nieskażony przeszłością
w nim siła i nadzieja

siekoo
0
Wysłane: 16 kwietnia 2014 12:20:21
@Szutnik, polskie portale podaja, ze te wozy opancerzone w rejonie Slowianska i Kramatorska jeszcez wczoraj nalezaly do armii ukrainskiej d'oh!

inna rzecz - dlaczego w takim razie na Lotwie czy Estonii Rosja nie zajela ani cm2? przeciez to nieduze panstwa, czapkami by ich nakryli... d'oh!

skad cytat - nie wiem, ja tych slow nie napisalem.

milo, ze w koncu zaczynacie pisac, ze 'tam, gdzie sa sprawy narodowosciowe, rzeczy nie zawsze sa takie proste' (Szutnik), oraz 'W momencie podejmowania decyzji: honor i ojczyzna vs moje życie i mojej rodziny - wybrali to drugie.' (Bushido). wybralbym identycznie. z jednym zastrzezeniem do Twoich slow Bushido - jaki honor? jaka ojczyzna? w takim samym wydaniu jak u nas? wytarte slogany w ustach skorumpowanych politykow majacych szarych ludzi w dupie? moja ojczyzna to moja rodzina, przyjaciele, bliskie mi osoby.

chcacemu nie dzieje sie krzywda - nie nam za nich decydowac ani ich oceniac.

@Scarry - a nie lepiej dac sie im odlaczyc i zyc jak ludzie, wspolpracowac, handlowac na plaszczyznie juz partnerskiej? nie tylko Baskowie chce oderwac sie od Hiszpanii, Katalonia tez chcialaby. Bawaria tez nie mialaby nic przeciwko odlaczeniu sie od Niemiec, Szkocja od Anglii, itd. nie lepiej wybudowac w duzym domu sciane, wybic nowe drzwi i dalej zyc pod jednym dachem juz bez wzajemnych pretensji, niz caly czas uprzykrzac sobie zycie za wplywy do budzetu?

Szutnik
153
Wysłane: 16 kwietnia 2014 12:50:02
@ siekoo

Cytat:
inna rzecz - dlaczego w takim razie na Lotwie czy Estonii Rosja nie zajela ani cm2? przeciez to nieduze panstwa, czapkami by ich nakryli

1. Bo są w NATO. Ukraina nie jest.

2. Celem politycznym Putina, demonstrowanym już jesienią 2013 było zmuszenie Ukrainy do wejścia do Unii Celnej i Związku Eurazjatyckiego, takich putinowskich "karykatur" EWG i UE na obszarze byłego ZSSR. Zmuszając do tego największą Ukrainę, miałby "z gwizdu" członkowstwo pozostałych i o to właśnie Putin gra. Łotwa nie wstąpiłaby i tak, bo już jest w UE, więc po co jej postsowiecka "podróba" UE?

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 16 kwietnia 2014 13:08:16
siekoo napisał(a):
@Szutnik, polskie portale podaja, ze te wozy opancerzone w rejonie Slowianska i Kramatorska jeszcez wczoraj nalezaly do armii ukrainskiej d'oh!

inna rzecz - dlaczego w takim razie na Lotwie czy Estonii Rosja nie zajela ani cm2? przeciez to nieduze panstwa, czapkami by ich nakryli... d'oh!

skad cytat - nie wiem, ja tych slow nie napisalem.

milo, ze w koncu zaczynacie pisac, ze 'tam, gdzie sa sprawy narodowosciowe, rzeczy nie zawsze sa takie proste' (Szutnik), oraz 'W momencie podejmowania decyzji: honor i ojczyzna vs moje życie i mojej rodziny - wybrali to drugie.' (Bushido). wybralbym identycznie. z jednym zastrzezeniem do Twoich slow Bushido - jaki honor? jaka ojczyzna? w takim samym wydaniu jak u nas? wytarte slogany w ustach skorumpowanych politykow majacych szarych ludzi w dupie? moja ojczyzna to moja rodzina, przyjaciele, bliskie mi osoby.

chcacemu nie dzieje sie krzywda - nie nam za nich decydowac ani ich oceniac.

@Scarry - a nie lepiej dac sie im odlaczyc i zyc jak ludzie, wspolpracowac, handlowac na plaszczyznie juz partnerskiej? nie tylko Baskowie chce oderwac sie od Hiszpanii, Katalonia tez chcialaby. Bawaria tez nie mialaby nic przeciwko odlaczeniu sie od Niemiec, Szkocja od Anglii, itd. nie lepiej wybudowac w duzym domu sciane, wybic nowe drzwi i dalej zyc pod jednym dachem juz bez wzajemnych pretensji, niz caly czas uprzykrzac sobie zycie za wplywy do budzetu?

@siekoo - a gdzie twoja rodzina,przyjaciele i bliskie Ci osoby mieszkają??Myślę że większość w Polsce.W jakim języku mówicie??To jest Twoja ojczyzna.Co do żołnierzy to każdy świadomie wybiera swój zawód.Wojsko składa przysięge.Dotrzymanie przysięgi to sprawa honoru.

serpico
0
Wysłane: 16 kwietnia 2014 13:12:10
siekoo napisał(a):
a nie lepiej dac sie im odlaczyc i zyc jak ludzie, wspolpracowac, handlowac na plaszczyznie juz partnerskiej? nie tylko Baskowie chce oderwac sie od Hiszpanii, Katalonia tez chcialaby. Bawaria tez nie mialaby nic przeciwko odlaczeniu sie od Niemiec, Szkocja od Anglii, itd. nie lepiej wybudowac w duzym domu sciane, wybic nowe drzwi i dalej zyc pod jednym dachem juz bez wzajemnych pretensji, niz caly czas uprzykrzac sobie zycie za wplywy do budzetu?

Jasne, że lepiej king Proponuje zacząć od Śląska, dać im autonomię i niech odłączą się od Polski salute Masz coś przeciwko?

siekoo
0
Wysłane: 16 kwietnia 2014 13:15:02
1. masz racje, acz czy to przeszkodziloby macic nastroje? a moze tam prorosyjskie nastroje nie sa az tak nasilone, a jesli nie - dlaczego?
2. tak, to dziwne, ze Putin zabiega o rosyjskie interesy? dokladnie to samo z Krymem - albo weszloby tam NATO, albo Rosja.

sytuacja jest powazna, wcale nie smieszna: link - morale tych mlodych zolnierzy lezy i kwiczy.

nie moge sie oprzec wrazeniu, ze to jakos przypomina mi scene z tego filmu

jeszcze troche, a bedzie jak w PRLowskim zarcie, by ZSRR dal nam swobode na jeden weekend - w sobote wypowiedzielibysmy wojne USA, a w niedziele bezwarunkowo bysmy skapitulowali.
tutaj armia przechodzi na strone prorosyjska. nie cala oczywiscie, ale to jeszcze bardziej komplikuje sprawe - zolnierze ukrainscy od tej chwili beda musieli (jesli do tego dojdzie) strzelac do zolnierzy ukrainskich. to juz nie wrogia 45 VDV w Kubinki, to wspolbratymcy, zolnierze jak oni. przekroczono Rubikon.

siekoo
0
Wysłane: 16 kwietnia 2014 13:16:26
serpico napisał(a):
siekoo napisał(a):
a nie lepiej dac sie im odlaczyc i zyc jak ludzie, wspolpracowac, handlowac na plaszczyznie juz partnerskiej? nie tylko Baskowie chce oderwac sie od Hiszpanii, Katalonia tez chcialaby. Bawaria tez nie mialaby nic przeciwko odlaczeniu sie od Niemiec, Szkocja od Anglii, itd. nie lepiej wybudowac w duzym domu sciane, wybic nowe drzwi i dalej zyc pod jednym dachem juz bez wzajemnych pretensji, niz caly czas uprzykrzac sobie zycie za wplywy do budzetu?

Jasne, że lepiej king Proponuje zacząć od Śląska, dać im autonomię i niech odłączą się od Polski salute Masz coś przeciwko?

nie, Ty masz? dlaczego? bo mapa sie zmieni? przeciez i tak jestesmy w UE, w przyszlosci wspolny budzet, wspolna polityka - gdzie lezy problem?

serpico
0
Wysłane: 16 kwietnia 2014 13:35:06
@Siekoo, przepraszam, za osobiste pytanie, ale Tobie ktoś płaci za te bzdury, które tu wypisujesz, czy robisz, to ze zwykłej naiwności, by nie napisać głupoty?

Sytuacja wygląda ciekawie. Nie chce mi się wierzyć, by ktoś przy zdrowych zmysłach, wprowadziłby do centrum 200 tys. miasta pojazdy pancerne (bo czołgów tam nie widziałem) w biały dzień. W mieście pojazdy pancerne są bezużyteczne. Więc albo jest to jakaś większa gra operacyjna, albo rząd w Kijowie już nic nie kontroluje

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 16 kwietnia 2014 13:40:11
Rosja prowadzi tę operację na wielu płaszczyznach, z których (dez)informacyjna nie należy do najmniej ważnych. Dla mnie nawet jak Reuters podaje jakieś rewelacje to w to nie uwierzę zanim się nie "uprawomocni" poprzez inne źródła.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 16 kwietnia 2014 15:10:19
siekoo napisał(a):
serpico napisał(a):
siekoo napisał(a):

nie, Ty masz? dlaczego? bo mapa sie zmieni? przeciez i tak jestesmy w UE, w przyszlosci wspolny budzet, wspolna polityka - gdzie lezy problem?

Ale to sobie przeczy. Po co się separatyzować jeśli potem wszystko ma być wspólne? polityka, polityka monetarna, polityka budżetowa, a mówiło się i o armii.
Te wszystkie piękne hasło o jednej multikulturowej Europie z jedym prawem, budżetem i walutą są głównie na ustach polityków w Brukseli. Poszczególne narody rozumiane jako ludzie wcale tak szybko nie chcą się unifikowac.
Edytowany: 16 kwietnia 2014 15:14

siekoo
0
Wysłane: 16 kwietnia 2014 15:34:25
@Serpico, z naiwnosci lub glupoty - wybierz co chcesz. sytuacja jest tragiczna, nie ciekawa - zgina ludzie. pytanie tylko, w imie czego?
tez mam wrazenie, ze Kijow tego nie kontroluje, zreszta pisalem o tym jakis czas temu. no wiec co z tym Slaskiem, dlaczego jestes przeciw?

@Bushido - wiekszosc rodziny mieszka w Polsce, wiekszosc przyjaciol poza. wielu innych nacji i pewnie dlatego patrze na to co sie dzieje z nieco innego kata. Ty, ja, Serpico - urodzilismy sie przez przypadek w Polsce - na codzien wiekszosc z nas psioczy i kombinuje, jakby tu oszukac panstwo, czesc utopilaby sasiada w lyzce wody, bo lepiej mu sie wiedzie. nikt nie reaguje na przemoc gowniarzy na ulicach, przymykamy oko na przestepstwa, dajemy dezawuowac obecne wladze, nasze panstwo, niezaleznosc ponurym osobnikom z tzw. opozycji - a tu nagle wyrastaja wielkie slowa: Ojczyzna, Honor, Przysiega...
komu powinno sluzyc wojsko - interesom, czy ludziom? pozwol, ze jeszcze zapytam - a casus Kuklinskiego? on nie skladal przysiegi?
granice to sztuczne twory - ludzie zawsze pracowali i zyli razem, jezeli mieli z tego powodu korzysci. i rzadko miedzy soba sie tlukli. wojny wybuchaly nie dlatego, ze ludzie sie miedzy soba nie rozumieli, tylko z powodow religijnych lub checi zysku. moze czasem z powodow osobistych niedojrzalych rzadzacych. teraz mamy internet i w tym widze nadzieje na unikniecie konfliktow - ludzie sa lepiej poinformowani, troche wiecej mysla (oczywiscie media mainstreamowe dbaja o to, by nie mysleli za duzo), staja sie powoli bardziej swiadomi - i bardzo dobrze.

@kastalto - tu wlasnie jest pies pogrzebany. reuters cos napisze, a nasze media to powtorza - ale to nie jest zadne potwierdzenie, tylko powielenie. dlatego pozostaje sceptyczny, dopoki jedna i druga strona nie potwierdzi tych samych faktow. a ze kazde strona ma swoja opinie - to juz mnie nie interesuje. media sa od dostarczania rzetelnych informacji, nie opinii.

@mrk - niekoniecznie. co innego, jezeli mieszkasz z kims i dzielicie rachunki bo chcesz, a co innego jak musisz, prawda? z punktu finansowego nic sie nie zmienia, ale Twoje postrzeganie sytuacji jak najbardziej, czyz nie?
narody nie chca sie unifikowac, bo sa do tego niejako przymuszane. nie ma dobrej polityki informacyjnej w tym zakresie i potem ludzie widza tylko, ze 'unia zamknela nam cukrownie i stocznie'. wiec sie buntuje i nawet dobre pomysly (nieliczne) przyjmuja sceptycznie lub wrecz niechetnie.
Edytowany: 16 kwietnia 2014 15:38

Szutnik
153
Wysłane: 16 kwietnia 2014 16:30:34
@ siekoo

Dopiero teraz to zauważyłem i przyznam się, że mało z krzesła nie spadłem z wrażenia....:

Cytat:
2. tak, to dziwne, ze Putin zabiega o rosyjskie interesy? dokladnie to samo z Krymem - albo weszloby tam NATO, albo Rosja.

NATO chciało wejść na Krym?? Mógłbyś podać źródło tej absolutnej rewelacji?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,665 sek.

aktiybie
tuxrluty
artukmbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bcjguhdz
sggzqpgs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat