0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
7 sierpnia 2009 13:23:29
przy kursie: 418,56 zł
Jeśli bank będzie z UE może zacząć działać w Polsce. Tak samo robi Polbank.
Może tekst o banku spoza Polski można też traktować jako dodatkowy argument w negocjacjach ze sprzedawcami próbującymi uzyskać jak najlepszą cenę za bank w PL? Po takiej informacji mogą być bardziej skłonni do ustępstw, zwłaszcza, że w naszym kraju banki są droższe niż gdzie indziej.
A jeśli w Polsce chcą za dużo za bank, może dla nas - akcjonariuszy - rzeczywiście lepiej, żeby kupić sobie bank gdzie indziej? Po co kupować coś drogiego, jeśli można dostać tańszy i niekoniecznie gorszy substytut?
Przebudowanie małego banku pod potrzeby IDM to dużo pracy niezależnie od obecnego "miejsca zameldowania" tej instytucji. Czy Kozia Wólka jest istotnie adresem wartym znaczącej premii w porównaniu z adresem np. słowackim, węgierskim, estońskim czy rumuńskim?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
7 sierpnia 2009 14:18:33
Też nie widze innych przesłanek podania tego infa (kupię za granicą), jak chęć obniżenia ceny za bank/udziały działający na polskim rynku, w przeciwnym razie po co było podawać to info. Wcale nie twierdze że IDM kupując bank w Polsce (a nie za granicą) zrobi lepszy interes ale wydzwięk tej informacji daje wiele do myślenia. Chociażby to znaczy: że daleko jeszcze do zamknięcia negocjacji w sprawie przejęcia banku w Polsce, wystepuje poważna rozbieżnośc co do wysokości kwoty kupna/sprzedazy, a jeśli bank z zagranicy działający również w Polsce, bo tylko taki byłby sensowny (kazdy inny to "budowa" sieci placowek, pracownicy itp.) to zawęża się lista ewentualnych podmiotów do przejęcia do ilu? większosć banków to spółki polskiego prawa handlowego działające jako samodzielne podmioty. sprawa okazała sie trudniejsza (kapitałochłonna) niż przypuszczało IDM Życzyłbym sobie i nam wszyskim żeby info o kupnie banku ukazało sie w miare szybko ale obawiam sie że to tylko moje zyczenia i przyjdzie nam jeszcze poczekać na dobre wiatry na IDM.... Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2009 14:41:20
Miwik napisał(a):Też nie widze innych przesłanek podania tego infa (kupię za granicą), jak chęć obniżenia ceny za bank/udziały działający na polskim rynku, w przeciwnym razie po co było podawać to info. Wcale nie twierdze że IDM kupując bank w Polsce (a nie za granicą) zrobi lepszy interes ale wydzwięk tej informacji daje wiele do myślenia. Chociażby to znaczy: że daleko jeszcze do zamknięcia negocjacji w sprawie przejęcia banku w Polsce, wystepuje poważna rozbieżnośc co do wysokości kwoty kupna/sprzedazy, a jeśli bank z zagranicy działający również w Polsce, bo tylko taki byłby sensowny (kazdy inny to "budowa" sieci placowek, pracownicy itp.) to zawęża się lista ewentualnych podmiotów do przejęcia do ilu? większosć banków to spółki polskiego prawa handlowego działające jako samodzielne podmioty. sprawa okazała sie trudniejsza (kapitałochłonna) niż przypuszczało IDM
Życzyłbym sobie i nam wszyskim żeby info o kupnie banku ukazało sie w miare szybko ale obawiam sie że to tylko moje zyczenia i przyjdzie nam jeszcze poczekać na dobre wiatry na IDM.... Nie, banku z jako taką siecią placówek to oni i tak nie kupią. Raczej potrzebna im licencja, a później mogą usługi bankowe zaoferować swoim klientom i np. placówki jakiegoś banku z Wałbrzycha albo Rzeszowa i tak im wielce potrzebne nie są. Rozwój nie musi od razu iść w sieć placówek, na początek mogą trochę zarobić oferując już posiadanym klientom dodatkowe usługi (bankowe) poprzez platformę internetową. Na bank z siecią placówek w miastach wojewódzkich pieniędzy raczej nie mają w związku z czym zakup licencji w Polsce nie jest (bardzo) dużo lepszym rozwiązaniem od jej zakupy w innym kraju. A takie przedstawienie sytuacji dotychczasowym posiadaczom jakiegoś banku w Polsce może wpłynąć na ich chęć obniżenia proponowanej ceny. Nie co dzień pojawia się klient chcący kupić bank.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-28 Wpisów: 2
Wysłane:
7 sierpnia 2009 15:05:39
witam, Tak naprawde info o zakupie banku bez względu czy w Polsce czy nie oznacza po prostu że firmie zależy na jak najszybszym poszerzeniu oferty o produkty bankowe - przecież mogą kupić jakiś bank w Rumumunii, czy Bułgarii mający licencję w UE i na tej podstawie może oferować produkty w Polsce - fizycznie Banku może nie być w Polsce, to niejest żaden problem. A może nawet koszty pracy będą tam niższe. Tak czy siak jednak za tą kwotę nie kupi Banku o mocnej pozycji rynkowej - a może mają zamiar zbudować wartość od podstaw. Moje zdanie jest takie - proponuje zakup akcji i pozostawić je na dwa lata w spokoju - gwarantuje stope zwrotu na poziomie 900%.
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2009 15:07:45
hryniu napisał(a): Moje zdanie jest takie - proponuje zakup akcji i pozostawić je na dwa lata w spokoju - gwarantuje stope zwrotu na poziomie 900%.
No, jak gwarantujesz to ja kupuję.
Edytowany: 7 sierpnia 2009 15:10
|
|
0 Dołączył: 2009-07-28 Wpisów: 2
Wysłane:
7 sierpnia 2009 15:14:51
:) , tzn tak sobie założyłem z góry - a czas pokaże czy słusznie :)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
7 sierpnia 2009 15:38:06
"Nasz główny wysiłek idzie w kierunku nabycia banku. Nawet myślimy żeby kupić coś za granicą, jak nie znajdziemy w Polsce to w Unii Europejskiej" - powiedział dziennikarzom Leszczyński. Leszczyński podkreślił, że obecnie spółka posiada własny rynek, sieć oraz klientów. "Potrzebujemy produktu i wchodzilibyśmy w kredyty dla naszych klientów" - dodał.
Prezes poinformował, że IDMSA jest bardziej zainteresowane kupnem banku komercyjnego niż spółdzielczego.Wcześniej spółka informowała o trwających negocjacjach w sprawie zakupu udziałów w banku oraz że najbardziej zainteresowana jest dużym udziałem w niszowym banku, aczkolwiek może również zdecydować się na zakup niewielkiego pakietu akcji w większej instytucji. IDMSA miał 5,33 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I kw. 2009 roku wobec 10,44 mln zł zysku rok wcześniej. Skonsolidowane przychody wyniosły 27,66 mln zł wobec 35,68 mln zł rok wcześniej Naszych klientów nie oznacza tylko klientów biura maklerskiego (przynajmniej ja tak uważam, bo ilu ich ma 30 tyś?, chyba mocna przesadziłem) oznacza wejscie na rynek bankowy, bo to jest biznes i sa pieniądze. Gdyby chciał udzielać pożyczek swoim klientom to ma mozliwość po przez spółkę która sie tym zajmuje a mianowicie Profinet sp z o o . IDm che uszczknąć cos z rynku bankowego dla siebie w końcu to rzeka pieniędzy dlatego myśli o silnym banku i przyciągnięciu nowych klientów, dlatego nie wierzę że kupią bank za granicą tylko dla licencji (to moje zdanie, nie musicie sie z nim zgadzać, czas pokaże). Tak czy siak ja dokupuje...... a jak padnie info o wejsciu w bank bardzo mnie to ucieszy. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2009 15:46:44
Będą jeszcze wprowadzać spółki na giełdę. Zaczną oferować kredyty inwestorom i z nikim nie będą się musieli dzielić prowizjami. Przy ofertach pierwotnych z redukcjami na poziomie 90 % (właściwie sami sobie ustalą dźwignię, więc redukcje mogą być nawet większe) takie prowizje to łatwy, duży i właściwie pozbawiony ryzyka pieniądz.
Do takiej działalności nie potrzeba banku z Polski.
|
|
9 Dołączył: 2009-01-18 Wpisów: 1 151
Wysłane:
7 sierpnia 2009 15:46:46
hryniu napisał(a):witam, gwarantuje stope zwrotu na poziomie 900%. Jestem zainteresowany Twoją gwarancją. Jaka jest cena tej gwarancji i jakie zabezpieczenie?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 sierpnia 2009 15:52:16
hryniu napisał(a):proponuje zakup akcji i pozostawić je na dwa lata w spokoju - gwarantuje stope zwrotu na poziomie 900%. Zaraz Cię zjedzą, rozniosą - ale spróbuj nie polec w tej walce Wziąłbyś kredyt pod te akcje?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-05 Wpisów: 469
Wysłane:
7 sierpnia 2009 15:56:01
hryniu,
skoro gwarantujesz, proponuje się spotkać, podpisać umowę, zrzucić trochę złotych i zakupić.... Znajdę sporo chętnych na taki zwrot z inwestycji :)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-30 Wpisów: 21
Wysłane:
7 sierpnia 2009 22:32:12
Maciek1981 napisał(a):hryniu,
skoro gwarantujesz, proponuje się spotkać, podpisać umowę, zrzucić trochę złotych i zakupić.... Znajdę sporo chętnych na taki zwrot z inwestycji :) Jeśli można to się przyłączam
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
7 sierpnia 2009 22:49:45
Oj nie ma co łapać za słówka. Zamiast gwarantuję hryniu chciał napisać chciał bym. Ale zapisało się tak jak się zapisało :) A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-09 Wpisów: 69
Wysłane:
8 sierpnia 2009 09:25:14
Wydaje mi się że pod te wyniki wjedziemy na 3 peron.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
9 sierpnia 2009 21:35:37
Cytat:
otoz poza ta ostatnia sytuacja z Kluza nie widze zadnych nieetycznych czy wykraczajacego poza rynkowe standarty dzialan IDM. Widze za to zarzad ponadprzecietnie na tle podobnych funduszy szanujacy drobnych akcjonariuszy.
Ale, kilku ewidentnie inteligentnych forumowiczow widzi to odwrotnie. Ciekawe...
No ciekawe.Ładna stronka internetowa,prezes ładnie się uśmiechnął w telewizji... A jeśli spojrzeć na to surowym okiem.Wartości dodanej nie tworzą,produkują na potęgę akcje.(tak cudze jak własne),wreszcie zmora przedsięwzięć typu IDM:dekoniunktura. Stąd pewnie pomysł banku.Mnie się jakoś ich dotychczasowa działalność kojarzy ze spółdzielnią. Fakt,trzeba docenić,że po kwartale silnych strat wyszli na plus. Cytat:jest tu ogromny w porownaniu do innych spolek dym ale jak sie przezen przejrzec to za nim jest b. przyzwoita, niedowartosciowana spolka. Zacytuję jedno tylko zdanie "Znajdźcie ludzi którzy za tym stoją!".Kiedyś Wd żartobliwie przytoczył.Jeśli ktoś ma ochotę zajrzeć,pierwsze strony tego wątku.  .Bo... Problemem nie jest spółka,tylko czynnik ludzki. Reasumując: Jeśli nie będzie trwałej poprawy koniunktury,ostatnie wzrosty należy interpretować jako zwykłe spekulacyjne odreagowanie. Jeśli jest odwrotnie,obecna fala wzrostów,trzecia? powinna wynieść kurs znacznie wyżej,kto wie czy oporem nie jest dopiero 5 zł. Jak będzie,okaże się już wkrótce.Jesień będzie prawdziwym weryfikatorem. "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 9 sierpnia 2009 21:42
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
9 sierpnia 2009 23:51:12
mamy hossę. a w hossie IDM będzie lokomotywą wzrostów.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-25 Wpisów: 179
Wysłane:
10 sierpnia 2009 00:58:57
szooler napisał(a):Cytat:
Widze za to zarzad ponadprzecietnie na tle podobnych funduszy szanujacy drobnych akcjonariuszy. Ale, kilku ewidentnie inteligentnych forumowiczow widzi to odwrotnie. Ciekawe...
No ciekawe.Ładna stronka internetowa,prezes ładnie się uśmiechnął w telewizji... ????? Mi chodzilo o przejrzystosc raportow i zrobienie buybacku, i to takiego ktory nie drenuje spolki z kapitalu w czasie hossy. Ten buyback przez kilka miesiecy byl jedyna podpora kursu. No i zrobienie emisji z pp, mimo ze zdaje sie osobiscie musieli sie zapozyczac zeby wykupic swoje akcje. Moim zdaniem tylko Inwest Consulting i moze jeszcze BBC rownie powaznie traktuja inwestorow. szooler napisał(a): Wartości dodanej nie tworzą,produkują na potęgę akcje.(tak cudze jak własne),wreszcie zmora przedsięwzięć typu IDM:dekoniunktura. Stąd pewnie pomysł banku.Mnie się jakoś ich dotychczasowa działalność kojarzy ze spółdzielnią.
Nic z tego nie rozumiem. szooler napisał(a): Problemem nie jest spółka,tylko czynnik ludzki.
Bez sensu - w takiej branzy (posrednictwo finansowe) ludzie to podstawowe aktywa spolki. Jesli uwazasz ich za leni, glupcow lub kretaczy, jest to kluczowe dla Twojej oceny wartosci spolki. Re:tadek_mazur - uhh... nie przekonasz mnie ze ktos jest kretaczem przez nazwanie go tymże. Pozostanmy tu w niezgodzie. Pytanie do inwestorow fundamentalnych. Hryniu czegos ciekawego tu dotknal - co uwazacie za sensowna dlugoterminowa wartosc akcji? Moze nie dokladna liczbe bo tego nikt nie wie, ale jakis rzad wielkosci. Ja, biorac pod uwage zarobki z poprzedniej hossy, to ze wklad Electusa bedzie wiekszy niz wtedy, nowa emisje i wyniki z 1Q 2009, strzelilbym ze cos w stylu 200mln zysku rocznie bedzie chyba bezpiecznie osiagalne na lepszym rynku. Przy P/E = 10, to daje jakies 10zl na akcje. Czyli jeszcze jest tanio.
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
10 sierpnia 2009 10:05:37
przy kursie: 501,12 zł
czy dzisiejszy wzrost ma uzasadnienie fundament - cos nastapilo ??
pozdro km
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2009 10:21:07
investkid napisał(a):czy dzisiejszy wzrost ma uzasadnienie fundament - cos nastapilo ??
pozdro km hryniu dał gwarancje stopy zwrotu na poziomie 900%
|
|
9 Dołączył: 2009-01-18 Wpisów: 1 151
Wysłane:
10 sierpnia 2009 10:24:43
nocnygracz napisał(a):investkid napisał(a):czy dzisiejszy wzrost ma uzasadnienie fundament - cos nastapilo ??
pozdro km hryniu dał gwarancje stopy zwrotu na poziomie 900% Cholera! Nie przy jedzeniu! Zakrztusiłem się ze śmiechu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.