PARTNER SERWISU
wwfzrldl
77 78 79 80 81

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

Rxb
Rxb
0
Wpisów: 9
Wysłane: 18 marca 2015 17:50:47
EBMac napisał(a):
Drodzy Państwo,

Mając na względzie to co piszecie oraz samą spółkę dłużną - zainteresujcie się kancelarią, która może procedować zgodnie z art. 1064 i następne KPC tzn. kancelarią, która przeproceduje dla Was (jako Wierzycieli) zarząd przymusowy. To bardzo dobra i bardzo rzadko stosowana metoda, która de facto jest formą postępowania zabezpieczającego, tyle że w myśl przepisów KPC.

Praktyka jest taka, że na wniosek Wierzyciela (lub Wierzycieli) ustanawia się postanowieniem sądu zarząd przymusowy, który przejmuje do prowadzenia głównie finanse spółki, odsuwając dotychczasowe władze od pieniędzy. Taki mechanizm był już stosowany względem dłużników będących emitentami obligacji i proszę mi wierzyć, że to działa o ile zrobi się to dość wcześnie. W przypadku e-K już samo zbycie portfeli i ewentualnego majątku spółki (chociaż z tym może być różnie) dokonane przez niezależny podmiot (!) może Was zapokoić. Nie wierzę, że w tych portfelach nie ma przynajmniej 20 mln PLN. Tyle, że trzeba to zrobić z równoczesnym wygaszeniem kosztogennej działalności spółki.

Tyle, że do przeprocedowania takiego rozwiązania potrzebujecie dobrej kancelarii prawnej. Nie rzucam oskarżeń ale faktycznie jawi się pytanie czy NOMAD to podmiot, który jest w stanie to zrobić. Porozmawiajcie z nimi.

W razie pytań - jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Panie Rafale - kieruje zapytanie do firmy NOMAD,
Czy może się Pan do tego ustosunkowac? ( ewentualnie z uwagi na szpicli Pawłowskiego zaproponować inny kontakt?);
I druga sprawa - ile osób zadeklarowało już współpracę z NOMAD tj wysłało skany na maila firmy? Może jakiś feedback mailowy do tych co już to uczynili?

pozdrawiam

kulcikriu
0
Wpisów: 27
Wysłane: 18 marca 2015 21:03:08
@EBMac

Dzięki za cenne uwagi dot. zarządu przymusowego. Proszę o info (może być na priv) gdzie taki zastosowano, lub kancelarię, która przeprowadziła coś podobnego z sukcesem. Czasu jest niewiele, a jak sam Pan napisał:

Cytat:
Skoro reprezentację proponuje Wam jakaś kancelaria (Nomad o ile pamiętam), to zróbcie wszystko, żeby działać razem. Pamiętajcie, że oddzielnie jesteście tylko grupką inwestorów indywidualnych, którzy dali się wyrolować. Czy to będzie Nomad czy ktoś inny - sprawa wtórna, ważne jest zorganizowanie. Ale nie bójcie się tylko dlatego, że to "specjaliści od wierzytelności". Bylibyście zaskoczeni tym, kogo się obawiacie.

EBMac
0
Wpisów: 11
Wysłane: 18 marca 2015 22:22:23
zi napisał(a):
Trochę poczytałem co to jest zarząd przymusowy i wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest całkiem sensowne, ponieważ w sumie dawało by ono szanse na odzyskanie możliwie największej ilości kasy. Trzeba tylko wskazać podmiot, który będzie zarządzał firmą (taki, który by się na tym znał). Bo nie chciałbym, aby to sąd wskazał jakiegoś swojego pociotka, który wejdzie do spółki tylko w celu pobierania uposażenia.
W takiej sytuacji nasze obligi byłyby spłacane z bieżących zysków, a Pawłowski byłby automatycznie odsunięty od władzy. W zasadzie to warunki rolki obligacji można by było uzgodnić z zarządcą przymusowym, w taki sposób aby spółka nie padła już na starcie.
Tylko nie wczytałem się w szczegóły, jak długo taki zarząd przymusowy może trwać, coby nie doszło do sytuacji, w której uzgadniamy rolkę z zarządcą przymusowym, a wtedy Pawłowski odbiera spółkę, bo po rolce wierzytelności byłyby niewymagalne.

Możecie to Państwo pod zarządem przymusowym ciągnąć długo. Generalnie po uprawomocnieniu się zarządu przymusowego powstaje zazwyczaj plan podziału odnośnie zaspokajania wierzycieli z bieżącej działalności, natomiast w pierwszej kolejności pokrywane są koszy działalności spółki. Celem nadrzędnym jest zysk.

burrus
0
Wpisów: 10
Wysłane: 18 marca 2015 22:25:21
@poniek
@kulcikriu

Na chwile obecną jestem umówiony w kancelarii Zimmerman i Wspólnicy Sp. K., która wydaje mi się najbardziej kompetentna. Przy czym oni są spoza Wrocławia, a chciałbym kogoś na miejscu, kto będzie trzymał rękę na pulsie. Z tego powodu zastanawiam się jeszcze nad kancelarią mecenasa, który często wypowiadał się na łamach StockWatcha - ten od bloga www.wupadłości.pl. Niestety nie udało mi się z nim bezpośrednio skontaktować ponieważ jest teraz na urlopie, który potrwa do poniedziałku:/

EBMac
0
Wysłane: 18 marca 2015 22:32:36
Z własnego doświadczenia polecam jeszcze http://kancelaria-pmr.pl/ o czym pisałem jednemu z Panów na PRIV. Procedują tematu z użyciem zarządu przymusowego, osobiście nie raz rozmawiałem z Panem Szałek.

Nie sugerowałbym się lokalizacją.

Pozdrawiam,

np
np
0
Wpisów: 118
Wysłane: 18 marca 2015 22:40:11
Rxb napisał(a):
EBMac napisał(a):
Drodzy Państwo,

Mając na względzie to co piszecie oraz samą spółkę dłużną - zainteresujcie się kancelarią, która może procedować zgodnie z art. 1064 i następne KPC tzn. kancelarią, która przeproceduje dla Was (jako Wierzycieli) zarząd przymusowy. To bardzo dobra i bardzo rzadko stosowana metoda, która de facto jest formą postępowania zabezpieczającego, tyle że w myśl przepisów KPC.

Praktyka jest taka, że na wniosek Wierzyciela (lub Wierzycieli) ustanawia się postanowieniem sądu zarząd przymusowy, który przejmuje do prowadzenia głównie finanse spółki, odsuwając dotychczasowe władze od pieniędzy. Taki mechanizm był już stosowany względem dłużników będących emitentami obligacji i proszę mi wierzyć, że to działa o ile zrobi się to dość wcześnie. W przypadku e-K już samo zbycie portfeli i ewentualnego majątku spółki (chociaż z tym może być różnie) dokonane przez niezależny podmiot (!) może Was zapokoić. Nie wierzę, że w tych portfelach nie ma przynajmniej 20 mln PLN. Tyle, że trzeba to zrobić z równoczesnym wygaszeniem kosztogennej działalności spółki.

Tyle, że do przeprocedowania takiego rozwiązania potrzebujecie dobrej kancelarii prawnej. Nie rzucam oskarżeń ale faktycznie jawi się pytanie czy NOMAD to podmiot, który jest w stanie to zrobić. Porozmawiajcie z nimi.

W razie pytań - jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Panie Rafale - kieruje zapytanie do firmy NOMAD,
Czy może się Pan do tego ustosunkowac? ( ewentualnie z uwagi na szpicli Pawłowskiego zaproponować inny kontakt?);
I druga sprawa - ile osób zadeklarowało już współpracę z NOMAD tj wysłało skany na maila firmy? Może jakiś feedback mailowy do tych co już to uczynili?

pozdrawiam

Witam Serdecznie,

Szpicli jak Pan to piszę jest pełno i nawet próbują straszyć telefonicznie co mnie niezmiernie ubawiło bo pokazało strach, nie mniej jutro w Prokuraturze Okręgowej w Warszawie mam spotkanie m.in w sprawie Uboat Line S.A., i nie omieszkam przekazać informacji o zdarzeniu, także związanych ze zdarzeniami na forum. Co do liczby zgłaszających się na biuro(małpa)nomadpartners.pl jest ich ponad 60 osób, z czego formalności związane z dokumentami w formie scanu przesłały dokładnie 23 osoby. Kilkoro z Państwa posiadający po 2 czy 3 obligacje prosimy o nieprzystępowania do porozumienia z racji niepotrzebnie generowanych kosztów względem zainwestowanego kapitału. Mamy kontakt z Państwem w razie czego. Najprawdopodobniej sprawę w kategoriach adwokackich (o ile do tego dojdzie) poprowadzi kancelaria KKMP Prawo i Podatki Spółka Partnerska z Łodzi lub też jeden z mecenasów z kancelarią związany jaki odszedł na własną praktykę.
Gorąco też namawiam osoby do jakich wydzwaniają przedstawiciele spółki proponując mimo złożonego wniosku o upadłość w sądzie konwersję obligacji na akcje, by przemyślenia decyzji. To nie jest najlepszy na to moment, choć nikomu niczego narzucać nie chcę.

Pozdrawiam

Rafał Koźlak

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 18 marca 2015 23:37:35
EBMac napisał(a):
Drodzy Państwo,

Pawłowski to człowiek zakochany w sobie i przekonany o nieomylności, ale nie jest to zerojedynkowy oszust. Jemu się marzyły wywiady, splendor i sława. Jak dostał figurkę po debiucie na rynku głownym GPW to wołał cały oddział studentów w Bielawie, żeby pogłaskali... Nie odpuszczajcie żadnych możliwości, jesteście w stanie złamać tego człowieka za co trzymam kciuki, bo takie praktyki trzeba eliminować.
Pozdrawiam,

Tu można obejrzeć przemówienie Pawłowskiego w dniu debiutu EKA na rynku głównym GPW, głoszącego te peany, podziękowania i świetlaną wizję - raptem 1,5 roku temu.

Edytowany: 19 marca 2015 23:10

mirawa
0
Wysłane: 19 marca 2015 15:14:34
Ręce opadają.
Co mnie obchodzi pan Bierecki SKOK, PiS i PO. Mnie interesuje jak odzyskać kasę z EKA albo jak ją zamknąć.
Czy ktoś podejmuje inne działania niż pan Kożlak ?

slchrz
0
Wpisów: 3
Wysłane: 20 marca 2015 00:05:29
np napisał(a):
Co do liczby zgłaszających się na biuro(małpa)nomadpartners.pl jest ich ponad 60 osób, z czego formalności związane z dokumentami w formie scanu przesłały dokładnie 23 osoby. Kilkoro z Państwa posiadający po 2 czy 3 obligacje prosimy o nieprzystępowania do porozumienia z racji niepotrzebnie generowanych kosztów względem zainwestowanego kapitału. Mamy kontakt z Państwem w razie czego.
Pozdrawiam

Rafał Koźlak

Panie Rafale

Co jeśli posiada się 5 obligacji jak ja. Teoretycznie też nie dużo, ale chciałbym ten kapitał odzyskać. Też nie powinienem przystępować do ewentualnego porozumienia?

P.S. W razie potrzeby osobistego załatwienia jakiejś sprawy mogę pomóc bo jestem z Wrocławia, aczkolwiek wiedzy prawniczej nie posiadam.

EBMac
0
Wysłane: 20 marca 2015 10:21:53
Pamiętajcie Państwo o jeszcze jednym scenariuszu, który wewnątrz spółki był od dawna dyskutowany: złożenie wniosku o upadłość było działaniem celowym po to, żeby dać Pawłowskiemu lub zaufanym osobom możliwość zebrania z rynku obligacji (akcji może też) po znacznie niższej cenie a tym samym pozbycia się wierzycieli przy dużym "rabacie". Spina się to z namawianiem do konwersji obligacji na akcje, które są w obrocie.

Dość łatwy zabieg, o którym nikt nie mówi. Po tym czasie wniosek o upadłość wystarczy wycofać (pamiętajmy, że złożył go dłużnik a nie wierzyciele) albo nie uzupełnić braków formalnych, które na pewno w nim są.

Efekt banalny: pozyskane z emocji 20 mln spłacone jest znacznie niższym kosztem, w oparciu o panikę rozdrobnionego obligatariatu. Złodziejstwo, chociaż cwane.

Pozdrawiam,

opo
opo
0
Wpisów: 8
Wysłane: 20 marca 2015 10:25:54
np napisał(a):

Gorąco też namawiam osoby do jakich wydzwaniają przedstawiciele spółki proponując mimo złożonego wniosku o upadłość w sądzie konwersję obligacji na akcje, by przemyślenia decyzji. To nie jest najlepszy na to moment, choć nikomu niczego narzucać nie chcę.

Pozdrawiam

Rafał Koźlak

Mogę prosić o wytłumaczenie dlaczego?
Oferują zbójeckie warunki ale i tak lepsze niż przy upadłości układowej, podejrzewam że z Pawłowskim nie ugra się i tak nic lepszego niż to co proponują przy konwersji.
Druga sprawa to im więcej osób zdecyduje się na konwersje tym zmniejszy się liczba obligatariuszy (mniej rozdrobniona grupa ludzi) i łatwiej będzie rozmawiać z Pawłowskim.
Prośba o wyjaśnienie jeżeli moje rozumowanie jest błędne.

Rxb
Rxb
0
Wpisów: 9
Wysłane: 20 marca 2015 10:31:43
markosw napisał(a):
EBMac napisał(a):
Drodzy Państwo,

Pawłowski to człowiek zakochany w sobie i przekonany o nieomylności, ale nie jest to zerojedynkowy oszust. Jemu się marzyły wywiady, splendor i sława. Jak dostał figurkę po debiucie na rynku głownym GPW to wołał cały oddział studentów w Bielawie, żeby pogłaskali... Nie odpuszczajcie żadnych możliwości, jesteście w stanie złamać tego człowieka za co trzymam kciuki, bo takie praktyki trzeba eliminować.
Pozdrawiam,

Tu można obejrzeć przemówienie Pawłowskiego w dniu debiutu EKA na rynku głównym GPW, głoszącego te peany, podziękowania i świetlaną wizję - raptem 1,5 roku temu.

Oglądanie tego filmiku faktycznie brzmi jak ponury żart - zwłaszcza gdy Prezes Giełdy mówi o E-ka jako 444 spółce notowanej na rynku głównym i powołując sie na ciocię, która zajmuje się numerologią i horoskopami wymienia zalety tych którzy mają związek z liczbą 4 - że to osoby charakteryzujące się SOLIDNOŚCiĄ i PRACOWITOŚCIĄ, że to osoby PRAWDOMÓWNE I ODPOWIEDZIALNE... Czy k... ciocia prezesa giełdy dopuszczała tę spółkę do rynku regulowanego na podstawie cyfr albo tarota? A może też przewidziała, że 13 marca w piątek ten, który 1,5 roku wcześniej na tej uroczystości mówił o pozyskaniu zaufania inwestorów złoży im tak bezszczelną propozycję układu? Ten film powinien być przedstawiony KNF, która tak szybko zaakceptowała migrację E-ka z NC na parkiet główny (za co Pawłowski wyrażał wdzięczność) - bo może to nie geniusze z Komisji Nadzoru Finansowego a ciocia prezesa dała akceptację spółce?

EBMac
0
Wysłane: 20 marca 2015 11:42:53
opo napisał(a):
np napisał(a):

Pozdrawiam

Rafał Koźlak

Mogę prosić o wytłumaczenie dlaczego?
Oferują zbójeckie warunki ale i tak lepsze niż przy upadłości układowej, podejrzewam że z Pawłowskim nie ugra się i tak nic lepszego niż to co proponują przy konwersji.
Druga sprawa to im więcej osób zdecyduje się na konwersje tym zmniejszy się liczba obligatariuszy (mniej rozdrobniona grupa ludzi) i łatwiej będzie rozmawiać z Pawłowskim.
Prośba o wyjaśnienie jeżeli moje rozumowanie jest błędne.

Pisałem o tym powyżej - to jest działanie zorientowane na to, żeby docelowo Pawłowski wykupił wierzycieli znacznie taniej niż klasyczną drogą. Po konwersji obligacji na akcje sprzeda je Pan przy pierwszej okazji tnąc stratę i odzyskując np. 60% wkładu. Po wielu takich operacjach spółka wycofa wniosek o układ (albo sąd go oddali), pojawi się komunikat o odzyskaniu płynności przez spółkę, akcję skoczą 80% w górę (co przy tak niskim nominale nie jest specjalnie trudne) i już, załatwione.

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 20 marca 2015 12:28:50
"Pamiętajcie Państwo o jeszcze jednym scenariuszu, który wewnątrz spółki był od dawna dyskutowany: złożenie wniosku o upadłość było działaniem celowym po to, żeby dać Pawłowskiemu lub zaufanym osobom możliwość zebrania z rynku obligacji (akcji może też) po znacznie niższej cenie a tym samym pozbycia się wierzycieli przy dużym "rabacie". Spina się to z namawianiem do konwersji obligacji na akcje, które są w obrocie."

W jakim celu mieli by skupywać obligacje?
I niby na jakiej podstawie uważacie że nawet po całkowitym pozbyciu się zobowiązań z tytułu obligacji e-ka
będzie warta więcej niż 0 PLN (ZERO).
Skąd wiecie że nie ma jakiś innych nie ujawnionych zobowiązań a cały majątek nie został już z niej wyprowadzony?

ricco1
2
Wpisów: 495
Wysłane: 20 marca 2015 13:20:41
tak na marginesie czy ktoś dostał odsetki 16 marca br od serii EKA 0916??

EBMac
0
Wysłane: 20 marca 2015 13:58:55
Marc0101 napisał(a):
"Pamiętajcie Państwo o jeszcze jednym scenariuszu, który wewnątrz spółki był od dawna dyskutowany: złożenie wniosku o upadłość było działaniem celowym po to, żeby dać Pawłowskiemu lub zaufanym osobom możliwość zebrania z rynku obligacji (akcji może też) po znacznie niższej cenie a tym samym pozbycia się wierzycieli przy dużym "rabacie". Spina się to z namawianiem do konwersji obligacji na akcje, które są w obrocie."

W jakim celu mieli by skupywać obligacje?
I niby na jakiej podstawie uważacie że nawet po całkowitym pozbyciu się zobowiązań z tytułu obligacji e-ka
będzie warta więcej niż 0 PLN (ZERO).
Skąd wiecie że nie ma jakiś innych nie ujawnionych zobowiązań a cały majątek nie został już z niej wyprowadzony?

Przepraszam ale to wyjątkowo naiwne pytanie... Po co kupować obligacje znacznie takiej niż po cenie, którą trzeba byłoby zapłacić wykupując je w terminie? No chyba po to, żeby pozbyć się wierzyciela i jeszcze na tym zarobić, a potem się śmiać z ludzkiej naiwności i paniki.

e-K to firma prowadzona od zawsze low cost'owo, zatrudniająca studentów na nieozusowanych umowach, z call-centre pracującym niemal na wsi, gdzie pracownik miesięcznie kosztował spółkę niecałe 1700 PLN z ZUSami. Jakie tam mają być zobowiązania, skoro ZUS i US są czyste?
Wynagrodzenia pracowników to grosze w skali obrotów a profil działalności powoduje, że nikt tak nie kupował np. surowców na odroczonym terminie. Co więcej - w ciągu ostatnich lat wygaszono większość oddziałów e-K, które i tak mieściły się w mieszkaniach należących do Pawłowskiego, który sam płacił sobie za najem. Tak czy inaczej mniej samochód jeździ po Polsce, mniej pracowników pobiera wynagrodzenia i nie ma kadry managerskiej, która mogłaby kosztować.

Jedyny wyprowadzony majątek to Wasze pieniądze z obligacji.

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 20 marca 2015 15:22:04
"Przepraszam ale to wyjątkowo naiwne pytanie... Po co kupować obligacje znacznie takiej niż po cenie, którą trzeba byłoby zapłacić wykupując je w terminie? No chyba po to, żeby pozbyć się wierzyciela i jeszcze na tym zarobić, a potem się śmiać z ludzkiej naiwności i paniki."

Cena emisyjna i cena wykupu nie ma żadnego znaczenia.
Liczy się tylko to ile są one naprawdę warte.
Nie znam dokładnie tego co dzieje się w firmie ale pobieżnie analizując jej raporty i dotychczasowe osiągnięcia to jej obligi są gówno warte.wave

EBMac
0
Wysłane: 20 marca 2015 15:52:08
Nadal się nie rozumiemy, ale nie wiem czy jest sens Pana przekonywać, bo koniec końców ja w tą sprawę jestem zaangażowany tylko "branżowo" a nie finansowo.

Gdyby nie było obecnie tematu obligacji, to e-K jest rentowną firmą o dostatecznie rozbudowanej strukturze (zasoby ludzkie, IT, lokal, samochody). Obligacje to jedyna rzecz jaka ciąży na finansach spółki, co jest oczywiste i analogiczne np. do zobowiązań kredytowych.
Skuteczny obrót obligacjami w obliczu paniki i dezinformacji pozwoli się tych obligacji pozbyć niskim kosztem.

Pisze Pan, że "ważne ile obligację są warte". Oczywiście - dla rynku i inwestora tak i być może tam są nic nie warte, ale dla e-K jako emitenta rodzą obowiązek finansowy w kwocie przeszło 20mln, tak? Tak. A co gdyby skupić je teraz za połowę tego, co trzebaby za nie zapłacić idąc klasycznym wykupem? A no wówczas kosztują e-K (pośrednio, oczywiście) 10 mln.

Ostateczny bilans jest wówczas taki(z pominięciem kosztów emisji i kilku mniejszych czynników), że emisja obligacji przynosi 20mln żywego pieniądza, z którego oddać trzeba po 2 latach 10 mln. Nie widzi Pan tu czystego zysku na 10mln, teoretycznie w majestacie prawa?

A jak dodam, że mówimy o małej i taniej strukturze, która miesięcznie kosztuje mniej niż 400 tyś. i generuje zysk, to całe 10 mln można wypłacić do kieszeni.

de-13112024
0
Wpisów: 140
Wysłane: 20 marca 2015 16:17:53
Anna Marcinkowska dalej nagania, uważać........

Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo!

francyk
0
Wpisów: 14
Wysłane: 20 marca 2015 16:49:26
Ciekawe, bo po mojej krytyce E-kancelarii na tym forum i informacji o zaangażowaniu w przymierze inwestorów przestali mi truc głowę swoimi ofertami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

77 78 79 80 81

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,547 sek.

lqomflbj
tqxcbymu
knalyhjy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ackvyopz
qajtzget
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat