PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
26 listopada 2014 11:07:31
przy kursie: 40,19 zł
tak naprawdę dyskusja z antyteresą odnosi sie tylko do tego jaka będzie kapitalziacja.
antyteresa twierdzi ze rynek powinien wycenić sukces TWOM, 9 krotnie mniej niz sukces wieska 2 i 5 krotnie mniej niz sukces snipera. Jego zdaniem godziwa wycena sukcesu 11bit to 100 mln kapitalziacji wobec szczytu 450 mln CIGa( sniper ) i 900 mln CDR( wiesiek2)
Nie przez przypadek dopytują się niektórzy, jaką kapitalizację forumowicze uważają za przewartościowanie.
|
|
0 Dołączył: 2014-11-24 Wpisów: 65
Wysłane:
26 listopada 2014 11:08:41
Powiadasz, że to złe przykłady. LPP pewnie też dla ciebie będzie złym przykładem. nawiązując do historii 11 bit to pamiętaj o tym, że giełda zawsze kieruje się emoicjami. Dlatego tutaj największą rolę zawsze odgrywa psychologia, psychologia inwestowania. Czemu wszechstronnie wykształceni ekonomiści zasiadający w OFE nie osiągają sukcesów? Bo kierują się podobnymi przesłankami co ty. Zasady księgowości, wskaźniki, analiza aktualnej sytuacji finansowej a nie tej przyszłej. I co z tego wychodzi? A notaki efekt jak OFE, TFI, które delikatnie mówiąc osiągają słabe rezultaty. Do tego są tak zapatrzeni, że nie dostrzegają swoich poważnych błędów inwestycyjnych jak DSS, BOMI, PBG, wiele innych. A dla odbiorcy końcowego czyli emeryta, klienta OFE liczy się zysk procentowy. I dla każdegoinwestora giełdowego to zysk jest miernikiem sukcesu a nie ilość postów na koncie.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
26 listopada 2014 11:26:09
pieniek1 napisał(a):tak naprawdę dyskusja z antyteresą odnosi sie tylko do tego jaka będzie kapitalziacja.
antyteresa twierdzi ze rynek powinien wycenić sukces TWOM, 9 krotnie mniej niz sukces wieska 2 i 5 krotnie mniej niz sukces snipera. Jego zdaniem godziwa wycena sukcesu 11bit to 100 mln kapitalziacji wobec szczytu 450 mln CIGa( sniper ) i 900 mln CDR( wiesiek2)
Nie przez przypadek dopytują się niektórzy, jaką kapitalizację forumowicze uważają za przewartościowanie. Zauważyłem to ale czemu CI był wyceniany tak wysoko i to było normalne - mimo jak niektórzy twierdzą nie miłą szans na kolejne sukcesy. A 11bit nie ma szans być tak wyceniony. Jakie podstawy - nie bo nie. Dla mnie to nie jest argument, że nie będzie sukcesu w przyszłym roku, chociaż to już właściwie przesądzone, że tak będzie. Nic nie jest pewne ale tu są lepsze podstawy do założenia sukcesu niż na CIG. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
26 listopada 2014 11:26:11
@antyteresato może inaczej - jaka jest wg Ciebie godziwa wycena firmy zakładając moje poziomy sprzedaży: juz zaliczone 300 000, do końca roku 600 000, do raportu w lutym 800 000 + minimum 50% takiej sprzedaży z drugiego produktu, który pojedzie na popularności TWOM (nawet jakby nie był sam dobry). nie licząc Gamesrepublic, żadnego z 6 innych produktów, ani rozszerzeń/dodatków do TWOM. steampowers napisał(a):Powiadasz, że to złe przykłady. LPP pewnie też dla ciebie będzie złym przykładem. nawiązując do historii 11 bit to pamiętaj o tym, że giełda zawsze kieruje się emoicjami. Dlatego tutaj największą rolę zawsze odgrywa psychologia, psychologia inwestowania. Czemu wszechstronnie wykształceni ekonomiści zasiadający w OFE nie osiągają sukcesów? Bo kierują się podobnymi przesłankami co ty. Zasady księgowości, wskaźniki, analiza aktualnej sytuacji finansowej a nie tej przyszłej. I co z tego wychodzi? A notaki efekt jak OFE, TFI, które delikatnie mówiąc osiągają słabe rezultaty. Do tego są tak zapatrzeni, że nie dostrzegają swoich poważnych błędów inwestycyjnych jak DSS, BOMI, PBG, wiele innych. A dla odbiorcy końcowego czyli emeryta, klienta OFE liczy się zysk procentowy. I dla każdegoinwestora giełdowego to zysk jest miernikiem sukcesu a nie ilość postów na koncie. dobre ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 listopada 2014 11:27
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 listopada 2014 11:32:57
@baks Ciekawe jest to co piszesz o tych 2 latach. W każdej rekomendacji do DCF prognozują na 10... A potem zakładają powtarzalność do nieskończoności... Nie port na mobile nie rozwiązuje kwestii powtarzalności. Zerknij choćby do wyliczeń 007. @steam Moja ocena zarządzających OFE też jest negatywna, ale nie wynika z niskiej stopy zwrotu czy pojedynczych wtop. Ty nigdy nie straciłeś? Dodatkowo trzeba wziąć ograniczenia legislacyjne. To one kazały być biernym. OFE też nie mogą mieć koncentracji... To nie takie proste.
|
|
Wysłane:
26 listopada 2014 11:39:46
steampowers napisał(a):Zasady księgowości, wskaźniki, analiza aktualnej sytuacji finansowej a nie tej przyszłej. I co z tego wychodzi? A notaki efekt jak OFE, TFI, które delikatnie mówiąc osiągają słabe rezultaty. Do tego są tak zapatrzeni, że nie dostrzegają swoich poważnych błędów inwestycyjnych jak DSS, BOMI, PBG, wiele innych. A dla odbiorcy końcowego czyli emeryta, klienta OFE liczy się zysk procentowy. I dla każdegoinwestora giełdowego to zysk jest miernikiem sukcesu a nie ilość postów na koncie. Akurat na temat OFE, TFI nie musisz mi nic mówić mam jak najgorsze zdanie o nich. Trzymałem kiedyś kasę w TFI i od szczytu (bodajże w 2007) ubyło mi chyba 75% kasy, bo nic nie zrobili z tym. Oni biorą kasę za zarządzanie i prowizje a klient musi się martwić czy rośnie czy maleje a oni kasują niezależnie od wyników. To po co są TFI - od tego czasu sam ponoszę odpowiedzialność za swoje finanse i mam wielokrotnie lepsze wyniki. Domy maklerskie też się co najmniej kilka razy ośmieszyły. Pierwszy przykład, który mi się nasuwa najbardziej spektakularny to KGHM. Cena miedzi zaczyna iść do góry a po jakimś tygodniu rekomendacja ze 120 na 90zł. KGHM był w moim horyzoncie więc przetarłem oczy - co jest grane czekam ze 2 dni 117zł (mówię sobie to jakaś ściema) kupuję doszło może do 114 i zaczęło rosnąć w ciągu kilku. Po 3-4 mies sprzedałem w okolicach 170zł gdybym nie brał pod uwagę w ogóle tej rekomendacji to zarobiłbym na 2 auta atak było tylko jedno. Taki to pomagają rekomendacje (ale chyba znajomym). Innych nie wymieniam bo nie zapisałem sobie twardych dowodów na których to opierałem. Ale rekomendacje i kurs KGHM łatwo sprawdzić. Stąd bardzo sceptycznie podchodzę do rekomendacji bo są obciążone dużymi błędami. Tak samo jak tutaj młoda spółka z NC niestety nie może być mierzona tymi samymi instrumentami co CDP. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
26 listopada 2014 11:41:31
steampowers napisał(a):Powiadasz, że to złe przykłady. LPP pewnie też dla ciebie będzie złym przykładem. nawiązując do historii 11 bit to pamiętaj o tym, że giełda zawsze kieruje się emoicjami. Dlatego tutaj największą rolę zawsze odgrywa psychologia, psychologia inwestowania. Czemu wszechstronnie wykształceni ekonomiści zasiadający w OFE nie osiągają sukcesów? Bo kierują się podobnymi przesłankami co ty. Zasady księgowości, wskaźniki, analiza aktualnej sytuacji finansowej a nie tej przyszłej. I co z tego wychodzi? A notaki efekt jak OFE, TFI, które delikatnie mówiąc osiągają słabe rezultaty. Do tego są tak zapatrzeni, że nie dostrzegają swoich poważnych błędów inwestycyjnych jak DSS, BOMI, PBG, wiele innych. A dla odbiorcy końcowego czyli emeryta, klienta OFE liczy się zysk procentowy. I dla każdegoinwestora giełdowego to zysk jest miernikiem sukcesu a nie ilość postów na koncie. Chciałbym zobaczyć jak Ty odnosisz sukces zarządzając portfelem wartości 20 miliardów, no niechby nawet 10 miliardów. Wtedy to możesz sobie nawet trzymać cały free float 11b i te wzrosty w skali portfela byłby niezauważalne. Przy świadomości różnych wpadek funduszy typu PBG i np. ukraińskie spółki uważam całkowicie bezzasadne porównywanie wyników indywidualnego inwestora, który zarządza portfelem kilkadziesiąt tys. PLN (statystycznie), a funduszem akcji gdzie jest np. 2 czy 5 mld aktywów, szczególnie uwzględniając płynność naszego rynku, ograniczenia statutowe funduszy (np. >80% w akcjach) i opłaty za zarządzanie. Często czytam krytykę wyników funduszy (czasem słuszną), ale mam też wrażenie, że większość krytykujących osiągnęłaby gorsze wyniki w takich warunkach. Co innego z portfelem rzędu 100 tys. zł, dlatego koniec końców uważam, że lepiej inwestować w siebie niż w fundusze.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-02 Wpisów: 36
Wysłane:
26 listopada 2014 11:45:01
Edytowany: 26 listopada 2014 11:47
|
|
Wysłane:
26 listopada 2014 11:47:55
anty_teresa napisał(a):@baks Ciekawe jest to co piszesz o tych 2 latach. W każdej rekomendacji do DCF prognozują na 10... A potem zakładają powtarzalność do nieskończoności... Nie port na mobile nie rozwiązuje kwestii powtarzalności. Zerknij choćby do wyliczeń 007.
@steam Moja ocena zarządzających OFE też jest negatywna, ale nie wynika z niskiej stopy zwrotu czy pojedynczych wtop. Ty nigdy nie straciłeś? Dodatkowo trzeba wziąć ograniczenia legislacyjne. To one kazały być biernym. OFE też nie mogą mieć koncentracji... To nie takie proste. Ja generalnie zazwyczaj zgadzałem się z mądrzejszymi od siebie w zakresie obrotu giełdowego i kalkulacji , bo na wykresach nie znam się prawie w ogóle choć na giełdzie jestem od czasów debiutu Śląskiego. Przeżyłem już niejedną stratę ale i kilka podobnych sukcesów jak z KGHM coś ok 55% (1 samochód) może nie zawsze w 3,4-4 mies ale w miarę przyzwoity czas a bywało i szybciej choć w mniejszej skali. Z własnych doświadczeń wiem, że często wykresy się mylą albo wręcz kłamią - nie są w stanie prawidłowo sugerować. Jak jest na giełdzie sam pewnie wiesz. Reakcji człowieka nie przewidzi, żaden wykres matematyczny, biznesowy etc. A wracając do wywołanej powtarzalności owszem ale zapewnia godziwy zysk w 2015 a to według Twojej tezy już powtarzalność 2 lata z rzędu. O dalszej powtarzalności możemy pomówić później jak poznamy dokładnie założenia zapowiadanych (nieznanych) gier. Samo studio twierdzi, że może być lepsze od TWOM. Mam podstawy im wierzyć tak samo jak Ty wierzysz w sukces CDP. A jaka jest pewność, że kolejny produkt CDP będzie tak dobry jak seria Wiedźmin - to przecież zupełnie nowa marka. A co dalej po serii Wiedźmin - czy to będzie nie kończąca się saga W4, W5 itd tak jak GTA. Przy GTA3 także była wtopa jaka jest pewność , że W4 albo inna gra będzie kolejnym sukcesem - żadna. Dokładnie tak samo jak w 11bit. Może być tak samo jak w CIG mając sporo kasy zainwestują dużo w produkcję gier 2 różnych i żadna z nich nie przyniesie sukcesu - będą kolejny problemy i logarytmiczny wzrost kosztów jak przy W3 i braknie kasy na realizację tak jak w CIG - i leżą. 11bit ma pełną szufladę małych niedrogich gier , które potrafią być hitami Zobacz jak szybko rosną koszty produkcji w CDP - W2 kosztował zdaje się 40mln W3 już 150mln - zdajesz sobie sprawę ile mógłby kosztować W4 ? 11bit ma tak dużo projektów i niech tylko co 3-ci wypadnie dobrze+ to mają zapewniony byt a może hit a tu co egzystencja od gry do gry tak jak w zeszłym roku a wtym całkiem nędza. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 26 listopada 2014 11:59
|
|
Wysłane:
26 listopada 2014 13:18:51
jesteś pieniek mistrzem pisania rzeczy oczywistych, a o co innego może chodzić na giełdzie jak nie o pieniądze? O honor Zimbabwe pewnie. wszyscy mają w tle głowy to co wspomniał ucofb - osoby biorące akcje w preIPO i później w IPO mają odpowiednio ok. 20-25 krotny i ok 10-15 krotny zwrot kapitału (akcje po ok. 2 zł i po ok. 3,5 zł). Co zdecydowanie może kusić do realizacji zysku, nawet poważnych inwestorów, i bez względu na spodziewane wyniki gry. Przecież to jest ogromna przebitka i nawet mocne argumenty finansowe tracą siłe przebicia. Więc zrozum też dość asekuranckie podejście Anty, który zresztą dużo częściej ma rację niż jej nie ma. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 listopada 2014 13:36
|
|
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
26 listopada 2014 14:09:07
Scarry napisał(a):jesteś pieniek mistrzem pisania rzeczy oczywistych, a o co innego może chodzić na giełdzie jak nie o pieniądze? O honor Zimbabwe pewnie.
wszyscy mają w tle głowy to co wspomniał ucofb - osoby biorące akcje w preIPO i później w IPO mają odpowiednio ok. 20-25 krotny i ok 10-15 krotny zwrot kapitału (akcje po ok. 2 zł i po ok. 3,5 zł). Co zdecydowanie może kusić do realizacji zysku, nawet poważnych inwestorów, i bez względu na spodziewane wyniki gry. Przecież to jest ogromna przebitka i nawet mocne argumenty finansowe tracą siłe przebicia.
Więc zrozum też dość asekuranckie podejście Anty, który zresztą dużo częściej ma rację niż jej nie ma. Zakladajac, ze te osoby ciagle trzymaja swoje akcje
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
26 listopada 2014 14:26:42
cenna uwaga -> równie dobrze mogli je sprzedać w 2011r gdy kurs był w okolicy 20-25PLN tez mieli ok 1000% zysku.
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
26 listopada 2014 14:44:38
Macie tu wolumeny kwartalne. Jakby nie handlowali czyli też nie sprzedawali ( szczególnie na początku, przy rajdzie na 27) to by takich wolumenów nie było. To chyba logiczne.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 26 listopada 2014 14:45
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
26 listopada 2014 15:06:09
Scarry napisał(a):@antyteresa
+ minimum 50% takiej sprzedaży z drugiego produktu, który pojedzie na popularności TWOM (nawet jakby nie był sam dobry). nie wydaje mi się, że takie założenie jest właściwe. TWOM się sprzedaje dobrze, bo jest dobrym produktem, ma super opinie i komentarze. To w dużej mierze nakręca sprzedaż. Jeżeli kolejny produkt bedzie nieudany, to tego czynnika nie będzie, i nie ma szans na sprzedaż na fali TWOMa.
|
|
Wysłane:
26 listopada 2014 15:19:14
@fleszhmm... to która z kontynuacji udanych gier o światowym rozgłosie na PC - Sniper-a 1, Witcher-a 1, sprzedała się gorzej niż 50% poprzednika? Hype na firmę, raz rozkręcony, daje kupony wielokrotnego odcięcia, tylko trzeba umieć korzystać.... 50% wydaje mi się bardzo konserwatywne. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 listopada 2014 15:22
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
26 listopada 2014 15:24:45
@scarry
nie wiem, ja np nie kupiłbym gry, której większość opinii i recenzji jest negatywna. Ale skoro historyczno-statystyczne dane mówią inaczej, to nie dyskutuję :)
Edytowany: 26 listopada 2014 15:26
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
26 listopada 2014 15:25:49
Ja czuje że oczekiwania wobec spółki są aż tak wyolbrzymione że jak "Industrial" nie bedzie minimum przez 2 tygodnie w TOP3 na Steamie to bedzie tragenia narodowa. Nie wiem czym to jest spowodowane bo napewno nie wycena 90mln czyli tyle co CI Games a sytuacja tej drugiej spółki jest troche jak by to powiedzieć gorsza, podobnie Vivid wyceniany znacznie wyżej nie ma większych szans na umieszczenie RB w TOP5 rankingu steam, ba nawet żeby zwiększyć przychody musiał oddać grę za darmo i ratować wpływami z mikropłatności, opowiadając jaki to "sukces" a jestem pewien że woleli by sprzedać te 7 mln kopii realboxingu nawet po 1-2$ i zainkasować te 15-20mln PLN.
|
|
86 Dołączył: 2011-11-10 Wpisów: 334
Wysłane:
26 listopada 2014 15:38:59
@GRAF78 Trafne spostrzeżenie, ale i prosta odpowiedź. Jest to uwarunkowane ogromnymi emocjami, jakie ta spółka aktualnie wzbudza. Emocjami, które póki co ( sądzę że na chwilę) opadły na kursie, ale na pewno nie opadły jeszcze na forach. Do premiery industriala jeszcze wiele wody w rzece upłynie. Kurs też nie będzie raczej w tym miejscu w którym jest teraz ( chyba że np. wcześniej zaliczy poziomy 2 razy wyższe i 2 razy niższe, żeby wrócić do punktu w jakim jest aktualnie) Dla mnie osobiście kurs robi teraz najmądrzejszą rzecz jaką może. Konsoliduje się ( jak to śmiesznie brzmi przy wahaniach 10% na dzień  ) na coraz mniejszym obrocie. W moim odczuciu wróży to dobrze. Kluczem dla jego zachowania pozostanie w średniej perspektywie steam ( black friday, potem święta). Potem zacznie się gra pod wyniki kwartalne. Industrial jest hen hen daleko i nie wiemy jeszcze czy nie będzie po wersji TWoM na tablety i rozszerzeniach gry
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
26 listopada 2014 15:40:50
flesz napisał(a):nie wiem, ja np nie kupiłbym gry, której większość opinii i recenzji jest negatywna. Ale skoro historyczno-statystyczne dane mówią inaczej, to nie dyskutuję :) Oczywiście masz rację, jednak zauważ, że KAŻDA wypuszczona do tej pory gra 11b zbierała bardzo dobre opinie. To że nie zaskoczyła ich sprzedaż mogła być spowodowana tym że były zbyt niszowe, brakiem reklamy czy odpowiedniego marketingu lub po prostu brakiem szczęścia. CIG jednak zbierał baty za jakość... 11b NIE. Teraz znowu wypuścili bardzo dobry produkt która na dodatek jest dużym sukcesem komercyjnym. Dlatego śmiało można zakładać że kolejne produkty również będą dobre, ale teraz, dzięki sukcesowi TWoM, będą miały DUŻO większą szanse na komercyjny sukces.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-02 Wpisów: 36
Wysłane:
26 listopada 2014 15:43:17
Trochę techniki cz.2  kliknij, aby powiększyćWybicie dołem, pierwsze wsparcie linia spadkowa po szczytach ukształtowanych w dniu przedwczorajszym
|
|