PARTNER SERWISU
vfljjgfx
13 14 15 16 17

ORZEŁ (Catalyst)

del-20140519
0
Wpisów: 68
Wysłane: 18 maja 2014 15:12:36
No właśnie orekki - przeczytaj to dokładnie bo wychodzi na to, ze reszta będzie zaspakajana z funduszu masy upadłości ale kurator tylko zgłasza do MASY UPADŁOŚCI a nie do FUNDUSU, czyli jak sam nei zgłosisz do funduszu to tak jak Bercik40 pisze - g..no dostaniesz... więc chyba jednak trzeba zgłosić... kurde a już myślałem, że wszystko kurator załatwi a jednak jest dupa :/

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 18 maja 2014 16:04:08
Nie ma żadnego osobnego "funduszu", chodzi o fundusze masy upadłości czyli spieniężony majątek. Tak chyba należy to rozumieć.
Cytat:
Z dniem ogłoszenia upadłości majątek upadłego staje się masą upadłości, która służy zaspokojeniu wierzycieli upadłego.

Kurator zgłasza wierzytelności z obligacji i na tej podstawie wierzytelności te umieszczone zostają na liście. Wątpię by list było kilka, a te same wierzytelności nie powinny być podwójnie na tej samej liście. Adwokaci, nawet dobrzy, też nie mają monopolu na jedyną słuszną interpretację przepisów. Zresztą kurator powinien temat znać, a wyraźnie napisał zupełnie co innego. Moim zdaniem to kurator ma rację, ale nikt nie zabrania zgłosić dodatkowo, choć raczej niepotrzebnie.
Problem w tym, że takich przypadków zakończonych spraw z catalyst nie ma, więc trudno znaleźć wiarygodną interpretację sądu w konkretnej sprawie. Dodatkowo w tym wypadku mamy jak do tej pory szanse na układ, a tu również głosować może tylko kurator i to właśnie w tej części która zostanie po zaspokojeniu z zabezpieczenia.
Cytat:
Przy zawieraniu układu kurator głosuje sumą wierzytelności obligatariuszy niezaspokojonych z osobnej masy upadłości, przy czym przysługuje mu jeden głos od każdej sumy, która wynika z podziału sumy wszystkich innych wierzytelności uprawniających do głosowania przez liczbę wierzycieli, którzy reprezentują te wierzytelności.

orekki
1
Wysłane: 18 maja 2014 16:15:42
Apropo spotkania kuratora z obligatariuszami i ewentualnego układu.
Cytat:
Na spotkaniu omawiane były różne koncepcje rozwiązania obecnej sytuacji m.in. możliwości zaangażowania Obligatariuszy w postępowaniu układowym. Nie zostały podjęte żadne decyzje które miałby istotny wpływ na dalsze postępowanie związane z zawarciem układu z wierzycielami.

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...:-informacje-dla-obligatariuszy

del-20140519
0
Wpisów: 68
Wysłane: 18 maja 2014 16:52:36
orekki napisał(a):
Nie ma żadnego osobnego "funduszu", chodzi o fundusze masy upadłości czyli spieniężony majątek. Tak chyba należy to rozumieć.
Cytat:
Z dniem ogłoszenia upadłości majątek upadłego staje się masą upadłości, która służy zaspokojeniu wierzycieli upadłego.

Kurator zgłasza wierzytelności z obligacji i na tej podstawie wierzytelności te umieszczone zostają na liście. Wątpię by list było kilka, a te same wierzytelności nie powinny być podwójnie na tej samej liście. Adwokaci, nawet dobrzy, też nie mają monopolu na jedyną słuszną interpretację przepisów. Zresztą kurator powinien temat znać, a wyraźnie napisał zupełnie co innego. Moim zdaniem to kurator ma rację, ale nikt nie zabrania zgłosić dodatkowo, choć raczej niepotrzebnie.
Problem w tym, że takich przypadków zakończonych spraw z catalyst nie ma, więc trudno znaleźć wiarygodną interpretację sądu w konkretnej sprawie. Dodatkowo w tym wypadku mamy jak do tej pory szanse na układ, a tu również głosować może tylko kurator i to właśnie w tej części która zostanie po zaspokojeniu z zabezpieczenia.
Cytat:
Przy zawieraniu układu kurator głosuje sumą wierzytelności obligatariuszy niezaspokojonych z osobnej masy upadłości, przy czym przysługuje mu jeden głos od każdej sumy, która wynika z podziału sumy wszystkich innych wierzytelności uprawniających do głosowania przez liczbę wierzycieli, którzy reprezentują te wierzytelności.

Tylko widzisz - z tego co czytałem w zeszłym miesiącu odnośnie upadłości (mam Orła i Jedynkę w upadłości) to zabezpieczenie jest wydzielone z tej masy upadłości nazwijmy to ogólnej i stanowi masę odrębną, dlatego obawiam się, że ten adwokat ma rację i w takim wypadku po jej spieniężeniu nie bierzesz udziału w dalszym podziale majątku, bo to pozostałe to masa upadłości (ogólna), która po spieniężeniu tj. sprzedaniu wszystkiego zamienia się w fundusz masy (czyli pieniądze), do którego nie zostałeś zgłoszony bo... byłeś zgłaszany do odrębnej masy upadłości w skład której wchodzi tylko i wyłącznie zabezpieczenie. Chyba, że się mylę to niech mnie ktoś naprostuje z tym, że sporo o tym czytałem i niestety pokrywało by to się z tym co pisze ten adwokat... syndyk natomiast może miał na myśli zgłoszenie długu do tej wydzielonej masy i wtedy ma rację, że się temu sprzeciwi. Gant też miał taką sytuację bo tam te było zabezpieczenie na jego majątku (certy FIZ) i tam miało by zgłaszane. Szczerze powiem, że całe to zgłaszanie i te procedury są bardzo niejasne dla mnie bo w przypadku Jedynki mam zabezpieczenie na majątku obcym i tam trzeba zgłosić ale tam jest inna sytuacja i jest likwidacja. Problem nie istnieje do czasu gdy będzie układ i nie będzie likwidacji, bo w takim wypadku nie ma znaczenia zgłaszanie - kurator robi wszystko no ale jak przyjdzie do likwidacji, czego w świetle wyników spółki (a nie chęci dogadania się jak tu niektórzy myślą) nie można wykluczyć to możemy wszyscy mieć spory problem. Nie wiem ile tego macie ale ja mam za 40 tys kupione i nie uśmiech mi się to stracić tylko dlatego, że wszystkim nam się wydaje, że to powinno tak być, z tym, że WYDAJE NAM SIĘ i tylko tyle, bo nikt nie wie, nikt nie jest prawnikiem i nikt wcześniej przez to nie przeszedł.
orekki - to co przytaczasz w cytacie dotyczy UKŁADU - w wypadku układu nie trzeba zgłaszać wierzytelności i to wiem na 100% ale problem i wątpliwości są przy likwidacji a groźba jej jest bardzo realna i w tym wypadku trzeba wiedzieć jakie mamy prawa i obowiązki a na razie to widzę, że nie wiemy jakie...

orekki
1
Wysłane: 18 maja 2014 17:28:37
Sprawy są zazwyczaj bardziej skomplikowane niż się to wydaje.
Cytowany art.490 (odnoszący się do tej sytuacji która wywołuje wątpliwości) wg mnie wskazuje wyraźnie, że zgłoszenie przez kuratora obejmie część niezaspokojoną z osobnej masy upadłości. Ale to moja interpretacja, ja też mogę się mylić Think
Ponieważ ogłoszenia w monitorze nie było chyba do tej pory, to spieszyć się z ewentualnym zgłoszeniem nie trzeba. Więc może w tej kwestii zajmie stanowisko ktoś z większym doświadczeniem w podobnym sprawach.
Bardziej istotne co do układu, mogą być wątpliwości czy przy tego typu zabezpieczeniu jest jakakolwiek szansa na przeprowadzenie układu aby "pacjent przeżył".
Ja tego nie bardzo widzę, a i kurator nadmienił delikatnie o swoich wątpliwościach.
Przecież aby proponowany układ przeszedł wszyscy obligatariusze muszą zgodzić się na udział 100% wierzytelności w układzie rezygnując z zabezpieczenia. Bo jeśli zabezpieczenie zostanie spieniężone by spłacić obligatariuszy choć w części, to jaki ma być układ jak nie będzie linii produkcyjnej. Chyba że da się przeprowadzić to w jakiś skomplikowany sposób, aby firma mogła nadal pracować na tych urządzeniach.

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 18 maja 2014 18:11:19
dla mnie jest jasne nie zgłoszenie wierzytelności jest błędem wierzyciela, ale niech każdy robi jak uważa. w przypadku orła upadłość likwidacyjna jest bardzo realna. Orzeł musi się dogadać z wierzycielami od których brał oponki i których nie spłacił. Firmy te nie są raczej skłonne do tak dużych ustępstw przedstawionych w propozycji. Orły przez długi czas nie dogadywały się z nimi to dlaczego mają teraz pójść na duże ustępstwa. Według mnie istnieją realne zagrożenia na upadłość likwidacyjną. Na razie firemka rodzinna orłów generuje tylko straty i długi, także upadłość likwidacyjna jest w interesie obligatariuszy ponieważ za dwa kolejne lata będzie jeszcze mniej do podziału z majątku a i linia będzie bardziej wyeksploatowana. Według mnie obligatariusze powinni żądać w przypadku zgody na rolkę większych zabezpieczeń w tym na majątku rodziny orłów, którzy dopuścili do tej katastrofy oraz dokapitalizowania spółki przez ich właścicieli celem oddłużenia. Czy ktoś wierzy w to że za dwa kolejne lata orzeł wykupi te obligacje, szkoda czasu. Orzełki znalazły sobie tani kapitał pożyczkowy od leszczy na poziomie zwykłej lokaty 5% przy ryzyku utraty kapitału na poziomie 70%. Mistrzowie są tak dobrzy w te klocki jak ekipa z gant development. Ja wolę dostać teraz 50% niż za dwa lata 20%.
Edytowany: 18 maja 2014 18:18

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 20 maja 2014 04:45:37
w końcu wpis w monitorze sadowym się odnalazł www.imsig.pl/numer/2014/83,Mon...
poz. 77523:

także wierzytelności należy składać od 30 kwietnia 2014 przez dwa miesiące. Man nadzieję że obligatariusze pójdą za wersją spieniężenia tej spółki. Ostatnio zauważyłem że ktoś ostro skupował po 30% nominału, może orły próbują więcej skupić pod układ.
Edytowany: 20 maja 2014 04:47

orekki
1
Wysłane: 20 maja 2014 13:18:31
Dopiero dzisiaj jest ogłoszone postanowienie o upadłości. Poz.6271 monitora z 20 maja.
Cytat:
Wzywa się wierzycieli upadłego, aby w terminie 2 (dwóch) miesięcy od daty ukazania się niniejszego obwieszczenia zgłosili swoje wierzytelności Sędziemu komisarzowi, powołując się na sygn. akt IX GUp 8/14.

Czas biegnie więc od dziś, a nie od wpisu do krs.

Staszka Wokulska
0
Wpisów: 78
Wysłane: 22 maja 2014 11:48:44
Kupon wypłacony w terminie. Dancing no chyba, że mnie oczy mylą, bo w mBanku opis przelewu zawsze taki lakoniczny.

Pozdrawiam. M.

FIRE
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 49
Wysłane: 2 czerwca 2014 20:57:47
To proponuje ORZEŁ
"Zarząd Spółki w załączniku do wniosku o ogłoszenie upadłości przedstawił propozycje
układowe które zakładają m.in.:
 Umorzenie odsetek od wszystkich wierzytelności objętych układem.
 Zaspokojenie w całości wierzytelności nie przekraczających 50.000,00 zł w
zakresie należności głównej, przy umorzeniu w całości należności z tytułu
odsetek.
 Dla wierzytelności przekrajających 50.000,00 zł proponuje się redukcję
zobowiązań poprzez umorzenie należności głównej o 50% z jednoczesnym
umorzeniem należności ubocznych.
 Dla wierzytelności wynikające z emisji Obligacji serii B proponuje się wykup tych
obligacji przez Spółkę w zamian z wyemitowane przez Spółkę w terminie 6
miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu
obligacje serii C o odpowiadającej im wartości nominalnej. Obligacje serii C
byłyby obejmowane według wartości nominalnej (stosunek wymiany 1:1) i
oprocentowane w wysokości 5% w skali roku."

Staszka Wokulska
0
Wpisów: 78
Wysłane: 4 czerwca 2014 16:36:30
Raport EBI
typ raportu Raport bieżący
numer 29/2014
data dodania 2014-06-04 16:30:53
spółka ORZLOPONY
ORZEŁ SA: Wycena linii technologicznej do recyklingu opon samochodowych
Zarząd informuje, że dokonał wyceny linii technologicznej do recyklingu opon samochodowych na potrzeby postępowania upadłościowego z możliwością zawarcia układu. Oszacowana wartość rynkowa netto linii technologicznej do recyklingu opon samochodowych wynosi 10 700 000 zł. Wycena została dokonana na dzień 19 maja 2014 roku przez Dyplomowanego Rzeczoznawcę SIMP inż. Zbigniewa Mazura.

Linia technologiczna do recyklingu opon stanowi zabezpieczenie dla obligacji serii B wyemitowanych przez Orzeł S.A. w upadłości układowej.

Podstawa Prawna:

§ 3 pkt. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect"

Osoby reprezentujące spółkę:
Jacek Orzeł - Prezes Zarządu

artur251
0
Wpisów: 116
Wysłane: 5 czerwca 2014 07:31:05
Wycena linii =10 700 000 zł
Obligacje =10 000 szt*1 000zł=10 000 000zł
Czy z tego wynika, że posiadacze obligacji mogą być spokojni nawet opcji zlicytowania linii (oczywiście jeśli znalazł by się "chętny" po cenie wyceny)?

artur251
0
Wpisów: 116
Wysłane: 5 czerwca 2014 23:25:48
Edytowany: 5 czerwca 2014 23:26

nooldor
0
Wpisów: 7
Wysłane: 8 czerwca 2014 14:42:44
Cytat:
Wycena linii =10 700 000 zł
Obligacje =10 000 szt*1 000zł=10 000 000zł
Czy z tego wynika, że posiadacze obligacji mogą być spokojni nawet opcji zlicytowania linii (oczywiście jeśli znalazł by się "chętny" po cenie wyceny)?

Wydaje mi się, że TAK :)
Linia jest zabezpieczeniem TYLKO dla serii B więc jeśli sprzedadzą ją za ww sumę mamy zwrot 100% wart. obligacji + coś na odsetki.

To, że kasy nie wystarczy na INNE należności to posiadaczy serii B nie interesuje.

Ja osobiście nie zgadzam się na żadną zamianą na inne 5% obligi, które pewnie nie zostaną wykupione.

Niech prezes itp. sobie pensje obniżą (vide koszty ogólnego zarządu) to NIE będzie strat w spółce :<

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 czerwca 2014 17:48:57
Ja bym nie liczył, że uda się sprzedać linię po wartości bilansowej. Skoro ciężko na tym zarobić, to kto to kupi?

Dexterowski
0
Wpisów: 55
Wysłane: 9 czerwca 2014 12:35:11
Bez wglądu w tą wycenę ciężko wyrokować.
W tej sytuacji powinna to być tzw. wycena likwidacyjna i uwzględniać realne możliwości i koszty zbycia. Czy ktoś wie czy i gdzie jest ta wycena opublikowana?

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 1 lipca 2014 23:27:15
Pytanie do znawców tematu:

czy można zmusić w jakikolwiek [dopuszczalny prawem] sposób aby obligatariusze serii C, objęli serie D?

Mam na myśli głownie mniejszościowych posiadaczy tych obligacji, jakich pewnie na rynku mamy dość sporo obecnie; a będą oni zapewne sporym problemem dla zarządu, któremu najlepiej byłoby ich wykupić poprzez pozyskanie środków z innych źródeł, choćby z nowej emisji od inwestorów finansowych.

Seria C jest zabezpieczona, spółka jest w upadłości naprawczej.

czmielon
0
Wpisów: 4
Wysłane: 4 lipca 2014 22:38:03
Zgłosiłem wierzytelność do sądu i otrzymałem poniższą odpowiedź:

Sąd [..] wzywa wierzyciela do usunięcia braków formalnych poprzez złożenie oświadczenia w jakiej prawdopodobnie sumie wierzytelność nie będzie zaspokojona z przedmiotu zabezpieczenia, w terminie 7 dni pod rygorem zwrotu zgłoszenia.

Czy mogę prosić o pomoc w zredagowaniu odpowiedzi? Chodzi o obligacje ORL0814, seria C.

Z góry dziękuję.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 4 lipca 2014 23:22:41
art. 240 pkt 5 p.u.n.
www.aif.com.pl/przydatne_infor...