knoker napisał(a):Mam pytanie do Wojtka w związku z hasłem odnośnie szukania pozycji na eski na naszą giełdę...
Otóż o ile z zajmowaniem pozycji raczej nie mam szczególnego problemu o tyle z wychodzeniem już gorzej. Mam świadomość tego że z reguły wychodzisz na stopach w związku z średnim terminem niemniej jednak oczekuję od ciebie/ proszę o porady dotyczące opuszczania pozycji w przypadku przegrzewania się mocno rosnącego waloru... konkretnie chodzi mi o twoją zagrywkę z celticiem w której przestrzeliłeś jednak... Co mogłeś zrobić lepiej, co przeoczyłeś. Czy mogłeś lepiej zarządzać kapitałem na tej pozycji przy opuszczaniu.. ?
Generalnie jest jak piszesz, grając na średni termin ustawiam SLe, potem jedynie nimi zarządzam podnosząc je jeśli trend mi sprzyja. W końcu trend się kończy, SL zostaje wybity i transakcja kończy się większym lub mniejszym zyskiem jeśli wszystko szło w dobrym kierunku.
Co do przegrzanych walorów to rzadko zdarza się bym na to reagował, bo podobnie jak rzadko trafia się w dołek tak i w szczyt notowań. Jeśli sprzedaję ręcznie walor to ma to z reguły podłoże w zarządzaniu portfelem jako całością (tak było z Global Cosmed, zrobił niezłą parabolę a chciałem zmniejszyć zaangażowanie w akcje, zwłaszcza z wig250 więc wykorzystałem możliwość wyjścia). Celtic to trochę inny temat z racji płynności, staram się nie wchodzić w takie mało płynne spółki no ale sygnał był naprawdę dobry więc się skusiłem. Już zajmując pozycję wiedziałem że wyjście z niej zajmie mi sporo czasu. Z obecnej perspektywy oceniam że rozpoczęcie wychodzenia z CPD przy kursach ok 6 zł było trochę przedwczesne i można było te 0,5 zł więcej urwać sprzedając w październiku po te 7.xx , zabrakło cierpliwości i chyba zlekceważyłem siłę dawnego oporu z stycznia 2013 który zadziałał jako świetne wsparcie we wrześniu. Gdyby CPD był bardziej płynny pewnie trzymałbym go w 100% dalej z ustawionym SL.
Jeśli coś mogę doradzić to tony cierpliwości, trzymanie się strategii i ignorowanie szumu :)
Jeszcze odnośnie pierwszego zdania - z racji podwyższonej siły naszego rynku obecnie S na W20 a tym bardziej W40 nie szukam, lepsze okazje są na DAX do shorta.
@Damian1
No niezbyt to ładnie drukować sobie akcje i to w prywatnej emisji, ale kurs póki co zachowuje się nieźle. To może być dobry pretekst do korekty na walorze.