nuyohrxw
Advertisement
PARTNER SERWISU
auerjjek
3 4 5 6
panterczak
0
Wpisów: 4
Wysłane: 11 września 2015 11:49:05 przy kursie: 28,80 zł
Nerwowe, a nawet mam wrażenie paniczne zdołowanie kursu KI to efekt tego, że informacja zderzyła się z wysokimi oczekiwaniami inwestorów, a ci bardzo liczyli, że KI kupi jakiś gigant pokroju PRA, który z racji potężnej gotówki, nie musiałby się czaić z kupowaniem KI kęs po kęsie.

Długofalowo jest to wiadomość dobra, bo BEST to atrakcyjna spółka o ROE 28% To, co psuje tą dobrą wiadomość, to brak jasnej komunikacji, kiedy zakończy się konsolidacja i jak dokładnie będzie przebiegać. Póki co mamy domniemania, a tymczasem przejrzysta i wiarygodna informacja należała się akcjonariuszom najpóźniej w dniu ogłoszenie tego przejęcia.

Informacja jest też dobra dlatego, że rynek polskich windykatorów potrzebuje takiej konsolidacji i połączenia sił, a polskie firmy są naprawdę dobrze zarządzane.

Edytowany: 11 września 2015 11:49

roobertt
0
Wpisów: 10
Wysłane: 18 listopada 2015 14:41:27 przy kursie: 24,70 zł
forsal.pl/artykuly/905815,best...

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć o co chodzi z tym parytetem wymiany akcji?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 listopada 2015 14:43:25 przy kursie: 24,70 zł
A o co dokładnie pytasz? Parytet akcji to nic innego jak proporcja wymiany, czyli ile akcji Besta dostaniesz za akcje KI

roobertt
0
Wysłane: 20 listopada 2015 15:49:29 przy kursie: 24,64 zł
właśnie nie za bardzo rozumiem po co oni będą się wymieniać swoim akcjami i czy w takiej sytuacji nie wisi w powietrzu emisja papierów Kredyt Inkaso

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 listopada 2015 16:41:23 przy kursie: 24,64 zł
Kredyt Inkaso nie grozi emisja, bo ona przestanie po prostu istnieć :) Myk polega na tym, że spółki chcą się połączyć, a konkretnie Best przejmie Kredyt Inkaso. Do tego potrzeba zgodna WZA oczywiście, ale skoro Best ma pakiet większościowy, to będzie to tylko formalność. Dotychczasowi akcjonariusze Kredyt Inkaso, za jej akcje dostaną akcje Besta. Ile tych akcji zostanie określone w parytecie. Także jeśli ktoś ma teraz akcje KI, to za jakiś czas mu znikną i pojawią się akcje Besta.

mkamola
0
Wpisów: 98
Wysłane: 20 listopada 2015 19:06:44 przy kursie: 24,64 zł
anty_teresa

a jaki parytet Ty obstawiasz?
wiem, że to gdybanie ale inwestowanie to również założenia i ryzyko, że tak nie będzie
2:1?

i pytanie z innej beczki
czy sądzisz, że dojdzie do przejęcia DTP? jakie są Twoje odczucia?

pzdr

ojciec-hossy
0
Wpisów: 83
Wysłane: 20 listopada 2015 20:41:24 przy kursie: 24,64 zł
anty_teresa napisał(a):
[...]Do tego potrzeba zgodna WZA oczywiście, ale skoro Best ma pakiet większościowy, to będzie to tylko formalność.

Ma pakiet większościowy czy jest największym akcjonariuszem?

Jak pokazało ostatnie walne i głosowanie nad powołaniem nowych członków RN to duża różnica Shame on you

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 listopada 2015 22:00:06 przy kursie: 24,64 zł
mkamola napisał(a):
anty_teresa
a jaki parytet Ty obstawiasz?
wiem, że to gdybanie ale inwestowanie to również założenia i ryzyko, że tak nie będzie
2:1?

i pytanie z innej beczki
czy sądzisz, że dojdzie do przejęcia DTP? jakie są Twoje odczucia?
pzdr

Parytet pewnie będzie wynikać z kapitalizacji jednej i drugiej spółki. O to też będą pewnie walczyły fundusze. Możliwe, że zaproponują 2:1, ale to trochę chyba jednak myślenie życzeniowe, bo taki parytet wynika jedynie ze średniej 6 miesięcznej. Z aktualnych kursów to raczej 1,7 - ten przedział. Będą argumentować, że dzięki połączeniu będą synergie, więc akcjonariusze KI skoryzstają.
Na temat DTP nie mam pojęci.

ojciec-hossy napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
[...]Do tego potrzeba zgodna WZA oczywiście, ale skoro Best ma pakiet większościowy, to będzie to tylko formalność.

Ma pakiet większościowy czy jest największym akcjonariuszem?

Jak pokazało ostatnie walne i głosowanie nad powołaniem nowych członków RN to duża różnica Shame on you

Masz rację. Większości nie mają. Może nie jest to takie łatwe jak przedstawiłem, ale znając nasz kochany rynek...
Edytowany: 20 listopada 2015 22:02

roobertt
0
Wysłane: 23 listopada 2015 12:00:01 przy kursie: 24,40 zł
Sam nie wiem co o tym myśleć z punktu widzenia własnego interesu (akcjonariusza KI). W całym tym zamieszaniu pod koniec października Generali OFE dokupiło 0.8% całości. Myślę sobie, że może widzą w tym połączeniu interes, a ja po prostu go nie dostrzegam. Teraz zaś info, że Quercus TFI chce wprowadzić swojego człowieka do rady. Myślę sobie, pewnie chcą mieć kontrolę nad tym co się dzieje w spółce, żeby nie wyjść na tym jak zabłocki na mydle. Najważniejsze zaś, że OFE i TFI nie sprzedają akcji, więc chyba wierzą w wzrost wartości po tym połączeniu. Jest też druga opcja, może wierzą, że do połączenia nie dojdzie i kurs znów prędzej czy później ruszy w górę. Best ma przecież tylko 33% a do przegłosowania czegokolwiek na walnym KI potrzeba 60%. Same TFI i OFE mają ponad 50% głosów, więc raczej niekorzystnego dealu nie puszczą na walnym.
Edytowany: 23 listopada 2015 12:01

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 24 listopada 2015 11:18:59 przy kursie: 24,56 zł
panterczak napisał(a):
(...)
Informacja jest też dobra dlatego, że rynek polskich windykatorów potrzebuje takiej konsolidacji i połączenia sił, a polskie firmy są naprawdę dobrze zarządzane.

Warto popatrzeć na notowania konsolidujących się spółek.
Ponizej wykres 5m-y.

kliknij, aby powiększyć

Widać pewną korelację z poślizgiem BESTA w przedziale 1/2 do 1 miesiąca.
Poniżej wykres notowań większości spółek z GPW z rynku wierzytalności w terminie paromiesięcznym i wieloletnim. Warto zwrócić uwagę na widoczne rozwarstwienie tych spółek na dwie grupy: 1)wzrostowe i 2)niewzrostowe .

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

panterczak
0
Wpisów: 4
Wysłane: 20 grudnia 2015 10:41:32 przy kursie: 24,00 zł
Pare dni temu poznalismy prezentacje dot. synergii z połączenia KI i BEST. www.best.com.pl/files/230/RB_6...

Mam dwa pytania do osob obeznanych z procesami fuzji:

1. Na czym polegałaby emisja akcji połączeniowych, która zapowiada BEST? Z dokumentu wnioskuję, że byłaby to emisja tylko dla obecnych posiadaczy akcji KI. Jakiej można spodziewać się ceny, tzn niższej niż rynkowa? Jak to wygląda w praktyce?

2. Firma na konferencji powiedziała, że jeszcze w grudniu będzie znany parytet wymiany akcji, natomiast do faktycznej fuzji dojdzie ok 2 kw 2016 r. po zatwierdzeniu w 1 kw 2016 połączenia spółek przez walne zgromadzenie KI i BEST. Czy nie byłoby logiczne, aby podawać kwestie techniczne, takie jak parytet wymiany akcji po takim zatwierdzeniu, a nie przed? Bo chyba nie możemy uznać, że to zatwierdzenie będzie formalnością? Gdyby było, to myślę, że udałoby się to przeprowadzić w tym roku.

Apocalypto
0
Wpisów: 25
Wysłane: 6 kwietnia 2016 22:00:49 przy kursie: 21,70 zł
Za nami chyba (z tego co czytałem, bo osobiście niestety nie byłem) jedno z ciekawszych Walnych Zgromadzeń w ostatnich latach patrząc na całą polską giełdę.

Pytanie tylko co z tego wszystkiego wynika. Z tego co wyczytałem TFI wzięło stronę Kredyt Inkaso a nie BEST`a a zarząd wiele się nie zmienił, ale już chociaż wiadomo jaki jest(zarząd), bo było z tym sporo zamieszania.

Czy po takim obrocie spraw możemy się teraz spodziewać raczej tego, że BEST pójdzie na wojnę z KI (prezes BEST`a sporo oskarżeń rzucił) czy raczej jest to szansa dla akcjonariuszy KI, że wynegocjują lepszy parytet akcji?

lucznik
5
Wpisów: 241
Wysłane: 18 maja 2016 11:11:21 przy kursie: 18,92 zł
Proszę o podsumowanie wyników finansowych KI za IIIQ2015/2016
The Dogs of deal.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 25 maja 2016 17:22:50 przy kursie: 18,00 zł
Tez poprosze

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 29 maja 2016 10:32:47 przy kursie: 18,09 zł
OMÓWIENIE SYTUACJI FINANSOWEJ ORAZ WYNIKÓW GK KREDYT INKASO S.A. (KRI) NA PODSTAWIE RAPORTU OKRESOWEGO ZA 3KW ROKU OBROTOWEGO 2015/16

Zmiany w zakresie rachunku zysków i strat oraz sprawozdania z przepływów pieniężnych
Podobnie do wcześniejszego okresu sprawozdawczego 3kw roku obrotowego 2015/16 nie był zbyt udany pod względem wynikowym dla GK Kredyt Inkaso – odnotowała ona pogorszenie w ujęciu r/r na wszystkich poziomach rachunku zysków i strat. Skonsolidowane przychody zmniejszyły się o 2%, zysk netto na sprzedaży o 9% (wzrost kosztów operacyjnych o 13%, w tym zwłaszcza kosztów ogólnego zarządu), zysk operacyjny o 7% (poprawa wyniku na działalności pozostałej: 273 tys. zł przychodów netto wobec 20 tys. zł kosztów netto), zysk brutto o 4% (mniejsze koszty finansowe netto: 5,9 wobec 6,8 mln zł), a po uwzględnieniu obciążeń podatkowych finalny zysk netto o 6% (w tym dla akcjonariuszy o 8%). Opisaną wyżej sytuację zobrazowano od strony wartościowej na wykresie poniżej [jednostka – tys. zł oraz %].

kliknij, aby powiększyć

Z punktu widzenia segmentów geograficznych działalności Grupy należy odnotować w rozpatrywanym okresie nieznaczny spadek przychodów na rynku krajowym (-1%, 89% udział w przychodach ogółem) oraz dużo wyraźniejszy w odniesieniu do Rumunii (-35%, 7% udział). Jednocześnie systematycznie rośnie działalność Grupy na pozostałych rynkach zagranicznych tj. Bułgaria, Chorwacja (+87%, 4% udziału).

kliknij, aby powiększyć

Patrząc się na tendencje wynikowe i efektywnościowe KRI w szerszej perspektywie czasowej [wykresy poniżej; ujęcie narastające za 12m; jednostka – tys. zł oraz %] odnotować można w ostatnim czasie wyhamowanie wcześniejszego wzrostu zarówno w odniesieniu do wielkości wynikowych jak i podstawowych wskaźników rentowności. W przypadku tych drugich można nawet dopatrzyć się bardziej nieco wyraźniejszego pogorszenia aniżeli stabilizacji.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Komentarz Zarządu do przedstawionego sprawozdania finansowego jest dość ograniczony i wskazuje na oczekiwania powrotu wyników na wzrostową ścieżkę, w czym pomóc mają nabyte w ostatnich okresach sprawozdawczych wierzytelności bankowe, współpraca z zewnętrznymi funduszami, dla których Grupa zarządza pakietami wierzytelności, oraz dalsza ekspansja zagraniczna. Należy jednocześnie zauważyć, że w kolejnych okresach sprawozdawczych branża windykacyjna może skorzystać na wprowadzonym niedawno podatku bankowym, gdyż banki chcąc obniżyć podstawę opodatkowania będą chętniej pozbywać się problematycznych wierzytelności.

Pod względem sprawozdania z przepływów pieniężnych KRI w analizowanym okresie zaprezentowała się w ujęciu r/r znacznie korzystniej. Na poziomie salda ogólnego Grupa odnotowała dopływ środków w kwocie 49,3 mln zł wobec odpływu przed rokiem 18,4 mln zł. Zmiana taka była głównie efektem obszaru operacyjnego, gdzie wykazano 43 wobec 2,5 mln zł przed rokiem dopływu środków (zmniejszenie stanu wierzytelności oraz wzrost zobowiązań nieoprocentowanych przy nieco mniejszej r/r nadwyżce finansowej netto – 12,1 wobec 12,8 mln zł) oraz finansowego, gdzie wpływy netto wyniosły 19,1 mln zł wobec 2,7 mln zł wydatków netto przed rokiem (bardziej korzystna różnica środków pozyskanych z tytułu emisji papierów dłużnych oraz spłaty zadłużenia oprocentowanego i związanych z nim obciążeń odsetkowych). In plus na wynik salda ogólnego działały też niższe r/r inwestycyjne wydatki netto (dot. głównie nabyć jednostek funduszy inwestycyjnych) – 12,8 względem 18,2 mln zł.

Tym samym w ujęciu narastającym za 12m, w porównaniu ze stanem na koniec poprzedniego okresu sprawozdawczego, mamy zdecydowaną poprawę w zakresie ogólnego salda gotówkowego, głównie za sprawą dodatnich korekt działalności operacyjnej oraz środków pozyskanych w drodze emisji obligacji (wykres poniżej, jednostka – tys. zł). W ramach samej struktury przepływów z jednej strony na minus można zapisać znaczną niestabilność ogólnego salda gotówkowego, a z drugiej na plus dość dużą stabilność samej nadwyżki finansowej netto.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Ocena sytuacji finansowej
Biorąc pod uwagę dane ze sprawozdania finansowego za 3kw 2015/16 można stwierdzić, że sytuacja finansowa GK Kredyt Inkaso uległa nieznacznemu pogorszeniu, przy czym jednocześnie nadal można ją uznać za dość bezpieczną (serwisowy rating nie ma tu co prawda specjalnego znaczenia bo model Altmana nie jest przeznaczony do oceny podmiotów z branży finansowej). Grupa finansuje się w większości kapitałem obcym (głównie oprocentowanym), przy czym z jednej strony nie przesadza z jego angażowaniem (ogólne zadłużenie aktywów utrzymuje się w okolicy 62%), a z drugiej pilnuje jego struktury, aby była przewaga składników długoterminowych. Zdolność do obsługi długu jest stabilna – relacje dług netto do EBIT/EBITDA są w nieznacznej tendencji spadkowej (na koniec okresu wynosiły one 4,1/4; oznacza to coraz krótszy potencjalny okres spłaty długu oprocentowanego), a pokrycie odsetek ww kategoriami wynikowymi wynosi ponad 3x. Pod względem płynności także jest sytuacja dość bezpieczna zarówno jeśli chodzi o pokrycie zobowiązań bieżących składnikami majątku obrotowego (3x), czy przepływami operacyjnymi (0,4x), jak i kwestię kapitału obrotowego netto (cykl kapitału obrotowego netto jest dłuższy aniżeli cykl konwersji gotówki). Pamiętać jednak trzeba, że aktywa obrotowe windykatorów raczej nie spełniają warunku upłynnienia w ciągu 12m co sprawia, że standardowe relacje finansowe są tu zniekształcone in plus.

Biorąc dodatkowo pod uwagę sprawność zarządzania pakietami wierzytelności, które stanowią dominujący składnik aktywów obrotowych można zauważyć, że po okresie pewnej poprawy ostatnio sytuacja uległa pogorszeniu – cykl rotacji wierzytelności i należności wydłuża się (wykres poniżej), wskazując jednocześnie dość długi okres ich zwrotu.

kliknij, aby powiększyć

Szczegóły dotyczące poszczególnych wskaźników znajdują się pod linkiem: www.stockwatch.pl/gpw/kredytin...

W bilansie Grupy w analizowanym okresie odnotowano zwiększenie sumy bilansowej o 11%. Po stronie aktywów odpowiadał temu wzrost wartości składników trwałych o 1% i obrotowych o 9% (w przypadku trwałych zwiększyła się wartość jednostek funduszy inwestycyjnych, a w przypadku obrotowych środki pieniężne). Z kolei w odniesieniu do pasywów wartość kapitałów własnych wzrosła o 5%, a zobowiązania ogółem o 16% (zadłużenie krótkoterminowe wzrosło o 28%, w tym głównie w obszarze nieoprocentowanym, a długoterminowe o 8%; dług oprocentowany wzrósł o 7% i stanowi 89% zadłużenia ogółem).

Pod względem struktury kapitałowo-majątkowej sytuacja KRI uległa pewnemu pogorszeniu, przy czym teoretycznie utrzymała się na bardzo bezpiecznym poziomie – kapitały stałe, w tym w pełni własne, z parukrotną nadwyżką pokrywały aktywa trwałe (wykresy poniżej – aktywa po lewej, pasywa po prawej, jednostka – tys. zł). Pamiętać przy tym trzeba, że w przypadku windykatorów relacje te nie oddają pełni faktycznej sytuacji, gdyż cykl rotacji należności (w tym głównie nabytych wierzytelności) wynosi tu ponad rok (w przypadku Kredyt Inkaso nawet blisko 4 lata), a więc przy potraktowaniu ich jako majątek o charakterze trwałym bylibyśmy gdzieś na granicy równowagi finansowej.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Ocena sytuacji rynkowej
Serwisowe automaty wycen wskazują jako wypadkowa na znaczne niedowartościowanie akcji Kredyt Inkaso na GPW. Dotyczy to głównie metod mnożnikowych oraz dochodowych, choć również w ramach metod majątkowych mamy wskazania lekkiego niedowartościowania.

Link do wskaźników www.stockwatch.pl/gpw/kredytin... oraz...
wycen www.stockwatch.pl/gpw/kredytin...

>> …więcej analiz najnowszych raportów finansowych innych spółek jest tutaj

Przy okazji, na potrzeby badań naukowych, chciałbym prosić o wypełnienie prostej (mam przy najmniej taką nadzieję) ankiety dotyczącej kryteriów oceny reputacji spółek notowanych na giełdzie – link goo.gl/forms/oMFdtU8FmRpYy4zH2... Zróżnicowanie ocen poszczególnych kryteriów mile widziane:). Z góry dziękuję!
Powyższa treść przez 150 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 29 maja 2016 10:33

Apocalypto
0
Wysłane: 27 lipca 2016 09:35:07 przy kursie: 22,03 zł
Cytat:
WPEH VI Holding, spółka zależna Waterland Private Equity Investments, wzywa do sprzedaży 8.538.095 akcji Kredyt Inkaso, stanowiących 66 proc. kapitału zakładowego spółki, po 22 zł za akcje - podał pośredniczący w wezwaniu Ipopema Securities.

Co o tym sądzicie? Jak dla mnie to tylko wybadanie ile osób jest skłonnych sprzedać po takiej cenie.

BEST ma 33% udziałów, które kupił po 40 zł za akcje, więc jasne jest, że wezwanie na te 66% akcji (dojdzie do skutku, jeśli skupią minimum 60%) jest skierowane do reszty akcjonariatu. Tyle tylko, że Generali OFE, Aviva i Quercus TFI mają łącznie też około 30% a już podczas przejmowania pakietu akcji przez BEST mówili, że tanio tej spółki na pewno nie sprzedadzą a 30zł to w ogóle minimum za akcje tej spółki od którego zaczną myśleć o sprzedaży.

Vox
Vox
297
Wysłane: 27 lipca 2016 16:15:19 przy kursie: 22,03 zł
Ja mysle ze bedzie kolejne wezwanie juz z wyzsza cena.
Nie zapominajmy ze BEST takze chce przejac KRI.

Ciekawe jest ze wezwanie ma 2 ceny: cena 22 PLN a pozniej 20 PLN.
Jak to jest mozliwe prawnie ze jedno wezwanie a 2 ceny?
Edytowany: 27 lipca 2016 16:15

Apocalypto
0
Wysłane: 28 lipca 2016 10:44:36 przy kursie: 22,50 zł
Dawno nie widziałem takiej sytuacji w przypadku ogłoszenie wezwania, że cena wyskoczyła ponad poziom wezwania. Widać, że są inni kupujący chętni skupić akcje powyżej 22 zł, także wezwanie chyba faktyczne nie dojdzie do skutku... Co sądzicie?

underground
0
Wpisów: 349
Wysłane: 28 lipca 2016 11:19:17 przy kursie: 22,50 zł
Też jestem ciekaw jak sytuacja rozegra się. Wydaje się, że przez wezwanie stworzyła się dobra sytuacja dla funduszy będących akcjonariuszami Kredyt Inkaso w rozmowach z BEST. Wedle komunikatów dotyczących nieudanego połączenia sprawa rozbiła się o parytet wymiany. Wydaje się mi, że BEST raczej dążył do wymiany akcji niż do skupu poprzez wezwanie. Teraz na rynku stworzyła się ciekawa sytuacja, że wskaźnikowo C/Z KredytInkasso jest prawie dwa razy droższe od Besta. Wiadomo, że przy przejęciach z reguły premia idzie do akcjonariuszy spółki przejmowanej. Kurs KRI rośnie powyżej wezwania, ciekawe jak zachowa się kurs Besta, zwłaszcza, że tam free float mikroskopijny na tle KRI.

Vox
Vox
297
Wysłane: 28 lipca 2016 11:34:50 przy kursie: 22,50 zł
mysle ze KRI pojdzie ostatecznie za okolo 30 PLN.

+ konkurencja miedzy bestem a wzywajacym
+ koniec konfliktu BEST/KRI
+ skup przez Quercusa akcji z rynku (nie odda po 22)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE kredytin
  • Best i Kredyt Inkaso zakopały topór wojenny. Jest zgoda na fuzję
    Best i Kredyt Inkaso zakopały topór wojenny. Jest zgoda na fuzję

Jeden z najdłuższych i najgorętszych sporów toczonych przez spółki notowane na GPW przechodzi do historii. Firmy z branży zarządzania wierzytelnościami ustaliły plan połączenia, zgodnie z którym Best przejmie majątek Kredyt Inkaso w zamian za akcje nowej emisji.

3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,373 sek.

vpyyenki
cfntwhre
kmnxleje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pldbearc
iispefpb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat