PARTNER SERWISU
yhdkxehs
19 20 21 22 23

W stocks 2016 - portfel pasywnego inwestora vol. 2

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 14 grudnia 2016 08:46:41
Kupiony VTG po 3,04 ; 657 szt. (pół pozycji)

Decyzja o sprzedaniu EEX póki co wyglada na słuszną. Tak dobrze nie było z 11B który kontynuuje wzrosty i jednak to nie był false break. Teraz jednak już tego pociągu nie ma sensu gonić - jeśli zawróci do wsparć ew można wchodzić. Osobna sprawa dość ciekawym jest, że rynek na zamknięcie GR zareagował tak dobrze.

W portfelu 5k gotówki. Plan na nią to uzupełnienie VTG, pozostałe 3k na certyfikat na ropę albo na fut PKO. Oba technicznie ciekawe i na granicy sygnału.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 27 grudnia 2016 20:41:45
Dokupione dziś VTG do pełnej pozycji (1300 szt) po 3,09. Potem kurs się cofnął ale dalej wygląda to obiecująco:

kliknij, aby powiększyć

Po wybiciu oporu na 3,0 kurs w korekcie, zakładam że poniżej 2,9 już wracać nie powinien. Trochę brakuje obrotów jak i to wybicie nie jest z kategorii bardzo silnych, ale potencjał na 3,74 jest (ok. +20%).

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 27 grudnia 2016 21:51:50
Ropa wygląda ciekawie. Można się dopatrzeć nawet małego trójkąta, sugerującego kontynuację zwyżki.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 grudnia 2016 11:25:57
Ciągle nie mogę się na ropę zdecydować (bo i sygnału ciągle klarownego brak), dlatego uzupełniłem portfel MDG.

K 10 szt MDG po 301 zł

W ten sposób mam praktycznie 100% portfela w akcjach. Nie zakładam dobierania ONC póki co (korekta na nim już dawno powinna się skończyć, najciekawiej wygląda po takich wzrostach dzienne RSI...), reszta pozycji "pełna".

Na MDG decyzja typowo techniczna:

MDG week

kliknij, aby powiększyć

Test 330 wydaje się praktycznie pewny, a dalej ? Sky is the limit ;).

Jutro lub pojutrze podsumowanie roczne portfela, będzie też opis zmian w strategii, bo z badania tegorocznych transakcji wyszły ciekawe wnioski ;).

catchduck
0
Wysłane: 29 grudnia 2016 11:44:38
A nie obawiasz się wcześniejszego domknięcia luki na dziennym interwale?
Chodzi o to, czy ciut nie za wysoko kupowałeś?
Co do wniosków, myślę podobnie.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 grudnia 2016 12:36:59
W scenariuszu "konsolidacyjnym" - domknięcie luki jest możliwe. Taki scenariusz to dotarcie do 330-334 zł i korekta z domknięciem luki. W takim przypadku trzeba będzie wziąc te 10% z rynku i czekać. Jeśli jednak te poziomy też skutecznie zaatakują powrotu do tej luki możemy już nie zobaczyć. Dobry przykład silnego trendu gdy do luk kurs już nie wracał do 11B w listopadzie 2014.

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 29 grudnia 2016 12:53:49
A co powiesz o PGS Software, bo tam z hukiem padł silny opór na 13zł...salute

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 grudnia 2016 15:09:09
PSW jak najbardziej jest ciekawe. Reko Trigona pomogła złamać opór, pojawiły się spore obroty na wybiciu, prawdopodobnie nastąpi niedługo test ATH 15 zł. Zagrożeniem dla tego scenariusza jest budowa RGRa (prawego ramienia), póki co jednak to ciągle długoterminowy trend wzrostowy, a fundamenty (drogie euro i usd) powinny go wspomagać.

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 29 grudnia 2016 16:45:18
A nie buduje się właśnie litera "W"...?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 grudnia 2016 20:02:53
W vel 2dno jeśli już to się zbudowało :)

PSW day

kliknij, aby powiększyć

Zasięg 2 zł więc 14,9 - jak najbardziej prawdopodobne z racji strefy oporu ok 15 zł. W szerszym kontekście trudno mówić o W skoro na PSW jeszcze nigdy trendu spadkowego nie było ;)
Edytowany: 29 grudnia 2016 20:03

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 30 grudnia 2016 22:21:44
Ostatnia sesja giełdowa 2016 roku za nami, czas więc na podsumowanie roczne portfela :)

Notowanie portfela #9 - 30 grudnia 2016 - ROCZNE

Zysk: +2811,57 zł (było +1595,88 zł +1215,69 zł)
Stopa zwrotu: +14,06% (było +7,98%, +6,08%)
Benchmark: WIG 30.12.2016 = 51754 (+3280pkt, +6,76%) WIG dnia 3.12.2016 48474

kliknij, aby powiększyć

Grudzień dla WIGu był fantastyczny (wzrost +6,4%), mojemu portfelowi udało się nadążyć za szybko rosnącym indexem a nawet go pobić o 1,5%. Był to dla WIGu najlepszy miesiąc od marca 2016 - tu uwaga, po marcu były spadki w kolejnych trzech miesiącach na WIGu co mój portfel wtedy też odczuł bardzo mocno, tym razem mam nadzieję że powtórki z rozrywki nie będzie. Obecnie portfel wypełniony akcjami jest praktycznie w 100%.

Jeszcze dla zainteresowanych - prywatnie wykręciłem w tym roku BARDZO podobny wynik procentowy - z czego jestem umiarkowanie zadowolony, bo celem była dwucyfrowa stopa zwrotu i to się udało wykonać.

Transakcje zakończone:

kliknij, aby powiększyć

W końcu PASYWNY miesiąc :). Sprzedane EEX gdy było widoczne że konsolidacja potrwa dalej i nici będą z tego wybicia. Decyzja słuszna bo udało się wyjść z zyskiem (symbolicznym ale jednak).

Transakcje w całym roku:

kliknij, aby powiększyć

Szczerze jak to zobaczyłem to się mocno zdziwiłem. Wydawało się że portfel był prowadzony pasywnie, tymczasem aktywność była spora, wręcz moim zdaniem za duża. Łyk statystyki:

22 transakcje zyskowne (63%)
13 transakcji stratnych (37%)
35 razem
po odliczeniu transakcji bliskich 0% (+3%, -3%) mamy wynik 11 do 10 czyli 52% trafności. Średnio, choć jak na trendowy system nieźle (średnie są bliższe 40-45%). Gorzej sprawa ma się jeśli idzie o Risk/Reward. Transakcje stratne jak widać sięgały ok 10% maksymalnie, zyskowna na 32% była tylko jedna, reszta bliżej 10-8%. Wynik zbudowała się bardziej trafność niż R/R co martwi, bo założenie było zupełnie inne (średnie zyski 30%, straty 10% dla przypomnienia). Tutaj widzę spore pole do poprawy.

Szukając przyczyn głębiej takiej a nie innej zyskowności doszedłem do kilku wniosków.

#1 Spora wolatywność stopy zwrotu uzależniona w dużej mierze od rynku

kliknij, aby powiększyć

Spora koncentracja w portfelu (średnio 5 walorów, max 7) spowodowała spore ruchy w stopie zwrotu. Tak na plus jak i na minus co widać powyżej bo portfel z +10% potrafił zanurkować w kilku % stratę, za drugim razem nurkowanie było łagodniejsze ale też spore. To duży minus koncentracji, gdyż psychicznie nikt nie lubi gdy wypracowane zyski topnieją albo zamieniają się w stratę. Co więcej mocno "mieszał" tu sam rynek:

kliknij, aby powiększyć

Gdy portfel doganiał lub przebijał benchmarki (vide maj) nastepowało załamanie. Gdy rynek odbijał porfel gonił go wolniej - tutaj winy sporo jest mojej bo parę razy zareagowałem z opóźnieniem kilku tygodni na wzrosty. Tak na marginesie jest spore narzekanie w mediach na giełdę - 18% WIG, WIG40 22% wzrost - jak dla kogoś to słabo to chyba gdzieś zagubił rozum... Ciekaw jestem ilu zarządzających tak na marginesie w tym roku pobiło WIG40, mi się udało prawie dobić do WIGu i pokonać sWIG - nieźle choć niedosyt jest.

Wnioski: a) Zastanowić się nad istrumentami pochodnymi na spadki jako uzupełnienie portfela, b) luźniejsze % stop lossy, gdyż spółki często szybko odrabiały spadki ale po wybiciu ciasnych SLi c) szybsza reakcja na koniec korekt w przypadku pozostawania na gotówce
Większej dywersyfikacji nie rozważam bo nie o to chodzi by mieć stopy zwrotu jednocyfrowe ;)

#2 Zbyt duża rotacja w portfelu
Tutaj bez obrazka, ale średnio w portfelu walory gościły ok. 30 dni, to zdecydowanie zbyt krótko i zbyt często następowały rotacje. Powody to wybijanie SLi, ręczna sprzedaż gdy nie widziałem potencjału wzrostu (różnie z trafnością było) czy też kasowanie zysków (j/w). Zyski są funkcją czasu więc wydłużenie czasu inwestycji powinno je zwiększyć, zwłaszcza w systemie trendowym. Jak widziałem WD sprzedał akcje z 14 000% przebitką po 7 latach trzymania bodaj, w tym długim terminie coś jest ;). Docelowo w następnym roku średnio walory powinny być w portfelu ok. 100 dni a nie 30.

#3 Dobre wyniki na kontraktach

kliknij, aby powiększyć

Spore zaskoczenie dla mnie, bo kontrakty miały być tylko dodatkiem i zabezpieczeniem tymczasem udało się na nich przyzwoicie zarobić mimo iż wielu ich nie było. Tutaj częsta rotacja prawdopodobnie poprawiła wyniki w przeciwieństwie do akcji. Zakładam tutaj, częstszą grę na spadki na kontraktach na akcje i ew zabezpieczenia. Problemem jednak jest wielkość portfela - nie chcąc wchodzić w dużą dźwignię (ponad 3) nie mogę sobie pozwolić na np ponad 50% wypełnienia portfela i posiadanie futa na mwig40 czy wig20 jako zabezpieczeń.

#4 Co drugi sygnał płaci, ale za to jak...
Znów bez obrazka, ale po analizach z tego roku okazało się że w porfelu miałem takie akcje jak 11B, CDR, LWB, OPN - które dałyby naprawdę świetnie zarobić i były hitami w skali roku (zwłascza CDR). Niestety nie udało się na nich zarobić aż tak wiele, były zyski ale mniejsze od np. rocznych stóp z nich zwrotu. Okazuje się że z wybić ok co drugie jest "pewne" i potrafi naprawdę dobrze zapłacić jeśli jest to dobrze prowadzona pozycja.

Wnioski: Znów cierpliwość i poprawa w prowadzeniu rosnących pozycji. Nawet kosztem obsunięć kapitału, luźniejszy kroczący SL (ok 15-20%) co powinno się przełożyć na mniejszą rotację, niższe prowizje jak i wyższe stopy zwrotu z "trafionych" walorów. Co z drugą połową wybić ? Tutaj akurat problemu nie ma - dość skutecznie je eliminowałem, w tym roku żadne z wybić które zakończyło się fiaskiem (stratą do 10%) nie przerodziło się w jakiś wielki trend wzrostowy - najwyżej konsolidację. Wyniki podkręcić można by agresywniejszym piramidowaniem pozycji (tj. dokładaniem więcej niż drugiej części pozycji w już uformowane trendy wzrostowe), jednak to działoby by się kosztem jeszcze większej konsolidacji portfela czego bym nie chciał bo to nie jest strategia "złotego strzału" ;).

#5 Podatek nie taki straszny
Udało się zarobić % całkiem nieźle, nominalnie to jednak średnia jedna pensja, więc i podatek nie jest zbyt duży bo wyniesie 358 zł. Odejmę tą kwotę w kwietniu przy prowadzeniu portfela. Gdy portfel jak i zyski będą większe trzeba będzie myśleć bardziej o optymalizacji podatkowej w nim. Póki co jednak temat nie istnieje.

Plany:
1. Wykonać wnioski z powyższej analizy :)
2. Obserwacja ONC - korekta na nim powinna być od dawna zakończona, RSI jest baardzo nisko, gdyby było wyłamanie dołem poziomów 160 zł realizacja straty i ew dokupienie MDG.
3. Dalej obserwuję ropę, która niezbyt może się zdecydować.

Uważam że 2017 rok może być rokiem surowców, co już wcześniej sygnalizowałem kupując KGH. Jeśli tak się stanie z pewnością w portfelu zagości dźwigniowana ropa, może też cukier (który chyba skończył korektę) - tak na marginesie cukier w 2016 zrobić up 50% ponad czy gaz (też ciekawy) - znów więc możliwe będzie użycie certów x3. Obserwować też będę złoto i srebro które ostatnio mocno oberwały ale możliwe że były to tylko rozbudowane korekty wzrostów zapoczątkowanych w połowie 2016.
Mam też nadzieję że dla czytelników uda się ruszyć z dużą niespodzianką, która była planowana na ten rok ale "nie wydała".

Wszystkim czytającym kronikę życzę udanych inwestycji w 2017 roku i sporych zysków. Jak i też sporo szczęścia i zdrowia - bo te się też bardzo przydają (polecam wywiad z Panem Jakubasem ostatni i jego tłumaczenie dot. Titanica ;).
Edytowany: 30 grudnia 2016 22:25

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 1 stycznia 2017 11:39:58
Dzięki za podsumowanie. Policzyłeś może ile wydałeś na prowizje? Przy dość krótkim czasie trzymania papierów w portfelu może być to spore obciążenie (tym bardziej gratuluję wyniku).

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 stycznia 2017 16:06:09
K 4 szt ONC po 165,05

Nie miałem pomysłu na 668 zł pozostałej gotówki więc wystawiłem takie zlecenie i o dziwo dziś weszło i uzupełniło nieco pozycję na ONC. Razem więc mam 15 szt, docelowo powinno być ok 20, może później z zysków się to powiększy.

@leniuch

Myfund chyba nie ma takiej opcji by automatycznie to zliczyć, więc muszę policzyć prowizje na piechotę co chwile zajmie. Ale wrzuce w wolnej chwili bo pewnie trochę tego było...

catchduck
0
Wysłane: 3 stycznia 2017 11:54:43
Jak należy traktować górny cień na ONC? Czy to klasyczna walka popytu i podaży, czy wykres mówi nam coś więcej, w połączeniu z wyprzedanym RSI?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 stycznia 2017 11:58:26
S HEL po 9,30 +13,61% (+560,61 zł)

Po 99 dniach trzymania ;), HEL jednak sprzedaję z niezłym zyskiem. Powody ? Dwa:

1. Wykres HEL week

kliknij, aby powiększyć

Kurs jest pod oporami na 10-9,6 zł. Oczywiście wybicie ten strefy daje długoterminowy sygnał kupna, jednak RSI jest dość wykupione, możliwe też że będzie się kształtować duży oRGR i potrzeba prawego ramienia do niego co dawałoby potencjał spadków nawet do 6 zł. Nawet przy braku takiego "czarnego" scenariusza, kurs może pod oporami jeszcze się trochę konsolidować.

2. Drożejący dolar
Mimo, iż liczyłem na to że wybicie na USDPLN okaże się false breakiem, żwyżka się utrzymuje i raczej będzie mieli nowy trend wzrostowy na "zielonym" po wybiciu z konsolidacji.

kliknij, aby powiększyć

Kurs odbił się od wsparcia (dawny opór)na 4,14. W tym tygodniu mamy wzrosty, możliwe że NBP odpuścił interweniowanie (z pewnością do rozliczeń zbijali kurs USD w ostatnim tygodniu roku), więc powinny być dalsze wzrosty, minimum do poziomów 4,27-4,30. Samo wybicie z konsolidacji na USDPLN ma zasięg ok 4,60 zl. Tak wysoki kurs USD będzie miał negatywny wpływ na wyniki HEL który w nim kupuje surowce.

3. Inwestycja w ropę:
W końcu chyba mamy trwałe wybicie oporów na 54 USD, jest obiecujący oRGR. Dlatego kupuję dźwigniowany ETF x3 za 2 tys (w przyszłości ew go uzupełnię do 4k)

kliknij, aby powiększyć

K 1000 szt RCFL3OIL za 2,10 zł

Docelowo resztę gotówki rozdysponuję na uzupełnienie MDG (1k) i ONC (1,5k). Portfel jednocześnie wchodzi w lekką dźwignię (cert jest wart 6,3k) ok 1,2x.
Edytowany: 3 stycznia 2017 12:01

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 3 stycznia 2017 12:15:54
catchduck napisał(a):
Jak należy traktować górny cień na ONC? Czy to klasyczna walka popytu i podaży, czy wykres mówi nam coś więcej, w połączeniu z wyprzedanym RSI?

Ja bym to interpretował jako dziurawy arkusz/niską płynność.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 stycznia 2017 15:02:40
Cytat:
catchduck napisał(a):

Akurat śledziłem ta akcję ;), poranny wzrost został szybko wykorzystany przez podaż i "zasypany". Mimo wszystko jednak jak widać "griduję" tą pozycję mimo iż jest na minusie obecnie. Przed spółką perspektywa dobrych wyników za 4Q, wcześniej były silne wzrosty więc większa korekta nie jest niczym dziwnym. Wcześniej sądziłem że nawet poziomu 170 nie naruszą, obecnie wsparcia to 160 i 140 zl.

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 3 stycznia 2017 15:09:12
Wojtek, z tego co pamiętam myślałeś o FPKO, dziś ładne wybicie(?)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 3 stycznia 2017 17:51:05
Gdy spojrzałem w pracy na ceny ropy, pierwsze co pomyślałem to "trzeba sprawdzić jak Wojtek (nie czy) kupił ropę na wzrosty" ;) Dalsze wzrosty wyglądają na nieuniknione. Szkoda tylko że wszystko będzie drożeć.

Edit: cofam co powiedziałem :P
Edytowany: 3 stycznia 2017 18:00

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 stycznia 2017 18:03:40
@Yaroman
PKO week

kliknij, aby powiększyć

Poza obrotami na wybiciu które są póki co mocno średnie to wygląda to świetnie. Kupiłem futy w prywatnym portfelu dziś po 28,8 ok, mam nadzieję sprzedać je przed rozliczeniem po ok 37. Tutaj już nie starczyło kasy by taką transakcję pokazać, ale jeśli będzie możliwość (środki + korekta pko) to dokupię i tu. Podobnie zapatruję się na Getin - tu jednak do wybicia trochę brakuje (a całkowicie odrzucam GetinNoble - bo jeśli miałoby coś upaść z grupy LCz to noble).

Ropa kupiona, ale póki co próbuje zanegować to wybicie, niezła zmienność, raj dla DT. Jeśli 53 nie utrzymają na brent to będzie trzeba odpuścić.

W prywatnym portfelu oprócz tutaj podanych mam jeszcze Bowim (jeszcze z zeszłego roku), a dziś doszło trochę obligacji GPW z nowej emisji.
Edytowany: 3 stycznia 2017 18:05

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,274 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat