PARTNER SERWISU
ydvkgegn
180 181 182 183 184
GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 29 czerwca 2014 20:17:52 przy kursie: 12,85 zł
giełda jest troche nie przewidywalna, na przykładzie Vivid Games widać że wystarczyło 10mln przychodów i troche fantazji aby spółka była wyceniana przez kilka miesięcy na 100mln co w przypadku 11Bit dało by juz cene ok 45zł za akcję

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 30 czerwca 2014 00:22:56 przy kursie: 12,85 zł
Panowie spokojnie na razie do 80zł daleko. Zobaczymy co będzie w najbliższym czasie jak wypadnie najbliższy kwartał, spodziewam się poprawy wyników. Jak zmieni się sytuacja po debiucie ToW trudno przeceniać gdy gra nie jest zakończona. Historia pokazuje, że nawet najbardziej rozdmuchane aspiracje jak np z Wiedźminem mogą się chwiać. Wystarczył brak wyobraźni i udostępnianie plików Googlach i spółka ma zachwiane perspektywy zysku.
Jeśli spółka nie popełni błędu to gra powinna na tym nieźle zarobić. Można się spodziewać, że spółka powinna urosnąć o ile nikt chyba nie potrafi tego ocenić , można tylko wróżyć z fusów.
Wydaje mi się, że strategia planowania struktury przychodów jest zasadne. Zapewne wpływ będą miały perspektywy sprzedaży gier oferowanych w GR. Jedną z lokomotyw może być np. Wiedźmin , jeśli w wyniku przecieków spadnie zainteresowanie i sprzedaż gry to GR pewnie też mniej zarobi.
Perspektywy sprzedaży za 60 mln i wydają się realne choć bardzo wymagające dla wszystkich struktur spółki. Wyniki będą zależne od wielu składowych w tym spora część niezależna od spółki. Tak więc poczekajmy na dokładniejsze prognozy i oceny do dnia debiutu.
Wydaje mi się, że spółka ma ambitne plany i nawet spełnienie znaczącej części PM spowoduje znalezienie się w innej części rynku kapitałowego niż obecnie.
Przy rozwoju spółki zgodnie z założeniem PM jestem przekonany, że spółka w 2016r będzie już na głównym parkiecie. W takim przypadku da to pewnie nowe możliwości. Jak to wpłynie na wycenę trudno prognozować. Wycena 80zł w 2016 wydaje mi się kompletnie abstrakcyjna, 45zł wydaje się pewno dużo bardziej realna. Chciałbym jednak przypomnieć, że spółka była już wyceniana powyżej 26zł a wystarczyła do tego pierwsze w miarę realne plany rozwoju.
Jeśli spółka będzie notować ciągłe dość wyraźne przyrosty sprzedaży i zysków z kwartału na kwartał napędzi to kurs spółki. Jeśli w połowie 2015 sprzedaż kwartalna wyraźnie przekroczy 2 mln kurs bez wątpienia będzie zbliżał się do wspomnianej 45zł. Przy dalszej progresji możliwe są różne scenariusze. Jednak 60mln wymaga nowych świetnych pomysłów dużego kalibru. Jak pokazuje przykład Snipera udany projekt gry trafiający w gusta graczy potrafi przynieść kokosy. Pozostaje akcjonariuszom spółki czekać do premiery.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

pieniek1
PREMIUM
2
Wpisów: 295
Wysłane: 30 czerwca 2014 10:20:09 przy kursie: 12,54 zł
cynk napisał(a):
Grę będzie można oceniać po zagraniu w nią więc nie ma co gdybać.Tutaj trochę nowych materiałów z gry antyweb.pl/widzielismy-this-wa...salute

podsumowanie własnie pasuje do tego nad czym się zastanawiam. Diabeł w takiej produkcji tkwi w szczegółach. Mam nadzieję że nie będzie to schematyczna gra i da możliwość poznania pełnego aspektu wojen. Wyobrażam sobie graczy którzy będą preferowali explorację terenów dlatego jasny podział na dzień i siedzenie w ukryciu i noc jako exploracje bez możliwości ingerowania w długość trwania poszczególnego continuum jest bardzo ryzykowne.

Mogą za bardzo skupić się na przekazaniu realiów życia w SARAJEWIE. i tej alei sniperów.

Oglądałem o syrii film w cyklu EWA EWART przedstawia.
Tam ten obraz był zupełnie inny niż są założenia GRY. w DZIEN również toczyło się "życie" dzieci "bawiły" się w lokalizowanie niewybuchów po to żeby inni mogli je wykorzystać.Tam szybko dojrzewają ludzie do nowej sytuacji. Zdają sobie sprawę z RYZYKA ale ono tkwi zawsze bo problemem nie byli sniperzy ale ostrzał artyleryjski i bombardowanie łącznie z użyciem gazów bojowych.

Także mam nadzieję że to nie będzie odwzorowanie pewnego tylko wycinka konfliktu w jugosławi i ALEI SNIPERÓW.Że nie będzie dogmatem że w dzień siedzisz w dziupli a w nocy tylko explorujesz. Mam nadzieje że zwykli ludzie będą mogli też np decydować się na walkę aktywną która może im pomóc w zdobywaniu zaopatrzenia lub narzędzi obronnych. Przecież to zwykli ludzie w takich czasach są bohaterami a nie komnadosi których po stronie oblężonych raczej nie ma a jednak skoro są już oblężeni to z jakiś powodów oblegający nie mogą ich spacyfikować wniosek jest prosty ludzie walczą z oblegającymi. I mam nadzieje ze znajda się też i takie postacie które będą mogły mocniej ryzykować aby zbierać zasoby bronić innych lub GODNIE HONOROWO ZGINĄĆ.(PATRZ POWSTANIE WARSZAWSKIE ALBO W GETTCIE ZYDOWSKIM W WARSZAWIE).

Mam nadzieje że będą też zwroty akcji że trzeba będzie czasami zmieniać lokalizacje i wystawiać się na konieczne ryzyko z powodu np ostrzału artyleryjskiego.

Mam nadzieje ze TWOM będzie starał się przedstawić całe spektrum konfliktu i jego zagrożeń oraz różnych motywacji ludzkich nie tylko do egzystencjalizmu( w falludzy koleś jeden specjalnie ryzykował po to żeby nakręcać rzeczywistość aby dać ŚWIATU DOWÓD tacy też się zdarzają nie tylko myśląc o swojej egzystencjalności).
Mam nadzieje że będzie pokazana groza ostrzału ciężkiego i bombardowań a nie tylko PODZIAŁ na niebezpieczny DZIEŃ bo sniperzy i relatywnie bezpieczną nocą.Że to nie będzie symulacja jak przetrwać w sarajewie gdy myśli się tylko o egzystencjaliźmie i jeśli postanowisz ryzykować i przełamać SCHEMAT ( dzień to śmierć)to masz 100% szans na wyeliminowanie cie z gry.
To było by błędem możliwą monotonnią i odebraniem ludziom też możliwości stania się tym czym chcieli być np młodzi powstańcy warszawscy zarówno Polacy jak i Żydzi nawet jeśli konsekwencją w 80% byłaby śmierć ale 20% szans powinno być na przetrwanie nawet jeśli będziesz chciał złamać SCHEMAT podziału czasowego na dzień i noc.

Generalnie maja bardzo bardzo trudne zadanie do wykonania żeby to nie był schemat. I to jest największa moja OBAWA. MONOTONIA rozgrywki i reguły których nie można przekraczać( podziel rzeczywisty na dzień i noc i determinowanie przez niego konkretnych schematycznych dzialań)

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 30 czerwca 2014 12:11:22 przy kursie: 12,54 zł
Mówiąc o SYRII pomyliłem miasta Faludża to Irak.
syria to ALEPPO ale chodzi o to samo oprócz zagrożeń snajperskich było zagrożenie bombardowaniem i bezpośrednim wkroczeniem żołnierzy do miasta.

Także mam nadzieje że będzie możliwy przedstawiony pełen aspekt możliwości i okropieństw wojny oraz podejmowania decyzji przez poszczególne "charaktery" grupy której kierujemy co będzie miało wplyw na ich przyszłe losy.

wtedy to całkiem możliwe że TWOM stanie się hiciorem.

Ale opócz KONCEPCJI musi być tez i wykonanie dająca dużą swobodę w kierowaniu naszą grupą i poszczególnymi jej członkami. Tak żeby cały czas zaczynając po raz kolejny GRĘ i losowanie charakterów móc tworzyć za każdym razem troszkę inną historię.NIE wiem czy to jest wykonalne ale jeśli byłoby to ten produkt byłby naprawdę wyjątkowy nie tylko w koncepcji ale i w całości rozgrywki( łącznie z realizacją)

P.S mam nadzieję też że animowane postacie będą tak realistyczne jak w trailerze.
Edytowany: 30 czerwca 2014 12:16

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 30 czerwca 2014 14:29:03 przy kursie: 12,54 zł
mam takie pytanie....

co sprawiło, że taka w sumie nudna spółka, która od lat buja się w konsolidacji miedzy 8 a 14 zł ma 190 stron na forum????

patrząc z boku na tą mnogość wpisów i brak konkretnych wzrostów, można wnioskować, że to jedno z większych rozczarowań na GPW...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 30 czerwca 2014 14:42:20 przy kursie: 12,54 zł
@flesz

chodzi o filozofię inwestowania w taki typ spółki.

inwestując w spółki od softu rozrywkowego pod żadnym pozorem nie inwestuj pod event, inwestuje się pod jakość produktów i jakość zespołów produkujących. To daje rosnące z czasem prawdopobieństwo sukcesu finansowego (oczywiście prawdopobieństwo nigdy nie równa się pewności)

Takich spółek jest na polskiej giełdzie niewiele, jest nią na pewno CDProjekt, a z małej giełdy, w moim przekonaniu - 11Bit i Vivid Games.Jest to filozofia dośc długoterminowa, nie ma mowy o inwestowaniu "na miesiące" czy krócej, albo bardzo smutno kończą się takie próby "na szybko".

No i ogólnie jest to trudny rynek, trudna branża, w której blichtr, marketing i sieciowe bajania potrafią zabić zdrowy rozsądek (czego świadkami byliśmy na Farmie51, NicolasGames, Blooberze, Foreven czy z dużego rynku na CIGames).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 czerwca 2014 14:45

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 30 czerwca 2014 15:32:45 przy kursie: 12,54 zł
specyfike branży mniej więcej czuję, dziwi mnie tylko dlaczego akurat ta spółka ma taka ilośc wpisów na forum, toz to wiecej niż legendarny Pertolinvest :)

Asston
6
Wpisów: 132
Wysłane: 30 czerwca 2014 16:01:14 przy kursie: 12,54 zł
flesz napisał(a):
specyfike branży mniej więcej czuję, dziwi mnie tylko dlaczego akurat ta spółka ma taka ilośc wpisów na forum, toz to wiecej niż legendarny Pertolinvest :)
Ciekawe spostrzeżenie Flesz thumbright
Myślę, że to kwestia prowadzonej w zbyt wyrozumiały sposób moderacji (vide zaangażowanie w spółkę moderatora)
Możliwe jednak, że w tą konkretną spółkę inwestują specyficzni ludzie, którzy nie używają niecenzuralnych zwrotów i przestrzegając resztę punktów regulaminu nie wzywają moderatora do tablicy.
Bo odnośnie wspomnianego Petrolinwestu patrząc na to co działo się/dzieje się na innych forach nie trudno dojść do wniosku, że tam pojawiały się takie ciekawe posty jak np. sky is the limit w związku z czym gdyby nie kasowanie postów było by tam 1800 stron a nie 180salute
Edytowany: 30 czerwca 2014 16:02

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 czerwca 2014 16:21:53 przy kursie: 12,54 zł
flesz napisał(a):
patrząc z boku na tą mnogość wpisów i brak konkretnych wzrostów, można wnioskować, że to jedno z większych rozczarowań na GPW...

Takie zarzuty były i będą zawsze. Ale może popatrzmy:
- preIPO w 2010 roku, kurs odniesienia 1,92 zł --> stopa zwrotu 550%, IRR 60%
- oferta SPO na przełomie 2011 i 2012 roku po 9 zł --> stopa zwrotu 39%, IRR 18%
Pisałem wielokrotnie, żeby być świadomym ryzyka, dywersyfikować i inwestować tylko w modele biznesowe, które się zna i rozumie. Branża gier zmienia się szybko i bardzo mocno. Mam nadzieję, że po niepotrzebnych prognozach już nikt tutaj nikomu nie będzie nic obiecywał.

EDIT: mógłbyś podać nr posta gdzie jest sky is the limit, bo przeoczyłem?
Edytowany: 30 czerwca 2014 16:30

Asston
6
Wpisów: 132
Wysłane: 30 czerwca 2014 16:41:18 przy kursie: 12,54 zł
Ja mam podać nr postaAnxious ?
Nie podam wave
Pisząc to:
Bo odnośnie wspomnianego Petrolinwestu patrząc na to co działo się/dzieje się na innych forach nie trudno dojść do wniosku, że tam pojawiały się takie ciekawe posty jak np. sky is the limit w związku z czym gdyby nie kasowanie postów było by tam 1800 stron a nie 180
Miałem na myśli, że na stronach 11 bit nie pisano takich rzeczy a biorąc pod uwagę wpisy na rożnych forach odnośnie Petroinwestu takie posty na pewno tam się pojawiały dlatego łatwo się domyśleć że ogromna liczba postów została tam usunięta bo nic nie wnosiła.

I widzisz Flesz dlaczego jest tu dużo stron,Dancing po prostu dużo tutaj piszemy.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 30 czerwca 2014 18:08:23 przy kursie: 12,54 zł
Ja nie oczekuje kursu w kosmosie, dla mnie cel bedzie osiagniety w 200% jak 11Bit za kilka-kilkanascie lat znajdzie się w tym punkcie gdzie teraz jest CD projekt. Spółki maja wsumie kilka cech podobnych m.in. realizuja założone cele bez szumnych zapowiedzi,robia dopracowane gry i stawiają na dyfersyfikacje przychodów (GOG vs GR).

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 1 lipca 2014 08:59:24 przy kursie: 12,54 zł
oj tam spółka ma jakąś wizję rozwoju dla siebie. Jeśli ona będzie przynosiła szybko poprawę wynikową to osobiście nie mam wątpliwości ze rynek doceni ją dynamicznymi wzrostami i zwiększeniem kapitalizacji.

a ta wizja rozwoju jest w 2 kierunkach.

1. dywersyfikacja czyli wizja oparcia przychodów na 3 filarach

2. Nowe gry mogą im przynieść ładne przychody i zyski( ten tajny projekt może być bardzo ciekawy skoro zabrała się za niego TAKA OSOBA która twierdzi że gra ma olbrzymi potencjał, nie ma powodu żeby jej nie wierzyć)

baks
152
Wysłane: 2 lipca 2014 10:49:49 przy kursie: 11,75 zł
Nasuwa mi się pewna analiza po lekturze wpisów z forum firmy. Nie mam rozeznania w analizie części składowych raportów kwartalnych. Z tego co pamiętam to przychody spółki kwartalnie było coś na poziomie 1 mln zł. Biorąc pod uwagę sporą ilość nowych możliwości sprzedaży i wypowiedzi osób ze spółki aż kusi aby już zawczasu pogdybać o przewidywanych wynikach za najbliższe kwartały.
Wydaje mi się, że 2 kwartał powinien przynieść wzrost sprzedaży do poziomu zbliżonego do 1,3 mln.
Kolejne kwartały 3kw. ~ 1,5 mln 4kw. ~ 1,8 a w 1kw. 2015 powinno być około 2 mln.
Moje przypuszczenie jest oparte na pozyskaniu nowych produktów kolejne wersje gier i stopniowy wzrost rozpoznawalności marki GR. Przypuszczenie opieram na umiarkowanym sukcesie ToW przy stosunkowo późnym debiucie gry - koniec IV kw.
Uważam, że jest spora szansa na realizację poziomów sprzedaży sądząc po wypowiedziach. Trudno ocenić faktyczne możliwości sprzedaży jednak osiągnięcie ich byłoby sporym sukcesem dla spółki. W dalszej perspektywie trudno snuć przypuszczenia bo nie znamy dalszych planów produkcyjnych i jak rzeczywiście zostaną odebrane tegoroczne produkcje. Nawet średni sukces ToW może całkowicie zburzyć podobne rozważania. Należy przyjmować, że spółka zakłada spory sukces ToW a znacznie większy sprzedaży zlecanej przez inne firmy co widać w prognozach dla PM.
Dlaczego takie poziomy przychodów przyjąłem - ponieważ nie ma na razie realnych podstaw do założenia gwałtownego przyrostu sprzedaży - co może zmienić spory sukces któregoś produktu. Rzadko się jednak zdarza sukces i zaskoczenie na miarę Snipera 1dla rynku. Więc przyjąłem do rozważań założenia dość realne. Co panowie sądzicie o moich rozważaniach ?
Edytowany: 2 lipca 2014 10:52

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 3 lipca 2014 01:25:15 przy kursie: 11,75 zł
Mam nadzieję że ludzie z 11 BIT czytali też i takie artykuły, które im mogą pomóc w tym aby nie wypuścili niedopracowaną grę. A troszkę poważnych uwag tu jest zawartych.

indiegameinsider.com/2014/04/1...

del-20141129
0
Wpisów: 59
Wysłane: 3 lipca 2014 19:48:20 przy kursie: 11,60 zł
Ciekawe kto zarabia więcej na tej paczce Vivid czy 11bit gamesrepublic.com/bundle/sport...
Fajnie że firmy zaczęły ze sobą współpracę salute

faraquet
19
Wpisów: 130
Wysłane: 4 lipca 2014 08:41:00 przy kursie: 11,60 zł
Wpółpraca cieszy, Polscy deweloperzy powinni się trzymać razem. Natomiast taka promocja, po takim okresie od premiery, może świadczyć, że sprzedaż AD nie jest "porywająca".

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 4 lipca 2014 12:23:23 przy kursie: 11,60 zł
zapewne nie powalają i dobrze że kończą już przygodę z ANOMALY. Było miło ale jak mają się rozwijać to muszą ewoluować. I to właśnie robią. Teraz pytanie jakie będą efekty zmian i kiedy one będą dostrzegalne.

Mają bardzo ciekawe pomysły, mam nadzieję że one nie zostaną tylko ciekawymi pomysłami ale będą generowały ładną rzeczywistość wynikową w przyszłości.

To tak jak z TWOM koncepcją bardzo słuszna.Oby realizacja jej dorównała pomysłowi bo będzie można ją nadal rozwijać dając nowe charaktery nowe wyzwania nowe możliwości długo po tym jak wejdzie na RYNEK.

Oby tylko nie spalili sprawy na samym starcie. O czym pisał właśnie koleś w podanym wyżej prze ze mnie LINKU. Gdzie realizacja spowodowała NUDĘ a miało być PIĘKNIE.

Ta gra w założeniu ma być wyzwaniem trudnymi rozterkami i ciężkimi doznaniami.Niestety to co zaprezentowali tym czymś nie było i OBY to się zmieniło bo mają jeszcze czas na dopracowanie wszystkiego tak żeby gra spełniała założenia które sami sobie narzucili. TRUDNOŚCI przeżycia zwykłych ludzi w czasach WOJNY i cały aspekt egzystencjalno psychologiczny z tym związany.
Edytowany: 4 lipca 2014 12:28

baks
152
Wysłane: 5 lipca 2014 17:29:06 przy kursie: 11,60 zł
Gra nie musi się wszystkim podobać. Gracze pasjonujący się szybką akcją (wyścigi itp) zapewne nie zagustują w grze wymagającej skrytego działania i strategii. Ale za wcześnie aby snuć oceny gry jeśli nie mam jej jeszcze na rynku a mieli dostęp do niepełnej wersji nieliczni.
Szczegóły zadecydują jaki będzie odbiór tych których ona zainteresuje. Co zaś do perspektyw to myślę, że gra może być rozwijana na zasadzie sprzedaży kolejnych teatrów działań - nowe lokalizacje, nowi współlokatorzy niedoli itp. w postaci dokupienia dodatkowych rozszerzeń (GR daje tu szerokie pole do popisu) lub nowe edycje jak w Anomaly.
Potencjalni gracze muszą jeszcze chwilę odczekać. Mnie zastanawiają jak duży będzie ten kolejny projekt. A może odpali któraś z wydawanych gier niezależnych producentów.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 6 lipca 2014 11:05:56 przy kursie: 11,60 zł
Cytat:
Gra nie musi się wszystkim podobać. Gracze pasjonujący się szybką akcją (wyścigi itp) zapewne nie zagustują w grze wymagającej skrytego działania i strategii. Ale za wcześnie aby snuć oceny gry jeśli nie mam jej jeszcze na rynku a mieli dostęp do niepełnej wersji nieliczni.

Jeśli gra posiada ulotną cechę jaką jest "grywalność" i wciąga gracza to nie jest ważne czy jest on miłośnikiem wyścigów, strategii czy platformówek. Niektóre z gier przyciągały rzesze fanów, którzy zazwyczaj grali w inne gatunki gier. Doskonałym przykładem jest Heroes of Might and Magic 3 - gra będąca strategią turową która potrafiła przyciągnąć na długie godziny nawet fanów strzelanin.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 6 lipca 2014 21:40:41 przy kursie: 11,60 zł
dokładnie tak. Pomysł jest bardzo fajny niespotykany tylko że wykonanie jego musi być idealne żeby gracz mógł poczuć te wszystkie dramaty, rozterki i tragizm po to żeby gra wciągała w swój świat graczy. A potencjał może mieć ogromny do rozwoju nowe osobowości nowe zdarzenia większe plansze możliwość tworzenia większych grup ITP ITD. Ale to wejście musi być bardzo dobre żeby później ludzie czekali ba kolejne mody i aktualizacje.

I tu właśnie może być ryzyko tego ze realizacja nie nadarzy za koncepcją i gra nie okaże się emocjonująca.Mam nadzieję że tak nie będzie ale tu kolejny przykład uwag za na "papierze" może być lepiej niż w rzeczywistości.

tym razem odczucia gościa z wersji przedstawionej na E3 .

fronttowardsgamer.com/2014/06/...

Edytowany: 6 lipca 2014 21:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

180 181 182 183 184

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,239 sek.

bxfztguu
yfsrrwwe
mrsqkynq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnqinyob
jxksqsyb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat