PARTNER SERWISU
jfhqzagt
111 112 113 114 115

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

Janekkow
0
Wpisów: 4
Wysłane: 23 grudnia 2015 14:20:14
anty_teresa napisał(a):
Obligofighter napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
W mojej opinii jasnym jest, że korzystniejsza jest likwidacja, bo wtedy otwiera się możliwość próby odzyskania majątku, który został spisany, czyli pożyczek do spółek zależnych itd. Trwanie spółki przy życiu, to coraz mniejsze szanse na odzyskanie pieniędzy.

Widzę że nie znajomość prawa szkodzi. Dochodzenie roszczeń od jakichkolwiek spółek jest możliwe zawsze. I nie ma tutaj do znaczenia czy spółka jest w likwidacji czy jest w układzie czy normalnie działa.
Jeżeli masz pożyczki to egzekwujesz i tyle.
Różnica polega na tym że jeżeli robi to syndyk w postępowaniu likwidacyjnym to zaspokaja siebie i swoje koszty, czyli włada do swojej kieszeni. Jeżeli robi to spółka to idzie to do spółki
Proste i logiczne.

A mnie się zawsze wydawało, że upadłość to forma ochrony przed wierzycielami. Że nie można iść do sądu, zdobyć nakazu zapłaty i pójść odzyskiwać majątek. No cóż... Pewnie się mylę. Mnie się także wydawało, że jeśli zaspakaja wierzycieli syndyk, to syndyk dysponuje majątkiem i ma prawda do dysponowania nim czy egzekwowania. W układzie wierzycieli zaspakaja spółka. Kto jest bardziej wiarygodny?

Anty_Teresa źle zadałaś pytanie. Ono powino brzmieć tak.

Jaka jest kolejność zaspokajania wierzytelności w postepowaniu upadłościowym z majątku spółki?

Czy w pierwszej kolejności koszty postępowania w tym wynagrodzenie syndyka cy najpierw wierzyciele. Raczej w pierwszej kolejności Syndyk

Spójrzmy sobie w dokumenty drodzy Państwo to syndyk za bycie zarządcą tymczasowym od maja do lipca otrzymał 35 000,00 zł wynagrodzenia , za dwa miesiące !!!!. A ponadto ten jego prezes w ogóle tego nie zakwestionował? O tym trzeba wspomnieć.

Piotrek76
0
Wpisów: 29
Wysłane: 12 stycznia 2016 21:50:28
Hej

Ktoś ma może kontakt z P. Warciarkiem w sprawie EKA ?

Radosław Warciarek
0
Wpisów: 2
Wysłane: 20 stycznia 2016 11:13:49
Dzień dobry,
Z początkiem grudnia 2015 r. skierowaliśmy do Państwa korespondencję dotyczącą propozycji zmiany trybu postępowania upadłościowego dotyczącego ww. podmiotu. Inicjatywa ta wyszła od grupy wierzycieli, jako alternatywa dla likwidacji spółki.
Aktualnie, zainteresowanych takim rozwiązaniem, dającym – w przeciwieństwie do likwidacji – przedłużenie możliwości odzyskania środków przez inwestorów, jest przeszło 70 wierzycieli, na kwotę ponad 7 mln zł, z czego ponad 60 udzieliło Kancelarii bezpośrednio pełnomocnictw, reszta zaś działać będzie samodzielnie. Informuję przy tym, że udzielając pełnomocnictwa, nie pozbawiają się Państwo prawa do zmiany decyzji i zdania w ww. przedmiocie, ponieważ stanowisko osoby udzielającej pełnomocnictwa zawsze jest decydujące.
Przedstawione propozycje pochodzą od wierzycieli, mają charakter wstępny i ich ostateczna treść, podlegająca głosowaniu oraz szczegóły realizacji, pozostają do wspólnego opracowania.
Informuję również, ze pod koniec grudnia 2015 r. złożony został wniosek o ustanowienie Rady Wierzycieli, zaś w dniu 13.01.2016 r. wniosek o zmianę trybu postępowania upadłościowego na postępowanie z możliwością zawarcia układu.
Przypominam, że zbliża się data wykluczenia spółki przez Komisję Nadzoru Finansowego z obrotu giełdowego, co następuje w terminie sześciu miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku upadłego. W związku z powyższym, zapraszam do dalszego kontaktu.
Z poważaniem,
r. pr. Radosław Warciarek

ludwik 42
3
Wpisów: 20
Wysłane: 20 stycznia 2016 12:35:33
Witam

Mam pytanie do P.Warciarka skąd spółka chce zyskać finansowanie bo w piśmie które dostałem nic o tym nie pisze , tak samo co z odsetkami od obligacji dlaczego mamy być poszkodowani

np
np
0
Wpisów: 118
Wysłane: 20 stycznia 2016 14:38:16
Radosław Warciarek napisał(a):
Dzień dobry,
Z początkiem grudnia 2015 r. skierowaliśmy do Państwa korespondencję dotyczącą propozycji zmiany trybu postępowania upadłościowego dotyczącego ww. podmiotu. Inicjatywa ta wyszła od grupy wierzycieli, jako alternatywa dla likwidacji spółki.
Aktualnie, zainteresowanych takim rozwiązaniem, dającym – w przeciwieństwie do likwidacji – przedłużenie możliwości odzyskania środków przez inwestorów, jest przeszło 70 wierzycieli, na kwotę ponad 7 mln zł, z czego ponad 60 udzieliło Kancelarii bezpośrednio pełnomocnictw, reszta zaś działać będzie samodzielnie. Informuję przy tym, że udzielając pełnomocnictwa, nie pozbawiają się Państwo prawa do zmiany decyzji i zdania w ww. przedmiocie, ponieważ stanowisko osoby udzielającej pełnomocnictwa zawsze jest decydujące.
Przedstawione propozycje pochodzą od wierzycieli, mają charakter wstępny i ich ostateczna treść, podlegająca głosowaniu oraz szczegóły realizacji, pozostają do wspólnego opracowania.
Informuję również, ze pod koniec grudnia 2015 r. złożony został wniosek o ustanowienie Rady Wierzycieli, zaś w dniu 13.01.2016 r. wniosek o zmianę trybu postępowania upadłościowego na postępowanie z możliwością zawarcia układu.
Przypominam, że zbliża się data wykluczenia spółki przez Komisję Nadzoru Finansowego z obrotu giełdowego, co następuje w terminie sześciu miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku upadłego. W związku z powyższym, zapraszam do dalszego kontaktu.
Z poważaniem,

Witam,

1. Pomijając oczywiście fakt, że operujemy na forum internetowym stockwatch, a Pan oczywiście nie koniecznie musi być p. Warciarkiem, wyjątkowo poinformuję, że Pan mocno mija się z prawdą.
liczba zgłoszeń wierzytelności w postępowaniu EKA: 454
kwota zgłoszonych wierzytelności: 63 mln

Gdzie tu 70 wierzycieli z których ponad 60 udzieliło pełnomocnictwa ?

@ludwik42
2. Co oczywiste po wymianie kłopotliwych pytań o finansowanie drogą telefoniczną p. Korpak uciął z nami kontakt. Mimo osobistego mojego przybycia w dniu 12 stycznia do Wrocławia celem spotkania się z nim. Jego telefon milczał.

Wprowadzanie mylnych informacji celem ugrania świętego spokoju nic więcej. Tym bardziej cieszę się z zaplanowanego spotkania z ministrem Zbigniewem Ziobro oraz zbliżającej się rady wierzycieli EKA. Na pewno znajdzie odzwierciedlenie pewne podejście kilkorga osób powiązanych z EKA, które epatują wszem i wobec "unicestwieniem" planów osób trzecich co do ratowania spółki jeżeli nie będzie po ich woli.

Rafał Koźlak
Edytowany: 20 stycznia 2016 14:41

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 20 stycznia 2016 16:00:15
Ja także wysłałem z miesiąc temu emaila do p. Warciarka (będący odpowiedzią na email otrzymany od tego pana a dotyczący jego zaniepokojenia brakiem przesłanego przez mnie pełnomocnictwa) w którym zadałem kilka, wygląda na to, że kłopotliwych pytań, bo do dziś nie otrzymałem na nie żadnej odpowiedzi.
Wygląda na to, że działanie tego pana polega tylko na zebraniu od obligatariuszy pełnomocnictw, którzy najlepiej aby nie zadawali zbędnych pytań.

ludwik 42
3
Wpisów: 20
Wysłane: 20 stycznia 2016 16:06:10
W takim razie juz nie oczekuje na odpowiedzi na klopotliwe pytania i nie skorzystam z zaminany obligacji ma akcje,bo jaki to ma niby sens skoro nie jest przedstawione zrodlo finansowania

markiewk
0
Wpisów: 21
Wysłane: 20 stycznia 2016 22:07:52
np napisał(a):
[
1. Pomijając oczywiście fakt, że operujemy na forum internetowym stockwatch, a Pan oczywiście nie koniecznie musi być p. Warciarkiem, wyjątkowo poinformuję, że Pan mocno mija się z prawdą.
liczba zgłoszeń wierzytelności w postępowaniu EKA: 454
kwota zgłoszonych wierzytelności: 63 mln

Gdzie tu 70 wierzycieli z których ponad 60 udzieliło pełnomocnictwa ?

Wprowadzanie mylnych informacji celem ugrania świętego spokoju nic więcej.

Rafał Koźlak

Przepraszam bardzo ale gdzie w swoim poście p. Warciak wprowadza w błąd albo się myli ?
napisał że dostał pełnomocnictwa od 60 osób na kwotę ok. 7 mln.

To jest tylko informacja. I to informacja którą tylko on może zweryfikować. Skąd p.Koźlak wie że nie ma 60 pełnomocnictw ?

ps. ja nie dałem pełnomocnictwa. Opisałem, że nie mogę się zdecydować bo informacje w liście są dla mnie niewystarczające.
i p. Warciak grzecznie podziękował ale nie przedstawił więcej wyjaśnień bo rozumiem nie dostał takich plenipotencji.
Odpowiedzi na nasze pytania powinien udzielić pp. Prezes obecny lub Syndyk

Maniek5552
0
Wpisów: 37
Wysłane: 21 stycznia 2016 09:00:11
np napisał(a):
Tym bardziej cieszę się z zaplanowanego spotkania z ministrem Zbigniewem Ziobro

Sorry za mały offtop, ale czy można poznać szczegóły, lub prosić o wpis po spotkaniu na facebooku Nomad Partners?

ricco1
2
Wpisów: 495
Wysłane: 21 stycznia 2016 10:18:16
jeśli ma byc spotkanie z ministrem Ziobro, to proszę i mi dać znać to chętnie się przyłączę jeśli można:)

Wierzyciele Kancelarii
0
Wpisów: 15
Wysłane: 21 stycznia 2016 10:55:29
Widzę że Pan Koźlak mocno mija się z prawdą i bardzo mu nie w smak działania Pana mec. Warciarka. Pewnie z tego względu że Pan Koźlak od maja nie zrobił nic poza dwoma pismami. A Pan mecenas z tego co ja widzę ( a dałem mu pełnomocnictwo) zrobił wielokrotnie więcej w okresie jednego miesiąca.
Wiec skąd ma Pan informacje Panie Rafale o tym że nie ma tyle pełnomocnictw.
Kpina z Pana pracy a zawierzyłem Panu także. Najlepsze jest to że Pan Koźlak drodzy Państwo występuje w Naszym imieniu (też mu dałem pełnomocnictwo ) i złożył dwa pisma przez pół roku i dwa z brakami formalnymi jako spółka akcyjna.
Jak spółka akcyjna w postępowaniu może reprezentować Nas- odpowiedź nijak.

Także temu Panu już dziękujemy ☺

Pewnie spotkanie będzie z ministrem takie jak z Prezesem upadłego czyli żadne.
Ja już sam biorę sprawę w swoje ręce i umawiam się z Prezesem sam.

Wierzyciele Kancelarii
0
Wysłane: 21 stycznia 2016 10:57:06
ludwik 42 napisał(a):
W takim razie juz nie oczekuje na odpowiedzi na klopotliwe pytania i nie skorzystam z zaminany obligacji ma akcje,bo jaki to ma niby sens skoro nie jest przedstawione zrodlo finansowania

Z tego co ja rozumiem to źródłem finansowania są właśnei nasze kapitały które już wpłaciliśmy do spółki w formie obligacji. Spółka zamieni obligacja na akcje i każdy z nas dostanie akcji tylke ile objął obligacji. A następnie jeżeli spółka byłaby jeszcze spółką publiczną to możemy sprzedać te akcje.

Wierzyciele Kancelarii
0
Wysłane: 21 stycznia 2016 10:58:32
ludwik 42 napisał(a):
Witam

Mam pytanie do P.Warciarka skąd spółka chce zyskać finansowanie bo w piśmie które dostałem nic o tym nie pisze , tak samo co z odsetkami od obligacji dlaczego mamy być poszkodowani

Spółka będąc spółką publiczną która zatwierdzi i wykona układ może pozyskać kapitał w drodze emisji akcji skierowanej do wybranego inwestora.
Takiego inwestora będzie dla Nas wierzycieli szukał nowy zarząd wybrany przez Nas. Natomiast odsetki od obligacji zostają tak samo zaspokojone przez spółkę kapitałem akcyjnym
Ja rozumiem to tak ale to faktycznie mec. Warciarek niech sie lepiej wypowie.

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 21 stycznia 2016 11:32:11
Z tym, że straciłem kasę to się jakoś pogodzę, ale z tym, że Pawłowski razem z resztą zarządu nie odpowie karnie za to, to nie mam zamiaru się pogodzić. Zamiana obligacji na akcje w praktyce zwalnia Pawłowskiego z odpowiedzialności karnej, bo teoretycznie w takiej sytuacji obligatariusze nie ponieśli żadnej straty. A co do sprzedaży owych akcji, to doceniam poczucie humoru.

markosw
0
Wysłane: 21 stycznia 2016 13:05:40
Mam identyczny pogląd jak zi. Zgodnie z tym co podał p. R. Koźlak jeżeli wierzytelności jest na 63 mln zł a EKA ledwo zipie to odzyskanie zainwestowanych pieniędzy (czy to z likwidacji, czy poprzez przedłużenie działalności tej spółki poprzez jej oddłużenie kosztem obligatariuszy) jest praktycznie bliskie zeru. Chyba, że zdarzy się cud i pojawi się inwestor chcący wejść w spółkę i ją dokapitalizować milionami złotych tak aby mogła kontynuować działalność na takim poziomie, aby w perspektywie najbliższych iluś tam lat była w stanie zwrócić jakąś sensowną część zainwestowanych pieniędzy w obligacje (w formie dywidendy) w co ja osobiście bardzo wątpię. Na obecnym etapie wszelkie pomysły konwersji obligacji na akcje jest dawaniem tylko złudnych nadziei obligatariuszom, którzy wciąż nie mogą się pogodzić się ze stratą, a na pewno w interesie tych co doprowadzili EKA do bankructwa swoimi decyzjami (w tej sprawie prowadzone jest śledztwo przez prokuraturę). Tak więc godząc się na te pomysły z konwersją obligacje w za chwile nic nie warte akcje można zrobić drugi błąd w przypadku EKA (pierwszym był zakup toksycznych obligacji tej spółki).
Jak wierzy w przyszłość EKA były jej prezes i główny akcjonariusz pokazuje ostatni raport z 20.01.2016r.
mojeinwestycje.interia.pl/news...
Jak widać wg byłego prezesa nawet sprzedaż 278.866 szt. akcji po 0,01 zł czy 0,02 zł uzyskując kilka tys. zł ma sens w sytuacji gdy wkrótce te akcje będą warte 0,00 zł.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 21 stycznia 2016 13:20:06
Wierzyciele Kancelarii napisał(a):
A następnie jeżeli spółka byłaby jeszcze spółką publiczną to możemy sprzedać te akcje.

Haha violent1
Jasne, spółka która praktycznie nic nie ma (proponuję przejrzeć własne wpisy o braku kasy nawet na postepowanie upadłościowe) po zamianie długu na akcje będzie wprost rozchwytywana przez graczy giełdowych. W końcu cena nominalna akcji do wartości księgowej będzie jak kilkadziesiąt milionów do "czegoś blisko zera".

ZedisDead
0
Wpisów: 9
Wysłane: 21 stycznia 2016 16:40:33
Wierzyciele Kancelarii napisał(a):
ludwik 42 napisał(a):

Z tego co ja rozumiem to źródłem finansowania są właśnei nasze kapitały które już wpłaciliśmy do spółki w formie obligacji. Spółka zamieni obligacja na akcje i każdy z nas dostanie akcji tylke ile objął obligacji. A następnie jeżeli spółka byłaby jeszcze spółką publiczną to możemy sprzedać te akcje.

Logika godna szkoły podstawowej albo P Marcinkowskiej znanej tu wiekszosci. Te akcje bedzie mozna sprzedac w skupie złomu co najwyżej. Do tego akcje nie maja praktycznie zadnego tytulu roszczeniowego i o to chodzi preziowi i jego kancelarii aby oczyscic sie z roszczen.

PS.
Wierzyciele Kancelarii to konto zalozone tylko w jedym celu. Rekumenduje lekture jego wpisów.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 21 stycznia 2016 20:30:38
@Wierzyciele Kancelarii

Rozumiem że miarą jakości pracy jest liczba złożonych pism do Sądu? Jeżeli tak to ja w sprawie UBT dałem ciała na całej linii bo wysłałem też tylko dwa.
Mawiają że z gówna bata nie ukręcisz. Ale widzę że niektórzy chcą tu ukręcić nie tylko bat, ale zaprzęg razem z karetą.

A do tematu ratowania kancelarii z chęcią wrócę, jak tylko Pan Pawłowski razem z swoim teściem oddadzą "pożyczone na wieczne oddanie" pieniądze.

I przestańce łaskawie być namolni bo bijecie w swoim pierdu pierdu samą Panią Marcinkowską która przejdzie do historii tego rynku.
Edytowany: 21 stycznia 2016 20:32

Radosław Warciarek
0
Wpisów: 2
Wysłane: 22 stycznia 2016 09:54:27
Dzień dobry Państwu,

Szanowny Panie Koźlak, w odróżnieniu od Pana, ja nie wątpię, że to Pana wpis i bardzo za niego dziękuję.
Co do kwestii zgłoszeń wierzytelności, na dzień dzisiejszy faktycznie jesteśmy na tym etapie, co nijak ma się do liczby wierzytelności, które zostaną finalnie zatwierdzone na liście wierzytelności. Proszę pamiętać, że każdemu wierzycielowi przysługuje prawo jak i samemu upadłemu wniesienie sprzeciwu co do kwoty wierzytelności innych podmiotów. Jasno wynika z ilości emisji obligacji, które nie zostały wykupione przez spółkę oraz z kosztów normalnego funkcjonowania przedsiębiorstwa, jaka może być finalnie kwota wierzytelności. Kwota o której Pan mówi, wynika ze zgłoszeń, ale zgłoszenia może dokonać każdy, nawet nie posiadając podstawy prawnej lub nie posiadając wymagalnego roszczenia, a wyłącznie w swoim rozumieniu posiadać ewentualną wierzytelność w przyszłości, a kwestie te odzwierciedlała będzie dopiero zatwierdzona lista wierzytelności.
W rozmowach telefonicznych z niektórymi z wierzycieli uzyskałem informacje, że udzielili stosownych pełnomocnictw Nomad Partners Sp. z o.o., jednakże nie ma wiadomości na temat konkretnych działań, jakie w ich imieniu się podejmuje, a wygląda na to, że nic się nie dzieje. To stwarza wątpliwość, czy działa Pan rzeczywiście na rzecz wierzycieli, czy tylko w swoim własnym interesie. W tym zakresie mógłby Pan przybliżyć wierzycielom, których Pan reprezentuje, jakie Pan podjął kroki na ostatnim NWZA PCZ-tu.

Szanowny Panie o nicku mareksw, jeżeli Pan pozwoli, ujawnię Pana imię i nazwisko na forum, rzeczywiście, skierował Pan do nas odpowiedź na maila, ale wynikało z niego, że nie jest Pan w ogóle zainteresowany takim rozwiązaniem, a Pana pytania, służyły raczej wstępowi do odpowiedzi rozwijającej stanowisko. W związku z tym, uznaliśmy, że Pana stanowisko jest na tyle jednoznaczne, że nie ma potrzeby dalszej korespondencji, ponieważ odpowiedzi, jakie Pan uznałby za satysfakcjonujące ze swojego punktu widzenia, udzielił Pan sobie na sam i z treści maila wynika, że nie oczekiwał Pan innych.

W odniesieniu do reszty Państwa, zbiorczo wypowiem się w kolejnym wpisie.
Z poważaniem,

markosw
0
Wysłane: 22 stycznia 2016 16:32:46
Szanowny Panie Warciarek,
Gdybym chciał pisać posty na tym forum pod swoim imieniem i nazwiskiem to już dawno bym to zrobił. Nie widzę powodów abym robił to teraz tym bardziej, że nie jest powodem do dumy bycie wierzycielem bankruta. W związku z powyższym nie wyrażam zgody na ujawnianie moich personaliów. Jak wielu udzielających się na tym wątku forumowiczów to najchętniej chciałbym zapomnieć o tej spółce.

Pańska odpowiedź na mój email wyrażona na tym forum tylko utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności podjętej przeze mnie decyzji o nieudzieleniu Panu pełnomocnictwa i zgody na konwersję posiadanych obligacji na śmieciowe akcje. Niestety nauczony nietrafioną inwestycją w EKA mam dużą nieufność do wszelkiego rodzaju zapewnień, że zaproponowane rozwiązanie jest lepsze niż inne, bez podania konkretnych wyjaśnień dlaczego, a także uczciwego przedstawienia ryzyka dla takiego rozwiązania.

Co do zarzutów pod adresem p. Koźlaka to chciałbym Pana poinformować, że otrzymuję od niego systematycznie emaile na temat podejmowanych działań i sytuacji EKA a na zadane pytania zawsze otrzymałem odpowiedź.
Edytowany: 22 stycznia 2016 16:37

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

111 112 113 114 115

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,080 sek.

xejktqsw
iqfkhpvh
nzchjgky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jgysgvxa
ktjzsjtw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat