Notowanie portfela #7 - 23 września 2016Zysk: +1846,73 zł (było 35,76zł zł,
+1810,97 zł)
Stopa zwrotu: +9,23% (było 0,18%,
+9,05%)
Benchmark: WIG z dnia 23.09.2016 47865 (+261pkt,
+0,05%) WIG dnia 05.06.2016 47604
Wynik obecny portfela i skład:
kliknij, aby powiększyćNajpierw uzupełnienie
S 39 szt AST po 52,66 zł (+49,37 zł, +2,47%) - powód ? Mimo wcześniejszego obiecującego setupu, spółka nie umie się trzeci tydzień z rzędu z tej konsoli wybić. Pewnie kiedyś się wybije, ale zgodnie z zaktualizowanymi zasadami - jeśli nie ma wybicia przez 3-4 tygodnie dla nowej pozycji (połówki) a mam inne spółki na celowniku, to zwalniam taką pozycję i szukam lepszej.
Odnośnie całego portfela, po "wakacjach" w czerwcu i lipcu, w połowie sierpnia zacząłem mocno wchodzić w spółki i szybko zwiększać alokację. Minione 6 tygodni było udane, bo udało się zrobić 9% na portfelu w tym czasie, bez większych obsunięć. Rynek sprzyja, z obecnego składu portfela jestem zadowolony, bo każda ze spółek spełnia moje kryteria (obroty, technika, "story") a do tego idą w dobrym kierunku. Jedynie ETF na giełdę niemiecką średnio sobie radzi - prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zgodnie z zasadą "zbyt długiego boksowania konsoli" wyleci.
Zwracam też uwagę że udało się mocno pobić WIG - chociaż przy tak słabym W20 i na 2tier market to nie jest jakieś wielkie osiągnięcie ;).
Transakcje zakończone:
kliknij, aby powiększyć9 transakcji więc "troszkę" sporo, jednak głownie ze względu na operacje na W20. Mała analiza:
FPGE - day

kliknij, aby powiększyćPozycja zajęta (S) na wybiciu dołem 11,5 zł. Potem dokupiona w podobnym miejscu na "powrocie" kursu. Niestety konsolidacja nie rozwiązała się przed wygaśnięciem kontraktu dlatego ręcznie domknąłem na małym zysku (który kwotowo okazał się najwyższy z domkniętych). Pozycję oczywiście należało odnowić na kolejnej serii kontraktu - zbytnio z tym zwlekałem licząc na ponowne podbicie do 11,5-11,6. Przyszedł min. energetyki i sprawę pozamiatał ;). Obecnie spodziewam się podbitki do 10,9 - tam dobre miejsce na nowego shorta. Trend spadkowy oczywisty.
RCFL3W20 - day

kliknij, aby powiększyćCóż - plan był prosty, wybicie 1815 i wejście w longa na cercie. Gdyby to był kontrakt pewnie dałbym TP ok. 1865 i zakończyłoby się to niezłym zyskiem, ew SL byłby znacznie krótszy. Chciałem jednak mieć pozycję na "trochę" dłużej więc cert. Efekt ? Po dotarciu do oporu kurs odpadł (wyraźna formacja świecowa) co zlekceważyłem i skończyło się na SLu 10%. Wniosek - jak wybicie szybko się kończy to trzeba szybko z niego wyjść...
Poza tym sporo pozycji domkniętych blisko BEPa więc nuda, dużo ciekawiej na otwartych poz, mam nadzieję że będzie okazja je potrzymać dłużej i dobrze poprowadzić.
Oczywiście kolejne notowanie muszę odnieść też do zmian w strategii z poprzedniego:
Cytat:1. Będę starał się trzymać jeden instrument naśladujący rynek/indeks w portfelu (w zależności od trendu, na wzrosty lub spadki) - póki co jest to RCFL3W20. Powód - w przypadku gdy rynek rośnie, warto w nim partycypować a mając tylko konkretne spółki nie jest to pewne (gdyż one akurat mogą nie rosnąć i nie być skorelowane z indeksem).
Ta pozycja jak widać był dość kosztownym błędem. Pomysł jest mimo wszystko dobry, jednak lepiej go realizować ETFem albo kontraktem, ale gdy indeks JEST w trendzie wzrostowym a nie bocznym/spadkowym. A najlepiej jak jeszcze wykazuje siłę relatywną.
Cytat:2. Z moich analiz wynika, że często cierpliwość przy wybiciach z konsoli jest chybionym pomysłem. Dobry przykład to AGT - zamiast czekać na korektę już przy pierwszych wzrostach o 15% z wolumenem (sesja z 20 lipca) należało agresywnie kupować (mimo sporego ryzyka i odległego SL).
Tutaj nic się nie zmienia, wręcz wybicia na EEX czy APR to potwierdziły.
Cytat:
5. Jeśli skala wzrostu jest bardzo duża po wybiciu (znów AGT czy STP z ostatnich) - TP na silnym oporze i przy pojawieniu się symptomów korekty nie jest wcale pozbawione sensu. Przy czym skala wzrostu powinna przekraczać 40-50%
.
Domknięcie ASB było potwierdzeniem tej zasady i póki co wygląda że słusznym - ASB jest w konsolidacji na podobnych poziomach. Wręcz rysuje podwójny szczyt (jeśli nie wybiją 2,5 górą).
Odnośnie planów:
1. Bardzo możliwe że wyleci ETF na DAXa.
2. Mam 3 spółki na oku, choć wybić nie brakuje - na pewno kupię jedną z nich za pół pozycji w nowym tygodniu. A może nawet dwie.
3. Jeśli będzie okazja to wejście w shorta na PGE