anty_teresa napisał(a):Mnie bardziej interesuje, kto pisał iż 11B nie będzie narażony na spadki przy spadkach całego rynku. Przypomnicie?
Wydaje mi się, że to raczej nie ja pisałem a jeśli już to nie w formie wyrażonej przez Ciebie. Nie da się tej tezy obronić w sposób bezpośredni bo to absurd. Każda spółka podlega wahaniom kursu i to czasem bardzo dynamicznym nawet na WIG20 - chociażby przykłady KGHM, PZU banki i inne. Jest to do obrony tylko w przypadku dużych premier zapowiadających duże zyski. Jednak nawet takie spółki nie są w stanie oprzeć się fluktuacjom kursu.
Sądzę, że 11bit jest w stanie wypadać korzystniej w stosunku do rynku - jednak takich gwarancji nikt nie da inwestorom. Nawet sam Zarząd nie jest w stanie zagwarantować giga sukcesu - choć przyzwoitą sprzedaż kolejnych produktów można zakładać.
@daro_1975
światowa bessa jest moim zdaniem przereklamowana .... ot zwykłe spowolnienie - zapaść na giełdzie w Chinach wyjdą z tego a i tak tak szybki rozwój u nich trwał więcej niż dekadę w tym czasie potroiło im się PKB - więc gospodarka tak przegrzana, że już nie ma szans na tak szybki rozwój.
USA rozwija się teraz bardzo dobrze i myślę, że mają na to szanse kilka kolejnych lat.
W świecie najbardziej kiepska sytuacja jest w UE ze względu na zaniechania w reformowaniu i rozwoju instytucji. Struktury unijne pozostały prawie nie zmienione od czasów EWG a to nie przystaje do aktualnych wyzwań politycznych i gospodarczych.
Wszystko byłoby może lepiej gdyby nie przytrafiła się arabska wiosna która w ogóle nie została właściwie zauważona przez polityków. Pewne perturbacje polityczne i gospodarcze po kryzysie wywołały kolejne niestabilności jak Grecja, Hiszpania, Portugalia, Włochy, Irlandia itd.
To wszystko zaburzyło postrzeganie i skupiając się na kryzysie finansowym nie zauważono na czas rosnącego problemu w Rosji i Ukrainie oraz Syrii.
Niewiele wskazuje aby te problemy dało się załatwić w 1-2 lata nie ma odpowiednich polityków z właściwą diagnozą i rozwiązaniami.
To co wprowadzają jest terapią elektrowstrząsów dla zmarłego....... jemu nie pomogą a mogą jeszcze kogoś porazić - tak przynajmniej ja to widzę.
Głosy o zbędności polskiej giełdy brzmią dla mnie jak herezje - na czym więc mamy budować potęgę firm..... może na centralnym planowaniu jak za komuny .. ?
Co do Industriala to może będzie przełomowy a może nie. Nie można wykluczyć, że będzie dla spółki tym czym dla CDR W3 ..... ale nie można zapominać, że po Industrialu także będzie życie i już teraz spółka musi mieć plany na kolejne 2-3 produkcje a najlepiej gdyby te 3 produkcje były już wdrażane.
Nie wyobrażam sobie w spółce takiej sytuacji jak teraz w CDR .... w 2016 roku DLC ....w 2017 nic ...a w 2018 (być może) Cyber. Nie wiem jak oni chcą dogonić czołówkę światową. Stąd jeśli ktoś poważnie mówi i pisze o gonieniu to nie wystarczy tylko mówić ale trzeba jakoś realnie pomóc.
O kolejne produkcje jestem spokojny, bo co najmniej jedna większe już jest w prasie ale oczekiwałbym aby spółka trochę bardziej powiększała swoje siły wytwórcze.
To nie jest tak jak w prasie - długo coś projektujemy a później pach i wytłoczymy 100 lub 200 gier. Niestety to jest odwrotnie. Projektujemy coś 1 rok a "tłoczenie" trwa kolejne 2-3 lata.
Ale coś za bardzo nie widać intensywnego przyrostu więc na razie nie rozpoczynają 3-ciego projektu (TWOMa nie liczę).
Takie rozpiętości w wycenie mało prawdopodobne ale na Giełdzie niczego wykluczyć nie można przynajmniej na dziś.
Spółki jednak nie przestaną produkować - przynajmniej 11bit ma kasy na kilka projektów więc można być spokojnym.
Na kurs bardziej będą podatne duże spółki z WIG20 gdzie bardzo duży udział mają kapitały z zagranicy. Nie spodziewam się jednak spadku WIN20 poniżej 1400pkt a jeśli nawet to niezbyt długo.
Dla spółek growych głównym klientem jest klient zagraniczny a polityka niewiele wpływa na produkcje i sprzedaż - nie trzeba przewozić przez granicę. Nawet ewentualny "upadek" strefy schengen nie ograniczy sprzedaży gier. A kurs będzie odzwierciedleniem sprzedaży i sukcesów spółek - nic ponadto.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)