PARTNER SERWISU
zfxxayua
18 19 20 21 22

UBOAT LINE (Catalyst)

Reiden
0
Wpisów: 33
Wysłane: 20 listopada 2014 00:02:50
Ja całokształt działań odbieram nie jako "poważne traktowanie" ale raczej olewanie.
Niemniej wydaje mi się również, że działania prezesa pokazują wyraźnie, iż jest zainteresowany rozwojem samej firmy i jej działalności, co ma pozytywny wpływ na jej wypłacalność, przynajmniej najbliższą.

W całokształcie działań daleko jednak do poważnego traktowania "nas".

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 20 listopada 2014 08:58:21
Uboat Line, analiza po wynikach III kwartału 2014
rynekobligacji.blogspot.com/20...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 listopada 2014 13:44:06
UBT0415: Omówienie sprawozdania finansowego Uboat Line SA po 3 kwartale 2014r.

Tym razem omówienie Uboat’a będzie nieco bardziej przechylone w stronę wypłacalności ze względu na emocje towarzyszące inwestorom którzy objęli obligacje spółki. Z tego powodu skupię się na sprawozdaniu jednostkowym, bo to jednostka dominująca będzie płacić długi i z jej majątku w razie problemów będą się zaspakajać obligatariusze.

Przychody Uboat Line (dalej Uboat lub UL) w III kwartale bardzo mocno poszły w górę, prawie się potroiły w stosunku do odpowiadającego kwartału roku poprzedniego, podobnie w stosunku do poprzedniego kwartału. Wzrost skali działalności jest bardzo zaskakujący. O ile UL rósł bardzo szybko w latach poprzednich to dynamika może robić wrażenie. Niestety w wynikach widać efekt skali. Prawdopodobnie Uboat aby uzyskać taki wzrost musiał obniżyć ceny, co przełożyło się na spadek marży brutto na sprzedaży. Raportowana w III kwartale wyniosła zaledwie 5,7 proc w porównaniu do 18 notowanych w poprzednim kwartale, czy 8 proc. przed rokiem. Wysoka marża poprzedniego kwartału wynika z braku zaksięgowania faktur zakupowych. Trzeba pochwalić, że przeciwnie do lat ubiegłych Uboat zawiązał na nie rezerwy. Marża brutto skacze, ale wynik na sprzedaży i operacyjny powinien być porównywalny

kliknij, aby powiększyć

Widać to dokładnie na rachunku rodzajowym. W poprzednim kwartale inne koszty operacyjne zawierały właśnie rezerwę na faktury kosztowe obecnego kwartału. W tym kwartale podobnie. Zastanawiające jest, że nie widać w wyniku za III kwartały rozwiązania (zmniejszenia kosztów), ale ich dalszy wzrost, co być może związane jest ze wzrostem skali działalności. Cieszy spadek kosztów usług obcych.

kliknij, aby powiększyć

Finalnie UL odnotował 1,3 mln zysku ze sprzedaży, co jest wartością najwyższą od 1 kw. 2013 r. Bardzo podobnie wygląda zysk operacyjny: 1,2 mln zł w porównaniu do 851 tys. w poprzednim kwartale i 637 uzyskanych w roku ubiegłym. Po zapłacie odsetek w kwocie 300 tys. zysk brutto wyniósł milion złotych, a na czysto spółka zarobiła 700 tys. Uboat Line niewątpliwie rośnie, choć wzrost ten jest okupiony spadkiem marż. Roczny zysk netto wynosi 1,6 mln, wobec czego spłata długu netto z nadwyżki finansowej(ZN plus amortyzacja) potrwałaby 6 lat, a spółka tyle czasu nie ma, bo długi zapadają wcześniej. Z wyniku generowanego na działalności operacyjnej obligacje będzie spłacić ciężko, natomiast wskaźniki finansowe uprawniają do szukania refinansowania obligacji.

kliknij, aby powiększyć

Być może nie u drobnych inwestorów, którzy stracili zaufanie do spółki, ale nie wykluczone, że kolejną serię obejmie jakaś instytucja. Dług netto/EBITDA jest na poziomie uważanym za bezpieczny. Wskaźnik na poziomie 2 oznacza, że przy obecnym poziomie biznesu bez uszczuplania kapitału obrotowego UL byłby w stanie spłacić obligacje i inne zobowiązania odsetkowe w ciągu 2,5 roku. Przy czym mowa tutaj o danych ze sprawozdań, bo z ostatnich komunikatów kwota długu oprocentowanego wynosi 13,15 mln zł, w porównaniu do estymacji ze sprawozdań – (obligacje plus leasingi)9,5 mln., natomiast dług netto/EBITDA 2,81.

Poziom zadłużenia spółki wzrósł względem poprzedniego kwartału, ale wzrost ten jest dość iluzoryczny ze względu na brak zaprezentowania w sprawozdaniu podwyższenia kapitału. Spółka środki wpłacone potraktowała (i słusznie) jako zobowiązanie do momentu rejestracji podwyższenia przez sąd, które jak wiemy nastąpiło w październiku. Wbrew insynuacjom spółka gotówkę miała już w III kwartale. Jeśli uwzględnić emisję, to pomimo wzrostu skali biznesu wskaźnik ogólnego zadłużenia pozostaje na poziomie 67 proc., czyli powszechni (choć moim zdaniem nie do końca słusznie, bo każda spółka jest inna) uznawanym za granicę bezpieczeństwa.

Brak refinansowania obligacji nie oznacza automatycznie kłopotów ze spłatą. Proszę zauważyć, że spółka posiada nadwyżkę w kapitale obrotowym – wskaźnik płynności I stopnia wynosi 1,33. Choć spółka popełniła błąd prezentacyjny (bałagan!!!) – obligacje serii C są już krótkoterminowe – to kwota jest tożsama z podwyższeniem kapitału, a więc poziom się zgadza.
Jeśli weźmiemy pod uwagę, że na koniec III kwartału było 39,5 mln należności nieprzeterminowanych, natomiast zobowiązania krótkoterminowe wyniosły 35 mln, to mamy pełne pokrycie. W tym kwartale cykl rotacji należności się znacząco skrócił -10 dni, co może wskazywać na poprawę ściągalności

kliknij, aby powiększyć

Sytuacja spółki pod względem wypłacalności wygląda lepiej niż w poprzednim kwartale. Jak wynika z odpowiedzi na pytania zadane przez akcjonariuszy na walnym poziom należności zgłoszonych do przedterminowego wykupu nie jest duży –ca 2 mln zł, przy założeniu 10 proc. wniosków z wadami prawnymi pozwala myśleć o spłacie tych wierzytelności z bieżącej działalności.

Sytuacja spółki wcale nie wygląda źle. Uboat wydaje się zarabiać na prowadzonej działalności i być w stanie uzyskać środki na spłatę obligacji z obniżenia kapitału obrotowego. Mówimy oczywiście o sytuacji, kiedy dane przedstawione w odpowiedziach na walnym są prawdziwe, natomiast nic nie wskazuje na to, żeby takie nie były.

Powyższa treść przez 120 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

zgred
5
Wysłane: 21 listopada 2014 12:20:03
kurde...

inne analizy ukryte są do stycznia a ta do marca.... :(

przypadek... nie sądzę... ;)

a może....?
Edytowany: 21 listopada 2014 12:28

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 listopada 2014 14:30:25
Spiskowy narodzie!
Niniejszym oświadczam, że analizy Catalystowe są zakryte na 2 x dłuższy okres niż normalne. Akurat Uboat był robiony pod Catalyst, więc nie jest to przypadek. Natomiast cel nie jest taki jaki sobie wymyśliłeś...Shame on you
Edytowany: 21 listopada 2014 15:57

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 21 listopada 2014 23:14:19
Po laurkach otrzymanych z wielu opiniotwórczych źródeł - jak się jest czasowym niemową, to nawet puszczenie bąka uznawane jest za sukces lingwistyczny....

Prezes postanowił podokazywac

"sprzedajmy swój core biznes do spółki córki" dlaczego
bo
cytuję :Mając na względzie konieczność ograniczenia ryzyka dla Spółki związanego ze wzrostem wartości sprzedaży biletów na przeprawy promowe i wzrostem należności krótkoterminowych z tego tytułu oraz zobowiązań z tytułu zakupionych biletów na przeprawy promowe, w opinii akcjonariusza zasadnym jest reorganizacja grupy kapitałowej Spółki poprzez przeniesienie zorganizowanej części przedsiębiorstwa – działu sprzedaży biletów na przeprawy promowe - do odrębnego podmiotu zależnego:

jakby cytował mnie, ja też widzę ryzyka w związku z tym w cudzysłoiwie wzrostem, chyba byłem jedyny, ale teraz jest ze mną również ON

takie niby ruchy, a EFEKTEM MOTYLA dostaną porządnie po tyłku naiwni obligatariusze

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 listopada 2014 10:34:57
@yodyod
1.Ryzyko to zdaje się każdy widzi, ale nie każdy uważa, że się zmaterializuje, lub inaczej mówiąc inaczej ocenia p-stwo takiej realizacji, żeby zachwiała płynnością spółki.
2.Nie wiadomo jaki ryzyko miał Misiąg na myśli. Bo ryzykiem dla spółki - ryzykiem zmniejszenia wyniku - jest nieopłacanie części faktur. Osobnym ryzykiem jest utrata płynności z tym związana. Skąd wiesz co miał na myśli?
3.Utworzenie i wniesieniem aportem ZCP do spółki zależnej zupełnie nie ma wpływu na wspomniane ryzyko. Natomiast nie wiem co chce osiągnąć... Może to pod optymalizację podatkową, ale nie znamy struktury. A może...(3 splunąłem przez lewe ramie)

zgred
5
Wysłane: 25 listopada 2014 14:41:15
UBOAT-LINE SA Nabycie 100% akcji w spółce EKO ELEKTROWNIE S.A.
biznes.pap.pl/pl/news/ebi/info...

UBOAT-LINE SA Nabycie 100% udziałów w spółce Gawron Inkaso sp. z o.o.
biznes.pap.pl/pl/news/ebi/info...

yodyod
24
Wysłane: 26 listopada 2014 12:57:18
ciekawe, czy jakikolwiek nabywca obligacji UBOAT w ofercie pierwotnej dalej ma wrażenie, że posiada obligacje tej samej firmy, co rok temu?
bo UBOAT to teraz chyba feeria widzi-misię Prezesa
jeśli wydzielenie sprzedaży biletów na promy do spółki zależnej jest zapowiedzią sprzedaży tego biznesu do inwestora, to OK, ale jak formą zatajenia prawdziwego zadłużenia i sytuacji finansowej to gorzej (a tak myślę)
ale nabywanie biznesów jak popadnie, byle gdzie i w ogóle bo mam kasę, jak się to ma do strategii

WSPIERAMY I ORGANIZUJEMY TRANSPORT

zaraz wejdą w siec toalet publicznych, bo w koncu kierowca tez człowiek i swoje potrzeby ma

oj nurkujemy, nurkujemy, jak na prawdziwego UBOATA przystało, tyle że mam wrażenie że w ..ambie, a nie w oceanie

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 26 listopada 2014 13:09:08
Ważne ze coś się dzieje w grupie i sprawy idą ku rozwojowi, a nie zwijaniu biznesu. Skoro E-kancelaria się uratowała to i my powinniśmy bo widać, ze bilans na koniec września był całkiem całkiem

yodyod
24
Wysłane: 28 listopada 2014 20:29:37
ratyn!

dzieje się dzieje, teraz będziemy moczyc nogi w aquaparku

gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/ind...

myślę, że do konca roku grupa wspierająca i organizująca transport będzie liczyc 100 społek jak nic

ale jaja i tylko ja narzekam

zadam głupie pytanie, jeśli jest tak dobrze czemu nie możemy-cie sprzedac swoich obli po 100% nominału?
albo lepiej może ktoś chce kupic, ja chętnie sprzedam

zgred
5
Wysłane: 29 listopada 2014 08:43:03
yodyod....

jak poważnie mówisz o sprzedaży to daj mi znać na PM ile masz i po jakiej cenie...

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 29 listopada 2014 18:08:05
za chwile zniknie ryzyko braku dywersyfikacji, dobrze to wyglada bo inwestycje świadczą o potencjale całej grupy

Guma92
0
Wpisów: 146
Wysłane: 1 grudnia 2014 12:47:13
11 grudnia w Krakowie odbędzie się NWZ.
www.sii.org.pl/8323/ochrona-pr...
Wybrałbym się chętnie, bo mam naprawdę niedaleko, ktoś orientuję się jakie to koszty oprócz akcji po 80gr?

pinkmartini
0
Wpisów: 194
Wysłane: 1 grudnia 2014 13:34:36
kiedy czytam o kolejnych pomysłach Misiaga to blednę z każdym przeczytanym zdaniem. prezes jest fantastą. mam nadzięję, że SII sprowadzi go na ziemię.

@anty, powiedz proszę, czy nie dostrzegasz w działaniach Misiąga, (o których napisał SII), próby ucieczki z majątkiem Uboat do innych nowo tworzonych podmiotów? Coraz więcej słupów powbijał Misiąg.
Wyczuwam kłopoty ze spłatą obligów angry3

Misiąg zostawi Uboat-Line z samymi zobowiązaniami.
Edytowany: 1 grudnia 2014 13:41

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 1 grudnia 2014 13:39:35
Cytat:
prezes jest fantastą

gdzieś mi umknęło Uboat Space Ships ?

A tak poważnie to liczę, że na walnym prezes wyłoży wszystkie karty na stół, to już chyba ostatni dzwonek...

pinkmartini
0
Wpisów: 194
Wysłane: 1 grudnia 2014 13:42:10
Uboat battleship galactica ? Think

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 1 grudnia 2014 13:49:11
marne pocieszenie, że transportowcom pomaga tania ropa.

yodyod
24
Wysłane: 1 grudnia 2014 14:05:52
ja jestem tylko inwestorem, nie księgowym
ktoś tu pisze, że liczby się zgadzają
a ja uważam, że zdjęcie prezesa mówi samo za siebie, ta Twarza nie może kłamac

przy wyborze emitenta, patrzę również na Bank finansujący - jak Pekao zacznie UBOATA finansowac, to będę o niego tak samo spokojny jak o wehikuł inwestycyjny GHELAMCO

chyba wolę patrzec na gwiazdy w wehikule inwestycyjnym, niż na dno Rowu Marianskiego w Uboacie

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 1 grudnia 2014 14:10:49
pinkmartini napisał(a):
kiedy czytam o kolejnych pomysłach Misiaga to blednę z każdym przeczytanym zdaniem. prezes jest fantastą. mam nadzięję, że SII sprowadzi go na ziemię.

@anty, powiedz proszę, czy nie dostrzegasz w działaniach Misiąga, (o których napisał SII), próby ucieczki z majątkiem Uboat do innych nowo tworzonych podmiotów? Coraz więcej słupów powbijał Misiąg.
Wyczuwam kłopoty ze spłatą obligów angry3

Misiąg zostawi Uboat-Line z samymi zobowiązaniami.

Trochę zaczęło to tak "pachnieć". Mnie się nie podoba wyodrębnienie ZCP, bo to utrudni w razie kłopotów dochodzenie roszczeń przez obligatariuszy. Dochodzi się z majątku spółki, a nie majątku grupy... Uzasadnienie to kpina, bo żadnego ryzyka nie zmniejsza.
O ile wcześniej uważałem, że spółka sobie poradzi z obsługą obligów, to teraz mam poważne wątpliwości. Niech Uboat sobie tworzy podmioty zależne, ale pod warunkiem zabezpieczenia udziałami w tych podmiotach emisji obligacji...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,347 sek.

hdehazgk
itdwnwqd
nflktdaq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
loonujan
subcjuin
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat