Rekinek napisał(a):baks@ człowieku, co ty porównujesz W3 z Industrialem? Jeszcze nawet nie wiemy co to będzie za gra ale wiemy o jakim budżecie ok 5/6mln a ty porównujesz ją do produkcji za setki mln? To ile lat 11Bit robiłoby grę o takim budżecie? 100lat? Przecież to ty pisałeś co za tragedia że CDP nic w przyszłym roku nie wypuści a jak to się ma do naszej perełki? Teraz piszesz że 100zł to jakieś różowe okulary? A kto jak nie ty pisał o zaniżonej kapitalizacji o wskaznikach zaniżonych w rekomendacji o niesprawiedliwości rynku który nie docenił 11Bita. Tzn że wtedy miałeś na myśli kurs 99zł a nie 100? Wychodzi na to że rynek się nie mylił bo tak jak pisał anty-teresa@ ważna jest powtarzalność zysku a na taką w 2016r nie ma szans.
Chyba niektórzy nie doczytali lub wymagają aby wykładać im powieść dokładnie tłumacząc co i jak.
To nie jest moje porównanie, że 11bit goni CDProjekt tylko Pulsu Biznesu ... o zgodności sformułowania nie ma sensu dyskutować - bo zdania będą podzielone.
Fakt jest taki, że po części z tą wypowiedzią się zgadzam - bo każda spółka stawoia sobie jakieś cele. Niekoniecznie może to być dogonienie CDR bo może wciąż uciekać (jeśli będą szli do przodu) - stąd dogonienie ich może być bardzo trudne.
Jednak po kilku latach można osiągnąć podobną sprzedaż. CDR też na razie nie można uważać za giganta - dużo im brakuje do ekstraligi światowej o czym pisałem wcześniej...
Tak na prawdę to CDR wydało pierwszy produkt z najwyższej półki W1 czy W2 były produktami co najwyżej ze średniej półki jak na tamten czas. Budżet W3 też był kiepski zaledwie 40 mln zł na produkcję .... całą resztę (markrting) sfinansowali partnerzy. Więc z tym budżetem ja byłbym ostrożny. Patrząc z tej strony dopiero teraz CDR jest w stanie samodzielnie pociągnąć większą część projektu nie będąc mocno zależnym od partnerów.
Kiedy będzie Cyber nikt jeszcze nie wie nawet spółka. Jak może niektórzy pamiętają Cyber miał być wydany w mijającym roku (1,5roku po W3). Jak widać obydwa projekty mają gigantyczne opóźnienia i tak samo spółka w czasie produkcji robiła różne zmiany w projekcie.
Więc jak widać jest to norma. Nikt (żaden twórca) nie jest zadowolony ze swego projektu a nie jest w stanie od razu genialnie zaprojektować od początku do końca ... "takie rzeczy" to tylko w przypadku mostów wiaduktów itp. Twórcy artystyczni często całkowicie zmieniają projekty. Nawet słynni malarze nie raz na jednym już gotowym obrazie malowali inny - bo tamten po ukończeniu im się nie podobał. Więc najważniejszy jest efekt końcowy.
Spółka zbudowała swoją markę - producenta o doskonałej jakości i mają ambicje utrzymania tej opinii.
Jak widać projekt będzie kosztował na poziomie 4-8mln + marketing czy więc jest taka przepaść. Nikt nie twierdził, że już teraz dogonią CDR ale chcą się szybko rozwijać co można wyczytać z wypowiedzi. Jeszcze w czerwcu na WZA brali pod uwagę możliwość wypłaty dywidendy w 2016. Wtedy jeszcze nie mieli pełnej strategii rozwoju po TWOM. Teraz jak widać wiedzą już jak zainwestować kasę spływającą z TWOM. Orientują się ile mogą jej jeszcze mieć i ustalili harmonogram produkcji.
Chciałbym zwrócić uwagę, że spółka bardzo oszczędnie gospodaruje budżetem i produkt wielkości W3 zrobiliby bez wątpienia 2 razy taniej niż CDR tyle, że mają kilka razy mniejszy zespół i nie skończyliby w takim czasie jak CDR (4-5 lat).
Stąd proces produkcyjny Industriala i tak jak na razie zapowiada się dość krótko przy takim małym zespole. Przypominam najważniejsza jest jakość bo to decyduje o sprzedaży. Sam oceniałem potencjał TWOM max na 200tyś kopii w całym okresie sprzedaży a osiągnął już grubo powyżej 800tyś. Nie można wykluczyć, że całkowita sprzedaż na PC może przekroczyć 1,5mln. Nie piszę o rozdawaniu - bo kiedyś być może będzie dołączany jako gratis do innych gier tak jak obecnie Anomaly to jednak inna sprawa. Snipera 1, 2 też można kupić za 1-2 Euro a swego czasu (wiosną) Wiedźmina rozdawano gratis.
Każde plany i marzenia trzeba mierzyć miarą realności. Teraz 11bit nie stać na projekt AAA ale jeśli Industrial sprzeda się tak jak sugerowała spółka jakiś czas temu (ma potencjał większy od TWOM) to możliwości spółki znacznie wzrosną i nieunikniona będzie istotna rozbudowa zespołu.
Takiej rozbudowy ja osobiście się spodziewam już w przyszłym roku ale jak będzie zobaczymy.
Jak pisałem oceniam, że projekt następnej gry po Industrialu jest już wdrażany do produkcji (etap projektowy) W okolicach premiery Industriala spodziewam się ruszenia kolejnego projektu - ale szczegóły trudno na razie przewidywać. Wszystko zależne jest od tego czy będzie kilka dużych DLC do Industriala czy zamiast płatnych DLC będą kolejne części serii. Tego spółka nam na tym etapie nie wyjawi choć z wypowiedzi wynika, że mają już dokładny plan.
A wracając do porównań spółek i produktów - to chciałby też przypomnieć, że gra która trafi w bardziej oczekiwany segment nawet słabej jakości (jak Sniper 1) potrafi sprzedać się w ilości 3 mln szt. TWOM jest dużo lepszy jakościowo gdyby był w popularnym segmencie możliwe, że poziom sprzedaży byłby w przedziale 2,5-3mln lub wyżej.
Dopier po trailerach będzie można ocenić wstępnie jakość gry - chyba należy spodziewać się teraz gry 3D co samo w sobie już wymaga włożenia o wiele więcej pracy - choć możliwe jest tak zwane 2,5D.
Wszystko to dopiero w zarysach pokaże gameplay. Mamy więc jeszcze sporo czasu na spekulacje.
Dla mnie osobiście liczy się jakość, jakość i grywalność oraz fabuła. Jak pokazał Witcher 3 opóźnienie nie ma żadnego wpływu na sprzedaż. A spółka ma kasę na 3-5 takich projektów jak Industrial a możliwe, że zarobi łącznie nawet połowę tego ile kosztowała produkcja Witchera 3.
Prawdziwe plany poznamy w zarysach dopiero za jakieś pół roku..... być może
Więc jak pisałeś jeszcze nie widziałej trailera a już wiesz, że nie wyjdzie w 2016
co więcej nie wiesz ile faktycznie kosztował Witcher 3 .... spółka cały czas utrzymywała, że koszt około 40mln zł a reszta to marketing.
Jaki problem w tym aby spółka mając 30mln (prawdopodobnie po 3 kwart 2016) zrobiła projekt wielkości W3 a marketingiem zająłby się Koch ....
Aby osiągnąć sprzedaż 3-4mln szt nie trzeba pompować 100mln USD.
Jak wiem z własnego doświadczenia w miarę inwestowania w marketing od pewnego poziomu efektywność przyrostu sprzedaży spada.
Bardzo dobra gra ze znanego studia (11bit i GR zaczyna być rozpoznawalna) może bez problemu sprzedać się na poziomie 3mln szt przy budżecie marketingowym 5-10mln USD a taki budżet Koch może bez problemu zainwestować w bardzo udany projekt.
Zostawmy jednak szczegóły spółce- bo i tak możemy sobie gadać a spółka już wie co chce zrobić.
A wracając do wspomnianego CIG nie przesądzałbym - Sniper 3 może być sukcesem - raczej nie na miarę W3 na razie ale kto wie. Dużo zależy od szczegółów zawartości i wykonania.
Co zaś do perełki to oczywiście, że CDR wypuści duży dodatek w 2016 ale w 2017 wygląda, że nie będzie nic więc przychody i zyski w najbliższych 2 latach będą zasadniczo tylko z GOG.
Nie wykluczam, że pisałem kiedyś o niedocenieniu przez rynek ale było to raczej przed wzrostami. Ja aktualnym kursem jestem usatysfakcjonowany. Zakładałem nieco wyższy kurs w perspektywie Industriala. Od roku mam inne zdanie i mam do tego pewne podstawy. Co innego, że mogę się nie zgadzać w szczegółach z wypowiedziami innych. Od dłuższego czasu nie pisałem o niedowartościowaniu. Dużo więcej biadolili inni których tu nie ma.
Nie wyklucza to oceny, że jest istotna dysproporcja w wycenie ale kurs mi odpowiada na tym etapie.
Myślę, że zapominasz, że moja strategia obejmuje prawdopodobnie rok 2020 a z zysku jestem zadowolony. Nie będę pisał jaki mam zwrot po 5 latach bo zainteresowani znają. Co więcej trzeba ?
@ZbigniewZ
Chyba mało znasz spółkę jeśli piszesz o studiu z prawdziwego zdarzenia - trzeba być i widzieć. 11bit niczym (poza wielkością) się nie różni od CDR. Może jeszcze tym, że Tymiński nie ma pojęcia o robieniu gier (stąd może megalomania sprzed 3 lat) i klapa kilku projektów przerastających spółkę.
Natomiast cały Zarząd 11bit bierze czynny udział w produkcji spółki i mają w większości ponad 20 lat doświadczenia w branży i nie jest to pierwsza spółka jaką prowadzą. Może poczytaj sobie ich historię w branży wtedy będziesz miał lepszy obraz.
Różnica jest tak, że potrafią biorąc udział bezpośrednio na co dzień w produkcji osiągnąć większą efektywność produkcji co wyraźnie zmniejsza koszty.
Zobacz sobie jakie koszty miał Sniper a jakie TWOM i jaka była efektywność.
Po wydaniu Snipera CIG miał w kasie ponad 70 mln czystej gotówki - więc jak nie wiesz to nie pisz bzdetów. Rozważali wtedy wypłatę dywidendy. 11bit wydało celowo ambitną grę co skutkowało dużym rozgłosem, wieloma nagrodami i ogromną kasą jak na tematykę.
Widać, że mają ogromny potencjał, który oczekuję, że potwierdzi się sprzedażą.
Nie oczekuję sprzedaży takiej jak W3 ale mogą zarobić kilka razy więcej niż 25-30mln z TWOM.
A skala z TWOM na razie jest trudna do oszacowania- bo nie można wykluczyć, że TWOM zarobi jeszcze kilkanaście mln łącznie. Co może dać nawet 35-40mln całkowitego zysku.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)