Panowie spokojnie na razie do 80zł daleko. Zobaczymy co będzie w najbliższym czasie jak wypadnie najbliższy kwartał, spodziewam się poprawy wyników. Jak zmieni się sytuacja po debiucie ToW trudno przeceniać gdy gra nie jest zakończona. Historia pokazuje, że nawet najbardziej rozdmuchane aspiracje jak np z Wiedźminem mogą się chwiać. Wystarczył brak wyobraźni i udostępnianie plików Googlach i spółka ma zachwiane perspektywy zysku.
Jeśli spółka nie popełni błędu to gra powinna na tym nieźle zarobić. Można się spodziewać, że spółka powinna urosnąć o ile nikt chyba nie potrafi tego ocenić , można tylko wróżyć z fusów.
Wydaje mi się, że strategia planowania struktury przychodów jest zasadne. Zapewne wpływ będą miały perspektywy sprzedaży gier oferowanych w GR. Jedną z lokomotyw może być np. Wiedźmin , jeśli w wyniku przecieków spadnie zainteresowanie i sprzedaż gry to GR pewnie też mniej zarobi.
Perspektywy sprzedaży za 60 mln i wydają się realne choć bardzo wymagające dla wszystkich struktur spółki. Wyniki będą zależne od wielu składowych w tym spora część niezależna od spółki. Tak więc poczekajmy na dokładniejsze prognozy i oceny do dnia debiutu.
Wydaje mi się, że spółka ma ambitne plany i nawet spełnienie znaczącej części PM spowoduje znalezienie się w innej części rynku kapitałowego niż obecnie.
Przy rozwoju spółki zgodnie z założeniem PM jestem przekonany, że spółka w 2016r będzie już na głównym parkiecie. W takim przypadku da to pewnie nowe możliwości. Jak to wpłynie na wycenę trudno prognozować. Wycena 80zł w 2016 wydaje mi się kompletnie abstrakcyjna, 45zł wydaje się pewno dużo bardziej realna. Chciałbym jednak przypomnieć, że spółka była już wyceniana powyżej 26zł a wystarczyła do tego pierwsze w miarę realne plany rozwoju.
Jeśli spółka będzie notować ciągłe dość wyraźne przyrosty sprzedaży i zysków z kwartału na kwartał napędzi to kurs spółki. Jeśli w połowie 2015 sprzedaż kwartalna wyraźnie przekroczy 2 mln kurs bez wątpienia będzie zbliżał się do wspomnianej 45zł. Przy dalszej progresji możliwe są różne scenariusze. Jednak 60mln wymaga nowych świetnych pomysłów dużego kalibru. Jak pokazuje przykład Snipera udany projekt gry trafiający w gusta graczy potrafi przynieść kokosy. Pozostaje akcjonariuszom spółki czekać do premiery.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)