PARTNER SERWISU
fewmtdbd
3 4 5 6 7

Kiedy szczyt Hossy:)

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 26 sierpnia 2015 00:32:48
@buldi
Zazwyczaj nie zgadzaliśmy się ze sobą...no i ok., niech tak pozostanie :)
Surowce, to też miedź...A co do bankructwa KGHM, to umówmy się, nawet przy tak niskiej cenie miedzi :

Cytat:
Jednostkowy zysk netto KGHM w drugim kwartale 2015 roku wyniósł 824 mln zł wobec 520 mln zł rok wcześniej - wynika z wyliczeń PAP. Wynik okazał się dużo lepszy od oczekiwań analityków ankietowanych przez PAP na poziomie 681 mln zł

www.bankier.pl/wiadomosc/Wynik...

Każdy widzi, co chce widzieć :)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 26 sierpnia 2015 00:38:10
Ann to że trochę polemizowaliśmy nie oznacza że się nie zgadzamy :)
Jaki będzie zysk KGH, jeżeli miedź spadnie poniżej dzisiejszych poziomów o 10% i tak się utrzyma przez rok?
Miedź spadnie o 10% a KGH - jak sądzisz?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 26 sierpnia 2015 00:50:29
Ann napisał(a):
No faktycznie…”kryzys chiński” spowodował tu gorącą dyskusję…ale …
Obserwując fora internetowa i choćby kroniki użytkowników SW, widzę panikę.
Panowie, którzy prowadzą kroniki tutaj, albo wyprzedali wszystko, albo puściły im SL-e, albo nie mają już połowy akcji. Jak dla mnie, to bessa przychodzi, kiedy wszyscy są w znakomitych nastrojach, a nie w ten sposób, kiedy wszystko wiemy ( o Chinagedonie mówi się od paru lat ) . Umówmy się, na rynku chińskim była bańka, Usie też długo rosły bez korekty…to musiało się stać. Jak dla mnie, to głębsza korekta, a nie początek bessy. To nie możliwe, biorąc pod uwagę dodruk pieniądza i mega niskie stopy procentowe. Moim zdaniem cykl koniunkturalny jeszcze nie dobiegł końca. Oczywiście, to tylko moje zdanie…
Co do nieruchomości, o których wspominał Bankrucik, to tak naprawdę bardzo dobrze sprzedają deweloperzy. Jeśli chodzi o rynek wtórny jest dużo gorzej. Mieszkania w centrach …owszem jakoś tam idą, natomiast na obrzeżach raczej słabo ( kwestia ceny ). Domy i działki budowlane – bardzo słabo.
Aaa …Buldi, jeśli chodzi o surowce, to moim zdaniem masz rację. Warto brać w tej cenie np. miedziaka …nawet jeśli w krótkiej perspektywie trochę zleci, to patrzmy na stopę dywidendy, a bessa na surowcach nie trwa przecież wiecznie i w końcu odbije … i to nieźle, jak zwykle.

Jakoś to do mnie przemawia. Mam zbliżone zdanie. Jedyna korekta, że jednak gwałtowne wycofywanie środków przez Chińczyków z giełdy, bo muszą spłacić kredyty z "drugiego" obiegu bankowego, gdzie je zaciągali na zakup akcji, może pogłębić spadki. Co to oznacza dla innych rynków nie trzeba tłumaczyć. O ile Stany rosły w miarę stabilnie, z korektami, to Chiny w ostatnim roku zrobiły hiperbolę - patrz wykres podany w wątku chyba przez Anty. To teraz hiperboliczna korekta :) To pociągnie rynki, zagrozi zyskom firm samochodowych na chińskim rynku, co wpłynie na pozostałe giełdy. Ale zgoda, że wydarzenie przewidywane nie powinno wywołać Armagedonu tylko bardzo głęboką korektę.
Co do miedziaka to wszystko zależy od ceny miedzi. Jeżeli teoria Buldiego się sprawdzi - trzepanie słabszych producentów i przejmowanie ich interesów to rzeczywiście czeka nas jeszcze obniżka ceny miedzi i wyceny KGHM- giełda dyskontuje przyszłość. Bankructwa KGHM bym się nie obawiał. Wręcz widziałbym w takiej sytuacji szansę dla niego na przejęcia kolejnych projektów poza krajem. Co jednak może obniżyć jego wycenę. Paradoksalnie :). Wg mnie do tego nie dojdzie, bo spekulanci na miedzi, nie rzeczywiści kupujący zużywający surowiec, utrzymają ceny.
Edytowany: 26 sierpnia 2015 00:54

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 26 sierpnia 2015 00:58:19
Moje zdanie jest takie, że dopóki nie padnie 2000 na WIG20 to od 4 lat równo mamy boczniaka. Druga kwestia jest taka, że jeśli padnie 2000 to będziemy spadać i to najprawdopodobniej do 1500 pkt, gdzie jest istotne wsparcie (spadek poniżej 1500 pkt w I kw 2009 widziałem zawsze jako przereagowanie rynku). Spadek do 1500 to jedyne 25%, dlaczego jedyne? Patrząc na Chiny oni już są 40% od szczytów.

Większość indeksów tak jak zobrazował to anty_teresa wygląda fatalnie, ale akurat WIG20 w chwili obecnej wygląda stosunkowo nieźle.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Ann
Ann
0
Wysłane: 26 sierpnia 2015 01:06:10
buldi napisał(a):
Ann to że trochę polemizowaliśmy nie oznacza że się nie zgadzamy :)
Jaki będzie zysk KGH, jeżeli miedź spadnie poniżej dzisiejszych poziomów o 10% i tak się utrzyma przez rok?
Miedź spadnie o 10% a KGH - jak sądzisz?

@Buldi
Generalnie, jesteś nałogowym pesymistą, ale ok…, ja wręcz przeciwnie. Niemniej jednak, rozumiem Twoją postawę. Każde aktywo, również surowce podlegają cyklom koniunkturalnym. Sam wiesz o co chodzi. Przechodzą od taniości, do wysokich cen.
Wszystkie media krzyczą w tej chwili jak tanie są surowce i jak tanie mogą być. Co do takich doniesień należy podchodzić kontrariańsko. Trzymając się wszelkich zasad, które wyznaczyli „guru giełdowi” należy kupować jak jest przecena…czyli teraz…
Co do Twoich wątpliwości, co do spadku cen miedzi…no może jeszcze trochę spadną …no i co ? KGHM jest zbyt ważne dla kraju, wypłaca dywidendę, podatek od kopalin, zatrudnia tysiące ludzi…zbyt duże, by rząd pozwolił temu upaść.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 sierpnia 2015 01:13:37
Ann, dwie uwagi:

1.
Cytat:
Jak dla mnie, to bessa przychodzi, kiedy wszyscy są w znakomitych nastrojach, a nie w ten sposób, kiedy wszystko wiemy
. Patrzysz z punktu widzenia polskiego rynku, gdzie mało kto zarobił, bo zwroty z polskich akcji są średnio niestety nie za wysokie :). Nie ma drobnych, w tym drobnych nowych - dzieci hossy, bo takiej prawie nie było. Jeśli jednak zerkniesz na wykresy SP500, DAXa czy SCH, to tam ludzie z pewnością są zadowoleni, bo są zarobieni. To, że my w miarę trzeźwo patrzymy na sytuację nie oznacza, że tak tez mają drobni na innych parkietach. W Chinach pewnie jeszcze chwilę temu byli w bardzo dobrych nastrojach prawda?

2.
Ann napisał(a):
To nie możliwe, biorąc pod uwagę dodruk pieniądza i mega niskie stopy procentowe. Moim zdaniem cykl koniunkturalny jeszcze nie dobiegł końca.

Niskie stopy i cykl prezydencji przemawiają przeciw większym spadkom. Zgoda, choć nie do końca. Od 2007 roku sytuacja się nieco zmieniła. Wtedy pierdyknęło wszystko równo, a wzrost gospodarczy był wszędzie w miarę szybki. Bessa była skorelowana z obniżkami stop procentowych. Teraz Szybko rosną Stany, ale Chiny spowalniają, a są znacznie większą gospodarką niż 8 lat temu i jej wpływ na gospodarkę światową też jest znacznie większy. Biorąc analogię z rynku amerykańskiego (wtedy dominujacego) to obniżka stóp przez BC Chin powinna korelować ze spadkami tamtejszych indeksów. To tak samo ważne obecnie gospodarki dla świata - mniej więcej. Chiny odpowiadają nie tylko za konsumpcję surowców, których jest nadpodaż, ale także za konsumpcję dóbr luksusowych - zegarki, samochody, ubrania itd. Poza tym nigdy w historii nie było tak długo niskich stóp. To sytuacja anormalna. Statystyka i korelacja w takim przypadku mogą zawieść..

Jeśli to nie jest bessa, to spodziewam się jej w ciągu roku.
Edytowany: 26 sierpnia 2015 01:17

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 26 sierpnia 2015 01:23:27
Czy wiadomo może jak duży jest rynek "shadow banking" w Chinach ? A najlepiej by wiedzieć jak duża część z tego poza bankowego systemu pożyczek zostało wykorzystane na zakup akcji ?
Przypuszczam, że obniżenie stóp procentowych o 0,25 pkt przez Bank Chin nie ma przełożenia na stopy na tym rynku, a już obniżenie rezerw obowiązkowych w ogóle na ten rynek nie wpływa.

Jeszcze inna sprawa to stopa na poziomie 4,6% przy sporo niższej chińskiej inflacji. Tu jest miejsce na kolejne cięcia. Ale też na tylko chwilowe powstrzymanie spadków i późniejsze powiększenie pogromu.
Edytowany: 26 sierpnia 2015 01:27

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 sierpnia 2015 08:02:10
Niedźwiedziu,
fajnie, że wróciłeś. Jak Cię znam, to wróciłeś na krótko - krótka na FW20, krótka na FKGH, krótka na SPX ;)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 26 sierpnia 2015 08:21:58
My tu w miarę spokojnie piszemy o możliwej bessie i w miarę się ze sobą zgadzamy. Ale przejdźcie się po innych forach. Wejdźcie w wątki poszczególnych spółek. Tam panuje przekonanie o korekcie, o okazji "bo co tam jakieś Chiny".
Ten wątek nie jest reprezentatywny dla ogółu inwestorów, więc nie ma co oceniać nastrojów inwestorskich po kilku wpisach tutaj.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Keczler
1
Wpisów: 105
Wysłane: 26 sierpnia 2015 13:11:32
A zobaczcie sobie indeks dolarowy WIG20USD (na stooq np. znajdziecie). Okolice 570 punktów to dolne ograniczenie konsolidacji, a obecnie mamy 555 punktów ...

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 26 sierpnia 2015 13:17:51
anty_teresa napisał(a):

Przyznawać się, kto już załadował pierwsze szorty? Indeksik czy może miedziak? thumbright

Daxik Whistle

A tak wogole to sie mega ciesze ze swoim skromnym wpisem pobudzilem niemal wszystkich starych wyjadaczy - znow to bedzie najbardziej wartosciowe miejsce do poczytania czegos z sensem hello1 Dancing

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 26 sierpnia 2015 22:32:32
Cytat:
Federal Reserve official, William Dudley, has said that a rate rise in September now "seems less compelling" than it was a few weeks ago.

New York Fed president Mr Dudley said economic turmoil in China had made the case for a rate rise harder to make.

www.bbc.com/news/business-3406...

Cytat:
Stocks leap about 4% in recovery, best day since 2011

Anxious

Kanoniers
1
Wysłane: 27 sierpnia 2015 09:45:03
Chyba dobrze ze wczoraj zastopowalem shorcenie na kilka sesji bo cos mi sie tutaj nie podoba ...
Za mala ta panika jednak byla - zeby tak ze 3 sesje z rzedu pociagneli mocniej to by uzdrowilo bardziej rynek a tak naprawde postraszyli mocno ale bardzo krotko. Zoabzcymy czy nie chca wyciagac koncowki miesiaca Think

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 sierpnia 2015 10:11:41
Jedna wzrostowa sesja, nawet mocno wzrostowa nie zmienia obrazu sytuacji. Nie zmienia to jednak faktu, że mi dziś się stopy na miedziaku zamknęły... Będę szukał tera pozycji do zajęcia Elderem.

Kanoniers
1
Wysłane: 27 sierpnia 2015 10:27:41
No nie taka jedna bo np. na takim Daxie to juz we wtorek byla mega winda w gore - po black Monday nie zostalo ani sladu choc zgadzam sie z Toba ze nawet odbicie do 11000 nie zmieni obrazu w dluzszym terminie

buldi
0
Wysłane: 27 sierpnia 2015 22:30:10
Anty - a jednak szorciłeś.
Ja się dzisiaj bardzo ostrożnie odnoszę do krótkich. Dają pałera jak się trafi, ale po takich ostrych zjazdach mam bardzo złe doświadczenia. Uśki dzisiaj znieśli prawie połowę spadków i to w dodatku luką, zatem zachowaj Przyjacielu najwyższą ostrożność.
Jakom niedźwiedź Ci to mówię.

buldi
0
Wysłane: 27 sierpnia 2015 22:35:14
W dłuższej perspektywie sprawa jest przesądzona - takich zjazdów rynek nie zapomina, zatem może podwójny szczyt?

buldi
0
Wysłane: 27 sierpnia 2015 22:44:23
Ann napisał(a):

@Buldi
Generalnie, jesteś nałogowym pesymistą.................

Ann - jeżeli dane by było nam kiedyś się spotkać sądzę że zmieniłabyś zdanie.
Giełdowy niedźwiedź nie musi być wcale życiowym pesymistą i malkontentem.
To jeden z wielu paradoksów :)
Edytowany: 27 sierpnia 2015 22:46

Ann
Ann
0
Wysłane: 27 sierpnia 2015 23:01:00
@buldi...może i tak...nigdy nie napisałam, że w życiu prywatnym nie jesteś fajnym, optymistycznym facetem :) Generalnie wyrażam tylko swoje opinie, moje, mocno prywatne, opisując rzeczywistość widzianą na "forum giełdowym". Co do "czarnego poniedziałku", nadal podtrzymuję, że to głębsza korekta i czeka nas ( być może ostatnia ) fala hossy, a surowce odbiją, co jest charakterystyczne w ostatniej fazie hossy. Aaa...miedziak mimo dzisiejszych wzrostów, jak dla mnie, nadal tani.
Pozdrawiam @buldi...też Cię lubię :)

buldi
0
Wysłane: 28 sierpnia 2015 00:08:07
krewa napisał(a):
Niedźwiedziu,
fajnie, że wróciłeś. Jak Cię znam, to wróciłeś na krótko - krótka na FW20, krótka na FKGH, krótka na SPX ;)

Na razie nie wróciłem na krótko - Krewa, ale czas niedźwiedziowania zbliża się nieubłaganie.
Przyznaj - że i Ty czujesz zew natury :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,380 sek.

jmldtkva
iclvarsa
mnoehdzo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nkdjwodh
frkdtksk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat