PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 grudnia 2014 16:10:24
przy kursie: 49,00 zł
markuz12 napisał(a):kolejne pytanie: jeżeli założymy że ostatni raport dotyczył umowy na dystrybucję pudełek - Czy w przypadku ustalenia kwoty jednorazowej 11 bit studio nie miałby obowiązku poinformowania o wartości umowy w raporcie (jeśli przekraczała by ona 10% kapitałów własnych)?, jeśli tak uwiarygadniałoby to teorię że jednak jakiś procent, że sprzedaży pudełek zasila budżet 11 bit.
no właśnie ktoś zna jakie bywały relacje procentowe- ja osobiście zakładam że 20% do 40% idzie dla dewelopera. Zwróćcie uwagę jak długi jest łancuszek- Koch wydawca-marża ,Cenega -dystrybutor na Polskę-marża, sklep -marża, a cena 45zł netto (VAT 23%?)nie jest wygórowana. Ile z tego może zostać dla 11 bit ? macie jakieś propozycje? Jest bardzo różnie. Czasem jest tak, że to stała kwota, a dystrybutor na własnym rynku grę promuje, wydaje (lokalizuje) i dystrybuuje. Najczęściej jest kwota plus procent od sprzedaży, przy czym w zależności od zakresu działań mamy 10-30x proc. dla dewelopera od ceny netto gry na półce. Na NC za umowę znaczącą podaje się 20 proc. wartości księgowej.
|
|
0 Dołączył: 2014-11-30 Wpisów: 5
Wysłane:
3 grudnia 2014 16:51:05
List otwarty: To miała być klasyczna recenzja fenomenalnej polskiej gry „This War of Mine” 11bit studios. Jednak artykuł, który przeczytałam w najnowszym Newsweeku skłonił mnie do napisania poniższego listu otwartego do gazety. List trafił do redakcji Newsweeka. Liczę na ich odpowiedź, a wszystkich, którzy popierają stanowisko zGRAnej rodziny, zachęcam do wysyłania e-maili do Newsweek Polska (redakcja@newsweek.pl). Możecie nawet skopiować tekst poniżej. zgranarodzina.edu.pl/2014/12/0...
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
3 grudnia 2014 17:01:37
Szanowna Pani już tutaj były uwagi dotyczące tego artykułu , lecz dziennikarze to osobnicy, którzy nie mają za punkt honoru oddawania rzeczywistych faktów tylko biorą za punkt honoru wywoływanie sensacji. Widzimy to we wszystkich mediach a w szczególności tych mediów i tak zwanych "dziennikarzy" silnie zaangażowanych politycznie. Artykułem tym tenże Pan pokazał jedynie swoją kompletną ignorancję i nieznajomość tematów związanych z działaniami wojennymi i pokazał, że wojną widział tylko z pozycji kanapy przed telewizorem - typu "Parszywa 12-ka" i nie ma wystarczającego poziomu intelektualnego aby zrozumieć temat a tym bardziej wczuć się w to co czuje i przeżywa człowiek próbujący przeżyć w takich warunkach. Kod:mod: usunięto treść niezgodną z regulaminem forum Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 3 grudnia 2014 17:17
|
|
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2014 23:47:04
cegielka napisał(a):Poszukałem w Wikipedii jak sprzedawał się FAR CRY 3. W lutym 2013 roku Ubisoft podał, że tytuł ten sprzedał się w nakładzie 4,5 mln egzemplarzy (wśród nich blisko milion pudełek z wydaniem gry na PC)[54]. Ponad rok później, bo w maju 2014 roku, te same studio potwierdziło, że liczba sprzedanych kopii Far Cry 3 wzrosła do 9 milionów[55]. pl.wikipedia.org/wiki/Far_Cry_... Mam nadzieję, że nie wrzucę łyżki dziegciu do tej beczki miodu z super wiadomościami. Niepokoją mnie pewne fakty które znalazłem analizując (na własny użytek) Twoje wyszukane dane (wielkie dzięki za dość ciekawy zbiór informacji). Jednak po analizie doszedłem do następujących wniosków : - FarCry 3 sprzedawał się (przynajmniej na początku) wyraźnie gorzej niż Far 4 pomimo, że było więcej konsol PS3 i XBox360 - dlaczego ? - warto dotrzeć do informacji o tym jeśli komuś się to uda. W pierwszych 3 dniach tygodnia (niepełny tydzień) od debiutu sprzedało się 172k (XB) 225k (PS3) po 10 dniach 628 (XB) ; 566k (PS3) Po 2 miesiącach 2 luty XB 1,8mln PS3 1,7mln ale w każdym z tych terminów wersje PC były poza 30-tką. Trudno ustalić ile faktycznie sprzedano. Na pewno w ciągu 3 dni sprzedano mniej niż 110k bo mieli pozycję 37 a na poz 30 było 110k. W drugim tygodniu byli na pozycji 38 wersja PC - czyli po 10 dniach. Po 2 miesiącach byli na pozycji 69 także wtedy nie dało się ustalić ani poziomu sprzedaży tygodniowej ani łącznej. Stąd musimy wierzyć na słowo, że faktycznie sprzedali tyle płyt , jak to się przekłada na wersje elektroniczne , nie wiadomo. Daje jednak szanse na naprawdę dobrą sprzedaż pudełek TWOM jeśli gra jest tak dobrze sprzedawana. Teraz przechodzę do meritum i podsumowania. W porównaniu do wersji poprzedniej FC3 - FarCraft 4 sprzedał się zdecydowanie lepiej bo wersja PS4 - pomimo kilka razy mniejszej liczby konsol niż PS3 w 2012 , bo PS4 w 5 dni ponad 1mln ; a XOne 330k a wersja PC także dużo lepiej bo 126k. Wniosek z tego taki, że TWOM miał trudniej walczyć z FC4 niż miałby walczyć z FC3. Nie wynika z tego wprost, że sprzedał się przez to w milionach egzemplarzy ale daje pogląd z kim musiał walczyć. Dla mnie to raczej bardzo budujące co do perspektyw osiągniętego wyniku. Jest duże prawdopodobieństwo, że wynik FarCry 4 będzie równie godny jak FarCry a za tym i takie są szanse z TWOM. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 3 grudnia 2014 23:48
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
4 grudnia 2014 07:43:41
taka ciekawostka, w pdfie Trigon Daily, z codziennym podsumowaniem informacji giełdowych jest streszczenie wywiadu z Grzegorzem Miechowskim z papierowego wydania Parkietu. Cytat:11BIT STUDIOS Podsumowanie spotkania z prezesem: - Spółka pracuje nad dodatkami do „This War of Mine”, które podtrzymają sprzedaż tytułu - W ciągu 3-4 miesięcy planowana jest także wersja mobilna - Gra ukazała się na razie jedynie w wersji na PC, ale prezes nie wyklucza że w przyszłości gra zostanie wydana również na konsole - Sprzedaż gry w okresie weekendowej wyprzedaży na Steam była dużo wyższa niż w okresie bezpośrednio po premierze te dwie ciekawostki... czyli już w lutym-marcu możemy spodziewać się wersji tabletowej, co jest po prostu cudownym info - "kuć żelazo póki gorące" ;p , a druga że niższa pozycja TWOM w święta (od tej, która dała w 2 dni zarobić 2 bańki) i tak przełożyła się na jeszcze większy zarobek. (swoją drogą świetne podsumowania rynku robi Trigon) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 grudnia 2014 07:47
|
|
1 Dołączył: 2012-06-10 Wpisów: 213
Wysłane:
4 grudnia 2014 08:06:21
Chyba w takim razie nikt z forumowiczów nie przypuszczał w najlepszym scenariuszu takich wyników.. Jeśli podczas premiery gra sprzedała się za kwotę 2 mln a teraz dużo wyższym to liczę 3 mln. A gdzie pozostałe dni ? Liczmy sprzedaż w tygodniu chociaż w połowie niżej niż weekend premierowy to mamy w zwykle dni 14x500 tys razem wychodzi ze do tej pory przychody z gry sięgnęły absolutnie minimalnie licząc 12 mln a gdzie pudełka , teraz dopiero święta :)
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 40
Wysłane:
4 grudnia 2014 08:53:21
Scarry, na drugiej stronie były jeszcze 2 informacje :)
(Cytat z tego samego wydania) - W grudniu spodziewana jest świąteczna wyprzedaż na Steam podczas której wyniki sprzedażowe mogą się również znacząco poprawić - Prace nad kolejną grą Industrial idą zgodnie z planem i premiera gry jest możliwa w 2015 roku; pierwsze materiały marketingowe odnośnie nowego tytułu mogą pojawić się w I kw.’15; ostateczna data premiery będzie uzależniona od tego jak w kolejnych miesiącach sprzedawał się będzie „TWoM”
Edytowany: 4 grudnia 2014 08:54
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2014 23:45:42
przy kursie: 59,00 zł
Ogladałem sobie akurat filmik z tego co się dzieje w tej chwili w Kobane, w czasie walk Kurdów z dżihadystami. www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swi...[edit:poprawiony link] skala zniszczeń, okolica, gdyby nie to że film kręcony w dzień to wypisz wymaluj TWOM. Ulice w dzień całkowicie wyludnione, ciekawe czy faktycznie w nocy więcej cywili uaktywnia się? taka ogólna uwaga - na naszych oczach zaczęła sie rewolucja kulturowa w grach. Serio. Gracze dojrzeli (albo znudzili się setnym klonem Quake-a), szukają ambitniejszej rozrywki, rozrywki interaktywnej, nie telewizyjnej, i mają dość tylko gier w stylu niezniszczalnego super-boga w różnych ciuchach. Przez pewien czas lukę zamykały gry o zombie... poruszające niby tematy powazne, ale w otoczeniu tak wtórnym i durnym że znikało całe przesłanie (przykładem jest np Last of Us, gra relatywnie ambitna, ale robiona w otoczeniu wtórnym do bólu, w której emocje i poważne momenty i tak przeplatają sie z eksterminacją milionów zombie). Rynek gier jest większy sporo już niż filmowy, więc taka rewolucja była wcześniej czy później rzeczą nieuniknioną, tym bardziej że gry komputerowe stały się już dawno stałym sposobem spędzania czasu w wysoko rozwiniętych społeczeństwach. O TWOM, nie tylko jako o sukcesie komercyjnym, ale jako przełomowej koncepcji i przełomie kulturowym może być głośno i za x i za xx lat. 11bit wyrasta nam na odpowiednik amerykańskiego Firaxis. Producenta gier ambitnych, robionych umiarkowanymi budżetami, ale potrafiących odnieść kolosalne sukcesy bardziej przez grywalność i pomysł niż grafikę. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 grudnia 2014 23:56
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
5 grudnia 2014 00:29:55
Firaxis zawsze miał za sobą wielką machinę marketingową od dużego wydawcy, więc ciężko tutaj porównywać z 11 Bit Studios.
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2014 00:36:20
@chimpo ale np MicroProse z którego Firaxis się wywodzi nie miał... ech pamiętam gry Sida Meiera jeszcze z Commodore C64 :). No i w sumie machina marketingowa to pojęcia bardzo ogólne, myslisz ze po tym sukcesie TWOM 11bit nie będzie miało całej kolejki chętnych na zasponsorowanie kampanii reklamowej do kolejnej gry? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 grudnia 2014 00:40
|
|
|
|
9 Dołączył: 2011-11-03 Wpisów: 100
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 grudnia 2014 10:43:49
przy kursie: 67,39 zł
Cytat:słuchajcie... 90% "inwestorów" nie potrafi oszacować skali sukcesu,.... kursem akcji targają emocje bo sama skala wzrostu przeraża graczy, przyzwyczajonych do kaszany na NewConnect i ogólnie na GPW, przyzwyczajonych do robienia kółeczek za 10% ... buy buy buy, boże co ja robię, sell sell sell.... o nie! buy buy buy.... no i tak będzie do lutego, kiedy wg mnie dopiero zaczną się poważne wzrosty :) Za to 90 proc. czyta fora internetowe w tym stockwatach'a. Sami nie potrafią, ale posiadacze akcji dość mocno pokazują im skalę możliwego sukcesu prawda Tak emocje targają, zgoda. W lutym może się okazać, że jednak oczekiwania tych 90 proc. inwestorów nie zostały spełnione i kurs się przeciwnie do tego co piszesz skoryguje...
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2014 11:09:12
@antyspoko, nie jestem wariatem, nie jestem hurraoptymistą, ale moim zdaniem giełda w postaci inwestorów fundamentalnych a nie technicznych, powinna wyprzedzać zdarzenia fundamentalne o ok. rok, tak zarabiają najlepsi na świecie. Więc ja staram się to robić, naśladując ludzi na książkach których uczyłem się giełdy. I serio uważam że wszystko poniżej 1 miliarda kapitalizacji na 11bit jest w tej perspektywie czasu niedowartościowaniem. Zapiszę sobie datę tej wypowiedzi, bo chętnie zacytuję go za rok na wątku. btw: a obrotami JSW bijemy ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 grudnia 2014 11:28
|
|
0 Dołączył: 2014-11-28 Wpisów: 49
Wysłane:
5 grudnia 2014 11:33:34
Z miliardem to chyba lekko przesadzasz :) Mimo wszystko to jest jeden produkt, którego lifetime przychód szacowałbym na 40-50 milionów, 50-60 z dodatkami. To dużo, i obiecująco i w ogóle. Ale mimo wszystko żeby dobić do miliarda, to spółka musi się wykazać powtarzalnością wyższą niż to robiła do tej pory (po Anomaly). Dla porównania gigant światowego formatu, Big Fish Games został ostatnio wyceniony na $885 mln (czyli jakieś 3 miliardy). BFG miał za sobą wieloletnie sukcesy, rozbudowaną sieć podwykonawców i przede wszystkim kilka naprawdę mocnych produktów F2P które zarabiały zupełnie innego rozmiaru pieniądze. Inny przykład: Natural Motion kupione przez Zyngę za $527mln (<2mln złotych). Gdzie Natural Motion jest firmą technologiczno-grową, stojącą między innymi za technologią używaną w najnowszych GTA; oraz posiadającą tytułu zarabiające (UWAGA!) setki tysięcy dolarów DZIENNIE ($12 mln miesięcznie jednego tytułu mamy ogłoszone tutuaj: www.insidemobileapps.com/2012/...) Tak więc - z całym szacunkiem - trochę przeszarżowałeś :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 grudnia 2014 15:06:17
baks napisał(a):Nie chcę znów być posądzony o naganianie ale arytmetyka jest dość prosta aby się utrzymać w top10 oceniliśmy już dawno, że sprzedaż nie powinna być niższa niż 10k co przemnażając przez realny zysk (30) daje min 0,3mln dziennie dziennie - co z kolei daje jak byk 0,14zł na akcję dziennej sprzedaży. Wystarczy to przemnożyć przez okres pobytu w top i współczynnik nawet tylko 1/20 - to daje wiemy ile (bez żadnych sugestii) Więc już nawet pomijając , że sprzedaż na premierze była dużo wyższa + promocja Steam - to nawet wychodząc tylko z tych danych to spółka już zarobił więcej niż wskazuje na to kurs. To poproszę jakieś wyliczenia na jaki wynik wskazuje dzisiaj kurs. Po za tym już na tym (i nie tylko tym) wątku wskazywałem, że liczenie z jakiegoś poziomu C/Z nie ma sensu. Policz z takiego jak ma TT, czyli 6. OK? Ten współczynnik o którym piszesz 1/20 to nic innego jak oczekiwanie zwrotu z dobrze wycenionej inwestycji na poziomie 5 proc. Uważasz, że właśnie taki poziom jest słuszny? Że giełdy rosną średniorocznie na przestrzeni wielu lat w tempie 5 proc.? Że po taki zwrot sięgają inwestorzy na giełdach akcyjnych zamiast lokować pieniądze na lokatach albo w obligacjach? baks napisał(a): Co więcej w świetle wywiadu który się ukazał nie można przyjąć Twojej tezy, że spółka w przyszłym roku zarobi "0" - wątpliwa jest także teza , że zarobi 50% tegorocznych zysków. Co więcej jest coraz więcej symptomów, że powinna zarobić więcej ..... mam własne kalkulacje tak jak sugerowałeś możliwie najbardziej konserwatywne.
Nie interesuje mnie jak pewnie innych czego oczekujesz po kursie na podstawie szklanej kupli, bo widać to z Twoich wpisów. Interesują za to wyliczenia. Przedstaw je proszę.
Edytowany: 5 grudnia 2014 15:07
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2014 15:28:47
Zgadzam się z tobą ale ta firma nie jest w normalnym giełdowym cyklu a dla spółek technologicznych te współczynniki często zawodzą. Czemu CDR jest wyceniany od 1,5 roku na 1/150 a w tym roku ma zysk na poziomie około 20 mln. Jest duże prawdopodobieństwo, że 11bit także może się zbliżyć do tego wyniku a wiele wskazuje , że w przyszłym roku może nawet przebić wynik tegoroczny. Twoje analizy opierają się o twarde wyniki i schematy a ostatnie twarde wyniki są już bezsensowną abstrakcją. Stąd inwestorzy po otrząśnięciu się próbują znaleźć własny poziom możliwej realnej wyceny. Dla każdego będzie inna bo nie ma sprawdzonych wzorców jak liczyć coś takiego co tu się wydarzyło. Nie przeczę, że masz rację trzymając się twardej statystyki (sporo wiem na ten temat , bo moja żona wykładała 15 lat statystykę na Wydziale Matematyki ...) więc wiem co to statystyka itp . Jednak w tym przypadku wszelkie instrumenty analizy statystycznej zawodzą i opierając się na nich nie zrozumiesz tego lub po prostu nie przyznasz nam racji. Ten sam błąd popełniali analitycy trzymając się swoich słupków. Przypomnij sobie, że 2 tygodnie temu Pan Białek sam przyznał, że spółka jest niedoszacowana i warto się nią zainteresować. Słucham analityków od lat ale od kryzysu greckiego zrozumiałem, że tylko to co on mówi w większości się potwierdza. Nie miało ta wypowiedź wielkiego wpływu na tą spółkę ale spróbuj to zrozumieć, że każdy kieruje się swoimi racjami. Gdybym patrzył na Twoje słupki wyszedłbym ze spółki w 2011 roku gdy spanikowałem i ze względu na brak zdecydowania nie sprzedałem akcji między 22 a 25zł. Na fali zawodu zapewne bym sprzedał akcje. Na tym polega gra jak wyjdziesz w nieodpowiednim miejscu to tracisz. Nauczyłem się nie przykładać decydującego znaczenia do słupków i czasem mnie śmieszyły analizy. Weź przykład ostatnio na ttdader zakładano silną korektę na spółce z poziomu 29zł nawe do 18zł i co korekta była dopiero przy 60zł , codziennie mówili o korekcie - zobacz sam jak to ma się do rzeczywistości. W ten sposób to zawsze kiedyś się trafi mówiąc codziennie o korekcie. A tu chodzi o doczekanie się godziwego zysku. Wytrwali na to liczą a wykresy niech zostawią sobie ci co chcą 10%. Zobacz co się działo z Waszymi wykresami i współczynnikami przez ostatnie 2 dni. Przeglądałem jeden z portali i połowa współczynników mówiła kupuj a połowa sprzedaj a 2 z nich trzymaj. Co z tego zrozumie zwykły inwestor ? Albo wykres i współczynniki mówią w większości jedno albo drugie a tak każdy mógł znaleźć poparcie dla swojej tezy 1. będą spadki 2. będą wzrosty Dla mnie to jest szopka a i tak inwestor musi wziąć na własną odpowiedzialność decyzję. Naszą znasz.. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 5 grudnia 2014 15:31
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 grudnia 2014 16:45:51
Cytat:Czemu CDR jest wyceniany od 1,5 roku na 1/150 a w tym roku ma zysk na poziomie około 20 mln. Jest duże prawdopodobieństwo, że 11bit także może się zbliżyć do tego wyniku a wiele wskazuje , że w przyszłym roku może nawet przebić wynik tegoroczny.
Dlatego, że w wynikach jest sukces W3 i CP. Czy po premierach tych dwóch gier, jak zyski CDR wzrosną 1o razy to uznasz, że kurs też powinien wzrosnąć 10 razy? Cytat:Twoje analizy opierają się o twarde wyniki i schematy a ostatnie twarde wyniki są już bezsensowną abstrakcją. Stąd inwestorzy po otrząśnięciu się próbują znaleźć własny poziom możliwej realnej wyceny. Najwyraźniej nie czytasz tych analiz. One w większości mówią o tym co było w raportach, a nie na temat wyceny. Wycena to zupełnie inna sprawa. Jedną z "próbek" wyceny dałem tutaj na podstawie WASZYCH danych i wielu uproszczeń. Cytat:Nie przeczę, że masz rację trzymając się twardej statystyki ALeż, ależ ja się nie trzymam wcale statystyki. To raczej chyba Ty próbujesz dając jakieś średnie C/Z dla branży technologicznej nie rozumiejąc, że jesteś w rozrywkowej :) Cytat:Jednak w tym przypadku wszelkie instrumenty analizy statystycznej zawodzą i opierając się na nich nie zrozumiesz tego lub po prostu nie przyznasz nam racji. Dokładnie to samo pisali na EEX, na KOVie, na CIGu parę lat temu. Zakochałeś się w tych akcjach? Wiesz, że uczucia odbierają rozum? Cytat:Przypomnij sobie, że 2 tygodnie temu Pan Białek sam przyznał, że spółka jest niedoszacowana i warto się nią zainteresować.
Przypomnij sobie gdzie był kurs 2 tygodnie temu Cytat:Zobacz co się działo z Waszymi wykresami i współczynnikami przez ostatnie 2 dni. Przeglądałem jeden z portali i połowa współczynników mówiła kupuj a połowa sprzedaj a 2 z nich trzymaj. A gdzie widziałeś moje wykresy i współczynniki dotyczące 11B - pokaż link, zdjęcie cokolwiek Najważniejsze jest jednak to, że nie odpowiedziałeś na żadną z próśb i nadal naganiasz na tę spółkę.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
5 grudnia 2014 19:43:27
@Anty Teresa Witaj. Lata już tu pożytecznie pisujesz, ale niestety nie pojąłeś podstawowej mądrości komentatora, analityka giełdowego. Nie wolno pisać sceptycznie, mieć wątpliwości, stawiać pytań, rozważać wariantów, czyli generalnie robić wrednej, kreciej roboty. 11 b, będzie prawdopodobnie wyżej, i to dużo. Sukces jest (medialny na pewno), czy finansowy, to się zobaczy, ale pewnie też. Dziwię się tylko, że się dziwisz, że powstają...kluby wielbicieli spółki. Dowolnej. Ćwiczone to było wielokrotnie, choćby na baloniku Eko. Pamiętasz oczywiście? Nie mam akcji, żałuję oczywiście. Chciałbym Ci tylko życzyć konsekwencji w studzeniu gorących głów. To ciężka praca, i ciut syzyfowa. Szacun.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
5 grudnia 2014 20:42:38
DCF'em można wykazać każdą dowolną wycenę spółki. Prognozujemy w miarę przepływy na najbliższe 4 lata, które odpowiadają za 20%-30% wyceny a potem bierzemy z sufitu procenty do residual value i to nam odpowiada za pozostałe 70%-80% wyceny.
Mamy do czynienia ze spółką, która historycznie pokazała, że jest w stanie podwajać kapitały co 2-3 lata, a przy takim założeniu DCF wychodzi dosyć wysoko.
|
|
31 Dołączył: 2012-02-14 Wpisów: 110
Wysłane:
5 grudnia 2014 21:45:38
Zła wiadomość. Chciałem dziś kupić grę w Empiku w Krakowie pudełko. Bardzo miły Pan, którego kolega pracuje w 11 bit sprawdził w bazie i w calłym Krakowie nie ma i nie będzie dostępnych gier ani dziś ani jutro. Bardzo się rozczarowałem. Albo zawaliła Cenga albo taki duży popyt na pudełko. Nie wiem ale sprzedaż pudełek w Empik opóźniona  Albo tak idzie, że
Edytowany: 5 grudnia 2014 21:53
|
|