vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
23 24 25 26 27

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 21 sierpnia 2014 17:23:35
W wolnej chwili wrzucę. Przy okazji będzie też surowcowy look.
Edytowany: 21 sierpnia 2014 17:23

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 22 sierpnia 2014 13:13:31
Surowce jednak w weekend;). Na pierwszy ogień akcje:

BRS week

kliknij, aby powiększyć

Gwiazda ostatnich tygodni. Na słabym rynku papier bardzo dobrze sobie radzi - dał sygnał kupna wybicia z konsolidacji (dość długiej). Jest w trendzie wzrostowym, ale obecnie zbliża się do oporów na 6,4-6,5 zł, które powinny spowodować korektę. Mój bazowy scenariusz to zejście w okolice wybitego oporu czyli ok 5,70 co może być dobrą okazją do kupna. Walor w dłuższym terminie bardzo interesujący - jedyne czego brakowało na wybiciu to obrotów...

OPL week

kliknij, aby powiększyć

Mniej klarowny niestety od Boryszewa temat. Wydaje się że kurs robi wybicie z dłuższej konsolidacji, co stanowiłoby sygnał kupna. RSI też zakręciło w górę co oznaczyłem. Niepokojąco jednak wyglądają dawne podażowe cienie na poziomach ok 11 zł. Obroty nie powalają niestety (chociaż analizując wykres dzienny widać lekki wzrost). Jeśli walor przebije się przez strefę podaży i utrzyma na tych poziomach (nie robiąc false break) możliwa jest kontynuacja wzrostów. Obecne poziomy są o tyle istotne że stanowią również 50% zniesienie całej fali spadkowej na tepsie.

MVP week

kliknij, aby powiększyć

Niestety mniej płynny walor więc AT jest obarczona większym ryzykiem. Po wybiciu z formacji podwójnego dna (oznaczone), którą walor praktycznie zrealizował mamy konsolidację (zapowiedzią ochłodzenia nastrojów była negatywna dywergencja na rsi). Poziomy 7,10-7,20 są o tyle istotne, że wcześniej stanowiły opory jak i wsparcia dla kursu. Jeśli wzrosty mają być kontynuowane (a średnia jak o obroty na wybiciu z 2Dna wspierają taki scenariusz), kurs nie powinien schodzić niżej. Utrata wsparcia na 6,40 będzie negacją pozytywnego scenariusza i zaproszeniem do rozwinięcia kłopotów (możliwy wtedy RGR). Do obserwacji.

Edytowany: 22 sierpnia 2014 13:16

jaskol
0
Wpisów: 128
Wysłane: 22 sierpnia 2014 13:49:56
Wojetek napisał(a):
Wpis surowcowy - m.in też dla corbolo.

Pszenica dała "popalić" wielu traderom w ostatnim czasie. Gdy już wydawało się, że wchodzi w trend wzrostowy nastąpiło załamanie i obecnie jesteśmy niżej niż pod koniec 2010. Z tego co pamiętam przed wybiciem w marcu były tutaj pytania o pszenicę i byłem sceptycznie nastawiony ze względu na nowy niższy dołek z lutego. Okazało się że opory ok 700 USD zadziałały (ładna formacja świecowa z początku maja)i zakończyły się mocnymi spadkami (godnymi wystąpienia w antyhossie - czego żałuję że nie wykorzystałem). Spodziewany wg mnie scenariusz to przy obecnym wyprzedaniu wzrostowa podbitka do poziomów ok 575 USD i dalsze spadki. Trwalsze wsparcia dopiero na poziomach 450-420 USD. Możliwe że ew podbitkę będę wykorzystywał do zajęcia pozycji krótkiej.
...
Trochę kalka z pszenicy. Opisywałem niedawno "kuku", wielkich zmian nie ma - ciągle spada ;). Sygnał ok 400 usd był bardzo silny i łatwy do wykorzystania. Na RSI mamy wyprzedanie więc ew korekty możliwe, ale trwalszy "grunt" kurs zapewne znajdzie dopiero ok 300 USD.

Od kilku miesięcy śledzę Twoje wpisy, które stanowią dla mnie źródło niebywałej wiedzy,
w dodatku poparte doświadczeniem praktycznym - Wielkie dzięki !

Czy analizując wykresy szczególnie surowców, starasz się szukać informacji,
które tłumaczą powody dużych spadków na pszenicy czy kukurydzy ?
Czy nie zwracasz uwagi na sytuację na rynkach ?

Patrząc na wielomiesieczne trendy na rynku surowcowym, wydaje się że inwestowanie w CFD jest łatwe,
jednak testując na rachunku DEMO wielokrotnie działają STOP-y.
Czy inwestujesz na wiele dni, tygodni - czy Twoje doswiadczenie sugeruje krótszy horyzont ?

Dziękuję za cenne informacje i pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 22 sierpnia 2014 16:07:33
Cytat:
Od kilku miesięcy śledzę Twoje wpisy, które stanowią dla mnie źródło niebywałej wiedzy,
w dodatku poparte doświadczeniem praktycznym - Wielkie dzięki !

Polecam też przejrzeć znacznie starsze wpisy z 2013 jeszcze z okresu prowadzenia portfela pasywnego, gdzie jest trochę "mechaniki" prowadzenia moich pozycji.

Cytat:
Czy analizując wykresy szczególnie surowców, starasz się szukać informacji,
które tłumaczą powody dużych spadków na pszenicy czy kukurydzy ?
Czy nie zwracasz uwagi na sytuację na rynkach ?

Jeśli biorę pod uwagę zajęcie pozycji na dłużej to oczywiście z newsami fundamentalnymi o ile to możliwe staram się zapoznać. Tak było na wejściu w kawę (susze w Brazylii jak i wielkość krótkich pozycji na kontraktach) czy cukier (wtedy jak kojarzę ulewy w BRA). Jednak najpierw analizuję sytuację techniczną a fundamenty mogą stanowić wyjaśnienie danego ruchu cenowego. Gdybym robił odwrotnie (najpierw szukał info a potem AT) praktycznie zawsze byłbym spóźniony bo media piszą o tym co już się wydarzyło a to jest już w cenach ;).

Cytat:
Patrząc na wielomiesieczne trendy na rynku surowcowym, wydaje się że inwestowanie w CFD jest łatwe,
jednak testując na rachunku DEMO wielokrotnie działają STOP-y.
Czy inwestujesz na wiele dni, tygodni - czy Twoje doswiadczenie sugeruje krótszy horyzont ?

Skupiam się na wykresach tygodniowyc,h gdyż mi się najlepiej sprawdzają w poszukiwaniu silnych trendów średnio/długoterminowych i świetnie odfiltrowują "szum cenowy". Na surowcach inwestuję najczęściej w perspektywie tygodni/miesięcy.
Edytowany: 22 sierpnia 2014 16:11

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 23 sierpnia 2014 00:45:02
Wojtek, jakbyś mógł rzucić łaskawym bądź krytycznym okiem (technika) na BALTICON... oraz pod co to tak może rosnąć (fundamenty) :)

Edytowany: 23 sierpnia 2014 00:45

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 23 sierpnia 2014 16:22:07
Wojetek napisał(a):
[quote]

Polecam też przejrzeć znacznie starsze wpisy z 2013 jeszcze z okresu prowadzenia portfela pasywnego, gdzie jest trochę "mechaniki" prowadzenia moich pozycji.

Chyba się nie da. Ostatnie wyniki wywala z czerwca 2014.
Chyba, że nie umim...

Monrov
0
Wpisów: 12
Wysłane: 24 sierpnia 2014 15:00:31
Wojetek napisał(a):
W wolnej chwili wrzucę. Przy okazji będzie też surowcowy look.

Dziękuję za analizę Boryszew ;)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 24 sierpnia 2014 18:01:27
@cyzo

Piszę o postach w tym wątku. Wystarczy przeklikać wątek - na dole są strony z postami. Wątek rozpoczęty został w lipcu 2013.

Balticon week

Spółka niezbyt transparentna, na forum kiepska historia (jakiejś kombinacje z Serenity), działalność w sumie interesująca choć konkurencja w tej branży jest ogromna. Pod co to rośnie ? Może standardowo pod scalenie ?
www.bankier.pl/wiadomosc/BALTI...

Wyniki za 2Q mnie przynajmniej nie powalają. Jak widzę w aktywach firmy:
Wartości niematerialne i prawne na 15,5 mln zł (gdzie całe aktywa to 37 mln) i opis:
Cytat:
Za wartości niematerialne i prawne uznaje się nabyte, nadające się do gospodarczego wykorzystania
w dniu przyjęcia do używania:
- prawa majątkowe, autorskie prawa majątkowe, licencje, koncesje, prawa do: projektów,
wynalazków, patentów, znaków towarowych, wzorów zdobniczych lub użytkowych,
- koszty prac rozwojowych zakończonych wynikiem pozytywnym,
- wartość firmy,
- know-how

To nie wiem czy się mam śmiać czy jak to przyjmować. Ale to tylko moje zdanie - może spółka ma znak towarowy znany jak Coca cola czy inny Mac ;)

W odfiltrowywaniu takich firm pomagają mi standardowe procedury czyli odpowiedź na pytania:
1. Czy firma przynosi zysk (najlepiej realny a nie tylko księgowy)
2. Czy firma jest notowana na NC ? (jeśli tak to źle)
3. Czy kurs jest groszowy ? (jeśli tak to źle)

Oczywiście każdy inwestuje jak lubi i to jego pieniądze - dla mnie jednak jeśli któryś z powyższych filtrów jest naruszony to już poważne ostrzeżenie (a dwa to już czerwone światło). W konkursach można się bawić w takie spółki (i sporo stracić jak np. ja na OPT), ale to nie ma konsekwencji finansowych. Przechodząc do techniki:

kliknij, aby powiększyć

Trend wzrostowy zapoczątkowany jeszcze pod koniec zeszłego roku solidnym wybiciem na obrotach (oznaczone). Po korekcie i powrocie w okolice 0,2 zł (dawny opór) mamy kontynuację wzrostów i w ostatnim tygodniu wybicie znów na obrotach. Gdyby to nie była groszówka z NC wyglądałoby to świetnie.

O surowcach krótko i w kontekście poprzedniej analizy z 03.08.2014.

Au i Ag - w stosunku do poprzedniej analizy spadki są głębsze niż sądziłem co nie jest dobrym sygnałem. Lepiej poczekać na uformowanie wyższego dołka niż zajmować pozycję zgadując czy to "już".

Cu - ostatni tydzień to formacja objęcia hossy - jeśli będzie kontynuacja wzrostów i najlepiej przebicie oporu na 330 usd możliwe, że tworzy się nowy trend wzrostowy. Warto obserwować.

Pszenica -
Zgodnie z tym co pisałem 3 sierpnia
Cytat:
Spodziewany wg mnie scenariusz to przy obecnym wyprzedaniu wzrostowa podbitka do poziomów ok 575 USD i dalsze spadki.

Było 572 USD i widać wyraźne problemy popytu - szukam tutaj shorta :)

Ropa - prowizoryczna LT nie zatrzymała spadków i zaliczyła spory zjazd. Zakładając dalej boczniaka powinno być odbicie od bandy w górę.

"Kuku" - jakby budowało sobie grunt (konsolidacja), ale na mocne dalej nie wygląda.

Kawa - ciągle ma problemy z poziomem 200 USD i się konsoliduje - trzeba poczekać na rozwój wydarzeń.

Soja - jak w zegarku odbicie po spadkach, możliwe że w okolicach 1200 USD będzie okazja na short.

Gaz - nie bardzo chciał mocniej odbić i się konsoliduje. Oznaką siły raczej to nie jest...

W tygodniu gdy będzie się coś ciekawego działo na surowcach oczywiście wrzucę z odpowiednimi wykresami :).

Edytowany: 24 sierpnia 2014 18:01

tann2
0
Wpisów: 27
Wysłane: 27 sierpnia 2014 17:53:20
Wojetek czy mógłbyś spojrzeć w wolnej chwili na BBIDEV? Dziękuje i pozdrawiam :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 sierpnia 2014 10:22:16
Na srebrze dziś coś zaczyna się dziać:

Silver day

kliknij, aby powiększyć

RSI po wejściu prawie w strefę wyprzedania zakręca w górę, mamy dziś (obecnie) mocną świecę wzrostową i kurs zmierza ku średnim (SMA 50, 100 i 200). Jeśli poradzi sobie z nimi powinniśmy widzieć kontynuację wzrostów. Na przeszkodzie stoi jeszcze psychologiczne (jak i techniczne) 2000 USD.

Dlaczego uważam, że obecny ruch to może być "coś większego" ? Odpowiedź na wykresie tygodniowym

Silver week

kliknij, aby powiększyć

W szerszej perspektywie wyraźnie widać że mamy dywergencję dołków jak i szczytów kursu z RSI (które uparcie rośnie - oznaczyłem miejsce gdzie obecnie jesteśmy - dobrze nadaje się na dołek trendu na RSI) Dół obecnej konsolidacji to też nieprzypadkowe poziomy (kiedyś stanowiły opór, z nich też srebro wybijając się rozpoczęło hossę w 2011). Oczywiście do sforsowania pozostaje linia bessy jak i poprzednie szczyty więc jest wiele pracy przez bykami. Na początek kluczowe będzie nie załamanie się obecnego ruchu cenowego na średnich dniowych.

Wzrosty na srebrze powinny dobrze wpłynąć również na kondycję KGHMu.

BBIDev week

kliknij, aby powiększyć

Pierwsze co rzuca mi się w oczy na wykresie tygodniowym to kształt świeczek (te np z 2013) - spore ruchy cenowe, szarpany wykres, jeśli coś takiego widzę na week to wiem, że to nie jest walor dla mnie (płynność!). Podejrzewam że już wtedy kurs był groszowy i tak to wyglądało a nie inaczej. Obecnie kurs ładnie rośnie, ale moim zdaniem to tylko korekta spadków. Średnia mocno opada, na RSI trend spadkowo-boczny, konsolidacji też wcześniej nie było. Oczywiście czasami dna typu V (w 2009 było na wielu instrumentach) się zdarzają (zakładając że to odbicie zostało spowodowane bliskością wsparć na 1,10 (wcześniej działały - można sobie sprawdzić). Przed kursem jednak sporo oporów (oznaczyłem), które mogą zatrzymać obecne podejście. Jeśli ktoś kupił po te 1,2 zł to obecnie ma zysk i pewnie myśli o realizacji, jeśli ktoś myśli nad kupnem to powinien pomyśleć jeszcze raz :).

tann2
0
Wpisów: 27
Wysłane: 28 sierpnia 2014 11:03:14
Dziękuję za Twoją analizę :)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 28 sierpnia 2014 12:19:01
Na silver tygodniowym, na wykresie wielo.. wielo.. letnim dziś albo może raczej w okolicach dzisiejszego dnia następuje odbicie od tej wieloletniej linii trendu wzrostowego. Moim zdaniem poziom 2 000 nie jest aż tak ważny. Przy dłuższej zabawie większa uwagę zwróciłbym na poziom [jego okolice] 2450.

Co więcej na wykresie tyg, SMA 15/30/45 schodzą w się wsposób podobny do początku września roku 2010.

angel4

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 28 sierpnia 2014 16:43:35
z tym srebrem to chyba idzie o to, ze commerciale zamykają krotka strone na commexie i przygotowują się aby wchodzić na nowo otwierana gielde w Azji. Aby tam dalej trzymać gold i silver na krótkiej smyczy.
Tak by to wygladalo - jutro wieczorem cot poda zmiane stanu posiadania i Oi.
Na 90% stawiam ze miski keszuja pozycje.
Edytowany: 28 sierpnia 2014 16:45

Groker
4
Wpisów: 65
Wysłane: 30 sierpnia 2014 15:08:52
Dzień dobry
Wojetek

O ile jeszcze działa kącik życzeń to czy mogę prosić o analizę Getin Noble, Vistuli i AB Daty. Lista jak w przypadku zapewne innych byłaby dłuższa ale nie chcę przesadzać :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 31 sierpnia 2014 18:24:45
Getin Noble week

kliknij, aby powiększyć

Dość czytelny wykres. Po sygnale kupna (oznaczony, bez obrotu ale był) GNB był w trendzie wzrostowym i trzymał się dość sztywno linii hossy. Jej wyłamanie i to na bardzo dużych obrotach (też oznaczone) praktycznie zakończyło wzrosty na walorze. Ostateczny sygnał sprzedaży ok 3zł definitywnie zapoczątkował trend spadkowy. Oznaczyłem możliwe wsparcia na których może pojawić się popyt i ewentualna wzrostowa korekta w trendzie spadkowym. Najtrwalszym wydaje się wsparcie ok 2zł - jednak do zmiany trendu daleka droga.

Vistula week

kliknij, aby powiększyć

VST kilka razy w przeszłości pokazywało technikom środkowy palec ale o tym zapomnijmy ;). Obecnie walor w konsolidacji pomiędzy 1,50 (kluczowe wsparcie) a 1,90. Pokonanie tego ostatniego poziomu może zapoczątkować trwalsze wzrosty, przynajmniej do poziomu 2,40-2,50zł gdzie mamy szczyt z 2013. Obroty spadły typowo dla konsolidacji, RSI też w letargu. Warto obserwować i cierpliwie czekać na sygnał (ew jak już się posiada trzymać z SLem)

ABC Data week

kliknij, aby powiększyć

Chyba chodzi o ABC datę (a nie spółkę AB SA ?) więc taki wykres wrzucam. Po sygnale kupna na początku i w połowie 2013 roku (i to z obrotami) kurs był w trendzie wzrostowym a obecnie przebywa w konsolidacji. Dolne jej ograniczenie ok 3,50 (dawny szczyt również) a góra to ok 4,40 zł. Pozostaje czekać na "decyzję" czy z konsolidacji nastąpi wyjście górą i kontynuacja trendu wzrostowego czy też zostanie od złamany przez wybicie wsparcia na 3,50 i całego prostokąta.

Groker
4
Wpisów: 65
Wysłane: 31 sierpnia 2014 21:15:12
Dziękuję Wojetek za analizy.

Tak miałem na myśli ABC Datę (literówka). B.duży obrót na Getinie był spowodowany wejściem spółki do msci poland co jak widać kursowi nie pomogło. Liczę na korekcyjne odbicie bo rsi już nisko a czy to nastąpi i jak duże ew. będzie chyba dość szybko się przekonamy. Jeszcze raz dziękuję :)

Damian1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 1 września 2014 10:10:52
Witam Wojetek,

jak może wpłynąć takie przejęcie na cenę akcji spółki:
http://stooq.pl/n/?f=911763

Dzięki za odpowiedź.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 września 2014 14:39:52
@Damian1

Standardowo gdy ktoś robi przejęcie, jest wezwanie i z reguły akcjonariuszom oferowana jest pewna premia w stosunku do wyceny rynkowej (przykłady - Zelmer, Quadra). Z tego co informują media są to dopiero przymiarki do przejęcia więc droga daleka. Pytanie czy władze spółki chcą dopuścić do takiego obrotu spraw, bo przed przejęciem można się bronić np. rozwodnieniem kapitału - oczywiście ze szkodą dla drobnych akcjonariuszy. Podsumowując mamy bardzo ciekawy temat i warto obserwować Protektora :).

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 września 2014 11:04:09
Trochę większy wpis bo na naszej giełdzie dzieje się i to bardzo ciekawie:

FW20 day

kliknij, aby powiększyć

Wybita (w końcu) została linia korekty/trendu spadkowego (co ciekawe na fali doniesień o rozejmie w Donbasie - znów technika łączy się z fundamentami) co oznaczyłem. RSI zdaje się potwierdzać pozytywny scenariusz, gdyż już wcześniej dawało sygnały wzmocnienia (naruszona została linia spadków jak i ustanowiony został wyższy szczyt na RSI) potwierdzając wybicie. Do kompletu potrzebny jest jeszcze obrót najlepiej ponadprzeciętny - jednak na naszej giełdzie wielokrotnie robiono wzrosty bez obrotu więc nie jest to kryterium "must have".

Na potwierdzenie WIG w ujęciu tygodniowym

kliknij, aby powiększyć

Do potwierdzenia sygnału kupna w długim terminie brakuje tylko "przebiegunowania" czyli wybicia poprzedniego istotnego szczytu (ok 53500) i oczywiście utrzymania tego (podażowy cień źle świadczy o jakości wybicia).

DAX week

kliknij, aby powiększyć

Oczywiście nic nie ma jednej strony i w przypadku naszego wybicia na gpw też są zagrożenia. Podstawowe to DAX. Wybito już wcześniej linię hossy (oznaczone), nastąpiło zejście do poprzednich wsparć jednak zostały one obronione. Ten układ może być kształtującym się RGRem i dopiero wybicie 10 000 pkt (ładny okrągły poziom BTW) oddala to zagrożenie.

W najbliższym czasie postaram się tutaj wrzucić spółki, które mi wydają się interesujące i prowzrostowe w sam raz na kontynuację hossy. Jeśli kogoś interesują moje obecne pozycje na akcjach to posiadam ciągle Celtic, wpadły w sierpniu PGE, Alumetal, Arctic i Global Cosmed.
Oczywiście sygnał kupna zamyka znacznie możliwości AntyHossie - postaram się też napisać małą analizę dlaczego stopa zwrotu z tego portfela była inna od oczekiwanej (tzn ujemna).

Edyta: Widzę na stooqu bardzo podobny wpis wrzucili;p (za długo posta pisałem ;)).
Edytowany: 3 września 2014 11:14

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 3 września 2014 12:25:17
obrót na półmetku jest juz ponad 500 mln więc wydaje się, że będzie ponadprzeciętny.

jakie masz plany na ATC ? ja też wszedłem po wynikach półrocznych i wydaje mi się, że jesteśmy dopiero na poczatku trendu wzrostowego.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,376 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat