141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
12 września 2017 12:42:29
przy kursie: 104,60 zł
rynek zakłada, że karcianka będzie większym hitem niż czołgi
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
12 września 2017 21:22:53
Rynek nic takiego nie zakłada. Zresztą czy aby wiesz o czym piszesz ?
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
12 września 2017 23:04:47
bankrucik napisał(a):rynek zakłada, że karcianka będzie większym hitem niż czołgi A ja właśnie sobie czytam reko od BOŚ i tam w cenie docelowej 103,4 zł (czyli niemal dokładnie obecna cena) zakładają przychody z Gwinta na poziomie 135 mln zł/235 mln zł w latach 2017/2018 (z uwzględnieniem przychodów z kampanii singleplayer). To coś cieniutko te czołgi zarabiają.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-15 Wpisów: 468
Wysłane:
13 września 2017 11:30:45
przy kursie: 107,00 zł
Czy tylko ja dostrzegam to szaleństwo? Moim zdaniem taką kapitalizację usprawiedliwiałyby lata powtarzalnych wyników a nie sukces dwóch tytułów. A co jeśli kolejna gra nie będzie miała entuzjastycznego przyjęcia.
Brawa dla twórców firmy, że na polskim podwórku coś takiego się udało. Brawa dla zespołu za, jak widac, udane produkty. Brawa za utrzymywanie zdrowych finansów ale ja wchodzę w krótkie pozycje. Mogę uwierzyć w firmę ale nie racjonalność rynku.
BTW. Czy ktoś wie ile osób obecnie zatrudniają? Dotarłem tylko do starych danych o okolo 150 pracownikach i artykułu, że planują mieć około 500.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 września 2017 11:32:53
Na konferencji była mowa o 700 z tego co pamiętam
|
|
0 Dołączył: 2013-05-02 Wpisów: 48
Wysłane:
13 września 2017 11:44:13
bankrucik napisał(a):rynek zakłada, że karcianka będzie większym hitem niż czołgi taka ciekawostka z chińskiego rynku www.duowan.com/news/3691520087...TOP2 z takim wzrostem zainteresowania musi budzić respekt, rozniecać wyobraźnię a przecież za to inwestorzy płacą :)
|
|
Wysłane:
13 września 2017 12:56:44
To mnie właśnie martwi. Inwestorzy chętnie kupują piękne wizje przyszłości. Lista jest długa: Petrolinvest, Cormay, Bioton, Techmex itd itd. Nie mówię, że nikt na tym nie zarobił ale wskakiwanie i wyskakiwanie z pędzącego pociągu to trudna sztuka  Potrzeba więcej szczęścia niż umiejętności
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 września 2017 13:34:14
@konik Na sukces składa się wiele czynników. To nie jest tylko pędzący pociąg. Zarząd spółki ryzykował, jechał prawie po bandzie - ale zrobił jakościowy skok do przodu. Teraz robi drugi skok - model biznesowy. Na razie wszystko wskazuje, że będzie to kolejny udany. To nie tylko wizja, ale wizja podparta częściową realizacją. Wszystkie wymienione przez Ciebie podmioty rozsiewały wizję, bez jej choćby częściowego wdrożenia. Tu jest inaczej, choć oczekiwania wydają się naprawdę spore.
|
|
Wysłane:
13 września 2017 17:18:43
Dlatego zarząd już skomplementowałem. Naprawdę rozpiera mnie gospodarczy patriotyzm  . Miałem na myśli raczej wizje inwestorów. W mojej ocenie zaszło to trochę za daleko, przeraża mnie ten owczy pęd i obawiam się finału jaki wiele razy widzieliśmy.
|
|
Wysłane:
13 września 2017 20:33:45
Porównywanie sytuacji z Petrolivestem do obecnej z CD Projektem pokazuje, że niestety zupełnie nie rozumiesz giełdy. Twój ton wpisuje się idealnie w lament na bankierze o CDR. Wystarczy poczytać - wpis za wpisem o bańce i porównania to historii giełdowych trupów. Tyle, że tam inwestorzy kupowali wyłącznie plotki, a tu masz regularnie od kilku kwartałów, wzrosty po publikacji wyników finansowych. Giełda dyskontuje przyszłość, ale jeżeli widzisz ryzyko porównywalne z Petrolem to porównaj sobie nawet obecne wskaźniki C/Z CD Projektu z największymi spółkami gamingowymi na świecie. Zamiast jednak pisać nic nie znaczące frazesy o owczym pędzie i o tym jak to sytuacja zaszła za daleko w twojej ocenie to proponuję żebyś napisał coś merytorycznego. Oświeć nas i uzasadnij twoją wycenę fundamentalną spółki. Uwzględnij jakie przychody i zyski prognozujesz z CP2077 i Gwinta w następnych trzech latach. Wtedy będzie można z tobą polemizować na poziomie stockwatcha a nie bankiera.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 września 2017 21:16:32
To zrozumiałe, że obecny kurs nie odzwierciedla wartości spółki tu i teraz, natomiast stara się wycenić CD Projekt za powiedzmy 2 lata. Wtedy jasne już będzie jakiej skali sukcesem został Gwint, czy Cyberpunk przyćmił Wiedźmina 3 oraz prawdopodobnie zostanie ogłoszony nowy tytuł w produkcji (W4 ?). Inwestorzy widzą, że spółka z roku na rok prze do przodu i nie popełnia wielu błędów. Dlatego też kapitalizację CDR trzeba obserwować w odniesieniu do amerykańskich gigantów, choć oczywiście Redzi pewnie nigdy nie osiągną porównywalnej wielkości. Ale skoro cały rynek rośnie... Miejmy na uwadze wzrosty jakie wystąpiły w ostatnim roku na Take2, AB i EA. Te firmy wdrapały się niedawno na poziomy odpowiednio 11, 50 i 38 miliardów dolarów. Przy wskaźniku PE na poziomie : 58, 44, 32. Ich perspektywy są bardzo dobre, stąd nikt nie wymaga ceny/zysku na poziomie 5 czy 10. Według mnie wycena CDR w wysokości około 1/4 TakeTwo nie jest wcale oderwana od rzeczywistości.
|
|
1 Dołączył: 2017-06-17 Wpisów: 163
Wysłane:
13 września 2017 21:31:14
lelo-pakero napisał(a):porównaj sobie nawet obecne wskaźniki C/Z CD Projektu z największymi spółkami gamingowymi na świecie Można też porównać przychody CDR z przychodami największych spółek gamingowych na świecie, a wtedy faktycznie wychodzi że ta spółka to już nie jest nawet "balon" ale cały Zeppelin ;) W kilka dni kapitalizacja spółki zwiększyła się o kwotę przekraczającą kapitalizację CDR tuż przed, jak i po premierze trzeciego wieśka. Więcej w tym gorączki, niż chłodnej kalkulacji. Jestem akcjonariuszem tej spółki jeszcze z lat kryzysowych, gdy była na "groszówkach". Do tej pory nigdy nie zaprzątała mi umysłu, a przez to zachowanie rynku pierwszy raz w życiu CDR sprawia że gorzej sypiam, bo takie wykresy na giełdzie bardzo rzadko mają happy end.  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 września 2017 22:10:25
Najlepsza spółka pięciolecia nie zaprzątała do tej pory twojego umysłu, a teraz nagle się zaniepokoiłeś ? A gdy w listopadzie 2016 w 3 dni wzrosła o 21 procent ? Albo w lutym tego roku, gdy w ciągu dwóch tygodni kapitalizacja skoczyła o 1/4 ? Trochę się to kupy nie trzyma :) Wiadomo, że nic rośnie do nieba i obecnie już mnóstwo ludzi realizuje zyski. Ty jednak zdajesz się sugerować jakąś głęboką korektę ?
|
|
Wysłane:
14 września 2017 12:11:53
przy kursie: 106,60 zł
Scipio napisał(a):Można też porównać przychody CDR z przychodami największych spółek gamingowych na świecie, a wtedy faktycznie wychodzi że ta spółka to już nie jest nawet "balon" ale cały Zeppelin ;)
Jakby porównywać przychody np. CIG vs 11bit to po premierze LotF ten pierwszy powinien być wyceniany na jakieś 2 mld zł. Na szczęście nikt na rynku nie jest tak bezmyślny.
Edytowany: 14 września 2017 12:12
|
|
1 Dołączył: 2014-07-01 Wpisów: 141
Wysłane:
14 września 2017 12:25:08
Scipio, zauważ, że ta kapitalizacja urosła do ponad 10 mld zł nie w tempie upolitycznionego ostatnio Polimexu (gdzie urosła do kilku miliardów około czterokrotnie w bodaj 2 miesiące !), ale na przestrzeni 5 lat ! To jednak jest zasadnicza różnica i wynika z 5-letnich osiągnięć spółki, a nie z 2-miesięcznej spekulacji pobudzanej politycznie. Z drugiej strony zapewne wszystkich zainteresowanych nurtuje odwieczne w takich sytuacjach pytanie czy warto jednak sprzedać przy tych rekordach i liczyć na tańsze odkupienie, czy jednak nie zawracać sobie głowy takimi kalkulacjami i spokojnie trzymać dalej licząc na dalsze, najlepiej długotrwałe i mało korygowane, wzrosty
|
|
Wysłane:
14 września 2017 21:40:51
lelo-pakero napisał(a):Porównywanie sytuacji z Petrolivestem do obecnej z CD Projektem pokazuje, że niestety zupełnie nie rozumiesz giełdy. Twój ton wpisuje się idealnie w lament na bankierze o CDR. Wystarczy poczytać - wpis za wpisem o bańce i porównania to historii giełdowych trupów. Tyle, że tam inwestorzy kupowali wyłącznie plotki, a tu masz regularnie od kilku kwartałów, wzrosty po publikacji wyników finansowych. Giełda dyskontuje przyszłość, ale jeżeli widzisz ryzyko porównywalne z Petrolem to porównaj sobie nawet obecne wskaźniki C/Z CD Projektu z największymi spółkami gamingowymi na świecie. Zamiast jednak pisać nic nie znaczące frazesy o owczym pędzie i o tym jak to sytuacja zaszła za daleko w twojej ocenie to proponuję żebyś napisał coś merytorycznego. Oświeć nas i uzasadnij twoją wycenę fundamentalną spółki. Uwzględnij jakie przychody i zyski prognozujesz z CP2077 i Gwinta w następnych trzech latach. Wtedy będzie można z tobą polemizować na poziomie stockwatcha a nie bankiera. Może i nie rozumiem. Nie porównuję tych spółek tylko nastroje i przyznaję, że lepszym przykładem byłaby może Nokia. Swego czasu potężny lider rynku, maszynka do robienia pieniędzy i wystarczyło, że ktoś wykreował inną modę a gigant ugiął się pod ciężarem własnej organizacji i jej kosztów. Nie mówię, że kurs nie poszybuje dalej i wyżej ale przy obecnej kapitalizacji i tempie jej wzrostu zapalają mi się czerwone lampki. Co do mojej wyceny to wskaźnik c/zo w okolicach 15-max20 byłby wytłumaczalny. Co do przyszłych przychodów i zysków. No cóż, może świat zadziwią, może dołączą do światowej czołówki a może będziemy mieli jakiś kryzys gospodarczy, może polityczny, może ufo wyląduje i dadzą ludziom lepsze zabawki. Nikt nie wie. Może jestem zbyt ostrożny ale decyzje inwestycyjne opieram na tym co tu i teraz i ile może pójść nie tak. Przewidywanie przyszłości zostawiam innym. Tak czy inaczej inwestorom tym którzy dawno uwierzyli w CDR i tym o nastawieniu spekulacyjnym życzę satysfakcjonujących wyników
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 września 2017 22:11:54
W kwestii porównania CD Projektu do gigantów. To powinno dać do myślenia.  kliknij, aby powiększyćŹródło: Twitter Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 15 września 2017 00:36
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 września 2017 22:24:08
Sasky: mógłbyś krótko napisać jaka jest twoja interpretacja powyższego grafu ? :) Ludzie mogą go sobie tłumaczyć na różne sposoby, w zależności od ilości dioptrii...
|
|
1 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 85
Wysłane:
15 września 2017 09:05:17
przy kursie: 103,90 zł
Bardzo gratuluję firmie CDP sukcesu z Wiedżminem, życze im również wielu spektakularnych sukcesów w przyszłośći, lecz porównywanie NA TĄ CHWILĘ, do gigantów branży jest moim zdaniem mocno przesadzone.
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 września 2017 12:25:23
przy kursie: 103,90 zł
aircanada15 napisał(a):Sasky: mógłbyś krótko napisać jaka jest twoja interpretacja powyższego grafu ? :) Ludzie mogą go sobie tłumaczyć na różne sposoby, w zależności od ilości dioptrii... Tu filozofii nie ma. Powyższe zestawienie pokazuje, że przed CDP jeszcze długa, ale też bardzo ciekawa droga do światowej czołówki. Porównywanie CD Projektu -podkreślam- na obecnym etapie rozwoju z gigantami takimi jak BA,EA itd., i jednoczesne sugerowanie, że "nie jest drogo", jest naciągane. Fajnie, że CDP jest na naszym parkiecie i że mamy opcję współuczestniczyć w tej historii. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.