woatoxsw
Advertisement
PARTNER SERWISU
vzjjcyfj
474 475 476 477 478
romualdf
0
Wpisów: 28
Wysłane: 15 lipca 2014 16:36:53 przy kursie: 6,92 zł
Mam troszkę poczytane na temat Brunei ale szukam nowalijek.
Bywał tu swego czasu pan J.Korczak i liczyłem na to że być może ktoś ma jakąś cynę odnośnie cichej umowy Kulczyka z władzami Rosji.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 15 lipca 2014 19:30:59 przy kursie: 6,92 zł
@ romuald

Cytat:
Bywał tu swego czasu pan J.Korczak i liczyłem na to że być może ktoś ma jakąś cynę odnośnie cichej umowy Kulczyka z władzami Rosji.

Wykazujesz sporą dozę naiwności, oczekując czegoś takiego. Nawet jeśli taka umowa istnieje, to kto z tu obecnych ma bezpośredni dostęp do Kremla lub władz Kijowa?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 16 lipca 2014 08:18:29 przy kursie: 6,92 zł
Wiertło na wykresie znów pracuje - analiza techniczna Serinus Energy w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 18 lipca 2014 11:33:20 przy kursie: 6,79 zł
Cytat:
"Porównując KOV do firm o podobnym profilu [...] jej akcje powinny być dziś warte pięć razy tyle." D. Mioduski
1,29 zł * 5 = 6,45 zł 09.07.2012
2,50 CAD * 3,10 zł / 7,5555 = 1,03 zł 25.04.2013

W dniu dzisiejszym została osiągnięta cena 6,53 zł.
W związku z powyższym uznaję, że wyznaczony przez pana Mioduskiego target został osiągnięty, rynek w końcu godziwie wycenił Serinusa, 1,2% różnicy między 6,45 a 6,53 jest wartością pomijalną a moja stopka straciła na aktualności i zostanie usunięta. Czapki z głów!

PS Kto by się przejmował faktem, że w celu osiągnięcia tej ceny konieczne było scalenie akcji

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 lipca 2014 14:24:11 przy kursie: 6,79 zł
Na wątku mogą być nowe osoby, więc spieszę popsuć Ci ten gorzki żart.
Przez te dwa lata miały miejsce emisje nowych akcji oraz scalenie dziesięciokrotne.
Na początku lipca 2012 jeszcze przed emisją było 421 mln akcji,
aktualnie jest 78,6 mln akcji.
Czyli 6,45 zł wtedy było warte 2,7 mld zł, teraz 507 mln zł.
Ciągle bardzo dużo, if you ask me.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 sierpnia 2014 11:11:14 przy kursie: 5,77 zł
baks napisał(a):
Dużo tu sceptycyzmu. Nie interesowałem się wcześniej za bardzo tą spółką ale widzę za dużo sceptycyzmu. Nie czytałem raportu tylko opinie o nim. Spółka ma przynajmniej na Ukrainie dość dobrą passę. Ostatnie pomiary w nowym odwiercie blisko 200tyś m3 na dobę to dość dobry wynik (nie znam się na paliwach kopalnych).
Biorąc jednak wycenę 200tyś m3 to 200x200USD daje przyjemną sumkę 40tyś $ /dobę. Po tej cenie na pewno nie sprzedadzą choć cena rynkowa to około 250-300$.
Nawet przy cenie odsprzedaży 150$ to pozostaje około blisko 1mln $ miesięcznie wpływu do kasy spółki. To prawda, że są koszty zabudowy otworu itd ale jest do zwiększenie przychodów spółki. Prowadzone są dalsze odwierty które powinny dodatkowo zwiększyć wydobycie. To już nie szukanie czy będzie tylko kiedy będzie więcej gazu. Według mnie jest perspektywa znacznego zwiększenia przychodów a także raczej zysków. Nie wiem skąd taki sceptycyzm według mnie w perspektywie miesięcy spółka da nieźle zarobić. Ryzyko nietrafionych inwestycji w innych regionach jest zawsze. Ale zarząd myślę, że się uczy to nie Petrol.
Ukraina jest skazana na zwiększenie własnego wydobycia więc chyba ułatwi inwestorom poszukiwania i wydobycie na terenie kraju. Serinus już tam jest i ma dobre koncesje.

przypomniała mi się ta wypowiedź sprzed paru miesięcy, jak widac nie był to sceptycyzm, który wypominał baks, tylko realizm, spółka w momencie wypowiedzi była już po spadkach i kosztowała ok. 8,50 (dawne 0,85 zł, które i tak było bardzo niskie), wydawała się po przecenie i atrakcyjna do zakupu... jednak od tego czasu spadła kolejne 35% i końca spadków nie widać.

Baks nie trafił z oceną że Ukraina ułatwi inwestorom poszukiwania - Ukraina opodatkowała właśnie wydobycie gazu, zachowała się dokładnie odwrotnie niż oczekiwania optymistów.

Swoją drogą słusznie krewa zauważył: Pan Mioduski naprawdę zna się na wycenie giełdowej spółek... gość tłumaczył publicznie niedowartościowanie KOV/Serinusa i oceniał wartość spółki na 5,x-6,x zł.. no proszę! Trafił!

Ciekawe czy równie ochoczo kupował wtedy akcje, które miały tak ogromny potencjał....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 sierpnia 2014 11:18

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 4 sierpnia 2014 08:18:32 przy kursie: 5,77 zł
Indiana Jones i Komnata Płaczu - analiza techniczna Serinus w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/i...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Scarry
193
Wysłane: 4 sierpnia 2014 11:13:26 przy kursie: 5,15 zł
Czy kiedykolwiek na KOV/Serinusie był tak niski wskaźnik RSI? Wyprzedanie wydaje się bardzo mocne, a to oznacza że prawdopodobnie na dniach zobaczymy odreagowanie... zgadzałoby się z deklaracjami rządu ukraińskiego, widzącego w najbliższych tygodniach zakończenie konfliktu.... chyba żeby nie ;p;p bo ostatnio krewie też wychodziło odreagowanie a wyszedł z niego wodospad.

...z trzeciej strony pewne tematy nie zostaną odwrócone do stanu poprzedniego - gaz jest teraz opodatkowany na nowo, i dawnej zyskowności firma już nie wykaże.... jeśli w ogóle pozostanie na rynku bo Serinus ma kontakty raczej wśród oligarchii pro-rosyjskiej niż pro-ukraińskiej, więc może zostać zaklasyfikowany do grupy firm, których Ukraina najzwyczajniej w świecie spróbuje pozbyć się ze swojego terytorium.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 4 sierpnia 2014 11:16

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 sierpnia 2014 11:29:14 przy kursie: 5,15 zł
Scarry napisał(a):
...bo ostatnio krewie też wychodziło odreagowanie a wyszedł z niego wodospad

Nie zgadzam się. Krewa napisał o odreagowaniu 7 maja, po potwierdzeniu formacji spadkowego harami. Korekta początkowo miała plaski przebieg, a następnie odreagowanie przyśpieszyło i kurs wzrósł o jakieś 20% od mojego wpisu. Graczom udało się znieść jakieś 50% fali spadkowej, co mieści się w ramach korekty. Wobec tego ogłaszam pretensje pod moim adresem za bezzasadne.
Niższy odczyt RSI miał miejsce w lipcu 2013 roku.

Scarry
193
Wysłane: 4 sierpnia 2014 11:32:25 przy kursie: 5,15 zł
ale to nie są żadne pretensje wave, ale ok, przyjmuje do wiadomości że niedokładnie zapamiętałem przebieg kursu w tym okresie ;)

generalnie niewiele to zmienia ;p

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 sierpnia 2014 12:09:51 przy kursie: 5,15 zł
Scarry napisał(a):
...gaz jest teraz opodatkowany na nowo, i dawnej zyskowności firma już nie wykaże.... jeśli w ogóle pozostanie na rynku bo Serinus ma kontakty raczej wśród oligarchii pro-rosyjskiej niż pro-ukraińskiej...

Właśnie, nie mogę znaleźć informacji o nowych stawkach. W pierwotnej wersji szczególnie niewesołe stawki nowego podatku obowiązywałyby te firmy, które wydobywają gaz z głębokości mniejszej jak 5000 m.

Co zaś oligarchii dotyczy - Zvyagilskiy jest raczej giermkiem prawdziwych oligarchów, taki lokalny baron. Krąży taki dowcip, że w czasach młodości on starał się o posadę księgowego w jakiejś kopalni i na pytanie "Ile będzie 2x2?" odpowiadał - "A ile chcecie żeby było?". Tak samo z sympatiami politycznymi. W razie konieczności kupi się dowody na popieranie właściwej strony.

Scarry
193
Wysłane: 4 sierpnia 2014 13:56:43 przy kursie: 5,15 zł
@krewa

komunikat PAP z dzisiaj

Cytat:
... 04.08. Warszawa (PAP) - Serinus szacuje wstępnie, że nowa ukraińska ustawa dotycząca opłat
koncesyjnych
od wydobycia gazu może skutkować około 45-proc. spadkiem przepływów
finansowych
po podatku uzyskiwanych przez spółkę z Ukrainy, wstępnie na okres ponad pięciu
miesięcy - podała spółka w komunikacie.

Ukraiński parlament rozpatrzył i przyjął projekt ustawy, która zwiększy royalties dla
produkcji gazu ziemnego i kondensatu do 55 proc. i 45 proc. odpowiednio, z obecnych
poziomów 28 proc. i 42 proc.

Ustawa weszła w życie i będzie obowiązywać od 1 sierpnia 2014 r. do stycznia 2015 r. ...

generalnie chyba wskaźnik RSI pobije nowe rekordy wykupienia na tej spółce...
Edytowany: 4 sierpnia 2014 14:01

jck
jck
3
Wpisów: 20
Wysłane: 5 sierpnia 2014 13:36:25 przy kursie: 4,71 zł
król stali napisał(a):
Na Ukrainie jest coraz lepiej
A wtedy stopa zwrotu z inwestycji może wynieść około 100%
[...]
Zapytacie dlaczego 15 a nie 10
To ja zapytam dlaczego 10 a nie 15
[...]

nie 15 bo 5 violent1
Warto z uwagą poczytać co piszą Scarry, Krewa czy inni doświadczeni Użytkownicy. Nie trzeba się z nimi zgadzać, ale warto rozważyć ich opinie i argumentyThink

QMX
QMX
1
Wpisów: 213
Wysłane: 5 sierpnia 2014 14:28:06 przy kursie: 4,71 zł
Czy widzicie jakiś racjonalny zasięg spadków czy powrót na cenę z przed scalenia ?

Scarry
193
Wysłane: 5 sierpnia 2014 15:04:50 przy kursie: 4,71 zł
Cytat:
Czy widzicie jakiś racjonalny zasięg spadków czy powrót na cenę z przed scalenia ?

1,89 zł ? Bo przecież z Kulczykiem nie traci się....

oh wait.
Edytowany: 5 sierpnia 2014 15:05

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 5 sierpnia 2014 15:35:00 przy kursie: 4,71 zł
Z kresek mi wychodzi gdzieś w granicach 3zł. Ale to moje "prywatne" kreski - każdy patrzy po swojemu. Nie da się jednak ukryć, że spółka dostaje w przysłowiowy "tyłek" mocno przez sytuację globalną i ostatnie decyzje na Ukrainie.

Scarry
193
Wysłane: 5 sierpnia 2014 15:42:29 przy kursie: 4,71 zł
Cytat:
Z kresek mi wychodzi gdzieś w granicach 3zł. Ale to moje "prywatne" kreski - każdy patrzy po swojemu. Nie da się jednak ukryć, że spółka dostaje w przysłowiowy "tyłek" mocno przez sytuację globalną i ostatnie decyzje na Ukrainie.

w pierwszym czy drugim miesiącu tego wątku, 3 bite lata temu była awantura, w której były dwie strony:

a) spółka i biznes pewny tak, że Warren Buffet, jakby był Polakiem, to by w nią inwestował

b) spółka o tak niepewnych aktywach i duzych kosztach że najlepiej omijać z daleka (tutaj była wspominana niestabilna sytuacja na Ukrainie, niestabilna sytuacja w Syrii, porażki w Brunei poprzednich firm od poszukiwań (mimo deklaracji że tam ropa tryska wszędzie))...

Wiadomo że dostaje w "tyłek" ale spółka od samego początku miała niezwykle ryzykowne aktywa o wysokim prawdopodobieństwie problemów pozabiznesowych. Firma nie ma żadnych aktywów w krajach pierwszego świata czy w krajach pod kontrolą pierwszego świata. Mimo to odchodziły tu ogromne dyskusje jak stabilny i pewny jest to biznes, tylko dlatego że firmuje go Kulczyk.

Generalnie czy wojna "Krymska", czy wpadnięcie w spiralę długu czy wieloletnia recesja - Ukraina i tak skazana była na problemy, którym firma nie mogłaby zaradzić a Ukraina to przecież jej główne aktywo.
Edytowany: 5 sierpnia 2014 15:44

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 sierpnia 2014 15:43:27 przy kursie: 4,71 zł
Krzysiek,
masz na myśli 261,8% zewnętrznego zniesienia ostatniej fali wzrostowej? Czy mierzyłeś w jakiś inny sposób?

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 5 sierpnia 2014 15:51:33 przy kursie: 4,71 zł
Cytat:
"[...] spółka od samego początku miała niezwykle ryzykowne aktywa o wysokim prawdopodobieństwie problemów pozabiznesowych. "

Zdecydowanie się zgadzam i nie neguję tego stwierdzenia.
Biznes obarczony ryzykiem (i to sporym) więc nie ma się co dziwić - raz na wozie raz pod wozem.
Parafrazując słowa "ministry" - "Sorry taki mamy biznes"

Dziwią mnie jednak teksty o bardziej lub mniej ironicznym brzmieniu, których konkluzję stanowi stwierdzenie, że z "Panem X czy Y zawsze się traci". Sorry ale biznes jest biznes. I czy to Pan X czy Pan Y - chcą zawsze zarobić (w ten czy inny sposób).

Czasem im wyjdzie, czasem nie. Nie ma nieomylnych na tym świecie (na szczęście, choć niektórzy na takich pozują). Dla ścisłości - nie pałam jakimś ukrytym afektem do pana Kulczyka czy innego polskiego oligarchy. Śmieszy mnie poprostu wietrzenie spisku "grubasów" zawsze i wszędzie gdzie tylko jakaś spółka spada. Niestety - trzeba sobie to uświadomić nasi "oligarchowie" i "grubasy" w większości, mogą sobie spiski tworzyć na miarę co najwyżej województwa (choć to i tak spora kasa).

krewa napisał(a):
Krzysiek,
masz na myśli 261,8% zewnętrznego zniesienia ostatniej fali wzrostowej? Czy mierzyłeś w jakiś inny sposób?

Tam widzę (przysłowiowo "pi razy drzwi") na moich kreskach dolną granicę kanału spadkowego (w którym spółka buja się od listopada zeszłego roku). Nie widzę powodu dla którego ten kanał miał by dołem zostać pogłębiony. Niestety tych kresek nie robiłem jakoś specjalnie dokładnie, więc nie radzę się sugerować za bardzo - raczej proponuję przeprowadzić własną analizę.
Edytowany: 5 sierpnia 2014 16:00

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 6 sierpnia 2014 18:18:02 przy kursie: 4,58 zł
Cytat:
Dziwią mnie jednak teksty o bardziej lub mniej ironicznym brzmieniu, których konkluzję stanowi stwierdzenie, że z "Panem X czy Y zawsze się traci". Sorry ale biznes jest biznes. I czy to Pan X czy Pan Y - chcą zawsze zarobić (w ten czy inny sposób).

Czasem im wyjdzie, czasem nie. Nie ma nieomylnych na tym świecie (na szczęście, choć niektórzy na takich pozują).

Ależ przecież Janowi Kulczykowi wyszło doskonale - kupił za niewielkie pieniądze spółkę w Kanadzie, podzielił ją, część sobie zostawił dla siebie, a drugą część zaoferował po baaaardzo wysokiej cenie w Warszawie. Polscy inwestorzy tę cenę zapłacili, wpłacili środki, za które spółka mogła sobie tego typu przedsięwzięcia jak Brunei próbować realizować. Po drodze Kulczyk samodzielnie wziął udział w Neconde. To gdzie tutaj Kulczykowi "nie wyszło"? Jemu wszystko świetnie wyszło, to drobnym inwestorom z GPW nie wyszło. I funduszom, w tym emerytalnym, które przez pewien czas miały ten papier. Czyli przyszłym emerytom i inwestorom w fundusze też trochę nie wyszło

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

474 475 476 477 478

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,905 sek.

vpcwdnnj
otmxkhym
tzphsneg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gsmuwavd
jvekedqe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat