@ mdd
Cytat:Przy jakiej cenie miedzi KGHM przestanie być rentowna?
Nie wiem dokładnie. Ktoś tu kiedyś się rozpisywał, że już przy 5000 USD/t (czyli 226,7 c/lb centów za funt licząc w notacji amerykańskiej, którą ja akurat wolę) rentowność KGH zanika. Możliwe...
Mnie jednak dużo bardziej interesuje coś, co znalazłem na miedzi notowanej w NY (High Grade Copper)
Ten tydzień jest 233 tygodniem (liczba Fibonacci'ego) od historycznego szczytu cen miedzi sprzed ponad 4 lat. Jednocześnie obecna cena w USA jest bardzo bliska wartości 233c/lb (dziś minimum 235,50). Czyżby 233c/lb w 233 tygodniu?
Gdyby to w tym tygodniu mialo zadziałać, dostalibyśmy bardzo ładny squaring Ganna, który byłby zaproszeniem do poważnejszego odreagowania ceny miedzi (a więc zapewne i KGH na tym tle).
To nie jest takie głupie, gdyby założyć, że ostatnie spadki metalu i surowców w ogóle to przede wszystkim antycypacja podania przez FED wskazówek w minutes po posiedzeniu 29.07, że podwyżka stóp już we wrześniu (wielu analityków od FEDspeaku na to liczy). Jeśli więc FED w środę nie poda tego jasno i dobitnie, a to właśnie "było grane" na rynkach surowcowych, możemy zobaczyć solidne odbicie na miedzi, ciągnące ostro w górę KGH w ramach solidnej korekty niedawnych spadków tego papieru
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)