qlztjbwq
Advertisement
PARTNER SERWISU
jilzqveu
92 93 94 95 96

Ukraina - dewaluacja hrywny?

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 26 stycznia 2015 20:41:38
@tack
A czym się mają przejmować? W Polsce Ukraina budzi emocje, bo w konflikt zaangażowani są niespecjalnie tu lubiani Rosjanie, dwa, to państwo z Polską graniczy i prowadzą tamtędy ropociągi i gazociągi doprowadzające do Polski surowce. Ponadto z racji geograficznej bliskości Ukrainy i podobieństwa języków występujących w konflikcie polscy dziennikarze uznają tamtą wojnę za chwytliwy i dobrze sprzedający się a jednocześnie łątwy do opisania temat. Nie mówiąc już o tym, że w przypadku większej zawieruchy (którą Brytyjczycy i Skandynawowie z pewnością już opiszą) to w pierwszej kolejności do Polski będzie usiłowało przedostać się kilka milionów ukraińskich uchodźców. No i na koniec - tamten konflikt ma też niebagatelny wpływ na polską gospodarkę.

Takich problemów nie mają z Ukrainą ani Skandynawowie, ani Brytyjczycy. Dla nich Ukraina znaczy tyle samo, co dla Polaków Nigeria, gdzie obłąkane, ciemne imbecyle z Boko Haram codziennie mordują dziesiątki albo i setki ludzi. Uwzględniając gołe liczby tamta tragedia jest nawet większa od tej na Ukrainie, tyle że polskiemu społeczeństwu wisi to i powiewa, bo tak właśnie skonstruowany jest świat. Koszula bliższa ciału. Można sobie oczywiście pofilozofować o jakiejś wspólnocie cierpienia i jednakowych żołądkach wszystkich ludzi, ale to mrzonki pięknoduchów.

Na pocieszenie powiem ci, że to działa nie tylko w przypadku wojen, takich jak ta na Ukrainie. Ostatnio usiłowałem znaleźć bodaj na BBC coś na temat prognoz odnośnie walki bokserskiej Stiverne-Wilder, jakby nie było sporego wydarzenia w tej branży i co? W końcu się dokopałem, ale dopiero po naoglądaniu się różnych wypełniających niemal wszystko newsów na temat krykieta. Grzebałem i wściekałem się. Jaki kurde krykiet? Co to za nudy! Przecież walczą Stiverne z Wilderem, o tym powinni pisać a nie o jakimś krykiecie-srykiecie! Ale, co kraj to obyczaj :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 27 stycznia 2015 09:03:22
Krewa, tak przeglądałem Twoje posty i zwróciłem uwagę, że za sytuację na Ukrainie są winni wszyscy: Poroszenko, Kołomyjski etc, tylko nie Rosjanie. Ukraińcy sami sobie Krym odebrali, a potem dokonali inwazji na siebie. Jeszcze nigdy (chyba) nie napisałeś, że za destabilizację regionu odpowiada Moskwa i że to Moskwa dokonała ataku na Ukrainę.

Cytat:
trudno o bardziej podatny grunt dla rusofobii jak ten nad Wisłą

Owszem, że trudno, ale po 200 latach okupacji i urwaniu 2/3 terytoriów, to chyba wydaje się być to naturalne. Pomijam indoktrynacje, rusyfikacje, masowe mordy i wywózki.

Właśnie wróciłem z Ukrainy, gdzie byłem z pomocą humanitarną. Sytuacja na Ukrainie jest zła, a nawet bardzo zła. Ekonomicznie: inflacja daje się we znaki. Społecznie: nastroje są patriotyczne, ale ludzie nie potrafią pojąć dlaczego Rosjanie na nich napadli. Militarnie: dywersanci pojawiają się nawet na zachodniej Ukrainie.

Moja osobista refleksja jest taka, że jest to kluczowy rok dla Ukrainy i w najbliższych miesiącach okaże się, czy ten kraj przetrwa w jakiekolwiek formie.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 stycznia 2015 09:26:16
Serpico,
moja postawa ma swoje uzasadnienie - zanim obarczysz kogoś winą, poszukaj jej u siebie. Putin przyszedł, Putin pójdzie. A Kołomojskie, Poroszenki i Króliki niestety pozostaną. Chyba, że doczekamy się Majdanu 3.0

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 27 stycznia 2015 11:22:27
tack napisał(a):
Strasznie jesteśmy przejęci w Polsce sytuacją na Ukrainie ?
Wczoraj chciałem znaleźć informację na ten temat w prasie skandynawskiej (N i S ).
Na topnews ani słowa , miałem problem żeby znaleźć cokolwiek !!
Podejrzewam że w GB i innych krajach EU podobnie się przejmują tym tematem ?

nie no serio? - a ile kilometrów granicy ma N i S z Ukrainą ? Wiadomo że dla bogatych Skandynawów to peryferyjna sprawa tak długo jak rosyjskie czołgi nie wjeżdzają im do krajów. Mówisz o gościach, którzy generalnie nawet od II WŚ wymigali się sprytnie ;)

krewa napisał(a):
Tack,
bo dla nich Ukraina to coś hen w 3,14 daleko, to raz. Dwa - trudno o bardziej podatny grunt dla rusofobii jak ten nad Wisłą - a właśnie głównie w kontekście Rosji jest rozpatrywany konflikt.

W USA temat praktycznie nie istnieje. Owszem, nieraz w tzw. mediach globalnego zasięgu można coś znaleźć, natomiast kanały telewizyjne, których główną audytorią są tubylcy, w ogóle nie informowały o Ukrainie. W Chinach wzmianki o Ukrainie zawsze poprzedzały informacje z Hongkongu - z racji niewydarzonej "rewolucji parasolek". Na Bliskim Wschodzie natomiast nie bardzo wiedzą gdzie ta Ukraina leży.

wiemy... od początku tematu wszyscy pogodzili się z Twoim prorosyjskim i smiertelnie nienawistnym do Ukrainy nastawieniem Angel Da się z tym żyć, bo zawsze jest opinia drugiej strony.

tak swoją drogą: bardzo ciężko jest znaleść sąsiadów Rosji, których ten kraj by nie atakował.

My Polacy mamy tego pecha, że zgodnie z geopolitycznymi teoriami, jesteśmy na samym styku heartlandu i rimlandu. My jestesmy skazani na bycie wiecznym punktem zapalnym, atakowanym przez agresywny heartland - Rosję. Tak było setki lat i będzie. Udawanie że jest inaczej jest oszukiwaniem samego siebie. Polska rusofobia to po prostu pamieć o 300 ostatnich latach historii.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 stycznia 2015 11:34

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 27 stycznia 2015 11:46:02
Scarry,
wspominałem już, że źle odbierasz moje nastawienie do Ukrainy.
Pozwolę sobie przytoczyć fragment dzisiejszej rozmowy Pawła Zalewskiego w Tok FM:

Cytat:
- Dziś głównym problemem Ukrainy nie jest to, że straciła Krym. Nie jest nawet konflikt na Wschodzie, choć są ofiary i nie można lekceważyć śmierci. Głównym problemem może być to, że Ukraina może upaść.

Zalewski mówił, że choć Ukraińcy prowadzą rozmowy z Zachodem, to nie potrafią przedstawić spójnego i konkretnego planu reform. - Programy reform prezentowane na Ukrainie to zestaw pobożnych życzeń. Brakuje drogi dojścia - tłumaczył.

Zdaniem polityka obecna pomoc z Zachodu nie pozwala Ukrainie upaść, ale jest też niewystarczająca, by myśleć o rozwoju. Dlatego już dziś wielu Ukraińców ma być rozczarowanych. Według Zalewskiego mówi się nawet o kolejnym Majdanie. Byłby on jednak o wiele bardziej radykalny i krwawy, choćby z uwagi na ilość broni, jaka znajduje się w kraju.

- Musimy zmienić patrzenie na Ukrainę, musimy rozmawiać z rządem Ukrainy bardziej stanowczo. Celem rozmów powinno być wprowadzenie reform w zamian za istotną pomoc finansową. Wszyscy, którzy dobrze życzą Ukrainie, powinni na tym się skupić - skwitował gość Radia TOK FM

Mój punkt widzenia jest w sumie podobny, tylko wypowiedzi są bardziej ironiczne.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 stycznia 2015 12:19:28
krewa napisał(a):
Putin przyszedł, Putin pójdzie.

Niestety nie ma żadnych przesłanek aby przypuszczać, że to co po sobie zostawi, będzie w jakimkolwiek stopniu lepsze niż było.

krewa napisał(a):
A Kołomojskie, Poroszenki i Króliki niestety pozostaną.

Możliwe, że nawet oni uciekną, bo nie będą już mieli czego szukać w kraju dokumentnie zniszczonym przez tego wspomnianego wyżej.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

serpico
0
Wysłane: 27 stycznia 2015 12:38:15
Frog, obawiam się, że naszego szanownego kolegi Krewy nie przekonasz. To wszystko jest winą Ukraińców, że dali się napaść Putinowi. To wina Ukraińców, że Putin anektował Krym. Został do tego sprowokowany. Równie dobrze można tłumaczyć gwałcicieli, że ubiór kobiety i prowokacyjne zachowanie było powodem gwałtu, a sprowokowany gwałciciel nie jest niczemu winny.

Krewa, wybacz, ale logiki w tym co piszesz nie ma. Jest tylko wyłącznie bla, bla, bla, jacy to Ukraińcy są źli i nie potrafią zorganizować sobie państwa. Owszem trudno jest jeździć na rowerze, gdy ciągle ktoś wkłada kija w szprychy.

Niestety, obawiam się, że Ukraina może tego nie przetrwać (i nie musiałem słychać Zalewskiego, sam to stwierdziłem będąc ostatnio na Ukrainie), co zburzy ogólny ład w Europie, a co za tym idzie może, acz nie musi, doprowadzić do kolejnych niekontrolowanych zmian na mapie.

Krewa piszesz o rusofobii, ale ona nie wynika z wyimaginowanych uprzedzeń, a z kilkuset letniej historii. Rosja, to nie Europa, a Rosjanie (których skądinąd bardzo prywatnie lubię, bo mam kilku dobrych znajomych), to inna cywilizacja: turańska. To inny sposób myślenia, który i Ty prezentujesz. Dla przybliżenia cytat z Feliksa Koniecznego nt. cywilizacji turańskiej:

Cytat:
Ukształtowana w starożytności na terenach Wielkiego Stepu. Nie rozwinęła trwałych więzi społecznych wyższych niż rodowe, ludność łączy się natomiast w celach wojennych w ordy, które w razie powodzenia mogą przybrać potężne rozmiary, nie są jednak trwałe i rozpadają się wraz ze śmiercią wodza lub jego porażką. Największe ordy utworzyli Hunowie, Turcy i Mongołowie (autor wyróżniał także kultury ojgurską, afgańską i turecką), do tej cywilizacji należą także Rosjanie i Kozacy (turańsko-słowiańskie kultury moskiewska i kozacka). Cała aktywność polityczna w ramach tej cywilizacji ma zdaniem Konecznego charakter wojskowy. Władców nie obowiązuje moralność (stąd Koneczny mówił o indywidualizmie tej cywilizacji). Nie rozwinęła żadnej z nauk, jednak szybko przyswajała sobie wszelkie wynalazki w dziedzinie wojskowości. Uznaje równoprawność monogamii, poligamii i konkubinatu. Pozornie panuje w niej indyferentyzm religijny, jednak często religia była w jej ramach wykorzystywana jako przyczyna wojen, nie miała natomiast nigdy wpływu na moralność publiczną czy stosunki społeczne.

Na szybko dodam, ukraiński parlament uznał oficjalnie Federacje Rosyjską za agresora. Wg mnie, znaczy to ni mniej ni więcej: wojna. Problem w tym, że ZSRR i Rosja od 100 lat nikomu wojny nie wypowiedziała, zawsze to były działania "pokojowe". Najeżdżając Polskę w 1939 roku, żołnierze byli "nastawieni równie pokojowo" do Wojska Polskiego. To takie "zielone ludziki" ver. '39.
Edytowany: 27 stycznia 2015 12:44

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 27 stycznia 2015 13:22:00
serpico napisał(a):
Krewa, wybacz, ale logiki w tym co piszesz nie ma. Jest tylko wyłącznie bla, bla, bla, jacy to Ukraińcy są źli i nie potrafią zorganizować sobie państwa.

Przepraszam, a co, potrafią? Bo może ja o czymś nie wiem?
Ty nie potrafisz czy też nie chcesz zauważyć, że podobne stwierdzenia pojawiają się np. w wypowiedziach Irfy'ego lub chociażby w przytoczonych wyżej słowach Zalewskiego, który temat zna nie z gazet? Czemu Ty się na mnie uwziąłeś?
Tak, piszę o rusofobii. Natomiast czy ja napisałem, że wynika ona z wyimaginowanych uprzedzeń? Nie. Więc daruj sobie ten wywód o podłożach.

A na koniec gorąca i po raz ostatni wyartykułowana prośba - skoncentruj się na temacie a nie na użytkownikach.
Edytowany: 27 stycznia 2015 13:30

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 27 stycznia 2015 13:22:45
Ukraina to nie Czeczenia czy Gruzja.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 27 stycznia 2015 23:53:33
jasne, przeciez my bylismy zawsze aniolkami - to ci niedobrzy Czesci, Rusy, Prusaki i inne gady wiecznie nas napadaly. my ich nigdy. my im nie zabieralismy ziem, kiedy akurat byli slabsi militarnie lub w wyniku wewnetrznych wasni rozbici. no przeciez kazdy to wie.

gazeta napisał(a):

- Niestety, mój kraj wkroczył w warunkach agresji rosyjskiej i brutalnego łamania norm prawa międzynarodowego w 70-lecie zwycięstwa nad nazizmem, w które Ukraińcy wnieśli kolosalny wkład, i w 40-lecie podpisania Aktu Helsińskiego - powiedział Poroszenko, cytowany przez swoje służby prasowe.

- Nie będę sięgał do oczywistych i jasnych porównań między tym, co działo się w Europie w latach 30. ubiegłego wieku, a tym, co dzieje się dziś. Groźba wojny kontynentalnej jest tak ogromna, jak nigdy. Nikt nie powinien mieć żadnych wątpliwości: ambicje i apetyty agresora są większe, niż rozmiary Ukrainy - podkreślił.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...

Krolik - sorry, jednak blado wypadles. ucz sie od Krola...
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 28 stycznia 2015 11:38:57
Najważniejsze to nie tracić poczucia humoru.

Deputowany z ramienia komunistycznej partii FR Nikołaj Iwanow złożył wniosek o podjęcie uchwały, potępiającej aneksję NRD przez Niemcy Zachodnie w 1989 roku. Ma to być odpowiedź na zarzut aneksji Krymu przez Rosję.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 stycznia 2015 11:49:04
dobre dobre

nawet bym się pośmiał, ale biorąc pod uwage wyciekające filmy ze strasznie brutalnego traktowania jeńców, okropieństwa wojny jaka rozlewa się na całym wschodzie kraju, to taki akcent niestety trochę mniej wpływa na poczucie humoru....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 29 stycznia 2015 10:33:33
Nie wiem, czy juz ktos wrzucal ten adres !?

http://slon.ru/russia/

jak ktos zna rosyjski to ciekawa lektura

serpico
0
Wysłane: 29 stycznia 2015 21:43:25
Jednak rosyjska myśl techniczna jest niesamowita. Zamiast liczyć żołnierzy, którzy zginęli na Ukrainie, wysłano mobilne krematoria rozwiązujące sprawę "liczenia strat".

Najstraszniejsze, a zarazem najzabawniejsze jest to, że tylko gdy UE chce zluzować sankcje, następuje nasilenie walk. Putin świadomie nie daje sobie szans na wyjście z tej sytuacji. Tak jak już pisano na tym forum, Putin mógł osiągnąć znacznie więcej na Ukrainie bez wojny. Nie chciał. Teraz mógł mieć pseudo "republikę" coś na wzór Naddniestrza, które destabilizowałoby sytuację w całej Ukrainie. Nie chciał. Zaczynam się obawiać o zdrowie Putina i nie chodzi mi o jego serce.

Z drugiej strony zastanawiam się jak długo UE zamierza "dawać szansę" Putinowi na wyjście z twarzą z tej sytuacji. Różnorakie rozwiązania UE próbuje wprowadzać od kilku, jak nie kilkunastu miesięcy. Rzucone rękawice nie są podnoszone. A to ktoś z Rosjan zestrzeli sobie samolot pasażerski, a to ostrzela osiedle w Mariupolu. Chociaż jak słusznie zauważono ostatnio, zbrodnia popełniona przez Rosjan popełniona w Mariupolu, do której się przyznali, przysporzyła Wowę o ciarki na plecach. Za to co się wydarzyło, realnie grozi mu Trybunał w Hadze i chyba to tym razem zadziałało, "przywołując ducha Milosevica".

serpico
0
Wysłane: 29 stycznia 2015 22:41:46
Na zakończenie tygodnia prosty rebus:

- co krzyczą "separatyści" na Ukrainie i czemu wzywają Allaha?
- co ma wspólnego zamach w Paryżu z mistralami, których nie chce wydać Francja?
- jaki paszport ma przywódca ISIS i dlaczego na okładce tego paszportu orzeł ma dwie głowy z trzema koronami, a na piersiach orła jest tarcza ze św. Jerzym?
- jakim interesom w Iraku najbardziej szkodzą działania ISIS?

W przyszłości nowe rebusy :)

serpico
0
Wysłane: 29 stycznia 2015 22:52:37
Jako, że Siekoo już odwołał zakaz przytaczania "wybiórczej", publikując kilka dni temu i linkując artykuł, to i ja sobie pozwolę:

Cytat:
Mieszkanka Wiaźmy w obwodzie smoleńskim w Rosji Swietłana Dawydowa zatelefonowała w kwietniu 2014 r. do ambasady ukraińskiej z informacją, że jednostka wojskowa stacjonująca w sąsiedztwie zniknęła, więc być może udała się na Ukrainę. 21 stycznia kobietę aresztowano pod zarzutem zdrady państwa...Rano tego dnia do drzwi mieszkania Swietłany Dawydowej, matki siedmiorga dzieci, zadzwonił dzielnicowy, wyjaśniając: "sąsiedzi się na was skarżą".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...

A tak swoją drogą zastanawiam się kiedy zostanę zablokowany, po ostatnich ostrzeżeniach.
Edytowany: 29 stycznia 2015 22:58

Adagio
48
Wysłane: 30 stycznia 2015 09:47:42
serpico napisał(a):
Jednak rosyjska myśl techniczna jest niesamowita. Zamiast liczyć żołnierzy, którzy zginęli na Ukrainie, wysłano mobilne krematoria rozwiązujące sprawę "liczenia strat".

Najstraszniejsze, a zarazem najzabawniejsze jest to, że tylko gdy UE chce zluzować sankcje, następuje nasilenie walk. Putin świadomie nie daje sobie szans na wyjście z tej sytuacji. Tak jak już pisano na tym forum, Putin mógł osiągnąć znacznie więcej na Ukrainie bez wojny. Nie chciał. Teraz mógł mieć pseudo "republikę" coś na wzór Naddniestrza, które destabilizowałoby sytuację w całej Ukrainie. Nie chciał. Zaczynam się obawiać o zdrowie Putina i nie chodzi mi o jego serce.

Z drugiej strony zastanawiam się jak długo UE zamierza "dawać szansę" Putinowi na wyjście z twarzą z tej sytuacji. Różnorakie rozwiązania UE próbuje wprowadzać od kilku, jak nie kilkunastu miesięcy. Rzucone rękawice nie są podnoszone. A to ktoś z Rosjan zestrzeli sobie samolot pasażerski, a to ostrzela osiedle w Mariupolu. Chociaż jak słusznie zauważono ostatnio, zbrodnia popełniona przez Rosjan popełniona w Mariupolu, do której się przyznali, przysporzyła Wowę o ciarki na plecach. Za to co się wydarzyło, realnie grozi mu Trybunał w Hadze i chyba to tym razem zadziałało, "przywołując ducha Milosevica".

Proponuje lekture ciekawego artykulu na temat Putina - Klamstwa Putina - "Czy Putin wierzy we wlasna propagande?"
www.spiegel.de/politik/ausland...
Wolne tlumaczenie najciekawszych kwestii:

"Putin uwazany byl zawsze za trudnego, ale godnego zaufania partnera. Putin zawsze dotrzymywal swojego slowa powiedzial kiedys Clinton.
...
To bylo dawno temu. W ostatnich trzech latach "nieprawda" stala sie praktycznie codziennym narzedziem rosyjskiej polityki.
...
W Berlinie wczesniej niz gdzieindziej zauwazono, ze Putin sie "zmienil".
W lecie 2012 po powrocie na stanowisko prezydenta Putin przybyl z pierwsza wizyta do kanclerz Niemiec. Wowczas Putin probowal usilnie przekonac kanclerz Merkel, ze masowe protesty przeciwnikow Kremla byly faktycznie wystapieniami "mniejszosci seksualnych".
...
Aktualny przyklad: Wystapienie Putina przed studentami w St Petersburgu. Wedlug Putina w Donbasie nie walczy ukrainska armia przeciwko prorosyjskim separatystom, lecz "Legion NATO".
Takie stwierdzenia mozna zwykle slyszec od wiernych rzadowi rosyjskiemu mediow a nie od glowy panstwa najwiekszego mocarstwa nuklearnego swiata.
...
Co sklonilo Putina do tej wypowiedzi nie jest jasne. Czy chodzi w tym przypadku o swiadome klamstwo? Czy jest on zle informowany, czy ulegl rosyjskiej propagandzie? Poniewaz ta juz od wielu dni informuje, ze wokol ukrainskiego miasta portowego Mariupol pojawili sie "mowiacy po angielsku bojownicy".
...
...
Jest rzecza znana, ze Putin nie lubi internetu. Brytyjski Guardian pisal w sierpniu 2014, ze Putin zalecil swoim wspolpracownikom przygotowywanie mu aktow spraw do wgladu, ktore maja maksymalnie trzy strony i sa pisane czcionka wielkosci 18. To oczywiscie nie musi byc prawda, ale Putin sam wyjawil, ze nie czyta gazet, bo mu na to brakuje czasu, o wydarzeniach informuja go jego wspolpracownicy. Za to od czasu do czasu Putin oglada telewizje.
To by oznaczalo, ze rzeczywistosc dociera do Putina przefiltrowana przez wlasna propagande.
...
Ostatnio moskiewski rysownik Sergij Jolkin zobrazowal fenomen wypowiedzi Putina w dosc smialy sposob. Karykatura pokazuje Putina, ktory mowi, ze to nie jest klamstwo, tylko "hybrydowa prawda".

PS w temacie "hybrydowej prawdy" - hybrydowa wojna:
www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swi...
Edytowany: 30 stycznia 2015 09:58

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 30 stycznia 2015 10:39:24

" Brytyjski Guardian pisal w sierpniu 2014, ze Putin zalecil swoim wspolpracownikom przygotowywanie mu aktow spraw do wgladu, ktore maja maksymalnie trzy strony i sa pisane czcionka wielkosci 18. To oczywiscie nie musi byc prawda, ale Putin sam wyjawil, ze nie czyta gazet, bo mu na to brakuje czasu, o wydarzeniach informuja go jego wspolpracownicy. Za to od czasu do czasu Putin oglada telewizje.
To by oznaczalo, ze rzeczywistosc dociera do Putina przefiltrowana przez wlasna propagande."

Jestem bardzo daleki od bycia obrońcą Putina i Rosji.
Jeśli jednak czasem protestuję, to przeciw ustawianiu spraw w sytuacji 1:0 posługując się anegdotami, z których nawet czytelnicy pism ezoterycznych mieliby ubaw.

Garść dykteryjek dla sprzedawców owoców, rewelacje, ze głowa państwa nie czyta gazet (!)
poprzedzone jednak zastrzeżeniem, że nie wszystko wrzucone do tych złotych myśli musi być prawdą, aby na koniec skonkludować, że rzeczywistość dociera do niego przefiltrowana przez własną propagandę :))

Czu autor tych złotych myśli stawia = między swoim czytelnikiem a szympansem ?
Nie wierzę, że na świecie jest 1 przywódca, który otrzymuje informacje ze swoich służb bez propagandowego wydźwięku, w zależności od tego jakim interesem stojący za tą propagandą, a mający wpływ na kierunek poczynań machiny państwowej, się kierują.

Tak samo możemy se popisać o Baracku Husejnie Obama.

Barack nie czyta gazet bo jest ich za dużo,za to otrzymuje zwięzłe raporty od służb. W weekend zasiada z żoną i dziećmi przed TV. Jego postrzeganie rzeczywistości było całkowicie przefiltrowane przez człowieka, który mówił mu czy poza Białym Domem jest noc, czy dzień.
Ten potwór to ... Emanuel Rahm. Syn terrorysty i komunistycznej działaczki.Syjonista. Żyd przewieziony w teczce przez Clintona. Walczący o pomoc dla Izraela wielkości kilku mld rocznie, dzięki której może trwać holokaust ludności Palestyńskiej. Tylko cicho sza.

Adagio
48
Wysłane: 30 stycznia 2015 13:04:17
Media kreuja rzeczywistosc interpretujac fakty na swoj sposob.

Tekst jak kazdy inny. Czytac gazet nikt nikomu nie kaze, ani nie zabrania i wnioski kazdy wyciaga osobiscie. Szkoda tylko, ze skupiles sie na malo istotnym fragmencie w tej sprawie.
To jest wojna propagandowa, rezim rosyjski jest zbudowany na propagandzie i nie wykluczam, ze oni maja juz genetyczna skaze w postrzeganiu rzeczywistosci.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 30 stycznia 2015 19:57:34
Na Ukrainie trwa mogilizacja. Jej przebieg pozostawia wiele do życzenia, szczególnie w zachodnich obwodach Ukrainy. W niektórych rejonach do komisji poborowych nie zgłosił się nikt z osób podlegających pod mobilizację, pomimo potwierdzenia otrzymania zawiadomienia. Dowództwo ukraińskiej armii podaje liczne przykłady, kiedy to podlegający pod mobilizację zwalniali się z pracy i wyjeżdżali za granicę - do Rumunii lub do Rosji. Wynajmowano całe autokary w tym celu.
W Rosji od niedawna obowiązuje natomiast dekret, na mocy którego obywatelom Ukrainy, podlegającym pod mobilizację, należy przedłuzać zezwolenie na pobyt o kolejne 90 dni aż do odwołania.
W obwodzie połtawskim, w mieście Krzemieńczuk, wezwanie olali wszyscy oficerowie rezerwy.
Niektóre komisje poborowe zaznaczają w wezwaniach, że podlegający obowiązkowi mobilizacyjnemu mają stawić się z własnym umundurowaniem. Ulica mówi, że jeżeli zostaną opublikowane listy poborowych, wśród których będą dzieci polityków, prokuratorów i sędziów, to zmienią swój stosunek do mobilizacji.

Nieco lepiej wygląda sytuacja w południowych i wschodnich obwodach Ukrainy. Tam, wg zapewnień wojskowych, nie ma kłopotów ze stawiennictwem przed komisjami poborowymi. Wg. mnie powód jest prozaiczny - na terenach, gdzie głównym językiem jest ukraiński, w szkołach dzieci mają szanse na zapoznanie się z wierszem Juliana Tuwima "Do prostego człowieka" w tłumaczeniu Grygorija Koczury.
Cytat:
О брук трощи приклад рушниці!
Бо кров твоя, а їхня нафта!
Edytowany: 30 stycznia 2015 20:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

92 93 94 95 96

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,441 sek.

aktiybie
tuxrluty
artukmbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bcjguhdz
sggzqpgs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat