PARTNER SERWISU
xskvcghu
82 83 84 85 86

BANKRUCIK portfelik

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 12 maja 2015 23:25:06
Nie ma się czym chwalić ? O co chodzi o Biznes ? Biznes się rejestruje offshore w krajach stabilnych/rajach podatkowych a nie w PL, w PL to jedynie oddział.

3k w kilka dni ? To nie wiem co to za etat - odziedziczyłeś etat po rodzicach z tajnych służb czy jak ?
35 000 netto/rok zarabia ile osób w Polsce ? 5% społeczeństwa ? 10% ? Reszta to najniższa krajowa albo na czarno...

Jak bym miał tyle na Etacie to bym się nie nigdy nie otwierał działalności, unikał bym ryzyko szukając pewnych inwestycji, lokale działki w dobrych miejscach.

Z Biznesu to ja się zastanawiam nad Handlem z Azją, tutaj widzę największą szanse - zobaczymy.
Perspektywicznego Biznesu szukam od lat takich 'poszukiwaczy' są tysiące.

Jak Ci etat przeszkadza to ja go chętnie przygarnę :)

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 12 maja 2015 23:45:54
hehe

rodzice w tajnych służbach mnie rozwaliły :) :)

Mój ojciec nie żyje od lat a moja mama zarabia teraz minimalną krajową. Ja miałem dużo szczęścia i chyba troszkę zdolności i zarabiam faktycznie sporo

Chcę założyć działalność nie rezygnując z etatu co jest jednak sporym wyzwaniem :/

Wiem że poszukiwaczy takich jak ja są tysiące. Widać to po brykach mykających po naszych ulicach...

Etat taki jak mam jest otwarty - sam prowadzę proces rekrutacji w firmie dla której pracuję.
Rekrutacja trwa już prawie pół roku a osób które się nadawały jest dokładnie 0 (zero) :/

Pozdrawiam

ChiefMike
0
Wysłane: 13 maja 2015 10:34:05
Co to za firma/branża ? Jak ktoś coś umie to sam pracuje na siebie a nie dla kogoś.

Ciekawe jakie pytania podczas rekrutacji sam brałem udział w kilku i firmy zadają popierdzielone pytania, robią profile psychologiczne i inne cuda na kiju, (bez stosu papierów certyfikatów i dyplomów się nie obejdzie - wiedza i doświadczenie się nie liczą papier najważniejszy - a dużo ludzi podrabia kupuje te papiery :) wiec nie dziwne, że nic nie potrafią )więc nie dziwne, że nie ma ludzi do pracy jak się szuka królewicza w lśniącej zbroi to niestety - ja nigdy takich nie zadawałem ludziom ludzie do pracy są, tylko nie trzeba być wybrednym a zawsze można przyuczyć tylko chęci.

Ja wysyłałem CV 'przy okazji', przy okazji zrobiło się setki aplikacji, najlepsza oferta po 2 latach takich działań to najniższa krajowa... były gorsze 2500 brutto na umowę B2B (ZUSy 1100 zł) i dostępność pod telefonem 24/7 (3 etaty)a jak nie to kary, więc jak ktoś mówi, że ma kilka tysięcy za kilka dni (w PL na etacie) a ja wiem, że etatów nie ma to nie chce mi się wierzyć, że to przypadek albo masz kontakty po rodzicach albo miałeś super start z ich strony zapewniony.
Etat za godziwe pieniądze w PL to taki jednorożec każdy o nim słyszał, każdy wie jak wygląda ale nikt go na oczy nie widział.

Założenie działalności jest wyzwaniem ? - wylot za granicę - siedziba firmy, oddział w PL, zatrudnienie ludzi w PL i jazda. Rejestracja jest najłatwiejsza, tylko trzeba mieć pomysł.
Najtrudniej jest pozyskać klienta i utrzymać z nim relacje.

Przepraszam właściciela wątku za off top.

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 13 maja 2015 23:21:39
ChiefMike napisał(a):
jak ktoś mówi, że ma kilka tysięcy za kilka dni (w PL na etacie) a ja wiem, że etatów nie ma to nie chce mi się wierzyć, że to przypadek albo masz kontakty po rodzicach albo miałeś super start z ich strony zapewniony.
Etat za godziwe pieniądze w PL to taki jednorożec każdy o nim słyszał, każdy wie jak wygląda ale nikt go na oczy nie widział.

Nie lubię takiego typowego polskiego podejścia. Dlaczego w USA każdy wierzy że może się wybić a w Polsce od razu ludzie dopatrują się znajomości układów i ogólnie jest wielki stan pt "Nie da się. To nie moja wina - po prostu się nie da"

Mógłbym pisać że skończyłem ponad 10 lat temu 2 kierunki studiów(za kredyt studencki i kasę zarobioną na Work@Travel na zmywaku w USA). Mógłbym pisać o setkach godzin które spędziłem na douczaniu się. Mógłbym pisać o wszystkich certyfikatach które zdobyłem wartych ponad 100K.

Ale i tak niektórzy będą dopatrywać się w Polsce układów, znajomości, kasy od rodziców itp

Mam wielu znajomych którzy zarabiają ponad 10K miesięcznie - i są to ludzie z różnych branż, różnych miast, firm. I nie - nie wspieramy się nawzajem w naszym życiu zawodowym :P

Jestem w pełni świadomy że mam fuksa bo polska rzeczywistość tak nie wygląda, ale życzę wszystkim wiary we własne siły i wytrwałości.

@bankrucik: rzuć proszę jakąś perełką to zmienimy temat. Ja już obiecuję tego nie ciągnąć :)

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 14 maja 2015 00:29:37
a mogę ja?

SFK, MDN, może też BPN... to całkiem przyzwoite wyniki za 1kw... jakie dzis na szybko wpadły mi w oko. a prawdziwy wysyp wyników jutro i pojutrze, zapewne pojawią się nowe perełki, ale kto ma czas wszystko śledzić....

celowo zapodałem spółki z NC, bo one są zdołowane i mozna faktycznie tanio coś kupić - kosztem niestety płynności, więc raczej jako perły na dłużej niż na szybki zysk.

w SWIGu i szerokim Wigu też pełno dobrych wyników, ale z tego co obserwuję sporo dobrych raportów wykorzystywane jest do realizacji zysków, wiec były już chyba w cenie.

ps. ciekawy temat pociągnęliście. :)

ChiefMike
0
Wysłane: 14 maja 2015 10:18:02
@varciasz Widzisz za coś jednak do USA pojechałeś. Ja pracuje 10++ lat. 10 lat temu nie miałem 0,50 groszy na bułkę nie mówiąc o wyjeździe do dużego miasta czy USA, nigdy bym o tym nawet nie pomyślał o takiej abstrakcji (za młody, jak nie masz chleba to myślisz o nim a nie o abstrakcjach), mi rodzina najbliższa nie pomogła - ani finansowo, ani słownie, ani radą (każdą informacje sam musiałem i muszę zdobyć - w USA moja rodzina jest od 60 lat.

Ja się sam dokształcałem i uczyłem, pierwszą działalność założyłem 5 lat temu myślisz, że ktoś mi pomógł ? rodzina i 'znajomi' to tylko się nabijali, i śmiali (przecież nie wolno się uczyć i zarabiać pieniędzy lepiej być tępym/alkoholikiem/biedakiem).

Samemu nic nie zrobisz, ktoś Ci zawsze musi podać rękę jak nie w ten sposób to inny OTOCZENIE i ŚRODOWISKO jest bardzo ważne.

O studiach nie myślałem nawet, a o kredycie mnie nikt nie poinformował a sam wtedy nie szukałem, chciałem mieć pracę za byle jaką kasę aby przeżyć (mieć na tą suchą bułkę), studia na kredyt też nie są za darmo musisz mieć na mieszkanie i jedzenie.

Zagranicą jest setki razy prościej i tyle, w Polsce dobrze da się żyć tylko tutaj na zmywaku się nie dorobisz i kropka. Za 1600 $ / 1600 Euro przeżyjesz i odłożysz w PL za 1700 ( 1100 zł wegetujesz).

Jak miałem 15 lat pracowałem we Francji na Budowie, - 'ostatnio' byłem też w Kanadzie, USA, Niemczech, Danii i żałuje za każdym razem że nie zostałem zagranicą, duże miasta i korporacje w PL też przerobiłem (chamówa, kolesiostwo, mobbing, znęcanie się psychiczne, mała kasa, łapówki,) jak nie masz pleców to się nie utrzymasz chociaż zasuwasz po 10-14 godzin a płacą Ci za 8 godzin.

Ja nie mam a -jak bym miał to było by mi szkoda tych - 100-200 000 zł, na studia i certyfikaty bo zanim się to w PL odrobi - jeśli w ogóle, to i tak trzeba błagać o pracę (albo o darmowy staż), i a później śmiać się z żartów szefa debila co nic nie potrafi jedynie ma więcej papierów od Ciebie - same papierki bez doświadczenia i zrozumienia pracy/technologii można sobie wsadzić.

Miałem pracowników po AGH - Informatyka, nadawali się do zrobienia Herbaty. Kompa nie poskładają nie mówiąc o prostej stronie WWW, porażka.

Niestety w Polsce jest bardzo bardzo ciężko, może jesteś w 0,5% który sam do czegoś doszedł, ale reszta to miała bardzo dużo pomocy ze strony rodziny i otoczenia, albo ładuje duże łapówki aby się utrzymać i wtedy się zarabia przyzwoicie - tak to wygląda w 99% przypadków wiec nie dziw się, że ludzie nie wierzą, że można samemu coś osiągnąć.

Ty nawet nie wiesz co masz a chcesz się zwalniać i pakować w Biznes i ryzyko o którym nie masz pojęcia ?

Pozdrawiam i przepraszam za off top.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 14 maja 2015 17:11:18
czytając Waszą dyskusję to powiem, że właściwie paradoksalnie zgadzam się zarówno z Varciaszem jak i Chiefmike.

uważam, że jest w Polsce dalej możliwa kariera bez układów, pomocy itd a dzięki własnym staraniom ale jest z tym coraz trudniej z roku na rok..
i niestety tutaj muszę się zgodzić z ChiefMike, że osoba młoda bez pomocy rodziców, znajomych do tego np. z małego miasteczka dużo łatwiej ma za granicą żyć "godnie" niż w Polsce... tam pracujesz nawet fizycznie to masz zwykle uczciwe wynagrodzenie z którego przeżyjesz... w Polsce jesteś w czarnej ....

i dlatego jak słyszę obecnego prezydenta który mówi, że osoba która ma 2 tysiące wynagrodzenia ma sobie wziąć kredyt i kupić mieszkanie to chyba on się już zupełnie oderwał od życia społeczeństwa... ( żeby też była jasność nie uważam, że kontrkandydat jest "ideałem" )
patrząc przez pryzmat rozwoju kraju to wybory w 2 turze to jak wybór między dżumą a cholerą....Not talking
choć można zaryzykować, że ewentualnie nieznana cholera będzie miała może łagodniejsze skutki niż znana od 5 lat dżuma... na którą jak widać nie ma już lekarstwa...puke_l

cóż każdy może sobie samodzielnie podsumować co platforma obiecała a co zrealizowała w GOSPODARCE od 2008 roku kiedy to w Polsce rządzi, od 2010 roku posiada CAŁĄ WŁADZĘ W POLSCE, ...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 14 maja 2015 17:15

ChiefMike
0
Wysłane: 14 maja 2015 18:02:11
Niestety nie ma dobrego Pana w Polsce, jak w CORPO sami (większość 98%) karierowicze i przekrętasy.

A jak próbujesz 'coś robić' to zaraz podatki, kontrole z Urzędu i z Donosu. Biznes musisz zabezpieczać na starcie - właściciele wybierają na siedzibę inne kraje (UK, Cypr, Luksemburg,) wystarczy popatrzeć gdzie przeniesione są udziały spółek z GPW, gdzie są zarejestrowanie firmy handlujące na allegro. To chyba o czymś mówi i można z tej emigracji firm wyciągnąć wnioski ale niestety aby to zrobić trzeba mieć mózg a nie słomę.

Ja chciałbym pracować,budować, zarabiać i żyć w Polsce a nie tylko tutaj być i wegetować.

100% moich znajomych zarabia dużo więcej niż 10 000 netto/ mc ale są to 'Stara' Emigracja, i 'Stare' Biznesy, które dzisiaj odcinają kupony 'Nowi' pracują za granicą (duży mnożnik) i nie myślą wracać - Ci którzy wrócili wytrzymali w PL 6 miesięcy i z żalem i rozczarowaniem wyjeżdżali ponownie tym razem na stałe sprzedając w PL wszystko - albo ('Nowi') dają sporę łapówki aby utrzymać zlecenia i kontrakty.

Dzisiaj tylko łapówki inaczej nie dostaniesz zlecenia/kontraktu, byle co chcesz sprzedać musisz dać w łapę bo nie sprzedaż, nie przedłużysz kontraktu.

Nie lubię Bankiera ale ostatnio pojawił się tam artykuł 46% Menagierów dopuszcza korupcje w celu ratowania firmy - podejrzewam, że tylko 46% się przyznaje daje większość (98%), chociaż na ulotach w firmowych piszą jacy to oni nie są Fair Play.

Niestety Polityka, i Prawo ma bardzo duży wpływ na to co się dzieje w Kraju ale tutaj się szybko nic nie zmieni bo nie ma dobrej woli ze strony rządzących, a obywatele są za bardzo podzieleni i zbyt mało dumni aby walczyć na ulicach, zamiast walki uciekają milionami jak szczury.

Ja mieszkam w małym mieście (10 000 mieszkańców, na papierze mało kto z młodych tutaj został większość nie startowała nawet do dużych miast w Polsce tylko od razu zagranica) jak otwierało się Tesko to szukało (xx) pracowników nie pamiętam ile płacili ale było to 500-700 zł/mc zgłosiło się 600+ osób.

Pracodawcy nie maja już skrupułów i pojawiają się takie ogłoszenia kwiatki jak praca dla Informatyka/Programisty z Angielskim, Prawkiem, z kategoria inwalidzką (podstawa) za 700zł/mc,
A Certyfikat jeden kosztuje Parę tysięcy złotych... Po dotacji i wrzuceniu w koszty Pensji zarabia się na pracowniku, a pracownik niech je szczaw.

Największy pracodawca agencja ochrony (liczba zatrudnionych) zatrudnia, sprzątaczki i ochroniarzy z grupą inwalidzką 800-1000 osób, płaci po 600 zł/mc i ludzie się cieszą, że mogą dorobić to jest Biznes dla właściciel ? Rząd płaci niepełnosprawnym renty z naszych podatków, Rząd płaci pensje - niepełnosprawni muszą dorobić - też z naszych podatków (pfron, EU), Rząd płaci bezrobocie bezrobotnym bo niepełnosprawni robią za darmo i blokują rynek pracy, bezrobotni nie zdobywają doświadczenia, nie podnoszą jakości usług i dalej są bezrobotnymi. Jako Państwo tracimy na każdym kroku. No ale lepiej pić winko i jeść ośmiorniczki u Sowy kto by zajmował się Państwem przecież Państwo to frazes, nic nie znaczy, istnieje tylko na papierze.

Pomijam jakość ochrony, kto będzie ryzykował za parę stów miesięcznie ?

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 14 maja 2015 19:46:58
Podłącze się leciutko do tej Waszej rozmowy. Sam pracuje w 'korpo' bo inaczej tego nazwać się nie da. Jestem gdzieś bliżej dołu niż góry i raczej do góry nie pójdę z racji braku 'kompatybilności' mojej edukacji z tą firmą. Pracę w takim miejscu można streścić w paru zdaniach. Ci co nie umieją nic, są grzmoceni strasznie (normy wyśrubowane, niskie zarobki, wyciskani są ile się da - bo i tak przyjdą nowi i tak bez końca). Wyżej są ludzie którzy coś umieją np. znają biegle dwa języki obce, albo są inżynierami (ale coś umieją, anie że prześliznęli się jakoś przez studia i mają trudności z odkręceniem koła w aucie), ci mają lepsze warunki pracy i dosyć takie cywilizowane. Potem jest polskie kierownictwo, które jest pod pantoflem kierownictwa zagranicznego. Wszyscy wymienieni spokojnie mogliby zarabiać więcej (x2) ale istotniejsze jest żeby zysk wyprowadzić z PL do właścicieli.

W zasadzie znam tylko jedną osobę która dorobiła się niezłych pieniędzy ale to wszystko dzięki sieci lombardów - cóż bieda wszędzie to i lichwa się kręci jak rozpędzona karuzela. Z punktu wyciąga 20-30k miesięcznie!

Część osób z profesjonalnym fachem też radę sobie dają (nawet rocznie > 100k zł). A reszta to czeka tylko do następnej wypłaty. W bezradności, bez nadziej na zmiany, bez pomysłu.

Znajomi próbowali różnych metod, choćby handlu przez internet. Można zacząć z 1000zł na start tak na prawdę. Minusem jest to że rynek jest nasycony pod każdym względem a konkurencja ostra. Czasy lat 90-tych się już nie powtórzą.

Z takich 'szarych' obywateli to moim zdaniem w dalszym ciągu dobrze mają ludzie pozatrudniani w budżetówkach. Często powyżej 2tys. zatrudnienie pewne i się nie namęczą. Cicha spokojna praca a w małych miejscowościach wręcz spełnienie marzeń. Często też dorabiają sobie na boku po takiej niewysiłkowej pracy.

Sporo ogarniętych ludzi też wyjechało za granicę, nawet kiedyś widziałem jak firma z Włoch podkupiła ludzi z mojej starej firmy. Niby nic takiego ale grupa ludzi zdecydowała się prawie z dnia na dzień wyjechać! Uważam że odpływ kapitału intelektualnego z kraju jest znaczny. Na to się nakłada straszliwa bieda na niektórych wydziałach uczelnianych, co dalej przekłada się na kadrę i jakość uczenia.

Ogólnie ten kraj boryka się z brakiem klasy średniej. Albo ktoś ma dużo albo prawie nic. Czemu brakuje tych po środku? ? ?

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 14 maja 2015 20:55:02

"Czemu brakuje tych po środku? ? ?"

Bo ze starcia "kapitalizmu" z socjalizmem wyszedł neo-feudalizm :)

knoker
0
Wpisów: 47
Wysłane: 14 maja 2015 21:46:29
Cytat:
Czemu brakuje tych po środku? ? ?"

amen

bankrucik
140
Wysłane: 15 maja 2015 00:58:48
no widać po raporcie za 1 kwartał 2015 że PGS wraca na tory TGVhello1
2,86 mln zysku netto.Angel wzrost o 43% w porównaniu do 1 kwartału 2014

i tak cytując raport kwartalny

kwiecień najlepszym miesiącem w historii spółki
Zgodnie z przewidywaniami Zarządu przedstawionymi w raporcie kwartalnym za IV kwartał 2014 roku początek roku był trudny dla uzyskiwania dobrego wyniku operacyjnego. Działania zapowiadane w poprzednim raporcie przyniosły oczekiwane rezultaty i stąd druga połowa kwartału była już dobra i uzyskiwane marże satysfakcjonujące. Obecnie ilość osób pozostających bez projektów jest na optymalnym, naszym zdaniem, poziomie. Pozwala to rozpoczynać płynnie nowe projekty jednocześnie nie generując znaczących kosztów osobowych.

• Utrzymywał się wzrost sprzedaży zarówno do nowych jak i starych klientów. Spośród 10 największych
klientów Spółki w I kwartale trzech pozyskano w ciągu ostatniego pół roku. Ale już biorąc dane za
kwiecień 2015 roku takich klientów było aż sześciu. To pokazuje, że obroty Emitenta rosną dzięki
pozyskiwaniu atrakcyjnych nowych klientów.

w kwietniu 27 % przychodów było już z Anglii

perełka mojego portfela zakopana na rachunkach IKE I IKZE itd....daje czaduBoo hoo!

ciekawe co na to rynek..

a tak poza tym to MABION I PROCAD zgodnie z planem się zachowująWhistle a zachowanie kursu K2 internet mnie wręcz zastanawia... jakby jakiś trup w szafie się odkopał...Think

Edytowany: 15 maja 2015 01:07

ania19
0
Wpisów: 24
Wysłane: 15 maja 2015 07:52:28
chyba wszystkich zastanawia kurs K2, zamiast rosnąć po ogłoszeniu dywidendy to zaczął lecie w dół, poza tym osoby blisko zarządu zaczęły sprzedawać swoje pakiety....

ChiefMike
0
Wysłane: 15 maja 2015 09:42:00
knoker napisał(a):
Cytat:
Czemu brakuje tych po środku? ? ?"

amen

Dokładnie albo są super bogaci multi-multi milionerzy. Albo niewolnicy za miskę ryżu.

Lombard/lichwa to bardzo dobry pomysł na Biznes.

Ostatnio dzwoniłem do jednej takiej firmy, założenie Srebro/Złoto wartości 10 000 zł, dostaniesz 5 000 zł Gotówki, za miesiąc oddajesz +10-12 % czyli 5500-5600 zł albo same odsetki 500-600 zł.
Jakie ryzyko dla Firmy ? Żadne, czysty Biznes, stopa zwrotu lepsza niż na GPW i jest na kapitał ma się zabezpieczenie. Tylko trzeba mieć kasę na start lombardu, zrzutka forumowa ? :).

Ludzie mają niesamowite potrzeby, jedzenie, ubranie, samochody, materiały budowlane, itp. ale nie kupują albo kupują z przeceny/byle co bo nie mają kasy, tutaj jest problem.

Pracy nie ma ? Kurde mamy drogi, nowoczesne wieżowce, nowoczesne szpitale, chodniki wszędzie, wyedukowane społeczeństwo, nowoczesną broń czołgi samoloty, życie społeczne na super wysokim poziomie puby restauracje itp. Wszystko zrobione nie ma już ulepszyć ? Dużo roboty, dużo chęci ale niestety system Polityczny spowalnia jak tylko może, na wszystko podatek, na wszystko pozwolenie, miliony urzędników komuś zależy aby się nie kręciło na tym skrawku ziemi.

Jak Zwykły kowalski nie ma kasy bo jest dymany na ZUS, VAT, i Dochodowym, kwota wolna od podatku to żart nie dziwne, że nie dorobisz się, na Biznesie, w internecie konkurencja jest bardzo duża szczególnie na Allegro, firma OZUSOWANA nie ma szans musisz zarejestrować się zagranicą, należy jeszcze pamiętać, że dużo firm działa w szarej strefie ma dużo mniejsze koszty stałe ale nadal jest konkurencją i sprzedaje.

Jedyna nadzieja, to sprzedaż zagranicę wiele z moich znajomych tak robi - Polaków po prostu nie stać na ich usługi/ produkty.

Udziały w Firmach z dużą ekspozycją na rynki zagraniczne to jest bardzo dobry pomysł.

PS. Co myślicie o VIGO System - nie bardzo mi się podobała Społka i niestety nie uczesniczyłem w IPO, ale widzę, że pracują i się rozwijają.

akcjonariat.pl/pub/Vigo_System/VIGO_SYSTEM_20150408.pdf

K2, PGS, obserwuje czy dalej warto mieć je w portfelu ?

bankrucik
140
Wysłane: 15 maja 2015 11:55:36
hossa w portfelu pełną gębą...thumbright

MABION, SFINKS, SOBIESKI, PGS itd...hello1
jedyny maruder to k2 internet

wyniki kwartalne w przypadku jednego misia przekonały mnie ostatecznie do zakupów... kupujemy

ChiefMike
0
Wysłane: 15 maja 2015 12:55:39
Dzisiaj Mabion wystrzelił. Gratulacje.

bankrucik
140
Wysłane: 19 maja 2015 09:15:58
korzystam ze zwiększonej płynności po wynikach i trwa częściowa przebudowa portfela.

bankrucik
140
Wysłane: 21 maja 2015 22:13:48
takie moje przemyślenie... ponieważ rynki nie lubią zmian bo zmiany zawsze są ryzykowne więc jeśli dzisiaj i jutro złotówka się osłabi to będzie to wiadomy znak zmianthumbright

bankrucik
140
Wysłane: 22 maja 2015 01:41:11
bankrucik napisał(a):
jestem daleki od teorii spiskowych ale... jak popatrzę na to co wyprawiają polskie rządy to się zaczynam zastanawiać.....

z najważniejszych dziedzin gospodarki nasi rządzący dopuścili do przejęcia przez obcy kapitał sektora handlu i sektora finansowego, pozostał jeszcze szeroko pojęty sektor nieruchomości..( komercja, mieszkaniówka, grunty rolne itd...)

i co tutaj się dzieje...puke_l

otóż na całym cywilizowanym świecie fundusze emerytalne inwestują w biurowce, centa handlowe itd.. specyfika tego aktywa gwarantuje im stały niezły zysk przy akceptowalnym poziomie ryzyka... czyli idealna inwestycja dla funduszy emerytalnych... dużo lepszy niż "czysty" rynek akcji czy obligacji.
a w POlsce co się dzieje?

otóż polskie fundusze emerytalne mają USTAWOWY ZAKAZ inwestycji w biurowce, centa handlowe itd...
dzięki temu 90% transakcji tego typu obiektów to inwestycje zachodnich funduszy emerytalnych i inwestycyjnych, widać niemieccy, angielscy czy żydowscy emeryci mogą inwestować..
może to jest właśnie moja teoria spiskowa, że jak zachodnie fundusze emerytalne i inwestycyjne obkupią się w tego typu aktywa to za jakieś 10 czy 15 lat... USTAWOWY ZAKAZ dla polskich funduszy emerytalnych się zniesie i te będą musiały w celu dywersyfikacji portfela kupować te biurowce i centra handlowe od dotychczasowych zachodnich właścicieli, którzy oprócz corocznych sutych zysków zgarną jeszcze zysk końcowy... ( a kupca jakiś polski rząd im stworzy)

da się? typowy "afrykański" model robienia interesów z tamtymi politykami

Boo hoo!

a może jeszcze o podatkach od tych nieruchomości....bandhead kto zwrócił uwagę na to, że "PRZYPADKIEM" również stawka podatku od nieruchomości od 1 m2 powierzchni przysłowiowego "warzywniaka" i 1 m2 powierzchni w najlepszej galerii czy biurowcu SĄ TAKIE SAME ??? glasses4 czyli gminy skubią tak samo babcie z marchewką jak i właściciela centrum handlowego.... mimo, że wartość czy przychody z 1 m2 galerii a warzywniaka to niebo a ziemia....
ciekawe KTO pod płaszczykiem "ochrony" Polaków posiadających jedno mieszkanie BLOKUJE WPROWADZENIE PODATKU KATASTRALNEGO od wartości nieruchomości... grommit

dodam, że oczywiście większość właścicieli tych biurowców ma spółki w rajach podatkowych, żeby nie płacić podatku dochodowego ... ( jak widać podatek od nieruchomości mają śmieszny)

w następnym odcinku będzie o rynku developerskim mieszkaniowym i gruntach rolnych... tam też są niezłe "jaja"

a tak Wegrów straszyli Orbanem a teraz ??? okazało się że miał rację..

niewygodne.info.pl/artykul5/02...

kiedy przyjdzie do Polski taki rząd dbający o polskie interesy a nie o swoje stołki w brukseli i poklepywanie po plecach??

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 22 maja 2015 09:46:22
Jaki naród taki rząd.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

82 83 84 85 86

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,481 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat