PARTNER SERWISU
rjvcuqbw
39 40 41 42 43
v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 19 sierpnia 2009 14:11:27 przy kursie: 526,08 zł
Ja dałem ciała z IDM, nie ustawiłem zlecenia kupna z czystego lenistwa i zaniedbania na dzień przed odpałem z końca lipca. A później bałem się wejść do tej rakiety. A ta leci i leci i końca nie widać. Chyba największa moja porażka na GPW do tej pory. Sick

Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale musiałem w końcu to napisać, żeby nie myśleć o tym więcej Think
Klika się i sprzedaje ;-)

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 19 sierpnia 2009 15:14:01 przy kursie: 526,08 zł
v3nom napisał(a):
Ja dałem ciała z IDM, nie ustawiłem zlecenia kupna z czystego lenistwa i zaniedbania na dzień przed odpałem z końca lipca. A później bałem się wejść do tej rakiety. A ta leci i leci i końca nie widać. Chyba największa moja porażka na GPW do tej pory. Sick

Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale musiałem w końcu to napisać, żeby nie myśleć o tym więcej Think

Jeśli to jest Twoja największa giełdowa porażka to albo dopiero zaczynasz albo W.Buffett z G.Sorosem mogą Ci czyścic buty.

tadekmazur
9
Wysłane: 19 sierpnia 2009 15:27:03 przy kursie: 526,08 zł
tomcio55 napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
nocnygracz napisał(a):
Tadek, a jak kupowałeś IDM to do 2,61 chciałeś dojechać?
Wzrost niezły, ale to miała być przecież nasza gwiazda przyszłej hossy.

Wiem, że sytuacja się zmienia itd. ale korci mnie, żeby tu zostać jeszcze długo. Żebym miał kiedyś co wnukom opowiadać, ewentualnie aby było czym się na forach przechwalać Angel

Wygląda na to że źle zrobiłem. Jednak z drugiej strony trudno się spodziewać że trafię idealnie ze sprzedażą.
Wystarczy że idealnie trafiłem z kupnem 0.75 (potem dobierałem po 1.39 i wyszło średnio po 0.97).
Nie jestem do tego papieru przekonany. Zwłaszcza po Kluzagate. No i aktualnie dominuje model biznesowy polegający na zakupach akcji z GPW. Zupełnie mi to nie odpowiada.

To kupno akcji na GPW to nie model binzesowy tylko tymczasowe lokowanie wolnych środków. To chyba lepiej niż mieli trzymać na lokatach. Teraz kupują w pre-IPO Bowim i sprzedadzą część akcji.

W takim razie lepiej sobie "tymczasowo" kupic samemu akcje zamiast za ich pośrednictwem. Zebrali kupę kasy z emisji na ten bank. Ale banku jak nie było tak nie ma, a ceny potencjalnych zakupów duuuużo mniej atrakcyjne z każdym miesiącem.
IMHO zostali bez banku i nie wiedzą co zrobic z kasą. Teretycznie mogliby powchodzic w malutkie firemki i dostarczyc im kasę plus know how. Jednak know how to oni nie mają. To nie jest MCI. Pewnie w końcu wejdą w bank, ale już za drogo wejdą. Lipa.

Pomyślmy co oni potrafią.
1.Malutki brokerek? Duża kasa im od tego nie grozi.
2.Zakupy akcji innych firm? Czasem się udaje, ale w dłuzszym terminie da to zysk nie lepszy niż w funduszu akcyjnym.
3.IPO? Tu faktycznie są (były?) atuty. Dobrze na tym zarabiali. Ale Kluza chyba był pomocny. Za darmo nie dostał w prezencie kilkunastu baniek. Teraz chyba już pomocny byc nie może.

tomcio55
0
Wpisów: 163
Wysłane: 19 sierpnia 2009 15:39:00 przy kursie: 526,08 zł
To co wg ciebie powinni zrobić z kasą jak się zakup banku przedłużył?

ps. Dziwnie się zwaliliśmy, akurat jak indeksy trochę odbiły...

ps. Ja ich nie bronię, mają opinię przewalaczy, ale akcje się kupuje żeby zarabiać a tu wg mnie jeszcze nie koniec.
Edytowany: 19 sierpnia 2009 15:40

tadekmazur
9
Wysłane: 19 sierpnia 2009 16:20:12 przy kursie: 526,08 zł
tomcio55 napisał(a):

ps. Ja ich nie bronię, mają opinię przewalaczy, ale akcje się kupuje żeby zarabiać a tu wg mnie jeszcze nie koniec.

Powinni pół roku temu za pół darmo bank kupic. Nie dali rady bo są krętaczami i ich Supłacz udupił ogromną zwłoką w rejestracji nowej emisji. Co teraz mają robic to nie wiem i nie chcę żeby to był mój problem.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 19 sierpnia 2009 16:33:46 przy kursie: 526,08 zł
Jeśli rozmnożyli pieniądze na giełdzie i kupią za nie droższy bank (drożej niż kupiliby go pół roku temu), może (tylko i aż może) wyjść to finansowo na mniej więcej zero. Jeśli rozmowy w sprawie banków trwają od dłuższego czasu, pewnie ceny nie będą zwiększane "rażąco". A w długiej perspektywie obecne ceny - choć nie tak dobre jak pół roku temu - pozostają jednak dość atrakcyjne.

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 19 sierpnia 2009 17:05:09 przy kursie: 526,08 zł
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Powinni pół roku temu za pół darmo bank kupic. Nie dali rady bo są krętaczami i ich Supłacz udupił ogromną zwłoką w rejestracji nowej emisji. Co teraz mają robic to nie wiem i nie chcę żeby to był mój problem.

Eeee Tadek - dolączyłeś do grona "obrażonych" na spółkę, bo to przekręty..

Ja na GPW "świętych" bym nie szukał - bo tak jak pisałem nawet największe rekiny mają sporo grzeszków na sumieniu (i to tych o których wiemy).

A przekręty/kontakty z Kluzą - jeżeli nawet komuś "obrzydzają" spółkę, to przynajmniej nie może zaprzeczyć - że były w interesie IDM. Czyli - dbali o interes spółki, czasem przekraczając pewne bariery

Argumenty z Bankiem o których piszesz są niepoważne - bo może i w USA za pół-darmo bank by kupili, ale nie w Polsce. Nikt nie jest głupi i nie sprzeda zdrowego banku w Polsce - tylko dlatego, że w USA jest kryzys bankowy...

Czyli jedyne co mogli zrobić mądrego, to kupic - na fali tej "histerii i paniki" - mocno przecenione akcje banków polskich np. w lutym - np. Getin po 2zł w lutym - aby dzisiaj potroić majątek...

Pozdrawiam

tadekmazur
9
Wysłane: 19 sierpnia 2009 17:10:04 przy kursie: 526,08 zł
nocnygracz napisał(a):
Jeśli rozmnożyli pieniądze na giełdzie i kupią za nie droższy bank (drożej niż kupiliby go pół roku temu), może (tylko i aż może) wyjść to finansowo na mniej więcej zero. Jeśli rozmowy w sprawie banków trwają od dłuższego czasu, pewnie ceny nie będą zwiększane "rażąco". A w długiej perspektywie obecne ceny - choć nie tak dobre jak pół roku temu - pozostają jednak dość atrakcyjne.

Za dużo tych "jeśli" jak na mój gust. 2.61 to była dobra cena. Nie najlepsza ale dobra jak na ten moment.
Pewnie za parę lat będą wyżej, ale inne papiery też będą wyżej. Postaram się o coś relatywnie lepszego. Może się uda.
A pozostającym w IDMSA życzę powodzenia i .... zdrowego rozsądku (bo kurs nie idzie na 10zł).

tadekmazur
9
Wysłane: 19 sierpnia 2009 17:14:54 przy kursie: 526,08 zł
Zahary napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Eeee Tadek - dolączyłeś do grona "obrażonych" na spółkę, bo to przekręty..

Ja na GPW "świętych" bym nie szukał - bo tak jak pisałem nawet największe rekiny mają sporo grzeszków na sumieniu (i to tych o których wiemy).

A przekręty/kontakty z Kluzą - jeżeli nawet komuś "obrzydzają" spółkę, to przynajmniej nie może zaprzeczyć - że były w interesie IDM. Czyli - dbali o interes spółki, czasem przekraczając pewne bariery

Argumenty z Bankiem o których piszesz są niepoważne - bo może i w USA za pół-darmo bank by kupili, ale nie w Polsce. Nikt nie jest głupi i nie sprzeda zdrowego banku w Polsce - tylko dlatego, że w USA jest kryzys bankowy...

Czyli jedyne co mogli zrobić mądrego, to kupic - na fali tej "histerii i paniki" - mocno przecenione akcje banków polskich np. w lutym - np. Getin po 2zł w lutym - aby dzisiaj potroić majątek...

Pozdrawiam

Przekręty to trzeba umiec robic. A oni wysypali się z Kluzą i już nie mają przewagi konkurencyjnej w KNF.
Czyli nie za bardzo wiem jakie mają przewagi. Zupełne zwyklaczki i to na cenzurowanym.

A co do argumentu banku to kryzys finansowy jednak nas dotyczy i nie jest tylko amerykański.

tomcio55
0
Wysłane: 19 sierpnia 2009 17:39:16 przy kursie: 526,08 zł
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Nie wiemy czemu nie kupili, widocznie to nie tak prosto kupić bank. Mi zresztą się ten pomysł średnio od początku podobał, z bankiem jak się ma mało kasy (a te 120 baniek to co to jest) jest więcej problemów niż pozytku i pewnie bym wywalil akcje na drugi dzień po euforii związanej z tym infem. A co mają robić - to proste, niech robią cokolwiek by kurs rósł bo to mnie tylko obchodzi.

tadekmazur
9
Wysłane: 19 sierpnia 2009 20:12:24 przy kursie: 526,08 zł
tomcio55 napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Nie wiemy czemu nie kupili, widocznie to nie tak prosto kupić bank. Mi zresztą się ten pomysł średnio od początku podobał, z bankiem jak się ma mało kasy (a te 120 baniek to co to jest) jest więcej problemów niż pozytku i pewnie bym wywalil akcje na drugi dzień po euforii związanej z tym infem. A co mają robić - to proste, niech robią cokolwiek by kurs rósł bo to mnie tylko obchodzi.

Kurs rośnie bo się wybiło i "technicy" kupują. Ale na dłuższą metę to nie wystarczy. Potrzebne są fundamenty. A tych nie widzę.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 19 sierpnia 2009 20:31:08 przy kursie: 526,08 zł
tadekmazur napisał(a):
Jeśli to jest Twoja największa giełdowa porażka to albo dopiero zaczynasz albo W.Buffett z G.Sorosem mogą Ci czyścic buty.

Kiedyś puszczę ich z torbami, póki co jestem raczej początkującym leszczem Dancing
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 19 sierpnia 2009 20:52

tomcio55
0
Wysłane: 19 sierpnia 2009 20:44:50 przy kursie: 526,08 zł
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Kurs rośnie bo się wybiło i "technicy" kupują. Ale na dłuższą metę to nie wystarczy. Potrzebne są fundamenty. A tych nie widzę.

Chyba w inwestowaniu chodzi o to by kurs rósł? Czy coś pomyliłem? Fundamenty dla mnie są proste - zakładam że aktywa i potencjalne zyski (no ale to zobaczymy 31.08 jak z tymi zyskami) świadczą że spółka nie jest przewartościowana na tle konkurentów. Install, Bomi, Electus (patrz na MWTRADE jak idzie), TFI, aktywa płynne - to wszystko zaprocentuje podwójnie jak oczywiście rynek będzie sprzyjał. Jakie chcesz jeszcze fundamenty w tego rodzaju firmie? Ktoś pisał o MCI - ja dziękuję, są zlewarowani jak skurczybyk a teraz się liczy cash, a ten IDM ma.

tadekmazur
9
Wysłane: 19 sierpnia 2009 22:52:38 przy kursie: 526,08 zł
tomcio55 napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Chyba w inwestowaniu chodzi o to by kurs rósł? Czy coś pomyliłem? Fundamenty dla mnie są proste - zakładam że aktywa i potencjalne zyski (no ale to zobaczymy 31.08 jak z tymi zyskami) świadczą że spółka nie jest przewartościowana na tle konkurentów. Install, Bomi, Electus (patrz na MWTRADE jak idzie), TFI, aktywa płynne - to wszystko zaprocentuje podwójnie jak oczywiście rynek będzie sprzyjał. Jakie chcesz jeszcze fundamenty w tego rodzaju firmie? Ktoś pisał o MCI - ja dziękuję, są zlewarowani jak skurczybyk a teraz się liczy cash, a ten IDM ma.

Oprócz zysków ważne jest też ryzyko. Tutaj jest bardzo duże. MCI sprzedał Bankiera.pl i ma kasę.
Biznesowo to IDMSA raczej wypada blado przy MCI, bo nie potrafi wspomagać zarządzania w kupowanych firmach,

AMB
AMB
0
Wpisów: 7
Wysłane: 19 sierpnia 2009 22:53:35 przy kursie: 526,08 zł
80% spółek na GPW nie ma fundamentów, a mimo to ich cena rośnie.

tadekmazur
9
Wysłane: 19 sierpnia 2009 23:01:27 przy kursie: 526,08 zł
AMB napisał(a):
80% spółek na GPW nie ma fundamentów, a mimo to ich cena rośnie.

Do czasu.

tomcio55
0
Wysłane: 19 sierpnia 2009 23:43:13 przy kursie: 526,08 zł
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Oprócz zysków ważne jest też ryzyko. Tutaj jest bardzo duże. MCI sprzedał Bankiera.pl i ma kasę.
Biznesowo to IDMSA raczej wypada blado przy MCI, bo nie potrafi wspomagać zarządzania w kupowanych firmach,

Nie ma zysku bez ryzyka, jak masz taką spółkę gdzie można jeszcze zarobić z 20% (bo tyle moim zdaniem jest potencjał do wyników) to dawaj. Co do MCI to udowodnili jak potrafią zarządzać i wspomagać na przykładzie tego sklepu internetowego który tak zbaniaczył, wycena menadźerska opiewała chyba na dziesiątki milionów? :) A wogóle co masz do firm IDM? Instal, Bomi i inne są źle zarządzane?

bulluk
0
Wpisów: 89
Wysłane: 20 sierpnia 2009 00:06:11 przy kursie: 526,08 zł
tomcio55 napisał(a):

Nie ma zysku bez ryzyka, jak masz taką spółkę gdzie można jeszcze zarobić z 20% (bo tyle moim zdaniem jest potencjał do wyników) to dawaj.

No ale to juz zalezy od podejscia... Bo to o czym mowisz to juz raczej spekulacja a nie inwestowanie. Ja inwestowanie postrzegam jako patrzenie na spolke przyszlosciowo, ze ma dobry pomysl i go jasno realizuje a nie na zasadzie 'jak masz spolke gdzie mozna zarobic 20% (pod wyniki) to czemu nie'. A jak pod te wyniki spadnie 20% to juz nie bedzie tak kolorowo?
Wszyscy sie teraz ciesza, ze udalo sie zarobic kilkadziesiat % w tak krotkim czasie no i fajnie, ale w wiekszosci pewnie nie dopuszczaja do siebie mysli, ze rownie dobrze ruch by sie mogl odbyc w druga strone. Potrafie sobie wyobrazic te rzesze 'inwestujacych', po kilkudniowym spadku np o 15-20% z pytaniami co sie dzieje, przeciez mialo rosnac.
Dlatego rozumiem poniekad punkt widzenia tadka i innych ktorzy juz wysiedli z IDMSA.

PS. Zeby rozwiac watpliwosci, mam ta spolke w swoim portfelu.

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 20 sierpnia 2009 00:35:39 przy kursie: 526,08 zł
bulluk napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Nie ma zysku bez ryzyka, jak masz taką spółkę gdzie można jeszcze zarobić z 20% (bo tyle moim zdaniem jest potencjał do wyników) to dawaj.

No ale to juz zalezy od podejscia... Bo to o czym mowisz to juz raczej spekulacja a nie inwestowanie. Ja inwestowanie postrzegam jako patrzenie na spolke przyszlosciowo, ze ma dobry pomysl i go jasno realizuje a nie na zasadzie 'jak masz spolke gdzie mozna zarobic 20% (pod wyniki) to czemu nie'. A jak pod te wyniki spadnie 20% to juz nie bedzie tak kolorowo?
Wszyscy sie teraz ciesza, ze udalo sie zarobic kilkadziesiat % w tak krotkim czasie no i fajnie, ale w wiekszosci pewnie nie dopuszczaja do siebie mysli, ze rownie dobrze ruch by sie mogl odbyc w druga strone. Potrafie sobie wyobrazic te rzesze 'inwestujacych', po kilkudniowym spadku np o 15-20% z pytaniami co sie dzieje, przeciez mialo rosnac.
Dlatego rozumiem poniekad punkt widzenia tadka i innych ktorzy juz wysiedli z IDMSA.

PS. Zeby rozwiac watpliwosci, mam ta spolke w swoim portfelu.

Ja zawsze sprawdzam spółkę fundamentalnie - zanim zainwestuję. Dla mnie rejestracja emisji była przełomem - pod który już tyko dokupywałem IDM'a. Co do przyszłościowych spółek - nie widzę lepszej niż IDM na czas ewentualnej hossy.
Wprowadzą wiele nowych spółek na giełdzie - a zwrot z inwestycji na IPO mają średnio 100% (!!!) jak przyznał sam prezes.

Do tego mam nadzieję, że zrealizują projekt banku - ale nie "po trupach" i "za wszelką cenę" - jak tu wielu by chciało. Wierzę, że to będzie kolejna dobra tansakcja IDM i tym samym będą mogli oferować pełen portfel usług finansowych.
Kto wie - a może ostatnie dynamiczne wzrosty mają związek z tematem banku, a nie wynikami ?

Tak więc jeżeli to nie jest spółka przyszłościowa - to chętnie poznam taką.

marekl99
0
Wpisów: 44
Wysłane: 20 sierpnia 2009 00:55:52 przy kursie: 526,08 zł
IDM to "turbodoładowanie" do trendu. Obecnie mamy trend wzrostowy na GPW, szczególnie silny na małych i średnich spółkach. Stąd tak gwałtowne wzrosty na IDM. Jeśli IDM nie ma trupa w szafie, powinno jeszcze mocno pójść do góry przez najbliższych kilka tygodni.
Zamiast sprzedawać w obawie o ruch w dół lepiej ustawić sensowne stoplosy.

Pozdrawiam,

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,065 sek.

mwwqimei
jfdcksgl
gphihplx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eejsatlc
filprlrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat