Koniec efektownego tygodnia. +4,41% więc trudno narzekać na taki rynek ;) (WIG +3,6% !). Kwestia że rynek dotarł naprawdę wysoko...
WIG week

kliknij, aby powiększyćJaki scenariusz przewiduję na nadchodzące tygodnie ? Wyłamanie szczytu z 2015 na WIGu to już jest formalność i stanie się to pewnie w poniedziałek. Przy takiej sile jak i wykupieniu indeksu spodziewam się że dotrzeć mogą do 58 tyś (dawny stary opór z 2008) i powinni zrobić pułapkę na byki. O korekcie w okolice startu tej hossy (49 000) raczej nie ma mowy, raczej 55000 powinno działać wystarczająco dla byków. Na W20 możliwe ze dobiją do 2206 pkt i też potrzebna będzie jakaś korekta. W długim terminie cel jest jasny na WIGu - 68 000 pkt, na W20 2550 - jedno i drugie moim zdaniem osiągniemy jeszcze w tym roku.
Co tydzień przeglądam na zamkniętych świecach tygodniowych jak radzą sobie moje walory. Jak dotąd takiej analizy tu nie było więc wrzucam:
Getin week (1,16 zł +39,99%)

kliknij, aby powiększyćCzarny koń portfela, jak i mój wybór do konkursu radzi sobie świetnie. Na takie zagrania poluję, teraz pora to odpowiednio rozegrać. Mój długoterminowy cel na walorze to 3,10 zł choć może i do 4,50 zł się uda dociągnąć. Krótkoterminowo liczyłem na 1,7 i to praktycznie się już prawie ziściło. Spodziewam się reakcji na ten poziom w postaci większej korekty i retestu poziomów 1,4-1,44.
SL pod 1,4
Vantage week (3,08 zł +10,84%)

kliknij, aby powiększyćO dziwo obecnie drugi walor wg stopy zwrotu portfela. Cel jest niezmienny tzn 3,70 zł (20%). Może mało ambitnie w porównaniu z GTN, jednak prawdopodobieństwo jego spełnienia uważam za bardzo duże. Po pokonaniu tego oporu VTG może i powędruje dalej, bo fundamenty są ciekawe. Obecnie mozliwe przytrzymanie dłuższe w okolicach 3,3-3,4 (ew podaż by np. "skłonić" kogoś do oddania akcji w wezwaniu). SL lekko ponad BEP
PEP week (14,04 zł, +5,78%)

kliknij, aby powiększyćPodobnie jak Getin - uważam że i PEP ma duży upside. Jako wybicie wygląda wprost idealnie, obroty, mocne świece, jedynie konsola nie za długa... Mój target to min. 21,5 zł (50%) Może uda się dojść dalej, zobaczymy (27-30 zł ?!). Póki co spółka dopiero zebrana do wystarczającej wartości (miałem wrażenie ze nikt mi akcji nie chce oddać :P) stop z dziennego pod 13,5 więc do BEP jeszcze brakuje.
Helio week (11,48 zł, +3,02%)

kliknij, aby powiększyćHelio już "było grane". Złapałem je wtedy trochę późno bo w połowie trwającego trendu (idealnie byłoby gdzieś po 4-4,5 zł - ale ta świeca wybijająca...). Wydawało się że po dojściu do 10 zł i spieniężeniu zysku (+13%) sprawa jest zamknięta. Spore obroty na wybiciu oporu i dogodne miejsce po korekcie przyciągnęły mnie znów do waloru - zobaczymy czy to będzie udana kontynuacja. 14,8-15 zł zakładam jako minimum możliwości ruchu (30%), jednak może uda się dobić nawet do 26 zł ? Dość dogodny SL pod 10,7.
Forte week (81,71 zł +2,67%)

kliknij, aby powiększyćChciałem mieć spółkę z mwig40. Chcieć to jedno a znaleźć coś ciekawego w tak "zgrzanym" indeksie to osobna sprawa. Nie wypaliło GTC więc wpadło FTE po wybiciu z dłuższej konsoli. Spółkę znam dobrze, dała wcześniej świetnie zarobić. Wtedy jednak była mało komu znana i kosztowała ok 10 zł a jedynym jej plusem były duże dywidendy. Teraz to bardziej prime stock, celujący w nowe ATH z dużo wyższą wyceną. Celu nie określam i raczej nie wierzę w trzycyfrową stopę zwrotu jak wcześniej, ale liczę że spółka będzie podążać w tempie podobnym do rosnącego mwigu (a ten potencjał na min 20% jeszcze ma). SL 79 zł.
KSG Agro week (2,78 zł +2,14%)

kliknij, aby powiększyćPo korekcie 13% poprzedniego ruchu, w tym tygodniu jest reakcja na wsparcie i na wykresie tygodniowym wygląda to jak zaproszenie do ataku na lukę z 2014 roku. Na dziennym wykresie już tak rózowo nie jest, pozostaje poobserwować co wymyślą. Chciałem mieć ukraińską spółkę w portfelu, bo hossa na nich trwa od ponad roku i może jeszcze trochę potrwać. Nie ma tu NC - a pretendowała Agroliga po wybiciu w połowie stycznia, ta obecnie już tak świetnie nie wygląda (RGR nawet narysowany) Agro jest w spokojniejszym trendzie i wydaje się obecnie pewniejsze. Cel ? Góra luki czyli 4,5 zł (60%). Teoretycznie możliwe i 13 zł... SL pod 2,75.
Tak na marginesie cyzo ma tą spółkę chyba od wybicia z kwietnia 2016 ? Jak widać z efektami :).
BZWBK week (343,3 +1,11%)

kliknij, aby powiększyćPodobnie jak Forte z mwigu40, to BZW jest ekspozycją na W20. Pewnym było że musi to być bank (surowcowy KGHM domknąłem i póki co potencjału dla mnie nie ma), wchodziło w rachubę jeszcze PKOBP ale tam musiałbym wchodzić na początku roku (setup bardzo fajny, prywatnie miałem longi i przy 31,5 skeszowałem). Obecnie możliwa korekta nawet do 325 (ostatnie świeczki wskazują na taką mozliwość). Target na 395-400 zł (15%) - trochę mało niestety, brak ew dywidendy też sytuacji nie poprawia. Jeśli będzie sposobność to możliwe że tutaj podmienię na inny "temat" z W20 w dobrym miejscu. Póki co jednak W20 ma jeszcze parę punktów do zdobycia ;). SL póki co pod 320.