PARTNER SERWISU
midmifit
ojciec-hossy

ojciec-hossy

Ostatnie 10 wpisów
Dla grupy która chce zapobiec wezwaniu:
- zbierzcie 5% i zaproponujcie przeznaczenie 100% zysku za 2016 na dywidendę , można tez pomyśleć o zyskach z lat poprzednich by tez je podzielić
- zawiadomcie KNF lub prokuratora o możliwości popełnienia przestępstwa polegającego na manipulacji i wykorzystaniu informacji poufnych przez osoby blisko związane z Zarządem i RN, niech to KNF porządnie wyjaśni

poza tym nie ma obowiązku odpowiadania na wezwanie

Proszę zapytać Pana Prezesa czy warto było ograć rynek i ominąć wezwanie na KRI pozbawiajac mniejszosciowych akcjonariuszy mozliwosci wyjscia z inwestycji po cenie jaka dostal dominujacy inwestor? I jak sie czuje gdy widzi ze zainwestowany przez niego 1zl ma dzis wartosc 50gr?

zarząd mówi że wpływ podatku na spółkę to 2,5 mln zł ,przy czym wszystko jest kwestią zapisów szczegółowych których jeszcze nie znamy
link do wypowiedzi o podatku tu wywiad
wiec chyba te spadki to reakacja na sprawe z CC i spadek szans na dywidende

To nie podatek od obrotow jest driverem spadkow CCC.
problem jest ze slabym zlotym ktory bedzie powodowal spadek marż duzej czesci asortymentu (import z Chin w usd) oraz wzrost kosztow wynajmu (wiekszosc czynszow placona w euro) oraz capex na najbliższe lata w rozwoj sklepow na zachodzie (tez euro)
Kumulacja wszystkiego co dla spolki najgorsze a przeciez jeszcze sa inny problemy jak pozne przyjscie zimy

oczywiście sprawy prawne to klucz (bez ich wyjaśnienia żaden inwestor instytucjonalny w spółkę nie zainwestuje)
pewnie drugi czynnik to obawy o konkurencyjność rynku (spadki kursów również hurtowników jak Action , Ab i ABC Data oraz spodziewane wejście Amazon.com do Polski)
czy rynek ma racje? moim zdaniem nie bo jednak spółka pokazuje że umie robić zyski w trudnych warunkach zwiększając wolumen przy spadającej marży
z drugiej strony czy wykorzystują swoją szanse w pełni?
gdzie są towary wyżej marżowe jak zabawki, perfumy, mniejsze meble? (sprzedawane tylko online by nie psuć marki która klient kojarzy z elektroniką)
widać że od kilkunastu miesięcy testują nowe rzeczy ale oprócz małego agd i kilku przyborów kuchennych jak produkty fiskars i mopamy..... słabo im idzie
mając nowy magazyn aż prosi się by wejść jak AB poprzez zakup Recmana bardziej w zabawki (bo dają wyższe marże) albo np meble, bo z punktu widzenia logistyki zmiana niewielka (trudniej pewnie pod względem znajomości branż ale tego też przecież można się nauczyć)
czy brakuje im kapitału obrotowego czy może chęci? ciężko powiedzieć ale i bez tego trzeba przyznać wyniki netto są imponujące a dywidenda niedawno wypłacana to aż 50 groszy i chyba najgorsze już za nimi bo nawet biorąc pod uwagę niekorzystny rozwój spraw sądowych bankructwo raczej im nie grozi za to dywidendy po tych wyrokach w 2016 raczej już nie będzie (i dlatego pewnie tak leci bo zanim wyjaśnia spór z CC do końca minie jeszcze kilka lat a do dobrej dywidendy już akcjonariuszy przyzwyczaili)

@Kostek-mundek
Masz może jakieś nowe newsy z branży? Czy po spadku mocy wytwórczych udaje się dla całego rynku podnieść ceny oferowanych produktów?
Czy widzisz inny powód wzrostu kursu Atc oprócz dywidendy z Rottneros?

anty_teresa napisał(a):
[...]Do tego potrzeba zgodna WZA oczywiście, ale skoro Best ma pakiet większościowy, to będzie to tylko formalność.

Ma pakiet większościowy czy jest największym akcjonariuszem?

Jak pokazało ostatnie walne i głosowanie nad powołaniem nowych członków RN to duża różnica Shame on you

ja nie wyobrażam już sobie życia bez paczkomatu

ostatnio zamówiłem cos z Answear.com i odbiór był prosty bo przez paczkomat....
ale zwrot już musiał być przez kuriera i to był dramat
kilka telefonów do DPD a i tak kurier przyjeżdzał zawsze w środku dnia (chociaz śladu na to tez nie ma ze wogole był) w koncu musiałem sam pojechać do ich oddziału

to powoduje że już wiecej nie zrobie zakupów gdzie od razu zakadam zwrot części zamówienia dopuki nie będę miał gwarnacji że moge to zrobić przez paczkomat, wtedy kiedy mi wygodnie a nie kurierowi

i to jest przewaga Inpostu nad kurierami
a połączenie jednego z drugim to mieszanka która jeszcze długo będzie trudno pobić co wcale nie oznacza że nie będzie problemów bo budowani skali jest kosztowne i najtrudniej będzie pokryć białe plamy z dala od dużych i bogatych ośrodków miejskich

ja tez w wywiadzie niczego szczególnego nie widzę:
- jest informacja że kursy walut spółce nie sprzyjają - fakt (ale mogło być gorzej bo przynajmniej złotówka jest słaba względem euro)
- jest mowa o nieciekawej tendencji jeżeli chodzi o parytet cen celulozy, tez fakt
- nie należy spodziewać się rewelacji w wynikach - patrząc na to co było rok temu to chyba nikogo nie dziwi

a że rynek przyjął to źle ? ja nie widzę tu powodu do płaczu

dla mnie dziwne by było żeby ktoś ze spółki która przeprowadza ciężką restrukturyzację zamyka/sprzedaje zakłady i zwalnia ludzi mówił w wywiadzie że jest bardzo dobrze a będzie jeszcze lepiej. Niech się oddłużają i poprawiają procesy sprawnie ale z zachowaniem rozsądku. A obiecanki mogą sobie darować.
i ten wywiad to spełnia

papiernia w niemczech do zmakniecia i w sumie szkoada ..... ze tak pozno
pytanie czy cos sie uda z tego sprzedac nawet jako hale/grunt dla innego bzinesu

Kostek daj znac co o tym myslisz

do znawców branży jak przyjęły się podwyżki w Arcticu? może coś nowego się wydarzyło w branży?

idąc tym tokiem rozumowania po co kupować akcje firm petrochemicznych bo przecież paliwa kopalniane są nieprzyszłościowe, banki też bo przecież wystarczy aplikacja "google banking" instalowana w androidzie przymusowo i będzie po branży, edukacja po co przecież już teraz można wszystkiego się uczyć prze youtuba, media po co to komu przecież przyszłością nie jest ani tv ani gazeta i może już niedługo nie portale, branża motoryzacyjna też nie bo przecież niedługo będzie google car, chyba tylko zbrojenia są sexy bo innowacyjne (patenty mogą być użyte cywilnie) no i ostatnio dzieje się wiec wszyscy chcą się dozbrajać

a zanim to wszystko nastąpi można nieźle zarobić np w przypadku Komputronika na kursie akcji i dywidendzie a że kiedyś może się to skończyć... tak może! (piekarnie mogą też zniknąć jak ktoś wykreuje modę na bezglutenowa dietę i przekona do niej większość społeczeństwa)

Scarry nie zgodzę się z Tobą, oczywiście branża jest trudna (a która nie jest?) ale to nie jest tak że wynik zależy od losu. Na wyniki trzeba się napracować a teraz widać owoce pracy u emitenta. Poszli w skale przez co towary szybko rotują ale na małej marży. Jak widać da się na tym wykręcać niezłe wyniki (a były by jeszcze lepsze gdyby nie one-offy jak odpis wartości nieruchomości i ugoda z CC) z drugiej strony spółce mocno wzrosły zapasy i mam nadzieje że nie wyjdzie z tego powodu w przyszlości trup w postaci odpisów. zwracam też uwagę na brak kapitału obrotowego i wykorzystanie praktycznie wszystkich limitów kredytowych i faktoringowych. W tej sytuacji moim zdaniem dywidenda nie jest dobrym pomysłem ale z drugiej strony rozumiem zarząd że chcę pracować nad wyceną spółki na GPW poprzez wejście do grona spółek które rok w rok dzielą się z akcjonariuszami zyskiem (to teraz bardzo modne i pożądane zarówno przez OFE jak i TFI.
Bardzo ciekawi mnie też co dodadzą jeszcze do swojej działalności gdy już jest po przenosinach do nowego magazynu. Ja obstawiam że wejdą w bardziej marżowe produkty jak zabawki (śladem AB). Ja z kolei zastanowił bym się nad produktami jak małe meble (szczególnie pod rynek niemiecki), sprzęt medyczny może książki ale w ograniczonym asortymencie. W sumie mogą wszystko bo ten biznes to tak na prawdę nie produkt a logistyka. Pytanie czy na dłuższą metę da się obronić przed Amaizonem?

win1248 napisał(a):
przypomnę że spodziewane zyski według rekomendacji BOŚ to 500mln zysku netto w dwa lata salute

z podziałem 370 mln w tym roku i 130mln w następnym, więc coś co ruszyłoby kursem to musiałoby być np 20% spidziewanego zysku czyli np 100mln dwa lata w tą albo w drugą stronę, to jest ten rząd przy tej wycenie a nie kubki

spółce najbardziej jest potrzebna stabilizacja przychodów
i zgadzam się z kubki to nie jest ten produkt i ta skala ale... patrząc na star wars to na takich wysoko marżowych pierdołach i sprzedaży licencji prawie na wszystko można tez nieźle żyć już któryś rok z rzędu

pytanie do czego prawo ma CDR i jak z tego skorzysta

przy patrzeniu na przychody CDR myślę że zapominany jest wątek sprzedaży przybocznej jak książki, koszulki, medaliony(sic!), puzzle etc.
to jest dodatkowe kilkadziesiąt milionów przychodów na dobrej marży
w dodatku widać też jeszcze sprzedaż poprzednich części Wiedzimina przy okazji tej premiery

swoja droga to jeszcze mają pole do poprawy bo aż prosi się o kolejne produkty jak kubki, naklejki np na samochód albo nawet na ścianę do pokoju np dla nastolatka ewentualnie jakies lego , zeszyty do szkoły i tego typu rzeczy
w przyszłości dla stabilności przychodów rozwój biznesu za wzorem star wars to było by coś

tak z ciekawości jaka jest wartość dodana dla drukarni pośrednika takiego jak PPX w dzisiejszych czasach? nie znam rynku ale zawsze myślałem że takie drukarnie to są albo bardzo duże i dla lepszych cen rezygnują z pośrednika same dokonując zakupu bezpośrednio od producenta albo na tyle małe i niszowe że ich zamówienia są niewielkie stąd dziwie się że taki moloch jak ppx istnieje

im szybciej takie ogniwo zostanie wyeliminowane tym lepiej dla branży

wycena z dziś o 15:00
wartość 51% akcji Rotteros (czyli tyle ile nalzy do Arctic)= 244 mln zł
kapitalizacja całego Arctica 249 mln zł

Angel

Teraz raczej posłuchają KNFu. Myślę że każdy kto zna temat wie ze banki przegrają sprawy w sądzie. Pytanie tylko czy będzie to dotyczyło 20% czy 100% klientów "frankowych". Na pewno tam gdzie klient udowodni ze bank mu wyliczył zdolność w pln niższą niż w chf (te przed rekomendacja S) tam bank przegra i będzie musiał zapłacić.
Tego się boi knf i myślę że tego się też boi rząd (jak poprą dywidendę to za 3 lata zostanie to wykorzystane przeciwko nim)
Można się też spodziewać ze im bliżej wyborów do Sejmu tym szybciej któraś partia zawalczy o całkiem spora grupę potencjalnych wyborców i ich rodzin (wydaje mi się ze taka zagrywka może się udać) i tymi głosami sprobowac wygrać wybory. Zapłacą bankierzy pytanie nie czy tylko ile ...

Spółka pokazała dobry wynik za 4Q. myśle że to co teraz się dzieje to dyskontowanie ruchu walut a tu chyba ważniejsze że leci też eurpln. W dodatku przy obecnej wycenie posiadanego pakietu Rotteros.
Czy społka jest warta więcej niż obecna wycena? moim zdanim tak ale jak ktoś grał na story szybkiego oddłużenia i przeobrażnie pod tym kątem całej grupy (odpadają wtedy ryzyka wypowiedzeń umów kredytowych przez banki) to teraz gdy już wiadomo że EBITDA w 2015 będzie mniesza te story też nie jest aktualne albo tak atrakcyjne bo trzeba czekać na to jak zareaguje konkurencja przy wygaszaniu mocy i jak zareagują klienci na podwyżki itp.

nadal uważm że mega fajna firma i z dużym potencjałem ale skoro rynek mowi sell to trzeba czekać na okazje bo pewnie jeszcze przed nami

świetne wyniki 4Q którym spółka uratowała cały 2014
po tych wynikach jest szansa na dywidendę porównywalną do tej za 2013
spółka skarży się że w 2014 sektor publiczny nie dopisał co może nie jest takie złe bo mi się bardzo podoba że bardzo się dywersyfikują i z rozsądkiem przez akwizycje powiększają grupę o kolejne spółki które coraz lepiej sobie radzą i podejrzewam że to ta strategia może jeszcze nie dziś ale jutro dać spółce paliwo do awansowania do 1 ligi

wyniki za 4Q naprawde dobre (dużo lepsze od przywidywanych 4mln netto przez ING) a przeciez już w 4q zaczałą sie zjazd na eurusd przy czym pewnie jeszcze nie wiedac całego efektu, na plus że wynik bez one-off'ów
pytanie co dalej

oczywiscie społka ma swoje plusy i swoje minusy
dla mnie bardziej chodzi o efektywność oceny/wyceny przez rynek i czasu reakcji na złe i dobre wydarzenia
poszła rekomendacja z ING i mamy -20% zreszta blisko targetu analityka i pytanie co on takiego zakłada że ta wycena jest uzasadniona nawet jak obniżymy faktyczną wartość Rottneros o 30% i zdyskontujemy zagrożnie na parze eurusd to czy te 100 mio to faktyczna wartość tego wszystkiego?

czy rynek widzi że sam pakiet 51% ROTTNEROS AB
jest wart po obecnym kursie ze Sztokcholmu i przeliczeniu na pln 232 mln złotych
przy kapitalizacji samego Arctica na 258 mln zł
czyli cały majątek Arctica poza Rottnerosem i odliczeniem załdużenia jest wyceniany na 26mln (patrz aktywa w Polsce i Niemczech)

gdzieś rynek nie jest efektywny ... pytanie czy w Szwecji czy w Polsce

mi się też wydaje że produkty Helio są drogie w dodatku ich oferta jest dużo skromniejsza od konkurencji (najlepiej to widać po popcornie który w ofercie Helio dopiero wszedł do sprzedaży a konkurencja ma go już od dawna)
widać też że nowe podmioty wchodzą w ten rynek (https://www.sante.pl/produkty/bakalie)
samo Helio stoi w miejscu a przecież jest tyle produktów które świetnie pasują jako urozmaicenie asortymentu np.: kasze, szeroko rozumiane płatki śniadaniowe, dodatki do ciast, wafle ryżowe, produkty bezglutenowe, które mogą zrobić efekt skali i zmniejszyć jednostkowe koszty stałe i koszty sprzedaży i uatrakcyjnić ofertę pod względem ceny

patrząc na to w którym kierunku poszedł Bakaland uważam że konsolidacja mocno zmieni ten rynek, a że zadłużenie nie pozwala Helio na przejmowanie to sami będą celem... a w najgorszym wypadku główny akcjonariusz będzie się kurczowo trzymał swojego "dziecka" a przy takim zarządzaniu to będzie największy dramat dla akcjonariuszy mniejszościowych

kto stoi w miejscu ten się cofa

problemem Arctica jest nadal dość wysokie zadłużenie co wyklucza w najbliższych latach wypłatę dywidendy a to właśnie na spółki dywidendowe jest obecnie moda na GPW
kolejna sprawa to niepewność ile potrwa pozytywna dla spółki korelacja cen na rynkch celulozy i papieru na razie jest super i dzięki temu jest szansa na redukcje długu ale jak to sie wszystko odwróci to wycena już nie będzie tak atrakcyjna
z niecierpliwością czekam na wyniki za 4q wtedy zobaczymy jak poradzili sobie z redukowaniem kosztow bo tu nadal jest duzo do zrobienia

dziękuję za szybką reakcje
wydawało mi się że wpływ wahań jest zdecydowanie większy przy tej skali obrotów spółki
pewnie jest to związane ze stosowaniem zabezpieczeń tylko w takim razie czy tak dobre wyniki 3Q to tylko efekt taniej celulozy? i czy przy rosnącym eur/pln w długim okresie społka może być bardziej rentowna po odnawianiu forwardow na nowych lepszych dla spółki poziomach

czy można prosić o krótką analizę wpływu zmiany kurów walutowych na wyniki Arctica
chodzi mi by jeszcze przed wynikami sprawdzić jak to co się dzieje teraz na FX wpływa na wynik spółki
z raportu wynika że spółka jest na te wahania bardzo wrażliwa
i o ile jasno z raportu wynika że osłabienie złotówki względem euro jest dla spółki korzystne
to pytanie jak to jest w skali całej firmy
bo przecież surowiec notowany jest w dolarach wiec tu też jest wazny usd/pln oraz Arcitc ma fabryki w Szwecji wiec kombinacje sek/pln , sek/eur oraz sek/usd też rzutują na wynik
z góry dzięki jakby ktoś znalazł czas jeszcze przed wysypem raportów za 4Q

konkurencja jest zawsze najlepszym motorem rozwoju wiec wejscie kolejnego gracza może być szansą by jeszcze bardziej zdynamizować rozwoj paczkomatow tak by pokrywaly podobna przestrzeń jak to robi Ruch
od początku byłem sceptyczny do wyceny Inpostu i ich produktu bo mimo że bardzo fajny i często z niego korzystam, to uważałem że szybko zostanie skopiowany i wdrożony przez graczy z większym zasobem kapitału przez co Inpost tylko zrobi darmową popularyzacje produktu.
Teraz po wdrożeniu przez Allegro zintegrowanej opcji wyboru dla kupującego jak i zautomotyzowaniu procesu wysyłki dla sprzedającego zmieniam zdanie, zresztą kolejki przy paczkomatach najlepiej pokazują jaka jest moc gdy lider e-comerce jakim jest Allegro w Polsce pomaga spopularyzować taki produkt
to co się działo pod paczkomatami wiecej tu jest najlepszym tego dowodem i tu Allegro powinno być też zadowolne bo znika największa bariera w zakupach dotycząca logistyki której poczta nie była w stanie sprostac a inne formy jak wysyłka kurierem stanowiły barierę dla sprzedaży tańszych produktów których nie opłaca się wysyłać kurierem
Inpostu nikt z rynku nie przegoni, jedynie Poczta Polska może spróbować z sukcesem wejśc z podobna usługą .... a dla reszty jest już za późno bo Inpost ma już taką przewagę że tylko jego wykupienie pozwoli zaistnieć na rynku

oczywiście mają jeszcze dużo do zrobienia bo nadal jest dużo czarnych punktów gdzie paczkomatu jeszcze nie ma ale teraz powinno pójść z górki skoro skoro jest masa powoli podstawowym standardem w Polsce jest paczkomat a nie kuerier

jeżeli chodzi o rozwój globalny to też mają szanse tylko muszą wygrać wyścig o palmę pierwszeństwa, ten kto postawi pierwszy dużą siec wygrywa rynek pytanie tylko czy starczy im kasy na taką ekspansje którą muszą zrobić w najbliższe 2 lata bo później będzie już za późno

bardzo fajny wpis i prawie sie z nim zgadzam tylko mam 2 pytania
1 czy brokerka ubezpieczeniowa da sie zalatac ubytki z unit-linkow
2 czy dalsza konsolidacja bankow w przeciagu 2 lat nie bedzie miala wplywu na posrednikow (przy ilu bankach na rynku wystepowanie posrednika ma sens)

pytanie nie tylko do w kontekscie Opena...

wygranie sporu z Carbon jest ważne ale ważne też jest czy będą sie rozwijać

ja bardzo dużo sobie obiecuje po przeprowadzce do nowego magazynu i liczę też z w związku z tym wejdą w nowe produkty
bardzo mi się podoba pomysł AB wejście w zabawki tylko .... tu w detal (np. sprzedaż na Allegro i przez własny sklep internetowy, zaznaczam bez sieci stacjonarnej)
to może podnieść marże i zdywersyfikować przychody bo w sumie tu będzie się liczyła tak jak w produktach elektronicznych dobra logistyka

tylko czy KOM w ogóle ma kapitał obrotowy na taki poczynania jak sklepy nie są jakoś mega zatowarowane?

spadek kursu uzasadniony bo rynek zobaczył że ze 2 lata grupa Open nie będzie miała czego sprzedawać
bo nikt nie będzie zainteresowany by płacić Openowi prowizje za coś co mogą zrobić sami
*banki po konsolidacji i wymogach kapitałowych i swoich własnych za-dużych sieciach sprzedażowych już wolą prowadzić sprzedaż samodzielnie wiec dla pośredników zaczęły płacić mniej a niedlugo moim zdaniem powiedzą im papa i wogole zrezygnują
*ubezpieczyciele chętnie zapłacą ale .... odpadły najbardziej marżowe produkty a na zwykłych ubezpieczeniach już się tyle nie zarobi by utrzymać taka strukture
*wraz z poprawą na rynku nieruchomości developerzy podobnie jak banki do sprzedaży wolą wykorzystywać swoje siły sprzedażowe, oczywiście zawsze jest grupa inwestycji tak słabych że bez wsparcia pośrednika praktycznie niesprzedawalnych tylko czy aby na pewno klient złapie haczyk przy ofercie jak zostanie sam chłam?

wiec model biznesowi Openowi się zawalił a znająć jak działają OFE to im bez różnicy czy sprzedają za 7zł czy za 3... a że nikt nie odbiera to leci jak jak kamień w wodę
przecież dywidendy tu nie będzie wiec po co trzymać

tu się mylisz związki doskonale wiedzą że Panstwo nie da zrobić górnictwu krzywdy szczególnie teraz gdy czekają nas 2 lata wyborcze

moim zdaniem w JSW będzie musiała zrobić tak jak Lotos - emisję akcji, tylko w przypadku JSW nie będzie chodziło o rozwój a o ratowanie życia , jak emisja nie wystarczy wejdzie do gry PGE i kupi do 20%
i dlatego uważam że to nie koniec spadków

Wloczykij napisał(a):
@lesgs,

zniesienie akcyzy może mieć sens jeśli będzie tymczasowe, np. tylko do końca przyszłego roku. Skoro są zakusy by skupować jabłka od rolników i utylizować, to już lepiej je skupić po cenie przemysłowej i zrobić z nich cydr.

zniesienie akcyzy ma sens, szczególnie w odniesieniu do małych wytwórców (poczytaj wywiad z współwłaścicielem Cydru Ignaców w Dużym Formacie Wyborczej, tam facet opowiada że nie problemem jest sama akcyza a sam proces akcyzowania i uzyskiwania pozwoleń np trzeba mieć zgodę na obrót alkoholem, sanepid itp itd co mocno podraża proces produkcji
wiec zniesienie akcyzy dla mniejszych producentow to będzie duzo więcej niż 1zł

a jaka jest różnica miedzy cydrem przemysłowym a rzemieślniczym polecam kazdemu sprawdzić samemu.

p.s. przy produkcji jabłek deserowych zawsze pewna ich cześć nie przechodzi sortowania i to wlasnie takie jabłka są używane do produkcji soku

spór prawny moim zdaniem nie ciąży spółce (przynajmniej od czasu gdy wiadomo że to nie Komputronik będzie płacił kary) i jest już uwzględniony przez rynek, ja w wycenie KOM ujmuję ewentualne przepływy z tytułu tego sporu jako swoistą opcję
bardzo mi się podobają ostatnie działania Komputronika który skalą chce budować biznes i w ten sposób zrekompensować spadające marże, na razie przynosi to bardzo przyzwoite efekty. Rozbudowa sprzedaży internetowej i wyjście w kierunku Megastorów jako habów logistycznych do usługi dostawy w tym samym dniu co złożone zamówienie też wydaje się sensowne przy czym by było skuteczne musi być poszerzane o kolejne metropolie na co spółka raczej nie ma obecnie środków.
Trochę nie rozumiem wyjścia na rynek Niemiecki w takiej formie. Koszty sprzedaży przez platformy takie jak Amazon są ogromne przez co opłaca się to robić tylko dla towarów wysoko marżowych o co dla debiutanta bez wyrobionej marki może być trudno.
Nie rozumiem też czemu spółka która ma takie problemy z brakiem kapitału chce dzielić się z akcjonariuszami swoim zyskiem. Może główni akcjonariusze mają swoje potrzeby i dlatego drenują spółkę ale chyba jednak za wcześnie bo kapitał po zakumulowaniu mógłby pracować efektywniej w dłuższym terminie z korzyścią dla akcjonariuszy.
Trzeba podkreślić że sprzedaż spółce idzie rewelacyjne i wykorzystuje każdą szanse na zwiększenie udziału rynkowego takie jak np upadłość Avansu. Ponieważ marże w Polsce są bardzo niskie nie widzę na razie zagrożenia wejścia zagranicznej konkurencji w krótkim terminie i bardziej bym się obawiał X-comu jako konkurenta o podobnej filozofii sprzedaży który też dynamicznie się rozwija. w dłuższym jakiś globalny gracz będzie chciał zaatakować rynek z 38 mln potencjalnych konsumentów.
Podsumowując Komputronik jest bardzo nisko wyceniany w porównaniu na tle branży i całego rynku biorąc pod uwagę potencjał przyszłych dywidend i rozwoju. P/E (również też bez one off'ów) chyba jedno z najniższych na GPW

RWE AG

Opis firmy:
RWE AG wytwarza, rozprowadza i handluje energią elektryczną. Dostarcza energię do odbiorców komunalnych, przemysłowych, handlowych i mieszkalnych. Firma jest również obecna na rynkach gazu ziemnego i ropy naftowej, posiada kopalnie węgla oraz dostarcza i dystrybuuje gaz i zasoby wody pitnej. RWE AG działa głównie w Europie. W Polsce bardziej operuje w rejonie Warszawy pod nazwą RWE Stoen.

ISIN: DE0007037129 główny parkiet: Xetra

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Kurs wybił się powyżej poziomu 28,7 euro od którego już dwukrotnie odbił się w przeciągu ostatniego roku. Ostatnie wzrosty wygenerowały sygnał kupna na MACD otwierając drogę do kolejnych zwyżek w kierunku 34 eur gdzie znajduje się kolejny opór. Rosnące obroty przy wzrostach faworyzują obóz byków. Jeżeli kurs utrzyma się w kanale wzrostowym który na razie jest narysowany lekko na siłę jest szansa na długi wzrostowy trend i dalsze zwyżki. Stop powinien być w okolicy poziomu wsparcia czyli stosunkowo niedaleko od bieżącego kursu.

Najbliższy raport:
04.03.2014

Goodyear Tire & Rubber CO

Opis firmy:
Goodyear opracowuje, produkuje, dystrybuuje i sprzedaje opony dla większości zastosowań (ciężarówki, samoloty, i ciężki sprzęt). Firma produkuje i sprzedaje również kilka linii gumy i substancji chemicznych z gumy oraz świadczy usługi napraw samochodowych. W Polsce posiada większościowy udział w Firmie Oponiarskiej Dębica SA .

ISIN: US3825501014 główny parkiet: NASDAQ

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Kurs wrócił do średnioterminowego trendu wzrostowego i wyszedł na najwyższe poziomy od pięciu lat. Sytuacja techniczna jest idealna do zajęcia pozycji długiej ze względu na bliskość stopa który można postawić na poziomie 26,5$. Kolejne wsparcie znajduje się na 23,3$ (dla graczy z dłuższym horyzontem inwestycji) a kolejny silny opór znajduje się na poziomie 37$. MACD daje sygnał kupna poparty bardzo solidnymi obrotami. Niepokoić mogą tylko oscylatory RSI i Stochastic które wskazują na wykupienie.

Najbliższy raport:
25.04.2014

ThyssenKrupp AG

Opis firmy:

ThyssenKrupp jest jednym z największych na świecie producentów stali. Działa na świecie w trzech branżach biznesowych: produkcji stali, dóbr kapitałowych i w usługach. Wydział zajmujący się produkcją stali koncentruje się głównie na stali węglowej oraz stali nierdzewnej, podczas gdy sektor dóbr kapitałowych składa się z trzech segmentów: produkcji dźwigów, sektora motoryzacyjnego (części, zamienniki, moduły) oraz wydziału technologii (obrabiarki, łożyska wielkośrednicowe, drzwi przemysłowe). Sektor usługowy zajmuje się dostarczaniem materiałów zamawianych na wymiar, usługami środowiskowymi, inżynierią mechaniczną oraz zakładaniem rusztowań).
Więcej tu

ISIN: DE0007500001 główny parkiet: Xetra Frankfurt

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Kurs kolejny raz próbuje przebić poziom 19,5 euro. Zmagania te trwają już od 1,5 roku i są bardzo istotne dla dalszego obrazu AT spółki. Ewentualne trwałe przebicie tego poziom daje szanse na zmianę średnioterminowego układu z bocznego na wzrostowy. Wskaźniki RSI i Stochastic wskazują na wykupienie w krótkim terminie dlatego warto rozważyć zajęcie pozycji długiej dopiero powyżej 20,5 eur z ewentualnym krótkim stopem na obecnej inii oporu.

Najbliższy raport:
14.02.2014

Best Buy Co.

Opis firmy:
Best Buy to detaliczny sprzedawca produktów elektroniki użytkowej, oprogramowania i rozrywkowi na nośnikach cyfrowych za pośrednictwem sieci swoich sklepów, a także poprzez swoją stronę internetową.

ISIN: US0865161014 główny parkiet: NYSE

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Best Buy to najlepszy przykład jak może reagować kurs spółki z USA (dużej i w miarę płynnej) na informacje które mocno odbiegają od oczekiwań rynkowych. Warto zauważyć z jaką dynamika cena akcji spadła po ogłoszeniu niższych od oczekiwań wyników sprzedaży w okresie świątecznym (zwykle najlepszym w całym roku dla branży w której operuje Best Buy). Otwarcie luką po spadku o 30% i przełamanie od razu dwóch silnych stref oporu uświadamia że nie ma "bezpiecznych" stopów. Kurs na następnej sesji pogłębił jeszcze spadek przebijając kolejne wsparcie na poziomie 26$. Przecenie towarzyszy bardzo duży skok obrotów co potwierdza negatywne nastawienie do spółki. Po takich spadkach zajmowanie pozycji długiej innej niż pod day trading jest raczej zbyt ryzykowne.
Najbliższy raport:
27.02.2014

Visa Inc.

Opis firmy:
Visa Inc prowadzi obsługę płatności elektronicznych i jest jednym z największym globalnym operatorem usług finansowych. Firma oferuje przeniesienie wartości i informacji między instytucjami finansowymi, handlowcami, konsumentóami, przedsiębiorstwami i instytucjami rządowymi.

ISIN: US92826C8394 główny parkiet: NYSE

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Jest to klasyczny przykład realizacji scenariusza "trend is your friend". Wklejam analizę pod kątem długości trwania tego zjawiska bo w mojej ocenie zachowanie kursu Visa jest unikalnym przykładem bardzo długiego wzrostu nieprzerwanego większa korektą. Najbliższym silne wsparcie jest na poziom 195$, oporów brak. Silny wzrost kursu z piątku o 4,69% poparty dużym volumenem oraz sygnałem kupna na MACD daje szanse na podtrzymanie byczych nastrojów przynajmniej w krótkim okresie.

Najbliższy raport:

30.01.2014

Eli Lilly & Co

Opis firmy:
Eli Lilly and Company odkrywa, rozwija, produkuje i sprzedaje produkty farmaceutyczne dla ludzi i zwierząt. Produkty firmy sprzedawane są w krajach na całym świecie.

ISIN: US5324571083 główny parkiet: NYSE

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Spółka od roku w trendzie bocznym, pewne nadzieje można wiązać z przebitym podczas ostatnich sesji poziomem 51,5$ jeżeli kurs utrzyma ten poziom następny opór stanowi linia trendu wzrostowego przebita od góry pod koniec września. Oscylatory RSI i Stochastic slow dają miejsce dla dalszych wzrostów. MACD potwierdza przewagę byków.

Najbliższy raport:
30.01.2014

Metro AG

Opis firmy:
Metro Group (Metro AG) – niemiecki koncern handlowy, obecny w ponad 30 krajach założony przez niemieckiego miliardera Otto Beisheim'a.
W Polsce METRO Group jest obecna poprzez swoje sieci dystrybucyjne od połowy lat 90. XX wieku. Sieci dystrybucyjne w Polsce:
• Metro & Makro Cash and Carry – hurtownie samoobsługowe,
• Media Markt – hipermarkety elektroniczne,
• Saturn – hipermarkety elektroniczne,
Niedawno została sprzedana polska sieć supermarketów Real dla francuskiej grupy Auchan
Wiecej tu

ISIN: DE0007257537 główny parkiet: Xetra Frankfurt

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Spółka od 2013 roku w silnym kanale wzrostowym. Dzisiejsze otwarcie z luką po wypowiedzi głównego akcjonariusza o braku chęci sprzedaży aktywów zarówno Grupy Metro stworzyło bardzo ciekawą sytuację techniczną. Kurs wybronił kanał wzrostowy a wybicie zostało potwierdzone zwiększającym się wolumenem. Dodatkowo MACD jest bliski wygenerowania sygnału kupna. Silnym wsparciem jest 32,5 ale ewentualny stop chyba lepiej rozważyć na dolnej linii kanał

Najbliższy raport:
11.02.2014

ja polecam ten serwis bez logowania

sendspace.pl

Citigroup Inc

Opis firmy:
Amerykańska korporacja usług finansowych z siedzibą na Manhattanie w Nowym Jorku. Citigroup został utworzony w jednej z największych fuzji na świecie w historii łącząc bankowego giganta Citicorp i Travelers Group w październiku 1998 r. Citigroup ma największą na świecie sieć usług finansowych , obejmujące 140 krajów z około 16.000 biur na całym świecie. Firma zatrudnia obecnie około 260.000 pracowników na całym świecie , posiada także ponad 200 milionów kont klientów w ponad 140 krajach . Jest to jeden z głównych dealerów papierów skarbowych USA .
Wiecej tu en.wikipedia.org/wiki/Citigrou...

ISIN: US1729674242 główny parkiet: NYSE

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Układ techniczny jest bardzo korzystny dla kupujących ze względu na bliską odległość stopa od aktualnego kursu. Wsparcie znajduje się na poziomie 51,2$ czyli tylko 2% od aktualnej ceny I ewentualnie przełamanie tego poziomu można traktować jak sygnał odwrotu. Patrząc szerzej kurs znajduje się od 1,5 roku w kanale wzrostowym I książkowo pokonuje kolejne półki cenowe.

Najbliższy raport:
Raport za 4Q 16.01.2014

Advanced Micro Devices (AMD)

Opis firmy:

AMD jest drugim na świecie po Intelu producentem procesorów. Do głównych produktów firmy należą mikroprocesory, chipsety do płyt głównych, systemy wbudowane, karty graficznych itp. dla stacji roboczych i komputerów PC serwerów,.
Więcej tu

ISIN: US0079031078 główny parkiet: NYSE

Sytuacja techniczna

kliknij, aby powiększyć

Spółka po odbiciu od dołka pod koniec 2012 próbuje wybić się z długoterminowego trendu spadkowego. Utrzymanie przebitego poziomu 4$ wydaje się kluczowe dla dalszej sytuacji AT . Kolejnym opór znajduje się na poziomie 4,65 dolara i jego przełamanie otwiera drogę do dalszych najprawdopodobniej bardziej dynamicznych wzrostów. To czego nie widać na wykresie (ze względów technicznych) to mocne wykupienie które pokazują oscylatory RSI i Stochastic które uprowdopadabnia mały odpoczynek po wzrostach trwających od końca października które wyniosły kurs o ponad 30%. Ewentualny stop dla inwestycji może stanowić linia średnioterminowego trendu wzrostowego.

Fundamenty (subiektywny opis):

Jednym z większych ryzyk inwestowania w AMD i jest ryzyko związane z postępem technologicznym oraz coraz szybszym cyklem zastępowania urządzeń nowymi formatami które tak jak tablet mogą w krótkim czasie zmienić sytuacje rynkową pozbawiając takie spółki jak AMD przychodów przekierowując zapotrzebowanie konsumenta na inne urządzenia do produkcji których używane są zupełnie inne podzespoły. Jak duże to ryzyko najlepiej widać właśnie na przykładzie dwóch największych producentów procesorów czyli Intela i AMD. Firmy te przespały rewolucje która zaszła w ostatnich dwóch latach na rynku sprzętu komputerowego. W odstawkę poszły juz nie tylko komputery stacjonarne ale również laptopy. Szacuje się że tylko w 2013 rynek Pcetów spadł o ponad 10% porównują z 53% wzrostem rynku tabletów. Na rynku pojawiają się kolejne produkty które mogą te zmiany jeszcze bardziej pogłębić jak zegarki, okulary oraz coraz wydajniejsze smartfony które już w dużym stopniu zmieniły sposób użytkowania sprzętu komputerowego.
Samo AMD zmiany na rynku przypłaciło ogromnymi kłopotami przegrywając z Intelem wyscig technologiczny i wyraźnie tracą do niego dystans i udział na rynku procesorów . Trzeba też wspomnieć że największy rywal w wyniku ugody zawartej w 2009 z AMD musiał zapłacić duże odszkodowanie za swoje praktyki rynkowe. Ostatnie lata były bardzo trudne a wielu ekspertów twierdzie że przed upadkiem AMD uratowała inwestycja w producenta kart graficznych ATI dając nowe produkty i pomysły jak połączenie procesora i grafiki w jednym.

Wiecej o budowie technicznej tu
O sprzedaży XBOX One i PS4 w 2013tu
O odblokowaniu rynku chinskiego dla konsol tu

Patrząc na stronę przychodową po dołku z pierwszego kwartału 2013 sytuacja już się poprawia. AMD poprawiło zarówno wynik operacyjny jak i wynik netto co widać na poniższym wykresie.
W raporcie za 3Q możemy wyczytać że zarząd spodziewa się też wzrostu przychodów w 4Q o 5% r/r

kliknij, aby powiększyć

Play na najbliższe miesiące

Największa szansą dla AMD jest olbrzymie zainteresowanie konsolami nowych generacji. Mało kto wie że zarówno Microsoft przy produkcji XBOX One jak Sony przy produkcji PS4 bazują na produktach dostarczanych przez AMD. Jak donosi prasa popyt jest tak duży że obie firmy nie są w stanie mu sprostać i dostarczyć odpowiedniej ilości sprzętu na rynek . Jeżeli przyjmiemy* do końca 2014 sprzedano 6 mln nowych konsol a udział produktów AMD w każdej konsoli na 100Usd to daje nam to dodatkowe 600mln USD przychodów tylko w 4Q i zapewne to rozpala wyobraźnie inwestorów powodując ostatnie wzrosty kursu. Dodatkowo należy się spodziewać że rynek konsol będzie siła napędową też w najbliższych kwartałach zrówno dzięki wymianie generacji na nowszą jak wyjście na nowe wcześniej niedostępne rynki jak Chiny które dziś poinformowały że znoszą zakaz sprzedaży konsol na swoim rynku.

Najbliższy raport:
Raport za 4Q 21.01.2014

Raport bieżący 25/2013
Zarząd Ronson Europe N.V. ("Spółka"), spółki notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 24/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. niniejszym informuje, że w dniu 11 grudnia 2013 r. podjął decyzję odstąpieniu od przeprowadzenia emisji akcji opisanej w powyższym raporcie bieżącym ze względu na warunki rynkowe.

źródło: tu

tylko niesmak pozostaje...

mimo wszystko fundamenty społka ma ciekawe, sprzedaż idzie bardzo dobrze a przede wszystkim na wysokich marżach spodziewam sie że 2014 bedzie jeszcze lepszy bo inwestycje w portfelu mają w więksości trafione, motorem oczywiście Warszawa

ja nie napisałem że firma jest zła

co więcej uważam że jest bardzo dobrze zarządzana idzie w dobrym kierunku jeżeli chodzi o mocniejsze wyście za granicę
tylko przy przy obecnej wycenie ponad 4,5 mld złotych wynik sprzedaży w 4Q jest kluczowy dla kursu a braki w asortymencie najlepiej sprzedających sie butow są niepokojące i pokazują że ze sklepów można wycisnąć jeszcze więcej (zresztą to pokazuje Deichmann który ma dużo większą sprzedaż na m2)

@Daimyo wycieczki osobiste zostaw sobie na inne fora , tu dyskutuje się merytorycznie dlatego jak chcesz udowodnić mi że się mylę proszę byś porównał wzrost kursu za ostatnie 12mcy do do osiąganych wyników spółki lub tych które mogą być osiągnięte w najbliższych latach - tylko tak mnie przekonasz

nie zgadzam się z Tobą

klient chce kupić buty w momencie gdy jest w sklepie reszta jest nie ważna
skoro ich nie ma to sprzedaży też nie ma
poza tym gdyby tak było (tzn że w Polsce można szybko i na dużą skalę uzupełnić braki) to Panie w sklepie nie mówiły by między sobą ze plany na listopad są niskie nawet mimo "skąpej rozmiarówki" to pokazuje że coś w tym modelu nie gra

CCC ma sklepy, rozwija sklepy ale nie ma czym handlować takich paradoksów rynek nie jet w stanie zaakceptować (co było widać w piątek)

dziś byłem klientem sklepu CCC oraz sklepu Lasocki w jednym z Warszawskich centrów handlowych

ruch duży ale chcę się podzielić swoim niepokojem odnośnie oferty, mianowicie w jednym i drugim sklepie nie ma już rozmiarówki najbardziej udanych/popularnych modeli, szczególnie w Lasockim wybór jest skromny, podsuchałem sprzedawczynie w Lasockim że plany sprzedaży na listopad nie są wygórowane i nawet przy tej dostępności rozmiarów powinno udać się je zrealizować

z jednej strony to super bo widać jak dobrze spółce szła sprzedaż do października z drugiej strony jest utracona szansa na jeszcze lepszy wynik bo skoro nie ma co sprzedawać to zasoby nie będą optymalnie wykorzystane , oczywiście będą klienci którzy zamiast butów których nie ma kupią inne i tym samym nie pozostaną zbędne stoki na magazynie a społka odblokuje gotówkę ale czy to nie dziwne że jeszcze nie spadł śnieg a CCC już nie ma czym handlować? i co będą sprzedawać do końca marca?

mi się wydaje że jeżeli nie uda się zatowarować sklepów to już 4q pod względem dynamiki będzie slaby a 1q14 wręcz beznadziejny, jedynie widzę szansę że spólka posiadając zakłady w Polsce będzie w stanie szybko zareagować na puste półki bo na dostawy Chiny jest już za późno

a ja widzę jak ta spółka wiele zrobiła by być w tym miejscu co jest

oczywiście trzeba zrobić dużo więcej ale te redukcje zatrudnienia , centralizacja, wyniki (nawet jak przed GPW są lekko podrasowane)

-by konkurować z D Bhan to jeszcze daleka droga ale fundamenty już są
-sprzyjać będzie druga tura unijnych inwestycji (przewozy kruszyw),
-energetyka będzie stabilizatorem przewozów,
-obniżenie opłat za tory poprawi wyniki ( w krótkim terminie)
-lepsze tory obniżą koszty i poprawią marże (w szerszej perspektywie)
- transport intermodalny jest szansą bo przecież nikt nie zacznie go od razu na ogólnopolską skalę, będzie to robione wolno (bo teraz to nie ma sensu ze względu na jakość torów i średnia prędkosc 26km/h)
- największym ryzykiem są związki
- najwiekszą szansą dla ceny akcji jest hossa na gpw oraz ekspozycja na branże(konieczność dywersyfikacji oraz sprowadzenie inwestycji do pytania co wybrać przegrzane banki, odbijającą energetykę czy może detalistów odzieżowo obuwniczych a może jednak Cargo)

w poszukiwaniu potencjalnie ryzykownych ale mocno zyskownych inwestycji zwróciłem uwagę na Fotę

mały research czy spółka może wyjść ze swoich problemów:
dwa telefony do różnych punktów obsługi i sprawdzenie czy mają części do 2 rodzajów samochodów
(z tego co wcześniej usłyszałem to spółka podobno dogadała się z dostawcami części i działa normalnie)

i tu ku zaskoczeniu mogę kupić (nie zawsze od ręki ale dostawa do 24h czyli akceptowalna), szybki look w raporty i po czerwcu widać że źle nie jest bo zmniejszaja zadłużenie sprzedaż cały czas na wysokim poziomie jak na spółkę o kapitalizacji 13mln

dodatkowo Intercars (który oczywiście jest liderem i jest dużo większy) ma kapitalizację aż 2,75mld zł

i stąd moje zainteresowanie i prośba do załogi Stockwatcha by bliżej się przyjrzeć spółce (szczególnie o zobowiązania ,zapasy, osiągane zyski operacyjne)

mi wychodzi na to że jeżeli nawet przecenimy zapasy o 40%, zlikwidujemy cześć najmniej rentownych oddziałów, zetniemy zadłużenie o 20% i odsetki do zera a jednocześnie przypilnuje się kosztów to po lekkim dokapitalizowaniu jest szansa na wyjście spółki na prostą a później wyniki roczne na poziomie 5-10mln zł netto
co oczywiście przy takim scenariuszu zakładającym nawet rozwodnienie 1:1 (tylko przy takim rozwodnieniu Pan Fota nie traci kontroli nad społką) daje bardzo duży potencjał wzrostowy

oczywiście nie jest tak różowo teraz wszystko w rękach wierzycieli a jest to proces bardzo trudny bo dotyczy kilku instytucji
z drugiej strony uważam że dostawcy powinni być stroną której najmocniej zależy by rynek nie został zmonopolizowany bo to odbije się w przyszłości na ich wynikach it u upatruje najwiekszej szansy na wyjście z tej sytuacji

co o tym sądzicie?

z ta dywidenda fajnie podałeś tylko ta dywidenda była historycznie wysoka i jednorazowa i już się nie powtórzy bo w dużej części pochodziła z wypłaty kapitałów

dodatkowo trzeba założyć że główny akcjonariusz będzie chciał wyjść w inwestycji w Fortunę i stąd podane przez Ciebie fakty nie jak się mają do faktów

na plus spółki trzeba przyznać że rozwój mocno przyśpieszył i jest szansa na lepsza sprzedaż i dalsze odbijanie udziałów w rynku, niestety ze względów prawnych konkurencja w niektórych segmentach ma zdecydowaną przewagę bo nie jest obciążona podatkami. Oczywiście działa to w obie strony bo taka sytuacja daje przewagę szczególnie od strony marketingowej

akurat wejście OFE ja oceniam bardzo pozytywnie
bo firmuje ten biznes i daje innym mniejszościowym szanse że ich interesy będą chronione

spółka ma ujemne kapitały własne.... duże zadłużenie oraz akcjonariusza który po inwestycji w klub sportowy (chodzi o sposób zarządzania, upadłość i niewywiązywanie się zobowiązań wobec pracowników) ma u inwestorów finansowych słabą reputację
Wydaje mi się jednak że Sfinks to niezły format by zrobić biznes na skali i dla tych którzy będą chcieli zaryzykować życzę by skończyło się jak z Vistulą i Gino Rossi że z prawie bankruta robi się sexy story i ma to potwierdzenie w coraz lepszych wynikach
jako klient widzą że ten produkt można doskonale sprzedać bo popyt jest duży, jest też duży potencjał by powalczyć o lepsze marże i mimo że konkurencja w tym segmencie jest duża to właśnie efekt skali może być dużym atutem

czy do spotkania doszło i jest szansa na jakiś komentarz po wynikach?

według notatki którą dostałem ze swojego biura maklerskiego po spotkaniu z zarządem wynika że najbardziej prawdopodobna cena akcji z nowej emisji to 1 zł bo cena za Sky Tower ma nie przekraczać 270 mln, z tego raportu wynika też że największym drvier'em tego zakupu jest to że przy obecnym skomercjalizowaniu ST cena z wyceny będzie niska a później wraz z poprawą zarówno wynajmu jak i w późniejszym okresie stawek możliwe przeszacowania wartości ST jako aktywa. Projekt podobno ma od początku generować dodatnie przepływy ale tu oczywiście analityk nie liczył kosztu pozyskania kapitału od akcjonariuszy. Więcej nie chcę pisać bo zależy mi na innej... odrębnej opinii do samych wyników

prośba o analize raportu za 1 pólrocze

można prosić o analizę

Szutnik napisał(a):

Kłócenie się z rynkiem nie jest mądrym sposobem spekulowania na giełdzie. Właśnie napisałeś : "Jesteście głupi, a ja znam się od Was lepiej i twierdzę, ze się mylicie!"

wszystko się zgadza tylko pytanie czy rynek to wycenił czy miał czas na reakcje i interpretację???
termin publikacji raportu przez IR był niefortunny a spółka wcześniej nie informowała rynku że coś takiego może mieć miejsce

wiec był sell-off jak po każdej informacji typu zysk spadł o 50%r/r a później się okazuje że super bo konsensus był że spadnie o 70%, w poniedziałek poznamy prawdziwą reakcję i wydaje mi się że będzie ona inna od piątkowej

niespodziewana reakcja kursu na piątkowe informacje ze spółki o nowej emisji z pp wartości 270 mln
Cytat:
„Przyjęta przez spółkę strategia rozwoju grupy zakłada nabycie spółki RB Finance Expert, w skład której wejdzie przedsiębiorstwo LC Corp Sky Tower oraz spłatę zadłużenia związanego z inwestycją w budynek Sky Tower, wchodzący w skład tego przedsiębiorstwa. W związku z przyjętą strategią rozwoju spółka planuje pozyskać środki w wysokości 270 000 000 złotych. Środki w wysokości 34 000 000 złotych mają zostać przeznaczone na zakup RB Finance Expert, natomiast 236 000 000 złotych na spłatę zadłużenia związanego z budową budynku Sky Tower" – czytamy w uzasadnieniu.opis tu

rynek zareagował bardzo nerwowo spadkiem nawet o 14% czy to aby na pewno uzasadnione?
moim zdaniem nie ponieważ:
- spółka ma stabilna pozycję gotówkową a sytuacja kredytowa jest stabilna, spółka nie jest zadłużona i nie musi tak jak Polnord robić emisji (w ich wypadku to chyba ratunkowej)
- spółka odkupuje SkyTower za mniej niż sprzedał , bo cena sprzedaży wynosiła 119mln raport ESPI tu, niestety nie znamy więcej szczegółów bo nie wiemy "ile" SkyTower znajduje się w nabywanej spółce
- jest to emisja z pp co nie rodzi obaw że "Ryśki i Leszki" skorzystają na rozwodnieniu

Jedynie moje obiekcje budzi forma komunikowania z rynkiem tak poważnych spraw jak emisja na 270 mln zł przy kapitalizacji spółki na niecałe 800mln przed informacją

mimo że to nie zakazane to nie powinno się wrzucać takich komunikatów podczas sesji ponieważ ciężko przetrawić ich ciężar gatunkowy, w takiej transakcji liczą się szczegóły czyli co za te 270 mln będzie kupione a nie da się tego dowiedzieć i wrzucić do modelu w ciągu kilku minut, a gdy nie wiadomo co robić to nadrzędną zasadą jest sprzedaż waloru, i to można było przewidzieć spece od IR się nie popisali tym bardziej że widzieli po Polnordzie że to mocno wpływające na kurs informacje

podsumowując czekam na więcej informacji ze spółki co kryje się (jakie aktywa) pod "skyTower" oraz mam nadzieję że następnym razem komunikacja będzie lepsza, wydaje mi się że kurs może odreagować tą informacje bo przecież nie ma co porównywać kalibru z Polnordem

W Appla można inwestować na długo lub krótko też na GPW w formie cerytfikatów które akcjimi nie są ale zawsze ekspozycje można zając zarówno na długo jak i na krótko

poniżej kilka ISIN'ów dla Apple'a przy czym sa to certyfikaty turbo z dzwignią

PLINGNV00216
PLINGNV00224
PLINGNV00224
PLINGNV01008
PLINGNV01016
PLINGNV01016

więcej na stronach:
www.gpw.pl/produkty_strukturyz...
http://www.ingturbo.pl/produkty

p.s. bardzo podoba mi się inicjatywa z analizą spółek zagranicznych tym bardziej że społki z USA raportują wcześniej niż polskie i dla StockWatcha to genialne uzupełnienie niekolidujące z naszym podstawowym rynkiem (pozatym na czasie gdy przy OFE taka zawierucha)

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...">http://=www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

bardzo mnie martwi że zarząd chce się wykazać na siłę i wrzuca informacje o kontrakcie wartości bagatela 1,7 mln zł .... żeby było jeszcze śmieszniej dotyczy to okresu 5 letniego czyli rocznie jakieś 350 tysięcy dla spółki o kapitalizacji 260 mln

ręce opadają jak można sobie szkodzić
obawiam się że niedługo może dojść do sytuacji w której gdy zwolnią jakąś sekretarkę poinformują o tym przez ESPI bo przecież pozytywna wymowa takiej decyzji w postaci spadku kosztów nie może ominąć dumnych akcjonariuszy

takie działania przypominają mi bardziej pożar w IR bankruta niż spółkę na ugruntowanej ścieżce rozwoju

na poziomie ściągalności widać zdecydowaną poprawę
nie wiem czy to zasługa nowych pracowników którzy windykują w terenie ale wynik prawie 10 mln zysku netto w 4Q robi wrażenie mimo że przecież koszty nowego personelu są na początku duże (wynagorczenia, szkolenia, wdrożenie)
w dodatku spółka wskaźnikowo bardzo tania P/E 9,3 a branża zyskuje na atrakcyjności jeszcze bardziej przy spadających stopach
moim zdaniem obecne poziomy cenowe są bardzo atrakcyjne a spółka nie jest mocno zadłużona

ryzyko jest na poziomie zarządu, bo poprzedni prezes jako powód rezygnacji wskazał niesatysfakcjonujące wynagrodzeni(tylko jest pytanie czy na pewno miał tak mało czy był taki wymagający) i akcjonariatu bo Pani Agnieszka ostatnio swoje pieniądze inwestuje w Ganta, a tam może być łatwo o urwanie ręki

Czy Pan Paweł może nam napisać jaki głownie asortyment będzie sprzedawała spółka w Selgrosie?
Czy chodzi o akcesoria czy o tablety a jeżeli to drugie to czy można spodziewać się podobnego schematu sprzedaży jak w przypadku współpracy z Jeronimo Martins?

dzisiaj w pakietówce 7% akcji

VARIANT 3,55 298 900 1 061 095,00

biorąc pod uwagę cenę robi się ciekawie

Spółka mocno zapomniana a chyba coś ciekawego może się wydarzyć

Na razie sprzedali:
1 cześć biznesu zwiazana z handlem i produkcją mocowań sprzedana dla Norma Group za 16,7 mln zł (4mln Euro)
2 nieruchomość położoną w Modlnicy dla Jeronimo Martins za 3,5 mln
3 nieruchomość położoną w Trzebini przy ulicy Dworcowej dla Eurobac za 5,4 mln (+0,2mln)
4 nieruchomość położoną w Krakowie przy ulicy Czerwieńskiego 3B dla Murapol 6 mln płatne do 31.12.2013

razem daje to kwotę 31,8mln wiec całkiem nieźle jak na taka spółkę

z tego co wiem zostaje im jeszcze nieruchomość w Trzebni warta przynajmniej 10mln a może więcej

żeby nie był tak różowo że spółka z marketcap 15 mln ma tyle wolej gotówki to większość z tej kwoty pójdzie lub już poszła na spłatę kredytów, spółka dostała drugie życie i sądzę że obecna działalność (handlu artykułami automotive) zostanie wygaszona

i teraz powstaje pytanie co w zamian? Czy zarząd ma plan na zmianę branży a może sprzeda komuś miejsce na giełdzie tak jak to zrobił Jakubas z Optimusem, biorąc pod uwagę wymogi KNF i koszt ich spełnienia takie miejsce też ma swoją wartość

wie może ktoś coś więcej na ten temat???

obiektywnie rzecz biorąc to raczej tak nie będzie
spółka historycznie najwieszke przychody osiąga w 4Q teraz było przesunięcie i stąd tak dobry wynik 1Q
mnie raczej po dzisiejszej konfrencji zastanawia z jaką spółką Hawe chce być współnie operatorem infrastruktury i na jakiej zasadzie, czy będzie to Exatel ?
druga rzecz na plus to osoba prezesa który ma fajny track record i widać że jego kompetencje są większe niż ostatniego CEO. Podoba mi się że zmiast robić uchwały on stawia na realny biznes.
Do mnie to bardziej przemawia i myślę że do instytucjonalnych również.

swoja droga to przy kapitaliacji 300 mln dziwię się że żaden gracz nie jest zainteresowany wezwaniem

ale widać telekomunikacja nie jest obecnie modną branżą

czy mógłby ktoś napisac w jaki sposób nowa ustawa śmieciowa wpłynie pozytywnie na biznes spółki?
wczoraj w TVNCNBC członek RN mówił że taki wpływ będzie

podsumowane czatu:

rozwijamy się .... pitu pitu..... będzie dobrze.... pitu pitu
szkoda że Pan Prezes nie podaje szczegółów tego rozwoju
Według mnie spółce zdecydowanie brakuje efektu skali bo np po takim sukcesie z tabletem w Biedronce
powinno się w ciągu miesiąca powtórzyć całą akcję
pewnie brak kapitału stał na przeszkodzie ale właśnie dlatego uważam że spółka jako temat inwestycyjny jest nieprzewidywalna
to że nisza fajna widać po wynikach Asbisa ale trzeba sobie jasno powiedzieć że żaden inwestor finansowy nie zainteresuje się taką spółkę jak TFO bo to nie ta liga(a twierdzenie prezesa że jest inaczej utwierdza mnie że na końcu ktoś tu będzie płakał)

oczywiście wyniki za 1Q super ale gdyby były powtarzalne to w całym roku zysk 4mln i wtedy P/E =5
czy to możliwe? raczej nie
liczę że ten grunt zostanie sprzedany a środki ze sprzedaży wzmocnią kapitał obrotowy, ale nawet gdy tak się stanie to do dalszego rozwoju TFO potrzeba wysoko marżowego produktu z odpowiednią skalą sprzedaży co na tak konkurencyjnym rynku dla tak małej firmy jest mega wyzwaniem

p.s. czy zarząd rozważa emisje albo dystrybucje akcji przez Prezesa skora tak mocno inwestuje w PR u detalicznych inwestorów? a jeżeli nie to ile spółkę kosztują takie działania i po co są robione?

addison mozesz podzielic sie przemyśleniami odnosnie ostatniej informacji o wysokosci zobowiązań?

duzo to według Ciebie czy mało

licząc marże netto na 3% daje to rocznie 10,5 mln

tylko dziś sprzedaż W.Kruka nic nie da bo nie pokryje długów
oczywiście bez oddłużenia budowanie pozycji butiku z markami premium będzie trudne ze względu na uciekający czas.

Wyniki za 3Q powinny być niezłe dzięki mocnej złotówce, a 4 Q to tradycyjnie najlepszy okres dla firmy. Martwić mogą poczynania Deniclar, na tą część biznesu zarząd nie ma pomysłu i chyba szybko ne znajdzie. Szansą może być zapowiadane dotowarowanie W.Kruka i sprzedaż nieruchomości. Według mnie spółkę prędzej czy później ktoś przejmie bo obecny stan nie zadowala ani Mazgaja ani Senatora. Tylko tak jak piszesz Apart uciekł i nie da się szybko dognić.

Kilka spostrzeżeń z walnego:

W ocenie prezesa spółka najgorsze ma za sobą a po ugodzie z Bankami nic nie stoi na przeszkodzie by dalej się rozwijać a po konwersji części długu na akcje oraz umorzeniu pozostałej części kapitały własne z –65 mln powinny kształtować się na poziomie +12 mln
Spółka miała ciężki 2009 rok nie tylko przez sprawę opcji ale też przez spadek zamówień od swoich klientów związany z kryzysem. Co podkreślał Pan Prezes Zbigniew Ronduda Odlewnie nie straciły żadnego klienta.
Co do wyników za ’09 to oprócz opcji wpływ miało zamknięcie oddziału w Niemczech co wygenerowało koszty (o ile pamiętam powiedział powyżej 1 mln zł) oraz 4 mln inwestycji w ośrodek badawczo rozwojowy (te nakłady będą kontynuowane również w tym roku). Spółka w opinii prezesa (gdyby nie opcje) była dobrze przygotowana do kryzysu bo większość kosztów jakie ponosi jest elastyczna bo duża część prac jest outsourcingowana co pozwala spółce bardzo efektywnie podchodzić do tego co się dzieje na rynku.
Co do ugody z bankami to padło stwierdzenie że to one teraz rozgrywają karty jeżeli chodzi o zmiany własnościowe w spółce. jednocześnie padło stwierdzenie że kurs w opinii zarządu jest niski szczególnie jeżeli weźmie się pod uwagę że w ostatnich latach spółka zainwestowała 10 mln Euro unowocześnienie.
Jeżeli chodzi o spłatę wynegocjowanego układu (część zobowiązań została rozłożona na raty) to zarząd ma zabezpieczone środki na ten cel na ten rok a jeżeli chodzi o lata następne to raty roczne nie będą przekraczać 60% amortyzacji wiec nie ma obaw że spółka nie podoła tym bardziej że te zobowiązania nie rosną bo nie są oprocentowane.
W 2009 mimo dużego spadku przychodów wzrosła marża operacyjna co jest pokłosiem wzrostu kursu Euro i przez to poprawy uzyskiwanych cen za sprzedawane produkty. Obecnie spółka nie zabezpiecza kursu walut (niektóre umowy są tak konstruowane że odbiorca płaci mniej lub więcej jak są wahania kursu – tak zrozumiałem). Wiceprezes spółki Leszek Walczak powiedział że spółka podejmuje kroki celem powrotu do notowań ciągłych.
Obecnie spółka wykorzystuje moce produkcyjne w 65% i z każdym miesiącem jest lepiej.
Ogólnie wydźwięk spotkania był bardzo pozytywna a spółka mimo że ma dużo do zrobienia powinna się szybko rozwijać i odbudować pozycję.

Postarałem się przytoczyć to co się działo ale ponieważ pamięć jest zawodna nie odpowiadam za nieścisłości lub ewentualne przeinaczenia wypowiedzi.

czy przy skupie na New Connect obowiązują zasady jak na rynku głównym czy dozwolona jest wolnoamerykanka?

są tu jakieś szanse na dobry wynik za 2Q ?

pytanie do techników do ilu może dojść ???

widzę że wszyscy tu grają pod spekulacyjne ruchy związane z tym że jak wprowadza WDM to wyceny robia się kosmiczne

tylko pytanie kto tu robi taki hape?

oferta prywatna opiewa tylko na 1mln zł więc szczęśliwców pewnie nie bedzie za wielu

plan działań jest prosty podkręcić wycenę i :
WARIANT A - wyemitować kolejene akcje już w znacznie wyższej cenie
WARIANT B - puścić swoje w rynek

ale życzę sukcesów i mam nadzieję że odbije się to na innej spółce notowanej na NC - Północ Nieruchomości

jest pod co rosnać :)

ja czekam na 7 zł
za chwilę jeszcze wyniki 1Q
później walne z przegłoswaoniem skupu
i sam skup

będzie dobrze

ja z kolei zadaję sobie pytanie jak to możliwe że biuro maklerskie mają na najwyższym poziomie a bankowość (szczególnie chodzi pracowników i procedury) jak z innej epoki

mam nadzieję że Bank zostanie jak najszybciej sprywatyzowany

dziś właściciele kupili kolejne 21.000 akcji

jak tak dalej pójdzie to wykupia wszystko

kocham ich love4

mnich napisał(a):
po 3 złote

na parkiecie ktoś liczy to tak

to znaczy że wycenieaja cała firmę po restrukturyzacja na 63,4mln
(39,43% z X = 25 mln)

może ktoś potwierdzić czy dobrze rozumuje ten koleś?

mnie zastanwaia ruch banków

czy pozbyli się balastu na który trzeba tworzyć odpisy czy chcą odzyskać kasę po sprzedaży akcji npo w peryspektywie 2-3 lat ?

ktoś wie po ile mają być wemitowane akcje dla banków ?

myślę że nie tylko ta spółka musi uciekać do przodu bo kto się nie rozwija ten ginie

mi w tej spłce podoba się zarząd i jeżeli ktoś zna branże wie w czym rzecz
z drugiej strony ich ruchy nie zawsze są spójne (skup akcji które mieli oferować przejmowanym firmom)

czekam na stratęgię, efekty przjęcia Shcolza oraz dalsze akwizycje które pozwolą spółce odpowiednio urosnąć tka by realne było przejście na GPW

tylko te obroty jakieś małe

dzis chciałem łyknąc wszystko do 3zł tylko jak z tego wyjść ???

addison napisał(a):
tylko do zrealizowania pierwszej fabryki będą musieli dołożyć 10mln.

no i po to robią emisję z pp
tylko żeby wykupić swoje pp rodzina Orłów musi troche swoich akcji sprzedać na rynku bo gotówy nie mają :)

zatanawia mnie też na ile wirygodne są umowy na odbiór granulatu jak fabryki zanczną działac dopiero w 2012 ??
przecież to bardzo odległy termin a w brnaży dużo się jeszcze może wydarzyć a sam odbiór to jedno drgie to rentowność
spółka nie ma żadnego doświadczenia w działalności produkcyjnej a bez tego problemy z rozruchem ffabryk sa bardzo prawdopodobne

spółka bardzo ciekawa i trzeba przyznac że jak na spółkę informatyczną ma ciekawe aktywa
nieruchomość w Łodzi warta według ich szacunków 5mln (źródło http://www.pb.pl)co przy całej kapitalizacji 13 mln jest znaczącą wartością

co do wyników za 4Q to widac ze spółce rosną przychody i tu można powiedzieć że nisza w której działają mogła miec mocno pod górkę w 2009 bo kontrahenci z branży gastronomicznej i hotelarskiej mocno odczuły "kryzys" wiec wzrost przychodów odbieram bardzo pozytywnie

spółka fajnie poprawiała przepływy operacyjne co umożliwiło jej zmniejszenie zadłużenia przy czym zysk netto lekko rozczarowuje (apetyt miałem większy) ja to sobie tłumaczę tym że gro przychodów zostało wygenerowanych przez spółkę zależną HorecaOnline ze sprzedaży niskomarżowego sprzetu komputerowego przez sklep pos24.pl
i to by tłumaczyło rosnące przychody

bardzo ciekawie wygląda zapowiedź prezesa dla Parkietu o powołaniu serwisu dostepnego 7 dni w tygodniu , uważam że ten ruch podniesie koszty ale w długim terminie pozwoli spółce utrzmac klientów i zdobywać nowych bardziej rentownych, na forach internetowych kilku managerów opisywało jak usterka powstała w piątek musiała czekać z rozwiązaniem do poniedziałku co skutkowało albo paraliżem restauracji w dniach najwększego oblężenia albo dużym chosem

cieniem się też kładzie umowa inwestycyjna z Novitusem ale tu według mnie Novitus popełnił błąd bo zamiast zoferowac wyższą cenę woleli kupowac jak najtaniej

teraz to tylko kwestia czasu aż spółka odzyska wartość i oby tylko popracowała nad rentownością a będzie wszystko dobrze

o ile umocnienie złotówki utrzyma się do końca marca za 1Q zysk netto powinien być imponujący

tylko rentownośc takich kontraktów jest bardzo niska

niech lepiej zajmą się robieniem karmy dla psów bo na tym uzyskują dobre zyski

ogólnie spółka jakoś bez ikry rozpycha się na rynku ... kiedyś chcieli się łaczyć z PMB i to był błąd że zrezygnowali, wejście Jutkiewicza na razie też nic nie wnosi skompletował skład z Hoopa tylko kiedy będą efekty ??
to ostatni dzwonek by zrobić grupę spożywczą z pierwszej ligi
niestety nie widzę na razie takiej możliwości

a tak na marginesie to ich produkty mają niską jakość wiec sukcesu im nie wróżę

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 19 kwietnia 2017 15:02:12
Liczba wpisów: 83
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,698 sek.

negsczdm
jxoankfr
smchydjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ykkxcbxz
dgrwaarb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat