52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
27 czerwca 2016 12:08:26
mam rodzinę w Szwecji, najbliższą bo syna, pracującego i zyjącego naprzemiennie Szwecja-Norwegia, który krajem jest zachwycony. Mi trudno obiektywnie ocenić, bo bylem krótko parę razy. Podobało mi się.
Scary, co z tego wynika, że ktoś jest czymś zachwycony? Moim zdaniem to nie temat o doznaniach i interpretacjach Kowalskiego, lecz o pewnych zmianach, które nie dokonują się w kilka lat, mają bezwładność,często nie są zauważalne, a konsekwencje mogą być ostateczne. Wyraznie pisałem jak to rozumiem. W Internecie jest dostępna wypowiedz liderki lewica.pl która gdy zaczeła się fala imigracji stwierdziła, ze granice całej Europy powinny być otwarte i dostępne absolutnie dla wszystkich. Jesteśmy bogaci i powinniśmy się dzielic ze wszystkimi. Wiem, że to druga skrajnośc, ale podaje aby uzmysłowić, czy jest sens zastanawiac się i oceniać co komu się podoba i dlaczego ? To nie jest punkt wyjścia do takiej dyskusji.
Dlatego też jeśli muzułmanin przestrzega praw i obowiązków obywatela kraju Unii - jest dla mnie totalnie przeźroczysty. Zupełnie odwrotnie od sytuacji w której próbuje mnie na siłę zmuszać do czegoś.
O nic innego nie toczy się dyskusja jak o to, czy Islam jest i bedzie kompatybilny z naszymi społeczeństwami !? Nie rozumiem u Ciebie tego braku spojrzenia z szerszej perspektywy. Możesz się nie zgadzać, ale nie możesz od tego się uchylić. A mam wrażenie, że pisząc o synu, rodzinie gdzieś tam, zupełnie Ci to ucieka.
Był ktoś taki jak Ali Izetbegovic, który dorastał całe życie między Serbami a Chorwatami, na pewno czytałeś. To on powiedział; Islam nie jest kompatybilny z jakąkolwiek inną kulturą i to samo mówi wielu wysokich duchownych, którzy takze urodzili się w Europie. A dokładnie Izetbegovic : "Islamu nie da się pogodzic z nieislamskimi systemami. Nie może być miedzy nimi pokoju, ani koegzystencji. Kiedy tylko ruch islamski jest wystarczająco silny, musi przejac wladze” .
A tak pół żartem bo ktoś odwołał się do Starożytności, warto zacytować w tym momencie nieśmiertelnego Arystotelesa: „ Tolerancja i apatia to ostatnie cnoty umierającego społeczeństwa”
Apatia, szczególnie to powraca na kartach historii non stop. Trzymając się starożytności,w I poł. V w zaledwie 70-80tys. Wandalów (wliczając kobiety, dzieci) podbiła rzymską północną Afrykę. Byli głodni, brudni, biedni, rozmnażali się jak szczury wędrowne i nie bali się bić i umierać za to w co wierzyli. To wystarczyło aby nie mogło im stawić czoła .... kilka milionów ludzi zgnuśniałych w swych willach, basenach i dobrobycie.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 czerwca 2016 12:19:21
bankrucik napisał(a):Nie zamierzam szykować moim dzieciom sytuacji kiedy szczytem ich kariery będzie praca na kasie w LIDL-u albo "obcieranie" d.p. niemieckiemu emerytowi. Spokojnie, przecież system kastowy u nas nie obowiązuję.
|
|
0 Dołączył: 2016-04-27 Wpisów: 47
Wysłane:
27 czerwca 2016 12:28:13
Wracając do tematu. Jakie obstawiacie scenariusze na najbliższe pół roku zarówno dla giełd jak i rynków walutowych. Szczególnie interesuje mnie wasze zdanie w zakresie polskiej GPW i NC oraz DAX i EUR/USD. Niektórzy analitycy prognozują, że BREXIT już nie ma wpływu narynki finansowe i wszystko dogóry he he.
|
|
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
27 czerwca 2016 13:11:52
bankrucik napisał(a):pandorinium napisał(a):bankrucik napisał(a):w ideę "neutralnego" ( tj rozumianego że z korzyścią dla wszystkich państw) zjednoczenia Unii mogą wierzyć tylko niepoprawni marzyciele... tak naprawdę celem Unii w jej obecnej formie i pod przewodnictwem Niemiec... jest pokojowe stworzenie czegoś na kształt niemieckiej europy I tak może być w przyszłości, jeżeli ten artykuł o takim pomyśle okazałby się prawdą. forsal.pl/artykuly/955277,szef... jeśli to nie jest fałszywka.. to korki strzelają u Putina po raz drugi w ostatnim czasie... taki pomysł teraz rozwali Unię szybciej niż cokolwiek mógł on sam wymyśleć... choć czytałem w tamtym roku, że Niemcy obliczyli, że im się taka Unia jak teraz już nie opłaca ekonomicznie więc może celowo grają na jej rozwalenie? Oni wiedzą, że żaden kraj Europy Wschodniej nie zaakceptuje takich warunków. Nord Stream'y to było długofalowe, mądre posunięcie.
|
|
0 Dołączył: 2016-04-27 Wpisów: 47
Wysłane:
27 czerwca 2016 13:17:29
Niestety jedynym zwycięzcą w tej całej rozgrywce może być chyba tylko Putin i Chiny.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
27 czerwca 2016 13:29:29
Frog napisał(a): Oni wiedzą, że żaden kraj Europy Wschodniej nie zaakceptuje takich warunków. Nord Stream'y to było długofalwe, mądre posunięcie.
kraje Europy Wschodniej w swojej pysze i dumie, popełniły w swojej historii wszelkie możliwe głupstwa. Popełnienie kolejnych jest faktycznie wysoce prawdopodobne. Niemcy są geopolitycznie jedyną opcją na XXI wiek dla Polski, która ma uzasadnienie i ekonomiczne i polityczne. Całkowicie się tu zgadzam z Radosławem Sikorskim. Cała reszta to albo marzenia fantastów albo strasznie groźne dla obywateli Polski wizje skrętu na wschód/ czy wizje neutralności. a i wbrew temu co większość rodaków sobie wyobraża mamy wielkie szczęście bo obecna kanclerz Niemiec jest wyjątkowo pozytywnie nastawiona do Polaków. Do nas właśnie a nie do Rosjan jak Schroder czy Kohl. jedna z moich ulubionych map, pozwalająca nabrać dystansu do utopijnych teorii, typu Rzeczpospolita Międzymorza itd ... co w tej chwili tworzy federacje biedaków z żebrakami:  kliknij, aby powiększyć(przy okazji polecam inne mapy pana Jakuba - świetny kawał roboty) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 czerwca 2016 13:37
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 13:41:46
Ammianus napisał(a): Był ktoś taki jak Ali Izetbegovic, który dorastał całe życie między Serbami a Chorwatami, na pewno czytałeś. To on powiedział; Islam nie jest kompatybilny z jakąkolwiek inną kulturą i to samo mówi wielu wysokich duchownych, którzy takze urodzili się w Europie.
rozumiem, czyli wspomnienia jednej osoby mają być dla mnie mniej warte od tego co widzę ja sam i moje dzieci? Aha.... w najlepszym wypadku są warte odrobinę mniej lub tyle samo. Cytat: i to samo mówi wielu wysokich duchownych, którzy takze urodzili się w Europie. "wielu" jest fałszywym pojeciem wprowadzającym automatycznie fałsz w rozumowanie. Wielu? Co to znaczy wielu? Wielu ludzi wierzy w nieprawdopodobne głupoty.. polskie towarzystwo płaskiej ziemi ma WIELU członków (bo coś prawie 20 000), jeszcze więcej wielu ludzi wierzy w abstrakcje jak wklęsła ziemia, reptalianie itd. Nie znam w rozważaniach pojęcia wielu. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 czerwca 2016 13:56
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 13:45:20
Zapewne i w Polsce znalazłoby się wielu chętnych do głębszej integracji z UE, gdyby nie konieczność zgody na ubogacanie naszego kraju przez setki tysięcy muzułmanów odesłanych z Niemiec jako warunek wstępny. Oczywistym jest, że odesłali by nam najgorszy sort, pozostawiając sobie wszystkich utalentowanych i wykształconych (o ile takich by tam znaleźli). Świadomie lub nie, przyjmując tychże imigrantów, Merkel zakończyła sen o wielkiej Unii. Jak się teraz razem z Francją i Beneluxem dointegrują, to będą potęgą... Przez kilka dekad... A potem my utkniemy gdzieś między Rosją, a Zachodnioeuropejskim kalifatem. Chyba, że do tego czasu zbudujemy poprzez mądre współdziałanie z innymi krajami takie państwo, z którym naprawdę trzeba będzie się liczyć.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 13:52:10
@Frogżyjesz Frogu w totalnie monokulturowym, monojęzykowym i monoreligijnym kraju którego rozwój już dawno sparaliżował całkowity brak wielokulturowości, brak mieszania kultur i i ideii. Żyjesz w najbardziej monolitycznym kraju Europy. I kurcze naprawdę nie widzisz jak źle to działa ?... to żyjemy chyba w innych krajach. Cytat: pozostawiając sobie wszystkich utalentowanych i wykształconych (o ile takich by tam znaleźli). przejrzałem w tamtym roku dane Banku Światowego i średnie i wyższe wykształcenie Syryjczyków sprzed wojny, w niczym nie ustępowało polskiemu. Co ciekawe wykształcenie kobiet również nie ustępuje wykształceniu polskich. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 czerwca 2016 14:09
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
27 czerwca 2016 13:57:30
@scarry mozesz podac powody emigracji twojego syna? I drugie pytanie W jakiej dzielnicy twoj syn mieszka...tzn.w muzulmanskiej czy w innej?
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:04:45
powód bardzo prosty - ogromna kasa. Parę lat temu syn przerwał studia zarządzania w Polsce i zorganizował sobie pracę w Oslo plus życie prywatne w Szwecji. Tam jest to dośc płynna granica, Szwedzi i Norwegowie przemieszczają się "jak po swoim", bardzo bym chciał żeby kiedyś Polacy, Niemcy i Czesi tak potrafili traktować swoje państwa. Mieszkał w paru miejscach głównie Malmo i Oslo. Przez te lata nigdy nie spotkał się z wrogim czy jakkkolwiek agresywnym zachowaniem muzułmanów. Więc nie da się stopniować. ja z kolei mam bardzo częste wyjazdy do Niemiec (Kolonia własnie) czy Holandii, pokazy maszyn, negocjacje czy poszukiwania klientów dla firmy. Na wątku jest na pewno wiele osób które regularnie są w Niemczech i Francji i wiedzą że przekaz multimediów jest wyolbryzmiony parunastokrotnie. A - wolałbym nie wnikać w zbyt prywatne wątki więcej. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 czerwca 2016 14:05
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:10:25
Scarry napisał(a):@Frog żyjesz Frogu w totalnie monokulturowym, monojęzykowym i monoreligijnym kraju którego rozwój już dawno sparaliżował całkowity brak wielokulturowości, brak mieszania kultur i i ideii. Żyjesz w najbardziej monolitycznym kraju Europy. I kurcze naprawdę nie widzisz jak źle to działa ?... to żyjemy chyba w innych krajach. . mozesz wskazac pokazac jakie wady widzisz w monokulturowym spoleczenstwie Polski ?widzisz scarry dla wielu z forumowiczow to co ty uwazasz za wade jest zaleta :-) :-) odpukac nie slyszalem o zamach terorystycznych w Polsce, ani o specyficznym formach swietowania sylwestra :-) zaraz przypominaja sie kompletnie zidiociale lewaczki ktore ukrywaly prawde o gwaltach imigrantow na swoich dzialaczkach w imie ochrony imigrantow..:-)a jak chce poznac inna kulture to jade na urlop i poznaje dyskutuje itd.. i podejrzewam ze wielu z nas jest za przyjmowaniem uchodzcow i takze imigrantow ale tylko takich ktorzy chca sie integrowac z nami' a niestety doswiadczenia francji czy belgii jasno pokazuja ze polityka multikulti sie nie sprawdza..i powinnismy sie uczyc na cudzych bledach !
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:17:32
Scarry napisał(a):@Frog żyjesz Frogu w totalnie monokulturowym, monojęzykowym i monoreligijnym kraju którego rozwój już dawno sparaliżował całkowity brak wielokulturowości, brak mieszania kultur i i ideii. Żyjesz w najbardziej monolitycznym kraju Europy. I kurcze naprawdę nie widzisz jak źle to działa ?... to żyjemy chyba w innych krajach. Rozwój sparaliżowany przez brak wielokulturowości?! Naprawdę uważasz, że brak meczetów jest czynnikiem hamującym rozwój Polski? Faktycznie, żyjemy w innych krajach. Może nawet światach. Scarry napisał(a):przejrzałem w tamtym roku dane Banku Światowego i średnie i wyższe wykształcenie Syryjczyków sprzed wojny, w niczym nie ustępowało polskiemu. Co ciekawe wykształcenie kobiet również nie ustępuje wykształceniu polskich. No i? PS. A sprawdzałeś dane o średnim wykształceniu imigranta, który dotarł do Europy? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale to nie tylko Syryjczycy.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:18:28
@bankrucik od samego początku mylisz pojęcia masowe z jaskrawymi przypadkami albo dalej manipulujesz świadomie, albo nieświadomie, nie wiem co gorsze zachowujesz się tak jakby powiedzieć że jako że Breivik zabił 70 osób, to jasna sprawa że wszyscy Nordycy (fixed) są psychotycznymi masowymi mordercami. nie mój poziom rozmowy. Cytat:Rozwój sparaliżowany przez brak wielokulturowości?! oczywiście że tak prawie wszystkie wielkie światowe imperia są i były wielokulturowe - Rzeczpospolita, USA, Wielka Brytania, Cesarstwo Austro-Węgier, czy nawet współczesne Chiny. Kraje mono zapadają się szybko w swoich skorupach i w skostniałych systemach tylko trwają. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 czerwca 2016 14:28
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:18:56
Scarry napisał(a):powód bardzo prosty - ogromna kasa. Parę lat temu syn przerwał studia zarządzania w Polsce i zorganizował sobie pracę w Oslo plus życie prywatne w Szwecji. Tam jest to dośc płynna granica, Szwedzi i Norwegowie przemieszczają się "jak po swoim", bardzo bym chciał żeby kiedyś Polacy, Niemcy i Czesi tak potrafili traktować swoje państwa.
ale za taka integracja byla wiekszosc polakow! Natomiast Wiekszosc nie akceptuje pewnie narzucania imigrantow i polityki multikulti, podwojnych standardow dla zachowan silniejszych panstw czy tez wchodzenia z butami w kazdy fragment zycia...
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:21:22
Scarry napisał(a):od samego początku mylisz pojęcia masowe z jaskrawymi przypadkami albo dalej manipulujesz świadomie, albo nieświadomie, nie wiem co gorsze
zachowujesz się tak jakby powiedzieć że jako że Breivik zabił 70 osób, to jasna sprawa że wszyscy Szwedzi są psychotycznymi masowymi mordercami.
nie mój poziom rozmowy.
Nie wiem do kogo to było, ale... Breivik jest Norwegiem. EDIT: Ok, już wyedytowałeś i wiem, że do @bankrucika. Scarry napisał(a):
wszystkie wielkie światowe imperia są i były wielokulturowe - Rzeczpospolita, USA, Wielka Brytania, nawet Chiny. Kraje mono zapadają się szybko w swoich skorupach i w skostniałych systemach tylko trwają.
A Japonia? To tylko dowód, że wielokulturowość jest powszechna. Ale wcale nie jest GWARANTEM rozwoju. Poza tym, w wielu przypadkach najpierw jest sukces danego kraju, a potem rodzi się wielokulturowość (patrz Niemcy). Bo z sukcesu wielu chce czerpać korzyści, a biednego nikt nie odwiedza.
Edytowany: 27 czerwca 2016 14:31
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:23:22
miałem napisać Nordycy - fixed łapanie za słówka nie jest sposobem merytorycznej rozmowy. edit Japonia - doskonały przykład społeczeństwa mono, które osiągnęło sukces, ale totalnie utknęło z rozwojem przez brak świeżej krwi, brak wzbogacenia etnicznego i kulturowego państwa. Zamknięcie w jednej kulturze. Trwa, zadłuża się straszliwie, a nie rozwija. Nie ma szans długoterminowo, przy zróżnicowanych kulturowo Chinach czy Indiach. Cytat:Ale wcale nie jest GWARANTEM rozwoju. nic nią nie jest. Za to możesz zwiększyć lub zmniejszyć szanse dla obywateli swojego kraju na taki długoterminowy rozwój. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 czerwca 2016 14:35
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:30:29
polskie towarzystwo płaskiej ziemi ma WIELU członków (bo coś prawie 20 000), jeszcze więcej wielu ludzi wierzy w abstrakcje jak wklęsła ziemia, reptalianie itd. Nie znam w rozważaniach pojęcia wielu.
Może nieco rozjasnią Ci informacje z sekcji antyterrostycznej francuskiej prokuratury, która po zamachach w Paryżu podawała, ze służby muszą tam monitorować kilkanaście tysięcy osób. Jest to mniej niż liczy Polskie Towarzystwo Płaskiej Ziemi, wiec tylko Ci gratulować kolejnej analogii. Nie znasz pojęcia "wielu" to wyjaśnię Ci pojęcie "niewielu". Z tej samej prokuratury poszła do mediów otrzezwiająca informacją, że jeśli tylko 1% muzułmanów we Francji popiera ISIS w walce z Zachodem, to mają na swoim terenie 50-70tys ich potencjalnych sympatyków. Zastanów się nad egzekucjami wykonywanymi w biały dzień w europejskich miastach zanim zaczniesz pisać idiotyzmy o płaskich stopach.
żyjesz Frogu w totalnie monokulturowym, monojęzykowym i monoreligijnym kraju którego rozwój już dawno sparaliżował całkowity brak wielokulturowości, brak mieszania kultur i i ideii. Żyjesz w najbardziej monolitycznym kraju Europy. I kurcze naprawdę nie widzisz jak źle to działa ?...
........
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:41:37
Dajcie spokój z tematem Imperiów, to się tu nie zmieści. Scary w jednym zdaniu obejmuje 15 porządków i 3 żywoty. Gdyby wiedział sam o czym pisze, nigdy by nie wprowadzał tego do dyskusji w takiej formie. Ujął to tak, jak każdą ze swoich "analogii" :) Tak, każde Imperium (prawie każde, poza np. Japonią, która jest zarówno państwem jak i imperium) jest/było ze swojej definicji wielokulturowe. Tylko co to w tym temacie ma do rzeczy, to strach pytać. Sugeruję zapoznać się z Arnoldem Tonybee, Spenglerem, Konecznym, Huntingtonem, a nie kształtować wyobrażenia na podstawie ideologicznych felietonów w gazetach.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2016 14:49:57
Scarry napisał(a):@bankrucik od samego początku mylisz pojęcia masowe z jaskrawymi przypadkami albo dalej manipulujesz świadomie, albo nieświadomie, nie wiem co gorsze
zachowujesz się tak jakby powiedzieć że jako że Breivik zabił 70 osób, to jasna sprawa że wszyscy Nordycy (fixed) są psychotycznymi masowymi mordercami.
nie mój poziom rozmowy.
. juz na wstepie naszej dysputy wykazalem kto rzeczywiscie manipuluje...:-) i kto ciagle uzywa argumentow ad personam...scarry kazdy kto poczyta twoje wczesniejsze komentarze wyrobi sobie sam zdanie :-) jak ktos z twoich oponentow wskazuje oficjalne dokumenty, raporty prokuratur czy sluzb specjalnych na temat imigracji muzulmanskich i multikulti to wtedy przytaczasz swoje przemyslenia lub swojej rodziny siegajace najdalej czubka wlasnego nosa.. i traktujesz jako prawde objawiona :-) moze kiedys bedziesz w stanie siegnac dalej a przede wszystkim uczyc sie na czyis bledach... a skoro jest to forum o zarabianiu to polecam zeby kazdy zrobil sobie rachunek przychodow i kosztow dla gospodarki polityki multikulti :-) :-)
|
|