PARTNER SERWISU
ggviejkq
3 4 5 6
sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 14 marca 2017 09:44:09 przy kursie: 9,49 zł
Faktycznie, trochę to trwało. Kurs otworzył się na 35,7-proc. minusie.. i spada dalej (obecnie już prawie -40 proc.). Odwracające się banki to w takich sytuacjach bardzo mocny cios, czasem nokaut.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

tuvok
0
Wpisów: 20
Wysłane: 14 marca 2017 11:58:47 przy kursie: 9,49 zł
No właśnie - kluczowe pytanie brzmi teraz - czy po wypowiedzeniu umów przez banki, abstrahując od sytuacji z VATem, ta firma ma jeszcze szansę na cokolwiek innego niż bankructwo?

tuvok
0
Wysłane: 14 marca 2017 13:59:54 przy kursie: 9,49 zł
Właściwie najbardziej absurdalne w całej tej sytuacji jest to, że firma zarówno od strony fundamentalnej jak i technicznej była jeszcze 2 tygodnie temu idealną inwestycją. Technicznie - ponad dziennym MA-200, w silnym trendzie wzrostowym od wielu miesięcy.
Fundamentalnie - rewelacyjne wyniki do Q3'16 włącznie, rosnące zyski ze sprzedaży, marżowość i rentowność na przyzwoitym poziomie. W dodatku EM-score Altmana powyżej 9! A tydzień później okazuje się, że firma jest na granicy updałości. Zacznę wierzyć w niektóre teorie często przytaczane na forach prasy "popularnej", że giełda to jeden wielki przekręt, bo nie widzę zupełnie żadnych przesłanek, aby np. 2 tygodnie temu przewidywać taki rozwój wydarzeń. Sprzedaż połowy akcji przez właścicieli nie zawsze oznacza, że firma leci na pysk więc dla mnie to żaden argument. Pamiętam jak szefostwo CCC wyprzedawało swoje pakiety przy poziomach cenowych ok. 100 zł dwa lata temu i nic z tego specjalnego nie wynikło.
A piszę to dlatego, że tak naprawdę to nie wiem jakie wnioski moglibyśmy wyciągnąć z tej lekcji, może reszta ma jakiś pomysł :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 marca 2017 14:15:46 przy kursie: 9,49 zł
Trzeba czytać analizy. To ryzyko było eksponowane w zasadzie w każdym omówieniu. I dlatego fundamentalnie wcale tak dobrze nie wyglądała.

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 14 marca 2017 14:22:29 przy kursie: 9,49 zł
@tuvok frazes, ale przypomnę... giełda to ryzyko, nic nie jest pewne.

Dlatego analitycy SW tak uważnie prześwietlają sprawozdania i szukają rys, które w szerszej perspektywie czasu mogą okazać się poważnym problemem

przykład - ubiegłoroczne omówienie @Deogracias:
Cytat:
Wskaźnikowo BRIJU prezentuje się cały czas atrakcyjnie - wskaźnik cena/zysk jest na poziomie 5,9. Oczywiście ocena tej atrakcyjności jest zależna od oceny inwestora dotyczącej ryzyk związanych z działalnością spółki. Ich potencjalna materializacja (np. sankcje urzędu skarbowego, zamrożenie kont bankowych) mogą skutkować gwałtownym załamaniem się kursu akcji.

Źródło: omówienie sprawozdania Briju za okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2015 roku (sprawozdanie roczne )
Edytowany: 14 marca 2017 14:25

tuvok
0
Wysłane: 14 marca 2017 14:38:41 przy kursie: 9,49 zł
anty_teresa napisał(a):
Trzeba czytać analizy. To ryzyko było eksponowane w zasadzie w każdym omówieniu. I dlatego fundamentalnie wcale tak dobrze nie wyglądała.

W każdej albo prawie każdej analizie są jakieś ryzyka. Gdyby na nie patrzeć i nie kupować tylko dlatego, że ryzyko istnieje to właściwie pieniądze trzebaby tylko na lokacie trzymać :)
@sasky - tak, mam świadomość ryzyka na giełdzie i tego że każde wpłacone tam pieniądze mogą już nie wrócić, ale chodzi mi bardziej o to jak to ryzyko minimalizować na przyszłość. Tutaj nie bardzo widzę opcję bo tak jak pisałem wcześniej - jeszcze na początku marca nic nie wskazywało na to, że spółka może zbankrutować za dwa tygodnie.
Zresztą gdyby COKOLWIEK wskazywało na to to OFE NN by nie kupiło pakietu 300k akcji w połowie lutego

Piter18pl
0
Wpisów: 150
Wysłane: 14 marca 2017 14:51:11 przy kursie: 9,49 zł
Cytat:
@sasky - tak, mam świadomość ryzyka na giełdzie i tego że każde wpłacone tam pieniądze mogą już nie wrócić, ale chodzi mi bardziej o to jak to ryzyko minimalizować na przyszłość. Tutaj nie bardzo widzę opcję bo tak jak pisałem wcześniej - jeszcze na początku marca nic nie wskazywało na to, że spółka może zbankrutować za dwa tygodnie.

DYWERSYFIKACJA ... już tylko 3-4 firmy w portfelu i masz spokojniejszy sen :)

tuvok
0
Wysłane: 14 marca 2017 15:06:54 przy kursie: 9,49 zł
@Piter18pl nawet przy dywersyfikacji potrafi zaboleć przy takich spadkach. W moim przypadku jest to jedna z kilkunastu spółek w portfelu a mimo to jest kac ;)

Z innej beczki - zaczyna się ujawnianie kto sprzedał a kto trzyma:
Pioneer Pekao TFI ma poniżej 5 proc. na WZ spółki Briju

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 marca 2017 15:25:54 przy kursie: 9,49 zł
tuvok napisał(a):

W każdej albo prawie każdej analizie są jakieś ryzyka.

Są, ale tak mocno eksponowane jak tutaj to rzadkość. Zarówno ja, jak i Deogracias uważaliśmy taki scenariusz za dość prawdopodobny. Nie często zdarza nam się roztaczać wizję blokady kont bankowych przez fiskus.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 14 marca 2017 17:46:54 przy kursie: 9,49 zł

Cytuję tuvok:

"Zresztą gdyby COKOLWIEK wskazywało na to to OFE NN by nie kupiło pakietu 300k akcji w połowie lutego".

To jest robienie ludziom wody z mózgu. Sposób konstruowania portfela relatywnie dużego funduszu jest zupełnie inny niż pojedynczego inwestora. Dla NN to wtopa, ale nie zachwieje to ich pozycją.

Musieliby być bardzo naiwni, jeśliby nie znali rodzaju prowadzonej działalności i ryzyka z nią związanego. Wystarczą tu raporty ze Stockwatch. Sądzę, że mogli podjąć swoją decyzję jako element skalkulowanego ryzyka - i się nie udało. Inne rozumowanie mogłoby prowadzić do teorii spiskowych, i zobaczylibyśmy to w formie jakiś zwolnień w OFE NN.

oligas
0
Wpisów: 211
Wysłane: 14 marca 2017 18:34:37 przy kursie: 9,49 zł
anty_teresa napisał(a):
tuvok napisał(a):

W każdej albo prawie każdej analizie są jakieś ryzyka.

Są, ale tak mocno eksponowane jak tutaj to rzadkość. Zarówno ja, jak i Deogracias uważaliśmy taki scenariusz za dość prawdopodobny. Nie często zdarza nam się roztaczać wizję blokady kont bankowych przez fiskus.

Uważam, że słowami "w każdej albo prawie każdej analizie są jakieś ryzyka" to się Ameryki nie odkrywa, powiem więcej, każdy biznes, inwestycja w nieruchomość czy nawet spytanie się przypadkowej kobiety czy pójdziesz ze mną do łóżka?:) ma w sobie ryzyko, więc jeśli mamy dyskutować na temat Briju to skupmy się na analizie dotyczącej tej spółki - a te wszystkie ryzyka, które były w niej zawarte tutaj się zmaterializowały (handel surowcami, który tworzył praktycznie cały wynik spółki plus ryzyko urzędowe obrotu złotem i srebrem).

Jeśli chodzi ogólnie o poziom analizy raportów na Stockwatch to jeśli ktoś twierdzi, że gdzieś są lepsze to niech wskaże gdzie... Jedyna moja sugestia do Fight Crew to kwestia uwzględniania w analizie spółek wykorzystujących znacząco surowce do swojej produkcji tj. cukier, aluminium, miedź itp (chodzi mi o spółki produkujące standardowe produkty bądź firmy chemiczne a nie spółki handlujące surowcami bądź je wydobywające) wpływ poziomu cen tych surowców na ich wyniki w aktualnych oraz przyszłych okresach - to taka dodatkowa, bardzo pomocna kwestia.

oligas
0
Wysłane: 14 marca 2017 18:42:37 przy kursie: 9,49 zł
tuvok napisał(a):
Pamiętam jak szefostwo CCC wyprzedawało swoje pakiety przy poziomach cenowych ok. 100 zł dwa lata temu i nic z tego specjalnego nie wynikło.
A piszę to dlatego, że tak naprawdę to nie wiem jakie wnioski moglibyśmy wyciągnąć z tej lekcji, może reszta ma jakiś pomysł :)

Tylko, że CCC nie handluje skórą do butów, tylko zajmuje się handlem i produkcją butów. To jest jej główny biznes tworzący wynik, taka mała różnica w stosunku do Briju;)

Malioner
0
Wpisów: 23
Wysłane: 15 marca 2017 12:05:43 przy kursie: 9,85 zł
Czy da się ustalić po ile Letamor Hldgs nabył akcje ? Mają zdaje się jeszcze 700k do wywalenia (lockup na rok)

Deogracias
PREMIUM
12
Wpisów: 486
Wysłane: 15 marca 2017 17:19:40 przy kursie: 9,85 zł
"oligas" napisał(a):
Uważam, że słowami "w każdej albo prawie każdej analizie są jakieś ryzyka" to się Ameryki nie odkrywa, powiem więcej, każdy biznes, inwestycja w nieruchomość czy nawet spytanie się przypadkowej kobiety czy pójdziesz ze mną do łóżka?:) ma w sobie ryzyko, więc jeśli mamy dyskutować na temat Briju to skupmy się na analizie dotyczącej tej spółki - a te wszystkie ryzyka, które były w niej zawarte tutaj się zmaterializowały (handel surowcami, który tworzył praktycznie cały wynik spółki plus ryzyko urzędowe obrotu złotem i srebrem).

Jeśli chodzi ogólnie o poziom analizy raportów na Stockwatch to jeśli ktoś twierdzi, że gdzieś są lepsze to niech wskaże gdzie... Jedyna moja sugestia do Fight Crew to kwestia uwzględniania w analizie spółek wykorzystujących znacząco surowce do swojej produkcji tj. cukier, aluminium, miedź itp (chodzi mi o spółki produkujące standardowe produkty bądź firmy chemiczne a nie spółki handlujące surowcami bądź je wydobywające) wpływ poziomu cen tych surowców na ich wyniki w aktualnych oraz przyszłych okresach - to taka dodatkowa, bardzo pomocna kwestia.

Kilka moich słów komentarza.
Kiedy zaczynałem współpracę ze Stockwatch.pl to idea analiza została mi oddana w mniej więcej taki sposób:
Cytat:
Lepiej żeby użytkownicy stracili okazję, niż żeby mieli stracić pieniądze.

Z tym, że analityk nie jest zmuszony do podjęcia decyzji na tak lub nie, więc w pewnym sensie ma łatwiej. Inwestor ostatecznie musi zważyć wszystkie za i przeciw i podjąć decyzję na tak lub nie. My musimy się skupić na dostarczeniu wszystkich istotnych argumentów.

Co do sugestii uwzględniania wpływu cen surowców na wyniki to oczywiście przyjmujemy.

Nowy wpis >>> Top 10 wpisów z 2020 roku
Zapraszam na bloga - https://dariuszgrupa.pl
https://twitter.com/DarekGrupa

Poproś analityków Stockwatch o analizę fundamentalną wybranej spółki >>> Przycisk w profilu spółki

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 15 marca 2017 18:21:48 przy kursie: 9,85 zł
Sądzę, że mogło dojść do nieporozumienia związanego z moim poprzednim wpisem. Użyłem zwrotu "wystarczą raporty Stockwatch". To nie oznacza, że są niewłaściwe, ale to, że wystarczy by analityk funduszu na nie spojrzał i może się na nich oprzeć bez konieczności wykonywania własnych specjalnych analiz. Do raportów Stockwatch trudno mieć jakieś zastrzeżenia i, wręcz przeciwnie, mają one niepowtarzalną zaletę - są neutralne.

oligas
0
Wysłane: 15 marca 2017 18:51:26 przy kursie: 9,85 zł
Treści w analizach na Stockwatch są naprawdę porządne i obiektywne, a decyzję inwestycyjną niech każdy inwestor podejmuje sam a nie oczekuje, że w analizie będzie miał napisane KUPUJ lub SPRZEDAJ. Jeśli ktoś oczekuje takich zwrotów w analizach to z reguły ma je w rekomendacjach domów maklerskich np tutaj:

www.bankier.pl/wiadomosc/DM-BP...

thumbright

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 15 marca 2017 20:39:39 przy kursie: 9,85 zł
@oligas
gdybym mógł, dałbym conajmniej lajka! ;D

memku
0
Wpisów: 4
Wysłane: 15 marca 2017 22:05:31 przy kursie: 9,85 zł
broker12 napisał(a):
1. Sprawdzenie a odpowiedzialność to dwie różne rzeczy. Jeśli mój dostawca nie płaci VATu, to jak ja mogę za to odpowiadać? Przecież to sprawa między nim a Urzędem, ja nawet o tym nic nie wiem.

2. Teraz może i tak, ale ja pytam bardziej o to co było wcześniej. Bo nie wydaje mi się, żeby Briju tyle czasu mogło otrzymywać zwroty VAT gdyby byli w coś umoczeni.

Możesz się zdziwić gdy przyjdzie do ciebie pismo z US informujące że, musisz zapłacić ponownie vat za paliwo które kupiłeś na stacji benzynowej "kogucik". Ponieważ "kogucik" vat-u nie odprowadzał do US.
Taki mamy klimat w Polsce, tym razem padło na Briju a innym razem na p. Kowalskiego

oligas
0
Wysłane: 16 marca 2017 07:41:55 przy kursie: 9,85 zł
sasky napisał(a):
@oligas
gdybym mógł, dałbym conajmniej lajka! ;D

Bardzo mi miło, ale ja tylko stwierdzam fakty, nie ukrywam, że mi właśnie podobają się zasady obowiązujące na Stockwatch, w szczególności ta obiektywność w analizie raportów. Rekomendacje niech robią biura maklerskie. I tyle w temacie Angel

dejw
22
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 121
Wysłane: 16 marca 2017 09:14:18 przy kursie: 10,16 zł
memku napisał(a):
broker12 napisał(a):
1. Sprawdzenie a odpowiedzialność to dwie różne rzeczy. Jeśli mój dostawca nie płaci VATu, to jak ja mogę za to odpowiadać? Przecież to sprawa między nim a Urzędem, ja nawet o tym nic nie wiem.

2. Teraz może i tak, ale ja pytam bardziej o to co było wcześniej. Bo nie wydaje mi się, żeby Briju tyle czasu mogło otrzymywać zwroty VAT gdyby byli w coś umoczeni.

Możesz się zdziwić gdy przyjdzie do ciebie pismo z US informujące że, musisz zapłacić ponownie vat za paliwo które kupiłeś na stacji benzynowej "kogucik". Ponieważ "kogucik" vat-u nie odprowadzał do US.
Taki mamy klimat w Polsce, tym razem padło na Briju a innym razem na p. Kowalskiego

Ja to się nie znam, ale ryli u nas tak jest?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,550 sek.

iuuuurwq
gymhxoxr
xzafvdjs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vmwwhzqi
vquqvowd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat