PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 marca 2015 22:41:47
przy kursie: 13,56 zł
Warren Buffet? Nie zaczaiłeś do końca modelu wyceny... Wartość Selvity wyceniana jest miedzy innymi majątkowo... Czyli po ile mogłaby dziś sprzedać jakiś projekt badawczy, tzn jego wyniki. Wycena dotyczy bieżących projektów, ale spółka podejmie prawdopodobnie nowe po sprzedaży obecnych.
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
28 marca 2015 00:19:09
Może i trochę Buffetowo - na pewno życiowo. @anty_teresa Proszę nie martw się o moje 'kumanie wyceny' nie bardzo z nią zgadzam, to 'tylko' wycena robiona przez podmiot zewnętrzny a nie przez samą Spółkę (ciekawe ile danych pochodzi z kontraktów a ile jest wklepanych 'z Palca') - Selvita sama tego nie zrobi bo 'ma taka politykę' i 'nie udziela takich informacji' - ciekawe czy podali by takie informacje przed IPO jak im kasa od Inwestorów była potrzebna.
Co mi z tego, że dany projekt jest wyceniany na 'ileś tam', dopóki nie zostanie sprzedany to nie ma pieniędzy. A wyceniać sobie go można na ile się chce, co klientowi przystawi Selvita pistolet do głowy aby kupił ich projekt za tyle za ile oni mają zaksięgowane ?
Szczerze wolę kupić Akcje na NASDAQ, firm farmaceutycznych dla których Selvita robi badania albo ich konkurencje np. Quintiles która ma 1,5 mld przychodu i to w $ a Selvita ma ile 7,5 mln $ ? Quintiles ma 32600 pracowników a Selvita 221.
Firmy dla których Selvita prowadzi badania na leku zarobią pieniądze - te miliony dolarów które wydadzą na badania etapami(super sprawa dla klienta), i śmieszne 1-6 % royality dla Selvity to jest śmiech przy zyskach ze sprzedaży leku. Outsourcing się opłaca korporacja inaczej by tego nie robiły więc po co inwestować we firmę jak Selvita brać na siebie ryzyko, a później 'mieć'(to Spółka ma akcjonariusze będą mieli z tego procenta procent) 1-6% z royality, i 'trzymać kciuki' za każdy etap realizacji projektu bo jak coś idzie nie tak to projekt do kosza i nie ma finansowania jak można zainwestować w Akcje 'big pharma', albo firm konkurencyjnych z kapitałem i wielkim zapleczem technicznym i ludzkim.
Przepraszam nie wierzę, że w Polsce mamy takich super Naukowców a reszta świata się nie zna.
Jak by Selvita sama finansowała, swoje badania i sprzedawała licencje wielkim korporacją to by było naprawdę coś.
Jak bym miał trzymać Akcje Selvity przez 12 lat, do czasu kiedy będzie płynąć do Spółki 'duża kasa', i kiedy zacznę faktycznie zarabiać to za ten czas z Dywidendy albo z Czynszu z wynajmu 'odetnę kupony' (zwrot kapitału z Dobrej Spółki czy Mieszkania po 7 latach). Nie trzeba być Buffetem trzeba po prostu myśleć co się robi z pieniędzmi.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 marca 2015 11:48:12
@CM Chyba trochę źle odebrałeś wpis... No nic to jeszcze raz spróbuję. "Warren Buffet" to była odpowiedź na pytanie kto inwestuje na kilkadziesiąt lat... Cytat:Czy ktoś tak długo trzyma Akcje jednej spółki ? On właśnie tak inwestuje. To nie miała być w żadnym razie jakaś zgryźliwość. Cytat:Co mi z tego, że dany projekt jest wyceniany na 'ileś tam', dopóki nie zostanie sprzedany to nie ma pieniędzy. A wyceniać sobie go można na ile się chce, co klientowi przystawi Selvita pistolet do głowy aby kupił ich projekt za tyle za ile oni mają zaksięgowane ? Oczywiście nie przystawi, ale jak widzisz otrzymuje płatności za kamienie milowe. To właśnie Big Pharma finansuje w dużej mierze działalność Selvity. Natomiast pierwotne badania finansują dotacje. Jak jest jakiś wynik, który rokuje komercyjnie to pojawia się inwestor. Owszem royalities nie są powalające, ale pamiętajmy, że do nich nie będzie żadnych kosztów, a badania i ryzyko finansują w zasadzie podmioty zewnętrzne. Broń Boże nie namawiam także do inwestycji. Próbuję jedynie wyjaśnić dlaczego moim zdaniem błędnie patrzysz na ten raport, w szczególności założenie o Cytat:W 2019r, można będzie liczyć prawdopodobnie na spadek ceny Akcji bo wg. raportu spadną przychody i zyski.
To tak jakby w przypadku 11B mówić o tym, że spółka jest warta tylko 30-40 mln bo tyle wygeneruje zysków w ciągu 2-3 lat z TWOM i Industriala. A potem przecież spadną jej przychody - przecież nie ma teraz innych gier o których wiemy. A właśnie tak nie jest. Selvita prowadzi 2 rodzaje działalności. Pierwszą usługi, które można wycenić dochodowo, i projekty, które akurat analitycy DI postanowili wycenić w zasadzie majątkowo z z opcją sukcesu. Stąd te prognozy dla poszczególnych badań i prognoza sumaryczna. Ale to nie jest DCF spółki, tylko tych konkretnych projektów. Dlatego Twoje założenie o tym, że spadną przychody i zyski jest błędne, a w zasadzie inaczej, nie da się tego powiedzieć na podstawie tego co napisano w raporcie DI.
|
|
|
|
Wysłane:
28 marca 2015 12:57:09
@anty_teresa Nie odebrałem poprzedniego komentarza jako zgryźliwego.
Jasne nie da się przewidzieć przyszłości na podstawie Raportu, czy Analizy dokładnie o to mi chodzi. Porównywać wyceniać 'jakimiś tam' sposobami to tylko symulacja, i próba przewidzenia przyszłości - kryształowej kuli nikt nie ma.
Buffetowo to 'ta Spółka' jest najgorszym biznesem z możliwych tak jak Berkshire Hathaway (wtedy kiedy zajmował się tylko szyciem dla innych klientów) - nie ma kontaktu z klientem to 'Big Pharama' - zarabia najwięcej, ma kontakt z klientem i buduje swój brand, klient końcowy nie będzie wiedział kto odkrył lek - i jego to nie interesuje.
Selvita nie płaci na razie dywidendy, wiec kasa zamrożona można tylko spekulować i właśnie bazować na Analizach. C/Z = 42 kto tak inwestuje ? Kupił by ktoś 'Solary', albo 'Panele PV', elektryczny samochód czy cokolwiek innego, jeśli musiał by czekać na zwrot z inwestycji 42 lata ? Nie sądzę.
Wiem, jak inwestuje 'WB' i tylko tak naprawdę takie 'deale' jakie on robi mają sens. WB nie zarabia tylko na Dywidendach, bo do dzisiaj by nie wiele miał - tutaj jest całe 'clue'.
Bardziej chodziło mi o to kto wytrzyma tak długo (12 lat) trzymając Spółkę Biotechnologiczną taką jak Selvitę, i to czysto spekulacyjnie (nie odcina się kuponów).
11BIT jest dla mnie osobiście mniej warte niż te 30-40 mln które wygeneruje w ciągu 2-3 lat dokładnie nie ma innych gier nie ma produktu i powtarzalności, widzę hurra optymizm i euforię wśród inwestorów tak po kursie 11Bit, Selvity, Medicalgorithmics SA, o CD Projekt i jego kapitalizacji 2 mld i C/Z 191 to już nie wspominam SZALEŃSTWO i HIPERBAŃKA.
Ile Spółek płacących dywidendy można kupić na GPW (w całości) za 2 mld (z powtarzalnym potrzebnym produktem) ? Ile te Spółki razem wygenerują zysku netto ?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 marca 2015 13:52:59
Cytat:Buffetowo to 'ta Spółka' jest najgorszym biznesem z możliwych tak jak Berkshire Hathaway (wtedy kiedy zajmował się tylko szyciem dla innych klientów) - nie ma kontaktu z klientem to 'Big Pharama' - zarabia najwięcej, ma kontakt z klientem i buduje swój brand, klient końcowy nie będzie wiedział kto odkrył lek - i jego to nie interesuje.
Zgoda, bo on kupuje raczej spółki stabilne które są niedoszacowane, a nie w spółki wzrostowe. Natomiast inwestuje w bardzo długim horyzoncie i o to mi chodziło... Cytat:Selvita nie płaci na razie dywidendy, wiec kasa zamrożona można tylko spekulować i właśnie bazować na Analizach. C/Z = 42 kto tak inwestuje ? Kupił by ktoś 'Solary', albo 'Panele PV', elektryczny samochód czy cokolwiek innego, jeśli musiał by czekać na zwrot z inwestycji 42 lata ? Nie sądzę. No pewnie, że nie płaci. Żaden startup nie płaci i nawet mało która spółka wzrostowa płaci... Oczywiście, że dokładnie te biznesy, które wymieniłeś też były wyceniane wysoko pod względem C/Z, ale C/Z mówi tylko o przeszłości, a nic o przyszłości. Rynek po prostu dyskontuję tę lepszą przyszłość. Zerknij na wspomniane samochody elektryczne czyli teslę - ciągnie na stratach a mimo to jej kapitalizacja wynosi 23 mld dolrów. Używając Twojego rozumienia C/Z oznacza to, że za ponad 200 lat straty przekroczą obecną kapitalizację i to pod warunkiem, że iwnestorzy będa dokładać, podwyższać kapitał, bo w tej chwili C/WK wynosi 25, a to oznacza, że zbankrutuje za 4 lata. Tam według prognoz inwestorzy dopiero za 3 lata moga oczekiwać zwroty z inwestycji po 42 latach... www.nasdaq.com/symbol/tsla/pe-... bo przy obecnych zyskach to ich kapitał się wyczerpie Podsumowując, można inwestować w wartość(majątkową, dochodową), albo we wzrost. Spółki typu Selvita czy Tesla to niewątpliwie ta druga kategoria, a Ty jak sądzę należysz do pierwszej i metodę wyceny dość niestety ułomną w mojej opinii, czyli C/Z próbujesz przyłożyć do tej drugiej, a ona się tutaj zupełnie nie nadaje.
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
28 marca 2015 14:09:23
Można inwestować we wszystko ze jednym zastrzeżeniem, że istnieje szansa na sukces i piszę tu nie o cenie akcji, a o powtarzalnych wynikach. Natomiast ludzie przychodzą na giełdę zarabiać i jak spółka rośnie to się podczepiają pod trend a resztę sobie dopowiadają i wierzą dopóki mają papiery.
Te wszystkie "superspółki" z rodzaju "genialny pomysł na biznes" w zasadnie w 90% przypadków fundamentalnie kończą podobnie, albo kończą w kanale od razu jak zwg czy cormay (blue box, młyn eletkromagnetyczny) albo mają jednorazowe wyskoki zysków jak medicalgorithmics, CI Games albo EEX po czym kierunek jest południowy. Jest jeszcze trzeci typ spółek, które nigdy nie osiągają zysków adekwatnych do wyceny, a mimo tego są hołubione i to latami, to właśnie CDP czy Integer, choć w ostatnim przypadku kurs już skorygował nienormalną wycenę o połowę, mimo to wcale nie jest ona adekwatna.
W przypadku CDP nie ma niczego co mogłoby uzasadnić wycenę, nawet zyski w W3 ta spółka to wielki megabalon. choć to co piszę brzmi jak wielka herezja bo przecież przyjęło się, że tej spółce wolno latami nie zarabiać bo jest cool, a kto ją krytykuje to się nie zna. WD napisał że tu jest wyceniana umiejętność taniego robienia tytułów AAA, ale skoro te tytuły AAA nie są w stanie zarobić aby sprostać wycenie, to sama zasadność tej wyceny gdzieś wyparowuje. Poza tym co to jest CDP ? majątek nie , wyniki nie, wzrost też nie, bo mamy wyniki z kilku lat i widzimy że spółka nie sprostała, czyli od biedy zakładamy że jest to umiętność zrobienia tytułu, ale skoro jest rotacja osób pracujacych przy tytule to w zasadzie wycena dotyczy głównych akcjonariuszy i to dosłownie - fizycznie, to jedyny stały element. Gdyby z cdp odszedł Kiciński, Nielubowicz i Iwiński to co zostaje? nic nie zostaje, a na pewno nic co by było warte 2 mld.
Jak tak się zastanawiam to CI Games zrobił jeden błąd, zamiast wydawać gry powinien przez 10 lat robić jeden tytuł supsersnajpera i przekłądać go co roku, nie byłoby szansy powiedzieć "sprawdzam".
|
|
Wysłane:
28 marca 2015 14:20:53
Nie można porównać Tesli do CD Projektu (który 'nic' nie produkuje potrzebnego i fizycznego, przez ile lat spółka obiecywała wzrost zysków ? za CD Projekt zapłacił bym 30-40 mln max nie 2 mld) czy do Selvity (która dopiero zaczyna badania i nie wiadomo co z tego będzie, plus nie ma kontaktu z klientem, ba Selvita nie ma produktu tylko usługę opłacaną etapami, co jest korzystne dla 'Big Pharma' ale nie koniecznie dla Selvity, plus Spółka żyje z dotacji, niech Eu odetnie kroplówkę to będą piszczeć cienko).
Można inwestować w 'przyszłość', i Tesla jest tego najlepszym przykładem, ale Tesla ma konkretne produkty i sprawdzona technologię, ma wyrobioną markę, ma znanego i konkretnego CEO który sam wyłożył kasę na starcie, budują fabrykę (giga fabrykę), będzie miała kontakt z klientem końcowym. Ba 'maja' infrastrukturę - Solar City i Stacje ładujące na których będzie można ładować za darmo. Jest to produkt pierwszej potrzeby i fizyczny. Tesla to jest 'safe bet', i 'sure thing'. (Nie spodziewałem się, że ktoś porówna Selvitę do Tesli).
Nie tylko używając 'mojego myślenia' ale 'logiki' dokładnie tak to wygląda ze wskaźników (wierzę na słowo nie sprawdzałem ich) jeśli Tesla nie zacznie sprzedawać to tak zbankrutuje za 4 lata. Jeśli nie wyciągasz kasy z biznesu a dokładasz to musisz zbankrutować - nie ma tutaj nic odkrywczego.
Ja doskonale wiem, ja można inwestować nie patrzę tylko na wskaźniki.
@win1248 dziękuje za komentarz. Zobaczyłem go w trakcie pisania swojego. Miło, że nie jestem sam na polu bitwy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 marca 2015 16:43:19
Cytat:Nie można porównać Tesli do CD Projektu (który 'nic' nie produkuje potrzebnego i fizycznego, przez ile lat spółka obiecywała wzrost zysków ? za CD Projekt zapłacił bym 30-40 mln max nie 2 mld) czy do Selvity (która dopiero zaczyna badania i nie wiadomo co z tego będzie, plus nie ma kontaktu z klientem, ba Selvita nie ma produktu tylko usługę opłacaną etapami, co jest korzystne dla 'Big Pharma' ale nie koniecznie dla Selvity, plus Spółka żyje z dotacji, niech Eu odetnie kroplówkę to będą piszczeć cienko). Nie ja porównałem Selvitę do CDP :) Ja odniosłem analogię do 11B. Pomimo, że to podobne ryzyka, to skończmy jednak dyskusję nt gier, bo to nie ten wątek. Jeśli zaś chodzi o porównanie Selvity, do Tesli to dlaczego nie? Powiadasz, że Tesla ma produkt... Ale taki produkt - środek komunikacji, mają też inni, tyle że tańszy... Co to ma za znaczenie, że produkt jest fizyczny, że Tesla ma kontakt z klientem? Tzn, że Microsoft jest zły, bo nie ma produktu fizycznego tylko oprogramowanie? Też nie ma kontaktu z klientem, a jakoś sobie radzi... Oczywiście jest w innym miejscu rozwoju, ale wymienione przez Ciebie argumenty do mnie nie przemawiają. Cytat:Nie tylko używając 'mojego myślenia' ale 'logiki' dokładnie tak to wygląda ze wskaźników (wierzę na słowo nie sprawdzałem ich) jeśli Tesla nie zacznie sprzedawać to tak zbankrutuje za 4 lata. Jeśli nie wyciągasz kasy z biznesu a dokładasz to musisz zbankrutować - nie ma tutaj nic odkrywczego. Nie, Ty napisałeś, że trzeba czekać 42 lata na zwrot inwestycji i pytasz kto tak zrobi... Ja pokazałem Teslę i pytam kto kupuje spółkę która przynosi straty... A jednak ktoś kupuje... Kupuje bo... I dokładnie tak jest w przypadku Selvity.
Edytowany: 28 marca 2015 16:49
|
|
Wysłane:
28 marca 2015 20:49:21
Wolał bym naprawdę kupić Teslę niż Selvitę. Jasne Tesla przynosi stratę ale nie będzie to trwało wiecznie, bo po wybudowaniu Fabryki zaczną sprzedawać. Ja zastanawiałem się głośno 'Kto kupuje Selvitę przy takiej wycenie' a nie 'Czy ktoś w ogóle kupuje (kupił) jakiekolwiek akcje po takiej wycenie'.
Nie można tych firm porównać bo inna branża, inne ryzyka, inne produkty. To czy produkt jest drogi czy tani nie ma znaczenia kupcy znajdą się zawsze. Tym bardziej na Designerski Samochód Elektryczny z Segmentu Premium. Tesla zrobiła to czego nikt nie zrobił wcześniej i każdy mówił, że nie jest to do zrobienia (tak wyglądającego samochodu o takich parametrach, a jeszcze napędzanego silnikiem elektrycznym - to była herezja).
Jakoś wszyscy nie jeżdżą tanimi samochodami marki TATA, zresztą po co w ogóle powstały samochody które są drogie i zanieczyszczają środowisko - przerzućmy się na rowery albo taczki (przepraszam). Samochód oszczędza czas i podnosi komfort przemieszczania się to ludzie kupują.
MS jest producentem głównie oprogramowania systemowego (nie można porównać tego do CDP czy 11BIT - tak jak pisałem w wątku 11BIT jeśli gra TWOM była by online, z możliwością dokupywania lokalizacji czy z mikropłatnościami, lvlami postaci itp. to było by coś bo miliony by ludzi grało i można by było zarobić na mikro płatnościach to samo z Wiedźminem, multiplayer poziomy wiedźmina i abonament to można by było zainwestować pod przyszłe zyski i zarabiać pieniądze, 10 mln zysku netto przy kapitalizacji 2 mld CDP to jest żart) MS produkuje również sprzęt elektroniczny ma kontakt bezpośrednio z klientem, reselerami, dealerami - klienta nie obchodzi fabryka elektroniki produkująca podzespoły, ani firma która tłoczy płyty czy która firma napisała kawałek kodu i ma z niego kasę albo 0,5-1% royality - a w tym miejscu jest Selvita w biotechnologi jest podwykonawcą, o którym 'zwykły Kowalski się nigdy nie dowie', i to właśnie 'Big pharma' zarobi najwięcej na tych lekach.
Klienta interesuje produkt końcowy, klient wie, że ma go od MS, system to już jest produkt i narzędzie bo można go wykorzystać w biznesie i w życiu, system operacyjny jeśli chodzą na nim konkretne aplikacje (produkty), mogą ratować życie. To jest konkretny produkt/narzędzie. Po co Ci sama elektronika bez Systemu ? Po nic. System musisz inaczej nie istniejesz w wirtualnym świecie, ani w Biznesie.
Oprogramowanie systemowe i samochód dzisiaj jest to produkt pierwszej potrzeby (systemy są wszędzie nawet w samochodach) dlatego warto inwestować i doceniać takie firmy które produkują potrzebne Innowacyjne produkty.
A Gra ? Jest nikomu nie potrzebna nie jest to 'produkt' pierwszej potrzeby, tak jak napisałem 11BIT, CDP nie produkuje nic potrzebnego. Praca może i kreatywna i artystyczna ale nic nie wnosi do naszego życia.
Zamiast CDP (1820 mln) wolał bym kupić Akcje PROTEKTORA (59mln), TERESY (37mln), OVOSTAR (362 mln), INDYKPOL (~200 mln), DUDA (187mln), (845 mln wydane zostaje 1000 mln i na szybko skończyły mi się pomysły) Akcje Spółek które produkują potrzebne produkty ratujące życie, są przewidywalne, nudne, płacą dywidendy.
CDP ani 11BIT nie pracuje nad nowym systemem operacyjnym, ani nie tworzy specjalistycznego oprogramowania ratującego życie dla mnie 'te' Spółki nie produkują NIC. Wycena 'tych' Akcji to HIPER UBER BAŃKA. Inwestycja i liczenie na powtórzenie wyników kolejnego Wiedźmina czy kolejnej wersji TWOM to okłamywanie siebie - nie chce nikogo obrażać ale dla mnie to choroba psychiczna.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 marca 2015 22:06:35
Cytat:Wolał bym naprawdę kupić Teslę niż Selvitę. Jasne Tesla przynosi stratę ale nie będzie to trwało wiecznie, bo po wybudowaniu Fabryki zaczną sprzedawać. Tyle tylko, że według analityków, w 2015 też ma być strata, w 2016 C/Z powyżej 50 w 2015 powyżej 40. To był Twój zarzut do kapitalizacji Selvity... A terez piszesz co będzie z Tesla, jak zbuduje fabrykę, jak sprzeda itd... Dyskontujesz przyszłość. Nie patrzysz na wskaźniki... Cytat:Jakoś wszyscy nie jeżdżą tanimi samochodami marki TATA, zresztą po co w ogóle powstały samochody które są drogie i zanieczyszczają środowisko - przerzućmy się na rowery albo taczki (przepraszam). Samochód oszczędza czas i podnosi komfort przemieszczania się to ludzie kupują.
Jakoś też nie wszyscy leczą się ziołami i chodzą do uzdrowicieli. Niektórzy używają specjalistycznych leków. Ok, prawdopodobnie wynalazcy cząstek nie będą znać, ale nie oznacza to, że spółka na tym nie zarobi. Że nie będzie producentem i nie będzie mieć fabryki? Fabryk nie ma też facebook, a generuje naprawdę dużą i rosnącą gotówkę. Nie jest to też produkt pierwszej potrzeby. Podobnie nie jest nią rozrywka, a w zasadzie kiedyś nie była... Zapytaj kogoś w mieście czy bardziej mu potrzebny TV/Internet czy samochód... Jakoś tak się dziwnie składa że taki Walt Disney potrafi dostarczać tę rozrywkę od lat i ciągle jest na nią popyt. Jasne, to znów nie ten moment co w przypadku Selvity. Moim zdaniem nie doceniasz segmentu entertiment i know-how, które ma Selvita. Wspomniany Microsoft zarabia więcej na patentach i rozrywce niż na sprzedaży systemów operacyjnych...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
28 marca 2015 23:03:15
@ChiefMike Piszesz : Cytat:Firmy dla których Selvita prowadzi badania na leku zarobią pieniądze - te miliony dolarów które wydadzą na badania etapami(super sprawa dla klienta), i śmieszne 1-6 % royality dla Selvity to jest śmiech przy zyskach ze sprzedaży leku. Outsourcing się opłaca korporacja inaczej by tego nie robiły więc po co inwestować we firmę jak Selvita brać na siebie ryzyko, a później 'mieć'(to Spółka ma akcjonariusze będą mieli z tego procenta procent) 1-6% z royality Cytat:Buffetowo to 'ta Spółka' jest najgorszym biznesem z możliwych tak jak Berkshire Hathaway (wtedy kiedy zajmował się tylko szyciem dla innych klientów) - nie ma kontaktu z klientem to 'Big Pharama' - zarabia najwięcej, ma kontakt z klientem i buduje swój brand, klient końcowy nie będzie wiedział kto odkrył lek - i jego to nie interesuje.
Selvita to spółka, która tworzy innowacyjne leki głównie na raka. Wprowadzenie takiego leku na rynek to od odkrycia cząstki do sprzedaży w aptekach jakieś 12 lat i mega koszty : Cytat:W 1987 r. na przebadanie i wprowadzenie na rynek nowego farmaceutyku trzeba było przeznaczyć ok. 300 mln dolarów. Jeszcze 10 lat temu oceniano, że wprowadzenie do aptek jednego leku innowacyjnego pochłania ponad 1 mld dolarów. Teraz firmy farmaceutyczne twierdzą, że muszą wyłożyć w tym celu nawet 2,5 mld dolarów.
www.rynekseniora.pl/farmacja/1...Powiedz mi skąd ma wytrzasnąć 2,5 mld $ polski start-up na przeprowadzenie procesu "od wynalezienia do aptek". To nierealne. Dlatego właśnie model biznesowy Selvity wygląda tak, że szukają potencjalnych cząstek terapeutycznych i po ich znalezieniu znajdują partnera z big pharmy, który finansuje dalsze badania i płaci spółce tzw kamienie milowe ( znaczy się wymierne pieniądze ). Dalej, śmieszy Cię 1-6 % z potencjalnej sprzedaży wprowadzonego leku. Hmm...leki onkologiczne potrafią się sprzedawać za np. 1 miliard dolarów rocznie...policz od tego 3 %. Selvita ma 11 takich innowacyjnych cząsteczek z czego na 3 ma podpisane umowy o współpracy. Można spekulować, ile tematów wypali. Jak będą dwa, to będzie dobrze. Co do samego modelu biznesowego, to jest na świecie wiele spółek "podwykonawców" i świetnie sobie radzą, choćby wskazywany przez Ciebie Quintiles, który jest wyceniany na ponad 8 miliardów $ - czyli da się na tym zarabiać bardzo dobre pieniądze. Naprawdę, kompletnie nie ma znaczenia "kontakt z klientem czy brand", liczy się tylko - ile da się na tym zarobić.
|
|
Wysłane:
29 marca 2015 23:34:31
anty_teresa napisał(a):Wolał bym naprawdę kupić Teslę niż Selvitę. Jasne Tesla przynosi stratę ale nie będzie to trwało wiecznie, bo po wybudowaniu Fabryki zaczną sprzedawać. Tyle tylko, że według analityków, w 2015 też ma być strata, w 2016 C/Z powyżej 50 w 2015 powyżej 40. To był Twój zarzut do kapitalizacji Selvity... A terez piszesz co będzie z Tesla, jak zbuduje fabrykę, jak sprzeda itd... Dyskontujesz przyszłość. Nie patrzysz na wskaźniki... Nie patrze wskaźnikowo - napisałem dlaczego, Tesla to jest konkretny produkt. Przepraszam ale rozmawiamy o Selvicie i jej wskaźnikach, a ty piszesz o wszystkich spółkach tylko o nie o Selvicie, a na każdy agrument masz inny a bo Tesla to a bo MS to a bo Facebook to Disney to argumenty sory ale od 'czapy' jak szóstoklasista. Każda firma zajmuje się czymś innym, ma inny produkt ale do Ciebie to nie dociera. Napisałem wyraźnie chodziło mi tylko i wyłącznie o Selvitę.
|
|
Wysłane:
29 marca 2015 23:49:12
Ann napisał(a):
Selvita to spółka, która tworzy innowacyjne leki głównie na raka. Wprowadzenie takiego leku na rynek to od odkrycia cząstki do sprzedaży w aptekach jakieś 12 lat i mega koszty :
W 1987 r. na przebadanie i wprowadzenie na rynek nowego farmaceutyku trzeba było przeznaczyć ok. 300 mln dolarów. Jeszcze 10 lat temu oceniano, że wprowadzenie do aptek jednego leku innowacyjnego pochłania ponad 1 mld dolarów. Teraz firmy farmaceutyczne twierdzą, że muszą wyłożyć w tym celu nawet 2,5 mld dolarów.
Dziękuje bardzo! Właśnie o taki komentarz mi chodziło. Ann napisał(a): Dalej, śmieszy Cię 1-6 % z potencjalnej sprzedaży wprowadzonego leku. Hmm...leki onkologiczne potrafią się sprzedawać za np. 1 miliard dolarów rocznie...policz od tego 3 %. Selvita ma 11 takich innowacyjnych cząsteczek z czego na 3 ma podpisane umowy o współpracy. Można spekulować, ile tematów wypali. Jak będą dwa, to będzie dobrze. Co do samego modelu biznesowego, to jest na świecie wiele spółek "podwykonawców" i świetnie sobie radzą, choćby wskazywany przez Ciebie Quintiles, który jest wyceniany na ponad 8 miliardów $ - czyli da się na tym zarabiać bardzo dobre pieniądze. Naprawdę, kompletnie nie ma znaczenia "kontakt z klientem czy brand", liczy się tylko - ile da się na tym zarobić.
Teraz te %, wyglądają bardzo poważnie. Masz racje liczą się 'zielone', ja ich tutaj po prostu nie widziałem dlatego napisałem posta aby przedyskutować temat. Teraz zaczynam widzieć 'zielone'. Właśnie tylko Quintiles też pracuje, nad tymi samymi problemami (i nie tylko oni), i właśnie Quintiles ma dużo większe zaplecze i kadrowe i finansowe - tutaj widzę bardzo duże zagrożenie dla Selvity bo kto pierwszy ten lepszy. Wolał bym mieć akcje Quintilesa, który ma bardzo duże przychody i który wydaje się być silniejszym i mocniejszym 'koniem', niż Selvita - wiem, że to są badania ale nie sądzę, że USA ma takich słabych Naukowców, i akurat 'biało czerwoni' dokonają odkrycia. Dzięki Ann za posta.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
30 marca 2015 00:13:56
Każda moneta ma dwie strony. Quintiles, to już dojrzała spółka o kapitalizacji ponad 8 mlrd $, Selvita, to tak naprawdę start-up o kapitalizacji ok 250 mln zł. Tak jak piszesz, Quintiles jest na pewno silniejszym koniem z większym zapleczem. Tylko pojawia się pytanie : która ze spółek ma większy potencjał do wzrostu ? Inwestując w Selvitę, więcej ryzykujesz, ale stopa zwrotu w przypadku sukcesu będzie imponująca. Kupując spółkę dojrzałą, ryzyko jest mniejsze, ale i stopa zwrotu będzie mniejsza. Każdy może wybrać własną strategię. Co do polskich naukowców, to nie są gorsi od tych z USA i wygląda to podobnie jak w branży gier, tj z podniesionym czołem, spokojnie możemy walczyć na arenie międzynarodowej bez jakichkolwiek kompleksów. Trochę wiary w "biało czerwonych" :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 marca 2015 07:24:55
ChiefMike napisał(a):Napisałem wyraźnie chodziło mi tylko i wyłącznie o Selvitę. Jasne, ale sposób w jaki napisałeś prowokował do dyskusji na tematy poboczne, choćby wyceny w raporcie DI. Przecież założyłeś, że kurs spadnie, bo spadną zyski, czego ten raport wcale nie mówi, bo analitycy przyjęli inną metodę wyceny niż klasyczny DCF ChiefMike napisał(a): Właśnie tylko Quintiles też pracuje, nad tymi samymi problemami (i nie tylko oni), i właśnie Quintiles ma dużo większe zaplecze i kadrowe i finansowe - tutaj widzę bardzo duże zagrożenie dla Selvity bo kto pierwszy ten lepszy.
Tak, oni mogą pracować nad większą liczbą projektów, ale co to jest znów za zarzut? Czy istnieje skończona liczba cząstek terapeutycznych, czy Twoim zdaniem pracują nad takimi samymi problemami, tzn na takimi samymi cząstkami? ChiefMike napisał(a): Wolał bym mieć akcje Quintilesa, który ma bardzo duże przychody i który wydaje się być silniejszym i mocniejszym 'koniem', niż Selvita - wiem, że to są badania ale nie sądzę, że USA ma takich słabych Naukowców, i akurat 'biało czerwoni' dokonają odkrycia. Dzięki Ann za posta.
Słabych nie mają, ale mają droższych. Selvita ma przewagę kosztową.
|
|
0 Dołączył: 2014-04-14 Wpisów: 1
Wysłane:
30 kwietnia 2015 15:56:45
przy kursie: 12,15 zł
Pisanie o braku kontaktu z klientem wynika chyba z nierozumienia co jest "produktem" Selvity i kto jest jej klientem.
Selvita ma trzy segmenty działalności
1. Bioinformatyka - głównie sprzedaż systemu Starlims 2. Usługi - z dziedziny chemii i biologii dla segemtów farmaceutycznych, chemicznych, biotechnologicznych i rolniczych 3. Badania nad cząsteczkami innowacyjnymi.
A teraz klienci (przyporządkowani do wymienionych wcześniej segmentów działalności)
1. Laboratoria chemiczne, farmaceutyczne, analityczne itp. (np. zakłady azotowe, policja) 2. Big Pharma, Medium Pharma, Small Pharma, Firmy chemiczne i biotechnologiczne, Uczelnie wyższe i instytuty badawcze 3. Big Pharma, Medium Pharma.
Teraz łatwo sobie odpowiedzieć na pytanie czy jest kontakt z klientem? Jest!
Ponadto z segmentów 1 i 2 Selvita ma przychód, który stale rośnie i pewnie będzie partycypował w finansowaniu segmentu trzeciego w przypadku wygaśnięcia dotacji unijnych (a do tego jeszcze kilka lat).
Dodatkowo w przypadku sukcesu któregoś z projektów zysk z royalties i kamieni milowych będzie finansował nowe projekty.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-01 Wpisów: 314
Wysłane:
12 maja 2015 11:17:14
przy kursie: 12,94 zł
Po korekcie kurs akcji idzie na północ. Powód ? Cytat:Selvita podwaja zysk Przypomnę że aktualna rekomendacja dla spółki to cel na 21,- Cel realny jak się czyta że Cytat: wypracowane wyniki są efektem podpisania i realizacji istotnych umów w segmencie innowacyjnym, kontynuacji trendu dynamicznego wzrostu segmentu usług oraz skuteczności w pozyskiwaniu dotacji.
|
|
0 Dołączył: 2015-03-27 Wpisów: 3
Wysłane:
13 sierpnia 2015 09:22:14
przy kursie: 13,02 zł
Już o 10:00 zaczynamy transmisję z konferencji poświęconej wynikom Selvity w H1. Zapraszamy do oglądania i zachęcamy do zadawania pytań! platforma.livingmedia.pl/selvi...
|
|
0 Dołączył: 2012-01-27 Wpisów: 12
Wysłane:
14 sierpnia 2015 01:01:02
Podajecie we wczorajszym artykule,ze selvita ma 38%zysku netto r/r.spolka podaje/mowi o 44%.to niemals roznica!
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2015 02:56:26
No tak, niemała. Spółka mówi o danych półrocznych, a w artykule jest o danych kwartalnych.
|
|