0 Grupa: Emitent
Wysłane:
23 marca 2016 16:26:12
przy kursie: 71,00 zł
Dzień dobry Babel to narzędzie, które stworzyliśmy na własne potrzeby, żeby zwiększyć sprzedaż naszych gier. Nie mamy planów, żeby sprzedawać go innym deweloperom ale w biznesie nigdy nie można mówić nigdy. Pozdrawiamy.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
23 marca 2016 16:57:22
Czy w RN jest ktoś od instytucji i inw. indywidualnych? Bo te premie Zarządu to przesada mocna, patrząc choćby na wzrost ich podstawowego wynagrodzenia. Nie mówiąc już o tym, że owszem premie za 2014 były uzasadnione, za 2015 moim zdaniem już nie bardzo.
Jeśli chodzi o dywidendę, głosowałbym Za.
Edytowany: 23 marca 2016 16:58
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
23 marca 2016 17:42:06
Ponad 8 mln zł obrotów. To się dzisiaj akcjonariat mocno wymienił. To był drugi pod względem wielkości obrót w całej historii notowań spółki.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2015-06-05 Wpisów: 106
Wysłane:
23 marca 2016 20:44:19
historia lubi się powtarzać, jeżeli będzie tak jak z CDP w marcu 2014 to kurs Bita spadnie w okolice 57-58zł po czym nastąpi odbicie. Zobaczymy czy się powtórzy, szkoda tylko, że zarząd nie podał tak ważnej informacji po sesji giełdowej. Niestety... Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
23 marca 2016 21:42:29
niedźwiedź napisał(a):coś baksa i jego elaboratów nie ma od raportu Chyba przeceniasz mnie najpierw narzekacie , że piszę za dużo a teraz narzekanie, że nie piszę.... Kod:mod: usunięto obszerny fragment niemerytoryczny Konferencja lepiej o niej nie wspominać...... to chyba było pierwsze takie wystąpienie Prezesa - choc podobno spotykają się często. Wystąpienie chyba było przygotowywane przed samą konferencją - brak jakichkolwiek danych - nie wiem czy dla czegoś takiego warto było fatygować tyle ludzi - słowem porażka. Według mnie raport wygląda gorzej niż jest faktycznie ale pozwolę sobie zachować szczegóły dla siebie. Na konferencji potwierdzono to o czym już dawno wiedziałem - od dawna kolejna gra jest w produkcji (oceniam, że 1,5-2 lata) są rosnące koszty które są nie wskazane. Nie rozwijam bo część w to nie wierzyła. Mam nadzieję, że nie będzie więcej konferencji a jeśli już to poprowadzi je specjalista od IR myślę, że bardziej by się przyłożył. Może niech każdy robi to na czym się zna najlepiej....  Nie czytałem wszystkich wypowiedzi - bo oko się trochę przymyka po 2 nie przespanych nocach i przejechane całe Zagłębie Ruhry i 2000 km "w kołach" ale było warto autka jak marzenie. Muszę to jutro jeszcze na spokojnie poczytać ale tragedii nie widzę. Nie zakładałem tej inwestycji w GR ..... choć wszyscy narzekali, że nie inwestują tylko kiszą kasę ... więc jest inwestycja - moim zdaniem i tak za mało. Odnoszę wrażenie, że jakiś z 1 mln jest wydane na produkcję tej kolejnej gry - o której już sami przyznali, że jest. Nie wiemy czy to już coś z tego cyklu. Jak może niektórzy pamiętają nie tak dawno pisałem o cyklu gier wokół Industry oraz o kolejnej grze .... i jak widać dokładnie to samo powiedziano na konferencji. Czy ktoś zaprzeczy, że miałem rację ...? Przy skali produkcji jaką prowadzą ten 1-2 mln różnicy nie ma znaczenia. Może przypomnę, że większe gry innych kosztują 40mln w górę LoF, Sniper 2 Sniper 3, nie wspomnę już o innych większych. Nie da się mieć loda (duże zyski) i zjeść loda (wzrost przychodów bez inwestycji). Może koledzy się zdecydujecie. Produkcja gier to nie bank centralny gdzie można uruchomić drukarki i dodrukować kasy ile się chce. Może warto się nad tym zastanowić. Nie bronię spółki bo dali ciała - raport to nic - konferencja wypadła znacznie gorzej. To tyle co miałem sił napisać więc misiu nie martw się ja nie jestem "uzależniony od forum" i mam inne czasem ważniejsze sprawy. Takiego auta od dawna szukałem więc było ważniejsze od raportu który nie miał dla mnie większego znaczenia. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 24 marca 2016 08:49
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
23 marca 2016 22:15:00
Kolego baks@ to moze od początku. To nie jest forum Auto-Swiat i średnio nas interesuje jakiego Forda kupiłeś sobie i Żonie. Czy ty nie potrafisz posypać głowy popiołem? Pisałeś ze po wynikach wyjdzie kto ma lepsze rozeznanie spółki. A Ty co? Piszesz jakieś farmazony niczym Lancet o granitowych parapetach. A co do spółki to cały czar prysł choć nie jest to firma od czarowania więc pozostanę jej akcjonariuszem jeszcze jakąś chwilę. Dzieki anty-teresa@ za głos rozsądku
|
|
0 Dołączył: 2010-10-12 Wpisów: 136
Wysłane:
23 marca 2016 22:51:02
Rok temu była tu wielotygodniowa zażarta dyskusja nt ile kopii TWOM mogło pójść. Baks przodował w 'prognozowaniu'. Pojawił się też gość który twierdził że stworzył skrypt skanujący konta Steam, rzeczowo mówił jakie założenia do estymacji przyjmuje, jakie zalety/wady, możliwa skala błędu. Gość ten został przez entuzjastów (baks na czele) odsądzony od czci i wiary, leciały epitety od niewielkich możliwości umysłowych aż po bycie agentem instytucji rozpaczliwie usiłującej tanio dokupić. Różnica 'prognoz' była bardzo duża bo baksowi wychodziło ze 2 razy więcej niż koledze ze skryptu skanującego Steam. Wyniki pokazały że to skaner Steama trafił praktycznie w punkt. I co??? I baks tryumfalnie obwieścił że on tak właśnie szacował, a jego oponent musi się jeszcze dużo uczyć. Całą tę dyskusję oczywiście wycięto, a można było spokojnie przenieść do działu 'humor' lub też 'psychologia'.
Edytowany: 23 marca 2016 22:54
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
23 marca 2016 23:22:36
baks napisał(a): Mi raport nie był potrzebny mieści się w moich widełkach choć liczyłem na 1 mln więcej. Serio zmieścił się w twoich widełkach? Mówisz o tych, które zamieściłeś na godzinę przed publikacją raportu? Z nich wynikało, że poniżej 2,5 mln zł zysku netto uznasz za katastrofę... Czy może w drodze po super fury dla siebie i żony zmieniłeś prognozy, ale nie mając dostępu do neta, nie udało ci się ich zamieścić? baks napisał(a): Na konferencji potwierdzono to o czym już dawno wiedziałem - od dawna kolejna gra jest w produkcji (oceniam, że 1,5-2 lata) są rosnące koszty które są nie wskazane. [...] Odnoszę wrażenie, że jakiś z 1 mln jest wydane na produkcję tej kolejnej gry - o której już sami przyznali, że jest. Nie wiemy czy to już coś z tego cyklu. Jak może niektórzy pamiętają nie tak dawno pisałem o cyklu gier wokół Industry oraz o kolejnej grze .... i jak widać dokładnie to samo powiedziano na konferencji. Czy ktoś zaprzeczy, że miałem rację ...? Że co??!! Robią nowe IP oprócz Industriala już od blisko 2 lat? Przecież w 18:50 min prezes mówi, że w 2016 r. planują dopiero uruchomić nowy projekt, więc co ty bredzisz? PS. Jeżeli ktoś z was czytał esej, który baks wysłał do mnie (ten o teleskopie za 10 tys. zł) - był na forum przez jakiś czas - to wie, że ten dzisiejszy wpis to pikuś.
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
23 marca 2016 23:38:30
@pies_lancuchowy
Za rok równie dobrze, możemy patrzeć całkiem inaczej na dzisiejszą krytykę. Kto to wie. Na forach większość "inwestorów" chwali się sprzedanymi akcjami i oczekuje spadków. Nie wiem czy tak jest prosto, że od dziś nie widzimy już przyszłości dla spółki a od trailera Industriala będzie sky is the limit. Nie zdziwiłbym się jakby w ciągu najbliższego półrocza akcje rosły niewiadomo dlaczego. Dzisiejsza reakcja jest przesadzona w stosunku do zaserwowanych faktów, co potwierdzają zarzuty w większości do formy ich podania, ponadto niecierpliwych nie ma już w akcjonariacie. Spółka za radą akcjonariuszy postanowiła przestać spać na kasie. Trochę wrzuciła do kieszeni zarządu, trochę w ulepszenie Industriala, trochę w R&D.
Poza tym mamy zmianę strategi z I.C.E (indie) na alternatywę dla mainstreamu.
Pytanie czy wystartują z trailerem przed PAX Prime a premiera będzię po kolejnym PAX EAST i GDC (2017).
Edytowany: 23 marca 2016 23:47
|
|
0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
23 marca 2016 23:45:40
pies_lancuchowy napisał(a):Rok temu była tu wielotygodniowa zażarta dyskusja nt ile kopii TWOM mogło pójść. Baks przodował w 'prognozowaniu'. Pojawił się też gość który twierdził że stworzył skrypt skanujący konta Steam, rzeczowo mówił jakie założenia do estymacji przyjmuje, jakie zalety/wady, możliwa skala błędu. Gość ten został przez entuzjastów (baks na czele) odsądzony od czci i wiary, leciały epitety od niewielkich możliwości umysłowych aż po bycie agentem instytucji rozpaczliwie usiłującej tanio dokupić. Różnica 'prognoz' była bardzo duża bo baksowi wychodziło ze 2 razy więcej niż koledze ze skryptu skanującego Steam. Wyniki pokazały że to skaner Steama trafił praktycznie w punkt. I co??? I baks tryumfalnie obwieścił że on tak właśnie szacował, a jego oponent musi się jeszcze dużo uczyć. Całą tę dyskusję oczywiście wycięto, a można było spokojnie przenieść do działu 'humor' lub też 'psychologia'.
I nic pokazuje teraz ze sprzedali ponad 1 mln kopii i TWoM który kosztował 2 mln wygenerował kasę ponad 35 MLN w rok i 1.5 miesiąca. Stopa zwrotu z zainwestowanego kapitału przez 11 bit gigantyczna -dużo większa, niż stopa zwrotu kursu w te 13.5 miesiąca.
Edytowany: 23 marca 2016 23:46
|
|
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
24 marca 2016 00:22:47
Jednym z powodów przesunięcia premiery Industriala może być wersja konsolowa. Proces certyfikacji może być czasochłonny i mogą być problemy z jej uzyskaniem w razie błędów. W przypadku Anomaly2 na PS4 premiera przeciągała się kilka miesięcy, natomiast TWoM TLO jak słyszeliśmy był już gotowy na 2-3 miesiące przed premierą.
|
|
3 Dołączył: 2013-07-17 Wpisów: 163
Wysłane:
24 marca 2016 06:28:25
Witam Kolegów
Też czekałem na raport i konferencję, którą obejrzałem na YouTube. Fala krytyki chyba nieco przesadzona. Od dawna wiadomo że Industrial ma być grą większą niż pierwotnie zakładano, a to dzięki środkom którymi spółka dysponuje. Gdyby to była firma budowlana zatrudniliby kolejnych 100, 200 czy 300 pracowników i skończyli robotę szybciej. Ale to nie takie proste, to nie kwestia pieniędzy. Przecież CD Projekt też przekładał nie raz, pamiętam zjazd na kursie do 4 zł gdy przełożyli Wiedźmina 2 na XBoxa o pół roku. W tej branży to NORMALNE. Kluczowa jest jakość Industriala i grywalność, oraz, moim zdaniem, wydanie na jak największą ilość platform od razu. A tu, jak się wyraził Prezes "jest ogień".
Jest to test dla cierpliwości inwestorów, ale ktoś odebrał te akcje za 8M zł więc raczej był to większy gracz. AntyTeresa dawno studził głowy, tu nie ma cudów, jest tylko ciężka praca. Co mnie niepokoi to Games Republic i Launch Pad który rozwija się za wolno mimo sporych zasobów posiadanych przez spółkę. Być może brak innowacyjnych pomysłów na te dwie części biznesu.
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
24 marca 2016 08:21:38
@ WatchDog MArtin czy mozemy prosic o ocene kondycji plynnosciowej spolki - czy spolke stac na wyplate dywidendy w wysokosci 5-6 PLN za akcje ? przeciez spolka ma olbrzymia nadpłynność - na koniec roku 2016 grubo ponad 30 mln PLN gotówki na rachunkach.. wierzac w "ogniowy" potencjał komercyjny Industriala w 2017 roku do spółki napłynie jeszcze więcej kasy niż z TWoM( również z racji większej ceny Industriala "close to AAA than ever before" pawel miechowski), a srodki ktore sa w spolce spokojnie powinna starczyć bez zadłużania się do bezpiecznego buforu finansowego gdy nadejdzie debiut industriala. TWoM i w tym roku będzie generował pieniądze do spółki i powinien co najmniej pokryć koszty działalności spółki w 2016 roku. Po co cała kasa ma leżeć na kontach tak mocno bezproduktywnie?? najlepiej podzielic sie z akcjonariatem.... Everything you know is wrong.........
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 marca 2016 08:45:48
Płynność?? Toż to ostatnia rzecz na liście ewentualnych zmartwień. Zresztą nadpłynność widać z kilometra. Polityka zarządu w kwestii alokacji kapitałów też jest jasna. Zarząd można zmienić, rozważ to jednak z innymi akcjonariuszami, bo ja się z wielu powodów dawno wyłączyłem z głosowań.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
24 marca 2016 09:26:53
przy kursie: 71,81 zł
chris_martin napisał(a):@ WatchDog
Po co cała kasa ma leżeć na kontach tak mocno bezproduktywnie?? najlepiej podzielic sie z akcjonariatem.... bez jaj... to nie wielka korporacja, już nie start-up, ale na tym etapie wypłata dywidendy wydaje mi się trochę absurdalnym pomysłem. Dokończyć Industriala, pracować nad kolejnymi grami. To nie firma od manipulacji finansowych. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
24 marca 2016 09:34:15
c15d napisał(a):Witam Kolegów
Też czekałem na raport i konferencję, którą obejrzałem na YouTube. Fala krytyki chyba nieco przesadzona. Od dawna wiadomo że Industrial ma być grą większą niż pierwotnie zakładano, a to dzięki środkom którymi spółka dysponuje. Gdyby to była firma budowlana zatrudniliby kolejnych 100, 200 czy 300 pracowników i skończyli robotę szybciej. Ale to nie takie proste, to nie kwestia pieniędzy. Przecież CD Projekt też przekładał nie raz, pamiętam zjazd na kursie do 4 zł gdy przełożyli Wiedźmina 2 na XBoxa o pół roku. W tej branży to NORMALNE. Kluczowa jest jakość Industriala i grywalność, oraz, moim zdaniem, wydanie na jak największą ilość platform od razu. A tu, jak się wyraził Prezes "jest ogień".
Jest to test dla cierpliwości inwestorów, ale ktoś odebrał te akcje za 8M zł więc raczej był to większy gracz. AntyTeresa dawno studził głowy, tu nie ma cudów, jest tylko ciężka praca. Co mnie niepokoi to Games Republic i Launch Pad który rozwija się za wolno mimo sporych zasobów posiadanych przez spółkę. Być może brak innowacyjnych pomysłów na te dwie części biznesu. Jeśli jednym z głównych pozytywnych powodów tego żałosnego spektaklu, było to aby ogłosić przez dukającego prezesa ,że nawiązali współpracę z PLI aby trailery stworzyć, to skoro to jest aż taka nobilitacja dla 11 bit to może lepiej od razu próbować( bo płynność jest cieniutka) kupować PLI na rynku którego wartość jest znacznie mniejsza niż 11bit i wynosi ok 60 mln PLN. Ja nie wiem przecież największe parchy rynkowe, maja lepszą politykę PRowa niż oni, w dodatku prezes zrobił z języka Dariusza Wolaka cholewę, po akcjach z komórkami z konsolami i dezinformacji rynku przez sama spółkę, jej wiarygodność w kontakcie z rynkiem jest bliska zeru. Jaki jest w tym cel?? Przecież to czysty idiotyzm robić z siebie tak niewiarygodną ekipę.
Edytowany: 24 marca 2016 09:37
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
24 marca 2016 09:51:06
@jurror przemawia przez Ciebie straszna emocja chwili, wystarczyło parę procent spadku i od razu totalny bulwers.... tak kasy na giełdzie to nie zrobisz dużej nigdy, eewntualnie zrobisz ale zejdziesz na zawał serca ;) Chillout  . Akcje to nie produkt pierwszej potrzeby, nie pasują CI - sprzedaj. a propo jęczenia o PR firmy - mam dobrą pamięć i świetnie pamiętam jaki bulwers na PR 11bit odchodził parę lat temu, jeden z kolegów na wątku (który się ze wstydem potem ewakuował jak spółka dynamicznie rosła a ten twierdził że będzie zwała) w sposób żenujący pouczał 11bit jak pisać gry i jak prowadzić PR, i cały czas dawał za przykład Eko-Eksport, jak to wspaniale komunikują się z rynkiem, jak to inwestorów dopieszczają komunikacją... robił to jak Eko-eksport był za 20 zł, za 30 i za 40 zł. Sikanie w majty bo rośnie. I cały czas było wypominanie że rośnie właśnie przez dobry PR i komunikacje. Tyle że Eko-eksport spadł od szczyt w końu o ok 75% i wciąż ma trend spadkowy. Teraz jest za 11 zł a nie 45. PR nie pomógł. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 24 marca 2016 10:12
|
|
Wysłane:
24 marca 2016 10:18:32
@scarry
Tu nie chodzi o spadek kursu, tylko o żenujący poziom komunikacji z rynkiem. I po raz pierwszy zaczynam mieć obawy czy on nie wynika z tego, iż w firmie coś zaczyna się mocno psuć. Czy 'profesjonalizm" IR nie przełoży się/przekłada sie na "profesjonalizm" w działalności operacyjnej. To rajcowanie się PLI ,(że z nimi i ich filmikami pokażemy że warto na grę czekać), to jest zupełnie coś innego w podejściu do filozofii tworzenia niż prezentowali to wcześniej. To mi się nie podoba i to bardzo, budząc po raz pierwszy od długiego czasu naprawdę poważniejsze pytania i obawy.Na karby cudzych rąk( PLI w tym przypadku) pokładają wiarę w tym ze graczy oczarują i to jest jeden z ważnych wątków jakże lakonicznej "konferencji" dotyczącej przyszłej strategi spółki. Dla mnie to totalna porażka jest.
Poza tym chodzi o wypowiedzi prezesa i komunikaty: TWoM TLO przerósł nasze oczekiwania w pre orderach, ale potem poziom sprzedaży debiutu nas już martwił. 4 qw był najlepszym qw w 2015 roku, ale potem w przychodach tak ale i w kosztach też i wynik netto nie był już tak cacy. Zawiązujemy sztame z innymi prezesami żeby nabywać akcje, ale potem: okazuje sie że jednak żeby je sprzedawać. Za dużo tych mało sympatycznych "ALE" się pojawia w komunikacji z rynkiem jak na mój gust.
Edytowany: 24 marca 2016 10:25
|
|
3 Dołączył: 2013-07-17 Wpisów: 163
Wysłane:
24 marca 2016 10:21:52
Nie twierdze że są mistrzami PiaRu. Widać też że chyba sukces, również finansowy, nieco ich oszołomił. Widać również pewną ostrożność w inwestycjach. Ja zapowiedź zrobienia trailera przez PLI odebrałem jako profesjonalne podejście i zrobienie jak najlepszego wrażenia. W końcu PLI to ekstraklasa jeśli chodzi o to rzeczy (Wiedźmin 2 na konsole - trailer miazga).
Zawsze jednak tak było, stąd ten szok po sukcesie TWOM i gwałtowny rajd na północ. Również w tej "oszczędnej" komunikacji upatruję niskiej w sumie wyceny. W porównaniu do konkurencji.
Edytowany: 24 marca 2016 10:24
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
24 marca 2016 10:29:30
WatchDog napisał(a):Płynność?? Toż to ostatnia rzecz na liście ewentualnych zmartwień. Zresztą nadpłynność widać z kilometra. Polityka zarządu w kwestii alokacji kapitałów też jest jasna. Zarząd można zmienić, rozważ to jednak z innymi akcjonariuszami, bo ja się z wielu powodów dawno wyłączyłem z głosowań. @ Wd dzieki za odpowiedz. moment .. ale dlaczego nasze pieniądze maja spoczywac w spokoju na koncie bankowym (stopy praktycznie "0" flat) - skoro Zarząd wypłaca sobie sowite premie za 2015 (6% zysku netto) to i akcjonariusze (spoza Zarządu) mogliby tez uczestniczyć w profitach ! gdyby plan był taki: robimy trzy gry o budżetach po 7-10 mln PLN to bym nie rozważał dywidendy natomiast Industrial jest już na ukończeniu, przyniesie sporo gotówki w 2017 - to uważam iż akcjonariusze (w tym Zarząd , który nie miał problemu aby wypłacić sobie premie !!) powinni również być beneficjentami NADpłynności w spółce,. pozdrawiam i do zobaczenia na WZA Chris Everything you know is wrong.........
Edytowany: 24 marca 2016 10:33
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.