@cyzo
Piszę o postach w tym wątku. Wystarczy przeklikać wątek - na dole są strony z postami. Wątek rozpoczęty został w lipcu 2013.
Balticon week
Spółka niezbyt transparentna, na forum kiepska historia (jakiejś kombinacje z Serenity), działalność w sumie interesująca choć konkurencja w tej branży jest ogromna. Pod co to rośnie ? Może standardowo pod scalenie ?
www.bankier.pl/wiadomosc/BALTI...Wyniki za 2Q mnie przynajmniej nie powalają. Jak widzę w aktywach firmy:
Wartości niematerialne i prawne na 15,5 mln zł (gdzie całe aktywa to 37 mln) i opis:
Cytat:Za wartości niematerialne i prawne uznaje się nabyte, nadające się do gospodarczego wykorzystania
w dniu przyjęcia do używania:
- prawa majątkowe, autorskie prawa majątkowe, licencje, koncesje, prawa do: projektów,
wynalazków, patentów, znaków towarowych, wzorów zdobniczych lub użytkowych,
- koszty prac rozwojowych zakończonych wynikiem pozytywnym,
- wartość firmy,
- know-how
To nie wiem czy się mam śmiać czy jak to przyjmować. Ale to tylko moje zdanie - może spółka ma znak towarowy znany jak Coca cola czy inny Mac ;)
W odfiltrowywaniu takich firm pomagają mi standardowe procedury czyli odpowiedź na pytania:
1. Czy firma przynosi zysk (najlepiej realny a nie tylko księgowy)
2. Czy firma jest notowana na NC ? (jeśli tak to źle)
3. Czy kurs jest groszowy ? (jeśli tak to źle)
Oczywiście każdy inwestuje jak lubi i to jego pieniądze - dla mnie jednak jeśli któryś z powyższych filtrów jest naruszony to już poważne ostrzeżenie (a dwa to już czerwone światło). W konkursach można się bawić w takie spółki (i sporo stracić jak np. ja na OPT), ale to nie ma konsekwencji finansowych. Przechodząc do techniki:

kliknij, aby powiększyćTrend wzrostowy zapoczątkowany jeszcze pod koniec zeszłego roku solidnym wybiciem na obrotach (oznaczone). Po korekcie i powrocie w okolice 0,2 zł (dawny opór) mamy kontynuację wzrostów i w ostatnim tygodniu wybicie znów na obrotach. Gdyby to nie była groszówka z NC wyglądałoby to świetnie.
O surowcach krótko i w kontekście poprzedniej analizy z 03.08.2014.
Au i Ag - w stosunku do poprzedniej analizy spadki są głębsze niż sądziłem co nie jest dobrym sygnałem. Lepiej poczekać na uformowanie wyższego dołka niż zajmować pozycję zgadując czy to "już".
Cu - ostatni tydzień to formacja objęcia hossy - jeśli będzie kontynuacja wzrostów i najlepiej przebicie oporu na 330 usd możliwe, że tworzy się nowy trend wzrostowy. Warto obserwować.
Pszenica -
Zgodnie z tym co pisałem 3 sierpnia
Cytat:Spodziewany wg mnie scenariusz to przy obecnym wyprzedaniu wzrostowa podbitka do poziomów ok 575 USD i dalsze spadki.
Było 572 USD i widać wyraźne problemy popytu - szukam tutaj shorta :)
Ropa - prowizoryczna LT nie zatrzymała spadków i zaliczyła spory zjazd. Zakładając dalej boczniaka powinno być odbicie od bandy w górę.
"Kuku" - jakby budowało sobie grunt (konsolidacja), ale na mocne dalej nie wygląda.
Kawa - ciągle ma problemy z poziomem 200 USD i się konsoliduje - trzeba poczekać na rozwój wydarzeń.
Soja - jak w zegarku odbicie po spadkach, możliwe że w okolicach 1200 USD będzie okazja na short.
Gaz - nie bardzo chciał mocniej odbić i się konsoliduje. Oznaką siły raczej to nie jest...
W tygodniu gdy będzie się coś ciekawego działo na surowcach oczywiście wrzucę z odpowiednimi wykresami :).